Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Εορτασμός «Ημέρας τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»

       
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 27 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εορτασμός «Ημέρας τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας»
Στις 30 Ιουνίου 2013, Κυριακή των Αγίων Πάντων, θα εορταστεί, πανελλαδικά, η καθιερωμένη «Ημέρα τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας».
Στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει δέηση υπέρ των αποστράτων αστυνομικών και στη συνέχεια θα αναγνωστεί η Ημερήσια Διαταγή του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, στους κάτωθι ναούς:
  • Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας: Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων.
  • Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης: Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου.
  • Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης: Καθεδρικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
  • Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης: Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας
  • Διεύθυνση Καβάλας: Καθεδρικός Ναός Αγίου Αποστόλου Παύλου
  • Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας: Μητροπολιτικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στις εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παραστούν οι Θρησκευτικές, Πολιτικές, Δικαστικές και Στρατιωτικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων, εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε., τα Δ.Σ. των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού, εκπρόσωποι του επιστημονικού - επαγγελματικού κόσμου και απόστρατοι Αστυνομικοί.

Σε εξέλιξη έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δράστιδων που εξαπάτησαν 53χρονη ημεδαπή σε χωριό της Ορεστιάδας

       
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 26 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε εξέλιξη έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δράστιδων που εξαπάτησαν 53χρονη ημεδαπή σε χωριό της Ορεστιάδας
Οι δράστιδες, προσποιούμενες ότι υπάρχει κάποιο είδος «κακού» στο σπίτι της 53χρονης, επικαλέστηκαν ικανότητες για να το εξαγνίσουν, καταφέρνοντας να αποσπάσουν 4.550 ευρώ, χρυσές λίρες και χρυσαφικά, χωρίς να γίνουν αντιληπτές
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δράστιδων, οι οποίες την 21-6-2013 το πρωί, εξαπάτησαν 53χρονη ημεδαπή, σε χωριό της Ορεστιάδας .
Ειδικότερα, οι δράστιδες, μετέβησαν στο σπίτι της 53χρονης και αφού την έπεισαν ότι υπάρχει κάποιο είδος «κακού» σε αυτό, επικαλέστηκαν «μαγικές» ικανότητες και της ζήτησαν να τους δώσει όλα τα χρήματα και τα χρυσαφικά που υπάρχουν μέσα στο σπίτι, προκειμένου να εξαγνίσουν το κακό. Ακολούθως προσποιήθηκαν ότι τοποθέτησαν τα παραπάνω χρήματα και χρυσαφικά, μέσα σε μία ντουλάπα, σε ένα από τα δωμάτια του σπιτιού και της ζήτησαν να την ανοίξει μετά το πέρας τριών ωρών και μόνο με την παρουσία τους.
Στη συνέχεια αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, καταφέρνοντας να αποσπάσουν, χωρίς να γίνουν αντιληπτές συνολικά:
  • Το χρηματικό ποσό των 4.550 ευρώ
  • 7 χρυσές λίρες
  • 1 χρυσό φλουρί
  • 6 χρυσά κοσμήματα
Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δικαίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπενθυμίζονται ειδικές συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών:
  • Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας "πλησιάζουν" ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του. Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί διακινητές από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη Χώρα σε επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες

       
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 26 Ιουνίου 2013 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί διακινητές οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη Χώρα σε επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες
Απετράπη η είσοδος στη Χώρα σε τριάντα δύο (32) μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (25-6-2013) το βράδυ, στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων Έβρου, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, δύο 25χρονοι αλλοδαποί, υπήκοοι Συρίας και Αφγανιστάν, οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη Χώρα σε επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες, εκ των οποίων πέντε (5) υπήκοοι Συρίας και δύο (2) υπήκοοι Αφγανιστάν.
Ειδικότερα, από την ομάδα αστυνομικών, που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οι δύο διακινητές, διότι μετέφεραν παράνομα, με πλαστική βάρκα, από την Τουρκία στην Χώρα, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.
Με τη σύλληψή τους, απετράπη η παράνομη είσοδος, στο ελληνικό έδαφος, σε άλλους τριάντα δύο (32) μη νόμιμους μετανάστες, που ανέμεναν επί του τουρκικού εδάφους.
Κατασχέθηκαν μία (1) πλαστική βάρκα και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.

Συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας

poasyΑθήνα 28 Ιουνίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 605/9/79
Συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας
με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Η Ομοσπονδία μας σήμερα 28-06-2013 συναντήθηκε με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ με θέμα συζήτησης μια σειρά αιτημάτων που είχαν γνωστοποιηθεί έγκαιρα προς τον ίδιον, αλλά συνεχίζουν να παρουσιάζουν αδικαιολόγητη στασιμότητα στην αντιμετώπισή τους.
28-06-2013
Μεταξύ αυτών τέθηκαν, η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, η απογραφή των αστυνομικών στην κατηγορία ΤΕ, η έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, η ίδρυση των λεσχών εστίασης, η αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, η κοστολόγηση των μετακινήσεων, η νυχτερινή αποζημίωση, η συμμετοχή σε Υπηρεσιακές Επιτροπές κ.α. Επίσης, κατατέθηκε ο προβληματισμός μας για την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φωκίδα, καθώς και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να χαρακτηρίζονται ως «ευρείας κλίμακας».
Εκ μέρους του κ. Υπουργού δηλώθηκαν τα εξής:
1) Για την έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση θα εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου αυτού αφού δοκιμαστεί πιλοτικά σε συμβατές με το εγχείρημα αυτό Υπηρεσίες.
2) Για την απογραφή των αστυνομικών ως Τ.Ε., είναι θετικός με την προϋπόθεση να τεθεί σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
3) Για την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας, δήλωσε ότι είναι στις προτεραιότητες και στον σχεδιασμό του.
4) Για τη λειτουργία λεσχών εστίασης αν όχι σε όλες τις Υπηρεσίες, τουλάχιστον στις νευραλγικές και στις πολυάριθμες, αναγνωρίζει ότι πρέπει να συσταθούν και θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
5) Για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών ζήτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας επί σχεδίου νόμου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
6) Για τα νυχτερινά αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι καταβάλλεται εκ μέρους του κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή του έγκαιρα.
7) Για τη συμμετοχή μας στις Υπηρεσιακές Επιτροπές, θα υπάρξει από μέρους του παρέμβαση στον Αρχηγό του Σώματος.
8) Για το χαρακτηρισμό των αστυνομικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν διάρκεια χρόνου και εμπλέκεται μεγάλος αριθμός υπηρεσιών, ως «ευρείας κλίμακας», συμφώνησε ότι τούτο πρέπει να εξεταστεί για να αντιμετωπίζονται άμεσα τα ανακύπτοντα προβλήματα.
Τέλος, διαπιστωμένης της αναβλητικότητας που συνοδεύει τη μη επίλυση των προαναφερόμενων αιτημάτων, επισημάναμε την έντονη δυσαρέσκειά μας στον κ. Υπουργό, τονίζοντας ότι έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια και ότι είναι επιτακτική πλέον η δρομολόγηση των λύσεων που απαιτούν τα συγκεκριμένα ανοικτά αυτά ζητήματα.
Προς τούτο, κλήθηκε και αποδέχτηκε να παραστεί ο ίδιος στο Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων που θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα γνωστοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες όπου θα καθορισθούν επακριβώς οι περεταίρω κινήσεις μας.
ypografes-poasy

Προβλήματα από μακροχρόνια παραμονή παράνομων μεταναστών στα αστυνομικά κρατητήρια

poasyΑθήνα, 28 Ιουνίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 100/3/45α
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
3) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
4) Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Βορείου Ελλάδος
Αντιστράτηγο κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ Δημήτριο
5) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης
Θέμα: «Προβλήματα από μακροχρόνια παραμονή παράνομων μεταναστών στα αστυνομικά κρατητήρια»
Κύριε Υπουργέ,
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης με το επισυναπτόμενο υπ' αριθ. 81/2013 από 26/6/2013 έγγραφό της καταγγέλλει την κράτηση μεταναστών οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στη Χώρα μας και κρατούνται στα κρατητήρια της Α.Δ. Κοζάνης από τον Ιούνιο του 2012 (!!!).
Το όλο ζήτημα δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια γραφειοκρατική αποστολή εγγράφων, τη στιγμή που όλοι συναισθανόμαστε την οξύτητα του προβλήματος.
Τα αστυνομικά κρατητήρια δεν αντέχουν άλλους κρατουμένους. Για πολλοστή φορά παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προς άμεση προώθηση των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών προς τα Σωφρονιστικά Καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, ως τούτο, προβλέπεται από το άρθρο 66 παρ.6 του Π.Δ. 141/1991.
Κραυγή αγωνίας από τους συναδέλφους για τα προβλήματα στα Αστυνομικά Κρατητήρια. Ιδιαίτερα επισημαίνεται: «τα προβλήματα κατά την παραμονή τους είναι πολλά με κυριότερο την διαταραχή της ψυχικής ισορροπίας των κρατουμένων, καθώς λόγω της μακράς περιόδου περιορισμού τους σε ακατάλληλους για μακρόχρονη παραμονή χώρους, το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχουν αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα. Κατά καιρούς έχουν εκφράσει αυτοκτονικές ιδέες. Οι φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών που έχουν καταστεί περισσότερο ψυχολόγοι παρά φρουροί τους, προλαμβάνουν τα χειρότερα. Η πρόσφατη αυτοκτονία αλλοδαπού κρατούμενου στα Γρεβενά αποτελεί περίτρανη απόδειξη των επιχειρημάτων μας αλλά ταυτόχρονα και καμπανάκι κινδύνου.»
Κύριε Υπουργέ,
Η Ομοσπονδία και οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της ζητούν:
1) Την προώθηση άμεσα των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, μέσα στον απόλυτα προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνο (άρθρο 66 παρ.6 του Π.Δ. 141/1991),
2) Τη δυνατότητα μη παραλαβής κρατουμένων από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες όταν στα κρατητήριά τους υπάρχει πληρότητα ή όταν δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας και τους όρους υγιεινής.
3) Τη μέριμνα από πλευράς της Υπηρεσίας για άμεση διενέργεια των προβλεπομένων μηνιαίων απολυμάνσεων (Π.Δ. 45/2008) στα αστυνομικά κρατητήρια.
4) Την ικανοποίηση του αιτήματος της Ε.Α.Υ. Κοζάνης με την άμεση μετακίνηση όλων των κρατουμένων από τα κρατητήρια της Α.Δ. Κοζάνης σε χώρους που να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης παρακαλείται για την παρακολούθηση της εξέλιξης του όλου ζητήματος απευθυνόμενη εφόσον συντρέχει λόγος και στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ενημερώνοντάς μας σχετικά.
ypografes-poasy

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπή μοτοποδηλάτου

       
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 22 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπή μοτοποδηλάτου
Από το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 31χρονου ημεδαπού, για κλοπή δίκυκλου μοτοποδηλάτου .
Ειδικότερα, χθες (21-6-2013) το μεσημέρι, στο Διδυμότειχο, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας και του Αστυνομικού Τμήματος Διδυμοτείχου, εντόπισαν τον 31χρονο να οδηγεί ένα δίκυκλο μοτοποδήλατο, το οποίο όπως προέκυψε, είχε αφαιρέσει, την 28-10-2012, από την Ορεστιάδα.
Το παραπάνω μοτοποδήλατο κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Σημειώνεται ότι ο 31χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.
Ο δράστης δε συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της Χώρας εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες

       
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 21 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της Χώρας εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες
Ο δράστης επιχείρησε να εμβολίσει τις δίκυκλες μοτοσικλέτες των αστυνομικών
Συνελήφθη χθες (20-6-2013) το απόγευμα, στην Εθνική οδό Ορεστιάδας – Αλεξανδρούπολης (ύψος Μάνδρας), απ ό αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνση Ορεστιάδας, με τη συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, 44 χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της Χώρας εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες (6 υπηκόους Αφγανιστάν και 3 Συρίας).
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του περιλαμβάνει επιπλέον και τις κατηγορίες της αντίστασης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος των αστυνομικών.
Πιο αναλυτικά, οι αστυνομικοί της Δίκυκλης Αστυνόμευσης, εντόπισαν αρχικά σε χωριό του Διδυμοτείχου, σταθμευμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας και επιχείρησαν να το ελέγξουν. Ο οδηγός του, αντιλαμβανόμενος την παρουσία τους και προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, ξεκίνησε το όχημά του αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα.
Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν και τον καταδίωξαν με τη συνδρομή συναδέλφων τους της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης ο δράστης αποπειράθηκε αλλεπάλληλα να εμβολίσει, με ανθρωποκτόνο πρόθεση, τις μοτοσικλέτες των αστυνομικών.
Λίγη ώρα αργότερα, το όχημα του 44χρονου εξετράπη της πορείας του και ακινητοποιήθηκε, ενώ αυτός τράπηκε σε φυγή πεζός, πλην όμως συνελήφθη από τους αστυνομικούς, παρά την σθεναρή αντίσταση που προέβαλε.
Από τον έλεγχο που ακολούθησε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπιστώθηκε ότι προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας, εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες .
Το συγκεκριμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο κατασχέθηκε, καθώς επίσης το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

Κατάρτιση νέου μισθολογίου

poasyΑθήνα, 20 Ιουνίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 500/1/22
Προς : Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα «Κατάρτιση νέου μισθολογίου»
Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,
Όπως ήδη γνωρίζετε και επανειλημμένα έχει επισημανθεί, εκτός των βίαιων περικοπών που επέφερε ο Ν.4093/2012, με μειώσεις που έφθασαν έως και το 23% του ετήσιου εισοδήματός μας (μείωση Β.Μ.-Ε.Χ.Υ., οριζόντιες περικοπές επιδομάτων) και μας οδήγησε στην περαιτέρω οικονομική μας εξαθλίωση, από την αιτιολογική έκθεσή του, αλλά και από την επικαιροποίησή του με τον Ν.4127/2013, προβλέπεται ρητά η περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματός μας, ήτοι:
«Εντός του έτους 2013 και με εφαρμογή από την 1.1.2014, η Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να νομοθετήσει ένα νέο μισθολόγιο για τους ένστολους που προβλέπει περαιτέρω εξοικονόμηση 88,2 εκατ. € στους υπηρετούντες και εξοικονόμηση για την περίοδο 2014-2016 συνολικά 172,8 εκατ. € για τους συνταξιούχους», ποσά που σύμφωνα με το «Μνημόνιο Συνεννόησης στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις της οικονομικής πολιτικής», θα πρέπει να προέλθουν «από την αυτόματη κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών».
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η δομή του υπάρχοντος μισθολογίου θεσπίστηκε το έτος 1996 με τον Ν.2448/96 και η δομή αυτή, αλλά και γενικότερα η φιλοσοφία του, παρέμενε αμετάβλητη μέχρι και σήμερα, παρά τις ελάχιστες τροποποιήσεις του (Ν.3205/2003, μεταβολή συντελεστών βασικών μισθών – ύψος επιδόματων). Το μεγαλύτερο τμήμα των αποδοχών του σημερινού μισθολογίου, το οποίο δεν είναι ούτε προνομιακό ούτε και ειδικό, διαμορφώνεται από διάφορα επιδόματα, ενώ ο κύριος κορμός του -Βασικός Μισθός και Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας- αποτελεί το μικρότερο μέρος των αποδοχών. Παράλληλα, διατηρεί την στρέβλωση, έχοντας ως βάση του μισθολογίου και συντελεστή 1 τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού (Υπαστυνόμου Β΄), που διαμορφώθηκε μετά και τις περικοπές του Ν.4093/2012 στα 875 € αντί για τον βαθμό του Αστυφύλακα που έχει αρνητικό συντελεστή 0,76 και Β.Μ. 717 €, και είναι ο βαθμός πρόσληψης στην Ελληνική Αστυνομία για το 90% των στελεχών της. Αποτέλεσμα της στρέβλωσης αυτής, είναι ότι απαιτούνται 18 χρόνια για να φθάσει η πλειοψηφία των Αστυνομικών στον βασικό μισθό βάσης του Υπαστυνόμου Β΄.
Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,
Απέναντι σε αυτήν την μνημονιακή δέσμευση, η Ομοσπονδία μας έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται ούτε να συναινέσει ούτε να συζητήσει περικοπή των ήδη πενιχρών εισοδημάτων μας, που απεργάζονται ερήμην μας με τις συσταθείσες υπηρεσιακές επιτροπές τόσο στο Υπουργείο μας όσο και στο ΥΠΕΘΑ, αλλά απεναντίας συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα νέο μισθολόγιο, με ελάχιστο το ίδιο μισθολογικό κόστος του έτους 2013, που θα κινείται στην κατεύθυνση:
► ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ
► ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΧΟΛΗ)
► ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΚΑΣΤΟΥ
► ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ
► ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
► ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
► ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
► ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΑΘΟΝΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
► ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΜΑΤ – ΕΚΑΜ – ΠΥΡΟΤΕΧΝΟΥΡΓΩΝ
Πάνω σε αυτές τις αρχές, σας παραθέτουμε δυο (2) βασικές επιλογές για την εκπόνηση μελέτης από την Ομοσπονδία αναφορικά με την κατάρτιση πρότασης για ένα νέο μισθολόγιο , την οποία και θα καταθέσουμε στα Πολιτικά Κόμματα και εφόσον κληθούμε και στην λειτουργούσα ερήμην μας αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του Α.Ε.Α.
Ως εκ τούτου σας παρακαλούμε έως την 28.6.2013 αφού συγκαλέσετε ανοιχτά διοικητικά συμβούλια, να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας :
Α) παραμονή – διατήρηση σε στρατιωτικού τύπου μισθολόγιο, στα πλαίσια μιας εκ βάθρων αναθεώρησης του υπάρχοντος, λαμβάνοντας υπόψη την διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη των υπηρετούντων στα Σ.Α.
Ενσωμάτωση διαφόρων σημερινών επιδομάτων στο Β.Μ., με βάση εισαγωγής (συντελεστή 1) τον βαθμό του Αστυφύλακα και εισαγωγή μισθολογικών κλιμακίων ωρίμανσης σε κάθε διοικητικό βαθμό που θα αντικαταστήσουν πλήρως και ισόποσα τις σημερινές υπάρχουσες μισθολογικές προαγωγές, με διατήρηση του Ε.Χ.Υ. χωρίς επιμήκυνση πάνω από τα 29 έτη.
Αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης (χορήγηση ποσού 150€), επιδόματος θέσης ευθύνης, διατήρηση αμοιβής για την εργασία πέραν του πενθημέρου στα σημερινά επίπεδα, ωριαίας αμοιβής νυχτερινής απασχόλησης στα 2,93€, θεσμοθέτηση επιδόματος υπερεργασίας.
Β) κατάρτιση ενός νέου ειδικού μισθολογίου με εναρμόνιση – προσαρμογή στον κορμό του ενιαίου μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων που θα συναρτά την μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με το επίπεδο μόρφωσης – Σχολής (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ), με ίσο εισαγωγικό βαθμό (ΠΕ- 1092€, ΤΕ-1037€ ,ΔΕ-983€) και θα αυξάνεται με τα έτη υπηρεσίας.
Σε κάθε κατηγορία προσωπικού θα αντιστοιχεί ο βασικός μισθός εισαγωγής του Δημοσίου Τομέα με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις και χορήγηση μισθολογικών κλιμακίων.
Θεσμοθέτηση επιδομάτων ως ακολούθως:
- Επικίνδυνης εργασίας 150€
- Θέσης ευθύνης στο Διοικητικό βαθμό ανάλογα με τη θέση ευθύνης
- Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες - υπερεργασίας 50€
- Επίδομα ραφής στολών 50€
- Διατήρηση αμοιβής για την εργασία πέραν του πενθημέρου στα σημερινά επίπεδα, ωριαίας αμοιβής νυχτερινής απασχόλησης στα 2,93€
Σε κάθε περίπτωση διατήρηση του συντάξιμου μισθού (για τους παλαιούς ασφαλισμένους) ώστε να μην υπάρξει αυξομείωση των συντάξεων και αποδόσεων των επικουρικών – μετοχικών ταμείων και των ταμείων αρωγής (εφάπαξ).
Επιπρόσθετα, επειδή τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η σταδιακή αύξηση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας με την ανάληψη αντικειμένων άλλων Υπουργείων (π.χ. διαβατήρια, οικονομική αστυνομία, εξωτερική φρούρηση φυλακών κ.λ.π.) παρακαλούμε να έχουμε την άποψη σας εάν πρέπει να διεκδικηθεί η παροχή κονδυλίου για αυτές τις παροχές το οποίο θα εντάσσεται στο ετήσιο μισθολογικό κόστος.
Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,
Είναι σαφές, ότι μετά από τρία χρόνια μνημόνια η περίφημη δημοσιοοικονομική προσαρμογή, πέρασε μέσα από την μείωση των μισθών μας, από την αύξηση της φορολογίας που συνέτεινε στην οικονομική μας εξαθλίωση, και όπως διαφαίνεται, ετοιμάζονται να μας εξαθλιώσουν περαιτέρω οικονομικά με τα νέα μέτρα που θα λάβουν ερήμην μας, κτίζοντας ένα νέο μισθολόγιο επιλέγοντας να μην μας καλούν σε διάλογο, σαφώς δυσμενέστερο του υπάρχοντος, αγνοώντας επιδεικτικά για μια ακόμα φορά όχι μόνον το Συνδικάτο αλλά και το έργο και την προσπάθεια των συναδέλφων μας που καταβάλλουν καθημερινά.
Είναι άλλωστε τυχαίο ότι ξεκίνησαν δημοσιεύματα περί απολύσεων – εσωτερικών μετατάξεων ενόψει των αλλαγών που προτίθενται να κάνουν στα εργασιακά μας, στον εσωτερικό κανονισμό; Είναι τυχαία η περίφημη γνωμοδότηση για το θέμα των στολών στις κινητοποιήσεις; Είναι τυχαίες οι δηλώσεις για μια Αστυνομία των 42.000 ατόμων;
Η Δημοκρατία δεν μπορεί να υπηρετηθεί από εξαθλιωμένους και πένητες Αστυνομικούς.
ypografes-poasy
500-1-22-pinakas-1
500-1-22-pinakas-2

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Εξιχνίαση διάρρηξης σε οικία σε χωριό του Διδυμοτείχου

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 19 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εξιχνίαση διάρρηξης σε οικία σε χωριό του Διδυμοτείχου
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών για κλοπή
 Εξιχνιάστηκε, ύστερα από έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, διάρρηξη σε οικία σε χωριό του Διδυμοτείχου.
 Συγκεκριμένα, προέκυψαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, ηλικίας 19 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή.
Αναλυτικότερα, οι δύο δράστες, την 16-6-2013 το μεσημέρι, διέρρηξαν μία οικία και αφαίρεσαν από το εσωτερικό της μία ηλεκτρική συσκευή.
Σημειώνεται ότι ο 19χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα αποσταλεί στον κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου Ορεστιάδας. 

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Στατιστικά στοιχεία παράνομης μετανάστευσης για το 2013

     
Πηγή: Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
20132012








Συλλήψεις μη νόμιμων μεταναστών στα
Ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα,
ανά μήνα, για τα έτη
2012-2013
Συλλήψεις μη νόμιμων μεταναστών και διακινητών,
από Αστυνομικές & Λιμενικές Αρχές,

κατά τα έτη 2006 έως Μάιο 2013

Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νικόλαου Δένδια στον Real Fm

 

Δημοσιευμένο στο : minocp.gov.gr
Τρίτη, 18 Ιούνιος 2013

-Νίκος Χατζηνικολάου: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα και στους ακροατές σας.

Χατζηνικολάου: Θα ξεκινήσω από τη τραγική είδηση της δολοφονίας του αστυνομικού και το βασικό ερώτημα που έχω να σας θέσω είναι πως προχωρούν οι έρευνες για τη σύλληψη των δραστών και επίσης με ποιο τρόπο θα συμπαρασταθεί η Πολιτεία, ερώτημα που τίθεται από δεκάδες ακροατές μας, στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού. Και το ρωτώ με έμφαση αυτό, γιατί μας έχει συγκινήσει όλους το γεγονός ότι ο άνθρωπος είχε παιδιά και η γυναίκα του είναι έγκυος.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κύριε Χατζηνικολάου, να ξεκινήσω από το τελευταίο. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και εσάς και τους ακροατές σας ότι η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο θα κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν για την οικογένειά του. Έχουν ήδη ληφθεί οι σχετικές πρόνοιες, απλώς θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε ποσά και τρόπους, νομίζω ότι δεν είναι σωστό, όμως…

Χατζηνικολάου: Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μία μόνιμη στήριξη στην οικογένεια αυτή. Αυτό είναι το θέμα.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δεν υπάρχει πιθανότητα το Υπουργείο -όχι υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία αλλά διαχρονικά το Υπουργείο- να αφήσει τους ανθρώπους οι οποίοι θυσίασαν μέλος της οικογένειάς τους στην προστασία του συμφέροντος του Έλληνα πολίτη, στο έλεος του Θεού, κύριε Χατζηνικολάου. Η πρόνοια αυτή θα ληφθεί. Έχει ήδη ληφθεί, απλώς σας ξαναλέω, επιτρέψετε μου για λόγους …

Χατζηνικολάου: Σύμφωνοι, το κατανοώ και σωστά πράττετε…

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Όσον αφορά τις έρευνες, αυτή τη στιγμή, τις τελευταίες τρεις, τέσσερις ημέρες εκτυλίσσεται μία τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψη των συγκεκριμένων δραπετών, οι οποίοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και δεν διστάζουν να πυροβολήσουν. Δεν μπορώ να προλέξω το αποτέλεσμά της. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη, είναι ορεινή. Δεν είναι η περιοχή που συνήθως επιχειρεί μία αστυνομία. Μία αστυνομία καλώς ή κακώς έχει μάθει και έχει εκπαιδευτεί να επιχειρεί πάνω σε οδικούς άξονες και σε αστικό περιβάλλον. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, τα ΕΚΑΜ. Δεν μπορώ να σας προλέξω κάτι. Όμως η σύλληψη των συγκεκριμένων είναι για την Ελληνική Αστυνομία θέμα τιμής.

Χατζηνικολάου: Τώρα κύριε Υπουργέ τίθεται το αίτημα - και τίθεται από την Αστυνομία με πολύ έντονο τρόπο - εγώ θα το μεταφέρω στρογγυλεμένα, να υπάρξει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης και επίσης να υπάρξει σοβαρή αντίδραση από την Ελλάδα στο γεγονός ότι η χώρα μετατρέπεται, χρόνο με τον χρόνο, ουσιαστικά σε πέρασμα μεταναστών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και έχει μετατραπεί σε πέρασμα με τις αποφάσεις της Ευρώπης και ιδίως με το Δουβλίνο ΙΙ.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κύριε Χατζηνικολάου, η ελληνική κοινωνία έχει δίκιο. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σ’ αυτό. Έχει δίκιο. Από την άλλη όμως, η χώρα έχει μία μεταναστευτική πολιτική την οποία υπηρετεί. Και το ότι την υπηρετεί και ότι έχει μεταναστευτική πολιτική θεωρώ ότι πλέον είναι αναγκασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να το αναγνωρίσει. Εξηγούμαι: Από το 2010 η χώρα είχε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ολόκληρο συγκροτημένο πλάνο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Αυτό το πλάνο έχει σχεδόν στο σύνολό του αυτή τη στιγμή υλοποιηθεί. Ο Έβρος έχει κλείσει, υπάρχουν Κέντρα πρώτης υποδοχής που λειτουργούν ήδη στα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτό έχει ήδη γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους. Παραδείγματος χάριν, το Φυλάκιο στον Έβρο, μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση. Υπάρχουν τα προαναχωρησιακά κέντρα, πέντε στρατόπεδα στην Ελλάδα, τα οποία ήδη λειτουργούν και ήδη εκεί κρατείται ένας συγκεκριμένος αριθμός.

Υπάρχει μια πλήρης και πλήρως αναπτυγμένη, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, πολιτική επιστροφών των μεταναστών στις χώρες τους. Το 2012 επιστρέψαμε πάνω από 22.00 άτομα. Το 2013 ελπίζω ότι ο αριθμός αυτός θα υπερβεί τις 25.000 και αυτό γίνεται και με συμβάσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αλλά και αυτοτελώς από την Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει μια νέα σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου, για να μην έχουν οι Ευρωπαίοι τη δυνατότητα να μας λένε ότι δεν εκδικάζουμε στις υπηρεσίες ασύλου και υπάρχει καθυστέρηση και ότι οι μετανάστες, έστω και παράνομοι στην Ελλάδα, δεν απολαμβάνουν ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μία καινούρια υπηρεσία, τη φτιάξαμε, τη στελεχώσαμε μέσα σε αυτούς τους 11-12 μήνες. Υπάρχει μία σύγχρονη Αρχή Προσφυγών για να εκδικάζει επίσης, σε δεύτερο βαθμό. Όλα αυτά που σας λέω είναι εκεί και λειτουργούν. Τι δεν είναι εκεί και τι δε λειτουργεί πλέον; Δεν λειτουργεί…

Χατζηνικολάου: Καταρχήν έχουμε το μεγάλο πρόβλημα του Αιγαίου. Μπορεί να έχετε ελέγξει τον Έβρο, αλλά το Αιγαίο δεν ελέγχεται εύκολα.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κύριε Χατζηνικολάου, επειδή δεν είναι η αρμοδιότητα μου, να μου επιτρέψετε… Όμως κάνω μια μεγάλη συζήτηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και εκεί συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένα μέτρα. Διότι, δύσκολο είναι, αδύνατο δεν είναι. Θυμίζω, εάν μου επιτρέπετε να σας πω, ότι και για τον Έβρο υπήρχε εντύπωση ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Όμως το κάναμε, και το κάναμε άψογα, τέλεια και το αναγνωρίζουν οι πάντες. Έρχομαι τώρα στους Ευρωπαίους. Ποια ήταν η κατηγορία των Ευρωπαίων; Ένα, ότι δεν κάναμε τίποτα και δύο, ότι δεν απορροφούσαμε τα λεφτά που μας δίνανε. Αυτά και τα δύο έχουν αρθεί πλέον. Και έχουμε κάνει περίπου, δεν είναι ωραίο να το λέω γιατί είναι σα να ευλογώ τα γένια μου, αλλά έχουμε κάνει περίπου τα πάντα. Ότι υποσχέθηκε η χώρα το έχουμε πραγματοποιήσει. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει χειριστεί τέτοιο μέγεθος ροών, με τέτοια προβλήματα, με τέτοιες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε αυτό το χρόνο, με επιτυχία. Άρα λοιπόν τα κάναμε. Και το δεύτερο, έχουμε απορροφήσει όλα τα χρήματα που μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι. 117% απορροφήσεις έχουμε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τη μετανάστευση. Μέσα σε ένα χρόνο. Και το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Τι συμβαίνει όμως τώρα στην Ευρώπη; Οι Ευρωπαίοι τόσο καιρό μας έδειχναν με το δάκτυλο και ήταν εύκολο ξέρετε. Το να κάνεις κριτική είναι πανεύκολο. Το δύσκολο είναι όταν ο άλλος κάνει αυτά τα οποία σου έχει υποσχεθεί και του λες να του δώσεις περισσότερα χρήματα. Εκεί λοιπόν έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις. Και οφείλω να πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι τα κράτη - τα κράτη σε πολλά σημεία έχουν διαφορετική πολιτική - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ σφικτή. Δεν πίστευε ότι θα προωθήσουμε αυτά τα μέτρα. Το δεύτερο θέμα είναι το Δουβλίνο II .

Χατζηνικολάου: Πολύ σοβαρό θέμα.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Πάρα πολύ σοβαρό. Η χώρα για πάρα πολλά χρόνια, από λάθος υπολογισμό αν θέλετε, από μία αντίληψη των πραγμάτων είχε συμφωνήσει σε ένα τρόπο χειρισμού όσων ζητούν άσυλο, που είναι καταστροφικός. Τι σημαίνει το Δουβλίνο II; Ότι όταν κάποιος μπαίνει και ζητάει άσυλο, αρμόδια είναι η πρώτη χώρα στην οποία μπήκε και το ζήτησε. Μετάφραση: Η Ελλάδα είναι αρμόδια για το 90% των υποθέσεων ασύλου της Ευρώπης. Όχι, αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Έχουμε πλέον την πιο σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου σε όλη την Ευρώπη. Την πιο καλά στελεχωμένη, την πιο καλά λειτουργούσα. Αλλά δε μπορούμε να δεχτούμε το 90% της συνολικής πανευρωπαϊκής αρμοδιότητας, γιατί θα πνιγούμε. Είπα λοιπόν στο τελευταίο Συμβούλιο…

Χατζηνικολάου: Έχουμε ήδη πνιγεί. Τώρα θέλετε να σας πω τι έλεγαν χτες οι πιτσιρικάδες στο twitter με αφορμή την ομιλία Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα; Έλεγαν επιτέλους ακουστήκαν ελληνικά στο κέντρο. Είναι αστείο.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Τραγικό αστείο.

Χατζηνικολάου: Ναι και εγώ γέλασα, αλλά έχει βάθος το αστείο.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Τραγικό αστείο. Έχουμε κάνει όμως και στο κέντρο - και νομίζω οι πολίτες οι Έλληνες και πολίτες της Αθήνας το γνωρίζουν - μία τεράστια προσπάθεια. Η Ελληνική Αστυνομία, όχι εγώ δηλαδή. Τον τελευταίο χρόνο είναι τεράστια η προσπάθεια. Νομίζω ότι αν περπατήσει κανείς μετά τις δώδεκα το βράδυ ή ό,τι ώρα θέλει στο κέντρο της Αθήνας, θα τη δει αυτή τη μεγάλη διαφορά. Δε λέω ότι είναι τέλεια τα πράγματα. Γιατί αν η οικονομία δεν αναπτυχθεί και δεν ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά και δε δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα, ό,τι και να κάνεις ίσως ψυχολογικά δεν είναι το πιο τελέσφορο. Αλλά η διαφορά είναι τεράστια. Επανέρχομαι όμως στο Δουβλίνο. Ήμουν στο τελευταίο Coreper και στο συμβούλιο Υπουργών είπαμε ότι εμείς για το Δουβλίνο «τέρμα». Θα το καταψηφίσουμε. Πηγαίνω σήμερα το απόγευμα για να μιλήσω στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, τη LIBE , την επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων, και να τους εξηγήσω την ελληνική θέση, να τους πω ότι δεν είμαστε τα κακά παιδιά της Ευρώπης, αλλά αυτό είναι μια άδικη διάταξη, μια ατελέσφορη διάταξη, για την οποία πρέπει σιγά-σιγά να χτίζουμε μία συμμαχία, ώστε να μπορέσουμε να το ανατρέψουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά πάντως η εθνική μας στάση δε μπορεί να συνεχίσει να είναι η ψήφιση του Δουβλίνου. Το Δουβλίνο θα καταψηφιστεί.

Χατζηνικολάου: Τώρα, παρότι η συνέντευξη αυτή γίνεται εξ’ αφορμής της δολοφονίας του αστυνομικού, δε μπορώ να μη θέσω και ένα ερώτημα για την πολιτική επικαιρότητα. Και μιλώ για τη δημόσια τηλεόραση. Θέλω το σχόλιό σας για τις χθεσινές εξελίξεις στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θέλω με ειλικρίνεια να μου πείτε αν πιστεύετε ότι το γυαλί ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση έχει ραγίσει. Και ανεξάρτητα αν τώρα πάμε ή δε πάμε για εκλογές, που όλα δείχνουν ότι δε πάμε, μήπως κατ’ ουσίαν η ΕΡΤ λειτουργεί πια σαν ένας χημικός καταλύτης που δεν εργάζεται υπέρ της συνοχής της κυβέρνησης.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Κύριε Χατζηνικολάου, θα σας απαντήσω ευθέως και στα δύο. Εγώ πιστεύω στη δημόσια τηλεόραση, παρά πολύ πιστεύω στη δημόσια τηλεόραση. Θα μου επιτρέψετε να μην πιστεύω καθόλου στην κρατική τηλεόραση και στην ΕΡΤ όπως υπήρχε. Όσον αφορά το γυαλί…

Χατζηνικολάου: Εντάξει, βέβαια, όλα αυτά τα λέτε τώρα τα στελέχη των δύο κομμάτων, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ επί 35, 40 κυβερνήσατε τον τόπο. Και δεν αποκτήσαμε ποτέ δημόσια τηλεόραση

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Σωστά... Και όχι, δεν θέλω να το θεωρήσω γενικό και αόριστο. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα, και εγώ υπήρξα βουλευτής για αρκετά χρόνια, έχω και εγώ την ευθύνη μου. Δεν ομιλώ για τους άλλους μιλάω για τον εαυτό μου, πρώτα και κυρίως. Βεβαίως και εμείς φταίμε. Και εμείς. Δεν μπορώ να πως ότι είμαστε ανεύθυνοι, προς Θεού, αλίμονο. Όσον αφορά το θέμα του «γυαλιού», ξέρετε, αυτό το οποίο προσφυώς λέτε «γυαλί» νομίζω ότι είναι το «γυαλί» της εθνικής ανάγκης, δεν είναι η καλή ή κακή χημεία προσώπων, ή μου αρέσει ή συμπαθώ τον άλλο. Αυτό το «γυαλί» εθνικής ανάγκης είναι τεράστιο. Η χώρα πρέπει να βγει από αυτήν την κρίση, αλλιώς θα καταστραφούμε. Λέω πάντα ότι η χώρα διέρχεται υπαρξιακή αγωνία, δεν επιτρέπεται λοιπόν σε αυτήν την κυβέρνηση να αποτύχει. Άρα θεωρώ ότι αυτός είναι ο επαρκέστατος συνεκτικός ιστός που θα επιτρέψει να συνεχίσει την δουλειά της αυτή η κυβέρνηση. Σε γενική εικόνα έχει κάνει εξαιρετικά πράγματα μέχρι τώρα. Με όλα τα λάθη, με τις ζημιές, με τις διαφωνίες, αλλά σε συνολική εικόνα έχει πετύχει πράγματα που εδώ και δώδεκα μήνες θεωρούνταν απίστευτα. Νομίζω ότι έχει υποχρέωση να συνεχίσει και να κάνει τη δουλειά της και να προσφέρει στον τόπο.

Χατζηνικολάου: Με το «μαύρο» συμφωνείτε, με το κατέβασμα του διακόπτη; Ο τρόπος ήταν σωστός;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Θα σας πω, δεν θα περιοριζόμουν σε αυτό. Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ότι εμφανίζεται εν πάση περιπτώσει η πολιτική βούληση να σπάσει κανείς κάποια αυγά…

Χατζηνικολάου: Ναι αλλά είναι θέμα δημοκρατίας αυτή η μέθοδος, έχει σημασία, έχει ουσία .

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Η μέθοδος δεν ήταν αντιδημοκρατική. Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι αντιαισθητικό να μην εκπέμπει σήμα η δημόσια τηλεόραση για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αντιδημοκρατικό δεν είναι.

Χατζηνικολάου: Πάντως τα νομοθετικά διατάγματα, τα προεδρικά διατάγματα, δεν είναι ότι δημοκρατικότερο. Ιδίως μάλιστα όταν το συγκεκριμένο δεν είχε καν την δεδηλωμένη. Δηλαδή δεν στηριζόταν η ενέργεια αυτή από τα άλλα δύο κόμματα της κυβέρνησης, αλλά μόνο από το δικό σας.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση του τι γνώριζαν και τι δεν γνώριζαν τα άλλα κόμματα. Νομίζω πια ότι η ελληνική κοινωνία το ξέρει και εν πολλοίς το έχει αφουγκραστεί από διάφορα πράγματα, τα οποία ελέχθησαν με διακριτικότητα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι πως οτιδήποτε έγινε ήταν απολύτως μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων. Απολύτως. Και νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώθηκε σαφέστατα από την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο δεν ακύρωσε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μπορεί κάποιοι να μην συμφωνούν επί της ουσίας. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του. Αλλά αυτό ήταν κάτι το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα. Προβλέπεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις, τέθηκε υπό τη δικαστική κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο γνωρίζουμε όλοι καλά στην Ελλάδα ότι το ΣτΕ ιδεολογικά είναι πάρα πολύ φιλελεύθερο. Αφού λοιπόν και από το ΣτΕ δεν υπήρξε κάθετη άρνηση...

Χατζηνικολάου: Δεν έχουμε χρόνο. Αλλιώς θα συνεχιζόταν το ντιμπέιτ. Θα σας έλεγα κ. Δένδια, κ. Υπουργέ, ότι το ΣτΕ το αγαπήσατε τώρα αλλά, και δεν μιλώ προσωπικά για σας, εννοώ συνολικά οι πολιτικοί, τις αποφάσεις του τις έχει ρίψει στον κάλαθο των αχρήστων το ελληνικό κράτος πάρα πολλές φορές.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πράγματι.

Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Εγώ ευχαριστώ πολύ. Γεια σας κ. Χατζηνικολάου.

http://www.minocp.gov.gr

Στον ασφαλιστικό χρόνο ή στα 67 το μέρισμα του ΤΕΑΠΑΣΑ. Άρθρο του Αντ.ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ

 

Δημοσιευμένο στο : http://www.poasy.gr
Τρίτη, 18 Ιούνιος 2013

-Τα πάνω κάτω φέρνει η εγκύκλιος (εκδόθηκε κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Διοίκησης του ΤΕΑΠΑΣΑ) της Δ/σης πρόσθετης Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναφορικά με τον χρόνο απονομής του επικουρικού όλων των τομέων (μερίσματος).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο και προκειμένου «οι ασφαλισμένοι (νέοι και παλαιοί) του ΤΕΑΠΑΣΑ, να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό Τομέα με τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισής τους, με τις αυξημένες πλέον από την 1-1-2011 προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και να συνταξιοδοτηθούν ταυτόχρονα με τον κύριο φορέα ασφάλισης, έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τον επίμαχο χρόνο (5ετία) κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 7 του αρ. 41 του Ν. 3996/2011 η οποία αξιοποιείται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο ΤΕΑΠΑΣΑ με τον ίδιο τρόπο που αξιοποιείται στο Δημόσιο».
Η εγκύκλιος αλλάζει τα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, καθώς, για να χορηγηθεί το επικουρικό (μέρισμα), απαιτείται πλέον:

- να υπάρχει ο ασφαλιστικός χρόνος του Ν. 3865/2010 δηλαδή:

α) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2011, τα 26 έτη ασφαλιστικής σχέσης με τον επικουρικό τομέα, δηλαδή να έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές για 26 έτη.

β) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2012, τα 27 ½ έτη ασφαλιστικής σχέσης.

γ) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2013, τα 29 έτη ασφαλιστικής σχέσης.

δ) για τους συνταξιοδοτηθέντες το 2014, τα 30 ½ έτη ασφαλιστικής σχέσης.

- για όσους δεν έχουν τα προαναφερόμενα έτη ασφαλιστικής σχέσης, τους δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης του αναγκαίου χρόνου από την μάχιμη 5ετία με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη (6% επί των αποδοχών), σύμφωνα με το αρ. 20 του Ν. 3234/2004.

- Εάν δεν αναγνωριστεί ο αναγκαίος χρόνος, τότε το επικουρικό (μέρισμα) θα χορηγηθεί με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρόνος ασφάλισης σε άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης (π.χ. ένσημα ΙΚΑ) συνυπολογίζεται στα έτη ασφαλιστικής σχέσης.

- Η αναγνώριση του προαναφερόμενου χρόνου, πραγματοποιείται με απόφαση του Τομέα, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία υποβάλλεται απαραίτητα μέχρι την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης και ισχύει από 5-8-2011, με εφαρμογή και σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί για τις οποίες, όμως, δεν έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική πράξη.

Μεγάλο το ερώτημα και αναπάντητο προς το παρόν για όσους συνταξιοδοτήθηκαν και λαμβάνουν το επικουρικό (μέρισμα) και δεν έχουν συμπληρώσει τα προαναφερόμενα χρονικά όρια: Θα διακοπεί η χορήγηση; Θα τους ζητηθεί η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών;

Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι μια νέα αδικία συντελείται. Μια νέα προσπάθεια αποτροπής συνταξιοδοτήσεων. Ένας νέος διαχωρισμός, μια νέα στρέβλωση, καθώς σε άλλο χρόνο θα λαμβάνεται η κύρια σύνταξη και σε άλλο χρόνο η επικουρική.

Αντιπρόεδρος Οικονομικών Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ Αντώνης

http://www.poasy.gr

Διαβάστε το 74ο τεύχος της Νέας Αστυνομίας

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012

shmata_poasy-poaxiaΑθήνα, 18 Ιουνίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 502/3/7
Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Υποβολή φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2012»
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Μετά τις παρεμβάσεις των Ομοσπονδιών μας στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διευκρινιστεί ο τρ όπος φορολόγησης των ποσών που προκύπτουν από τις μειώσεις που επήλθαν με τον Ν. 4093/2012 στις αποδοχές μας, αναδρομικά από την 01-08-2012 έως και 31-12-2012, εκδόθηκε από την Γενική Δ/νση Φορολογίας του Υπ. Οικονομικών διευκρινιστική Εγκύκλιος που διαβιβάστηκε στην Δ/νση Διαχείρισης Χρηματικού της ΕΛ.ΑΣ., η οποία κατ' εφαρμογή αυτής εξέδωσε την υπ' αριθ. 1543Α/13/899735 από 17-06-2013 διαταγή σύμφωνα με την οποία:
α) για όσους ήδη ολοκληρώθηκε η μηνιαία παρακράτηση των αναδρομικών μειώσεων (εντός του 2013) θα εκδοθούν άμεσα συμπληρωματικές βεβαιώσεις αποδοχών που θα αναγράφεται το συγκεντρωτικό ποσό που παρακρατήθηκε, το οποίο και θα αφαιρεθεί από το φορολογητέο εισόδημα (καθαρό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες) που αναγράφουν τα αρχικά εκκαθαριστικά (οι φόροι θα δηλωθούν όπως γράφονται στα αρχικά εκκαθαριστικά) και το ποσό που θα προκύψει θα αποτυπωθεί ως εισόδημα (κωδ. 301) κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του οικονομικού έτους 2012.
β) για όσους δεν έχει ολοκληρωθεί η μηνιαία παρακράτηση θα τους χορηγηθεί η προαναφερόμενη βεβαίωση σταδιακά, μετά την ολοκλήρωση των μηνιαίων δόσεων. Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στις ανωτέρω περιπτώσεις, ο φόρος που έχει παρακρατηθεί θα συμψηφιστεί το επόμενο έτος 2014 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του τρέχοντος οικονομικού έτους.
γ) για τις φορολογικές δηλώσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους που θα υποβληθούν το επόμενο έτος (2014) οι σχετικές βεβαιώσεις που θα μας χορηγηθούν θα αποτυπώνουν το εισόδημά μας όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις μειώσεις του Ν. 4093/2012.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι το ποσό του εκλογικού επιδόματος που αποτυπώνεται σε ξεχωριστή στήλη στο αρχικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης να προστεθεί στο φορολογικό εισόδημα (εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες – κωδ. 301), όπως και ο φόρος που έχει παρακρατηθεί γι' αυτό θα προστεθεί στο σύνολο του παρακρατηθέντα φόρου (κωδ. 315). Ομοίως, αφού προσδιοριστεί ο αναλογούν φόρος του εκλογικού επιδόματος (το ποσό × 0,20) και το ποσό που προκύπτει θα προστεθεί στο σύνολο του αναλογούντα φόρου (κωδ. 313)
Παρακαλούμε για την ενημέρωση των μελών σας.
ypografes_poasy-poaxia

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης 4 διακινητές που προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρα μας 8 μη νόμιμους μετανάστες

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ 
Κομοτηνή, 17 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης 4 διακινητές που προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρα μας 8 μη νόμιμους μετανάστες
Το όχημα που οδηγούσε ένας από τους διακινητές εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο μη νομίμων μεταναστών
Συνελήφθησαν χθες (16-6-2013), το βράδυ, στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας, στα πλαίσια οργανωμένης επιχείρησης από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, τέσσερις (4) διακινητές, τρεις (3) αλλοδαποί, 2 υπήκοοι Ιράκ, ηλικίας 18 και 20 ετών, ένας 43χρονος υπήκοος Γεωργίας και ένας 29χρονος ημεδαπός, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Τέσσερις (4) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Κίνας, δύο (2) υπήκοοι Ιράκ και δύο (2) υπήκοοι Ιράν.
Στην αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, συνέδραμαν αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς, οι δύο υπήκοοι Ιράκ, οι οποίοι μετέφεραν τους οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, με τη χρήση πλαστικής βάρκας, μέσω του ποταμού Έβρου, από την Τουρκία στην Ελλάδα, ο 43χρονος, ο οποίος τους επιβίβασε στη συνέχεια σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, προκειμένου να τους προωθήσει στην ενδοχώρα και ο 29χρονος, ο οποίος ως οδηγός δίκυκλης μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού, λειτουργούσε ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο 43χρονος οδηγός του αυτοκινήτου, δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις των αστυνομικών για την ακινητοποίηση του οχήματος και ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο. Στην προσπάθεια του να διαφύγει, έχασε τον έλεγχο του οχήματος και εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά δύο (2) από τους διακινούμενους μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν:
  • Ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
  • Μία (1) δίκυκλη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού
  • Το χρηματικό ποσό των 90 ευρώ
  • Δύο (2) κινητά τηλέφωνα
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.

Σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 17 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή μεταλλικών αντικειμένων
Ο ένας δράστης διώκεται με Ένταλμα Σύλληψης για ληστεία
Συνελήφθησαν προχθές (15-6-2013) το απόγευμα, στην Ορεστιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 26 και 15, κατηγορούμενοι για κλοπή.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο δράστες διότι μετέφεραν με Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο διάφορα μεταλλικά αντικείμενα (κάγκελα, θρανία, ντουλάπα, παράθυρα, σόμπα), τα οποία, όπως προέκυψε, είχαν αφαιρέσει, λίγη ώρα νωρίτερα, από παλιό σχολείο, που βρίσκεται σε χωριό του Διδυμοτείχου.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε επίσης ότι ο 15χρονος διώκεται με Ένταλμα Σύλληψης, από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, για ληστεία.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, καθώς και τα αφαιρεθέντα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία αποδόθηκαν σε αρμόδιο υπάλληλο του δήμου Διδυμοτείχου.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.

Σύλληψη ημεδαπού για καλλιέργεια φυτών κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 16 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη ημεδαπού για καλλιέργεια φυτών κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών
Στην οικία του δράστη εντοπίστηκε εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης
Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 328,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και πλήρης τεχνικός εξοπλισμός εργαστηρίου υδροπονικής καλλιέργειας
Συνελήφθη χθες (15-6-2013) το βράδυ, σε χωριό της Ορεστιάδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας, 27χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για καλλιέργεια φυτών κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών.
Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα, στην οικία του δράστη, σε χωριό της Ορεστιάδας, όπου εντόπισαν μεταξύ άλλων και κατέσχεσαν:
  • έναν πλήρη τεχνικό εξοπλισμό εργαστηρίου υδροπονικής καλλιέργειας
  • έξι (6) νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 318,9 γραμμαρίων
  • δέκα (10) σπόρους κάνναβης
  • μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
  • έναν γυάλινο ναργιλέ
  • έναν μεταλλικό τρίφτη
  • 3 νάιλον συσκευασίες με λίπασμα και φυτόχωμα
  • 24 γυάλινα δοχεία, διαφόρων μεγεθών
  • 16 πλαστικές γλάστρες
  • 80 κενές νάιλον συσκευασίες
  • το χρηματικό ποσό των 250 Ευρώ
  • 2 κινητά τηλέφωνα
Στην κατοχή του 27χρονου και σε έρευνα που ακολούθησε, με τη συνδρομή αστυνομική σκύλου, στην πατρική του οικία, σε χωριό του Διδυμοτείχου βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 9,6 γραμμαρίων και το χρηματικό ποσό των 565 Ευρώ.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας.

Θρήνος για τη δολοφονία ενός ακόμη συναδέλφου

shmata_poasy-poaxiaΑθήνα, 17 Ιουνίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 200/4/140
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Λίγες ώρες πριν από την απότιση φόρου τιμής στον αείμνηστο συνάδελφό μας Νεκτάριο ΣΑΒΒΑ, που είχε δολοφονηθεί άνανδρα στις 17 Ιουνίου 2009 από αδίστακτους τρομοκράτες στα Πατήσια, ένας άλλος συνάδελφός μας, ο 37χρονος Υπαρχιφύλακας Γιώργος ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ -πατέρας δυο παιδιών και με τη σύζυγό του να κυοφορεί το τρίτο τους παιδί- τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια ελέγχου επικίνδυνων δραπετών, στο Δίστομο.
DSC_0080 
  Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη μας για τη νέα αυτή τραγική εξέλιξη, καθώς ήρθε να υπενθυμίσει κατά τον πιο σκληρό και αδυσώπητο τρόπο τις βαρύτατες ευθύνες της πολιτείας και των αρμοδίων εκείνων κυβερνητικών οργάνων, που έχουν μετατρέψει τον Έλληνα Αστυνομικό σε αναλώσιμο «είδος» για πάσης φύσεως εγκληματίες.
  Το συνδικαλιστικό μας κίνημα έχει κρούσει προ πολλού τον κώδωνα του κινδύνου και αρνείται να αποδεχτεί μοιρολατρικά ότι στις παρούσες συνθήκες έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια θωράκισης του λειτουργήματος του Αστυνομικού και ότι το να δολοφονούνται αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, είναι απόρροια των φυσιολογικών επαγγελματικών κινδύνων και των συνθηκών εργασίας.
  Καλούμε την Πολιτεία να αφήσει επιτέλους τα «κροκοδείλια δάκρυα» και να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα. Αναγνώριση εδώ και τώρα της εργασίας μας ως επικίνδυνης και ανθυγιεινής, ουσιαστική θεσμική θωράκιση όλων των συναδέλφων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή τους ώστε να παράξουν το αγαθό της ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία.
  Στο τρισάγιο που τελέστηκε σήμερα το πρωί στο χώρο θυσίας του Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ, χοροστατούντος του Ταξιάρχου π. Ιωάννη ΚΟΚΚΩΝΗ, παρέστησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος ΔΕΝΔΙΑΣ, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Αδαμάντιος ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ, ο Προϊστάμενος Επιτελείου, Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί, ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλίας ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, εκπρόσωποι Πρωτοβαθμίων Ενώσεων των Ομοσπονδιών μας, συγγενείς και συνάδελφοι του αείμνηστου Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ.
  Τέλος, εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του δολοφονηθέντος συναδέλφου μας Γιώργου ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, καταθέτοντας και πάλι την ευχή να είναι ο τελευταίος νεκρός αστυνομικός κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
ypografes_poasy-poaxia