Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΙΝΑΚΑΣ-Τακτικές μεταθέσεις έτους 2014


Έχει γραφτεί από http://www.eaykykladon.blogspot.gr/
Πέμπτη, 30 Ιανουάριος 2014
ΠΙΝΑΚΑΣ-Τακτικές μεταθέσεις έτους 2014

Παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη


Έχει γραφτεί από poasy.gr,hellenicparliament.gr
Πέμπτη, 30 Ιανουάριος 2014
Διαβάστε το Σχέδιο Νόμου για την Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας
  καθώς και την Αιτιολογική Έκθεση

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της
Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου
Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας
Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε την Αιτιολογική Έκθεση

Παρακολουθείστε την πορεία του απευθείας στη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων.
 









Συνάντηση ΠΟΑΣΥ με Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης

poasy
Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 800/8/5
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Ομοσπονδία μας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις (εξαφάνιση Χριστόδουλου Ξηρού δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, προσλήψεις ειδικών φρουρών, αλλαγή σωφρονιστικού κώδικα - «βραχιολάκια» κλπ) προγραμματίζει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς επίσης και με τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε χθες συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης με στόχο την αναζήτηση λύσεων στα κοινά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί και οι εξωτερικοί φύλακες.
800-8-5 Όπως τονίστηκε, η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού «εξέπληξε», ως φαίνεται και πάλι, εκείνους που συνήθως «εκπλήττονται» από παρόμοιας φύσης γεγονότα, αν και από την πλευρά των υπεύθυνων συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, των σωφρονιστικών καταστημάτων και γενικότερα του χώρου της Δικαιοσύνης, έχουν πολλάκις διατυπωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο οι δέουσες επισημάνσεις και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.
Ως Ομοσπονδία έχουμε απευθυνθεί στο παρελθόν στα συναρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη με στόχο την αποτροπή των προκλητικών αποδράσεων και των αποφυλακίσεων υποδίκων με βαρύ ποινικό μητρώο (λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου χρόνου προφυλάκισης -18μηνου), τη διασφάλιση της τήρησης των περιοριστικών όρων, ιδίως κατά τις περιπτώσεις χορήγησης αδειών σε κρατούμενους κλπ.
Εκ μέρους του προεδρείου της ΠΟΥΕΦ τονίστηκε ότι διεκδικεί την πλήρη ανάληψη των αρμοδιοτήτων που αφορούν την εξωτερική φρούρηση και της φυλακής υψίστης ασφαλείας, τις μεταγωγές κρατουμένων όπου αυτές εκτελούνται από την ΕΛ.ΑΣ, τη φύλαξη των Δικαστικών Μεγάρων και των δικαστικών αιθουσών, καθώς και τη σταδιακή αποχώρηση των βαθμοφόρων της ΕΛ.ΑΣ από τα Τμήματα Εξωτερικής Φρούρησης, με την άμεση ανάδειξη βαθμοφόρων Εξωτερικών Φρουρών.
Από την δική μας πλευρά, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους, τονίζοντας ότι ως Ομοσπονδία ήμασταν ανέκαθεν υπέρ της αποδέσμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας από τις αρμοδιότητες που προαναφέραμε και οι οποίες παρατείνονται διαρκώς με υπουργικές αποφάσεις. Επίσης, καταστήσαμε σαφές ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελληνικής Αστυνομίας η περαιτέρω εμπλοκή της σε αλλότρια καθήκοντα, αλλά η ανάληψη των προβλεπόμενων από τους υπάρχοντες νόμους υποχρεώσεων του ίδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι όποιες προσλήψεις για τη φύλαξη των φυλακών να γίνονται από αυτό το υπουργείο, το οποίο εφόσον ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος κράτησης - μεταγωγών κρατουμένων, στην αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων, στα οποία σήμερα κρατούνται τουλάχιστον 700 ποινικοί κρατούμενοι, ενώ θα δοκιμαστεί στην πράξη η ηλεκτρονική επιτήρηση των αδειοδοτηθέντων κρατουμένων (βραχιόλια, Νόμος 4250/2013), αλλά και θα διευκρινιστεί τι τελικά θα τύχει εφαρμογής από το Ν.2145/1993 για την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας.
ypografes-poasy

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ 5 & 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

poasyΑθήνα 30 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 200/2/97α
 
Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, οπλισμένο με τις πρόσφατες αποφάσεις του 23ου Πανελλαδικού Συνεδρίου, καλείται να συνεχίσει τον αγώνα για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και των αγκυλώσεων που εξακολουθούν να καθηλώνουν στο «χθες», τόσο τον αστυνομικό οργανισμό όσο και το ανθρώπινο δυναμικό του.
Καλούμαστε όλοι να επιταχύνουμε το βηματισμό μας, καθώς ο χρόνος κυλά πλέον αντίστροφα, αφενός μεν με την χώρα δέσμια στις μνημονιακές υποχρεώσεις και αφετέρου με την κοινωνία να στενάζει στο όνομα της σωτηρίας της.
Η αστυνομική οικογένεια συνθλίβεται κι αυτή μέσα σε αυτές τις συμπληγάδες και αναζητά την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, προσβλέποντας στην αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών μας πρωτοβουλιών και δράσεων. Το επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, ιδίως δε η θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την προσφυγή της Ομοσπονδίας μας ενάντια στις διατάξεις του 3ου μνημονίου για τις μισθολογικές μας άδικες περικοπές, η οποία αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των συναδέλφων και κατέδειξε τη σημασία της συνεπούς συνδικαλιστικής μας δράσης σε μια περίοδο απαξίωσης των συνδικάτων και δη των εκπροσώπων τους.
Η Ομοσπονδία μας έχει χρέος να εντείνει τους αγώνες για να γίνουν πράξη τα οράματα του συνδικαλιστικού μας κινήματος, αλλά και της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας για μια Ελληνική Αστυνομία σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατική, με ένα ανθρώπινο ένστολο δυναμικό μη απαξιωμένο και επαγγελματικά άρτια εξοπλισμένο. Ήρθε πλέον η ώρα να καταστήσουμε σαφές ότι τα αιτήματά μας δεν επιδέχονται καμία άλλη αναβολή στο όνομα οιασδήποτε σκοπιμότητας.
Μάλιστα, μετά την κατάθεση χθες στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα υψώνοντας τείχος προστασίας- διασφάλισης των κατακτήσεών μας και της μη υπονόμευσης των προτάσεών μας.
Προς τούτο σας καλούμε στο πρώτο για το 2014 Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Τετάρτη 5 και Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 σε αίθουσα του Ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ (Αθήνα – Πανεπιστημίου 52): Ώρες εργασιών Γενικού Συμβουλίου:
Την 05/02/2014: 18:30 έως 21:00 και την 06/02/2014: 09:00 έως 14:00.
Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να καταθέσουν τις θέσεις τους εκπρόσωποι Πολιτικών Κομμάτων, συνδικαλιστικών Φορέων, καθώς και η Πολιτική και Αστυνομική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Με το πέρας των εργασιών θα ακολουθήσει η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας.
ypografes-poasy

Εξοπλισμός ομάδας ΔΙ.ΑΣ

poasyΑθήνα 29 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 403/7/5α
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.:1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
3) Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α.
Αντιστράτηγο κ. Κων/νο ΤΣΟΥΒΑΛΑ
4) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος
Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
5) Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης
Θέμα: «Εξοπλισμός ομάδας ΔΙ.ΑΣ.»
Κύριε Αρχηγέ,
Με το υπ' αριθ. 829 από 27-01-2014 επισυναπτόμενο έγγραφό της, η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης καταγγέλλει τον εφοδιασμό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Ξάνθης με στολές μηχανής – κράνη που δεν είναι κατάλληλα για την εκτέλεση των καθηκόντων της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να καλούνται να φέρουν σε πέρας δύσκολες και επικίνδυνες αστυνομικές επιχειρήσεις με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους και την σωματική τους ακεραιότητα.
Κύριε Αρχηγέ,
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή τα διαλαμβανόμενα στο επισυναπτόμενο έγγραφο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παρακαλούμε όπως με παρέμβασή σας δοθεί άμεσα λύση στο όλο θέμα, με εφοδιασμό κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Α.Δ. Ξάνθης.
ypografes-poasy

Εξόφληση δαπανών μετακίνησης στελεχών ΕΛ.ΑΣ, προγραμμάτων 'ΑΣΠΙΔΑ' και 'ΠΟΣΕΙΔΩΝ

poasyΑθήνα, 28 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 503/4/55-γ'
Προς: Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
2) Προϊστάμενο Επιτελείου ΕΛ.ΑΣ
Αντιστράτηγο κ. Κων/νο ΤΣΟΥΒΑΛΑ
3) Προϊστάμενο Κλάδο Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής
Υποστράτηγο κ. Κων/νο ΛΑΣΚΑΡΗ
4) Διευθυντή Δ/νσης Οικονομικών Α.Ε.Α.
Αστυν. Δ/ντη κ. Γεώργιο ΚΩΤΣΑΚΗ
5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Εξόφληση δαπανών μετακίνησης στελεχών ΕΛ.ΑΣ, προγραμμάτων 'ΑΣΠΙΔΑ' και 'ΠΟΣΕΙΔΩΝ
ΧΕΡΣΑΙΑ', έτους 2012»
Κύριε Αρχηγέ,
Με τα επισυναπτόμενα έγγραφα τους, οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις μας, Ε.Α.Υ. Θεσ/νίκης, Ημαθίας και Κιλκίς, επισημαίνουν για μία ακόμα φορά, την ανεπίτρεπτη μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην εξόφληση των δαπανών μετακίνησης των συναδέλφων μας, που έγιναν στα πλαίσια της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και οι οποίες χρονολογούνται από το μήνα Αύγουστο του έτους 2012, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις σας για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος, ως άμεσης προτεραιότητας.
Τούτο έχει ως αποτέλεσμα πέραν των άλλων, τη δυσαρέσκεια και τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέλφων που μέχρι σήμερα δεν τους έχουν αποδοθεί τα οφειλόμενα ποσά, η δε συνεχιζόμενη κωλυσιεργία στην εξόφληση των οδοιπορικών εξόδων αποτελεί τροχοπέδη για την εθελούσια συμμετοχή των συναδέλφων μας.
Προσέτι δεν αναπληρώνονται οι πάγιες προκαταβολές των Υπηρεσιών με τα χρηματικά ποσά που έχουν χορηγηθεί ως προκαταβολή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, με συνέπεια οι Υπηρεσίες μας να αδυνατούν να χορηγούν τα προβλεπόμενα χρηματικά ποσά σε όσους συνεχίζουν να μετακινούνται για τον ίδιο λόγο.
Προς τούτο, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές των προηγούμενων ετών.
ypografes-poasy

Εξιχνιάστηκαν 14 διαρρήξεις καταστημάτων - επιχειρήσεων σε χωριά του Έβρου

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 30 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εξιχνιάστηκαν 14 διαρρήξεις καταστημάτων – επιχειρήσεων σε χωριά του Έβρου
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 10 ημεδαπών για διακεκριμένες κλοπές
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένες έρευνες του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, δεκατέσσερις (14) διαρρήξεις καταστημάτων – επιχειρήσεων, που είχαν διαπραχθεί το τελευταίο εξάμηνο, σε χωριά του Έβρου.
Σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές, σε βάρος δέκα (10) ημεδαπών, δύο ενήλικων, ηλικίας 19 και 20 ετών και οκτώ ανήλικων, ηλικίας από 15 έως 17 ετών.
Αναλυτικότερα, από τις έρευνες των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι δράστες, με διαφορετικές συνθέσεις, κατά το τελευταίο εξάμηνο, ενεργώντας τις βραδινές κυρίως ώρες, διέρρηξαν δεκατέσσερα (14) καταστήματα – επιχειρήσεις σε χωριά του Έβρου.
Κατά τη διάπραξη των διαρρήξεων, αφαίρεσαν από το εσωτερικό των καταστημάτων – επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ περίπου, πακέτα τσιγάρων, συνολικής αξίας 6.200 ευρώ περίπου, κάρτες κινητής τηλεφωνίας, πλήθος εργαλείων και φιάλες ποτών.
Επίσης προέκυψε ότι σε τρεις από τις διαρρήξεις, συμμετείχε και ένας ακόμη δράστης, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί και ερευνώνται.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν πλήθος εργαλείων, 58 πακέτα τσιγάρων, 3 σπρέι μπογιάς, 2 υαλοκαθαριστήρες, 1 δοχείο με λάδι κινητήρα και 1 λάστιχο μοτοποδηλάτου, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα αποσταλεί στον κ Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου για την ταυτοποίηση του συνεργού και τυχόν εμπλοκή των δραστών σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις
 

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Τα ποσά που δικαιούνται ένστολοι – απόστρατοι

Έχει γραφτεί από http://www.seath.gr

Κυριακή, 26 Ιανουάριος 2014
-Σημαντικές αυξήσεις αποδοχών τόσο για τους εν ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του μνημονιακού νόμου 4093/2012, οι οποίες επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012.
Σύμφωνα με υπολογισμούς που βασίζονται στα δεδομένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ θα έχει ως συνέπεια:

1. Να αυξηθούν από 3% έως και 25% οι βασικοί μισθοί και από 10% έως 37% τα επιδόματα των εν ενεργεία στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών. Αυτό σημαίνει ότι οι βασικοί μισθοί των ενστόλων θα πρέπει να αυξηθούν κατά 8 έως και 464 ευρώ το μήνα, ενώ τα επιδόματα θα πρέπει να αυξηθούν κατά 3 έως και 178 ευρώ το μήνα.

Οι συνολικές αποδοχές των ενστόλων θα αυξηθούν κατά 10% έως και 30% ώστε να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιούλιο του 2012.

Επιπλέον, εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί άμεσα, οι ένστολοι δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά για 19 μήνες, τα οποία κυμαίνονται από 152 έως και 8.816 ευρώ όσον αφορά τους βασικούς μισθούς και από 60 έως και 3.387 ευρώ όσον αφορά τα επιδόματα!

2. Να αυξηθούν κατά 100 έως και 820 ευρώ το μήνα ή κατά 8% έως και 25% τα ακαθάριστα ποσά των συντάξεων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών.

Τα καθαρά ποσά, ωστόσο, θα αυξηθούν λιγότερο, καθώς θα χρειαστεί να επανακαθοριστούν τα επίπεδα των συντάξεων όπως είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2012 και εν συνεχεία να υπολογιστούν ξανά, επί των ποσών αυτών, οι κλιμακωτές μειώσεις 5%-20% που επιβλήθηκαν από την 1η-1-2013 σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙ.



ΠΗΓΗ: ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή κροτίδων και φωτοβολίδων

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 26 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη ημεδαπού για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή κροτίδων και φωτοβολίδων
Συνελήφθη χθες (25-1-2014) το βράδυ, στην Ορεστιάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας, 37χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή, κατοχή κροτίδων και φωτοβολίδων.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο δράστης, όπου εντόπισαν και κατέσχεσαν επτά (7) κροτίδες.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 37χρονου, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν :
  • 83 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου
  • 1 γεμιστήρα
  • 1 πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων
  • 19 καψύλλια πυροδότησης φωτοβολίδων
Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της αντίστασης, καθόσον αντιστάθηκε κατά τη διενέργεια του αστυνομικού ελέγχου.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Πληροφορίες θέμα της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων

Έχει γραφτεί από http://aspapolice.blogspot.gr
Πέμπτη, 23 Ιανουάριος 2014
Προς διάλυση της παραπληροφόρησης γύρω από το φλέγον θέμα της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων...
Προς διάλυση της παραπληροφόρησης γύρω από το φλέγον θέμα της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων.

Η απόφαση του ΣτΕ άνοιξε το δρόμο για διεκδίκηση διά της δικαστικής οδού των παρακρατηθέντων ποσών από τις αποδοχές των ενστόλων. Κατόπιν αυτής υπό αμφισβήτηση πλέον τίθεται η συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης του Ν. 4093/2012 και η δικαίωση των ενστόλων είναι πλέον θέμα χρόνου και ορθολογικού χειρισμού. Το γραφείο δικηγορικό Παναγιώτα Φαρμάκη και Συνεργάτες σε συνεργασία με τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου - Νομική Σχολή Α.Π.Θ Κώστα Χρυσόγονο σας παραθέτει τις αναγκαίες πληροφορίες προς διάλυση του μέχρι τώρα ομιχλώδους τοπίου που έχει δημιουργηθεί από τις ασαφείς διαρροές.
Η υπουργική απόφαση (του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα) που ακυρώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία διέρρευσε στον τύπο και τα ΜΜΕ και πρόκειται να δημοσιευθεί στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, αφορά μόνο την αναδρομική παρακράτηση ποσοστού των αποδοχών των ένστολων του β΄ εξαμήνου 2012. Συνεπώς, μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει μόνο τα παρακρατηθέντα με βάση την υπουργική απόφαση ποσά. Αντίθετα, για τις αποδοχές μετά την 1.1.2013 δεν υπήρχε υπουργική απόφαση, παρά μόνο η ρύθμιση του ν. 4093/2012 και ως γνωστό νόμος δεν μπορεί να ακυρωθεί ευθέως με απόφαση του ΣτΕ, αλλά μπορεί να κριθεί παρεμπιπτόντως η αντισυνταγματικότητά του. Συνεπώς, και εφόσον από το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ προκύπτει (όπως έχει διαρρεύσει) ότι κρίθηκε παρεμπιπτόντως αντισυνταγματική γενικά η μείωση των αποδοχών των ενστόλων (και όχι μόνο το αναδρομικό μέρος της), χρειάζεται να ασκηθούν αγωγές κατά του Δημοσίου από καθένα από τους ενδιαφερόμενους (έστω και σε ομαδική βάση, έως 50 κατά δικόγραφο, αλλά πάντως με συγκεκριμένη αναφορά ονομάτων και αιτούμενων ποσών) για το διάστημα από 1.1.2013 έως και σήμερα, προκειμένου να αναγκασθεί το Υπουργείο Οικονομικών να καταβάλει και αυτά τα ποσά, που είναι πολλαπλάσια της αναδρομικής παρακράτησης του β΄ εξαμήνου 2012. Σκόπιμο μάλιστα είναι οι σχετικές αγωγές να κατατεθούν το νωρίτερο δυνατό, έτσι ώστε να αρχίσει να «τρέχει» και ο σχετικός τόκος (6% ετησίως, από την επίδοση της αγωγής και μετά).

Κώστας Χ. Χρυσόγονος
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Νομική Σχολή Α.Π.Θ

 

Απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. από αρμοδιότητες της Πολιτικής Αεροπορίας

poasyΑθήνα 24 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 400/4/9α
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. από αρμοδιότητες της Πολιτικής Αεροπορίας»
Κύριε Υπουργέ,
Με την υπ. αριθ. Δ15/Δ39385/3233 κοινή Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε από εσάς και τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έγινε ένα πολύ θετικό βήμα για την απαλλαγή του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας από ένα πάρεργο, αφού το έργο παροχής υπηρεσιών προληπτικού ελέγχου των αναφερομένων σε αυτή αερογραμμών (έλεγχος αποσκευών-χειραποσκευών-φύλαξη κ.λ.π.) πλέον αναλαμβάνει η Πολιτική Αεροπορία.
Επειδή όμως για την υλοποίησή της απαιτούνται και άλλες περαιτέρω ενέργειες, παρακαλούμε για την δρομολόγησή τους ώστε να αποδεσμευθούμε οριστικά από το προαναφερόμενο πάρεργο.
Σας επισυνάπτουμε και το υπ. αριθ. 378/01/14 από 13-1-2014 έγγραφο της Ε.Α.Υ. Κυκλάδων που αναφέρεται στο ανωτέρω θέμα.
ypografes-poasy

Προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία

poasyΑθήνα 23 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 314/2/28
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
3) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία»
Κύριε Υπουργέ,
Καθολική απαίτηση των συνέδρων του πρόσφατου 23ου Πανελλαδικού Συνεδρίου ήταν και είναι η άρση της μνημονιακής δέσμευσης για «πάγωμα» των προσλήψεων στην Αστυνομική Ακαδημία έως το 2016 και η άμεση λειτουργία των Αστυνομικών Σχολών με τους ήδη 580 επιτυχόντες κατά την διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων το εκπαιδευτικό έτος 2012- 2013, καθώς και η περαιτέρω προκήρυξη νέων προσλήψεων, ανάλογα με τα μεγάλα κενά και τις ανάγκες του Σώματος, λόγω και της μη αναπλήρωσης του μεγάλου αριθμού των συνταξιοδοτηθέντων από το 2010 και μετά.
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα απαιτεί να γίνει σεβαστός, ως ο μοναδικός αξιοκρατικός και αδιάβλητος τρόπος εισαγωγής στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, ο θεσμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με παράλληλη αναβάθμιση της εκπαίδευσης και αναπροσαρμογή του περιεχομένου της στις σύγχρονες αστυνομικές ανάγκες.
Συμπληρωματικά αυτών των αιτημάτων, αλλά σε καμία περίπτωση σε δευτερεύουσα θέση, τέθηκε επίσης το μείζον ζήτημα της άμεσης αποκατάστασης της λειτουργίας των Αστυνομικών Σχολών Κομοτηνής και Ξάνθης, με την άμεση μεταφορά σε άλλο χώρο των κρατουμένων, παρανόμων μεταναστών και λειτουργία των Σχολών, ως Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Κύριε Υπουργέ,
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα απαιτεί τον σεβασμό του θεσμού των Πανελληνίων Εξετάσεων όσο και την αποτροπή της νόθευσης του επαγγελματικού επιπέδου του αστυνομικού δυναμικού έχοντας ως αιτιώδη βάση:
  • τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης με την χρησιμοποίηση των δοκίμων για εκτέλεση πραγματικής υπηρεσίας με μισθό κατά πολύ μικρότερο ακόμα και από αυτό του ανειδίκευτου εργάτη
  • την υπονόμευση της «ομογενοποίησης» που είχε επέλθει προ μερικών ετών, βάζοντας τέρμα στο έωλο καθεστώς των προσλήψεων ειδικών κατηγοριών υπαλλήλων
  • τα αρνητικά κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας τις επιχειρησιακές αστοχίες που έχουν στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές
  • την ανάγκη της ίδιας της κοινωνίας για μια ενιαία αστυνομική αρχή που θα λειτουργεί με σεβασμό στα δικαιώματα και τις απαιτήσεις των πολιτών κλπ.
Δυστυχώς, ποικιλώνυμα συμφέροντα, έπεισαν προγενέστερες υμών, ηγεσίες, να διολισθήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις, τορπιλίζοντας την ομοψυχία του Σώματος, αλλά και αυτήν την ίδια την αποτελεσματικότητά του. Ακολούθως, αντί να αποδεχθούν το από καιρό ώριμο αίτημά μας για μια ριζική αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, υιοθέτησαν αμφιλεγόμενα μοντέλα αστυνόμευσης (π.χ. διμοιρίες ΜΑΤ σε περιπολίες ή φύλαξη στόχων, δημιουργίες ομάδων και σχημάτων για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης κλπ). Το επίπεδο επαγγελματικής κατάρτισης των συναδέλφων ανακριτικών υπαλλήλων, όπως αυτοί αποφοιτούν από τις αστυνομικές σχολές «θυσιάστηκε» σ' αυτές τις σκοπιμότητες.
Κύριε Υπουργέ,
Η Ομοσπονδία μας, αντιλαμβανόμενη τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που είχε προκαλέσει στο παρελθόν η εσπευσμένη ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων με την Ελληνική Χωροφυλακή το 1984, απαίτησε και πέτυχε την καθιέρωση του αξιοκρατικού συστήματος εισαγωγής στις αστυνομικές σχολές, αλλά και την καθιέρωση ενός αξιόλογου εκπαιδευτικού συστήματος, που δημιουργούσε πράγματι τις προϋποθέσεις για την απόκτηση υψηλού επιπέδου αστυνομικής εκπαίδευσης.
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το 1994 συγκεκριμένα, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, προχώρησε με τη θέσπιση των διατάξεων του Ν. 2226/1994 στην αναμόρφωση του συστήματος κατάταξης και των παρεχόμενων σπουδών στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, καθόσον το μέχρι τότε ισχύον σύστημα, σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση "... είχε εξαντλήσει τα όριά του και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης αστυνομίας, της αστυνομίας του 2.000 ....".
Η επιτυχία όμως των εν λόγω θεσμικών μεταρρυθμίσεων υπονομεύτηκε από την πίεση μιας αναχρονιστικής αντίληψης και στροφής σε στρατιωτικού τύπου μοντέλα που ήθελε τον αστυφύλακα όχι απόλυτα καταρτισμένο επαγγελματία και καταξιωμένο ένστολο λειτουργό, αλλά απλώς πειθήνιο όργανο της εκάστοτε εξουσίας, προσκολλημένο στην εποχή της «αστυνομικής ράβδου», όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά και στο συνέδριό μας, από διακεκριμένο καθηγητή των δοκίμων αστυφυλάκων.
Σήμερα, λοιπόν, που η σύμπνοια και η νηνεμία στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελούν την πιο βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της, αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι κάποιοι επιθυμούν την επιστροφή στο παρελθόν, τρόπους προσλήψεων και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων και μάλιστα κλείνοντάς τους πονηρά το μάτι ότι σε λίγα χρόνια και αυτοί θα ονομαστούν αστυφύλακες. Η εισαγωγή μέσω των Πανελληνίων απαιτεί μόχθο, ανάπτυξη προσόντων και υψηλή βαθμολογία που ανεβάζει το ποιοτικό επίπεδο των Αστυνομικών. Αστυφύλακες μπορεί να γίνονται μόνο όσοι εισέρχονται στη Σχολή μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων και με κατάλληλη εκπαίδευση αποκτήσουν στη συνέχεια επάξια το πτυχίο τους. Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία συνιστά οπισθοδρόμηση, εμπαιγμό των εισερχομένων μέσω των Πανελληνίων, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες και σε κάθε περίπτωση προσκρούει σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για τα κριτήρια επιλογής του αστυνομικού προσωπικού.
Εξάλλου, το προφίλ του αστυνομικού διαμορφώνεται σε μικρής ηλικίας εκπαιδευόμενους μέσα στις αστυνομικές σχολές, εκεί όπου διαπλάθονται, καλλιεργούνται και αναπτύσσονται συστήματα αξιών, τρόποι αντίληψης και σκέψης, συμπεριφοράς και νοοτροπίας, αλλά και μέθοδοι προσέγγισης της γνώσης και πληροφορίας για τα σύγχρονα αστυνομικά δεδομένα και διαρκώς μεταβαλλόμενα κοινωνικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας των πολιτών που καλούνται να υπηρετήσουν. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η εργασιακή ιδεολογία, η αστυνομική συνείδηση και η αστυνομική παιδεία αποκτώνται στα αστυνομικά εκπαιδευτήρια, εκεί όπου μαθαίνονται οι γραπτοί και άγραφοι κανόνες αστυνομικής δεοντολογίας και συμπεριφοράς ή ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια της εκ των υστέρων απόκτησής τους, με τη μορφή μετεκπαίδευσης σε σεμινάρια ολίγων εβδομάδων -αν δεν αποβαίνει μοιραία για το αστυνομικό Σώμα και για τους ίδιους τους συναδέλφους που θα πασχίζουν να αντεπεξέλθουν πλήρως στα καθήκοντά τους- θα δημιουργεί, αντί να επιλύει προβλήματα;
Ή μήπως, τρέφει κανείς αυταπάτες ότι το αστυνομικό εκπαιδευτικό σύστημα, ιδίως με τα σημερινά του προβλήματα, είναι σε θέση να επιδράσει και να μεταβάλει παγιωμένες πλέον αντιλήψεις, αποκρυσταλλωμένες απόψεις, ριζωμένες νοοτροπίες, τυχόν στρεβλωμένες στάσεις και εμπειρίες ανθρώπων που για τον άλφα ή βήτα, σεβαστό κατά τα άλλα λόγο, αποφασίζουν οι ίδιοι είτε αναγκάζονται εξ ανάγκης να υπηρετήσουν ως αστυνομικοί την ελληνική κοινωνία;
Κύριε Υπουργέ,
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την αναγκαιότητα άμεσης λειτουργίας των Σχολών Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, απαιτώντας από την Κυβέρνηση τη διάθεση των αναγκαίων πόρων, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα αφενός σε όσους έχουν ήδη επιτύχει στις δοκιμασίες των Πανελληνίων Εξετάσεων να κάνουν πράξη το όνειρό τους, αφετέρου δε σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στις φετινές εξετάσεις, να συμπληρώσουν εγκαίρως τα απαιτούμενα μηχανογραφικά δελτία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Τα Πολιτικά Κόμματα στα οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, παρακαλούνται για τις δικές τους ενέργειες.
ypografes-poasy
Share

Για την παραπομπή στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης

poasyΑθήνα 23 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 303/2/15ζ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την παραπομπή στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο
της προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση της αστυνομικής διοίκησης να παραπέμψει στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο την πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης κα ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ., παρ'ότι από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο την 18-09-2013, κρίθηκε ομόφωνα αθώα για τις κατηγορίες που της είχαν αποδοθεί, ενώ συμμετείχε σε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, τον Αύγουστο του 2012, όταν μετατράπηκαν οι αστυνομικές εγκαταστάσεις σε κέντρο κράτησης παράνομων αλλοδαπών.
Όπως, επισημαίνει με ανακοίνωσή του, το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την 15-01-2014, «η νομιμότητα των συνδικαλιστικών της ενεργειών την ημέρα εκείνη, κρίθηκε ήδη από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο ΟΜΟΦΩΝΑ αποδέχθηκε ότι οι πράξεις που τέλεσε η Πρόεδρός μας δεν είναι πειθαρχικά κολάσιμες. Από τη συνολική επισκόπηση και αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας και από τα πραγματικά περιστατικά που ανεδείχθησαν κατά την ακροαματική διαδικασία, δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να συγκροτήσουν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του πειθαρχικού παραπτώματος που της αποδιδόταν με την παραπεμπτική διαταγή και με ψήφους 5-0 αποφάνθηκε υπέρ της απαλλαγής της από κάθε κατηγορία.
Προκαλεί επομένως εύλογα ερωτηματικά η τελευταία απόφαση για την παραπομπή της στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και χρέος όλων μας είναι να απαιτήσουμε την ακύρωσή της. Μπροστά σ' αυτήν την αρνητική εξέλιξη είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, την διαμαρτυρία μας και την αντίδρασή μας».
Κατόπιν αυτών, καλούμε την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να προβούν στην παύση - ακύρωση της άδικης αυτής πειθαρχικής δίωξης, μη λησμονώντας ότι η περίοδος που διανύουμε –περίοδος μάλιστα και της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν προσφέρονται για αμφισβητήσεις των νομίμων λειτουργιών του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Ομοίως, καλούμε τα Πολιτικά Κόμματα να ασκήσουν τον προσήκοντα κοινοβουλευτικό έλεγχο ώστε να τύχει άμεσης ικανοποίησης το αίτημά μας για απρόσκοπτη λειτουργία του συνδικαλιστικού μας κινήματος ώστε να μην καταλείπεται καμία σκιά που να βλάπτει τα συμφέροντα των μελών μας.
ypografes-poasy

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 21 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες
Με τη σύλληψή τους απετράπη η είσοδος στη χώρα σε τριάντα (30) περίπου μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (20-1-2014) το βράδυ, στην παρέβρια περιοχή της Νέας Βύσσας Έβρου, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Ιράκ, ηλικίας 27 και 22 ετών, οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας
Ειδικότερα, από την ομάδα των αστυνομικών, που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οι δύο διακινητές, διότι μετέφεραν παράνομα, με τη χρήση δύο (2) πλαστικών βαρκών, από την Τουρκία στη χώρα μας, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες.
Με τη σύλληψη των δραστών, απετράπη η παράνομη είσοδος, στο ελληνικό έδαφος, σε άλλους τριάντα (30) περίπου μη νόμιμους μετανάστες, που ανέμεναν επί του τουρκικού εδάφους.
Κατασχέθηκαν δύο (2) πλαστικές βάρκες.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

340.000.000 ευρώ πρέπει να επιστρέψει το κράτος στους ένστολους

Έχει γραφτεί από http://www.newsit.gr

Δευτέρα, 20 Ιανουάριος 2014
-Ένστολοι: «Λένε ότι μας σκέφτονται, αλλά να το δείξουν και εμπράκτως»
- Έτοιμη η κυβέρνηση να δώσει “προεκλογικό μποναμά” εάν κρίνει ότι πρέπει να πάει σε εκλογές
- Τα χρήματα σε εν ενεργεία και σε συνταξιούχους ενστόλους μπορούν να βρεθούν από το πλεόνασμα
- Η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει την απόφαση κατά γράμμα αλλά μπορεί να δώσει αυξήσεις
- Όλα τα σενάρια ανοιχτά μετά την απόφαση του ΣτΕ
- Τι δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ στο newsit

Η απόφαση ή έστω η διαρροή της έφερε τα πάνω κάτω. Σχεδόν ομόφωνα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους μισθούς και τις συντάξεις των ένστολων αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα.

Προσοχή. Η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα. Αυτό θα γίνει σε δύο με τρεις μήνες, ίσως τον Απρίλιο.
Μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ έχουμε δρόμο ακόμη. Επίσης θα πρέπει να περιμένουμε το σκεπτικό της απόφασης και το τι κρίνεται αντισυνταγματικό.

Ωστόσο η απόφαση από μόνη της φαίνεται πως ανοίγει πολλούς δρόμους.

Η κυβέρνηση δεν υποχρεωμένη να ακολουθήσει την απόφαση. Δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει το ποσό που υπολογίζεται στα 340.000.000 ευρώ.

Το ποσό αφορά στις κρατήσεις από 1η Αυγούστου του 2012 που έγιναν τόσο σε εν ενεργεία όσο και σε απόστρατους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Είναι ένα ποσό το οποίο πρέπει αυτή τη στιγμή να θεωρείται δεδομένο ότι δεν μπορεί να βρεθεί. Τουλάχιστον στο σύνολό του.

Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ λύνει τα χέρια της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα. Δίνει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για άρση κάποιων από τις μνημονιακές αποφάσεις.
Ανοίγει παράλληλα το δρόμο και για παροχές. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ενστόλους όταν άνοιξε επίσημα το θέμα του πλεονάσματος και της άρσης κάποιων αδικιών όπως χαρακτηρίζονται.
Μέρος του πλεονάσματος μπορεί να δοθεί στην άρση αυτών των αδικιών. Μπορεί δηλαδή να μετατραπεί σε κάποια μικρή αύξηση τόσο στους μισθούς όσο και στις συντάξεις των ένστολων.

Ορισμένοι μάλιστα βλέπουν την απόφαση του ΣτΕ ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία και για προεκλογικές παροχές σε μια μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων όπως είναι οι ένστολοι.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την άρση μνημονιακών νόμων καθώς αυτόματα η τρόικα θα ζητήσει ισοδύναμα μέτρα, επιβαρύνοντας έτσι άλλες κοινωνικές ομάδες. Με αφορμή την απόφαση όμως η κυβέρνηση μπορεί να βρει το “πάτημα” για ενίσχυση μέσω πλεονάσματος συγκεκριμένων ομάδων, όπως οι ένστολοι.

Και η απόφαση... μυρίζει εκλογές για πολλούς, που τονίζουν μάλιστα ότι ο χρόνος που θα ανακοινωθεί και το σκεπτικό της μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο.

Τι λένε οι ένστολοι

'Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος «υπάρχει επιτέλους μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει τους αστυνομικούς για τα οδυνηρά οικονομικά μέτρα που είχε λάβει σε προηγούμενο χρόνο η κυβέρνηση. Είχαμε διατυμπανίσει από τότε οτι οι περικοπές ήταν άδικες. Το μισθολόγιο των αστυνομικών κυρίως είναι επιδοματικό και αυτό μας έπληξε κατ΄επανάληψη εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθήθηκε τουλάχιστον 3 φορές.»

Και συνέχισε: «Δεν είδαν ή δε θέλαν να δουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο αστυνομικός, την επικινδυνότητα της εργασίας του, τα ελλείμματα που είχε κατά την άσκηση των καθηκόντων του και εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα.
Υπάρχει επιτέλους αυτή η δικαίωση από τη συγκεκριμένη απόφαση, φυσικά δεν επαναπαυόμαστε, χρειάζεται αγώνας για να υπάρχει και αποδοχή και σεβασμός της απόφασης από την πολιτεία.
Το θεωρητικό οτι μας αγαπάνε και σκέφτονται για εμάς οι κυβερνήσεις πρέπει εμπράκτως να το δείξουν. Να ασπαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν και να μη μας αναγκάσουν να τρέχουμε σε νέους δικαστικούς αγώνες για να μας επιστρέψουν αυτά τα χρήματα που κακώς μας κρατήσανε.»

Ακούστε τη δήλωση του Προέδρου της ΠΟΑΣΥ στο NewsIt...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=264445&catid=3

Απόφαση του Σ.τ.Ε. για τις περικοπές του Μνημονίου (N.4093/2012)

shmata_poasy-poaxiaΑθήνα, 20 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.:500/7/35α
Απόφαση του Σ.τ.Ε. για τις περικοπές του Μνημονίου (N.4093/2012)
Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Οι Ομοσπονδίες μας, αναφορικά με όσα έχουν γίνει από χθες γνωστά ως προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης των περικοπών που είχαν επιβληθεί στα ειδικά μισθολόγια με το Ν. 4093/2012, σημειώνουν προς ενημέρωσή σας ότι:
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου που επέβαλε μειώσεις στους βασικούς μας μισθούς, αλλά και νέες περικοπές στο σύνολο των επιδομάτων, αναδρομικά από 1-8-2012.
Οι προσφυγές κατατέθηκαν τον Ιανουάριο του 2013, με την εφαρμογή του νόμου και η υπόθεση συζητήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, όπου οι νομικοί μας σύμβουλοι κ.κ. Χαράλαμπος Μπουκουβάλας και Ρήγας Μπαρμπούρης κατέθεσαν πρόσθετα στοιχεία, πέραν της αρχικής προσφυγής. Το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, χωρίς ωστόσο να έχει δημοσιοποιηθεί η επίσημη απόφασή της, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα, οπότε και θα γνωρίζουμε επακριβώς το εύρος της αντισυνταγματικότητας του νομοθετήματος εν όλω ή εν μέρει. Έτσι θα γνωρίζουμε αν κρίθηκε αντισυνταγματικό το σύνολο των περικοπών ή το μέρος που αφορά τις αναδρομικές περικοπές από τον Αύγουστο του 2012 ως και 31-12-2012.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αποτελεί δικαίωση των πολύμηνων αγώνων μας, την οποία η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί στο ακέραιο, αφού άλλωστε έχει ήδη αναγγελθεί εκ μέρους του κ. Πρωθυπουργού επιστροφή μέρους του πλεονάσματος στους ενστόλους.
Εξάλλου, να μη λησμονούμε ότι ο αγώνας μας για πλήρη αποκατάσταση των αδικιών συνεχίζεται με την θεσμοθέτηση ενός δίκαιου μισθολογίου, αλλά και με την επιστροφή στα ασφαλιστικά μας ταμεία των ποσών που χάθηκαν εξαιτίας του αναγκαστικού «κουρέματος», στο πλαίσιο της απομείωσης του δημοσίου χρέους.
ypografes_poasy-poaxia

Βόμβα μεγατόνων – Το ΣτΕ ακύρωσε τις μνημονιακές μειώσεις μισθών στους ένστολους



Βόμβα μεγατόνων – Το ΣτΕ ακύρωσε τις μνημονιακές μειώσεις μισθών στους ένστολους
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν
ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν επ αυτού στο capital.gr, ότι αναμένουν το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ, προκειμένου να την μελετήσουν και να τοποθετηθούν.

Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει:

1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος),

2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων,

3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,

4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού,

5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού,

6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και

7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.


Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του newsit
- Η απόφαση αφορά στις αποδοχές των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.)
- Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ οι ένστολοι για τις μειώσεις των αποδοχών τους
- Ακυρώνεται η υπουργική απόφαση που εφάρμοζε τις μειώσεις από το Μνημόνιο

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε χθες το βράδυ ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει.

Η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο

Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Ειδικότερα, Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ένστολων έχουν καταθέσει από τον Ιανουάριο του 2013 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου ΙΙΙ και της αναδρομικής από 1η Αυγούστου 2012, επιστροφής των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» ποσών-αποδοχών τους.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει: 1) Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής καθώς και άλλων εννέα περιφερειών (Θεσσαλονίκης, Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου, Έβρου και Στερεάς Ελλάδος), 2) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, 3) Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, 4) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, 5) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, 6) Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και 7) Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, όπως επίσης 590 στρατιωτικοί και 10 λιμενικοί υπάλληλοι.

Οι Ενώσεις, κ.λπ. των ένστολων υποστηρίζουν την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς και της επίμαχης υπουργικής απόφασης που προβλέπει την τμηματική αναδρομική από την 1η Αυγούστου 2012 επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που καθιέρωσε ο Ν. 4093/2012.

Ακόμη, οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι με τις περικοπές των αποδοχών τους παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι περικοπές που επιβλήθηκαν, υπερβαίνουν το όριο πέραν του οποίου είναι συνταγματικά ανεκτές οι περικοπές των αποδοχών.

Οι ένστολοι επισημαίνουν ότι το Μνημόνιο ΙΙΙ ρίχνοντας το βάρος της προσπάθειας της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, μονομερώς στους στρατιωτικούς και στα Σώματα Ασφαλείας, παραβιάζει τη συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, η οποία ερμηνευομένη υπό το πρίσμα του άρθρου 25 του Συντάγματος το οποίο αξιώνει από όλους ανεξαιρέτως του πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτάσσει την ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχολουμένους στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η μείωση των αποδοχών τους, κ.λπ., είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο δικαίωμα σε δίκαιη αμοιβή που κατοχυρώνεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και στο Συνταγματικό δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αστυνομική επιχείρηση σύλληψης τριών (3) διακινητών οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 18 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αστυνομική επιχείρηση σύλληψης τριών (3) διακινητών οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (17-1-2014) το μεσημέρι, στην ευρύτερη του Διδυμοτείχου, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Ασφάλειας Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 44, 34 και 24 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες. Τρεις (3) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και δύο (2) υπήκοοι Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, εντόπισαν τους δύο δράστες, ηλικίας 34 και 24 ετών, να μεταβαίνουν σε εγκαταλελειμμένο οίκημα, σε αγροτική περιοχή του Διδυμοτείχου, προκειμένου να παραλάβουν πέντε μη νόμιμους μετανάστες που βρίσκονταν στο εσωτερικό του και να τους προωθήσουν στην ενδοχώρα.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 44χρονο, διότι όπως προέκυψε οι άλλοι δύο δράστες ενεργούσαν σύμφωνα με τις εντολές του.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 44χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) μαχαίρια, συνολικού μήκους 22 και 23 εκατοστών και ένα (1) γκλοπ.
Σημειώνεται ότι σε βάρος τους 44χρονου η δικογραφία περιλαμβάνει και παραβάσεις του νόμου περί όπλων, καθώς και ότι έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα και για μαστροπεία.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.
 

Σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών διακινητών από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 17 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι
διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες
Με τη σύλληψή τους απετράπη η είσοδος στη χώρα σε τριάντα πέντε (35) περίπου μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (16-1-2014) το βράδυ, στην παρέβρια περιοχή της Μάνδρας Έβρου, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες. Τέσσερις (4) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και τρεις (3) υπήκοοι Αφγανιστάν.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οι αλλοδαποί διακινητές, διότι μετέφεραν παράνομα, με πλαστική βάρκα, από την Τουρκία στη χώρα μας, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.
Με τη σύλληψη των δραστών, απετράπη η παράνομη είσοδος, στο ελληνικό έδαφος, σε άλλους τριάντα πέντε (35) περίπου μη νόμιμους μετανάστες, που ανέμεναν επί του τουρκικού εδάφους.
Κατασχέθηκαν :
  • μια (1) πλαστική βάρκα
  • το χρηματικό ποσό των 50 Ευρώ και 135 λιρών Τουρκίας
  • δύο (2) κινητά τηλέφωνα
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Και η αστυνομία στη μάχη κατά του ... καπνίσματος

Και η αστυνομία στη μάχη κατά του ... καπνίσματος

Σε μία ακόμη προσπάθεια να ισχύσει στην πράξη ο αντικαπνιστικός νόμος, υπεγράφη χθες εγκύκλιος για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, από την υφυπουργό Υγείας, Ζ. Μακρή.

Η εγκύκλιος που εστάλη σε όλα τα υπουργεία, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλους συναρμόδιους φορείς, αποτελεί «τη
συνέχεια της υλοποίησης μιας σειράς νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων που στοχεύουν στον έλεγχο του καπνίσματος, στην προστασία των ανηλίκων από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού και στη θέσπιση όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία διαφόρων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος» όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων των αρμοδίων Αρχών, καθώς και η ανάγκη πιστής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εξάλλου, παρέχονται διευκρινιστικές οδηγίες για την διενέργεια των ελέγχων, όπως σχετικά με τη σύσταση των κλιμακίων ελέγχου, τη σήμανση των χώρων, την καταγραφή των ελέγχων, την υποβολή των σχεδίων τακτικών- περιοδικών ελέγχων κλπ. Τέλος, τονίζεται ότι σε αυτούς συμμετέχουν όλα τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, Λιμενική Αστυνομία, Αστυνομία, ΕΟΤ και ΣΕΠΕ).

Με την εγκύκλιο επιδιώκεται, από το υπουργείο Υγείας η ενεργός συμμετοχή του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης στην αποτελεσματική υλοποίηση της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Συντάξεις 360 ευρώ αλήθεια ή ψέμα;;;;

Έχει γραφτεί από Σύγχρονη Αστυνομία

Τετάρτη, 15 Ιανουάριος 2014
-Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και πιο έντονα είναι τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ (ηλεκτρονικός – έντυπος τύπος, τηλεόραση κ.λπ.) για τις συντάξεις που θα ανέλθουν από 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά στα 360,00 €. Είναι αληθές ότι, δυνάμει του Ν.3865/2010, το έτος 2015 θα ισχύει άλλος τρόπος υπολογισμού σύνταξης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικά δικαίωμα με τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, οι ένστολοι που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν συμπληρώνουν 24 ½ έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι 31-12-2014, δικαιούνται σύνταξη με 40 έτη συντάξιμης υπηρεσίας ή 60 ετών. Η εν λόγω κατηγορία ενστόλων, με βάση την προαναφερθείσα νομοθεσία, έχει αυστηρά διακριτό τρόπο υπολογισμού σύνταξης από αυτόν της υφιστάμενης κατάστασης, ήτοι δύο διαφορετικές (ως προς τα κριτήρια υπολογισμού) συντάξεις που συνθέτουν τη μια ενιαία σύνταξη που τους αναλογεί.
Η μεν πρώτη που αφορά την κύρια εγγυημένη βασική σύνταξη και ανέρχεται στα 360,00 €, η δε δεύτερη που αφορά την αναλογική σύνταξη και το ποσό της οποίας ποικίλει ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τα έτη υπηρεσίας ενός εκάστου. Ψευδές είναι ότι, η ως άνω προαναφερθείσα σύνταξη των 360,00 €, με βάση το τρέχον συνταξιοδοτικό καθεστώς, θα αφορά όλους τους ασφαλισμένους και νυν συνταξιούχους από 01-01-2015, ανεξαρτήτως χρόνου - προϋποθέσεων θεμελίωσης, και αυτό γιατί, όσοι συμπληρώνουν 24 ½ έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι 31-12-2014 και ανεξάρτητα από το πότε θα αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία (2015, 2017, 2020 κ.λπ.), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους, είναι σχεδόν όμοιος με αυτόν που ίσχυε προτεραία της εφαρμογής του Ν.3865/2010. Συνεπώς, η σύνταξη των 360,00 €, δυνάμει του ισχύοντος συνταξιοδοτικού καθεστώτος, αφορά αποκλειστικά και μόνον τους ενστόλους που θα αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία με 40 έτη ασφαλιστικής υπηρεσίας ή 60 ετών και δεν προλαβαίνουν να συμπληρώσουν μέχρι 31-12-2014 τα 24 ½ έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.
Προσοχή:
Η ως άνω σύνταξη των 360,00 € δε θα πρέπει να συγχέεται με τις μειώσεις που έχουν επέλθει στις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων από το 2010 και έπειτα, καθότι οι εν λόγω μειώσεις αφορούν κατά βάση ειδικές εισφορές (γνωστά σε όλους ΛΑΦΚΑ) που επηρεάζουν το πληρωτέο ποσό της σύνταξης και όχι τον τρόπο υπολογισμού αυτής.

Του
Βασιλείου Ν. Πανταζή
Αντιπροσώπου της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ

Δημοσιευμένο στη εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία" τεύχος Τεύχος 181 Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2013

Παράταση βραχείας άδειας έτους 2013 μέχρι την 28/02/2014 χρονολογία που θα πρέπει να έχει διανυθεί

poasyΑθήνα 16 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 302/2/36α
Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Συνάδελφοι,
Σας αποστέλλουμε το υπ' αριθ. 72175/13/2010103 από 30/12/2013 έγγραφο του Α.Ε.Α./Κ.Ο.Α.Δ./Δ.Α.Π., που αφορά τη δυνατότητα λήψης δικαιούμενης βραχείας άδειας έτους 2013, μέχρι και την 28/02/2014, χρονολογία που θα πρέπει να έχει διανυθεί, προς ενημέρωση των μελών σας.
ypografes-poasy
72175-13-2010103_dap

Ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις

poasyΑθήνα 16 Ιανουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 403/4/21β
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
3) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
4) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Α.Δ. Αιτωλίας
Θέμα: «Ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις»
Κύριε Υπουργέ,
Από τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Α.Δ. Αιτωλίας και Λέσβου λάβαμε τα επισυναπτόμενα υπ' αριθ. 5/2014 από 10/01/2014 και Δ.Υ. από 07/01/2014 έγγραφα στα οποία γίνεται λόγος για τις ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, τόσο του κτιρίου της Α.Δ. Αιτωλίας, όσο και του Αστυνομικού Σταθμού Μήθυμνας Λέσβου, καθώς και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε αυτά να καταστούν αξιοπρεπή, λειτουργικά και σύγχρονα, τόσο για τους συναδέλφους μας που υπηρετούν εκεί, όσο και από τους προσερχόμενους σε αυτά πολίτες.
Κύριε Αρχηγέ,
Κατόπιν των προαναφερομένων παρακαλούμε για την εκδήλωση συγκεκριμένων ενεργειών από πλευράς σας προκειμένου τύχουν άμεσης ικανοποίησης τα αιτήματα των Ε.Α.Υ. Α.Δ. Αιτωλίας και Α.Δ. Λέσβου.
ypografes-poasy

Έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση

poasyΑθήνα, 15 Ιανουαρίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 302/9/45
Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Η έκδοση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση αποτελεί μια μεγάλη συνδικαλιστική κατάκτηση. Μετά την προσβολή μας από τη μάστιγα των μνημονίων και της κατίσχυσης των απάνθρωπων όρων τους, το συνδικαλιστικό μας κίνημα έθεσε μεταξύ άλλων, στόχους και προτεραιότητες χωρίς οικονομικό κόστος για την ελάφρυνση του μεγάλου βάρους που σηκώνει το αστυνομικό προσωπικό, το οποίο με ισοπεδωμένο το βιοτικό του επίπεδο και με αποστεωμένες τις λειτουργικές δαπάνες αγωνίζεται καθημερινά για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας για ασφάλεια και εσωτερική ειρήνη.
Αυτονόητο είναι για όλους, ότι η εβδομαδιαία ανακοίνωση της υπηρεσίας αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την ανάσχεση της καθημερινής πίεσης και έντασης (στρες), της καθημερινής ψυχικής δυσθυμίας από την αβεβαιότητα και την αδυναμία ικανοποίησης οποιουδήποτε οικογενειακού και κοινωνικού προγραμματισμού, καθώς και της υπηρεσιακής εσωστρέφειας όπου σε ορισμένες περιπτώσεις ένα μεγάλο μέρος προτεραιοτήτων εξαντλείται εκατέρωθεν στο «πάρε-δώσε» με τον προϊστάμενο για την αυριανή υπηρεσία.
Ίσως να μην ήταν αυτονόητο για όλους, ότι η Ομοσπονδία θα επετύγχανε αυτό το στόχο. Αποτελεί πλέον, όμως, μια νέα σημαντική θεσμική κατάκτηση. Ας μην ξεχνούμε ότι οποιαδήποτε καινοτομία στον Οργανισμό, αντιμετωπίστηκε αν μη τι άλλο, με καχυποψία και δυσπιστία. Θα θυμούνται οι παλιότεροι ότι η καθιέρωση του πενθημέρου και το δικαίωμα στη λήψη ημερήσιας ανάπαυσης για κάποιους εκείνη την εποχή ισοδυναμούσε με καταστροφή της Αστυνομίας. Ανάλογο κλίμα προκαλούσε η ισχύς του Π.Δ. 394/2001 με τα τεράστια προσκόμματα που προεβλήθησαν μέχρι τη θεσμοθέτησή του, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να φτάσουμε σήμερα στο Π.Δ. 173/2013.
Δυστυχώς, πάντα θα υπάρχουν φαινόμενα προκατάληψης και αρνητικής διάθεσης, που φαλκιδεύουν κάθε καινούριο μέτρο. Μόνο, όμως, η συνεχής αταλάντευτη επιμονή και σθεναρή απαίτηση από πλευράς των Προεδρείων των Ενώσεων μπορεί να επουλώσει αυτή την αρτηριοσκλήρωση, όπου παρατηρείται, και είναι σίγουρο ότι αυτός είναι ο τρόπος που φέρνει αποτελέσματα. Αυτή ήταν και η γραμμή που ακολούθησε η Ομοσπονδία για να θεσμοθετηθεί αυτό το πάγιο αίτημά μας. Νομοθέτημα το οποίο πρέπει να στηριχθεί και να διαφυλαχθεί ως «κόρη οφθαλμού» με τη δέουσα προσοχή, ώστε η προκατάληψη και η αρνητική διάθεση να μην «μεταδοθούν» σ' εμάς.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε τον συνδικαλιστικό μας αγώνα με απώτερο στόχο την αύξηση του κύρους του Σώματος και της ισχύος του στην εφαρμογή των Νόμων ιδίως προς τους κραταιούς και ισχυρούς, ώστε ο απλός λαός να μην αισθάνεται ότι εντάσσεται στους «ταπεινούς και καταφρονημένους», μιας και πολλά από τα προβλήματα της λειτουργίας μας εδράζονται σ' αυτήν ακριβώς την αδυναμία.
ypografes-poasy

Σύλληψη 33χρονου ημεδαπού για οφειλές προς το Δημόσιο

ΓΕΝΙΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 16 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη 33χρονου ημεδαπού για οφειλές προς το Δημόσιο
Σε βάρος του έχουν βεβαιωθεί χρέη, τα οποία ανέρχονται σε 85.282,04 ευρώ
Συνελήφθη χθες (15-1-2014) το πρωί, στην Ορεστιάδα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας, 33χρονος ημεδαπός, ιδιοκτήτης επιχείρησης, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, σε βάρος του 33χρονου, έχουν βεβαιωθεί χρέη, που ανέρχονται σε 85.282,04 ευρώ.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας.
 

Σύλληψη δύο ημεδαπών για αγορά, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών

ΓΕΝΙΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 16 Ιανουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη δύο ημεδαπών για αγορά, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών
Κατασχέθηκε πάνω από 1 κιλό ακατέργαστης κάνναβης
Συνελήφθησαν προχθές (14-1-2014) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 28 και 30 ετών, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για αγορά, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.
Σημειώνεται ότι στη δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνεται και ένας 24χρονος ημεδαπός, ο οποίος δεν εντοπίσθηκε από τις μέχρι στιγμής έρευνες.
Συγκεκριμένα, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών ότι οι δύο δράστες, ηλικίας 28 και 30 ετών διακινούν ναρκωτικά, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια αυτής, εντόπισαν αρχικά στον νότιο κόμβο Διδυμοτείχου, τον 28χρονο, να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, μια (1) νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 1.195 γραμμαρίων, η οποία και κατασχέθηκε.
Από την έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι ο 28χρονος μετέβη στη Θεσσαλονίκη, όπου προμηθεύτηκε την ακατέργαστη κάνναβη από τον 24χρονο δράστη, έναντι χρηματικού ποσού, που κατέβαλε ο 30χρονος.
Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκε, στο Νέο Πύργο Ορεστιάδας, ο 30χρονος και συνελήφθη, ενώ σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των δύο συλληφθέντων, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 5,9 γραμμαρίων.
Κατασχέθηκαν επίσης ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Ε ισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας.