Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Συνάντηση με τα προεδρεία της ΠΟΑΑΣΑ και του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών

shmata_poasy-poaxiaΑθήνα 30 Απριλίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 200/4/136
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Πραγματοποιήθηκε σήμερα 30-04-2013 στην Αθήνα, κοινή συνάντηση των Ομοσπονδιών μας με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας (ΠΟΑΑΣΑ) και του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, όπου εξετάστηκαν τα κοινά σημεία συνδικαλιστικής δράσης, ενόψει της κατάρτισης νέου μισθολογίου και των εξελίξεων στα ασφαλιστικά θέματα.poaasa_30-04-2013
  Ειδικότερα αποφασίστηκε να αιτηθούμε άμεσα την εκπροσώπησή μας στην επιτροπή που συστήθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για το υπό εκπόνηση νέο μισθολόγιο, καθώς επίσης να υπάρξει συνάντηση με αντιπροσώπους των αποστράτων που συμμετέχουν στην αντίστοιχη επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
  Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΤΕΑΠΑΣΑ και ενόψει της ανασυγκρότησης του Διοικητικού του Συμβουλίου μετά την υπαγωγή του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να αιτηθούμε τη συμμετοχή σε αυτό εκπροσώπου των αποστράτων και όχι να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της εναλλαγής εκπροσώπου ανά έτος με εκπρόσωπο από το Πυροσβεστικό Σώμα. Αντίστοιχη εκπροσώπηση φρονούμε ότι πρέπει να καθιερωθεί και για την ορθότερη λειτουργία του ΜΤΣ.
  Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι αναζήτησης νέων πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ συζητήθηκαν και νέες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν με στόχο την ίδρυση λεσχών και πρατηρίων ώστε να ανακουφιστεί η αστυνομική οικογένεια από τις συνέπειες της κρίσης.
  Τέλος, αποφασίστηκε η κοινή συμπόρευση στους αγώνες και σε όποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επιβάλλεται να γίνουν προκειμένου να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων μας και προστασίας του βιοτικού μας επιπέδου, που άγγιξε, αν δεν έχει κιόλας ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας.
ypografes_poasy-poaxia

Τα νέα του ΤΕΑΠΑΣΑ - Ενημέρωση για τα οικονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα


Δημοσιευμένο στο : ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τρίτη, 30 Απρίλιος 2013
--Αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια τη μόνιμη και πολύ ενδιαφέρουσα στήλη ενημέρωσης της έκδοσης ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ της ΠΟΑΣΥ την οποία επιμελείται ο Αντιπρόεδρος επί των Οικονομικών Θεμάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Αντώνης Ζαχαριουδάκης που είναι και μέλος του Δ.Σ.του ΤΕΑΠΑΣΑ.

ΔΑΝΕΙΑ ΤΠΥΑΠ:
Εγκρίθηκε η χορήγηση των δανείων σε 78 μετόχους του ΤΠΥΑΠ, των οποίων οι αιτήσεις εκκρεμούσαν από τον Ιούλιο του 2012 και αναμένεται έως τα μέσα Μαΐου να τους έχουν καταβληθεί τα χρήματα.
ΔΑΝΕΙΑ ΤΕΑΕΧ:
Η έλλειψη ρευστού στο ΤΕΑΧ (παρά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του έτους) στοιβάζουν από τον Ιούλιο του 2012 τις αιτήσεις για δάνεια, που ανέρχονται πλέον στις 348 αιτήσεις. Μετά τις έντονες και διαρκείς παρεμβάσεις της ΠΟΑΣΥ βρέθηκε η λύση της μεταφοράς των αιτήσεων στον ΤΠΑΣ ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους αιτούντες. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα κληθούν όσοι έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα να υποβάλλουν νέα αίτηση και χρεωστικό ομόλογο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε 81 μετόχους που επικαλούνται σοβαρούς λόγους υγείας στους οποίους θα καταβληθούν τα χρήματα αμέσως μετά το Πάσχα, όπως εκτιμά ο Δ/ντης Παροχών του Ταμείου. Για τους υπόλοιπους μετόχους η εκταμίευση θα γίνει το επόμενο δίμηνο του έτους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ:
Εγκρίθηκε ομόφωνα η αναγκαία από τον νόμο επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών των Τομέων Πρόνοιας, στην κατεύθυνση ανταποδοτικότητας εισφορών – παροχών. Η επικαιροποίηση είναι αναγκαία ώστε να είναι σύννομη η απόφαση του Δ.Σ. για διόρθωση των ποσοστιαίων μειώσεων που επεβλήθησαν με τον Ν.4093/2012. Η παράδοση της αναμένεται έως τα μέσα Μαΐου, με μεγάλα όμως ερωτηματικά κατά πόσον η Υπουργική Απόφαση που θα επικυρώσει την όποια απόφαση του Ταμείου, θα ισχύσει και για όσους αναμένουν να τους καταβληθεί το εφάπαξ (συνταξιοδότηση πριν την ισχύ του Νόμου μεταφοράς αρμοδιοτήτων ΤΕΑΠΑΣΑ από το ΥΕΚΑ στο ΥΔΤΠΠ) αλλά και για το νομικό της σκέλος, εάν δηλαδή θα υπερισχύσει του Ν.4093/2012. Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αναμενόμενης Υπουργικής Απόφασης είναι και η απόφαση παράτασης στην χορήγηση του εφάπαξ κατά 6 μήνες στον ΤΠΥΑΠ, για τον οποίο υπάρχει ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 ,η αναστολή χορήγησης εφάπαξ καθώς εάν αυτά είχαν χορηγηθεί θα είχαν καταβληθεί τα χρήματα με την ποσοστιαία μείωση 45,49% και χωρίς να είναι εφικτή η χορήγηση συμπληρωματικού εφάπαξ σε περίπτωση μείωσης του προαναφερόμενου ποσοστού.

ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Υ.Α. ΓΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΠΑΣ:
Στις 17 Μαΐου 2013 εκδικάζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας η αίτηση της ΠΟΑΣΥ για την αντισυνταγματικότητα της Υπουργικής Απόφασης που επικύρωσε την απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου με την οποία καθορίστηκε ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για τη λήψη του εφάπαξ βοηθήματος τα 31 έτη πραγματικής ασφάλισης στο ΤΠΑΣ (ασφαλισμένοι στην πρώην ΕΧ). Θα πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι η απόφαση του Ταμείου να μειώσει τον χρόνο από τα 31 έτη στα 30 έτη δεν έχει ακόμα επικυρωθεί με Υπουργική Απόφαση ώστε να ισχύει. Προβληματισμό όμως δημιουργεί η σκέψη της Διοίκησης να εισάγει εξαιρέσεις και να μειώσει τον χρόνο αναμονής για όλους στα έξι (6) έτη και στα τρία (3) για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους από την έξοδο τους από τη Σχολή Χωροφυλάκων ή από την ημερομηνία εισόδου στη Σχολή Ενωμοταρχών. Αυτονόητη όμως είναι η εισαγωγή εξαίρεσης και άμεσης χορήγησης του εφάπαξ σε περιπτώσεις σοβαρής και αποδεδειγμένης ασθένειας μετόχου ή μελών της οικογένειας του.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΧΟΛΗΣ:
Αν και έχει περάσει σχεδόν χρόνος από τον Νόμο που δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριστεί ο χρόνος της φοίτησης στη Σχολή Χωροφυλάκων (προ του έτους 1995) εντούτοις ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση προσδιορισμού της ασφαλιστικής εισφοράς, οπότε αιτήσεις συναδέλφων μας στοιβάζονται στο αρμόδιο τμήμα του ΤΕΑΠΑΣΑ.

ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Ν.826/78:
Συνεχίζεται η σωρεία υποβολής αιτήσεων συναδέλφων που ευρίσκονται και σε οικονομική ένδεια και με σοβαρούς λόγους υγείας προκειμένου να λάβουν το προβλεπόμενο από το καταστατικό εφάπαξ βοήθημα για όσους είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο της πρώην Χωροφυλακής. Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η ένδεια και η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης.

ΕΠΟΠΤΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΑΠΑΣΑ:
Αναγκαία και επιβεβλημένη η δημιουργία εποπτικής Δ/νσης, στο πρότυπο του ΥΕΚΑ, στον Οργανισμό μας για το φιλτράρισμα και την σύνταξη των Υπουργικών Αποφάσεων που απαιτούνται, είτε στο Αρχηγείο είτε σε απευθείας σύνδεση με τον Υπουργό.

ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ:
Παραμένει σε εκκρεμότητα η απάντηση - γνωμοδότηση από το ΥΕΚΑ που ζήτησε η Δ/νση Παροχών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά πόσον η χορήγηση των επικουρικών και του εφάπαξ κατά την συνταξιοδότηση και πριν τη συμπλήρωση του πέναλτι που επιβάλλει ο Ν.3865/2010 είναι σύννομη. Κατά την άποψη μας προέτρεξε η Διοίκηση να προκαλέσει τέτοια γνωμάτευση, εμπλέκοντας τον συνυπολογισμό της μάχιμης πενταετίας.

Επιμέλεια:Αντώνης Ζαχαριουδάκης Μέλος του Δ.Σ.του ΤΕΑΠΑΣΑ

Αναδημοσίευση απο το τεύχος 73 του περιοδικού της ΠΟΑΣΥ ΝΕΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πρωτομαγιά 2013 - Αγώνας ενάντια στην οπισθοδρόμηση!

              
shmata_poasy-poaxiaΑθήνα 30 Απριλίου 2013
Αρ. Πρωτ.:900/6/8
Πρωτομαγιά 2013
Αγώνας ενάντια στην οπισθοδρόμηση!
  Έχουν περάσει 127 ολόκληρα χρόνια από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγου για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καθιέρωση σταθερής 8ωρης εργασίας (Μάιος του 1886) και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι ακόμα και σήμερα τα ίδια αιτήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλον τον πλανήτη. Στη χώρα μας, ειδικότερα, με την εφαρμογή των Μνημονίων, η ανατροπή των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων επισημοποιήθηκε πλήρως στο όνομα της αντιμετώπισης της πολύπλευρης κρίσης. Εκ του αποτελέσματος, όμως, κρίνοντας, τα προβλήματα αντί να επιλύονται οξύνονται ακόμα περισσότερο.
  Η ανεργία καλπάζει, η φτώχεια επεκτείνεται, το κοινωνικό κράτος αποδομείται, ο δημόσιος τομέας κατακρεουργείται, η αβεβαιότητα εδραιώνεται στην κοινωνία και το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων της χώρας καλείται να δώσει έναν άνισο αγώνα ενάντια σε συμφέροντα και δομές που ευθύνονται για την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
  Από την πλευρά μας, τιμώντας την φετινή επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς, διατρανώνουμε και πάλι την αποφασιστικότητα μας για ενδυνάμωση του αγώνα μας με νέες μορφές πάλης και αντίστασης σε ό,τι παρωχημένο και αναχρονιστικό φρενάρει την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας.
  Ενώνουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας με τις φωνές των εργαζομένων, των απλών πολιτών του μόχθου, των νέων, των συνταξιούχων, των ανέργων που αγωνίζονται για την ανα¬τροπή των μνημονιακών πολιτικών και απαιτούμε μια διαφορετική πολιτική που να διασφαλίζει και να διευ¬ρύνει τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα.
  Αγωνιζόμαστε μαζί με το Λαό για την αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, για την κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών, για την εμπέδωση συνθηκών ασφαλείας σε όλους τους συμπολίτες μας.
ypografes_poasy-poaxia

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

poasyΑθήνα, 28 Απριλίου 2013

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
εύχεται οι Άγιες μέρες των παθών του
Κυρίου και η εκ νεκρών Ανάσταση Αυτού,
να φέρουν σε όλους την προσδοκώμενη
λύτρωση για ένα καλύτερο αύριο.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

pasxa_2013

ypografes-poasy

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στη ΝΕΤ [vid]

 


Δημοσιευμένο στο : http://www.minocp.gov.gr
Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2013

-Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» της ΝΕΤ
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα και καλημέρα στους τηλεθεατές σας.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ήσασταν στις ΗΠΑ και στην συνέντευξη σας εκεί στο CNN εκφράσατε την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Είπα ότι αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι, νομίζω, είναι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν και επίσης έχουμε την ελπίδα, η οποία δεν είναι αβάσιμη αλλά βασίζεται στα στοιχεία που υπάρχουν, ότι θα έχουμε ένα καινούριο ρεκόρ αφίξεων και θα περάσουμε τα 17 εκατομμύρια. Προφανώς επειδή ο τουρισμός λειτουργεί με σημαντικούς αυξητικούς συντελεστές για τα αποτελέσματα σε όλη την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, αυτό θα λειτουργήσει σαν σημάδι ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Βλέπετε δηλαδή φως στο τούνελ;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία σιγά-σιγά βλέπει φως στο τούνελ. Δεν ισχυρίζομαι προς θεού ότι βρισκόμαστε σε μια λαμπρή πραγματικότητα στην οποία όλα είναι εύκολα και καλά. Αλλά ότι εν πάση περιπτώσει βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι τα αισιόδοξα ερεθίσματα είναι πολύ περισσότερα από τα απαισιόδοξα.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Τώρα στις ΗΠΑ και στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ελληνικής πολιτείας με τις αμερικανικές αρχές, συζητήσατε για συνεργασία και αναφερθήκατε μάλιστα σε δηλώσεις σας για συνεργασία σε προκλήσεις που θα έρθουν. Σε τι αναφέρεστε; Ποιες είναι οι προκλήσεις που βλέπετε ότι θα έρθουν;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα σας είμαι σαφής. Γιατί πήγα; Γιατί το ζήτησα και γιατί μίλησα με το FBI . Το ευρύτερο περιβάλλον της χώρας είναι περιβάλλον τελείως ασταθές. Είτε κοιτάξει κανείς τη Βόρεια Αφρική, είτε κοιτάξει κανείς την υποσαχάρια και κεντρική Αφρική είτε κοιτάξει κανείς την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είτε κοιτάξει κανείς την περιοχή της κεντρικής Ασίας, έχουμε από παντού δείγματα μεγάλης αστάθειας, τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που μας δείχνει ότι θα θεραπευτούν σύντομα. Αντίθετα αυτό που βλέπουμε είναι μια κατάσταση επιδεινούμενη. Από αυτές όλες τις περιοχές κανείς πρέπει να αναμένει πηγές κινδύνου. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τη σύγχρονη τεχνογνωσία η οποία θα επιτρέψει στα σώματα ασφαλείας της να ανταποκριθούν σε αυτές τις πιθανές προκλήσεις. Γι’ αυτό λοιπόν αφενός μεν πρέπει να αλλάξει τα οργανωτικά τους ζητήματα. Αυτό το κάνουμε ήδη με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης συνολικά της ΕΛ.ΑΣ, με το σχετικό νομοθέτημα που θα κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Και από την άλλη με την απόκτηση τεχνογνωσίας, από εκεί που αυτή η τεχνογνωσία υπάρχει. Η Νέα Υόρκη έχει ένα παράδειγμα τέτοιο, αφενός μεν με τη μεγάλη αναδιάρθρωση της δικής της αστυνομίας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας επί της εποχής Τζουλιάνι και αφετέρου με την πολύ μεγάλη παρουσία του FBI στα άδυτα της τρομοκρατίας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτά λοιπόν τα δύο προσπάθησα να ζητήσω, για να μπορέσουμε να έχουμε και εμείς την τεχνογνωσία στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Στην συνέντευξη Υπουργέ, που δώσατε στη Ν. Υόρκη αναφερθήκατε στην ανάγκη συμφωνίας όλων των κομμάτων για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Και γενικότερα μιλήσατε για την ανάγκη να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Δεν χρειάζεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και είναι κάτι το οποίο συζητάμε και θα το δούμε αμέσως μετά το Πάσχα. Θα ήταν ευχής έργο αλλά δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχει η γενική συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Και εξηγούμαι, τι εννοώ. Δεν μπορεί μια διαδήλωση 30 ατόμων να κλείνει το κέντρο της Αθήνας. Εγώ δεν λέω να μην διαδηλώσουνε, για να είμαστε συνεννοημένοι. Υπάρχει όμως επαρκής χώρος στο οδόστρωμα για να διαδηλώσουν και οι 30, 40, 50, 60, 70 διαδηλωτές και για να μπορεί ο κόσμος να πάει στη δουλειά του και για να μπορούν να δουλέψουν τα μαγαζιά και να μπορούν να δουλέψουν οι επιχειρήσεις. Γιατί περνάμε μια οικονομική κρίση και αυτός ο οποίος κρατάει μια μικρή επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας στη δική μου συνείδηση πρέπει να σας πω είναι ένας ήρωας σήμερα. Είναι ένας άνθρωπος στον οποίο πρέπει να σταθούμε δίπλα του. Όχι και να του κάνουμε την ζωή «πατίνι» με το να κλείνουμε τους δρόμους.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ και πως θα το διασφαλίσετε αυτό; Η αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως γνωρίζετε έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Οι διαδηλωτές ζητούν ένα συγκεκριμένο χώρο, λένε περίπου πάνω κάτω πως θα είναι, το ίδιο πλαίσιο σκοπεύετε να βάλετε και εδώ;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς το ίδιο πλαίσιο που περιγράψατε μπορεί να συζητηθεί και εύκολα κατά την δική μου κρίση να εφαρμοστεί και μάλιστα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό. Για να το ξεκαθαρίσω, για να μην πάμε σε υψηλούς τόνους, δεν μιλάω για εκδηλώσεις που οργανώνουν τριτοβάθμιοι συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η ΓΣΕΕ ή η ΑΔΕΔΥ παραδείγματος χάρη, όπως οι εκδηλώσεις για τη Πρωτομαγιά μεθαύριο. Μιλώ για μικρές διαδηλώσεις που οργανώνουν όχι οι τριτοβάθμιοι φορείς και οι οποίες χωρίς ο αριθμός των συμμετεχόντων να δικαιολογείται, κλείνουν κέντρο της Πρωτεύουσας.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Αυτό όμως κύριε Υπουργέ ποιος θα το καθορίζει;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα το καθορίζει όποιος κάνει την εκδήλωση, η αστυνομική αρχή θα βλέπει αν επιβεβαιώνεται ή δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του οργανωτή.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και των ανταλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, αναφερθήκατε στην ίδια συνέντευξη σας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην αλλαγή και του τρόπου ενδεχομένως εμπλοκής των αστυνομικών αρχών σε καταστάσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Τι σκοπεύετε να αλλάξετε;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Αυτό έχει να κάνει με τις επιχειρησιακές μεθόδους της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολη και αυτό που προσπάθησα να πω στους Αμερικανούς, στο αμερικανικό ακροατήριο, είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής που μπορούν να την επισκεφτούν χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο. Μιλώντας όμως μεταξύ μας ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει πάρα πολύ ισχυρή εγκληματικότητα, βαρύτατα οπλισμένη. Δυσανάλογα οπλισμένη, αν θέλετε, με τον οπλισμό του μέσου αστυνομικού που απλώς έχει ένα περίστροφο. Εκεί λοιπόν πρέπει να επεκτείνουμε το καθεστώς ειδικών ομάδων με βαρύ οπλισμό και ταχεία δυνατότητα επέμβασης για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα. Όπως πάντα, έτσι και εδώ ερχόμαστε να θεραπεύσουμε πράγματα που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ήδη υπάρχουν. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αυτό για ποιο λόγο; Όχι για χάρη της Ελληνικής Αστυνομίας, για χάρη του αγαθού της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη.

Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Δηλαδή Υπουργέ θα έχουμε μια ομάδα η οποία θα εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό το ζήτημα. Γιατί βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι κυκλοφορούν αστυνομικοί στους δρόμους, που πληρώνονται βέβαια με πολύ χαμηλό μισθό και οι οποίοι αντιμετωπίζουν την αυξημένη εγκληματικότητα που λέτε και πολλές φορές έχουμε δει και άσχημη κατάληξη.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Μιας και είπατε για τους μισθούς, εγώ θέλω να πω ότι ο Έλληνας αστυνομικός, η γυναίκα και ο άνδρας που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία σήμερα είναι ήρωες. Εάν υπολογίσετε, αν βάλατε στην ζυγαριά το τι παίρνουν σε σχέση με το τι καλούνται να αποδώσουν στην ελληνική κοινωνία σαν αγαθό ασφάλειας. Η Ελληνική Αστυνομία από το ΄84 μέχρι σήμερα έχει θρηνήσει 123 θύματα στο καθήκον. Καμιά άλλη ομάδα πληθυσμού δεν έχει χάσει αυτό τον αριθμό στελεχών της στην εκτέλεση του καθήκοντός της. Ούτε καν η Πολεμική Αεροπορία η οποία επιχειρεί κάθε μέρα και όλη την μέρα. Από κει και πέρα τι λέμε; Λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες βαριά οπλισμένες γρήγορης επέμβασης, ομάδες που θα ασχολούνται ειδικά με αυτό το αντικείμενο, την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας. Είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το ανεχτεί, δεν μπορεί να μείνει άοπλη απέναντι στην βαριά εγκληματικότητα, πρέπει να οργανωθούμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Μάλιστα. Τώρα σχετικά με την εγκληματικότητα, έχουν γίνει βήματα στο κέντρο της Αθήνας και αυτό μπορεί να το δει ο καθένας, αντίθετα έχουμε έξαρση σε μεγάλες πόλεις. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πάτρα κύριε Υπουργέ.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Στην Πάτρα διαλευκάνθηκαν οι δολοφονίες και από ότι γνωρίζω οι ύποπτοι, γιατί δεν δικαιούμαι να πω οι ένοχοι, έχουν ήδη συλληφθεί. Επίσης, επιτρέψτε μου να σας πω, παρότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και σας ευχαριστώ που αναγνωρίσατε την τεράστια πρόοδο στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο της Αθήνας έχουμε υποδεκαπλασσιασμό, ίσως και υποδεκαεξαπλασσιασμό της εγκληματικότητας. Όμως πράγματι οι προκλήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν. Πρέπει να σας πω ότι και εκεί η κατάσταση είναι βελτιωμένη, οι τάσεις είναι μειωτικές. Πρέπει και εκεί να επεκταθεί η προσπάθεια. Αλλά ξέρετε κανείς δεν είναι μάγος, και πάντως δεν είμαι εγώ. Τα πράγματα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη και μάλιστα δεν γίνονται χωρίς πόρους, με λιγότερο προσωπικό, με χαμηλούς μισθούς, χωρίς τεχνικά μέσα, χωρίς χρήματα για βενζίνη, χωρίς χρήματα για λάστιχα, χωρίς καινούργια περιπολικά. Ζητούνται ίσως, φοβούμαι, θαύματα από ορισμένους τομείς της κοινωνίας. Παρά ταύτα οι άνθρωποι αυτοί, οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται σε μια τεράστια προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε μια βελτιωμένη πραγματικότητα.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Τώρα, για να δούμε κύριε Υπουργέ κάτι άλλο ενόψει του καλοκαιριού. Αναμένεται το σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Αυτό το οποίο αναμένεται είναι το ολοκληρωμένο νέο σύστημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Δηλαδή τα νέα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, η νέα Αρχή Πρώτης Υποδοχής, η νέα Υπηρεσία Ασύλου, η νέα Υπηρεσία Προσφυγών, και επίσης η όλη διαδικασία των επιστροφών σε μία ολοκληρωμένη μορφή. Μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, θα έχουμε τα εγκαίνια της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, έρχεται η επίτροπος η κυρία Μάλμστρομ να επιθεωρήσει το τι έχουμε κάνει στις 15 Μαΐου. Νομίζω ότι είμαστε σε φάση να δείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη, ότι η Ελλάδα εν πάση περιπτώσει έχει καταφέρει να έχει το πιο σύγχρονο μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Σχετικά με το άσυλο κύριε Υπουργέ, θα είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Δε μιλώ για τη νομοθετική αντιμετώπιση του ασύλου. Δεν θα αλλάξει το πλαίσιο, μιλάω για τις διαδικασίες ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων ασύλου. Δηλαδή μέχρι τώρα η Ελλάδα χρωστάει πάρα πολλές αποφάσεις στο άσυλο. Έρχονταν ο κάθε ένας, υπέβαλε μια αίτηση ασύλου και εκμεταλλευόταν το μεγάλο διάστημα μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του για να μένει στην Ελλάδα με τα γνωστά χαρτάκια. Αυτό το παραμύθι θα τελειώσει.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μας λέτε λοιπόν.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Όχι μόνο. Επίσης θα αποαστυνομικοποιηθούν, δηλαδή θα δικάζονται από πολίτες, ώστε να μη δεχόμαστε τις γνωστές παρατηρήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς ότι δε προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.τ.λ.

Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Τι εννοείτε από τους πολίτες;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Από υπηρεσίες που στελεχώνονται από πολίτες, όχι από αστυνομικούς. Με το παλιό καθεστώς ο πρώτος βαθμός δικαζόταν από αστυνομικούς. Τώρα θα δικάζεται από πολίτες. Από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση από την Ελληνική Αστυνομία. Η νέα Υπηρεσία Ασύλου είναι μια υπηρεσία που δεν έχει σχέση με την Ελληνική Αστυνομία, ανήκει απλώς διοικητικά στο ίδιο Υπουργείο.

Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Η επιλογή πως θα γίνεται αυτών των πολιτών; Έχει σημασία τώρα αυτό, γιατί ο ξέρετε έχουμε και μια έξαρση στη χώρα μας ακροδεξιών φαινομένων.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο προηγούμενο των ημερών μου με το οποίο υποβάλλονται κατάλογοι ατόμων από τα Ηνωμένα Έθνη από τη μια πλευρά και από Μ.Κ.Ο από την άλλη και ένα άτομο το οποίο ορίζεται από το Υπουργείο και έτσι δημιουργείται η Επιτροπή. Αυτό όμως είναι προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς. Δεν είναι νομοθέτημα των ημερών μας, είχε συνομολογηθεί με την Ε.Ε πριν αναλάβω εγώ.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ, ο συνάδελφος ο Σταύρος ο Λυγερός θέλει να σας υποβάλλει ένα ερώτημα.

Δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός: Κύριε Υπουργέ, επειδή κάναμε συζήτηση πριν βγείτε στον αέρα για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Όποιος πάει σε μια αστυνομική υπηρεσία διαπιστώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αστυνομικών ασχολούνται με διοικητικά καθήκοντα.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο.

Δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός: Πραγματικά όταν βλέπει κανείς τις ανάγκες για αστυνόμευση δε καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί να μετακινηθεί διοικητικό προσωπικό που λιμνάζει σε άλλες υπηρεσίες, έτσι ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί και να κάνουν αστυνομικό έργο, αντί να τους βλέπουμε να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής και δε ξέρω εγώ τι άλλη εργασία ρουτίνας, που θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ένας πολίτης. Αυτό είναι τόσο απλό που μπορεί να γίνει και προσωπικά εγώ το υποστηρίζω εδώ και χρόνια. Αλλά σας άκουσα να το λέτε και εσείς πριν από μερικούς μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα όμως.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα σας απαντήσω, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα καθόσον με αφορά, γιατί στο ευρύτερο ερώτημα συνομολογώ πως έχετε απόλυτο δίκιο. Εμείς αυτό που έχουμε κάνει είναι μία μελέτη υποδοχής. Δηλαδή έχουμε εξατομικεύσει 4.500 θέσεις οι οποίες μπορούν να πληρωθούν με προσωπικό εκτός της ΕΛ.ΑΣ, δηλαδή με άτομα από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και που περισσεύουν. Και τα οποία εφόσον μας δοθούν θα απελευθερώσουν ισάριθμους αστυνομικούς για αστυνομικό έργο. Αυτό ήδη έχει γίνει, έχει εξατομικευτεί, έχουμε δηλώσει τα συμπεράσματα μας, δηλαδή έχουμε πει ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε 4.500 άτομα. Και επίσης στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. θα καταργήσουμε επίπεδα διοίκησης και μια σειρά από θέσεις και διαδικασίες και οργανικές μονάδες για να ελευθερώσουμε προσωπικό. Πιστεύω λοιπόν ότι από τη πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. και αυτού του Υπουργείου μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε κάνει ό,τι εξαρτάται από εμάς. Και έχουμε ήδη κάνει ότι αφορά την υποδοχή από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Από εκεί και πέρα ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας, όταν είναι έτοιμος να μας δώσει τα άτομα, μακάρι να τα δώσει. Από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση από την Χριστίνα Κοραή.

Δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή : Κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φάνηκε πραγματικά να αιφνιδιάζεται από αυτό το οποίο συνέβαινε στη Μανωλάδα. Επί χρόνια, όλη η τοπική κοινωνία ήξερε και υποθέτω και οι αρχές τι γινόταν με αυτούς τους εκατοντάδες παράνομους μετανάστες τους οποίους εκμεταλλεύονταν και οι οποίοι ζούσαν και σε άθλιες συνθήκες και για λόγους υγιεινής της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή το ερώτημα μου είναι, όταν τέτοιες πηγές τέτοιες εστίες αιφνιδιάζουν την Ηγεσία, πως θα αντιμετωπίσει το μικρότερο πρόβλημα που υπάρχει;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Σαφές το ερώτημα, σαφής και η απάντηση. Η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι εδώ και δέκα ημέρες δεν είχε αρμοδιότητα ελέγχου παραβάσεων αυτής τη μορφής. Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη υπήρξε μετά από αίτημα του συνάδελφου Υπουργού Εργασίας, του κυρίου Γιάννη Βρούτση, σε μένα. Με αποδοχή του αιτήματος και νομοθέτησή του μόλις τη προηγουμένη εβδομάδα. Μάλιστα, τη στιγμή που συνέβη το θέμα της Μανωλάδας, εκείνη τη στιγμή ήταν ο σχετικός νόμος για υπογραφή στο κ. Παπούλια. Η πράξη δημοσιεύτηκε και έδωσε το δικαίωμα στην ΕΛ.ΑΣ. με τα γνωστά αποτελέσματα. Όπως ξέρετε ήδη, οι τρεις ένοχοι και ο ιδιοκτήτης βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Άρα, ως προς το ερώτημά σας νομίζω ότι απάντησα.

Δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή : Νομοθετικά ναι.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Όχι νομοθετικά, ουσιαστικά. Διότι αν δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη δε σου δίνετε καμία δυνατότητα να επέμβεις. Δηλαδή όλο αυτό το θέμα ανήκε στην αρμοδιότητα της Επιθεώρησης Εργασίας, όχι στην ΕΛ.ΑΣ. Ζήτησε βοήθεια το Υπουργείο Εργασίας. Αν με ρωτάτε αν αυτοί οι άνθρωποι για μόνο το λόγο της παρανομίας θα διωχτούν από την Ελλάδα, η απάντηση είναι όχι, δεν θα διωχτούν. Από εκεί και πέρα τώρα, στα ευρύτερα θέματα, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ολιγωρία σε Τμήμα το οποίο θα μπορούσε ήδη να είχε κάνει κάτι από πριν. Σας διαβεβαιώ ότι γίνεται ήδη έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και εφόσον η έρευνα αυτή καταλήξει και αποδοθούν οι ευθύνες θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ολιγωρία τοπικών αστυνομικών - οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα ανέχονται η συναλλάσσονται με απαράδεκτες καταστάσεις - σε οποιαδήποτε περιοχή να γίνει ανεκτή.

Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλημέρα στους συνομιλητές σας, καλημέρα και στους ακροατές σας .

Αναδημοσίευση από:  http://www.minocp.gov.gr
Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπουργού
Πηγή video:
http://www.youtube.com/watch?v=paUCyk7Lpu4

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την απόσυρση της διάταξης για τον αστυνομικό συνδικαλισμό


Δημοσιευμένο στο : http://www.pasok.gr
Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2013
-Ανακοίνωση του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ενέργεια του Υπουργού κ. Ν. Δένδια να αποσύρει διάταξη για τον αστυνομικό συνδικαλισμό

Από τον Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ενέργεια του Υπουργού κ. Ν. Δένδια να αποσύρει διάταξη για τον αστυνομικό συνδικαλισμό, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η προβληματική διάταξη που είχε εισάγει στο πολυνομοσχέδιο ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αποσύρθηκε σήμερα κατόπιν δικαιολογημένων αντιδράσεων συνδικαλιστικών  οργανώσεων και ενεργειών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Επρόκειτο για ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες των οργανώσεων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας τους. Κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χωρίς διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και χωρίς ενημέρωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ο Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ,. θεωρεί θετική την απόσυρση της διάταξης αυτής. Ζητά πλήρη ενημέρωση για τις πολιτικές που ασκούνται στο Υπουργείο, τις Υπηρεσίες του και στα Σώματα Ασφαλείας. Μονομερείς αποφάσεις δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν θέση στην σημερινή κυβέρνηση ευρύτερης συνευθύνης.

Αναδημοσίευση από:  http://www.pasok.gr

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση για την Ημερίδα «Και οι Αστυνομικοί έχουν μάνες»

 


poasy
DSC_0117
Αθήνα, 28 Απριλίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 701/11/5δ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Ημερίδα, εμπνευσμένη από μια αυθόρμητη αντίδραση της μητέρας ενός συναδέλφου μας, κατά τη διάρκεια προσαγωγής στην Εισαγγελία Κοζάνης υπόπτων ενόπλων ατόμων για τέλεση σοβαρότατων εγκληματικών ενεργειών, διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία μας την 27-04-2013, στη Βέροια.
  Επιχειρώντας μια επιστημονική προσέγγιση στο μήνυμα που ήθελε να εκπέμψει η μητέρα του συναδέλφου μας με την εμβληματική της φράση «Και οι Αστυνομικοί έχουν μάνες», η Ομοσπονδία αναζήτησε τον προβληματισμό και τις προτάσεις των συμμετεχόντων στο καίριο θέμα «Η οικογένεια του Αστυνομικού σε συνθήκες κρίσης», με συντονιστή των εργασιών το δημοσιογράφο κ. Πάσχο Μανδραβέλη και εισηγητές διακεκριμένους επιστήμονες. Στο πλαίσιο δε των εργασιών, βραβεύτηκε η μητέρα του αστυνομικού κ. Λιάνα Τσολερίδου, καθώς και οι συνάδελφοί μας από τις Α.Δ. Ημαθίας και Κοζάνης, που συμμετείχαν στη σύλληψη των υπόπτων.
  Με την πρωτοβουλία της αυτή η κα Τσολερίδου αφύπνισε συνειδήσεις και γι' αυτό χρήζει δημόσιου επαίνου και θαυμασμού. Εξάλλου με την πράξη της αυτή, μας καλεί η ίδια να αντιμετωπίσουμε με περισσότερο πείσμα και αγωνιστικότητα τα χρόνια προβλήματα της αστυνομικής οικογένειας, αξιοποιώντας και τις επιστημονικές προσεγγίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας.
  Στα πλαίσια της ανωτέρω Ημερίδας, η Ομοσπονδία μας, βράβευσε τη συγκεκριμένη μητέρα, τιμώντας στο πρόσωπό της τις μητέρες όλων των Ελλήνων Αστυνομικών.
  Χαιρετισμό απηύθυνε, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας κ. Απόστολος Μούρτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Φωτόπουλος, η γραμματέας της Γραμματείας Γυναικών κ. Μαρία Γιαννακοπούλου ανέπτυξε το θέμα «Από την αγωνία της νιότης στο Γολγοθά της επιβίωσης», ενώ η κ. Τσολερίδου, παραλαμβάνοντας την αναμνηστική πλακέτα που της επιδόθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κατέθεσε με πόνο ψυχής την αγωνία της ως μια από τις χιλιάδες μητέρες των Ελλήνων Αστυνομικών, που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα τόσο των παιδιών τους, όσο και γενικότερα τα προβλήματα του αστυνομικού θεσμού. Τόνισε δε για την αξιέπαινη πρωτοβουλία της ότι εκείνη την ώρα «ένιωσα σαν την μάνα του Χριστού που έβλεπε και άκουγε τις οργισμένες κραυγές "άρον – άρον σταύρωσον...". Εκείνη την ώρα είπα δεν θα κλάψω, δεν θα μείνω άπραγη. Είπα θα φωνάξω πώς και οι Εσταυρωμένοι έχουν μάνες! Ποιοι είναι αυτοί που μου ζητούν να χαμηλώσω το κεφάλι, να σιωπήσω; Υπάρχουν μάνες που ξέρουν πως τα παιδιά τους τραβάνε για την άδικη σταύρωση, όπως υπάρχουν και μάνες που ξέρουν πως τα παιδιά τους είναι στη θέση του Βαραββά και επιδιώκουν την εξιλέωση μέσα από τον στημένο όχλο. Κι όταν οι άνθρωποι γίνονται όχλος, γίνονται στιγμιαία άνους, άρα εργαλεία άλλων».
  Στη συνέχεια, ο Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ευθύμιος Λαμπρίδης ανέπτυξε το θέμα: «Εξηγώντας το υψηλό στρες του αστυνομικού: Προσέγγιση στη συνάρθρωση ατομικών-ψυχολογικών διεργασιών και διαπραγμάτευσης του κοινωνικού στερεοτύπου», ενώ η κα Αθηνά Καραμίντζιου, Υπαστυνόμος Α' (ΥΓ) της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Ψυχολόγος, μίλησε για το: «Επάγγελμα και οικογένεια στη ζωή του αστυνομικού: Μαζί... Όμως αλλιώτικα».
  Η τελευταία εισήγηση ήταν για την «Πατρική οικογένεια του αστυνομικού και τον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας» και έγινε από την κα. Ελένη Φώτου, Ψυχολόγο, Υποψήφια διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πρόεδρο της ΜΚΟ «BIA STOP».
  Τις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους εκ μέρους του Μητροπολίτη Βέροιας κ.κ. Παντελεήμονα ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δημήτριος, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Καρούντζος, ο εκπρόσωπος του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Ποδιώτης, εκ μέρους της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος κ. Δ. Τσακνάκης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργία Μπατσαρά, η δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου- Γεωργιάδη, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Θεοδώρα Μπαλτατζίδου, εκ μέρους του ΚΚΕ ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ιωάννης Ζιώγας, εκπρόσωποι των βουλευτών κ.κ. Λάζαρου Τσαβδαρίδη και Κώστα Γιοβανόπουλου, ενώ χαιρετιστήρια επιστολή έστειλαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλους, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Δημήτρης Τσουκαλάς με τον συντονιστή του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ίδιου κόμματος κ. Τάσο Μαυρόπουλο.
  Επίσης, τίμησαν τις εργασίες ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχος κ. Ηλίας Στεφανής, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας Ταξίαρχος κ. Ν. Μπαντουβάκης, ο Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης Ταξίαρχος κ. Γ. Καραϊτσης, ο Διευθυντής Σχολής Αστυφυλάκων Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Χατζηβασιλειάδης, ο Διευθυντής Σχολής Μετεκπαίδευσης κ. Διονύσης Κούγκας, ο υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας κ. Αλέξανδρος Κουβακάς, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και ενώσεων αστυνομικών, συνάδελφοι με τις οικογένειές τους και πολίτες.
  Η Ομοσπονδία θα αξιοποιήσει τις παρεμβάσεις και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε, προκειμένου να θωρακιστούν οι Έλληνες αστυνομικοί και οι οικογένειές τους, όπως επιβάλλουν οι επικίνδυνες - στρεσογόνες συνθήκες εργασίας των μελών τους, απαιτώντας προς τούτο από την Πολιτεία και την ελληνική κοινωνία, σεβασμό στο ρόλο τους, με διάθεση κριτικής και αυτοκριτικής όπου τούτο απαιτείται και από τις δυο πλευρές, κυρίως δε με την αναζήτηση των κοινών εκείνων σημείων που αφενός θα αφήνουν πίσω τους αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος και αφετέρου που θα εμπεδώνουν τις καλές σχέσεις αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης πολιτών και αστυνομικών, για μια σύγχρονη και δημοκρατική Ελληνική Αστυνομία.
ypografes-poasy
Διαβάστε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Διαβάστε την παρέμβαση κας Λιάνας ΤΣΟΛΕΡΙΔΟΥ, μητέρας Αστυνομικού
Διαβάστε την ομιλία της Γραμματέως Γυναικών της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Συμφωνία Ν.Δένδια για τεχνογνωσία στην Ελληνική Αστυνομία από το FBI

 


Δημοσιευμένο στο : http://www.minocp.gov.gr
Κυριακή, 28 Απρίλιος 2013

-Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ.Ν.Δένδιας, σε συνέντευξή του, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο και το δημοσιογράφο Μ. Ψύλλο, δίνει απαντήσεις για τις επαφές και συμφωνίες του, με το FBI για τεχνογνωσία στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και το μεταναστευτικό για το οποίο δηλώνει ότι προσπαθεί, να πει στους ευρωπαίους εταίρους, ότι το Δουβλίνο-2 είναι ένα παρελθόν.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στη συνέχεια ...
Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολάου Δένδια στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο
Δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλλος: Κύριε Υπουργέ, βρεθήκατε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια κρίσιμη περίοδο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη. Επισκεφθήκατε τα επιχειρησιακά κέντρα του FBI και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Τι αποκομίσατε; Θα υπάρξει ευρύτερη συνεργασία;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Η επαφή μας με το FBI είναι εξαιρετικά σημαντική για να μπορέσουμε στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης της αστυνομίας να πάρουμε την τεχνογνωσία, που θα επιτρέψει στην Ελληνική Αστυνομία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απειλές για τον Έλληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία. Για εμένα λοιπόν ήταν εξαιρετικά διδακτική η εμπειρία και είναι πολύ σημαντικό ότι επικεφαλής στη Νέα Υόρκη του τεράστιου τμήματος του FBI όπου απασχολούνται δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι, είναι ένας Έλληνας, ο κ. Γιώργος Βενιζέλος, από τον οποίο γνώρισα μάλιστα μια σειρά έλληνες πράκτορες του FBI, που είναι Έλληνες πρώτης γενιάς και μιλούν άψογα ελληνικά. Συμφωνήσαμε λοιπόν σε ένα πλαίσιο στο οποίο το FBI μπορεί να μας βοηθήσει, να μας δώσει τεχνογνωσία και να σταθεί δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνουμε για την συνολική αναδιοργάνωση της ελληνικής αστυνομίας. Θα το μελετήσουμε βέβαια, σε ευρύ επίπεδο υπάρχουν τεχνοκράτες ειδικοί πολύ πέρα από εμένα, αλλά είναι εξαιρετικές οι δυνατότητες που δίνει αυτό το κανάλι επικοινωνίας στην πατρίδα μας και την ελληνική αστυνομία.

Δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλλος: Στην ομιλία σας στο Τζον Τζέι Κόλετζ αναφερθήκατε στο ελληνικό σχέδιο δράσης για τα θέματα της μετανάστευσης και του ασύλου. Σε αδρές γραμμές τι περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Αυτό που κάνουμε εμείς είναι σε εξελιγμένη μορφή αυτό που από το 2010 η χώρα είχε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι πρόσφατα δεν το είχε εκτελέσει. Πρώτον: φύλαξη των συνόρων, δεύτερον: δημιουργία σύγχρονων μη αστυνομικών υπηρεσιών που θα κρίνουν τα θέματα ασύλου και προσφυγών. Επίσης μία σύγχρονη μη αστυνομική υπηρεσία που θα μπορεί να ξεχωρίζει από πού είναι ο κάθε μετανάστης και θα του παρέχει πλήρη πρόσβαση στα δικαιώματά του. Και από εκεί και πέρα προ-αναχωρησιακά κέντρα στα οποία θα οδηγούνται οι μετανάστες, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην πατρίδα μας και ένας μηχανισμός επιστροφής τους στις χώρες από τις οποίες προέρχονται. Όλο αυτό το σύστημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί και όταν ολοκληρωθεί η λειτουργία του μέσα στο καλοκαίρι, θα είναι το πλέον σύγχρονο που υπάρχει στην Ευρώπη.

Είναι αυτό που έχει η χώρα μας ως όπλο για να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα που υπάρχει σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρακαλώ να σημειώσετε ότι η χώρα μας δέχεται πάνω από το 90% των παράνομων μεταναστών. Όλα αυτά ανέφερα στην ομιλία μου σε ένα ειδικό ακροατήριο στο Τζον Τζέι Κόλετζ, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για εμάς καθώς μας βοηθάει στα μεταπτυχιακά της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπορούμε από αυτό το κολέγιο που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης να πάρουμε τεχνογνωσία για την μεταρρύθμιση που πρέπει να κάνουμε στις δομές της αστυνομικής ακαδημίας.

Δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλλος: Έχετε στόχο την αλλαγή της συνθήκης Δουβλίνο-2 και στη βάση αυτή έχετε κάποιο μήνυμα προς τους ευρωπαίους ομολόγους σας;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Προσπαθώ τους τελευταίους μήνες, αλλάζοντας τη στάση της χώρας για λόγους που είναι αντιληπτοί, να πω στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι το Δουβλίνο-2 είναι ένα παρελθόν και από εκεί και πέρα για την Ελλάδα έχει σημασία να ξεκινήσει από την αρχή η συζήτηση και να γίνει κατανοητό ένα πράγμα: Πρέπει να υπάρχει μια δικλείδα επαναδιανομής. Δηλαδή τους παράνομες μετανάστες, που είναι μετανάστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι της Ελλάδας, πρέπει να τους κατανέμουμε βάση κριτηρίων - έκταση της χώρας, Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, πληθυσμός. Δεν μπορεί η Ελλάδα, μια χώρα μικρή και σε κρίση να χειρίζεται το 90%-95% των μεταναστών. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχω βρει ευήκοον ους. Οι Ευρωπαίοι ήταν πολύ εύκολοι στο να μας ασκούν κριτική όσο δεν κάναμε τίποτα, αλλά τώρα που κάνουμε τόσα πράγματα μας λένε μεν ένα μπράβο για αυτά που κάνουμε αλλά παριστάνουν ότι μερικά άλλα πράγματα που είναι πιο προχωρημένα ότι δεν τα έχουν. Έχουμε κάνει μια συμφωνία με την Μάλτα, θα μας στηρίξει η Κύπρος, παλεύουμε για την Ιταλία, προσπαθούμε να συγκροτήσουμε ένα συνολικό μέτωπο. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, αλλά έχουμε υποχρέωση να το παλέψουμε. Έχουμε υποχρέωση για τη χώρα. Η παρούσα διαδικασία, έτσι όπως έχουμε εγκλωβιστεί από τις αβλεψίες του παρελθόντος δεν βοηθάει καθόλου την πατρίδα μας.

Δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλλος: Το σχέδιο σας για να γίνουν ασφαλείς οι πόλεις και ιδιαίτερα η Αθήνα, ποιο είναι;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Το κέντρο της Αθήνας είναι η βιτρίνα μας και είναι η αιχμή της προσπάθειας της ελληνικής αστυνομίας –και όχι η δική μου βέβαια, εγώ είμαι απλώς ο πολιτικός υπεύθυνος σε αυτή την προσπάθεια- με έναν σχεδιασμό αλλεπάλληλων περιπολιών διαφορετικών υπηρεσιών, που αλληλοτέμνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ώστε να μην αφήνουν έδαφος στην εγκληματικότητα. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Τον τελευταίο καιρό έχουμε υποδεκαεξαπλασιασμό της εγκληματικότητας. Βεβαίως αυτό δεν ισχύει για όλη τη χώρα. Οι δείκτες είναι μειωτικοί αλλά δεν έχουμε πετύχει τόσα ικανοποιητικά αποτελέσματα σε άλλες περιοχές. Προσπαθούμε λοιπόν να κατακτήσουμε το απόλυτο στο κέντρο της Αθήνας και από εκεί και πέρα με την εμπειρία που θα αποκτήσουμε-γιατί εκεί ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι, θυμάστε την κατάσταση που υπήρχε πριν οκτώ–δέκα μήνες, είχε γκετοποιηθεί. Με την τεχνογνωσία που θα αποκτήσει η ελληνική αστυνομία να μπορέσει να επεκτείνει το παράδειγμα στις υπόλοιπες περιοχές, στα κέντρα των πόλεων. Η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει επιχειρήσεις στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις. Νομίζω ότι είναι σημαντική η μάχη που δίνεται για το κέντρο της Αθήνας. Πιστεύω ότι δίνεται με επιτυχία και μπορούν όλοι οι Έλληνες πολίτες να δουν τα εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δημοσιογράφος Μιχάλης Ψύλλος: Πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης των προβλημάτων από ακροδεξιές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή;

Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη: Η Χρυσή Αυγή είναι προϊόν της κρίσης. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση, ένα μόρφωμα που είναι εκτός πραγματικότητας σήμερα. Ανήκει σε άθλιους, παλιούς καιρούς. Η ελληνική κοινωνία είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα στρέψει την πλάτη της και θα καταλάβει ότι μόνο μέσα από επιλογές στο πλαίσιο του Συντάγματος, της Δημοκρατίας και των νόμων μπορεί να βρει λύσεις στα προβλήματά της και προκοπή και στη χώρα και στην Ευρώπη και στον κόσμο, οφείλω να σας πω ότι όπου κι αν πάει κανείς εκτός Ελλάδος ντρέπεται για την ύπαρξη της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό πολιτικό τόξο.

http://www.minocp.gov.gr

Δέχθηκαν τελικά το δελτίο ταυτότητας του Αστυνομικού ως ταξιδιωτικό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ένωση

 


Δημοσιευμένο στο : http://skaythess.gr
Κυριακή, 28 Απρίλιος 2013

-Αποκαταστάθηκε η τάξη - άρθρο του Μανώλη Φραντζεσκάκη
Συμμορφώθηκε επιτέλους η Αεροπορική Εταιρία «RYANAIR» σχετικά με τις ταυτότητες των Ελλήνων Αστυνομικών
Κατόπιν σειράς καταγγελιών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από Αστυνομικούς που έπεσαν θύματα «ρατσισμού» αλλά και αυθαίρετης θεώρησης από την αεροπορική εταιρία «RYANAIR» ότι το δελτίο ταυτότητας του Αστυνομικού δεν εμπίπτει στην κατηγορία της «ταυτότητας» όπως προβλέπει η νομοθεσία, δεν αποτελεί έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, αποκαταστάθηκε η «τάξη»!
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. ΚΑΘΜ/2466 από 19-04-2013 έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» καθώς επίσης και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261/2004, με τη Διαδικασία Επιβολής Προστίμων επί παραβάσεων του ΕΚ 261/2004 (Δ1/Δ/13770/880 – ΦΕΚ Β 529/2005 ως τροποποιήθηκε και ισχύει), με την Τεχνική Οδηγία Ασφαλείας 1 (ΦΕΚ Β 1580/30-6-2011) και με το υπ’ αριθ. 71778/13/542834/15-4-2013 έγγραφο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, δ ι ε υ κ ρ ί ν ι ζ ο ν τ α ι τα ακόλουθα: 1) Προκύπτει οριστικά ότι οι υπηρεσιακές ταυτότητες των Αστυνομικών αποτελούν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξομοιούμενες πλήρως με τις κοινές αστυνομικές ταυτότητες. Συνεπώς δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των στρατιωτικών ταυτοτήτων, 2) Κατά πάγια νομολογία όλων των δικαστηρίων, ελληνικών και ευρωπαϊκών, οι γενικοί όροι συναλλαγών δεν μπορούν να περιέχουν όρους που είναι αντίθετοι με το ισχύον δίκαιο και αν αυτό συμβαίνει, οι συγκεκριμένοι όροι είναι αυτοδίκαια άκυροι και συνεπώς νομικά ανίσχυροι και 3) Η άρνηση επιβίβασης επιτρέπεται μόνο όταν επιβάλλεται από σοβαρούς λόγους υγείας, ασφάλειας, έλλειψης ταξιδιωτικών εγγράφων.

Συμπερασματικά, οι περιπτώσεις που δεν γίνονται δεκτές οι ταυτότητες τέτοιου τύπου κατά τη διαδικασία του check-inή της επιβίβασης και στους κατόχους τους γίνεται η αντίστοιχη άρνηση επιβίβασης, θα αντιμετωπίζονται από πλευράς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως παράνομη άρνηση επιβίβασης και συνεπώς γεννά υπέρ των επιβατών τις αντίστοιχες προβλεπόμενες αξιώσεις έναντι των αερομεταφορέων (όπως για παράδειγμα αποζημίωση, επιστροφή αντιτίμου, φροντίδα). Μη συμμόρφωση με την παροχή των ανωτέρω στους επιβάτες αποτελεί αυτοτελή παράβαση ελεγκτέα από την Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας βάσει ειδικής διοικητικής διαδικασίας.  

Αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που ανέκυψε στα μέσα Μαρτίου, η αντίδραση της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης ήταν άμεση και εξαιρετικά αποτελεσματική, τόσο της Διευθύντριας του Αερολιμένα, Αστυνομικής Υποδιευθύντριας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Αικατερίνης όσο και του Τμηματάρχη του Τμήματος Ασφαλείας του Αερολιμένα (αρμόδια Υπηρεσία και για τον Έλεγχο Διαβατηρίων), Αστυνόμου Α΄ ΚΑΡΑΚΟΝΤΙΝΟΥ Ευστράτιου.

Έτσι λοιπόν όλοι οι συνάδελφοι με την επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής ταυτότητάς τους μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι κάτοχοι των κοινών ελληνικών δελτίων ταυτότητας. Τέλος, για τους συναδέλφους Αστυνομικούς οι οποίοι αυτό το χρονικό διάστημα δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας «RYANAIR» με υπαιτιότητα της αεροπορικής εταιρίας, λόγω μη κατοχής έγκυρου ταξιδιωτικού εγγράφου έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε καταγγελία σε βάρος της αεροπορικής εταιρίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Μανώλης Φραντζεσκάκης,

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Μέλος Σ.Κ.Α.Υ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναδημοσίευση από: http://skaythess.gr

Οδοιπορικά για όλες τις ημέρες απόσπασης στον Έβρο μέχρι 6 μήνες


Δημοσιευμένο στο : PoliceNET με πληροφορία από το hellenicparliament.gr
Σάββατο, 27 Απρίλιος 2013
-Προβλέπει το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή

Με τις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου (Παράγραφος ΙΒ-Υποπαρ.1) που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπονται τροποποιήσεις στη δικαιολόγηση οδοιπορικών εξόδων για αποσπάσεις του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που διατάσσονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του Π.Δ.100/2003 (Α -94) προς αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα της χώρας ή για τη φύλαξη κέντρων πρώτης υποδοχής ή εγκαταστάσεων όπου κρατούνται αλλοδαποί.
Οδοιπορικά για όλες τις ημέρες απόσπασης  στον Έβρο μέχρι 6 μήνες

Διαβάστε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών όπως έχει κατατεθεί στη Βου

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Αποσύρθηκε και τροπολογία για τον αστυνομικό συνδικαλισμό

 

Δημοσιευμένο στο : http://www.tovima.gr
Σάββατο, 27 Απρίλιος 2013
-Διάβημα ΠαΣοΚ- ΔΗΜΑΡ στον Π. Μπαλτάκο ότι δεν θα τη στηρίξουν
Αποσύρθηκε η τροπολογία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η οποία είχε ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και έφερνε σημαντικές αλλαγές στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αστυνομικών, αποσύρθηκε την Πέμπτη μετά τις αντιδράσεις του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Με αυτήν προωθούνταν η ίδρυση νέων συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών ανά νομό, ενώ άλλαζε και ο τρόπος εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων με την εισαγωγή ενιαίου ψηφοδελτίου. Η τροπολογία, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων των αστυνομικών, αρχικά είχε ενταχθεί σε άλλο νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα κατατεθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας, βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, μεταφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο, με την εκτίμηση ότι έτσι θα περάσει συναινετικά, αν και δεν αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση.

Το ΠαΣοΚ που ενημερώθηκε πρώτο αντέδρασε έντονα. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέλαβε να επικοινωνήσει για το θέμα με τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Μπαλτάκο, και να τον ενημερώσει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να τη στηρίξει. Ανάλογη αντίδραση υπήρξε και από τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ. Το αποτέλεσμα ήταν η τροπολογία να αποσυρθεί, χωρίς αυτή τη στιγμή κανείς να γνωρίζει αν και πότε θα επανέλθει.

Την αντίθεση της στις αλλαγές που δρομολογούνται έχει εξαρχής εκφράσει με παρεμβάσεις της και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Τοπικές ενώσεις αστυνομικών εξέδωσαν, μάλιστα, ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες, καταγγέλλοντας τις συγκεκριμένες διατάξεις «ως ωμή παρέμβαση στη συνδικαλιστική λειτουργία και δράση μας».

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία σε ό,τι αφορά τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων «καθιερώνεται το γεωγραφικό κριτήριο (ανά νομό) αντί του υπηρεσιακού κριτηρίου που ίσχυε μέχρι σήμερα για το σχηματισμό τους».

Επιπλέον προβλέπεται ότι «η εκλογή των οργάνων και αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα γίνεται μέσω ενιαίου ψηφοδελτίου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι».

Με βάση τα προβλεπόμενα στην σχετική ρύθμιση «κάθε εκλογέας θα μπορεί να θέσει αριθμό σταυρών ίσο με το 1/3 του αριθμού των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής ή των αντιπροσώπων. Σε περίπτωση κλάσματος, ο επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών στρογγυλοποιείται στον αμέσως προηγούμενο ακέραιο. Εκλέγονται κατά σειρά οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών του διοικητικού συμβουλίου ή της ελεγκτικής επιτροπής ή των αντιπροσώπων».

Επιπλέον αναφορικά με τις ενώσεις αναφερόταν ότι ιδρύεται σε «κάθε νομό μία ένωση αστυνομικών υπαλλήλων μέχρι και τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου και σε κάθε περιφέρεια (Ο.Τ.Α. β΄ βαθμού μία ένωση αξιωματικών ως πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Ετσι προβλέπεται:

- Μέλη των οργανώσεων αυτών μπορούν να είναι μόνο όσοι υπηρετούν στα όρια του Νομού ή της Περιφέρειας, αντίστοιχα.

- Οι αξιωματικοί δύνανται, αντί της ένωσης αξιωματικών, να γίνονται μέλη της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων.

- Οι ανθυπαστυνόμοι δύνανται αντί της ένωσης αστυνομικών
υπαλλήλων να γίνονται μέλη της ένωσης αξιωματικών.

- Κάθε αστυνομικός υπάλληλος δικαιούται να είναι μέλος μόνο της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης του Νομού ή της Περιφέρειας όπου υπηρετεί.

Σε περίπτωση μετάθεσής του σε άλλο Νομό ή σε άλλη Περιφέρειαδιαγράφεται υποχρεωτικά από τη συνδικαλιστική οργάνωση, της οποίας ήταν μέλος και δικαιούται να εγγραφεί στη συνδικαλιστική οργάνωση του νομού ή της Περιφέρειας στην οποία μετατίθεται.

Η υποχρέωση διαγραφής δεν ισχύει αν η μετάθεση έγινε για λόγους εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο αποσύρθηκαν για να ενταχθούν, όπως αποδείχθηκε, στο πολυνομοσχέδιο και μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, εν αγνοία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών.
Αναδημοσίευση από: http://www.tovima.gr

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τα νέα όρια ηλικίας αστυνομικών- στρατιωτικών- Πίνακες, επικουρικά, υπολογισμός σύνταξης και εφάπαξ

   
  
 Όσοι θεμελίωσαν έως την 31-12-2010 συνταξιοδοτικά δικαιώματα (24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας) δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 3865/2010, τόσο στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όσο και ως προς τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξής τους και μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης όποτε επιθυμούν και άμεσα να έχουν την έναρξη καταβολής της σύνταξής τους.

   Επίσης, τα προαναφερόμενα ισχύουν ακόμα και αν υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1-1-2015, δηλ. δεν αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις που ίσχυαν πριν την δημοσίευση του Ν.3865/2010.


2. ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
ΜΕ 24 ½ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ ΈΩΣ  31-12-2014


το 2011 υποβάλλουν αίτησή στα 26 έτη.
το 2012 υποβάλλουν αίτησή στα 27 ½ έτη.
το 2013 υποβάλλουν αίτησή στα 29 έτη.
το 2014 υποβάλλουν αίτησή στα 30 ½ έτη.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  Η μάχιμη πενταετία, ως πραγματική και συντάξιμη, συνυπολογίζεται και αφαιρείται από τον επιπλέον χρόνο που προστίθεται στα 24 ½ έτη, δηλ. όσοι το 2013 συμπληρώνουν 24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας έχουν την δυνατότητα εντός του ιδίου έτους να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης καθώς συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση των 29 ετών που απαιτούνται και η μάχιμη πενταετία εφόσον υπάρχει, (δηλ. να έχει 5 έτη υπηρεσίας σε μάχιμη οργανική μονάδα).
   Για την συμπλήρωση των 24 & ½ ετών Υπηρεσίας συνυπολογίζονται αθροιστικά η πραγματική Υπηρεσία στο Σώμα (από την ημέρα κατάταξης στη Σχολή), η στρατιωτική θητεία (απαιτείται η εξαγορά της – στην ενέργεια ή κατά τη συνταξιοδότηση), η προϋπηρεσία στις Δημόσιες Υπηρεσίες (ως τέτοια λογίζεται και η προϋπηρεσία στο στρατό με την ιδιότητα του ΕΠΥ –ΟΠΥ) και στον Ιδιωτικό Τομέα (π.χ. τα ένσημα στο ΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λ.π.)
   Δεν μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και ο χρόνος καταβολής όποτε και αν υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης (το 2015, το 2017, το 2020 κ.λ.π.)


3. ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 1-1-2015 όσοι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (24& ½ έτη συντάξιμης υπηρεσίας)


40 συντάξιμα έτη ή το 60ο έτος της ηλικίας


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Για την συμπλήρωση των 40 ετών συντάξιμης Υπηρεσίας συνυπολογίζονται τα έτη Υπηρεσίας στην ΕΛ.ΑΣ., η στρατιωτική θητεία (με εξαγορά), ο χρόνος προϋπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις (ΕΜΘ - ΟΠΥ - 5ετους), ο χρόνος της διαδοχικής ασφάλισης, ο ελάχιστος χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου (ΑΕΙ ή ΤΕΙ), εφόσον ο εν λόγω χρόνος δεν συμπίπτει με άλλο συντάξιμο χρόνο (π.χ. Στρατό, ΕΛ.ΑΣ., κ.λπ.), τα διπλά χρόνια ΕΚΑΜ – ΤΕΕΜ – Πτητικά, καθώς και η μάχιμη πενταετία (με καταβολή εισφορών αρθ. 22 του Ν.3865/10) .


Επισημαίνεται ότι:


- Για όσους έχουν καταταγεί έως την 31-12-1995 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από την 1-1-2015 και μετά, στα ως άνω 40 έτη υπηρεσίας συμπεριλαμβάνονται και τα τρία (3) πλασματικά έτη του άρθρου 22 παρ. 4 του Ν.3865/10. Τα εν λόγω έτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνον αν αναγνωριστούν ως συντάξιμα, δηλ. με την καταβολή της προβλεπόμενης από το άρθρο 59 ΠΔ 169/2007 κράτησης (6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών για κάθε μήνα αναγνώρισης).


- Όσοι απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος εκτός των περιπτώσεων επιβολής ποινής που συνεπάγει την απώλεια καταβολής σύνταξης , η σύνταξη καταβάλλεται με την συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας ή με την συμπλήρωση του 60ου έτους (αρθ. 20 παρ5 του Ν.3865/10) .


- Καθιερώνεται σύνταξη που αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:


α) την βασική (το ύψος για το 2012 καθορίστηκε στα 360 €) που δεν αναλογεί σε ασφαλιστικές εισφορές και
β) την αναλογική το ύψος της οποίας καθορίζεται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν υποβάλλει για τον χρόνο ασφάλισης που διανύεται από την 1-1-2011 και εφεξής.

- Ιδιαιτέρως, όσοι έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του δημοσίου έως την 31-12-2010 και θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2015 δικαιούνται αναλογικό τμήμα σύνταξης ως εξής:


α) επιμέρους τμήμα που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο έως την 31-12-2010 και
β) επιμέρους τμήμα με βάση τον χρόνο ασφάλισης από την 1-1-2011 έως την ημερομηνία συνταξιοδότησης, με βάση τα καθοριζόμενα κάθε φορά ποσοστά αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών.


- Όσοι προσλαμβάνονται για πρώτη φορά μετά την 1-1-2011 στην ΕΛ.ΑΣ. υπάγονται υποχρεωτικά στον Κλάδο Κύριας σύνταξης ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, πλην όσων έχουν προϋπηρεσία στο Δημόσιο, σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α. οπότε ασφαλίζονται στο Δημόσιο.


4. ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ


Συμπλήρωση εικοσαετούς πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010: ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
Από το 2011 και μετά, χρειάζονται 21 πραγματικά συντάξιμα έτη.

Όσοι συμπληρώνουν το 2012 τα 20 έτη πραγματικής Υπηρεσίας υποβάλλουν αίτηση στα 23 έτη (δηλαδή από το 2014 και μετά)
Όσοι συμπληρώνουν το 2013 τα 20 έτη υποβάλλουν αίτηση στα 25 έτη (δηλαδή από το 2015 και μετά).
Από την 1-1-2014 η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των τρίτεκνων γίνεται με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις όπως και στους υπόλοιπους συναδέλφους.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Επισημαίνεται ότι, η προσθήκη της μάχιμης 5ετίας σε περίπτωση συνταξιοδότησης τριτέκνου γίνεται για τους άνδρες μετά την συμπλήρωση των 24 ½ ετών συντάξιμης υπηρεσίας και για τις γυναίκες με την θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης όπως ισχύει για κάθε έτος μετά το 2011 (21 έτη το έτος 2011 και 23 έτη το έτος 2012).




ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (των 24 ½ ετών) ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟ ΜΙΣΘΟ


1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ:



- Ο ελάχιστος χρόνος σπουδών ανεξαρτήτως του χρόνου κατάταξής τους, εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2011, για την απόκτηση ενός πτυχίου Σχολής Α.Ε.Ι. – Τ.Ε.Ι., με την προϋπόθεση ότι αυτός δεν λογίζεται ως συντάξιμος σύμφωνα με άλλες διατάξεις. Δηλαδή ο χρόνος δεν πρέπει να συμπίπτει με την πραγματική υπηρεσία στην ΕΛ.ΑΣ. Η αναγνώριση απαιτεί καταβολή ασφαλιστικών εισφορών (6,67 % επί των συντάξιμων αποδοχών για κάθε μήνα αναγνώρισης).



- Ο χρόνος προϋπηρεσίας που έχει παρασχεθεί στις Δημόσιες Υπηρεσίες πλην του χρόνου που έχει παρασχεθεί σε Α.Ε. του Δημοσίου (ΔΕΚΟ) Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, Τράπεζες καθώς και δημόσιες επιχειρήσεις ή Α.Ε. των Ο.Τ.Α.



- Ο χρόνος που έχει παρασχεθεί με την ιδιότητα του Οπλίτη Πενταετούς Υποχρέωσης (Ο.Π.Υ.) και Εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.) για τον οποίο ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται και για την επικουρική ασφάλιση) .



- Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας σε όσους έχουν υπηρετήσει στην ΕΚΑΜ -ΤΕΕΜ - ΥΕΜΕΑ. Όσοι έχουν συμπληρώσει μέχρι την 31-12-2010 είκοσι (20) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας (18 έτη για όσους έχουν πτητικά) μπορούν να κάνουν χρήση του διπλάσιου αυτού χρόνου οποτεδήποτε και εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις να αποχωρήσουν, ενώ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τους προαναφερόμενους χρόνους έως την 31-12-2010 ο διπλασιασμός τους γίνεται τμηματικά από την 1-1-2011.

Κατ’ εξαίρεση θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας:
- Ο χρόνος κάθε κανονικής, εκπαιδευτικής ή αναρρωτικής άδειας.
- Ο χρόνος της διαθεσιμότητας, εφόσον αυτή δεν οφείλεται σε αξιόποινη πράξη ή πειθαρχικό παράπτωμα για τα οποία επακολούθησε έξοδος από το στράτευμα ή μετάθεση σε αργία με απόλυση.
- Ο χρόνος της αργίας με πρόσκαιρη παύση εφόσον δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.
- Ο χρόνος της πολεμικής αποστρατείας και πολεμικής διαθεσιμότητας μέχρι την κατάληψη από το όριο ηλικίας.
Επίσης, θεωρείται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος κατά τον οποίο διετέλεσαν έξω από την υπηρεσία οι υπηρετούντες γενικά που εξήλθαν από τις τάξεις λόγω σωματικής ανικανότητας και επανήλθαν μετά στην ενεργό υπηρεσία αφού κρίθηκαν ικανοί.
2. ΜΑΧΙΜΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ:
Δικαίωμα χρήσης της μάχιμης πενταετίας (χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο) μπορούν να κάνουν όλοι και ανεξάρτητα του χρόνου κατάταξής τους στην Ελληνική Αστυνομία.
Η μάχιμη πενταετία είναι πραγματική (πρέπει να έχει παρασχεθεί) συντάξιμη υπηρεσία και λαμβάνεται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μόνο αν ο ενδιαφερόμενος συμπληρώσει (24 ½ έτη συντάξιμης υπηρεσία πλην της μάχιμης υπηρεσίας), εκτός της περιπτώσεως των τριτέκνων γυναικών (παρ. 4 τμήμα α) και των περιπτώσεων αυτεπάγγελτης αποστρατείας.
Για όσους κατατάχθηκαν μετά την 1-10-1990, η χρήση της γίνεται μόνον με την παράλληλη αναγνώρισή της. Η εν λόγω αναγνώριση γίνεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και εφόσον καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές (20% στην αμοιβή πέραν του 5νθημέρου εργασίας 46€ χ 20% χ 60μήνες =2.150€).
3. ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ 3/35ων (ΚΟΝΔΥΛΗ):
Η προσαύξηση των 3/35ων (έτη Κονδύλη) χορηγούνται σε όσους έχουν καταταγεί ή έχουν ασφαλισθεί σε Φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι την 31-12-1992, έχουν συμπληρώσει 20 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και φέρουν τον βαθμό μέχρι και του Ανθ/μου. Τα εν λόγω έτη δεν λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος παρά μόνον για την προσαύξηση του συντάξιμου μισθού της κύριας σύνταξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σαφώς δεν λογίζεται για την επικουρική σύνταξη.
Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης των προαναφερόμενων ετών, μετά από καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, και στους αξιωματικούς παραγωγικής Σχολής εφόσον αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα λόγω προαγωγής νεώτερων τους και δεν έχουν συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας.
Επισημαίνεται ότι, η προσαύξηση των 3/35ων δεν υπολογίζονται στην 35ετή συντάξιμη υπηρεσία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην περίπτωση της περικοπής του 40% για το Τμήμα της κύριας σύνταξης από 1000 € και άνω που προβλέπεται από το Ν.4024/2011.


ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ

1. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31-12-2010, όποτε και αν αποχωρήσουν, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης τους θα παραμείνει ίδιος με το σημερινό.



Δηλαδή με δύο τρόπους ως ακολούθως:



Α) Για χρόνο ασφάλισης μέχρι 31-12-2007, το ποσό της σύνταξη υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης 80% των τελευταίων συνταξιοδοτικών αποδοχών:
(βασικός μισθός + χρονοεπίδομα + 176€ + 71,92€) x 35 έτη δια τα έτη ασφάλισης μέχρι το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα και



Β) Για χρόνο ασφάλισης μετά την 1.1.2008, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας (από 1-1-2008 και μετά) επί του μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης. Το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται 1% για κάθε έτος μετά την 1-1-2008, όπου πλέον το 80% που ίσχυε μέχρι την 31.12.2007 καταλήγει στο 70% το 2017.



2. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης πριν την 31-12-2015 το τμήμα της μηνιαίας σύνταξης που αντιστοιχεί σε κάθε έτος ασφάλισης από 1-1-2013 και μετά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές προβλέπονται κάθε από τις οικείες διατάξεις.
3. Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μετά την 1-1-2015 συνταξιοδοτούνται με τη βασική και την αναλογική σύνταξη.
α) Η βασική καταβάλλεται από την ημερομηνία συνταξιοδότησης του υπαλλήλου από το Δημόσιο και το ύψος της ορίζεται (με τα δεδομένα του 2010) στα 360 € μικτά. Η αναπροσαρμογή του προβλέπεται από το 2014 ανάλογα με την ποσοστιαία μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) και του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
β) Η αναλογική σύνταξη συμπεριλαμβάνει δύο τμήματα:
1) Το αναλογικό τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μέχρι την 31.12.2010 και το οποίο υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές που ισχύουν στο χρόνο συνταξιοδότησης.
2) Το αναλογικό τμήμα σύνταξης για τα χρόνια υπηρεσίας από 1.1.2011 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ

Για την καταβολή του εφάπαξ απαιτείται συμπλήρωση τριάντα ένα (31) ετών από την ημερομηνία ασφάλισής  ανεξάρτητα από τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
(λεπτομέρειες στο κεφάλαιο της επικουρικής ασφάλισης)

1. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ 31-12-1992

Με την υπ' αριθ. Φ30218/28700/955 από 5/11/2010 έγινε τροποποίηση και συμπλήρωση της αριθ. Φ 30218 /31530/1529/17-1-2007 Υ.Α. σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος των εξερχόμενων μετόχων του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. ως εξής: Το εφάπαξ βοήθημα των αστυνομικών μετόχων του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. που εξέρχονται της ασφάλισης σ' αυτό, ισούται με το γινόμενο του 93% των αποδοχών του μήνα λήξης της ασφάλισης τους, που βαρύνονται με εισφορά, επί τον αριθμό των ετών ασφάλισης. Οι αποδοχές που βαρύνονται με εισφορά, υπολογίζονται στο σύνολο το βασικού μισθού, του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και σταθερού χρηματικού ποσού ύψους 317 ευρώ (αριθμητική σταθερά).
Το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο:

[(Β.Μ.+Ε.Χ.Υ.+317€) x 93%] x Χρόνος Ασφάλισης (Ασφαλιστικοί μήνες)
(όπου Β.Μ.= Μισθολογικός Βαθμός Εξόδου και Ε.Χ.Υ.= Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας)


2. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ 01-01-1993

Επίσης , στους ασφαλισμένους από 1/1/1993 και εφεξής ( άρθρο 38 του Ν. 2084/ 92 ) υπολογίζεται το παρεχόμενο εφάπαξ βοήθημα ( Υ.Α. 2/39350/0022 από 24/05/1999 (ΦΕΚ 1308/24-06-1999 τ.΄β.) από το γινόμενο του εβδομήντα τοις εκατό ( 70%) επί των συντάξιμων αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις επί τα έτη ασφάλισης. Ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο σφαλισμένος κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται εκείνου της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης οι οποίες υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας, διά του αριθμού των μηνών απασχόλησης που έχουν πραγματοποιηθεί εντός της χρονικής αυτής περιόδου. Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στον παρακάτω τύπο:

Συντάξιμες Αποδοχές x 70% x Χρόνος Ασφάλισης (Ασφαλιστικοί μήνες)
(όπου Συντάξιμες Αποδοχές = Μέσος Όρος των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας πενταετίας, οι οποίες υπεβλήθησαν σε ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς να υπολογίζονται δώρα εορτών και επίδομα αδείας).




ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ –ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ



Οι περικοπές –μειώσεις που έχουν γίνει στην κύρια σύνταξη αφορούν:



1. Την μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που θεσπίστηκε με το άρθ. 11 Ν.3865/2010 όπως ισχύει με την παρ. 13 του αρθ. 2 του Ν.4002/2011 .Το ποσό της παρακράτησης προσδιορίζεται ποσοστιαία στην διαφορά των μικτών αποδοχών της μηνιαίας σύνταξης από το ποσό των 1.400 € και άνω. Το τελικό ποσό μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 €. Εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας αρθ. 54 ΠΔ169/2007, πολεμική σύνταξη ή σύνταξη ως παθόντες στην Υπηρεσία ή ένεκα αυτής.



2. Την επιπλέον μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης, σε συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος (Ν.4002/11). Το ποσό της εν λόγω παρακράτησης προσδιορίζεται ποσοστιαία στην διαφορά των μικτών αποδοχών της κύριας σύνταξης από το ποσό των 1.700 € και άνω και αφού πρωτύτερα έχει αφαιρεθεί η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης (προηγούμενη περίπτωση). Το τελικό ποσό μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.700 €. Εξαιρούνται της επιπλέον μηνιαίας εισφοράς όσοι πήραν σύνταξη λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής τους σχέσης ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ή γήρατος που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα ή επίδομα απολύτου αναπηρίας του άρθρ. 42 του ν. 1140/1981 (Α΄68), όπως ισχύει, ή επίδομα ανικανότητας του άρθρ. 54 του Π.Δ. 169/2007 ( Α΄210), ή πρόκειται για θύματα τρομοκρατικών ενεργειών ή βίαιων συμβάντων, καθώς και ορφανικές οικογένειες αυτών



3. Τη μείωση κατά 40%, που προβλέπεται από το άρθρο 2 του Ν.4024/2011 στο ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 € για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55° έτος της ηλικίας και δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί με τριάντα πέντε (35) τουλάχιστον έτη πραγματικής ασφάλισης, αφού πρωτύτερα έχει αφαιρεθεί η παρακράτηση των εισφορών αλληλεγγύης (προηγούμενες περιπτώσεις).
Όσοι δεν εμπίπτουν στην ως άνω μείωση (40%) έχουν μείωση κατά 20% στο ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 €, αφού πρωτύτερα έχει αφαιρεθεί η παρακράτηση των εισφορών αλληλεγγύης (προηγούμενες περιπτώσεις).
Για την ανωτέρω μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
_________________________________________________________________

Επισημαίνεται ότι:




Α. Από τις ανωτέρω μειώσεις (40% και 20%) εξαιρούνται μόνον:



1. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επίδομα ανικανότητας.


2. Τα θύματα τρομοκρατίας ή βίαιου συμβάντος και οι ορφανικές οικογένειες αυτών.



3. Οι συνταξιούχοι που έχουν ανάπηρο σύζυγο ή ανάπηρο τέκνο σε ποσοστό αναπηρίας 80%.



4. Οι συνταξιούχοι που είναι ανίκανοι για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά 80% και άνω.



Β. Από τη μείωση του 40% εξαιρούνται οι στρατιωτικοί που:
1. Αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την Υπηρεσία (όριο ηλικίας, λόγοι υγείας κ.λπ.).

2. Συνταξιοδοτήθηκαν με τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι, η εν λόγω μείωση γίνεται σε κάθε κύρια σύνταξη, που λαμβάνει ο συνταξιούχος που δεν έχει συμπληρώσει το 55° έτος της ηλικίας, η οποία υπερβαίνει το ποσό των 1.000,00 € και δεν υπολογίζεται επί του αθροίσματος των ποσών δυο ή περισσοτέρων κύριων συντάξεων που τυχόν λαμβάνει ο συνταξιούχος.
_________________________________________________________________


4. Την επιπλέον μείωση κατά 12 % στο ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνουν τα 1.300 € από 1.1.2012. Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς και το ποσό της σύνταξης, μετά τη μείωση, δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.300 €.



5. Με το τρίτο άρθρο του Ν.3845/2010 καταργούνται ειδικά για τους συνταξιούχους τα δώρα και επιδόματα ή περιορίζονται στα 800 ευρώ το έτος.



Παρακάτω σας παραθέτουμε (3) τρεις πίνακες για το πώς διαμορφώνονται οι μικτές αποδοχές της σύνταξης μετά τις μειώσεις των ανωτέρω περιπτώσεων.







ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ – ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ



1. Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.


Α. ΓΕΝΙΚΑ

Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.) είναι νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που συστάθηκε με το άρθρο 94 του Νόμου 3655/2008 (ΦΕΚ Α-58). Το Ταμείο αυτό τελεί από πρόσφατα, υπό την εποπτεία του Υ.Δ.Τ.

Το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. συγκροτούν τρεις κλάδοι:

1. Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης, για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία της τέως Αστυνομίας Πόλεων και τέως Ελληνικής Χωροφυλακής.

2. Κλάδος Πρόνοιας, για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία της τέως Αστυνομίας Πόλεων και τέως Ελληνικής Χωροφυλακής.

3. Κλάδος Υγείας, για τους ασφαλισμένους μόνον στα Ταμεία της τέως Αστυνομίας Πόλεων.

Πόροι του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. είναι οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου (εμφανίζονται στο σημείωμα αποδοχών μας στην β στήλη «τακτικές κρατήσεις») και εργοδότη, καθώς και τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους υπέρ των αντίστοιχων τομέων Επικουρικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κλάδου Υγείας που έχουν ενταχθεί ως αυτοτελείς Τομείς και Κλάδους αντίστοιχα, οι πρόσοδοι περιουσίας, η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών αυτών, δωρεές, επιχορηγήσεις, κληρονομιές και κληροδοτήματα, καθώς και κάθε άλλο έσοδο που προκύπτει από τη δραστηριότητά τους.

Λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (Κλάδοι Επικουρικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγείας), ο χρόνος έναρξης κράτησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Ταμείου και ο χρόνος που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του, καθώς και ο χρόνος που έχει προσμετρηθεί από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία, αντιμετωπιζόμενος ως χρόνος που πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση των αντίστοιχων Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ, εφόσον έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Εδώ να διευκρινιστεί ότι ο χρόνος έναρξης των κρατήσεων μπορεί να είναι από την είσοδο ή την έξοδο από την πρώτη Σχολή Αστυνομίας του κάθε αστυνομικού. Για περισσότερα όσον αναφορά τον χρόνο έναρξης ασφάλισης ο καθένας πρέπει να αναζητήσει μέσω της υπηρεσίας του την ακριβή ημερομηνία.

Στις περιπτώσεις που έχει πραγματοποιηθεί χρόνος ασφάλισης σε διαφορετικούς ομοειδείς Τομείς του ΤΕΑΠΑΣΑ ή άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης. Το ταμείο μας χορηγεί επικουρική σύνταξη που προέρχεται από τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

Η επικουρική σύνταξη, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, δίδεται στον ίδιο συνταξιοδοτικό χρόνο με την κύρια σύνταξη του Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ημερολογιακά όμως καταβάλλεται μετά την απονομή της κύριας σύνταξης.

Β. ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

Β1. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΥ 138 Ν.4052/2012

Με το αρθ.138 του Νόμου 4052/2012 ρυθμίστηκαν , θέματα που αφορούν τους ασφαλισμένους στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.. και ειδικότερα:

α) Μέτοχοι των Τομέων Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.) και Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων (Τ.Π.Υ.Α.Π.) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.), εξερχόμενοι του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποκαθιστάμενοι διοικητικά (με νόμο, δικαστική ή διοικητική απόφαση) και μη επανερχόμενοι στην ενεργό υπηρεσία για παροχή εργασίας, δεν δικαιούνται συμπληρωματικό εφάπαξ βοήθημα για τον εκτός υπηρεσίας διανυθέντα χρόνο, ούτε για ενδεχόμενη επελθούσα αναδρομικά βαθμολογική μεταβολή, ανεξάρτητα του δικαιώματος συμπληρωματικής συντάξεως και δεν υποχρεούνται για τον εν λόγω χρόνο ή τη βαθμολογική αποκατάσταση απόδοσης υπέρ των Τομέων εισφορών. Εκκρεμείς υποθέσεις για διοικητική αποκατάσταση κρίνονται με τις διατάξεις της παραγράφου αυτής.

β) Ως χρόνος ασφάλισης στον Τομέα νοείται μόνο ο πραγματικός χρόνος παροχής ενεργού υπηρεσίας (εργασίας) στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, για τον οποίο αποδίδονται στον Τομέα οι ασφαλιστικές εισφορές.

γ) Η προβλεπόμενη παγία εισφορά (κράτηση) ονομασίας δοκίμου Αστυφύλακα σε Αστυφύλακα και δοκίμου Αξιωματικού σε Υπαστυνόμο Β’ των μετόχων του Τ.Π.ΑΣ/Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. παρακρατείται σε δεκαοκτώ (18) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και αποδίδεται με μέριμνα και ευθύνη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Χρηματικού του Α.Ε.Α. στον δικαιούχο Τομέα.

δ) Η προβλεπόμενη πάγια εισφορά (κράτηση) ονομασίας δοκίμου Αξιωματικού σε Υπαστυνόμο Β’ των μετόχων των Τομέων Τ.Π.Υ.Α.Π., Τ.Ε.Α.Ε.Χ. και Τ.Ε.Α.Υ.Α.Π. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α, παρακρατείται σε έξι (6), δέκα (10) και δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντίστοιχα και αποδίδεται με μέριμνα και ευθύνη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Χρηματικού του Α.Ε.Α. στους δικαιούχους Τομείς.

ε) Οφειλή προσωπικού δανείου εκτάκτων αναγκών, βαρύνουσα τον ασφαλισμένο και μη αποδοθείσα στον Τομέα (Πρόνοιας ή Επικουρικής Ασφάλισης) του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., τον οποίο αφορά, από οποιαδήποτε αιτία, παρακρατείται, κατά περίπτωση, από το καταβαλλόμενο δικαίωμα (εφάπαξ βοήθημα - επιστροφή εισφορών ή επικουρική σύνταξη), κατά την συνταξιοδότηση του. Στην περίπτωση αυτή υπολογίζεται εντόκως, για μεν τον υπόλοιπο συμβατικό χρόνο του δανείου από τότε που κατέστη ληξιπρόθεσμο με το συμφωνηθέν επιτόκιο, για δε τον πέραν τούτου χρόνο με το επιτόκιο το προβλεπόμενο για τα αποθεματικά, που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

στ) Για την απόσβεση οφειλής προσωπικού δανείου εκτάκτων αναγκών του ασφαλισμένου από Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης, παρακρατείται αυτή συμψηφιστικά από το αντίστοιχο δικαίωμα αυτού στον Τομέα Πρόνοιας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., από τον οποίο ο ασφαλισμένος προέρχεται.

ζ) Κάθε οφειλή προσωπικού δανείου εκτάκτων αναγκών ασφαλισμένων, μη δικαιουμένων για οποιαδήποτε αιτία απολήψεως εφάπαξ βοηθήματος, επιστροφής εισφορών ή επικουρικής σύνταξης, συμψηφίζεται και αποσβένυται ως απαίτηση του Τομέα με υφιστάμενο δικαίωμα του ασφαλισμένου στο Ταμείο.

η) Οφειλές επικουρικών συντάξεων διοικητικώς αποκαθισταμένων μετόχων Τ.Ε.Α.Ε.Χ., Τ.Ε.Α.Υ.Α.Π. και Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ., επανερχομένων ή μη στην ενεργό υπηρεσία, παρακρατούνται κατά περίπτωση από τις λαμβανόμενες αναδρομικά αποδοχές ενέργειας αυτών και αποδίδονται αντίστοιχα με μέριμνα και ευθύνη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Χρηματικού της Ελληνικής Αστυνομίας ή της Διαχείρισης Χρηματικού του Πυροσβεστικού Σώματος στους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., για να τύχουν νέας επικουρικής σύνταξης.

Β2. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Τ.Π.ΑΣ. (ΠΡΩΗΝ Τ.Α.ΑΣ.)

α) ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Με την υπ’ αριθμ. Φ. 30218/26803/817 από 28-11-2011 Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίστηκε ως ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για την απόδοση του εφάπαξ βοηθήματος για τους Μετόχους του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (για τους ασφαλισμένους στα ταμεία της τέως Χωροφυλακής και μόνον) που συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεως τους η συμπλήρωση των τριάντα ένα (31) ετών από την ημερομηνία ασφάλισής τους ανεξάρτητα από τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σε περίπτωση συνταξιοδοτήσεως πριν την συμπλήρωση των τριάντα ένα (31) ετών θα λάβουν το εφάπαξ που τους αναλογεί κατά την ημερομηνία διαγραφής τους από την ΕΛ.ΑΣ. με την συμπλήρωση του προαναφερόμενου χρόνου άτοκα και για τον διαμεσολαβήσαντα χρόνο από την έξοδο έως την απόδοση του εφάπαξ δεν αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές στον Τομέα.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην ρύθμιση οι αυτεπαγγέλτως αποστρατευόμενοι που το λαμβάνουν με την αποστρατεία τους και οι αποστρατευόμενοι με την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας αποστρατείας.

Η καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος υλοποιείται εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από της καταθέσεως στον Τομέα πλήρων δικαιολογητικών.

Επισημαίνεται ότι ως χρόνος έναρξης της ασφαλιστικής σχέσης με το Τομέα είναι για τους καταταγέντες ως Αστ/κες (προ του έτους 1995) η ημερομηνία εξόδου από την Σχολή και τους παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου της Σχολής με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών), ενώ για τους καταταγέντες ως ενωμοτάρχες – Αξ/κοι η ημερομηνία κατάταξης στην ΕΛ.ΑΣ..
β) ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ

Με την προαναφερόμενη απόφαση αυξήθηκε:

- Η μηνιαία κράτηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους (μέχρι 31-12-1992) από 6% στο 7,5% (επί του Β.Μ. + Ε.Χ. +317€) των δε νέων ασφαλισμένων από 4% στο 5% (επί του συνόλου των χορηγούμενων αποδοχών). Η και η κράτηση των τριών (3) διαφορών αύξησης μισθολογικών – βαθμολογικών προαγωγών (μεταβολής χρονοεπιδόματος – μισθολογικών κλιμακίων) παρακρατείται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

- Η παρακράτηση εισφοράς στον καταληκτικό και προκαταληκτικό μισθολογικού βαθμού ή κλιμακίου κατά την έξοδο του μετόχου από το ταμείο αυξάνεται από έξι (6) και δώδεκα (12) μήνες σε δεκαοκτώ (18) μήνες αντίστοιχα.

- Η προβλεπόμενη κράτηση οδοιπορικών εξόδων εγκατάσταση λόγω αποστρατείας αυξήθηκε κατά 5%.

Β3. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥ Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

Με απόφαση του Δ. Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ τροποποιήθηκαν από την 1/7/2012 οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης προσωπικών δανείων εκτάκτων αναγκών από τους Τομείς ΤΕΑΕΧ- ΤΠΥΑΠ –ΤΕΑΥΠΣ του Ταμείου και ειδικότερα:

- Χορηγείται ένα και μόνον δάνειο από τον τομέα στον οποίο ανήκει ο μέτοχος. Σε περίπτωση που έχει υπόλοιπο οφειλής από άλλο δάνειο στο Ταμείο θα πρέπει να το αποπληρώσει προκειμένου να του χορηγηθεί νέο

- Καθορίστηκε ως επιτόκιο το 5,5% και οι δόσεις αποπληρωμής οι τριάντα έξι (36) μήνες

- Καθορίστηκαν ως προϋπόθεση για την χορήγηση δανείου ,κατώτατα όρια καθαρών πληρωτέων μηνιαίων αποδοχών. Για τους Τομείς ΤΕΑΕΧ και ΤΠΥΑΠ ,για τα έτη ασφάλισης από 10 έως 20 έτη το ποσό των 700€ (ύψος δανείου 3001,40 € , δόση 90,63€) και για τα έτη από 20 και άνω το ποσό των 800€ (ύψος δανείου 4002,86 € , δόση 120,87 €). Ως κατώτατες πληρωτέες μηνιαίες αποδοχές θεωρούνται οι καθαρές αποδοχές του μηνιαίου αναλυτικού σημειώματος αποδοχών μείον τις τυχόν δηλωθείσες δόσεις δανείων σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

- Οι εκκρεμείς αιτήσεις που έχουν υποβληθεί (έως την 24/5/2012) θα εξεταστούν με τις νέες προϋποθέσεις και ως κατώτατο όριο μηνιαίων πληρωτέων αποδοχών σύμφωνα με το αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας καθορίστηκε για όλους το ποσό των 650 €

Β4. ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Α.Π.

Έχει ως αποστολή την συμπλήρωση της υγειονομικής περίθαλψης στους μετόχους του και στα μέλη της οικογένειας τους. Μέτοχοί του είναι όσοι ασφαλίζονται στα ταμεία της πρώην Α.Π.

Με απόφαση του Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. αναπροσαρμόστηκε από την 1-1-2012 το ποσοστό συμμετοχής για τις δαπάνες των ασφαλισμένων (άμεσα – έμμεσα) που αφορούν ιατρικές πράξεις και παρακλινικές εξετάσεις από το 25% και 10% στους άμεσα και έμμεσα ασφαλιζόμενους αντίστοιχα στο 10% για όλους.

2. ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ (Μ.Τ.Σ.)

Το ΜΤΣ χορηγεί μέρισμα (τρίμηνο) στους ασφαλισμένους που έχουν ενταχθεί στα ταμεία της πρώην Ε. Χ. . Με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν γίνει :

- η περικοπή του μερίσματος από το 2011 οριζόντια κατά 25%
- η αύξηση της εισφοράς των σε ενέργεια από το 2011 κατά μια (1) μονάδα ήτοι από το 4% στο 5%
- η μετάθεση του χρόνου καταβολής του μερίσματος από το 2012 , από την αρχή του τριμήνου στο τέλος του
- ο περιορισμός του χορηγούμενου βοηθήματος θανάτου από τα 15 στα 10 μηνιαία μερίσματα
- η χορήγηση ποσοστού μερίσματος ίσου με το ποσοστό της κύριας σύνταξης που ισχύει στις ορφανικές οικογένειες

Το Μ.Τ.Σ. επίσης χορηγεί το Β.Ε.Α. στα παιδιά των μετόχων και μερισματούχων του, το οποίο καταβάλλεται:

α) με την τέλεση του γάμου

β) από την συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας και μέχρι την συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας του τέκνου και

γ) για αποδεδειγμένους σοβαρούς λόγους υγείας κατόπιν σχετικής αιτήσεως των δικαιούχων τέκνων.
3. ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Τ.Π.Δ.Υ.)

Το ΤΠΔΥ χορηγεί εφάπαξ βοήθημα σε όσους είναι ενταγμένοι στα ταμεία της πρώην ΑΠ και σε όσους εντάχθηκαν στην ΕΛ. ΑΣ. μετά την 1.1.1993, ανεξάρτητα αν ανήκουν στα ταμεία της πρώην ΕΧ (η ένταξη διενεργείται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου - κατά το παρελθόν υπήρξε ένταξη και άνευ αίτησης)

Με νομοθετική ρύθμιση μειώθηκε το καταβαλλόμενο εφάπαξ βοήθημα :

- για όσους συνταξιοδοτήθηκαν από την 1.1.2010 έως την 31.12.2010 κατά 15%

- για όσους συνταξιοδοτούνται μετά την 1.1.2011 κατά 20%

Επισημαίνεται ότι παρατηρείται χρονική καθυστέρηση στην καταβολή του που φθάνει τα δυο (2) χρόνια.

4. ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Μ.Τ.Π.Υ.)

Το Μ.Τ.Π.Υ. χορηγεί μηνιαίο μέρισμα (κάθε 24η του μήνα) σε όσους είναι ενταγμένοι στα ταμεία της πρώην ΑΠ .

Με τις διατάξεις του αρθ44 Ν.3986/2011 από την 1.9.2011 θεσπίστηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης η οποία υπολογίζεται μόνο για τα μερίσματα που υπερβαίνουν τα 300€ τον μήνα. Η παρακράτηση γίνεται σε μηνιαία βάση και για ποσοστά που κλιμακώνονται από το 3% έως και το 10% ανάλογα με το ύψος του μερίσματος που καταβάλλεται.

Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι αναπηρίας , όσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα ή το επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Με τις διατάξεις του αρθ 2 του Ν.4024/2011 από την 1.11.2011 όλα τα καταβαλλόμενα μερίσματα μειώνονται κατά 20% και πλέον κατά 50% για το τμήμα του μερίσματος που μετά την παρακράτηση του 20% υπερβαίνει τα 500€.

5. ΙΔΡΥΜΑ «ΕΞΟΧΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ»

Είναι Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύεται από την Διεύθυνση Οικονομικών/Α.Ε.Α.. Μέτοχοι του είναι όλοι εν ενεργεία Αστυνομικοί , Πολιτικοί Υπάλληλοι , Ειδικοί Φρουροί και Συνοριακοί Φύλακες , οι οποίοι παραμένουν μέτοχοι του και μετά την συνταξιοδότηση τους εφόσον το επιθυμούν.

Σκοποί του Ιδρύματος είναι :
α) η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής καθώς και η μίσθωση ιδιωτικών κατασκηνώσεων στην περιφέρεια για την φιλοξενία των τέκνων Αστυνομικών και Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι δαπάνες που απαιτούνται προέρχονται αποκλειστικά από τα οικονομικά πλεονάσματα από τις Λέσχες και τα κυλικεία της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και τα έσοδα από τα παρεκκλήσια των παιδικών εξοχών.

β) η παροχή εφάπαξ βοηθήματος μέσω του ειδικού λογαριασμού αλληλοβοήθειας :

- για θάνατο , σοβαρό τραυματισμό ή άλλο βίαιο γεγονός κατά την διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας και μέχρι του ποσού των 50.000 €

- για θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής πλην της προηγούμενης περίπτωσης και μέχρι του ποσού των 40.000€

- για τις λοιπές περιπτώσεις θανάτου, ασθενειών και μέχρι του ποσού των 25.000€

Πόροι του λογαριασμού είναι αποκλειστικά οι εισφορές των μετόχων του ιδρύματος (μηνιαία κράτηση 0,6% επί του Β.Μ. του Α/Β )

γ) η παροχή ετήσιας οικονομικής ενίσχυσης στα ανήλικα ορφανά τέκνα του αστυνομικού , πολιτικού και πυροσβεστικού προσωπικού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι δαπάνη που απαιτείται προέρχεται από εφάπαξ κράτηση που διενεργείται στο προσωπικό κατά την μισθοδοσία εκάστου μηνός Δεκεμβρίου (0,3% επί του Β.Μ. του Α/Β)
katoxyrosi.blogspot.gr/