Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

"Πέρασε" η νέα ΕΛ.ΑΣ. από τη Βουλή

"Πέρασε" η νέα ΕΛ.ΑΣ. από τη Βουλή

Υπερψηφίστηκε, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί της αρχής και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες είχε προχωρήσει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, κάνοντας
δεκτά σχετικά αιτήματα κομμάτων και αρμόδιων φορέων, το νομοσχέδιο στήριξαν οι βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ 19 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι σε άλλα 34 άρθρα, δήλωσαν «παρών».
ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι στηρίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται επί των άρθρων του στην Ολομέλεια.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι είναι ανοικτός για περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές μέχρι τη συζήτησή του στην Ολομέλεια η οποία θα αρχίσει την ερχόμενη Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Πάντως, επιφυλάξεις, επικρίσεις και ενστάσεις για ορισμένες διατάξεις εξέφρασαν όχι μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης.
Ιδιαίτερα από τη ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του νομοσχεδίου Ηλίας Βλαχογιάννης όσο και οι βουλευτές Αθανάσιος Νταβλούρος και Δημήτρης Κυριαζίδης ζήτησαν να επανεξεταστεί η διάταξη που αφορά την καθετοποίηση αρμοδιοτήτων για την αντιμετώπιση περιστατικών.
Ο κ. Βλαχογιάννης τόνισε την ανάγκη να «αρχίσει ένας ευρύτατος διάλογος για την καθετοποίηση ενώ ο κ. Νταβλούρος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κρατώ επιφύλαξη. Δεν μπορώ να συναινέσω στη δημιουργία μιας υδροκέφαλης και κατακερματισμένης εποπτικής αστυνομίας. Ζητάμε η καθετοποίηση να είναι μέχρι επιπέδου γενικού διευθυντή της αστυνομίας».
Παράλληλα έδωσαν έμφαση στο θέμα της μονιμοποίησης του προσωπικού πενταετούς θητείας του Πυροσβεστικού Σώματος ζητώντας να υπάρχει ρητή αποσαφήνιση στο νομοσχέδιο.
Για ανάγκη περαιτέρω βελτιωτικών αλλαγών μίλησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, να προβλεφθεί επαρκής μεταβατική περίοδος εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων, για να μπορέσουν όπως είπε, τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι υπηρεσίες να προσαρμοστούν ομαλά στα νέα δεδομένα.
Στο μεταξύ, κριτική στον υπουργό Δημόσιας Τάξης άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, με αφορμή τη συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι σε ηλικιωμένη γυναίκα με αλτσχάιμερ, που χρωστούσε στην εφορία.
Σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάτο, ο οποίος επικαλέστηκε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», όταν η αστυνομία που κλήθηκε από περίοικους, μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα την ηλικιωμένη και διαπίστωσε ότι χρωστούσε ένα ποσό στην εφορία, την έβαλε στο κρατητήριο ενώ όταν έπεσε και χτύπησε τη μετέφερε στο νοσοκομείο όπου την φρουρούσε μέχρι το πρωί πριν την οδηγήσει στον εισαγγελέα.
«Ρωτάω κύριε υπουργέ: Οι αστυνομικοί έπραξαν νόμιμα, Ηθικά όμως; Ή ο υπουργός έχασε τον έλεγχο και δεν γνωρίζει τι γίνεται από κάτω, ή το γνωρίζει», σχολίασε ο κ. Γιακουμάτος.
Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό να προσέξει γιατί όπως είπε, στην αστυνομία λειτουργούν ορισμένοι «ως κυπατζίδικα παρακλάδια» ενώ έκανε λόγο, «για παρακλάδι στοχευμένης παρακρατικής βίας».
«Αντί να κυνηγά τη γιαγιά που χρωστά 4.000-5.000 ευρώ να βρει αυτούς από τη λίστα Λαγκάρντ», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

enikos.gr

Εξέλιξη Αστυφυλάκων ανακριτικών υπαλλήλων του ν. 2226/1994

poasyΑθήνα 27 Φεβρουαρίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 300/4/12α
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
3) Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού Α.Ε.Α.
4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Εξέλιξη Αστυφυλάκων ανακριτικών υπαλλήλων του ν. 2226/1994»
Κύριε Υπουργέ,
Με το υπ' αριθ. 301/3/1 από 24/02/2014 έγγραφό της. η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας αναφέρεται στο ζήτημα της προαγωγής των Αστυφυλάκων ανακριτικών Υπαλλήλων του ν. 2226/1994, όπου σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 του Ν. 3686/2008, προβλέπεται η προαγωγή σε Αρχιφύλακες, των Υπαρχιφυλάκων που συμπληρώνουν 15 έτη πραγματικής υπηρεσίας.
Όμως μέχρι σήμερα αν και έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα (τρίμηνο και πλέον), αυτοί δεν έχουν προαχθεί στον βαθμό του Αρχιφύλακα. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα τα εύλογα παράπονα και τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέλφων αυτής της κατηγορίας, καθ' όσον πέραν των άλλων παρατηρουμένων δυσαρμονιών, δεν γίνεται και η προβλεπόμενη γι' αυτούς αναπροσαρμογή του βασικού τους μισθού.
Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλούμε όπως με παρέμβασή σας στην Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. κινηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί το όλο ζήτημα, με άμεση προαγωγή των προαναφερθέντων συναδέλφων στον βαθμό του Αρχιφύλακα.
ypografes-poasy

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στο καθήκον αστυνομικών

shmata_poasy-poaxiaΑθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 602/3/17στ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, τιμήθηκε σήμερα η Ημέρα Μνήμης των Πεσόντων Αστυνομικών, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας.
DSC_0001
Η οφειλόμενη εκδήλωση τιμής και μνήμης των Ηρώων του Αστυνομικού Σώματος, ως γνωστόν, καθιερώθηκε με απόφαση του 8ου συνεδρίου της ΠΟΑΣΥ επί προεδρίας Δημήτρη Κυριαζίδη, το Μάιο του 1997, αντιμετωπίζοντας τις επιφυλάξεις της τότε Ηγεσίας. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα έκτοτε υπενθυμίζει στην Ελληνική Πολιτεία το διαχρονικό της χρέος απέναντι στους Ήρωές μας, αλλά και απέναντι σε όλους όσοι φυλάττουν Θερμοπύλες, υπηρετώντας υψηλά ιδανικά προς την Πατρίδα και το Έθνος.
Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας, την ελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα για να περιοριστεί η ανθρωποθυσία Ελλήνων Αστυνομικών.
124 νεκροί, στο βωμό του καθήκοντος από το 1984, περισσότεροι από 300 βαριά και 8.000 τραυματίες. Αν υπολογίσουμε και τους παθόντες εκτός Υπηρεσίας, από το 1984 έχουμε θρηνήσει 322 αστυνομικούς, ενώ οι τραυματίες συνολικά ξεπερνούν τις 13.000. Αυτήν την τραγική κατάσταση πασχίζουμε να αντιμετωπίσουμε με τους συνδικαλιστικούς μας αγώνες, γνωρίζοντας ότι δεν είναι εύκολο. Όχι επειδή έχουμε υπογράψει συμβόλαιο με το θάνατο, διαβαίνοντας το κατώφλι της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά όταν μιλάμε για απώλειες συναδέλφων μας, για μέτρα πρόληψης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής, η πολιτεία –παρά τα ευχολόγια και τις κατά καιρούς εξαγγελίες- οφείλει ακόμα πολλά.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησαν ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Κιούλος και ο Ταξίαρχος πατήρ Ιωάννης ΚΟΚΚΩΝΗΣ Διευθυντής του Ιδρύματος Εξοχών ΕΛ.ΑΣ.
Παρέστησαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής και Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, το μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας Σωμάτων Ασφαλείας κ. Τάσος Μαυρόπουλος η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Βασίλειος Καπερνάρος, ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Σπύρος Χαλβατζής, ενώ παρών έδωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής κ. Μάκης Βορίδης. Επίσης παρέστη σύσσωμη η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, ανώτατοι αξιωματικοί των Κλάδων και Υπηρεσιών του Αρχηγείου και των Αστυνομικών Υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, αστυνομικό προσωπικό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. Θεόφιλος Αθανασίου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Ιωάννης Καραπατάκης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων, Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΑΣΥ κ. Χάρης Μπουκουβάλας, ο καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Νίκος Φράγκος, καθώς και συγγενείς των αδικοχαμένων συναδέλφων μας.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων, που έχει ανεγερθεί στο προαύλιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πρωτοβουλία και δαπάνη του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
ypografes_poasy-poaxia
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!

Share

Ανακοίνωση για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ.

poasyΑθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.:400/1/20ζ
Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Παρά την καθολική εναντίωσή μας στην ψήφιση, ως έχουν, των διατάξεων του σχεδίου νόμου για την «αναδιοργάνωση» της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως προκύπτει από τις επαφές μας, αλλά και από τις συναντήσεις εκπροσώπων των δυο κυβερνητικών κομμάτων με την Ηγεσία, τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί η συζήτησή τους στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προκειμένου στη συνέχεια να τεθούν στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.
Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι εμείς είμαστε εκείνοι που από δεκαετίας θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της ριζικής μεταρρύθμισης. Δεν ζητήσαμε δε την απόσυρση του σ.ν. στο σύνολό του, αλλά την δυνατότητα περαιτέρω διαλόγου και τεκμηρίωσης των προτεινόμενων για την αστυνομία αλλαγών, ώστε αφενός να πεισθεί το ανθρώπινο δυναμικό για την αποτελεσματικότητά τους, αφετέρου δε για να δοθεί τέλος στην τακτική των μονομερών αποσπασματικών ρυθμίσεων, που αντί να δομούν μια αστυνομία του μέλλοντος ως κρατική και ανεξάρτητη υπηρεσία, την εγκλωβίζουν σε έναν κυβερνητικό μηχανισμό εξουσίας, με αισθητά τα φαινόμενα των πελατειακών σχέσεων και της εξάρτησης.
Μείζονος σημασίας ζητήματα για τα οποία εμμένουμε και καλούμε την Ηγεσία να μην τα προσπεράσει στο όνομα οιασδήποτε σκοπιμότητας, εφόσον εμμένει τελικά στο εγχείρημά της, αποτελούν για μας η διατήρηση του Αρχηγείου με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της επιλογής της Ηγεσίας από θεσμικό όργανο της Βουλής των Ελλήνων, η μη διάσπαση και η συνέχιση της λειτουργίας των Αστυνομικών Διευθύνσεων, η συμμετοχή μας στις Επιτροπές Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας, η ρητή θεσμοθέτηση των αστυνομικών σχολών ως ΑΕΙ-ΤΕΙ και η ενδυνάμωσή τους, σύμφωνα με την πρότασή μας, η μη υπονόμευση της ομογενοποίησης και η άμεση λειτουργία των Σχολών με τους ήδη επιτυχόντες (διασφάλιση του θεσμού των Πανελληνίων εξετάσεων), η ένταξη των δημοτικών αστυνομικών στα καθήκοντά τους ως πολιτικό προσωπικό, η μη κατάργηση των 6.700 οργανικών θέσεων αστυφυλάκων, αλλά αντιθέτως η μείωση των βαθμών της Ιεραρχίας, η αξιοποίηση των αστυνομικών με πτυχία, ως ειδικών καθηκόντων προσωπικό, η θέσπιση Ιατρού Εργασίας (ΙΕ), η θέσπιση Συνηγόρου του Αστυνομικού, η απεμπλοκή από ξένα έργα, η θέσπιση ρήτρας διοικητικών-ποινικών κυρώσεων για τη μη εφαρμογή των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, η ρητή διάταξη που να διασφαλίζει το σύστημα μεταθέσεων-τοποθετήσεων σε επίπεδο Νομού (Π.Δ. 100/2003), η ρητή αναφορά ότι δεν θίγεται η λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Ν. 3989/2011) και τέλος η σύσταση Γραφείων Δημοσίου Κατηγόρου στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων κλπ.
Είναι τα ελάχιστα, που θα μπορούσε να προβλέπει ένα σχέδιο νόμου και μάλιστα με τον τρόπο που συντάχθηκε, δεδομένου ότι οι θέσεις μας αυτές, έχουν διατυπωθεί κατά κόρον προς την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία, προς τα πολιτικά κόμματα και την ελληνική κοινωνία.
Ενόψει της αυριανής ημέρας τιμής και μνήμης των πεσόντων στο βωμό του καθήκοντος συναδέλφων μας, σας καλούμε να πράξετε το χρέος σας. Κανείς δεν δικαιούται να μη γνωρίζει το διακύβευμα.
Ναι σε μια αστυνομία σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατική. Όχι στην οπισθοδρόμηση!
ypografes-poasy

Μισθολογικές προαγωγές πτυχιούχων Αστυνομικών που έλαβαν το πτυχίο, προ της ένταξής τους στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το Ν. 3016/2002

poasyΑθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 500/2/9α
Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Μισθολογικές προαγωγές πτυχιούχων Αστυνομικών που έλαβαν το πτυχίο, προ της ένταξής τους στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το Ν. 3016/2002»
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,
Με αφορμή το επισυναπτόμενο έγγραφο του προέδρου Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΤΟΛΙΚΑ Μιχαήλ και μέλους Δ.Σ. ΜΠΑΝΤΟΛΑ Στέργιου, που αφορά το διαλαμβανόμενο στο θέμα αντικείμενο, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε σχετικά τα ενδιαφερόμενα μέλη των Σωματείων σας προκειμένου προβούν στις απαραίτητες από μέρους τους ενέργειες με την υποβολή των ακόλουθων δικαιολογητικών:
Α) Βεβαίωση από την Δ/νση Εκπαίδευσης Α.Ε.Α. ότι το πτυχίο χρησιμοποιήθηκε για βαθμολογική εξέλιξη.
Β) Βεβαίωση σπουδών από το αντίστοιχο Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. για τη διάρκεια σπουδών.
Γ) Φύλλο μητρώου από την Υπηρεσία
Δ) Αίτηση προς τη Δ/νση Οικονομικών του Α.Ε.Α. στην οποία να επισυνάπτονται όλα τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά.
Για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις - περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους προαναφερόμενους συναδέλφους (ΤΟΛΙΚΑ Μιχαήλ, τηλ. 6974734805 και ΜΠΑΝΤΟΛΑ Στέργιο, τηλ 6974874725).
ypografes-poasy
14 Ιανουαρίου 2014
ΜΠΑΝΤΟΛΑΣ Στέλιος
Μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ
ΤΟΛΙΚΑΣ Μιχαήλ
Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ
ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ
ΘΕΜΑ: «Μισθολογικές προαγωγές πτυχιούχων Αστυνομικών που έλαβαν το πτυχίο, προ της ένταξης τους στην Ελληνική Αστυνομία, σύμφωνα με το Ν. 3016/2002».
Κύριε Πρόεδρε, μετά από πληροφορίες και έρευνα που διενεργήσαμε, διαπιστώσαμε ότι ικανός αριθμός συναδέλφων, που απέκτησαν το πτυχίο τους πριν την κατάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία, δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα χρήση ευνοϊκής διάταξης του Ν.2838/2000 που έχει ψηφιστεί εδώ και 13 χρόνια. και ο οποίος τροποποιήθηκε με τον Ν. 3016/2002. Οδηγίες δε σχετικές για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων εξέδωσε και το Γ.Λ.Κ. (2/75680/0022 από 7-11-2000), έγγραφο το οποίο απεστάλη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Πιστεύουμε, ότι αυτό οφείλεται στην μη επαρκή ενημέρωση των συναδέλφων για την ύπαρξη αυτής της διάταξη.
Ειδικότερα, αναφερόμαστε στο άρθρο 37 παράγραφος 5 του Ν. 3016/2002 το οποίο αναφέρεται στον χρόνο πραγματικής υπηρεσίας προκειμένου να λάβει κάποιος μισθολογική προαγωγή....« ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας θεωρείται ο χρόνος που διανύθηκε αθροιστικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό και Πυροσβεστικό Σώμα, στην τέως Ελληνική Χωροφυλακή και στην τέως Αστυνομία Πόλεων από την ημερομηνία κατάταξης, η υπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κληρωτού ή Εφέδρου, καθώς και ο ελάχιστος χρόνος στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, η προβλεπόμενη κατά περίπτωση από την κείμενη νομοθεσία θαλάσσια υπηρεσία, πριν και μετά τη λήψη του διπλώματος Γ΄ Τάξης Αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού και ο ελάχιστος χρόνος απόκτησης ειδικότητας, εφόσον η φοίτηση ή το πτυχίο ή η προϋπηρεσία ή η ειδικότητα αποτελεί τυπικό προσόν κατάταξης. Δεν λογίζεται ως πραγματική υπηρεσία η θαλάσσια υπηρεσία η οποία διανύθηκε πριν από την αποφοίτησή του από την οικεία Σχολή»
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόκτηση του πτυχίου να έχει γίνει πριν την κατάταξη στην Ελληνική Αστυνομία και αυτό να έχει χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο για βαθμολογική του ανέλιξη.
Προτείνουμε όπως άμεσα η Ομοσπονδία μέσω των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους.
Share

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Αποκριάτικος χορός της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας.

          




                   ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ


   
ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Το Δ.Σ της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων  Ορεστιάδας διοργανώνει και φέτος με ιδιαίτερη διάθεση και κέφι αποκριάτικο χορό το Σάββατο  01/03/2014 και ώρα 21:30 στην αίθουσα δεξιώσεων «ALEXANDER» στο Χειμώνιο.

 Προσκαλεί όλα τα μέλη και φίλους για μια αξέχαστη βραδιά.

 Τιμή εισόδου: 10 ευρώ κατ΄ άτομο, και για παιδιά 05 ευρώ.

-       Η πρόσκληση περιλαμβάνει:

·         Φαγητό

·         Απεριόριστο ποτό

·         Ορχήστρα έκπληξη για πολύ χορό

·         Δώρα με κλήρωση του αριθμού της κάρτας εισόδου

-     Λαχειοφόρος αγορά δεν θα υπάρχει.

-   Προσκλήσεις διατίθενται από όλα τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης.
 
        Θα υπάρχει δυνατότητα διευκόλυνσης στην διάθεση υπηρεσίας.
                        ΓΙΑΤΟ Δ.Σ
 ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΚΙΔΗΣ Ηλίας                            ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ Βασίλειος
 

Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 18 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη
Συνελήφθη χθες (17-2-2014) τις πρώτες πρωινές ώρες, στη Νέα Βύσσα Έβρου, απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακή Φύλαξης Ορεστιάδας , 44χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ισπανίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έναν (1) μη νόμιμο μετανάστη, υπήκοο Βολιβίας.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον 44χρονο, διότι καθοδηγούσε, πεζός, έναν μη νόμιμο μετανάστη, προωθώντας τον στο εσωτερικό της χώρας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης τέσσερις (4) αλλοδαποί διακινητές οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε δεκατέσσερις (14) μη νόμιμους μετανάστες

       
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 18 Φεβρουαρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης τέσσερις (4) αλλοδαποί διακινητές οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε δεκατέσσερις (14) μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (17-2-2014), το απόγευμα, σε αγροτική περιοχή του Αμορίου Έβρου, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, τέσσερις (4) αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 29, 23, 23 και 19 ετών, διότι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε δεκατέσσερις (14) μη νόμιμους μετανάστες. Δώδεκα (12) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και δύο (2) υπήκοοι Αφγανιστάν.
Ειδικότερα, από την ομάδα αστυνομικών, που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οι τέσσερις (4) αλλοδαποί διακινητές, διότι μετέφεραν παράνομα, με βάρκες, από την Τουρκία στη χώρα μας, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, τους δεκατέσσερις (14) μη νόμιμους μετανάστες και στη συνέχεια τους καθοδήγησαν, πεζή, σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, στην αγροτική περιοχή του Αμορίου Έβρου.
Στην κατοχή των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 400 δολαρίων Η.Π.Α και 140 ευρώ και πέντε (5) κινητά τηλέφωνα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας.

Απαντήσεις Προέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής

Έχει γραφτεί από http://www.poasy.gr

Τετάρτη, 19 Φεβρουάριος 2014
--Η ΠΟΑΣΥ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της (poasy.gr) με το παρακάτω εισαγωγικό κείμενο τις απαντήσεις του Προέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το Νομοσχέδιο της αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ.

"Συνεχιζομένης της προσπάθειάς μας για την ουσιαστική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας κι ενώ είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία των διατάξεων του σ.ν. «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις», ενόψει της συζήτησής του και πάλι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την προσεχή Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014, δημοσιοποιούμε την παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΑΣΥ κατά την ακρόαση των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων, την 17/2/2014":
Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Απαντήσεις Προέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Χρήστου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Θα ξεκινήσω με το βασικό ερώτημα που αφορά τη δημοκρατική διαδικασία του διαλόγου.

Το παραδέχεται και ο κ. Υπουργός ότι είχαν ζητηθεί οι έγγραφες απόψεις μας και από μέρους του ότι «έχουν σταθμιστεί», που για μας σημαίνει ότι δεν ελήφθησαν υπόψη. Να είμαστε ξεκάθαροι. Δυο επιστημονικές μελέτες παραδώσαμε. Σύσταση επιτροπής ζητούσαμε και μας απαντούσαν, ακόμα και ο σημερινός Αρχηγός πριν από δυο μήνες στο συνέδριό μας ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή μας στις υπηρεσιακές ομάδες εργασίας και στις επιτροπές. Και ότι είναι αρκετή η δι’ αλληλογραφίας κατάθεση των απόψεών μας και των θέσεών μας με επωδό «Η συμμετοχή ποτέ δεν αποκλείστηκε, αλλά δεν μπορεί κάθε φορά που θα γίνει ένα προσχέδιο να συμμετέχετε, διότι ξεκινάμε από ένα πρόπλασμα».

Αυτή ήταν η απάντηση στους συνέδρους που ρωτούσαν γιατί δεν υπογράφεται η σύσταση μιας ομάδας εργασίας.

Αυτή είναι η πάγια αντίληψη της Ηγεσίας και αυτήν πρέπει να αλλάξουμε. Διότι με τους ερασιτεχνισμούς και τις αποσπασματικές λύσεις οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση.

Και πολύ σωστά έθεσε το θέμα η κ. Χρυσοβελώνη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όταν ζήτησε διευκρινίσεις για τη δήλωση του κ. Υπουργού, που είχε πει ότι βασίστηκαν σε μια μελέτη του ΚΕΜΕΑ. Εμείς δεν γνωρίζουμε την ύπαρξη καμίας τέτοιας Μελέτης και αμφιβάλλουμε στο βαθμό που υπάρχει κάτι, αν πρόκειται και για μελέτη. Μπορεί να συντάχθηκε ένα υπηρεσιακό κείμενο με απόψεις κάποιων, αλλά αυτό δεν αποτελεί επιστημονικό κείμενο με τεκμηριωμένες θέσεις επιχειρήματα, τα υπέρ και τα κατά της μιας ή της άλλης τροποποίησης των ισχυόντων.

Έπειτα, ενώ ο ίδιος ο κ. Υπουργός λέει ότι «δεν υπάρχει ο οποιοσδήποτε ο οποίος να θεωρεί ότι γνωρίζει την εξ αποκαλύψεως αλήθεια», την ίδια ώρα επιχειρείται εγκλωβισμός με την επιμονή να ψηφιστεί αυτό το σχέδιο νόμου τόσο γρήγορα, παρασέρνοντας και εσάς τους βουλευτές σε μια απόφαση που δεν θα σημαδέψει τη ζωή μόνο των ενστόλων, αλλά και εσάς των ίδιων και του συνόλου των συμπολιτών μας.

Η κ. Χρυσοβελώνη έθεσε επίσης πολύ εύστοχα το θέμα των κανονιστικών πράξεων. Μια καλή νομοθέτηση, είπε, προϋποθέτει την ύπαρξη των προεδρικών διαταγμάτων και των άλλων πράξεων που απαιτούνται για να γίνεται απολύτως κατανοητό το πνεύμα και το γράμμα του νομοθετήματος. Το είχε πει πράγματι σε συνέντευξή του ο κ. Υπουργός, και μας είχε καθησυχάσει τότε. Τώρα αιφνιδιαζόμαστε και αντιδρούμε.

Αναγκαστήκαμε προχθές και απευθυνθήκαμε στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον κ. Σαμαρά, αλλά και στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Βενιζέλο διότι δεν κατανοούμε αυτή τη σπουδή και την εμμονή να ψηφιστεί τώρα η αναδιοργάνωση της αστυνομίας, όταν τα άλλα θέματα που προωθούνται π.χ. της πυροσβεστικής, ήταν σε διαβούλευση από πρόπερσι. Ας προχωρήσει με ό,τι θετικό υπάρχει για τις συμπληρωματικές διατάξεις και του Υπουργείου και ας δοθεί χρόνος για μια ουσιαστική μελέτη και συζήτηση για την αστυνομική μεταρρύθμιση.

Να απαντήσω τώρα στον κ. Πανούση, το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Πανούσης έθεσε πολλά ζητήματα, κωδικοποιημένα, που αποτελούν κατ’ εμάς το πλαίσιο μέσα στο οποίο έπρεπε να κινείται ξεκάθαρα το νομοσχέδιο, ώστε να δίνει κατεύθυνση και να μην συνεχίζεται αυτή η θολούρα που υπάρχει αναφορικά και με τον χαρακτήρα και με την αποτελεσματικότητα των αστυνομικών υπηρεσιών.

Αποστρατιωτικοποίηση. Δεν γίνεται. Εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η σύγχυση αν είμαστε στρατιωτικοί ή αστυνομικοί υπάλληλοι σε ένα ένοπλο σώμα η λειτουργία του οποίου διέπεται από ειδικούς νόμους. Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά κάπου στην εισηγητική έκθεση αναφέρουν ότι είμαστε «στρατιωτικοί υπάλληλοι»! (Εισηγητική έκθεση σελ. 26 άρθρο 47). Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Βλέπουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια τάση που συγχέει το ρόλο της αστυνομίας και το ρόλο του στρατού. Τιμούμε και σεβόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά οποιαδήποτε εμπλοκή στα θέματα της εκπαίδευσής μας, όπως αναφέρεται αόριστα στο νομοσχέδιο μας βρίσκει αντίθετους. Άλλο ο στρατός που καταστρέφει τον εχθρό ακόμα και με ανορθόδοξα μέσα και άλλο η αστυνομία που εφαρμόζει το νόμο συντεταγμένα και ελεγχόμενα.

Ανωτατοποίηση της εκπαίδευσης. Η απάντηση έρχεται σε συνέχεια των προηγουμένων. Είναι διακαής μας πόθος. Στα λόγια όλοι το θέλουν. Στην πράξη ούτε και με αυτό το νομοθέτημα κατοχυρώνεται. Δεν αναφέρει ρητά ότι η Σχολή Αστυφυλάκων ανήκει στην κατηγορία ΤΕ, ενώ δεν γίνεται μνεία σε ποια κατηγορία θα απογράφεται ο αστυνομικός, σε Τ.Ε. ή Δ.Ε.; Το θέμα είναι όμως ευρύτερο, αφορά τη λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας, τη διάρκεια και το περιεχόμενο των σπουδών, το διδακτικό προσωπικό και πολλά άλλα.

Αναβάθμιση της αστυνομίας, αλλαγή στάτους, όσον αφορά τους αστυνομικούς ως εργαζόμενους και τις παραστάσεις που σχηματίζει γι’ αυτούς η κοινωνία κυρίως μέσω των ΜΜΕ. Δυστυχώς η επικοινωνιακή πολιτική των Ηγεσιών έχει οικοδομηθεί όχι στη βάση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, που ελέγχει την εξουσία και θεωρεί την πληροφόρηση κοινωνικό αγαθό, αλλά στη βάση της εμπορευματοποίησης των πάντων.

Ασφαλής άσκηση καθηκόντων. Εννοείται ότι η ανασφάλεια που νιώθουν οι αστυνομικοί, λόγω και της αναζωπύρωσης της τρομοκρατίας, έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι περικοπές που έχουμε υποστεί μας οδηγούν στην φτωχοποίηση και στην εξαθλίωση, πολλά θύματα εν ώρα υπηρεσίας, πολύ περισσότερα τροχαία δυστυχήματα και πολλές αυτοκτονίες.

Ανεπηρέαστη λειτουργία της αστυνομίας, σχέσεις πολιτικής και φυσικής ηγεσίας. Είναι η πιο αμαρτωλή ιστορία. Σας θυμίζω τις ατέρμωνες συζητήσεις στο παρελθόν για την κατάργηση της θέσης του κομματικού γενικού γραμματέα του Υπουργείου, για την ίδρυση Αρχηγείου, που τώρα καταργείται, για την αποκομματικοποίηση της αστυνομίας κλπ. Δυστυχώς, γενιές ολόκληρες ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών έχουν γαλουχηθεί μέσα στη μήτρα της εξάρτησης από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών. Αποδιοργάνωση γίνεται και όχι μεταρρύθμιση που ζητάμε εμείς. Και για να προσδιορίσω το ζητούμενο, είναι αυτό που έθιξε ο κ. Πανούσης. Πέρα δηλαδή από το όποιο οργανωτικό σχήμα, να καθοριστεί ο προσανατολισμός και τα όρια της αστυνομικής εξουσίας, το αστυνομικό δίκαιο στις σύγχρονες συνθήκες. Πώς επιλέγεται η Ηγεσία, πώς αξιολογείται το προσωπικό κλπ. Έχουμε κάνει σχετικές προτάσεις που δεν λήφθηκαν υπόψη. Ποια είναι τα όρια της δημόσιας αστυνομικής αρχής στους τομείς της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, της τροχαίας και της τάξης, της κοινοτικής αστυνόμευσης και της επιστημονικής αστυνόμευσης. Χωρίς επιστημονική υποστήριξη το έγκλημα δεν καταπολεμάτε. Χωρίς εκδημοκρατισμό των λειτουργιών και κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων των αστυνομικών, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στην προσέγγιση των πολιτών από τη σκοπιά της κοινωνίας. Χωρίς κοινοτική – κοινωνική υποστήριξη, οι σχέσεις της αστυνομίας με τους πολίτες θα εξακολουθήσουν να είναι προβληματικές.

Αυτοκάθαρση. Αυτός ο όρος δεν μας εκφράζει διότι εμπεριέχει το στοιχείο της εσωστρέφειας. Όσο καλά κι αν λειτουργούν τα πειθαρχικά συμβούλια και οι Εσωτερικές Υποθέσεις, πάντα θα υπάρχει η καχυποψία. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος κι εδώ, πέρα από τη δική μας συμμετοχή. Η συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη στο Γραφείο Αντιμετώπισης Αυθαιρεσίας είναι θετικό βήμα, άλλωστε η θεσμοθέτησή του, δική μας πρόταση ήταν.

Ανεξάρτητος, δημοκρατικός έλεγχος, Διακομματική Επιτροπή, Συμβούλιο Αντεγκληματικής Πολιτικής. Αυτά τα καίρια ζητήματα θα έπρεπε επίσης να προτάσσονται και να θεσμοθετούνται με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Δεν έχω χρόνο να τα αναλύσω. Λακωνικά επισημαίνω μόνο ότι ακόμα και ο υφιστάμενος κοινοβουλευτικός έλεγχος πάσχει. Το υπουργείο απαντά με στερεότυπες απαντήσεις σε ερωτήσεις βουλευτών για τα προβλήματά μας, δεν υπάρχει λογοδοσία, δεν υπάρχει μέτρηση αποτελεσματικότητας υπηρεσιών, δεν υπάρχει σωστή αξιολόγηση κλπ. Η αντεγκληματική πολιτική εξακολουθεί να είναι αποτέλεσμα εσωτερικών αποφάσεων, εντός του Αρχηγείου δηλαδή, και όχι αποτέλεσμα ευρύτερης διεργασίας. Αν λειτουργούσε αυτό το συμβούλιο, θα είχαν δοθεί απαντήσεις πολύ νωρίς και όχι να ζητάμε από τον Άρειο Πάγο εκ των υστέρων να αποφανθεί αν και τι είναι εγκληματική οργάνωση. Έπρεπε να σημειωθούν φόνοι συμπολιτών μας για να αφυπνιστούμε;

Αμιγώς καθήκοντα. Εννοείται ότι συνεχίζεται ο αχταρμάς. Ενώ το νομοσχέδιο στοχεύει όπως λέγεται στην εξειδίκευση των αστυνομικών, έρχεται η Δημοτική Αστυνομία, έρχεται η παράταση της εμπλοκής μας στη φύλαξη των φυλακών και στις μεταγωγές. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ο χαρακτήρας μας ως Γενικών Καθηκόντων Ανακριτικοί Υπάλληλοι ή ως τι; Θα συνεχίζουν να βγάζουν οι σχολές προσωπικό ειδικών κατηγοριών ταχύρρυθμης εκπαίδευσης ή ανακριτικούς υπαλλήλους; Τι θα γίνει με τη δικαστική αστυνομία; Τι θα γίνει με το Λιμενικό Σώμα; Θα υπάρξει επιτέλους μια ξεκάθαρη πολιτική από ένα Υπουργείο που θα ασχολείται μακροπρόθεσμα με το ενιαίο δόγμα ασφαλείας; Διότι εδώ τίθεται και ένα άλλο ζήτημα. Αν υποθέσουμε ότι αύριο μεθαύριο υπάρξει κυβερνητική αλλαγή αυτά που θεσμοθετούνται σήμερα θα αλλάξουν, αν ερμηνεύουμε σωστά τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής; Ίσως τον πρώτο λόγο να τον έχει πάλι το υπουργείο Εσωτερικών όπως συνέβαινε παλιότερα. Γι’ αυτό επισημαίνουμε ότι απαιτείται διάλογος και διακομματική συνεννόηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ο κ. Κατσιώτης το έθεσε βέβαια αλλιώς το θέμα. Μας ρώτησε για τον προσανατολισμό της Αστυνομίας κι αν θεωρούμε ότι είναι στραμμένη στον εσωτερικό εχθρό, τον εχθρό λαό.

Δυστυχώς, επί χρόνια η αστυνομία με το βάρος που κουβαλά και από το παρελθόν, αντιμετωπίζεται με καχυποψία. Η υπερβολική συσσώρευση αστυνομικών δυνάμεων με αφορμή συγκεντρώσεις, ακόμα και ολιγομελών ομάδων, δίνει την αίσθηση της αστυνομοκρατίας. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στη χρησιμοποίηση της αστυνομίας ως κατασταλτικού μηχανισμού στους διεκδικητικούς αγώνες των άλλων εργαζομένων. Έπειτα δεν πρέπει να είναι επιτρεπτό η εμπλοκή της αστυνομίας σε καθετί που δεν μπορεί να φέρει σε πέρας άλλος φορέας του δημοσίου. Όσο για τις υπηρεσίες Ασφαλείας και το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας για τους μαθητές στο Κερατσίνι, που ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς από το ΣΥΡΙΖΑ, εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Η αστυνομία πρέπει να εφαρμόζει το νόμο. Εφόσον προβλέπεται αυτό, είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί και να ελέγχεται φυσικά, όταν αυθαιρετεί. Να έχει το θάρρος να παραδέχεται τα λάθη της. Έχουμε πει ότι οι επιχειρησιακές αστοχίες πρέπει να διδάσκονται στις σχολές και όχι να κουκουλώνονται οι ευθύνες.

Εμείς γι’ αυτό ακριβώς έχουμε ζητήσει να απαντηθεί το ερώτημα τι αστυνομία θέλουμε. Πριν από το 2008, όταν πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ ήταν ο κ. Κυριαζίδης, για πρώτη φορά χρησιμοποιήσαμε αυτή τη φράση που έχει γίνει κλισέ πλέον, και τη διαβάζουμε και σε έγκριτες εφημερίδες, κάθε φορά που ξεσπά μια αστυνομική κρίση. Μετά βέβαια όλοι το λησμονούν με αποτέλεσμα να οξύνεται και να ανακυκλώνεται το ίδιο πρόβλημα. Επειδή όμως εδώ διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουμε υπεύθυνα και σοβαρά και όχι υπό την πίεση του χρόνου. Και εμείς οι συνδικαλιστές διότι δεν μπορεί να λέμε άλλα τη μια κι άλλα την άλλη. Τα κόμματα της αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ στήριξαν την συνδικαλιστική μας δράση από τη δεκαετία του 80 και σήμερα αντιμετωπίζουμε, περιέργως, ξανά διώξεις. Αύριο το πρωί θα είμαι στη Θεσσαλονίκη για να καταθέσω ως μάρτυρας στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπου παραπέμφθηκε η πρόεδρος του πρωτοβάθμιου σωματείου της Ροδόπης καίτοι από το Πρωτοβάθμιο είχε αθωωθεί παμψηφεί. Για το γνωστό θέμα των αστυνομικών σχολών που έχουν μετατραπεί σε φυλακές.

Να αναφερθώ και στα ερωτήματα που έθεσε η κ. Κατριβάνου του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από το πώς αντιμετωπίζει η αστυνομία τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ελλείψει κοινωνικού κράτους, τους παράνομους μετανάστες, τη ρατσιστική βία και τις διαδικασίες ασύλου.

Οι συνάδελφοί μου στην συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και κατανόηση των ζητήματα των αλλοδαπών, αλλά και των συμπολιτών μας, όπως τους τοξικομανείς που ρέπουν προς την παραβατικότητα. Ενεργούν στο πλαίσιο εντολών και είναι γνωστές οι θέσεις και τα αιτήματά μας για να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών και άλλων κρατουμένων. Να αντιμετωπίζονται οι χρήστες ως άρρωστα άτομα και όχι ως εγκληματίες κλπ.

Έχουμε καταδικάσει κρούσματα ρατσιστικής βίας και έχουμε επίσης ζητήσει τα θέματα αυτά να αποτελούν αντικείμενο εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης. Να μην σας διαφεύγει όμως ότι και ο αστυνομικός αντιμετωπίζεται ρατσιστικά με γενικεύσεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Για τις διαδικασίες ασύλου, η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει αποαστυνομικοποίηση. Είναι διακριτός ο ρόλος της αστυνομίας.

Τέλος, ο κ. Λοβέρδος, ο πρώην υπουργός μας ρώτησε αν είναι λειτουργική η προτεινόμενη αναδιοργάνωση. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι είναι αλλά δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία τεχνική έκθεση που να το τεκμηριώνει. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι λειτουργική διότι δεν παρέχει εγγυήσεις, είναι πειραματισμοί, αναδιαρθρώσεις εντελώς με εμπειρικά κριτήρια.

Το νομοσχέδιο αυτό, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τον τίτλο του. Τροποποιεί απλά και μόνο τη διοικητική δομή της ιεραρχίας, καταργώντας το Αρχηγείο, τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των νομών, που συνιστούν τον πυρήνα της αστυνομικής λειτουργίας. Επίσης, με τον διαχωρισμό υφισταμένων Κλάδων και τη σύσταση αντίστοιχων παράλληλων υπηρεσιών με μοναδικό σημείο συνάντησης τον Αρχηγό του Σώματος, θα δημιουργηθούν τρεις (3) ανεξάρτητες αστυνομίες μέσα στην ίδια την αστυνομία, αν όχι πέντε (5).

Κλείνοντας, θα πω αυτό που αναφέρουμε και στην επιστολή μας προς τον κ. Πρωθυπουργό.


«Να κατανοήσετε τις ειλικρινείς μας ενστάσεις, να συμμεριστείτε την αγωνία μας και να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθειά μας για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση σε εύθετο χρόνο, μακριά από πειραματισμούς που έχουμε βιώσει όλοι στο πετσί μας και που δυστυχώς κάποιοι τους έχουν πληρώσει με την ίδια τους τη ζωή».

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Μην ψηφίσετε κάτι το οποίο εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής. Αυτό φυσικά το γνωρίζουν καλύτερα και οι κ.κ. βουλευτές που έχουν υπηρετήσει και προέρχονται από το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Μην επιτρέψετε στους εαυτούς σας να ψηφίσετε κάτι για την αποτελεσματικότητα του οποίου δεν είστε πεπεισμένοι. Μην ψηφίζετε πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζετε τί αναστάτωση και τί επιπτώσεις έχουν στις ζωές εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

Σας ευχαριστώ.

http://www.poasy.gr/web/index.php?option=com_content&view=article&id=1674

Αποτέλεσμα συνδικαλιστικής δίωξης

poasyΑθήνα 19 Φεβρουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 303/2/15θ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η χθεσινή απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αστυνομίας να επιβάλλει, εντελώς οριακά (3-2), την ποινή του προστίμου των 250 ευρώ στην πρόεδρο της Ε.Α.Υ. Ροδόπης και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας Σταυρούλας ΤΖΑΤΖΑΝΑ, ανατρέποντας την αθωωτική απόφαση (5-0) του Πρωτοβάθμιου Συμβουλίου, επιβεβαιώνει τις ανησυχίες όλων μας, όπως αυτές καταγράφηκαν στο 23ο Πανελλαδικό μας Συνέδριο, αλλά και στο πρόσφατο πρώτο Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας.
Δυστυχώς, η Ηγεσία επέδειξε ανεξήγητη εμμονή, παραπέμποντάς την με το ερώτημα της «αργίας με απόλυση», ενώ κυρίαρχο μέλημά της πρέπει να είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνδικαλιστικής μας λειτουργίας. Τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας τους πνίγουν τα συσσωρευμένα προβλήματα της υπηρεσιακής και προσωπικής τους ζωής κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και θεσμικά κατοχυρωμένοι, να τους εκπροσωπούμε, τιμώντας τον όρκο που δώσαμε, σεβόμενοι το Σύνταγμα και τους Νόμους του ελληνικού κράτους. Αυτονόητο, λοιπόν, ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να καταπέσει αυτή η απόφαση, η οποία αν μη τι άλλο, καταδεικνύει και πάλι το δίκιο μας. Άλλωστε οι αστυνομικές σχολές ακόμα «φιλοξενούν» αλλοδαπούς.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη που επέδειξαν προς την «κατηγορουμένη» οι μάρτυρες υπεράσπισής της κ.κ. Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης Άρης ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ, Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος ΠΕΤΡΙΔΗΣ και Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης – Καθηγητής των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας Αλέξανδρος ΚΩΣΤΑΡΑΣ, καθώς και οι εκπρόσωποι των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας που συμμετείχαν στην εκδήλωση συμπαράστασης έξω από το Μέγαρο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε η παραπομπή της.
ypografes-poasy

Share

Συντήρηση – επισκευή υπηρεσιακών οχημάτων αστυνομικών Υπηρεσιών

poasyΑθήνα 19 Φεβρουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 403/1/20α
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
3) Κλάδο Οικονομικοτεχνικών Μέσων και Πληροφορικής Α.Ε.Α.
4) Κλάδο Οργάνωσης Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α.
5) Διεύθυνση Οικονομικών Α.Ε.Α.
6) Διεύθυνση Τεχνικών Α.Ε.Α/ Τμ. 2ο μεταφορικών μέσων
7) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας
Θέμα: «Συντήρηση – επισκευή υπηρεσιακών οχημάτων αστυνομικών Υπηρεσιών»
Κύριε Αρχηγέ,
Η Ε.Α.Υ. Λακωνίας με το επισυναπτόμενο υπ' αριθ. 311/4/03 από 31/01/2014 έγγραφό της επανέρχεται στο σοβαρό ζήτημα της παλαιότητας των υπηρεσιακών οχημάτων, καταγγέλλοντας ότι αυτό παραμένει άλυτο, με ταυτόχρονη έκθεση σε κινδύνους των συναδέλφων μας οι οποίοι κινούνται με οχήματα τα οποία δεν έχουν υποβληθεί στην απαιτούμενη συντήρηση, λόγω μη έγκρισης των απαιτούμενων κονδυλίων από πλευράς της αρμόδιας Υπηρεσίας του Α.Ε.Α.
Σας υπενθυμίζουμε την πρότασή μας προς εσάς μέσω πολλαπλών εγγράφων μας για άμεση καταγραφή των ζημιογόνων υπηρεσιακών οχημάτων και εκείνων που χρησιμοποιούνται άνω της 5ετίας από όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να κριθεί η καταλληλότητά τους για περαιτέρω υπηρεσιακή χρήση από αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, πρόταση για την οποία ουδόλως μέχρι σήμερα έχουμε λάβει απάντηση. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του άρθρου 11 παρ. 4 του Π.Δ. 45/2008 είναι υποχρεωτική για όλους και παρακαλούμε για την άμεση έκδοση από μέρους σας σχετικής διαταγής σύμφωνα με την οποία σε όλα τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας να γίνει η απαραίτητη συντήρηση.
Κύριε Αρχηγέ,
Επιπρόσθετα, παρακαλούμε όπως με παρέμβασή σας εκδηλωθούν άμεσα υπηρεσιακές ενέργειες για:
α) εφοδιασμό της Α.Δ. Λακωνίας με όχημα μεταγωγής κρατουμένων νέου τύπου,
β) εφοδιασμό με λεωφορείο μεταφοράς προσωπικού και
γ) έγκριση των κονδυλίων για άμεση αντικατάσταση του υαλοπίνακα του μοναδικού λεωφορείου μεταφοράς προσωπικού της Α.Δ. Λακωνίας.
ypografes-poasy

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Καθαρογράφτηκε η απόφαση του ΣτΕ ,με τον μισθό Ιουνίου οι "διορθώσεις"

Καθαρογράφτηκε η απόφαση του ΣτΕ ,με τον μισθό Ιουνίου οι "διορθώσεις"
Με την μισθοδοσία του Ιουνίου θα “επιστρέψουν” εν ενεργεία στελέχη αλλά και απόστρατοι που θα πάρουν τις συντάξεις τους στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012. Αυτά λένε οι πληροφορίες που διακινούνται από πηγές “θεσμικών ενώσεων” αποστράτων που
όπως λένε έχουν επαφή με Μαξιμου.

Σωστά πολλοί θα σκεφτούν ότι σε …ελεύθερη μετάφραση αυτό μπορεί και να σημαίνει “ψηφίστε στις ευρωεκλογές όπως πρέπει” και μετά έρχονται και οι διορθώσεις.

Πάντως οι πηγές των θεσμικών ενώσεων επιμένουν ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει ήδη καθαρογραφεί και μένει το “πράσινο φως” για την δημοσιοποιησή της. Κάτι που αναμένεται μέσα στο Μάρτιο. Με δεδομένο ότι το Γενικό Λογιστήριο χρειάζεται περίπου δυο μήνες για να αναπροσαρμόσει μισθούς και συντάξεις ,προκύπτει ότι οι “διορθώσεις” θα γίνουν τον Ιούνιο.
onalert.gr/

Αίτημα για χορήγηση επιδόματος στου αστυνομικούς υπαλλήλους της Α.Δ. Κεφ-νίας και Ιθάκης

poasyΑθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 500/3/43α
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
          κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Υπουργό Οικονομικών
              κ. Ιωάννη ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
          2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
          3) Ε.Α.Υ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης
  Κύριε Υπουργέ,
  Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Κεφαλονιάς που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο και όχι μόνο, οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην Α.Δ. Κεφαλληνίας, αλλά και των άλλων όμορων Δ/νσεων που έσπευσαν προς ενίσχυση, υπερέβαλαν εαυτούς για να ανταπεξέλθουν κατά τον καλύτερο τρόπο στις επαυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες.
  Η καταπόνησή τους σε καθημερινή βάση δεν μπορεί να αποτυπωθεί. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους είναι τραγικές. Οι ίδιοι οι συνάδελφοι όσο και οι οικογένειες τους, έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση όπως φυσικά και οι άλλοι συμπολίτες τους.
  Μπροστά σ'αυτήν την κατάσταση και για την αντιμετώπιση στοιχειωδών οικονομικών αναγκών τους, η Ε.Α.Υ. Κεφαλληνίας και Ιθάκης με το επισυναπτόμενο υπ΄αριθμ: 1163 από 10-02-2014 έγγραφό της αιτείται τη χορήγηση στους συναδέλφους Αστυνομικούς της Α.Δ. Κεφαλληνίας ειδικού επιδόματος οικονομικής ενίσχυσης.
  Κύριε Υπουργέ,
  Ύστερα από τα προαναφερόμενα, φρονούμε ότι είναι αναγκαία η παρέμβασή σας, προκειμένου τύχει ικανοποίησης το αίτημα της Ε.Α.Υ. Κεφαλληνίας με τη χορήγηση στους συναδέλφους ενός χρηματικού ποσού ως οικονομική ενίσχυση.
  Ο κ. Υπουργός Οικονομικών στον οποίο κοινοποιείται, παρακαλείται για την από μέρους του θετική ανταπόκριση στο αίτημα των συναδέλφων της Ε.Α.Υ. Κεφ/νίας & Ιθάκης.
ypografes-poasy