Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

CNN: Πώς οι παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην ΕΕ

CNN: Πώς οι παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην ΕΕ
Το χάρτη της εισροής μεταναστών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο από τη στεριά, όσο και από τη θάλασσα, και κυρίως την ανατολική Μεσόγειο, παρουσίασε ο Frontex στην έκθεσή της Annual Risk Analysis 2013.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν στην ΕΕ παράνομα, καθότι αν
και έχουν εισέλθει με έγκυρη βίζα, παραμένουν και μετά τη λήξη της. Αλλοι εισέρχονται μέσω ξηράς και θάλασσας.

Οπως φαίνεται στον χάρτη, οι περισσότεροι από τους μετανάστες εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω διεθνών αεροδρομίων. Οι αριθμοί αποτυπώνουν το σύνολο των διελεύσεων στην Ευρώπη από όλες τις πιθανές διόδους, καθώς και τις τρεις πρώτες χώρες από τις οποίες προήλθαν οι παράνομοι μετανάστες.

Μέσω δυτικών Βαλκανίων
Συνολικός αριθμός παράνομων μεταναστών: 6.390 εκ των οποίων 1.670 από το Αφγανιστάν, 949 από Κόσοβο και 860 από το Πακιστάν.

Μέσω δυτικής Μεσογείου
Εισήλθαν 6.400, εκ των οποίν 2020 Αλγερινοί, 1.410 αδιευκρίνιστης εθνικότητας, 500 Μαροκινοί

Μέσω κεντρικής Μεσογείου
Εισήλθαν 10.380, εκ των οποίων 3.390 Σομαλοί, 2.240 Τυνήσιοι, 1.890 από την Ερυθραία

Από τα ανατολικά σύνορα (χερσαία διέλευση)
Εισήλθαν 1.600, εκ των οποίων 330 Γεωργιανοί, 260 Σομαλοί και 200 Αφγανοί

Κυκλική πορεία από Αλβανία και Ελλάδα
Εισήλθαν 5.500, εκ των οποίων 5.400 Αλβανοί, 40 Σκοπιανοί, 30 Κοσοβάροι

Πορεία ανατολικής Μεσογείου
Εισήλθαν 37.220, εκ των οποίων 9.560 Αφγανοί, 7.130 Σύροι και 4.600 από το Μπανγκλαντές

Μέσω Απούλια - Καλαβρίας
Εισήλθαν 4.770, εκ των οποίων 1.710 Αφγανοί, 1.160 Πακιστανοί και 500 από το Μπανγκλαντές

Από την Ανατολική Μεσόγειο η μεγαλύτερη εισροή
Ο θάνατος περισσότερων από 300 αφρικανών επίδοξων μεταναστών σε ναυάγιο στη Λαμπεντούζα στις αρχές του Οκτωβρίου έφερε στο προσκήνιο την παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη.

Αλλά, αν και η τραγωδία στη Λαμπεντούζα, σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο, δεν ήταν αρκετή για να αποθαρρύνει τους μετανάστες, οι οποίοι συνεχίζουν το επικίνδυνο ταξίδι τους από την Αφρική προς την Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου.

Ο Frontex, η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, αναφέρει ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που διαμένουν παράνομα στην Ευρώπη έχουν φτάσει με αεροπλάνο με έγκυρη ταξιδιωτική βίζα και απλά συνεχίζουν να διαμένουν και μετά τη λήξη της βίζας τους. Αλλά η Frontex εκτιμά ότι τουλάχιστον 72.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει παρανόμως στην ΕΕ από ξηράς και θάλασσας το 2012, οπότε ο ακριβής αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Frontex «Annual Risk Analysis 2013», το 51% των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη από ξηράς και θάλασσας ακολουθούν μία πορεία από την ανατολική Μεσόγειο, με αρκετούς να περνούν από την Ελλάδα, προτού συνεχίσουν στα δυτικά Βαλκάνια από τη στεριά ή μέσω ακτοπλοϊκών γραμμών προς την Ιταλία.

Ενώ οι αποκαλύψεις για την παράνομη διέλευση συνόρων παρουσιάζει πτώση στην περιοχή της δυτικής Μεσογείου -μεταξύ Αφρικής και Ισπανίας- οι απόπειρες εισροών μεταναστών μέσω της περιοχής της κεντρικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, παρουσίασαν αύξηση το 2012, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλοί από τους πρόσφυγες αυτούς επιχειρούν να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες προκειμένου να ξεφύγουν από τη βία και τη φτώχεια σε χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

ΕΕ: Προς αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής
Οι θανατοι εκατοντάδων παράνομων μεταναστών στις αρχές Οκτωβρίου έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστρομ, εξέδωσε ανακοίνωση νωρίτερα αυτό το μήνα, καλώντας τα ευρωπαϊκά κράτη να δώσουν στον Frontex τις πηγές ώστε να ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα και επιχείρηση διάσωσης στην Μεσόγειο, από την Κύπρο έως την Ισπανία.

Παράλληλα, η ΕΕ τόνισε ότι εγκαθιστά ένα νέο σύστημα επιτήρησης των συνόρων και μία ομάδα κρούσης της Μεσογείου για εντείνει τις προσπάθειές της και το επόμενο καλοκαίρι αναμένεται να αναθεωρήσει την πολιτική ασύλου.

Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα οι παρατηρητές δεν αναμένουν μείωση των πλοιαρίων με μετανάστες που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στις ακτές της νότιας Ευρώπης.

Έθνος

Εκπαιδευτική αποζημίωση νεοπροαχθέντων Αρχ/κων της Ελληνικής Αστυνομίας

poasyΑθήνα, 31 Οκτωβρίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 503/4/54
Προς: Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Εκπαιδευτική αποζημίωση νεοπροαχθέντων Αρχ/κων της Ελληνικής Αστυνομίας»
Κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή την έναρξη της εκπαίδευσης των νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων έρχεται στην επιφάνεια άλλη μία αδικία η οποία συντελείται σε βάρος του χαμηλόβαθμου προσωπικού.
Ειδικότερα, για να μπορέσει να δικαιολογήσει εκτός έδρας αποζημίωση ο νεοπροαχθείς Αρχιφύλακας, θα πρέπει η έδρα της Yπηρεσίας του να απέχει από την Σχολή Μετεκπαίδευσης πάνω από εξήντα (60) χιλιόμετρα, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφο 15 του Ν.3833/2010.
Προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία σε βάρος του χαμηλόβαθμου προσωπικού, προτείνουμε όπως γίνει τροποποίηση του άρθρου 14 παράγραφος 5 της υπ' αριθ. 2/72000/0022 από 18-12-2001 Κ.Υ.Α. ως εξής:
Άρθρο 14
Προϋποθέσεις δικαιολόγησης εκπαιδευτικής αποζημίωσης
Παρ. 5 «Κατ' εξαίρεση και προς αντιμετώπιση των αυξημένων εκπαιδευτικών αναγκών εξαιτίας της φύσης της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας, του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών – Στελεχών και των νεοπροαχθέντων Αρχιφυλάκων της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Αστυνομικής Ακαδημίας, για όσους φοιτούν σ' αυτή και μετακινούνται σε απόσταση μικρότερη των δέκα πέντε (15) χιλιομέτρων από την έδρα της Υπηρεσίας τους ή μέσα στην περιοχή της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης ή μεταξύ πόλεων που εξυπηρετούνται μεταξύ τους με αστική συγκοινωνία χορηγείται μηνιαία εκπαιδευτική αποζημίωση, η οποία καθορίζεται, σε ποσοστό στον εκάστοτε βασικό μισθό ως ακολούθως:
Α) Έγγαμοι ή άγαμοι ή σε χηρεία ή σε διάζευξη με παιδιά φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, σε ποσοστό 30%.
Β) Έγγαμοι χωρίς παιδιά, ποσοστό 25%.
Γ) Άγαμοι ή σε χηρεία ή σε διάζευξη χωρίς παιδιά, ποσοστό 20%.»
Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλούμε όπως μερίμνη σας δοθεί άμεση λύση στο προαναφερόμενο πρόβλημα, γιατί στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε η όποια θετική εξέλιξη του ζητήματος θα ανακουφίσει οικονομικά, σε μεγάλο βαθμό, τους συναδέλφους μας.
ypografes-poasy

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Όλο το πόρισμα των αδιάφθορων για αστυνομία και χρυσή αυγή

Όλο το πόρισμα των αδιάφθορων για αστυνομία και χρυσή αυγή
Πρν από λίγη ώρα το αρχηγείο της αστυνομίας δημοσιοποίησε το πόρισμα ων αδιάφθορων, μαζί με τις εισαγωγικές θέσεις κι επεξηγήσεις του αρχηγού της αστυνομίας και του επικεφαλής ταξίαρχου των εσωτερικών υποθέσεων, Παναγώτη Στάθη.
Από τις 24 Σεπτεμβρίου ελέγχθηκαν συνολικά 319 αστυνομικοί, δύο λιμενικοί, 12 ιδιώτες, 104 αστυνομικές υπηρεσίες, ένα
γραφείο της Χρυσής Αυγής, 46 σπίτια, 30 οχήματα και δύο σκάφη.
Κατά τις έρευνες, συνελήφθησαν 15 αστυνομικοί. Από αυτούς οι 10 συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τη Χρυσή Αυγή. Επίσης συνελήφθησαν ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες.
Κατασχέθηκαν: όπλα, 287.000 ευρώ, κινητά, ναρκωτικά και είδη λαθρεμπορίου - παρεμπορίου.
Ακολουθεί η παρουσίαση του θέματος από το αρχηγείο...
"Δημοσιοποίηση Πορίσματος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας και τον Εκπρόσωπο Τύπου, παρουσία της Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος, για τη διερεύνηση της εμπλοκής Αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή», όπως και σε κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς
(Για να δείτε την παρουσίαση πατήστε εδώ)
Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος :
"Ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Συνεπής στην εξαγγελία του κύριου Υπουργού περί της έρευνας που πρόκειται να γίνει στο αστυνομικό Σώμα για τις περιπτώσεις εμπλοκής, σύνδεσης ή παραμέλησης άσκησης καθηκόντων γύρω από τα θέματα που άπτονται της εμπλοκής της Χρυσής Αυγής με το προσωπικό, αλλά και άλλων φαινομένων που αφορούν εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς, ή ακόμα και διαφθοράς επί τη ευκαιρία της έρευνας αυτής, σήμερα θα σας παρουσιάσει ο Ταξίαρχος ο κ. Στάθης τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. Παρακαλώ, κύριε Εκπρόσωπε.
Εκπρόσωπος Τύπου, Α/Α΄ Παρθένης Χρήστος :
Καλημέρα σας,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα της ευρείας κλίμακας έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφορικά με τη διερεύνηση καταγγελιών για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στην έκνομη δραστηριότητα μελών του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή», συγκεκριμένα για τυχόν συνδρομή, ανοχή, συγκάλυψη ή υπόθαλψη αδικημάτων, αλλά και την εκδήλωση, ανοχή ή ακόμα και συγκάλυψη περιστατικών ρατσιστικής βίας.
Η έρευνα ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων την 23η Σεπτεμβρίου 2013, από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια.
Με την ανάθεση της έρευνας επιβεβαιώνεται η σταθερή βούληση και η πάγια πρακτική του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας για ουσιαστική διερεύνηση καταγγελιών σε βάρος αστυνομικού προσωπικού και απόδοση ευθυνών, όπου υπάρχουν.
Η θέση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας ήταν σαφής : ολόπλευρη, μεθοδική, ουσιαστική και σε βάθος έρευνα, με ευθύνη και λογοδοσία και μοναδικό γνώμονα το νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό η ερευνητική διαδικασία κρίθηκε επιβεβλημένη για να μην μείνει καμία σκιά στο Σώμα από αναφορές, σχετικά με ανάρμοστες, ποινικά και πειθαρχικά κολάσιμες, συμπεριφορές στελεχών του Σώματος, που δεν συνάδουν με τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αυτή καθορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία του Σώματος.
Τέτοιες συμπεριφορές, πέρα της ποινικής και πειθαρχικής τους διάστασης, ενέχουν ιδιαίτερη κοινωνική απαξία, προκαλούν ρωγμές στο επίπεδο της ηθικής και της ακεραιότητας του Σώματος και κλονίζουν την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την Ελληνική Αστυνομία οι πολίτες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο και εξελίχθηκε με εντατικούς ρυθμούς για έναν και πλέον μήνα. Ήταν αυτοτελούς χαρακτήρα και επανεκτίμησε συγχρόνως το σύνολο των συναφών θεμάτων που είχαν περιέλθει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, μέσω καταγγελιών διαφόρων προσώπων, φορέων, Μ.Κ.Ο., δημοσιευμάτων και εκθέσεων, όπως αυτή του Συνηγόρου του Πολίτη.
Συγχρόνως, εκδηλώθηκε ταχεία αντίδραση από πλευράς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για διενέργεια αυτεπάγγελτων προανακρίσεων, σε κάθε περίπτωση που ήταν αναγκαίο να βεβαιωθεί αξιόποινη πράξη και να ανακαλυφθούν οι υπαίτιοι.
Η ερευνητική διαδικασία ακολούθησε διεθνή πρότυπα, σύγχρονες τεχνικές και μεθοδολογία και κατέληξε σε σαφή συμπεράσματα, όπως την ύπαρξη στοιχείων καλής πρακτικής στην πλειοψηφία των Υπηρεσιών, που διερευνήθηκαν και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνικοοικονομική συγκυρία.
Τ ον σκοπό, τη στόχευση, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, την πρακτική, τα στατιστικά στοιχεία, και κυρίως τα ειδικότερα συμπεράσματα της έρευνας θα σας παρουσιάσει αναλυτικά ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Στάθης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το τέλος της παρουσίασης.
Κε. Ταξίαρχε έχετε το λόγο.
Προϊστάμενος Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, Ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης :
Η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ολοκληρώθηκε με ταχείς ρυθμούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πληρότητα και αντικειμενικότητα. Θα σας αναφέρω με λεπτομέρειες τα στοιχεία, τη μεθοδολογία δράσης, τα συμπεράσματα, θα ακολουθήσει μια σειρά διαφανειών και πινάκων, τις οποίες θα μπορείτε να βλέπετε οπτικά, παραστατικά τα συμπεράσματα και γενικά τη δραστηριότητα της Υπηρεσίας.
Στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια , ανατέθηκε την 23/9/13 από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, ευρείας κλίμακας έρευνα, προκειμένου να ερευνηθούν καταγγελλόμενα, ισχυρισμοί και δημοσιεύματα σχετικά με έκνομη δραστηριότητα αστυνομικών, για τυχόν συνδρομή, ανοχή, συγκάλυψη ή υπόθαλψη δράσεων – πράξεων, μελών της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” καθώς και ως προς την αντιμετώπιση παρανόμων πράξεων ατόμων ή και ομάδων και τυχόν συμμετοχής αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις.
Πλέον της προαναφερόμενης εντολής για αυτεπάγγελτη αστυνομική – διοικητική διερεύνηση, ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων με εισαγγελική παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, προδικαστική έρευνα προς διερεύνηση αξιοποίνων πράξεων αστυνομικών και συμμετόχων κατόπιν, δημοσιευμάτων του Τύπου της 23/9/13, περί ανοχής ή/και συγκάλυψης περιστατικών ρατσιστικής βίας. Παράλληλα εκδηλώθηκε ταχεία αντίδραση της Υπηρεσίας για διενέργεια αυτεπαγγέλτων (αστυνομικών) προανακρίσεων (αρ. 243 §2 Κ.Π.Δ.) σε κάθε περίπτωση που ήταν αναγκαίο να βεβαιωθεί αξιόποινη πράξη και να ανακαλυφθούν οι υπαίτιοι.
Για την διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας της κατάστασης, δεδομένης της έντασης και της κλιμάκωσης των συναφών θεμάτων το τελευταίο διάστημα οι Εσωτερικές Υποθέσεις αξιοποιώντας τα θεσμικά εργαλεία που τους παρέχονται στο πλαίσιο της ελεγκτικής τους αρμοδιότητας, αλλά και της ειδικής αρμοδιότητάς τους ως φορέα εξειδικευμένης έρευνας υποθέσεων ρατσιστικής ή άσκοπης και υπερβολικής χρήσης βίας με εμπλοκή αστυνομικών και υλοποιώντας την σαφή παραγγελία του Υπουργού Ν. Δένδια, την ανυποχώρητη βούληση για “Κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από κάθε ίχνος ρατσισμού” καθώς και την εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για ευρύ έλεγχο με νομιμότητα ευθύνη και λογοδοσία, επέλεξε να εστιάσει σε αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα για την χωρίς διακρίσεις, διασφάλιση της προσωπικότητας και τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου.
Υπό τα δεδομένα του ισχύοντος Συντάγματος άλλωστε, το αρ. 2 §1 Συντ. “ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου”, καθιερώνεται ως “πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας” και θεμελιώδης αρχή. Η εγγύηση των δικαιωμάτων από το κράτος, δεν εξαντλείται σε μια απλή υποχρέωση ανοχής, αλλά επεκτείνεται και σε υποχρέωση όλων των οργάνων του να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκησή τους.
Η Αστυνομία καλείται να εξασφαλίσει το αίσθημα τάξης και ασφαλείας στους πολίτες, ασκώντας τα καθήκοντά της με αντικειμενικότητα και ίση μεταχείριση απέναντι σε όλους. Στην κατεύθυνση αυτή το αστυνομικό προσωπικό οφείλει να σέβεται την ποικιλία των αντιλήψεων, των τρόπων ζωής και των πολιτιστικών στοιχείων όλων των πολιτών. Η εγκληματική πράξη χαρακτηρίζεται από την ενέργεια του δράστη και όχι από την φυλετική καταγωγή, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική στάση ζωής του.
Κατά την προανάκριση οι Αστυνομικές Αρχές οφείλουν να διερευνούν την πιθανότητα ύπαρξης ρατσιστικού κινήτρου, είτε ως αυτοτελούς παρορμητικού, είτε ως επιμέρους αιτίου.
Σε κάθε περίπτωση, η ίση προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με βάση το Σύνταγμα και τους διεθνείς κανόνες δικαίου, η προστασία των δικαιωμάτων και η καταπολέμηση των διακρίσεων, η εφαρμογή της νομιμότητας, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του Κράτους δικαίου, αλλά και αποστολή της Αστυνομίας.
Σκοπός της έρευνας και μεθοδολογία.
Η ανάρμοστη συμπεριφορά αστυνομικών και οι καταγγελίες για βιαιοπραγίες, χρήση υπερβολικής βίας, κακομεταχείρισης και συμμετοχής σε διάφορες αξιόποινες πράξεις ιδίως δε ως εντασσόμενα μέλη εγκληματικής οργάνωσης, ήλθαν στην επικαιρότητα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μια σειρά από δημόσια σκάνδαλα, αν και φαινομενικά αφορούν ένα περιορισμένο αριθμό αστυνομικών, έχει προκαλέσει ανησυχία για το επίπεδο της ηθικής και της ακεραιότητας του Σώματος. Σε απάντηση, η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Αστυνομίας, ανέθεσαν στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, αυτοτελή έρευνα, με επανεκτίμηση του συνόλου των συναφών θεμάτων που είχαν περιέλθει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, μέσω καταγγελιών προσώπων, φορέων, Μ.Κ.Ο., δημοσιευμάτων και εκθέσεων και να θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από μεθοδολογικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών και της ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Η εσωτερική έρευνα, έθεσε ως στόχο να προσδιοριστούν τα βασικά ζητήματα ακεραιότητας της αστυνομίας με ιδιαίτερη έμφαση στις μορφές και στις διαστάσεις της διαφθοράς, για τον εντοπισμό του προβλήματος, προκειμένου να μη χαθεί στη γενική σύγχυση και να μην παρασυρθεί, έμμεσα και στην πράξη σε αυθαίρετες γενικεύσεις και «κυνήγι μαγισσών». Οι έλεγχοι εστιάστηκαν σε στοχευμένες περιπτώσεις υποθέσεων, (υπηρεσιών, τόπων και προσώπων), με σταδιοποίηση διερεύνησης (εισαγωγή στοιχείων υπόθεσης, πληροφορίες, μαρτυρίες – εκτίμηση χαρακτηριστικών – σκιαγράφηση προφίλ υπαιτίων – έρευνα – σύλληψη όπου υπήρχαν αξιόποινες πράξεις) και ανάλυση προηγουμένων ομοειδών περιστατικών.
Ο όρος «διαφθορά της αστυνομίας» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει πολλές δραστηριότητες: δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας, χρήση υπερβολικής βίας και βαρβαρότητα, κατασκευή και καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων, ρατσισμού και λεκτικής κακοποίησης των πολιτών (συμπεριλαμβανομένης της ρατσιστικής, σεξιστικής και ομοφοβικής δραστηριότητας), άμεση εγκληματική δράση.
Περαιτέρω, όταν διερευνάται ο βαθμός διείσδυσης και η τυχόν ενεργός συμμετοχή αστυνομικών, σε εγκληματικές δραστηριότητες, η θεωρία του “σάπιου μήλου” (σε ένα καθαρό βαρέλι)” δεν λειτουργεί, με δεδομένο ότι διερευνάται αν και η ατομική διαφθορά, είναι σύμπτωμα υποκείμενης νόσου.
Η πλέον γνωστή τυπολογία της διαφθοράς περιλαμβάνει διάφορες διαστάσεις, από την διαφθορά perse (δωροδοκία, λήψη υλικού κέρδους), μέχρι την κατάχρηση εξουσίας, την “προστασία” παράνομων δραστηριοτήτων, την άμεση εγκληματική δραστηριότητα και την ακραία μορφή της “διαδικασίας της διαφθοράς” δηλ. την υπερβολική χρήση βίας και την σεξιστική ή ρατσιστική συμπεριφορά.
Κάθε ένα από αυτά τα σημεία, μπορεί συνδυάζεται με ένα ακόμη ή περισσότερα, αλλά και τις πράξεις και τους φορείς που εμπλέκονται, τους κανόνες που παραβιάζονται, τον βαθμό ανοχής, αδρανείας ή υποστήριξης από την ομάδα που ενεργεί, τον βαθμό οργάνωσης των πρακτικών που αποκλίνουν και της αντίδρασης του τμήματος.
Η έρευνα για την συμμετοχή αστυνομικών σε αξιόποινες πράξεις που χωροταξικά κατηγοριοποιούνται στις παραπάνω κατηγορίες, συνεισφέρει στην κατανόηση του φαινομένου και στην υπεύθυνη διαχείριση του πραγματολογικού υλικού, με σκοπό το ξερίζωμα συμπεριφορών όπως η δυσανεξία της διαφθοράς και η βαρβαρότητα που υπονομεύουν την συνολική νομιμότητα της επιβολής του κράτους δικαίου.
Η Υπηρεσία, διευκρινίζει ότι για την συλλογή και την εκτίμηση των αποδεικτικών στοιχείων, εφαρμόστηκε το κριτήριο της απόδειξης “πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας” και τα αποτελέσματα εδράζονται στην αυτοτελή αξιολόγηση του συνόλου του αποδεικτικού υλικού, από μια δέσμη ενδείξεων ή αμάχητων τεκμηρίων επαρκούς βαρύτητας, ακρίβειας και συγχρονισμού γεγονότων.
Περαιτέρω αναζητήθηκαν στοιχεία για την διεισδυτικότητα και την τυχόν εδραίωση της διαφθοράς στο Σώμα, την διασύνδεση των «παραδοσιακών» μορφών διαφθοράς με την κανονιστική μορφή αστυνόμευσης και την διακριτική ευχέρεια των οργάνων, ή την μετάλλαξή της σε οργανωμένη διαφθορά με ενεργό συμμετοχή αστυνομικών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή εγκληματικών δραστηριοτήτων, ενίοτε σε συνεργασία με γνωστές εγκληματικές ομάδες ή και με πρόσωπα.
Στις προσπάθειες για την εξιχνίαση υποθέσεων, αθέμιτων πρακτικών, καταχρήσεων στην άσκηση των καθηκόντων, και φυλετικών διακρίσεων, πραγματοποιήθηκε συλλογή των δεδομένων και δυναμική ανίχνευση των δραστηριοτήτων προσώπων και υπηρεσιών, με βάση συστηματικές αρχές, και πηγές δεδομένων.
‘’Προληπτικός έλεγχος” και “ανίχνευση περιστατικού” συνδέθηκαν με την στρατηγική ανάλυση (περιγραφή κατάστασης, εκτίμηση κινδύνου/απειλής), επιχειρησιακή ανάλυση (ανάλυση εγκληματικού δικτύου, εγκλήματος, σκιαγράφηση προφίλ και συμπεριφοράς δραστών), την έρευνα με βάση την επεξεργασμένη πληροφορία, την στατιστική ανάλυση, ανάδειξη των τάσεων, ροπή κατεύθυνσης και συγκεκριμένων συμπεριφορών.
Οι εγκύκλιοι, τα υπομνήματα, τα αρχεία, οι εκθέσεις, οι αναφορές, τα υπηρεσιακά βιβλία και κάθε καταγραφή, αποτέλεσαν πληροφοριακό εργαλείο, κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων – ερευνών.
Στην ανίχνευση παράνομων δραστηριοτήτων αστυνομικών, ειδικά για τη ρατσιστική βία, πηγές δεδομένων αποτέλεσαν, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη (25/9/2013), οι καταγγελίες - μαρτυρίες πολιτών, εκπροσώπων αλλοδαπών κοινοτήτων και τα επίσημα στοιχεία καταγραφής περιστατικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τα πρωτογενή στοιχεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
Σε όλο το φάσμα των ερευνητικών δραστηριοτήτων, χρησιμοποιήθηκαν «δοκιμές (τεστ) ακεραιότητας». Η εν λόγω πρακτική ασκείται ευρέως στην σύγχρονη αστυνόμευση, ασκήθηκε για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένα στο σύνολο των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., αποτελεί «νέα επιτήρηση» και ιδιαίτερα κατάλληλη μεθοδολογία για τον έλεγχο της διαφθοράς και μια από τις προτεινόμενες απαντήσεις στην ανίχνευση φαινομένων ρατσισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ερευνήθηκαν και αξιολογήθηκαν:
Η συγκρότηση και λειτουργία της Υπηρεσίας – «στόχου»
Τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά ως προς την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιστατικών, εξιχνίαση αδικημάτων, διαχείριση εγκλημάτων ξενοφοβίας – ρατσισμού.
Η αξιοπιστία του συστήματος επέμβασης, σε συνδυασμό με τις στάσεις των δυνάμεων της αστυνομίας και τους φορείς του κοινωνικού σώματος.
Ο τρόπος εμπλοκής των προσώπων και των Υπηρεσιών στα συγκεκριμένα προβλήματα της περιοχής ευθύνης τους.
Η ορθή διοίκηση (δράση – προσφορότητα δράσης -αποτελεσματικότητα), με κρίσιμες παραμέτρους τη νομιμότητα της επέμβασης, τη βασιμότητα των ληφθέντων μέτρων και την κοινωνική αποδοχή του αποτελέσματος.
Αναλυτική παρουσίαση δραστηριότητας και διαπιστώσεις.
Κατά το χρονικό διάστημα από την έναρξη των ερευνών, (24/9/2013) μέχρι σήμερα, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, αξιολόγησε πληροφορίες, διενήργησε έρευνες, πραγματοποίησε συλλήψεις προσώπων (αστυνομικών και ιδιωτών) για συμμετοχή σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, διερεύνησε τον βαθμό υπαιτιότητας αστυνομικών για αξιόποινες πράξεις κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, εμπλοκής τους σε περιπτώσεις ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς με φυλετικό ή άλλο κίνητρο διακρίσεως, καθώς και την διασύνδεση αυτών με ομοειδή ή ετεροειδή εγκλήματα, της εγκληματικής οργάνωσης “ X.A.“.
Παράλληλα ερευνήθηκαν και επαναξιολογήθηκαν όλες οι περιπτώσεις - υποθέσεις που ήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας, και προσδιορίστηκαν - εξιχνιάσθηκαν αδικήματα όπου υπήρξαν, συνελήφθησαν πρόσωπα και ανακαλύφθηκε η δράση άλλων, με παράλληλη εξατομίκευση του βαθμού υπαιτιότητας ενός εκάστου.
Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν αιφνιδιαστικές έρευνες σε (104) Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής και της Περιφέρειας, ειδικότερα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και της περιοχής του Πειραιά, όπου παρατηρείται αυξημένη εμπλοκή αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και ελέγχθηκαν (319) αστυνομικοί, (2) Λιμενικοί και (12) ιδιώτες. Σε (22) περιπτώσεις εφαρμόσθηκε η διαδικασία αυτοφώρου με την άμεση προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπαιτίων, από τους οποίους συνελήφθησαν, για διάφορα ποινικά αδικήματα - κυρίως για παραβάσεις της περί όπλων, περί λαθρεμπορίας, περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ναρκωτικών νομοθεσίας, αλλά και περί την Υπηρεσία αδικημάτων, συνολικά (15) αστυνομικοί, (1) Λιμενικός και (6) ιδιώτες. Από τους συλληφθέντες αστυνομικούς, οι (10) είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με εγκληματικές δράσεις της "Χ.Α.".
Πραγματοποιήθηκαν (79) έρευνες σε κατοικίες, οχήματα, σκάφη και Γραφεία του ανωτέρω Κόμματος, κατά τις οποίες κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων, εξαρτημάτων οπλισμού και πυρομαχικών (πυροβόλα όπλα - κυνηγετικά όπλα -αεροβόλα – πιστόλια, όπως βλέπετε στον αναλυτικό πίνακα. Σε (9) περιπτώσεις κατασχέθηκαν είδη ένδυσης, στρατιωτικός εξοπλισμός, είδη στρατιωτικού ιματισμού, σύμβολα και έντυπο υλικό που παρέπεμπαν στην «Χ.Α.» ή ήταν ναζιστικής ιδεολογικής προσέγγισης.
Διενεργήθηκε ακόμα έλεγχος των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης σε (84) αστυνομικούς, για (66) από αυτούς, οι σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου υποβάλλονται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ το αποτέλεσμα (71) ελέγχων γνωστοποιήθηκε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Παράλληλα, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας για όλα τα καταγραφέντα περιστατικά των ερευνωμένων κατηγοριών ανεξάρτητα από την ποινική διερεύνηση, έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικών Εξετάσεων, για εξατομίκευση της ευθύνης, όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών, όπως αυτοί προσδιορίζονται στις προδικαστικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν, είτε ως υπαίτιοι, είτε ως συμπράττοντες στα περιστατικά με οποιαδήποτε ιδιότητα (Διοικητές Υπηρεσιών, Επικεφαλής ομάδων, αξιωματικοί Υπηρεσίας).
Παράλληλα και συνδυαστικά με τις έρευνες αυτές, αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων αποτέλεσε η πλήρης καταγραφή υποθέσεων ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και βιαιοπραγιών για το χρονικό διάστημα από το 2009 έως τον Οκτώβριο του 2013. Η συγκέντρωση του υλικού πραγματοποιήθηκε από τις επίσημες πηγές, (Έκθεση του Σ υνηγόρου τ ου Π ολίτη, το αρχείο της Δ ιεύθυνσης Κ ρατικής Α σφάλειας του Α ρχηγείου της Ε λληνικής Α στυνομίας και το πρωτογενές Αρχείο της Υ πηρεσίας Ε σωτερικών Υ ποθέσεων). Κατεγράφησαν (142) υποθέσεις που έχουν καταγραφεί συνολικά ως περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς που αφορούν σε όλη την Ελλάδα, οι μισές, (71) υποθέσεις (ποσοστό 50%), διερευνήθηκαν αυτοτελώς από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Από αυτές εξιχνιάσθηκε το 85%, με τον εντοπισμό ή προσδιορισμό της συμμετοχής στις πράξεις (203) αστυνομικών και (3) ιδιωτών.
Ειδικότερα: προσδιορίζονται ως υπαίτιοι (118) αστυνομικοί (ποσοστό 58%), προσδιορίστηκε σύμπραξη (85) αστυνομικών (ποσοστό 42%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων αυτών, έχουν υποβληθεί ήδη στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση των υπολοίπων. Σε δέκα (11) υποθέσεις (ποσοστό 15%), δεν έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένοι υπαίτιοι, και αυτό γιατί πρόκειται για περιστατικά που αναφέρονται γενικά, χωρίς τοπικά, χρονικά ή άλλα προσδιοριστικά στοιχεία.
Σύμφωνα με ανάλυση των (142) περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, χωροταξικά, ανάλογα με τις περιοχές που εκδηλώθηκαν αυτού του είδους οι δραστηριότητες, είτε εντός Αστυνομικών Υπηρεσιών, είτε στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, η Αττική συγκεντρώνει ποσοστό (83%), που αντιστοιχεί σε (124) σημεία διαφόρων περιοχών της. Μόλις το (17%), ήτοι (25) περιοχές, υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα . Στην Αττική, παρατηρείται διόγκωση του προβλήματος, μεγαλύτερο ποσοστό (52%) σε σχέση με τις περιοχές όλης της Ελλάδος, συγκεντρώνει η Αθήνα (περιοχή πυρήνας), η Δυτική Αττική με ποσοστό (12%), την ευρύτερη περιοχή Πειραιά (Πειραιάς, Καμίνια, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Νίκαια, Δραπετσώνα, Κερατσίνι), με ποσοστό (11%) και τις περιοχές Νοτιοανατολικής Αττικής (5%) και Βορειοανατολικής Αττικής (3%) να ακολουθούν.
Στα πλαίσια της Αττικής, όπου εκδηλώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, η περιοχή των Αθηνών συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες περιοχές του Νομού, συγκεντρώνει ποσοστό (63%). Στον πίνακα 5 φαίνονται αναλυτικά όλες οι περιοχές.
Από τα καταγεγραμμένα περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς προκύπτουν (115) περιπτώσεις εμπλοκής αστυνομικών, διαφόρων Αστυνομικών Υπηρεσιών, με υψηλότερα εμφανιζόμενα ποσοστά Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης και διαφόρων αστυνομικών τμημάτων κυρίως του κέντρου.
Σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Αστυνομίας, μεγαλύτερο ποσοστό εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς εμφανίζει η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών και ακολουθούν η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, η Διεύθυνση Βορειοανατολικής και Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων .
Από τη συγκριτική ανάλυση των υποθέσεων αυτών, στο χρονικό πλαίσιο 2009 έως Οκτώβριος 2013, παρατηρείται αλματώδης αύξηση της εμπλοκής αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς με κορύφωση το έτος 2012, όπως εμφανίζεται στην αυξητική προβολή της τάσης στο μέλλον.
Συμπεριφορά αξιόποινη φαίνεται να ποσοτικοποιείται με βάση τις περιοχές και την χωρογραφική κατανομή των Αστυνομικών Τμημάτων, όπου τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι τα τρία τέταρτα των υποθέσεων – καταγγελιών, καταγράφονται στην Αττική και ειδικά στις περιοχές του κέντρου Αθηνών, του Αγίου Παντελεήμονα, της Κυψέλης και της Ομόνοιας.
Η σκιαγράφηση του γεωγραφικού προφίλ, προσδιόρισε ότι η συχνότητα, η ποσότητα των περιστατικών, τα διακριτικά γνωρίσματα των πράξεων, εκδηλώνονται σε ένα “ριπίδιο” με κεντρικό σημείο (εστία), περιοχές της Αθήνας και περιοχές συμβάντων που εμφανίζονται ελλειψοειδώς Βόρεια και κυρίως Δυτικά της Αττικής προς Πειραιά.
Παραδοσιακά, η διαφθορά στις αστυνομικές υπηρεσίες είχε γίνει αντιληπτή ως πράξη ατόμων που ενεργούν ατομικά και ξεχωριστά. Οι νέες τάσεις αποκαλύπτουν και αστυνομικούς δράστες που θυματοποιούν τρίτα πρόσωπα για ίδιο όφελος και δραστηριοποιούνται σε μικρές ομάδες για να “προστατευτούν” μεταξύ τους.
‘’Η κύρια αιτία για την έλλειψη ακεραιότητας σε κάθε αρχή επιβολής του νόμου, είναι η μετριότητα” αναφέρεται χαρακτηριστικά στις εκθέσεις του FBI. Αυτό αφορά την διαφθορά στην αστυνομία και την κατάχρηση εξουσίας σε σχέση ιδίως με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Στο γενικό πλαίσιο ενεργειών του συνόλου των αστυνομικών Υπηρεσιών διαπιστώθηκαν στοιχεία καλής πρακτικής και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, ενόψει των ευθυνών που έχουν ανατεθεί στην Ελληνική Αστυνομία και σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, το παρεμπόριο και η διαχείριση σύνθετων θεμάτων της καθημερινότητας.
Σε επιμέρους υποθέσεις που κατεγράφησαν καταδεικνύεται μια αδυναμία ή απροθυμία αριθμού αστυνομικών, των Υπηρεσιών πρώτης ανταπόκρισης, να ασχοληθούν με τα καταγγελλόμενα περιστατικά, δυναμικά και αποτελεσματικά. Παρατηρήθηκε εν συνεχεία, ότι οι καταγγελίες ολοκληρώθηκαν χωρίς την κατάλληλη έρευνα ή ανάλυση και κάποιοι από τους επιληφθέντες αστυνομικούς δεν ανταποκρίθηκαν στις νόμιμες υποχρεώσεις τους.
Σε σχέση με τα περιστατικά διαχείρισης φυλετικής βίας, η αδράνεια των συγκεκριμένων αστυνομικών, και σε περιπτώσεις ενεργητικής συμμετοχής αυτών σε αξιόποινες πράξεις (βιαιότητες, εκβιάσεις, δωροδοκίες, καταχρήσεις εξουσίας), επιδείνωσε την αρνητική εμπειρία των θυμάτων, προκάλεσε απορριπτικές συνδηλώσεις και ενίσχυσε την εντύπωση της έλλειψης ελέγχου, της ανεπαρκούς εποπτείας και της έλλειψης εκδήλωσης λογοδοσίας, της ανοχής, της συγκάλυψης και της σκόπιμης συμμετοχής.
Παρατηρήθηκε, ακόμη ότι επειδή το αστυνομικό έργο, στο πεδίο αφήνει τη δυνατότητα διακριτικής ευχέρειας ως προς τη λήψη αποφάσεων επέμβασης, προκύπτει ζήτημα για το ποιος θέτει τις προτεραιότητες, δεδομένου ότι μεμονωμένοι αστυνομικοί, ενεργούν κατά τρόπο που είναι σε έντονη αντίθεση με τις τυπικές διατάξεις που διέπουν τα καθήκοντά τους.
Η προηγούμενη παρατήρηση, συνδέεται στενά με την χαμηλή ορατότητα των διευθυντικών στελεχών (ανεπαρκής εποπτεία, ατελής έλεγχος), αφού οι αστυνομικοί που επιχειρούν “απλώνονται στο χώρο” και δεν υπόκεινται σε άμεση επιτήρηση. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για μη συμμόρφωση σε εντολές, κανόνες ή πειθαρχικές διαδικασίες.
Άλλοι (ασταθείς), παράγοντες όπως μια (λανθασμένη) αντίληψη “αλληλεγγύης” και σιωπής για να αποτραπούν οι συνέπειες ενός σκανδάλου διαφθοράς, ή η αδράνεια και η αβελτηρία στην ανταπόκριση (εξ αιτίας της αναντιστοιχίας μεταξύ χαμηλού εισοδήματος και των ευθυνών που αναλογούν), αλλά και η ανοχή της κοινότητας ή η υποστήριξη σε αθέμιτες πρακτικές μισαλλοδοξίας, διευκόλυναν έναν αριθμό αστυνομικών να αναπτύξουν έναν ηθικό κυνισμό και να εξοικειωθούν με συμπεριφορές απόρριψης της νομιμότητας.
Συμπέρασμα:
Η ανάγκη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών, των αλλοδαπών κοινοτήτων, των Μ.Κ.Ο., του Συνηγόρου του Πολίτη και της αστυνομίας είναι υψίστης σημασίας. Θα πρέπει να συνοδεύεται από μια μεταρρυθμιστική αλλαγή στο χειρισμό των υποθέσεων με αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, της εφαρμογής των κανόνων, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Από τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν και παρουσιάζονται στην Έκθεση, δεν διαπιστώνονται συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων, ως ενιαία μονάδα. Δεν συγκροτούνται “πυρήνες” ή (αδιαφανείς) “φράξιες” ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, που στο σύνολό της αποτελεί πυλώνα της δημοκρατικής τάξης.
Άλλωστε και σε καμία άλλη επίσημη Έκθεση δεν έχουν καταγραφεί συμπεράσματα για εξαιρετικά οργανωμένη, συστημική διαφθορά και για ύπαρξη δομικού ή θεσμικού ρατσισμού στην Αστυνομία (δηλ. για συλλογική αποτυχία ενός οργανισμού – θεσμού για απροχή υπηρεσίες). Αντίθετα ορθώς επισημαίνονται: ότι η στάση και η συμπεριφορά “αστυνομικών οργάνων”, (“αδράνεια και απροθυμία”), “μειωμένα αντανακλαστικά” επί μέρους αστυνομικών υπηρεσιών και καθυστέρηση της πειθαρχικής διερεύνησης των καταγγελιών, δίνει την εντύπωση “ανοχής ή συγκάλυψης . Υπενθυμίζω την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, Προσέγγιση της αστυνομικής διοίκησης σελίδα 68 - επόμενα.
Οι έρευνες για τη διαφθορά αποτελούν μια κρίσιμη απάντηση σε μερικές από τις προκλήσεις που έχουν ήδη επισημανθεί. Οι προσπάθειες για τον έλεγχο ή την πρόληψη πρέπει να θεωρηθούν ως θετική εξέλιξη, και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου με αυξημένη χρήση ειδικών τεχνικών, καθιστούν ρεαλιστικό τον στόχο για εξάλειψη των διεφθαρμένων πρακτικών.
Τα παρακάτω βασικά σημεία, συνοψίζουν τα γενικά μηνύματα που προκύπτουν από την παρούσα εξέταση των υποθέσεων:
Η ουσιαστική μεταρρύθμιση στις αστυνομικές υπηρεσίες πρέπει να προχωρήσει με έμφαση στην καταπολέμηση της ανάρμοστης συμπεριφοράς και της διαφθοράς.
Το είδος της παρέμβασης πρέπει να είναι ιδανικά ανάλογο με τη σοβαρότητα της κατάστασης που απαιτεί παρέμβαση (απαίτηση κοινού για δικαιοσύνη).
Η χρήση των διαδικασιών πειθαρχικού ελέγχου να γίνεται με αμεσότητα, ταχύτητα και πληρότητα, ιδίως στις πιο ακραίες μορφές διαφθοράς όπως η υπερβολική και αδικαιολόγητη χρήση βίας.
Η αναζήτηση της ευθύνης για την έλλειψη εσωτερικού ελέγχου, στις θέσεις εποπτείας, διοίκησης και διευθυντικού επιπέδου αποτελεί αναγκαίο όρο.
Η εφαρμογή ενός Κώδικα συμπεριφοράς – προτύπων, που θα εξασφαλίζει ότι οι έκνομες, οι αποκλίνουσες, οι βίαιες καθώς και οι ρατσιστικές συμπεριφορές (λεκτικές ή με πράξεις) που αποδεικνύεται ότι διαπράττονται από αστυνομικούς, θα οδηγούν σε άμεση απόταξη από το Σώμα.
Εξωτερικές Υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης, με σαφώς καθορισμένο αντικείμενο και λογοδοσία σε τακτικά διαστήματα για βασικές ενέργειες ελέγχου – αστυνόμευσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των στρατηγικών πρόληψης της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.
Η εκπαίδευση της αστυνομίας πρέπει να είναι συντονισμένη με την προσπάθεια μεταρρύθμισης και την κατάρτιση διοίκησης – ελέγχου – διαχείρισης, για τα μεσαία ιδίως στελέχη.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ανεξάρτητα από τα πολλά σημαντικά κοινωνικά και οργανωτικά προβλήματα που υπάρχουν, μια στρατηγική για επιτυχή έλεγχο της διαφθοράς και μεταρρύθμισης των αστυνομικών Υπηρεσιών, μπορεί να πραγματοποιηθεί. Αυτό δεν αποτελεί γενική δήλωση προθέσεων, αλλά ρεαλιστική σύσταση που υποδηλώνει εφαρμογή νέας τακτικής με συνεχή επαγρύπνηση, εστίαση στην δεοντολογία και τα πρότυπα, διαφάνεια, λογοδοσία και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα της Έκθεσης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, υπενθυμίζω ότι τρέχουν παράλληλα όλες οι προδικαστικές έρευνες της Υπηρεσίας που είναι σε εκκρεμότητα για τη διακρίβωση όλων των περιστατικών εκείνων τα οποία έχουν απασχολήσει και τώρα και στο πρόσφατο παρελθόν το Σώμα και την κοινωνία.

Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της Χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες

       
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 26 Οκτωβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της Χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη σήμερα (26-10-2013) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο 24ο χλμ της Εθνικής Οδού Διδυμοτείχου – Αλεξανδρούπολης (ύψος της Μάνδρας), από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ρουμανίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της Χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες. Δύο (2) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Αφγανιστάν και δύο υπήκοοι Ιράκ και Τουρκμενιστάν.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 24χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στο εσωτερικό του, διαπίστωσαν ότι προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν :
  • ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο
  • το χρηματικό ποσό των 150 δολαρίων ΗΠΑ και 50 ευρώ
  • ένα (1) κινητό τηλέφωνο
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Η Ελληνική Αστυνομία παρέλαβε σήμερα δέκα (10) επιβατικά αυτοκίνητα, δωρεά της Γαλλικής Αστυνομίας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ελληνική Αστυνομία παρέλαβε σήμερα δέκα (10) επιβατικά αυτοκίνητα, δωρεά της Γαλλικής Αστυνομίας
Στη τελετή παράδοσης-παραλαβής παραβρέθηκαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος
Τα οχήματα παρέδωσε ο Πρέσβης της Γαλλίας στη χώρα μας κ. Jean Loup Kuhn - Delforge
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα (29.10.2013) το μεσημέρι, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, δέκα (10) επιβατικά αυτοκίνητα, ως δωρεά της Γαλλικής Αστυνομίας.
Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής παρέστησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος και ο Πρέσβης της Γαλλίας στη χώρα μας κ. Jean Loup Kuhn - Delforge .
Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Σπυρίδων Παπασπύρου και ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε σήμερα μαζί μας τον Πρέσβη της Γαλλίας και τον Αστυνομικό Ακόλουθο. Οφείλω να πω ότι ο κύριος Πρέσβης εκπροσωπεί μία μεγάλη και ιστορικά φίλη χώρα της Ελλάδος, με την οποία στα μείζονα θέματα υπάρχει συμπόρευση στην κοινή ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία.
Έχω καταστήσει τον κύριο Πρέσβη και διʼ αυτού τη Γαλλική Κυβέρνηση κοινωνό των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά ειδικά η Ελληνική Αστυνομία. Και οφείλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων διότι η Γαλλική Κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τα προβλήματά μας, βρίσκεται αρωγός στην προσπάθειά μας.
Ελπίζω ότι η Γαλλική Κυβέρνηση θα είναι αρωγός στην ευρύτερη προσπάθεια που κάνουμε και την οποία με ιδιαίτερη ζέση διεξάγει ο Πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Αντώνης Σαμαράς για την αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο έχει η Ευρώπη, αλλά και η χώρα μας. Ήδη όπως όλοι γνωρίζετε τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει ένας ευρύς διάλογος, ο οποίος διεξήχθη και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή ακριβώς με αυτό το αντικείμενο: την εύρεση κοινών αξόνων ευρωπαϊκής πορείας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Ο κύριος Πρέσβης έχει μία σαφή αντίληψη του προβλήματος από την ελληνική προοπτική και γωνία ενόρασης. Και κατά συνέπεια ο υποστηρικτικός του λόγος προς τη Γαλλική Κυβέρνηση έχει για εμάς πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
Κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένους άξονες που για εμάς είναι καθοριστικής σημασίας, όπως παραδείγματος χάριν της διατήρησης ως ποινικού αδικήματος της διέλευσης στα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδος ειδικά, της δυνατότητας να μπορούμε να θέτουμε υπό κράτηση το άτομο το οποίο έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα μας και επίσης την ευρωπαϊκή βοήθεια στην προσπάθεια επιστροφής των ανθρώπων αυτών στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.
Αυτά είναι τα ευρύτερα θέματα, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί. Στο ειδικό θέμα της δημόσιας ασφάλειας η Γαλλική Κυβέρνηση χαρίζει - αν θέλετε - σήμερα στην Ελληνική Αστυνομία μία σειρά εξαιρετικής κατάστασης, όπως μου είπε ο κ. Αρχηγός, οχημάτων, τα οποία ήδη βρίσκονται στο προαύλιο του Υπουργείου μας και τα οποία από αύριο θα τεθούν στη διάθεση των μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μάχη εναντίον του εγκλήματος και για την προστασία του Έλληνα Πολίτη, της ζωής, της περιουσίας, της αξιοπρέπειας του.
Κύριε Πρέσβη, τα οχήματα αυτά είναι σε τόσο εξαιρετική κατάσταση που θα μου επιτρέψετε να σας παρακαλέσω θερμά να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον ο αριθμός τους. Καταλαβαίνουμε ότι και το γαλλικό κράτος έχει θέματα, αλλά για εμάς είναι εξαιρετικά κρίσιμο και ειλικρινά όταν μου τα έδειξαν, αντιλήφθηκα ότι το γεγονός ότι είναι μεταχειρισμένα δεν φαίνεται καν. Οι Έλληνες αστυνομικοί τα «ερωτεύθηκαν», για αυτό ειλικρινά σας λέω, σας παρακαλώ θερμά θα ήμασταν ευγνώμονες αν είχαμε 100 ακόμα από αυτά τα οχήματα!
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι δεν σας είμαι βαθύτατα ευγνώμων για τα δέκα οχήματα τα οποία μας δόθηκαν. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, να ευχαριστήσω τη Γαλλική Κυβέρνηση και να σας παρακαλέσω να μεταφέρετε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου στον ομόλογό μου, τον υπουργό τον κ. Βαλς, μαζί με τις θερμές ευχαριστίες τις δικές μου και της κυβερνήσεως και του πρωθυπουργού, κυρίου Αντώνη Σαμαρά».
Ο Πρέσβης της Γαλλίας στη χώρα μας κ. Jean Loup Kuhn - Delforge , στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Κύριε υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, παραδίδοντας από την πλευρά της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Αρχηγού της Γαλλικής Αστυνομίας τα οχήματα αυτά, τα δέκα αυτά οχήματα, το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών και η Αστυνομία της Γαλλίας κάνει την ελάχιστη προσπάθεια που θα μπορούσε για να συνδράμει στις προσπάθειες που κάνει η Ελληνική Αστυνομία για την ασφάλεια των τουριστών εδώ και των πολιτών, αλλά και για τη γενικότερη ασφάλεια στον ευρωπαϊκό χώρο.
Σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαμε πριν από ένα χρόνο με τον Γενικό Γραμματέα προβήκαμε σε αυτήν την δωρεά, παρά την οικονομική κρίση που υπάρχει, έκανε και η γαλλική πλευρά την συνδρομή που θα μπορούσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η ταχύτητα της απάντησης από την πλευρά της Γαλλίας οφείλεται στην ιστορική φιλία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. Στο παρελθόν πάντοτε η Γαλλία και η Ελλάδα βοηθούσαν η μία την άλλη για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, τις συγκρούσεις και τις διάφορες κρίσεις. Και από εκεί απορρέει η άριστη συνεργασία που έχουμε στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας η οποία στηρίζεται εδώ και πολλά χρόνια σε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Και έχει επίσης πάρει σάρκα και οστά μέσα από διάφορες επιχειρήσεις, τακτικές, επιχειρησιακές κτλ. Αποτελεί όμως, θα ήθελα να σας βεβαιώσω κ. Υπουργέ και τη διαβεβαίωση από την πλευρά της Κυβέρνησής μου ότι η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για τη διασφάλιση του χώρου Schengen και της ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο, στην Ευρώπη. Έχουμε ενταχθεί πρόσφατα στην πρωτοβουλία της Μάλτας μαζί με τον Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και εσάς τον ίδιο, κάτι το οποίο σηματοδοτεί τις κοινές θέσεις που έχουμε σε πολλά θέματα και κυρίως σε θέματα μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου καθεστώτος ασύλου που είναι σημαντικό τόσο για σας, όσο και για μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας και είμαστε σίγουροι για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών μας απέναντι στις απειλές της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, της παράνομης μετανάστευσης και των διεθνικών κυκλωμάτων εγκληματικότητας.
Όλα αυτά τα θέματα θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων αυτών σε καθημερινή βάση. Μέχρι τώρα είχαν οδηγηθεί από Γάλλους αστυνομικούς που τα έχουν κρατήσει σε καλή κατάσταση. Τα οχήματα αυτά πλέον θα οδηγούνται από Έλληνες αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου και του οχήματος που υπήρχε στη Γαλλική Πρεσβεία και ελπίζουμε ότι θα συμβολίζουν τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των δυο χωρών».
Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Ευθύμιος Λυγιδάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Αναστάσιος Λάσκαρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Δημήτριος Σοφιός και ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Γεώργιος Νίτσας, καθώς και Προϊστάμενοι Διευθύνσεων του Αρχηγείου και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.

Ερώτηση στη Βουλή για τον αποκλεισμό των αστυνομικών υπαλλήλων από τις κατατακτήριες

 

Δημοσιευμένο στο : http://aspapolice.blogspot.gr
Τετάρτη, 30 Οκτώβριος 2013
-Ερώτηση στη Βουλή της Κατερίνας Μάρκου για τον αποκλεισμό των αστυνομικών υπαλλήλων από τις κατατακτήριες για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: α) τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και β) τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός των αστυνομικών υπαλλήλων από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Με το άρθρο 57 του ν. 4186/2013 τροποποιήθηκε το άρθρο 15 του ν. 3404/2005, που ορίζει όλα τα σχετικά με τις κατατακτήριες εξετάσεις πτυχιούχων σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ανωτάτων και Ανωτέρων, Υπερδιετούς - Διετούς Φοίτησης, Σχολών).
Σύμφωνα με τον ανωτέρω Νόμο, οι απόφοιτοι των Ανωτέρων Σχολών (Υπερδιετούς ή Διετούς φοίτησης) αποκλείονται από όλες τις Κατατάξεις, και από εδώ και στο εξής, μόνο οι Πτυχιούχοι ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ θα μπορούν να συμμετέχουν στις Κατατακτήριες Εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια.
Αποτέλεσμα της ρύθμισης αυτής είναι οι αστυνομικοί υπάλληλοι εφεξής να αποκλείονται από τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εξετάσεις και φυσικά να αποκλείονται έτσι, οι καλύτεροι και ικανότεροι εξ αυτών, από κάθε δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να βελτιώσουν το ανθρώπινο κεφάλαιό τους, ωφελώντας όχι βέβαια μόνο τον εαυτό τους αλλά κυρίως ωφελώντας την δημόσια υπηρεσία.
Αυτό σε μια εποχή που η εκπαίδευση είναι μια συνεχή δια βίου διαδικασία ενώ το αίτημα από την κοινωνία για καλύτερη ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού στην Αστυνομία εντείνεται μαζί με τα δυσάρεστα φαινόμενα του οργανωμένου εγκλήματος και της εκτεταμένης παραβατικότητας. Επίσης, το πρόβλημα γίνεται επιτακτικότερο όταν λόγω οικονομιών, τα σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια είναι περιορισμένα ενώ λείπουν σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες εξ αποστάσεως και διαδικτυακής εκπαίδευσης (e-learning) που θα μπορούσαν τουλάχιστον να καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά.
Επ' ευκαιρία, αναφέρουμε το γεγονός ότι στην χώρα μας δεν λειτουργεί καμιά Σχολή και κανένα Τμήμα που να θεραπεύει ζητήματα σχετικών γνωστικών

αντικειμένων (ασφάλεια, διοίκηση και οικονομικά -Police Economics-, ηγεσία και λήψη αποφάσεων, κλπ). Με δεδομένους όλους τους ανωτέρω περιορισμούς, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα συμμετοχής στις κατατακτήριες εξετάσεις δεν συνάδει και δεν δικαιολογείται από τα γεγονότα και τις πραγματικές καταστάσεις και ανάγκες των αστυνομικών υπαλλήλων και, ως αποτέλεσμα, μπορεί μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει και στην υποβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Ποια λογική εξυπηρετεί ο αποκλεισμός των αστυνομικών υπαλλήλων από τις κατατακτήριες εξετάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;
2. Σκοπεύετε να προβείτε σε μέτρα αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού δίδοντας ευκαιρίες επιμόρφωσης στους αστυνομικούς υπαλλήλους;
3. Ποιά είναι τα σχέδια, εάν αυτά υπάρχουν, που να αναβαθμίζουν συνολικά τις σπουδές ασφαλείας στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και ιδιαιτέρως στην Ανωτέρα Σχολή Αστυφυλάκων;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης
Βουλευτής Β’ Περ. Θεσσαλονίκης – Δημοκρατική Αριστερά


http://aspapolice.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9701.html

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών διακινητών από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 21 Οκτωβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν σήμερα (21-10-2013) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε δασική περιοχή της Αγριανής, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 26 και 19 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποίησαν οι παραπάνω αστυνομικοί, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οι δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, διότι καθοδηγούσαν, πεζή, στο εσωτερικό της Χώρας, τους οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες
Στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 140 λίρες Τουρκίας και ένα κινητό τηλέφωνο.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Ορεστιάδας.
 
 
 

Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες

       
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 19 Οκτωβρίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (18-10-2013) το πρωί, στην Εθνική Οδό Ορεστιάδας – Αλεξανδρούπολης (ύψος της Μάνδρας), από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 60 και 42 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της Χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Πέντε (5) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και τρείς (3) υπήκοοι Μυανμάρ.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στα δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με πινακίδες Βουλγαρίας και Πολωνίας, που οδηγούσαν οι δύο δράστες, διαπιστώθηκε ότι προωθούσαν στην ενδοχώρα συνολικά οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν:
  • Δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
  • Το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ
  • Τρία (3) κινητά τηλέφωνα
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Όπως πάντα η Ένωση μας έδωσε βροντερό παρόν στην ένστολη διαμαρτυρία στην Αλεξανδρούπολη. Διαβάστε το ψήφισμα διαμαρτυρίας, και δείτε φωτογραφικό υλικό από την μεγαλειώδη συγκέντρωση.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ – ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ – ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝ. ΜΑΚ. ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Εμείς οι Αστυνομικοί , Πυροσβέστες , Λιμενικοί και οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκεντρωθήκαμε σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 εδώ στην Αλεξανδρούπολη για να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας προς τους κυβερνώντες και τους τροικανούς για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, οικονομικά και όχι μόνο και έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη καταδίκη μας ως ανθρώπων , εργαζομένων και οικογενειαρχών .
Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι το αγαθό της ασφάλειας με όλες τις περικοπές που έχουν γίνει στις λειτουργικές δαπάνες , τείνει να γίνει προνόμιο μόνο των λίγων , των εχόντων και των κατεχόντων, καθώς οι Αστυνομικές-Πυροσβεστικές-Λιμενικές Υπηρεσίες οδηγούνται αναπόφευκτα σε μαρασμό.
Φυσικά ως ενεργά μέλη αυτής της κοινωνίας εναντιωνόμαστε και βροντοφωνάζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:

‘’ ΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ‘’

Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο και πάνω από όλα ασφαλές αύριο , για εμάς , τα παιδιά μας και για όλη την κοινωνία .
Η Κυβέρνηση και η Τρόικα διατείνονται ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνουν έχουν ένα και μόνο ένα στόχο , αυτόν της ανάπτυξης. Είναι γνωστό σε όλους όμως, ότι καμιά ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρχει ασφάλεια στον τόπο.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα των Αστυνομικών , Πυροσβεστών και Λιμενικών, δίνοντας άμεσα τις ενδεικνυόμενες λύσεις ώστε να μπορέσουμε απρόσκοπτα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην Ελληνική κοινωνία .
ΚΥΡΙΟΙ ΩΣ ΕΔΩ – ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :
· Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας και όχι με βάση τα συμφέροντα ποικιλώνυμων παραγόντων ή κριτήρια την εξαντλητική μείωση των οικονομικών δαπανών από την ΕΛ.ΑΣ, που θα οδηγήσει σε μοιραία λάθη.
· Άμεση εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων ώστε να επισκευασθούν όλα τα παροπλισμένα, λόγω βλαβών, οχήματα και να αντικατασταθεί όλος ο πεπαλαιωμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός σε Αστυνομία – Πυροσβεστική και Λιμενικό. Επίλυση των προβλημάτων των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου αυτά υφίστανται.
· Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε Αστυνομία , Πυροσβεστική και Λιμενικό .
· Να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης τοποθετούμενο στην πραγματική του βάση και διάσταση, με άρση των παραγόντων που το δημιουργούν ουσιαστικά (Συνθήκη Δουβλίνου II ).
· Ισομερή κατανομή σε όλη τη Χώρα των κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών καθόσον το 80% αυτών λειτουργούν στην περιφέρεια Αν. Μακ. και Θράκης.
· Υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Υπουργού μας ήτοι άμεση απομάκρυνση – μετεγκατάσταση των Κέντρων Φύλαξης Αλλοδαπών από τα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και Ξάνθης και διασφάλιση της λειτουργίας τους για τον σκοπό τον οποίο αυτά ιδρύθηκαν .
· Προσδιορισμό των απαιτούμενων οργανικών θέσεων και κάλυψη αυτών με μόνιμο προσωπικό στις Αστυνομικές Διευθύνσεις που έχουν στην δικαιοδοσία τους την αστυνόμευση συνόρων της Χώρας για την αποτροπή της εισόδου μη νόμιμων μεταναστών καθώς και κέντρων προαναχωρησιακής κράτησης κρατουμένων αλλοδαπών (Κομοτηνή, Ξάνθη - Παρανέστι Δράμας).
· Αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων στην καθημερινή αστυνόμευση και η παύση της εγκατάλειψης βασικών, πάγιων και διαχρονικών αστυνομικών προτεραιοτήτων στο βωμό της πρόσφατης ίδρυσης των τριών Υ.Φ.Ε.Κ.Α. στην περιφέρειά μας και της διαπιστωθείσας δυσανάλογης βαρύτητας στην λαθρομετανάστευση.
· Αξιοποίηση του υπάρχοντος αστυνομικού προσωπικού στις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες της αστυνόμευσης και όχι κατασπατάληση του, σε σχεδόν καθημερινή βάση, σε συνεργεία ελέγχου καταστημάτων, μέτρα τάξης-τροχαίας-ασφάλειας σε πανηγύρεις, θρησκευτικές εκδηλώσεις, γήπεδα και εκτέλεσης διαταγών περί συνεχούς αύξησης του αριθμού των προσαγόμενων πολιτών με γνώμονα την σκοπιμότητα και όχι την νομιμότητα ή άσκοπες και μη αναγκαίες μετακινήσεις διμοιριών.
· Να πάψει η καταστρατήγηση των Π. Δ. για το ωράριο εργασίας και να θεσπιστεί αποζημίωση για τις υπερωρίες ανάλογα με αυτήν που ισχύει στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.
· Τερματισμός της, σχεδόν σε καθημερινή βάση, έκδοσης αλληλοαναιρούμενων υπηρεσιακών διαταγών και εκ των πραγμάτων μη ρεαλιστικών στην υλοποίησή τους, με βάση το προσωπικό και τα υπηρεσιακά δεδομένα, με αποκορύφωμα την συνήθη κατ΄ αποκλειστικότητα ανάθεση ευθύνης υλοποίησης τους (χωρίς προσωπικό, υλικά, εχέγγυα και μέσα), τους Αστυνομικούς Διευθυντές και τους Διοικητές των Υπηρεσιών.
· Δημιουργία ενός ανθρώπινου εργασιακού ωραρίου για τον Διοικητή-Διευθυντή εκάστης Υπηρεσίας και απαγκίστρωση του από το σημερινό καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης και υπηρεσιακής ομηρίας σε 24ωρη βάση, χωρίς κανένα οικονομικό αντίκρισμα.
· Καθορισμός συγκεκριμένων αστυνομικών προτεραιοτήτων και στοχευμένων δράσεων, μέσα από ορθολογική σχεδίαση, σφαιρική αξιολόγηση-εκτίμηση, πληροφορίες και όχι αλλεπάλληλες αποκλίσεις ενδιαφέροντος που μαρτυρά αφενός έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής και αφετέρου δεν παράγει αποτελέσματα και κατά συνέπεια δεν εξυπηρετεί τον πολίτη.
· Ίδρυση Υποδιευθύνσεων Διοικητικών Εξετάσεων στην Έδρα κάθε Γενικής (άρα και της Γ.Α.Δ.Π.Α.Μ.&Θ) με αποκλειστικό γνωστικό αντικείμενο ενασχόλησης, ανάλογα με αυτό που ήδη ισχύει για τις Γ.Α.Δ.Α. και Γ.Α.Δ.Θ.
· Βελτίωση του υφιστάμενου Συστήματος Κρίσεων – Προαγωγών προκειμένου να εξασφαλιστεί αξιοκρατία και διαφάνεια, με την συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων μας στα οικεία Συμβούλια Κρίσεων-Προαγωγών, με τη παράλληλη θέσπιση κανόνων ομαλής ετήσιας εκροής ανωτάτων στελεχών, (κατά τα ισχύοντα για τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.), ήτοι ανώτατος χρόνος παραμονής στο βαθμό και τη καθιέρωση ποσοστού ετήσιας αποστρατείας, προς εξασφάλιση ίσων ευκαιριών ανέλιξης.
· Αναγνώριση των επαγγελμάτων μας ως επικίνδυνων και ανθυγιεινών .
· Απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από το Π.Δ. 45/2008
· Αναθεώρηση-Βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας περί μεταθέσεων προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας-Πυροσβεστικού Σώματος-Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής , με άρση των υφιστάμενων αδικιών σύμφωνα με τις πάγιες προτάσεις μας.
· Υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Πρωθυπουργού για την αποκατάσταση μισθών και συντάξεων στην προ μνημονίου εποχή.
· Πολιτική λύση για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
· Να αποκτήσουμε ξανά πραγματικά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε διαφορετική περίπτωση να μειωθούν άμεσα οι σχετικές κρατήσεις.
· Διασφάλιση του συστήματος πρόσληψης αστυνομικού προσωπικού αποκλειστικά μόνον μέσω Πανελληνίων εξετάσεων και άμεση επαναλειτουργία των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας για το τρέχον και το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
· Όχι στην συνεχόμενη τριχοτόμηση των Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος με άμεση ομογενοποίηση τους.
· Στα πλαίσια σης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος. – Ελληνική .Ακτοφυλακή βλέπουμε την περιοχή μας , και γενικά τη Βόρεια Ελλάδα να μένει στο περιθώριο και να είναι στο στόχαστρο της Κεντρικής Εξουσίας , καταργώντας Υπηρεσίες, μεταφέροντας την έδρα της περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη και υποβαθμίζοντας τους Λιμενικούς Σταθμούς. Τα συγκεκριμένα σχέδια δεν αντιμετωπίζουν την ουσία, παρά μόνο κάνουν την κατάσταση προβληματική.
· Ζητούμε την ανάπτυξη της περιοχής μας, ώστε να διασφαλίζεται η παραμονή των νέων μας στον τόπο τους, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και οικονομικές απολαβές τέτοιες που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πολιτική που επιφέρει την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και την δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) που θα έχουν ως συνέπεια μισθούς Κίνας και Πακιστάν και φυσικά την μετανάστευση της νέας γενιάς και την αντικατάστασή τους από εξαθλιωμένους μετανάστες του Τρίτου Κόσμου, άσχετα αν αυτές διαφημίζονται ως ανάπτυξη.
· Τέλος απορρίπτουμε μετά βδελυγμίας τον φασισμό και την βία απ΄ όπου και αν προέρχονται. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση ότι τα όποια λίγα η και μεμονωμένα περιστατικά φασίζουσας νοοτροπίας στα Σώματα Ασφαλείας (κάτι που υπάρχει σε όλους του κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους) αντιπροσωπεύουν το σύνολο των εργαζομένων σε αυτά. Παραμένουμε προσηλωμένοι στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο Σύνταγμα της Χώρας , ζητούμε – απαιτούμε δε από τους κύριους υπευθύνους αυτής της κατάστασης δηλαδή τους πολιτικούς και το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα να αλλάξει ρότα δίνοντας λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας ώστε να μη φτάνουμε σε σημείο τα άκρα απ΄ όπου και αν προέρχονται να οικειοποιούνται για ίδιο όφελος τον ανθρώπινο πόνο και την ανέχεια στην οποία έχει περιέλθει ο Ελληνικός Λαός.
















 
 
 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Συμμετοχή της Ένωσης μας στην περιφερειακή ένστολη συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη


                              ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ         

               
                                                

                                                    Μέλος της Π.Ο.ΑΣ.Υ & EYROCOP
   
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ


              Πρόεδρος:Δημούτσης Παντελής τηλ.6945557690–Γ. Γραμματέας :Τζιαμπαζάκης Βασίλειος τηλ.6932583211            


                   Τηλ & Fax :25520-28141     Δικτυακός τόπος :  seayorestiadas.blogspot.com           

                                                                                                   Ορεστιάδα 14/10/2013
                                           
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,                                        

 

   Η Ένωση μας  ανταποκρινόμενη  στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας για σειρά κινητοποιήσεων, θα συμμετάσχει στην περιφερική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Λιμενικών και απόστρατων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18/10/2013 και ώρα 11:00 μπροστά στο δημαρχείο  Αλεξανδρούπολης.

- Παρακαλούνται οι συνάδελφοι να δηλώσουν συμμετοχή έως την Πέμπτη 17/10/2013 και ώρα 12:00 σε οποιοδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

- Η αναχώρηση θα γίνει την Παρασκευή 18/10/2013 και ώρα 09:00 από την Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ η επιστροφή μετά το τέλος της πορείας.

- Όλα τα  έξοδα (μετακίνησης,  μικροέξοδα ταξιδιού) θα επιβαρύνουν αποκλειστικά το σωματείο.

  Κατόπιν συνεννόησης με τον Αστυνομικό Διευθυντή όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην πορεία θα υπάρξει δυνατότητα εξυπηρέτησης στην υπηρεσία.

         ΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

                                                   Για  το  Δ.Σ.                                          
ΔΗΜΟΥΤΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ                                         ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                            ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ