Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Οι νέες ειδικές- επιχειρησιακές ομάδες της Ελληνικής Αστυνομίας

Οι νέες ειδικές- επιχειρησιακές ομάδες της Ελληνικής Αστυνομίας


Στο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας εισάγονται για πρώτη φορά σημαντικές ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την σύσταση ειδικών ομάδων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων βάσει του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού. Ειδικότερα, πρόκειται για τις ομάδες ειδικών δράσεων, τις κινητές αστυνομικές μονάδες και τις

ομάδες προληπτικής αστυνόμευσης.

Οι Ομάδες Ειδικών Δράσεων (Ο.Ε.Δ.), οι οποίες στελεχώνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και έχουν ως αποστολή την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση ειδικών ή σημαντικών ζητημάτων ασφάλειας, καθώς και την αντιμετώπιση σοβαρών και επικίνδυνων καταστάσεων δημόσιας τάξης στις περιοχές που δεν λειτουργούν ή σε περιπτώσεις που δεν δύνανται να ανταποκριθούν άμεσα οι αρμόδιες αυτοτελείς Υπηρεσίες Ειδικών Αποστολών. Με άλλα λόγια, δημιουργούνται παρόμοιες ομάδες με την επιχειρησιακή φιλοσοφία των Ο.Π.Κ.Ε στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ για την υπόλοιπη επικράτεια στις Αστυνομικές Περιφέρειες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μετά το ανθρωποκηνυγητό των Αλβανών δραπετών που δραπέτευσαν τον περασμένο Μάρτιο από τις φυλακές Τρικάλων χρειάζονται ειδικές δυνάμεις καταλλήλως εκπαιδευμένες για την σύλληψη κακοποιών που δρουν στο ύπαιθρο και συγκεκριμένα στην επαρχία και πέριξ ορεινών όγκων. Ειδική μνεία στις Ο.Ε.Δ γίνεται ως προς τον οπλισμό τους αφού αυτός θα αποτελείται από βαρύ οπλισμό πολεμικών διαμετρημάτων. Να σημειωθεί πως οι Ο.Π.Κ.Ε συνεχίζουν να διατηρούνται κανονικά στις Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης.Η εκπαίδευση των Ομάδων Ειδικών Δράσεων θα είναι στρατιωτικοποιημένη ενώ δεν αποκλείεται μέρος της εκπαίδευσης εκτός από τις αστυνομικές εγκαταστάσεις να λάβει χώρα και στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου. Πολλά από τα αντικείμενα στα οποία θα κληθούν να εκπαιδευθούν οι αστυνομικοί θα είναι από το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών. Η ΕΛ.ΑΣ πλέον έχει αντιληφθεί την σημασία που κρύβουν οι ασύμμετρες απειλές από τα Βόρεια σύνορα αλλά και οι κάθε λογής ποινικοί που δραστηριοποιούνται στην επαρχία. Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή θα είναι στρατιωτικών πρότυπων παρόμοια με αυτή των σύγχρονων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, δημιουργούνται οι Ομάδες Προληπτικής Αστυνόμευσης (Ο.Π.Α.), οι οποίες έχουν ως αποστολή τη διενέργεια πεζών ή και εποχούμενων περιπολιών, ιδίως σε αστικές περιοχές ή σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης αστυνόμευσης, προς το σκοπό αποτροπής παράνομων ενεργειών και εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Η πεζή αστυνόμευση δυστυχώς είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια και φαίνεται πως το Υπουργείο έχει αντιληφθεί την βαρύνουσα σημασία τους. Οι Ο.Π.Α θα εδρεύουν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα των αστικών κέντρων και ειδικότερα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και θα δρουν επικουρικά της Άμεσης Δράσης καθώς και των οχημάτων των τμημάτων τάξης και ασφάλειας. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο κέντρο των Αθηνών αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.) που λειτουργούν εκ νέου και δραστηριοποιούνται βάσει των διατάξεων του άρθρου 77Α του προεδρικού διατάγματος 141/1991 (Α΄ 58), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 80/2007(Α΄ 96) και έχουν ως αποστολή τη συμπλήρωση της οργανωμένης αστυνομικής δράσης σε θέματα γενικής αστυνόμευσης, μέσω της διενέργειας περιπολιών και της παροχής εξυπηρέτησης στους πολίτες, ιδίως των απομακρυσμένων περιοχών. Έτσι λοιπόν, σε Αττική και Θεσσαλονίκη συγκροτούνται Κ.Α.Μ που θα συνδράμουν σε αστυνομικές διευθύνεις στα πλαίσια μεγάλων αστυνομικών επιχειρήσεων π.χ καταδίωξης κακοποιών. Επιπλέον, οι Κ.Α.Μ θα συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ για την αντιμετώπιση οχλοκρατικών καταστάσεων και αντιμετώπισης ταραχών στα αστικά κέντρα. Να σημειωθεί πως θα υπάρχει στενή συνεργασία με τον Κλάδο προστασίας συνόρων και μετανάστευσης και οι Κ.Α.Μ θα μεταβαίνουν στα σύνορα προς συνδρομή των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων ήτοι των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης.

Την αναλυτική παρουσίαση για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ μπορείτε να βρείτε εδώ

Να σημειωθεί πως εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και ειδική μνεία στο Πυροσβεστικό Σώμα το οποίο εφεξής θα αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της Γενικής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας.

του Γιάννη Νικήτα
http://defencenews.gr

Οι ψηφισθείσες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου

shmata_poasy-poaxiaΑθήνα, 31 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 500/8/2α
Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ψηφίστηκε, χθες, κατά πλειοψηφία, από τη Βουλή των Ελλήνων το πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των διατάξεων εκείνων, την απόσυρση των οποίων είχαμε ζητήσει, ως επιζήμιων για τον ασφαλιστικό μας φορέα.
Μετά από έντονες πιέσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς, προς βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων, αλλά και με δια ζώσης παρέμβαση στον ίδιο τον κ. Πρωθυπουργό, καταφέραμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα όσον αφορά τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αλλά και να διασφαλίσουμε ότι το ποσό των 500 ευρώ από το πλεόνασμα θα χορηγηθεί σε ένα μεγαλύτερο του αρχικά προϋπολογισθέντος αριθμού δικαιούχων. Ειδικότερα, με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν πριν και κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και εν αναμονή της τελικής του μορφής, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1) ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΦΑΠΑΞ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
1. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 50 και 51 του ν.3205/2003 (Α' 297), όπως ισχύουν, και ευρίσκονταν σε ενέργεια κατά την 31-1-2014, καταβάλλεται εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ. Η καταβολή της ενίσχυσης πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (Ε.Α.Π.) με καταστάσεις που συντάσσουν σι εκκαθαριστές αποδοχών των οικείων Υπηρεσιών.
2. Η ανωτέρω ενίσχυση καταβάλλεται ολόκληρη, εφόσον οι συνολικές μεικτές τακτικές αποδοχές μηνός Ιανουαρίου 2014 των ανωτέρω στελεχών, δεν υπερέβαιναν τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Για αποδοχές πάνω από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ και μέχρι χίλια πεντακόσια σαράντα δύο (1.542) ευρώ, η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση μειώνεται κατά δώδεκα (12) ευρώ για κάθε ένα (1) επιπλέον ευρώ αποδοχών.
3. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου, στις μηνιαίες τακτικές αποδοχές δεν συνυπολογίζονται οι κάτωθι παροχές:
α) Η οικογενειακή παροχή (άρθρο 17 του ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α)).
β) Η ειδική αποζημίωση (πενθήμερα) της αριθμ.2015007/1423/0022/14.2.1989 κ.υ.α. (ΦΕΚ 199 Β), που κυρώθηκε με το άρθρο 7 παρ.1 του ν.1858/1989 (ΦΕΚ 148 Α) και
της αριθμ.164721/4033/12.1.1982 κ.υ.α. (ΦΕΚ 58 Β'), που κυρώθηκε με το
άρθρο 55 παρ.Θ του ν.1249/1982 (ΦΕΚ 43 Α).
γ) Το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων (νυχτερινά) (άρθρο 51 παρ.Α8 του ν. 3205/2003).
4. Η ανωτέρω χρηματική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Δυστυχώς, πρέπει να επισημανθεί ότι η πρότασή μας για δικαιότερη κατανομή του ποσού στο σύνολο του αστυνομικού προσωπικού, δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.
2) «Από 1.7.2014, καταργούνται:
1. Η απόδοση στους ασφαλιστικούς φορείς του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του ποσοστού 4% των εισπρακτέων από τρίτους ή φορείς μη επιχορηγούμενους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, εσόδων από την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3, του άρθρου 22, του ν. 3938/2011(Α.61). Το ανωτέρω ποσοστό αποτελεί, εφεξής, έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, του άρθρου 22, του ανωτέρω νόμου.
2. Η απόδοση στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, των ποσών που προβλέπονται με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 20, του ν. 4058/2012(Α.63), όπως ισχύει. Τα ποσά αυτά αποτελούν εφεξής έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Η κράτηση 3% επί των διενεργηθέντων παντός είδους προμηθειών, κατασκευών, αγορών, επισκευών, που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΠΑΣ, όπως προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 8, του Α.Ν. 884/1937(A.387), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. ιη, της παρ. 1, του άρθρου 3, του ν. 1169/1981(A.180)». κλπ.
Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις μας, που έλαβαν χώρα και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, υπήρξε τροποποίηση της αρχικής διάταξης που προέβλεπε και την κατάργηση του κατωτέρω κοινωνικού πόρου (καταδικαστικές αποφάσεις), ως εξής ώστε να ισχύει από 1.7.2014:
Β. Η παρ. 1 του άρθρου 20, του ν.4058/2012 (A' 63), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1.α. Στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού και στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, περιέρχεται ως πόρος σε ποσοστό 68% και 32% αντίστοιχα, ποσοστό 5% επί των επιβαλλόμενων σε χρήμα ποινών, καθώς και επί των ποσών που προκύπτουν από τη μετατροπή των στερητικών της ελευθερίας ποινών.
β. Στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, περιέρχεται ως πόρος σε ποσοστό 68% το ποσό που προέρχεται από την εκποίηση των πάσης φύσεως πλεοναζόντων και μη αναγκαιούντων ή πεπαλαιωμένων κινητών πραγμάτων, ιδίως υλικών, εφοδίων, μηχανημάτων, παντός είδους τροχοφόρων και πλωτών μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό για τον οποίο προορίζονται. Τα ανωτέρω υλικά παραδίδονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς και ακολουθείται η ισχύουσα διαδικασία για την εκποίηση πολεμικού υλικού.»
Γ. Η διάταξη της ανωτέρω περίπτωσης Β΄ ισχύει από 1.7.2014.
3) Η Βουλή, τέλος, είχε κληθεί, να ψηφίσει την ακόλουθη διάταξη, που άλλαζε άρδην τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αλλά και του εφάπαξ βοηθήματος, πέραν του ότι θα επανέφερε το ΤΕΑΠΑΣΑ στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας:
Δ. Από 1.1.2015 οι φορείς, τομείς και κλάδοι Επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη λειτουργούν με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο τηρούνται σε ατομικές μερίδες. Από την ίδια ημερομηνία οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν.4052/2012 (Α΄41), όπως ισχύει, έχουν ανάλογη εφαρμογή και στους εν λόγω φορείς, τομείς και κλάδους».
Επρόκειτο για μια ωμή παρέμβαση στον ασφαλιστικό μας φορέα, ο οποίος είχε καταστεί αυτόνομος και είχε υπαχθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να ρυθμίζει αυτόνομα τα του οίκου του, αλλά η Κυβέρνηση επικαλούμενη τις μνημονιακές δεσμεύσεις επιχείρησε να ακυρώσει ό,τι είχαμε επιτύχει μέχρι σήμερα για τη βιωσιμότητα του ΤΕΑΠΑΣΑ και τη διασφάλιση του ύψους του εφάπαξ βοηθήματος και των επικουρικών συντάξεων. Οι Ομοσπονδίες μας μόλις πληροφορήθηκαν τις προθέσεις της Κυβέρνησης και ιδίως του Υπουργού Εργασίας κ. Ιωάννη ΒΡΟΥΤΣΗ, σήμαναν συναγερμό και κατέστησαν σαφές σε όλα τα επίπεδα ότι τυχόν υπαναχώρηση θα σήμαινε εμπαιγμό των ενστόλων.
Κατόπιν τούτου, ο Υπουργός Εργασίας από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι αφενός το Ταμείο παραμένει υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αφετέρου δε με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε, εξαιρείται το Ταμείο Πρόνοιας από τον νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων που θα ισχύσει για όλα τα ταμεία από 1/1/2015, σύμφωνα με το μαθηματικό τύπο του Υπουργείου Εργασίας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να μην εφησυχάζουμε διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων ρυθμίσεων εις βάρος του ασφαλιστικού μας φορέα και των προσδοκιών των συναδέλφων μας για ένα αξιοπρεπές εφάπαξ.
Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα τελεί σε επαγρύπνηση, διεκδικώντας την αποκατάσταση των αδικιών δεδομένου ότι ο ασφαλιστικός μας φορέας έχει υποστεί καίριο πλήγμα εξαιτίας των γνωστών «κουρεμάτων» με το Ν. 4050/2010 (τα αποθεματικά του ΤΕΑΠΑΣΑ απομειώθηκαν κατά 360 εκατ. ευρώ και του ειδικού λογαριασμού αρωγής (Ίδρυμα εξοχών), που στηρίζεται αποκλειστικά στις εισφορές μας απομειώθηκαν κατά 70%, ήτοι υπέστησαν απώλεια 16.620.270 ευρώ).
Τέλος, επειδή οφείλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι, επισημαίνουμε ότι πολλοί βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα και ιδιαίτερα οι βουλευτές που προέρχονται από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, στήριξαν με έμφαση τα δίκαια αιτήματά μας, αποδεικνύοντας ότι με τη σθεναρή τους στάση δύνανται να προστατέψουν τον ένστολο.
Στην προσπάθειά μας αυτή προσβλέπουμε στην στήριξη όλων των βουλευτών, καθώς ο δρόμος θα είναι μακρύς.
ypografes_poasy-poaxia

Τήρηση βιβλίου υπηρεσίας

poasy
Αθήνα 31 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 402/1/3α
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
3) Προϊστάμενο Κλάδου Οργάνωσης & Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α.
Υποστράτηγο κ. ΝΙΤΣΑ Γεώργιο
4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Τήρηση βιβλίου υπηρεσίας»
Κύριε Αρχηγέ,
Με το υπ' αριθ. 21/2014 από 15/3/2014 έγγραφό της (επισυνάπτεται) η Ε.Α.Υ. Αχαΐας αναφέρει ότι καίτοι το ηλεκτρονικό βιβλίο υπηρεσίας μέσω του POL έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το έτος 2009, παρ' όλα αυτά δεν έχει παύσει η τήρηση του χειρόγραφου βιβλίου υπηρεσίας, με αποτέλεσμα οι Γραμματείς των Υπηρεσιών να είναι υποχρεωμένοι καθημερινά να συνεχίζουν την καταχώρησή τους σ' αυτό και να επαυξάνεται έτσι η γραφειοκρατία.
Κύριε Αρχηγέ,
Επειδή η εφαρμογή του POL δημιουργήθηκε για την αναβάθμιση του Οργανισμού της ΕΛ.ΑΣ. με τον περιορισμό και της γραφειοκρατίας, παρακαλούμε όπως με παρέμβασή σας το όλο ζήτημα τύχει άμεσης και οριστικής λύσης με έκδοση σχετικής διαταγής που θα παύει την χειρόγραφη τήρηση του βιβλίου υπηρεσίας.
ypografes-poasy

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Πως θα δοθεί το επίδομα αλληλεγγύης στους ένστολους, Το πλαφόν των αποδοχών, Ποια είναι τα 3 επιπλέον επιδόματα που εξαιρούνται

Πως θα δοθεί το επίδομα αλληλεγγύης στους ένστολους, Το πλαφόν των αποδοχών, Ποια είναι τα 3 επιπλέον επιδόματα που εξαιρούνται

Πριν από λίγες ώρες, ο γνωστός συνδικαλιστής, μέλος του δ.σ. της ένωσης Αθηνών Δημήτρης Καραγιαννόπουλος, ανέβασε στο facebook το τελικό κείμενο που προβλέπει πως θα δοθεί και σε ποιους (προϋποθέσεις) η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση στους ένστολους.
Διαβάστε το κείμενο και
το επίμαχο τμήμα
"Το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου που το οποίο θα συζητηθεί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Σάββατο στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, όπου θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα.
ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.4.: ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΦΑΠΑΞ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΕ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
1. Στα στελέχη των Ενό̟πλων ∆υνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – ΕλληνικήςΑκτοφυλακής, τα ο̟οία αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 50και 51 του ν.3205/2003 (Α’ 297), ό̟ως ισχύουν, και ευρίσκονταν σε ενέργεια κατά την 31-1-2014, καταβάλλεται εφά̟παξ χρηματική ενίσχυση, ύψους ̟εντακοσίων (500) ευρώ. Η καταβολή της ενίσχυσης ̟πραγματο̟οιείται μέσωτης Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (Ε.Α.Π.) με καταστάσεις ̟που συντάσσουν οι εκκαθαριστές α̟ποδοχών των οικείων Υ̟ηρεσιών.
2. Η ανωτέρω ενίσχυση καταβάλλεται ολόκληρη, εφόσον οι συνολικές μεικτές τακτικές α̟ποδοχές μηνός Ιανουαρίου 2014 των ανωτέρω στελεχών, δεν υ̟περέβαιναν τα χίλια ̟εντακόσια (1.500) ευρώ. Για απ̟οδοχές ̟άνω α̟πό χίλια ̟εντακόσια (1.500) ευρώ και μέχρι χίλια ̟πεντακόσια σαράντα δύο(1.542) ευρώ, η εφά̟αξ χρηματική ενίσχυση μειώνεται κατά δώδεκα (12)ευρώ για κάθε ένα (1) ε̟πι̟λέον ευρώ α̟ποδοχών.
3. Για την εφαρμογή των διατάξεων του ̟παρόντος άρθρου, στις μηνιαίες τακτικές α̟ποδοχές δεν συνυ̟πολογίζονται οι κάτωθι ̟παροχές:
α) Η οικογενειακή ̟παροχή (άρθρο 17 του ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α ́)).
β) Η ειδική α̟ποζημίωση της αριθμ.2015007/1423/0022/ 14.2.1989 κ.υ.α. (ΦΕΚ 199 Β ́), ̟που κυρώθηκε με το άρθρο 7 ̟αρ.1 του ν.185 8/1989 (ΦΕΚ 148 Α ́) και της αριθμ.164721/4033/12.1.1982 κ.υ.α. (ΦΕΚ 58 Β ́), ̟που κυρώθηκε με το άρθρο 55 ̟αρ.Θ ́του ν.1249/1982 (ΦΕΚ 43 Α ́).
γ) Το ε̟πιδομα αυξημένης ε̟πιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων (άρθρο 51̟παρ.Α8 του ν.3205/2003).
4. Η ανωτέρω χρηματική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υ̟πόκειται σε ο̟ποιαδή̟οτε κράτηση δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη ̟προς το ∆ημόσιο ή ̟πιστωτικά ιδρύματα και δεν υ̟πολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή ο̟ποιασδή̟οτε άλλης παροχής κοινωνικού ή ̟προνοιακού χαρακτήρα
.bloko

"Τορπίλη" στα ασφαλιστικά ταμεία

shmata_poasy-poaxia
Αθήνα 28 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 500/8/2
Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Ιωάννη ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Κοιν: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
2) Πολιτικά Κόμματα
3) Πρωτοβάθμιες Ενώσεις
Κύριε Υπουργέ,
Με το πολυνομοσχέδιο, που προωθείται προς ψήφιση, την Κυριακή, από την Κυβέρνηση, με τη μορφή του κατεπείγοντος, εισάγονται αιφνιδιαστικά νέες διατάξεις που αφορούν την Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα τα ασφαλιστικά μας ταμεία και τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με το κείμενο που έχει διαρρεύσει στα ΜΜΕ: Σελίδα 29:
«Από 1.7.2014, καταργούνται:
1. Η απόδοση στους ασφαλιστικούς φορείς του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του ποσοστού 4% των εισπρακτέων από τρίτους ή φορείς μη επιχορηγούμενους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, εσόδων από την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3, του άρθρου 22, του ν. 3938/2011(Α.61). Το ανωτέρω ποσοστό αποτελεί, εφεξής, έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, του άρθρου 22, του ανωτέρω νόμου.
2. Η απόδοση στο Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων, των ποσών που προβλέπονται με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 20, του ν. 4058/2012(Α.63), όπως ισχύει. Τα ποσά αυτά αποτελούν εφεξής έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Τo πρώτο εδάφιο της παρ. 1, του άρθρου 20, του ν. 4058/2012(A' 63), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
4. «Στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού περιέρχεται ως πόρος σε ποσοστό 68%:»
5. Η κράτηση 3% επί των διενεργηθέντων παντός είδους προμηθειών, κατασκευών, αγορών, επισκευών, που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του ΤΕΑΠΑΣΑ/ΤΠΑΣ, όπως προβλέπεται με τις διατάξεις του άρθρου 8, του Α.Ν. 884/1937(A.387), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. ιη, της παρ. 1, του άρθρου 3, του ν. 1169/1981(A.180)».
Σελίδα 83:
Δ. Από 1.1.2015 οι φορείς, τομείς και κλάδοι Επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη λειτουργούν με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο τηρούνται σε ατομικές μερίδες. Από την ίδια ημερομηνία οι διατάξεις του άρθρου 42 του ν.4052/2012 (Α΄41), όπως ισχύει, έχουν ανάλογη εφαρμογή και στους εν λόγω φορείς, τομείς και κλάδους».
Επειδή, από τις διατάξεις αυτές -παρά τα κενά και τις ασάφειες που παρουσιάζουν- προκύπτει αβίαστα ότι θα υπάρξει αφενός απώλεια εσόδων και άρα υπονόμευση της εξυγιαντικής διαδικασίας των ασφαλιστικών μας φορέων, αφετέρου δε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, σας καλούμε να αποσύρετε τις επίμαχες διατάξεις, ούτως ώστε να μην αναιρέσετε τις θετικές ρυθμίσεις, για τις οποίες άλλοι συνάδελφοί σας υπουργοί είχαν υπερθεματίσει, συζητώντας με τους συνδικαλιστικούς μας φορείς τρόπους εξυγίανσης των ταμείων μας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το «διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση», που θεσπίζεται ως πλαίσιο χορήγησης των επικουρικών συντάξεων, υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4142/2013 που συμπλήρωσε το άρθρο 95 του νόμου 3655/2008, προσδιοριζόταν το ύψος, ο τρόπος υπολογισμού και οι προϋποθέσεις χορήγησης των πάσης φύσεως παροχών του ΤΕΑΠΑΣΑ, με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από αναλογιστική μελέτη και πρόταση του Ταμείου. Έτσι, όμως, ανοίγει ο δρόμος επιστροφής του Ταμείου στο Υπουργείο Εργασίας, καίτοι αυτό δεν αντιμετωπίζει ταμειακά ελλείμματα, ενώ οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν τη βιωσιμότητά του μακροπρόθεσμα.
Σας καλούμε, τέλος, να σεβαστείτε τη διαδικασία του διαλόγου για την αναζήτηση των όποιων λύσεων με βάση εμπεριστατωμένες μελέτες και όχι με διαρκείς αιφνιδιασμούς και μια λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».
ypografes_poasy-poaxia

Αίτημα για συνάντηση με τον πρόεδρο του Μ.Τ.Σ.

shmata_poasy-poaxia
Αθήνα, 28 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 505/1/20
Προς: Τον Πρόεδρο του Μ.Τ.Σ.
Αντιστράτηγο ε.α. κ. Χαρίλαο ΜΠΟΥΚΟΒΑΛΑ
Κοιν.: 1) Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Δημήτριο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
2) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
3) Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Αθανάσιο ΔΑΒΑΚΗ
4) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
5) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
6) Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α.
Αντιστράτηγο κ. Κων/νο ΤΣΟΥΒΑΛΑ
7) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Αίτημα για συνάντηση με τον πρόεδρο του Μ.Τ.Σ.»
Κύριε Πρόεδρε,
Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στους συναδέλφους μας, τα σχεδόν καθημερινά δημοσιεύματα, τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού τύπου, αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, καθώς και για τις λύσεις που εξετάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσω μιας επιτροπής που συστήθηκε από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. ΔΑΒΑΚΗ, με σκοπό τη διενέργεια διαγωνισμού για ανάδειξη εξωτερικού φορέα που θα αναλάβει την εκπόνηση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης.
Για μια ακόμα φορά, επισημαίνουμε ότι ως εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Ελληνική Αστυνομία, εξαιρεθήκαμε προκλητικά από τις εργασίες της επιτροπής, αν πράγματι υφίσταται, ενώ παράλληλα δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για τις φερόμενες συναντήσεις σας με εκπροσώπους της Τρόικας, προκειμένου να ενοποιηθούν τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων ως φορέας επικουρικής ασφάλισης.
Προς τούτο, εκπροσωπώντας τους 35.000 πλέον μετόχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, παρακαλούμε όπως άμεσα ορίσετε συνάντηση με τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών μας, προκειμένου να ενημερωθούμε για τις ενέργειες και διεργασίες που γίνονται.
ypografes_poasy-poaxia

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Επιστολή στον Πρωθυπουργό για την κατανομή της ΕΦΑΠΑΞ αποζημίωσης

omospondies_logo
Αθήνα 27 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 605/9/82
Προς: Τον Πρωθυπουργό της Χώρας
κ. Αντώνη ΣΑΜΑΡΑ
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ενόψει της προώθησης στη Βουλή των Ελλήνων της ρύθμισης για την καταβολή μέρους του πλεονάσματος στο ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και επειδή ο τρόπος χορήγησής του έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αφήνοντας αισθήματα πικρίας στο μεγαλύτερό του μέρος, θέλουμε να σας εκφράσουμε τις θέσεις μας, αλλά και προτάσεις για μια δικαιότερη κατανομή του διατιθέμενου ποσού.
Προς τούτο, παρακαλούμε όπως τύχουμε άμεσης συνάντησης μαζί σας, προκειμένου να εξευρεθεί ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος εφαρμογής αυτής της κυβερνητικής απόφασης.
Με εκτίμηση
ypografes_omospondion4

Διαβάστε το 81ο τεύχος της Νέας Αστυνομίας

Αύξηση κατά 30% η προσέλευση των αστυνομικών στις λέσχες

Αύξηση κατά 30% η προσέλευση των αστυνομικών στις λέσχες
Τα νέα μισθολογικά δεδομένα, αλλά και η αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της... ετήσιας απολογιστικής Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων που πραγματοποιήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει
μισθολογικά οι αστυνομικοί ανά την Ελλάδα, O αντιπρόεδρος επί των οικονομικών θεμάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών
Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Αντώνης Ζαχαριουδάκης έκανε λόγο για λέσχες – «λύσεις ντροπής» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι παρατηρείται αύξηση κατά 30% στις λέσχες σίτισης της Αστυνομίας.

Ο κ. Ζαχαριουδάκης τόνισε πως ένας νέος αστυνομικός, που εισέρχεται στην αγορά εργασίας μέσω της Σχολής Αστυνομικών, «καλείται σήμερα να διαχειριστεί τη φτώχεια του με επτακόσια ευρώ. Γι’ αυτό ένα από τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και θα έλεγα ότι είναι ένα αίτημα ντροπής, είναι να ιδρύουμε λέσχες σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορούν να σιτίζονται τουλάχιστον με ένα πολύ χαμηλό κόστος οι συνάδελφοι. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αύξηση προσέλευσης συναδέλφων μας στις λέσχες γι’ αυτό και υπάρχουν καθημερινά αιτήματα να δημιουργηθούν λέσχες και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό δείχνει ότι οι συνάδελφοί μας δεν μπορούν να επιβιώσουν. Ζουν μακριά από τις οικογένειές τους, ενοικιάζουν σπίτι, με ακατάστατο ωράριο και έτσι καταφεύγουν σε λύσεις όπως είναι οι λέσχες σίτισης. Αυτό όμως είναι λύση ντροπής: δηλαδή είναι ντροπή για μια Πολιτεία να δημιουργεί λέσχες επειδή δεν μπορεί να πληρώσει τον αστυνομικό. Για παράδειγμα η αύξηση προσέλευσης στην κεντρική λέσχη των Αθηνών έχει ξεπεράσει το 30%».

Οπως επεσήμανε ο κ. Ζαχαριουδάκης, σχολιάζοντας το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης «οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για αποκατάσταση της αδικίας προς τους ενστόλους, απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Παρόλο που όλοι οι συνάδελφοι ευελπιστούσαν ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας, ήρθε ο πρωθυπουργός και έβαλε αρκετούς φραγμούς: δίνει το επίδομα αλληλεγγύης σε λιγότερο από το μισό του προσωπικού, τα κριτήρια τα οποία βάζει είναι καθαρά υποκειμενικά και θεωρούμε ότι αυτό δεν μας καλύπτει».

ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Για την αναδιάρθρωση στην Αστυνομία ο κ. Ζαχαριουδάκης ανέφερε ότι «δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορεί να επιλύσει προβλήματα και δυσλειτουργίες του Οργανισμού μας, διότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει τοπικά και πώς ακριβώς φαντάζονται να “βγάλουν” τον κόσμο έξω. Δεν ξέρουμε πώς θα στηθεί το σκηνικό σε επίπεδο Αστυνομικών Τμημάτων και Τμημάτων Ασφαλείας. Η αναδιάρθρωση -κατά την άποψή μας- έπρεπε να ξεκινήσει από εκεί: δηλαδή πρώτα να δούμε πού θα κάνουμε Αστυνομικά Τμήματα και Τμήματα Ασφαλείας και μετά να προχωρήσουμε παραπάνω». Για το γνωστό άρθρο 30 που αποσύρθηκε σχολίασε σχετικά: «Οτι η Κρήτη έχει ιδιαιτερότητες. Υπάρχει μια τροπολογία η οποία μιλάει για την Περιφερειακή Διεύθυνση Ασφαλείας στο Ηράκλειο και τη Γενική Διεύθυνση στα Χανιά. Κατά πόσο σε δύο διαφορετικές πόλεις θα υπάρχουν δύο επικεφαλής και θα συντονιστούν, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δει η ηγεσία και ο υπουργός».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Μιλώντας για την επικείμενη αναδιάρθρωση και το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού σε μάχιμες Υπηρεσίες των Χανίων ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων Γιάννης Ζερβός ανέφερε ότι «θέλουμε η αναδιάρθρωση να αφορά τις Αστυνομικές Υπηρεσίες που είναι κοντά στον πολίτη. Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι το σχέδιο που προβλέπει κλάδους σε επίπεδο ιεραρχίας. Για την Κρήτη, επειδή πολύς λόγος γίνεται για τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, εμείς αγωνιούμε για την επάνδρωσή τους που κανείς δεν μας έχει απαντήσει σχετικά».

Επίσης ο κ. Ζερβός εξέφρασε την αγωνία του, σε περίπτωση που δημιουργηθεί Τμήμα Μεταγωγών στη φυλακή Χανίων, «από πού θα επανδρωθεί και ποιοι αστυνομικοί θα μείνουν για να κάνουν αστυνόμευση. Την ίδια ώρα οι σωφρονιστικοί εργαζόμενοι υπερεργάζονται, οι κρατούμενοι αρχίζουν και στοιβάζονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μη κατάλληλες συνθήκες σωφρονισμού κ.λπ.». Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος τόνισε ότι με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση «σε όλη την Περιφέρεια της Ελλάδας θα κλείσουν Αστυνομικές Υπηρεσίες, δηλαδή θα κλείσει το 50% των Αστυνομικών Υπηρεσιών πανελληνίως».

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Ο νομικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χαράλαμπος Μπουκουβάλας, μιλώντας για τις αλλαγές που έρχονται στα οικονομικά δεδομένα των ένστολων, αστυνομικών, πυροσβεστών κ.ά., αναφέρθηκε στην απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται πριν το Πάσχα και αφορά την αναδρομική επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων και την κρίση του μισθολογίου τους. Σύμφωνα με τον κ. Μπουκουβάλα «τα παρακρατηθέντα χρήματα θα επιστραφούν στους αστυνομικούς, αλλά και σε όλους τους ένστολους καθώς παρανόμως και αντισυνταγματικώς τους κρατήθηκαν».
Για την κρίση του μισθολογίου τόνισε πως «θα έχουμε μάλλον μια επιστροφή του μισθολογίου των ενστόλων στο καθεστώς του Αυγούστου 2012».

ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
goodnet.gr

Δικαίωση των αστυνομικών, ένα δίκαιο μισθολόγιο - Κείμενο και πίνακες του Αντώνη Ζαχαριουδάκη

Δικαίωση των αστυνομικών, ένα δίκαιο μισθολόγιο - Κείμενο και πίνακες του Αντώνη Ζαχαριουδάκη
Η αίτηση ακύρωσης των περικοπών, που κατατέθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας από την ΠΟΑΣΥ, οδήγησε σε μια πρωτοφανή απόφαση κι όπως διαφαίνεται από τις διαρροές, το ΣτΕ μας δικαίωσε. Οι περικοπές που μας επιβλήθηκαν με το τρίτο Μνημόνιο κρίνονται αντισυνταγματικές, και είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται να
επιστρέψει τα παρακρατηθέντα αναδρομικά Αυγούστου-Νοεμβρίου του 2012, και παράλληλα να επαναφέρει τις αποδοχές μας στα επίπεδα πριν την 1-8-2012.

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη, εμείς πρέπει να κρατήσουμε την ουσία της Απόφασης, που υποστηρίζει ότι είμαστε οι πλέον αδικημένοι των «ειδικών μισθολογίων». Κι εκεί ακριβώς είναι το ζήτημα και οδηγηθήκαμε στην αυτονόητη απόφαση του ΣτΕ. Τα ειδικά μισθολόγια δημιουργήθηκαν με γνώμονα την «ειδική» φύση ορισμένων επαγγελμάτων και όχι βάσει των αποδοχών των εργαζομένων. Καταλήξαμε, λοιπόν, να εξομοιωθούμε με τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς, τους ιατρούς του ΕΣΥ, ακόμα και με τους διπλωμάτες(!).

Οι Αστυνομικοί έχουμε τους χαμηλότερους βασικούς μισθούς των ειδικών μισθολογίων και πολλά μικρά επιδόματα. Έτσι, με κάθε μείωση όταν οι άλλοι έχαναν 50€, εμείς χάναμε 300€, εξαιτίας της επιδοματικής πολιτικής και της αδυναμίας των Κυβερνήσεων να ενσωματώσουν αυτά τα επιδόματα στο μισθό μας. Ποια είναι λοιπόν η σχέση μας με τα ειδικά μισθολόγια; Δεν έχουμε ούτε ίδιους μισθούς, ούτε τις ίδιες περικοπές.

Ενδεικτικά, οι βασικοί μισθοί για τις βασικές κατηγορίες των κρατικών λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, διαμορφώθηκαν μετά τις περικοπές του Ν.4093/12 (και αναδρομικά από την 1-8-2012) ως εξής:

Δικαστικοί Λειτουργοί
από 1.369€ έως 3.022 €
Ιατροί Ε. Σ. Υ.
από 1.007€ έως 1.665 €
Μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίου
από 1.065€ έως 1.459 €
Διπλωματικός Κλάδος ΥΠ.ΕΞ.
από 1.061€ έως 1.899€
Μέλη ΔΕΠ των ΑΣΕΙ
από 954€ έως 1.307 €
Μουσικοί ΚΟΑ-ΚΟΘ-ΟΛΣ κ.λ.π.
από 886€ έως 1.302€
Ερευνητές των ΚΕΠΕ
από 714€ έως 1.165 €
Για μας εμάς, όμως, οι βασικοί μας μισθοί μειώθηκαν από 8€ έως 464€ το μήνα ή κατά 3% έως 20% ποσοστιαία, και διαμορφώθηκαν ως εξής:
Αστ/κας
718€
Υ/Α΄
910€
Υπαρχ/κας
770€
Α/Β΄
928€
Αρχ/κας
796€
Α/Α΄
971€
Ανθ/μος
823€
Α/Υ
1.033€
Υ/Β΄
875€
Α/Δ
1.146€


Παράλληλα, από 9% έως 28% μειώθηκαν και τα υπόλοιπα επιδόματα. Έτσι, με τις νόμιμες μηνιαίες κρατήσεις ο πληρωτέος μισθός ενός μάχιμου Αστυνομικού, που καθημερινά προασπίζεται τη δημόσια ασφάλεια και ρισκάρει την ζωή του, μετά βίας αγγίζει τα 800€, δηλαδή λιγότερο από τον βασικό μισθό ενός μουσικού της Κρατικής Ορχήστρας (χωρίς να προσθέσουμε τα επιδόματα που ενδεχομένως θα έχει).

Οι επισημάνσεις αυτές δεν γίνονται για να στιγματίσουμε κάποιους άλλους επαγγελματίες, αλλά για αποδείξουμε ότι δεν έχουμε σχέση με τους μισθούς που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στα ειδικά μισθολόγια.

Η Ομοσπονδία, στην προσπάθειά της να αποδείξει την αναντιστοιχία μας με τους αμειβόμενους των άλλων ειδικών μισθολογίων, και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα προχώρησε στην εκπόνηση ειδικής μελέτης, που ανατέθηκε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.), η οποία δημοσιοποιήθηκε στο ετήσιο συνέδριό μας. Τα ευρήματα είναι εκπληκτικά. Εάν είχαμε ενταχθεί το 2011 στο ενιαίο μισθολόγιο, με την κατηγοριοποίηση ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ, και μας είχαν χορηγηθεί τα αντίστοιχα επιδόματα, θα έπρεπε το μισθολογικό κόστος προ του Ν.4093/2012 να είχε αυξηθεί για τις τακτικές μας αποδοχές κατά 5,8% (πλην νυκτερινού –πενθημέρων), ενώ η απόκλιση μετά την εφαρμογή του Ν. 4093/2012 σε σχέση με το ενιαίο ανέρχεται στο 15%. Και εδώ γεννιέται το εύλογο ερώτημα. Ήταν τόσο τυχαίο που δεν ενταχθήκαμε;
Βασικοί Μισθοί Ενιαίου Μισθολογίου Δημόσιου Τομέα
ΠΕ από 1.092€ έως 2.097€
ΔΕ από 858€ έως 1.499€
ΤΕ από 1.037€ έως 1.992€
ΥΕ από 780€ έως 1.135€


Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε. Σήμερα το συνδικάτο βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική απόφαση. Χωρίς περιστροφές, τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΣ.Υ. με πνεύμα ενότητας και το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, πρέπει να διεκδικήσουν, και να υποχρεώσουν την Κυβέρνηση να μας δώσει ό,τι δικαιούμαστε. Δηλαδή, την ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο ή τη διεκδίκηση ενός νέου μισθολογίου που άρει τις αδικίες του παρελθόντος, αναγνωρίζει την εργασία μας ως επικίνδυνη, αμείβει την υπερεργασία και την νυκτερινή απασχόληση.

Όπως άλλωστε τονίζω σε όσες γενικές συνελεύσεις έχω την τιμή να κληθώ, «την φτώχεια δεν υπάρχει τρόπος να την διαχειριστεί κανείς». Ας αγωνιστούμε ώστε η Απόφαση του ΣτΕ να γίνει η θεμέλιος λίθος που θα βελτιώσει την ζωή μας, και όχι μια ανάσα στην διαρκή φτώχεια που βιώνει διαχρονικά ο Έλληνας Αστυνομικός.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, αλλά πρωτίστως στους νέους συναδέλφους μας.
zaxariudakisΑντιπρόεδρος Οικονομικών Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ Αντώνης
Το κείμενο και οι πίνακες, από την εφημερίδα της ΠΟΑΣΥ "Νέα Αστυνομία

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Αναλογικότερη κατανομή μεταναστών ζητά η Σουηδία από την Ε.Ε.

Οι αιτήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί διαρκούντος του εμφυλίου της ΣυρίαςΟι αιτήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί διαρκούντος του εμφυλίου της Συρίας

Καθώς ο αριθμός όσων ζητούν άσυλο στην Ευρώπη έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών και υπό την πίεση του λαϊκίστικου αντιμεταναστευτικού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας τόνισε ότι πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ προτιμούν να αγνοούν αυτή την
κρίση, προειδοποιώντας ότι χρειάζεται το βάρος για την εισδοχή των μεταναστών, ειδικά από τη Συρία, να κατανεμηθεί πιο δίκαια.

Ανάμεσα σε 44 βιομηχανικά κράτη, η Σουηδία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τον αριθμό των αιτούμενων άσυλο που υποδέχεται και στη δεύτερη θέση κατ' αναλογία με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η Σουηδία αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς προσφέρει αμέσως μόνιμη άδεια παραμονής στους Σύρους αιτούμενους άσυλο. Η Στοκχόλμη υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος της εισδοχής Σύρων προσφύγων θα αυξηθεί σημαντικά, στα 7 δισ. κορόνες (1,3 δισεκ. ευρώ) φέτος, από 5,1 δισ. κορόνες το 2013.

Ωστόσο, εκφράζονται πλέον ανησυχίες ότι η πολιτική που εφαρμόζει η σουηδική κυβέρνηση καταπονεί το γενναιόδωρο σύστημα πρόνοιας της χώρας, ιδίως με δεδομένη την αύξηση των δαπανών για τη στέγαση και την παιδεία.

Ένα λαϊκιστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα, οι Σουηδοί Δημοκράτες, αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις και φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση ενόψει των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

«Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση στην οποία όλο και περισσότερα κράτη όπως η Γαλλία, όπως η Γερμανία, όπως η Σουηδία, όπως οι εννέα χώρες που κάνουν το 90% της δουλειάς κάθε χρόνο, αργά ή γρήγορα θα πουν λοιπόν, δεν πρόκειται να το ανεχθούμε άλλο αυτό», δήλωσε ο Τομπίας Μπίλστρομ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Δεν νομίζουμε ότι είναι σωστό και δίκαιο τόσο λίγα από τα 28 κράτη μέλη να καταβάλουν τόσο τεράστια προσπάθεια ενώ πολλά άλλα απλά κάθονται δίπλα στο ρινγκ και κοιτάνε. Αυτό δεν είναι βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του Μπίλστρομ ακολούθησαν μια ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ανέφερε πως σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη το 2013, ένας αριθμός δηλαδή που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με την πλειονότητά τους να προέρχεται από τη Συρία, όπου συνεχίζει να μαίνεται εμφύλιος πόλεμος.

Συνολικά 434.160 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά σχεδόν 30% σε σχέση με το 2012, όταν είχαν καταγραφεί 335.000 αιτήσεις. Η Eurostat σημείωσε πως ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος από το 1993.

Οι αιτούντες από τη Συρία ανήλθαν σε 50.000 κι αποτέλεσαν το μεγαλύτερο ποσοστό (12%) των προσφύγων. Σύμφωνα με την Eurostat, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Ιταλία δέχθηκαν το 70% των αιτήσεων.

Στη Σουηδία ο Μπίλστρομ επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναμένει να λάβει αιτήσεις χορήγησης ασύλου από τουλάχιστον 67.000 πρόσφυγες φέτος -ο αριθμός αυτός είναι χαμηλότερος πάντως από εκείνον του 1992, όταν είχε καταγραφεί το ιστορικό υψηλό: 83.000 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, στην πλειονότητά τους από πρόσωπα από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Δεν μιλάμε για τεράστιους αριθμούς, ακόμη», υπογράμμισε ο Μπίλστρομ, αναφερόμενος στις αιτήσεις ασύλου οι οποίες κατατίθενται στη χώρα του. Όμως «η Συρία θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο», πρόσθεσε ο ίδιος, και επομένως «θα τεθεί ζήτημα εάν έχουν την πολιτική βούληση οι κυβερνήσεις των κρατών μελών» να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, σημείωσε.
Βήμα
.

Γιάννης Κατσιαμάκας: " Οργή και αγανάκτηση για το πλαφόν των 1.500 ευρώ..."

Γιάννης Κατσιαμάκας: " Οργή και αγανάκτηση για το πλαφόν των 1.500 ευρώ..."

Η δήλωση που ακολουθεί του γενικού γραμματέα της ΠΟΑΞΙΑ, Γιάννη Κατσιαμάκα, στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
«Σας μεταφέρω την οργή και την αγανάκτησή μας διότι, λόγω του ορίου των 1.500 ευρώ (μικτές αποδοχές) που έθεσε η κυβέρνηση για την καταβολή της ενίσχυσης των 500 ευρώ, εξαιρούμαστε από τους δικαιούχους. Παρά το
γεγονός ότι είμαστε η κατηγορία των ένστολων που υποστήκαμε τις μεγαλύτερες μειώσεις αποδοχών σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους (300 μέχρι και 1500 ευρώ μηνιαίως), ενώ ως επί το πλείστον το σύνολο των συναδέλφων που έχουν μικτές αποδοχές πάνω από το όριο αυτό έχουν και τις μεγαλύτερες κατά κανόνα υποχρεώσεις.
Άραγε έχουν λάβει υπόψη τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι από το σύνολο των μικτών αποδοχών ούτε το 60% δεν μπαίνει καθαρά στην τσέπη μας; Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τη μεσοβέζικη και διχαστική τακτική που ακολουθεί καθώς και τον ιδιότυπο ρατσισμό που επιδεικνύει σε βάρος των Αξιωματικών και να επανεξετάσει τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να χορηγηθεί στο σύνολο των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.»


Παράταση χορήγησης Κανονικής Άδειας έτους 2013

poasyΑθήνα 26 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 302/2/38γ
Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Παράταση χορήγησης Κανονικής Άδειας έτους 2013»
Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου μας, σας αποστέλλουμε το υπ' αριθ. 72175/14/498140 από 26/03/2014 έγγραφο του Α.Ε.Α./Κ.Ο.Α.Δ./Δ.Α.Π., που αφορά τη δυνατότητα λήψης τυχόν δικαιούμενης κανονικής άδειας έτους 2013 μέχρι την 15/04/2014 ημερομηνία που πρέπει να έχει διανυθεί, προς ενημέρωση των μελών σας.
ypografes-poasy

72175-14-498140_dap

Αναδιοργάνωση Ελληνικής Αστυνομίας

poasyΑθήνα, 26 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 400/1/20ια
Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4249 – 24/03/2014 (ΦΕΚ 73) για την «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις», το όποιο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας (www.poasy.gr), και παρακαλούμε για την ενημέρωση σας.
ypografes-poasy
Share

Συλληπητήριο έγγραφο για τη δολοφονία του Σωφρονιστικού υπαλλήλου στις φυλακές Μαλανδρίνου

poasyΑθήνα, 26 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 603/8/60
Προς: Πρόεδρο Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας
κ. Σπύρο ΚΑΡΑΚΙΤΣΟ
Κύριε Πρόεδρε,
Η άνανδρη δολοφονία του συναδέλφου Γιώργου ΤΣΙΡΩΝΗ από βαρυποινίτη κρατούμενο, ήρθε, δυστυχώς, να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο τις εκφρασμένες από καιρό ανησυχίες σας, αλλά και να θέσει προ των ευθυνών τους όλους εκείνους που αντιμετώπιζαν παθητικά την απαράδεκτη κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αυτή στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας.
Δεχθείτε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του συναδέλφου σας, με δεδομένη την αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο χώρο σας.
ypografes-poasy

Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 26 Μαρτίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες
Απετράπη η είσοδος στη χώρα σε άλλους σαράντα (40) περίπου μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (25-3-2014) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην παρέβρια περιοχή της Ορεστιάδας, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Ιράκ, ηλικίας 20 και 16 ετών, οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες. Επτά (7) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και τρεις (3) υπήκοοι Ιράν, Ιράκ και Γεωργίας.
Ειδικότερα, από την ομάδα αστυνομικών, που έχει συγκροτηθεί στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οι δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, διότι μετέφεραν παράνομα, με δύο πλαστικές βάρκες, από την Τουρκία στη χώρα μας, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες.
Σημειώνεται ότι η σχετική δικογραφία για τον 20χρονο, περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της αντίστασης, καθόσον αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του.
Με τη σύλληψη των δραστών, απετράπη η παράνομη είσοδος, στο ελληνικό έδαφος, σε άλλους σαράντα (40) περίπου μη νόμιμους μετανάστες, που ανέμεναν επί του τουρκικού εδάφους.
Κατασχέθηκαν δύο (2) πλαστικές βάρκες.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Εκλογική αποζημίωση

poasyΑθήνα 24 Μαρτίου 2014
Αρ.Πρωτ.:700/4/10
Προς: 1) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
2) Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Ιωάννη ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
2) Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ
3) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
4) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
6) Αστυνομικές Υπηρεσίες
Θέμα : «Εκλογική αποζημίωση»
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Επειδή το προσεχές χρονικό διάστημα θα προκηρυχτούν εκλογές τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και για το ευρωκοινοβούλιο (Μάιος 2014), απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας μεταφέρουμε τα χιλιάδες ερωτήματα των μελών μας σχετικά με το ύψος του ποσού της προβλεπόμενης εκλογικής αποζημίωσης και την ημερομηνία καταβολής του στους συναδέλφους μας.
Ως γνωστόν ο ρόλος του θεσμού που υπηρετούμε είναι καθοριστικός και άρρηκτα συνδεδεμένος με τη διασφάλιση της προεκλογικής ομαλότητας και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος της συμβολής της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια αυτής της ύψιστης διαδικασίας.
Για τον Έλληνα Αστυνομικό η προεκλογική περίοδος έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Η υπερεργασία, οι χιλιάδες απλήρωτες εργατοώρες από την διάθεσή του στα ασταμάτητα μέτρα, τον έχουν εξουθενώσει και στις πλείστες των περιπτώσεων τον οδηγούν στα όρια τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής αντοχής του.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Κατόπιν των προαναφερομένων παρακαλούμε όπως με παρεμβάσεις σας και η Κυβέρνηση καταδείξει εμπράκτως και εξ αυτής της αφορμής το ενδιαφέρον της για τους αστυνομικούς, ανακοινώνοντας εγκαίρως το ύψος του ποσού της εκλογικής αποζημίωσης, καθώς και την ημερομηνία καταβολής του που πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές.
ypografes-poasy

Μήνυμα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μήνυμα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου
Η 25η Μαρτίου είναι μία ημέρα εθνικής μνήμης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Είναι μία ημέρα, επίσης, που μας δίνει την αφορμή για να στοχασθούμε και να αντλήσουμε παραδείγματα από το όραμα, την υπέρτατη θυσία αλλά και την αποφασιστικότητα των προγόνων μας. Όπως είπε τότε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, «ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω» .
Η επιτυχία της Επανάστασης του 1821, απέναντι σε πλήθος αντίξοων παραγόντων, αποδεικνύει ότι κάθε εθνική προσπάθεια μπορεί να έχει αποτέλεσμα όταν η συλλογική και η ατομική προσπάθεια συγκλίνουν στην πραγμάτωση του κοινού σκοπού.
Αποδεικνύει ακόμα ότι κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς θυσίες και χωρίς να υποταχθεί το βραχυπρόθεσμο όφελος στην επιδίωξη του μακροπρόθεσμου.
Μας δίνει την αφορμή όμως και να συλλογισθούμε ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, κινδύνεψε να μην ευοδωθεί εξαιτίας της εμφύλιας διαμάχη που ξέσπασε, ενώ παράλληλα οι Έλληνες αγωνίζονταν για να αποτάξουν τον ζυγό της οθωμανικής κυριαρχίας.
Σήμερα, οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική ενότητα ως κόρη οφθαλμού και να μην ενδώσουμε στους όποιους κήρυκες του διχασμού. Είναι γνωστό άλλωστε από την Ιστορία μας ότι ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε θαύματα.
Οφείλουμε ακόμη να διαφυλάξουμε το πνεύμα της φιλοπατρίας εκείνου του αγώνα και να το μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς μας συμμαχίες και να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ότι μία ισχυρή Ελλάδα σε αυτή την ταραγμένη γωνιά του πλανήτη είναι εγγύηση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά σε μέρες όπως αυτές που διανύουμε, στις οποίες οι στρατηγικοί κίνδυνοι σε θέματα ασφάλειας πολλαπλασιάζονται.
Σήμερα που είναι χειροπιαστά τα πρώτα αποτελέσματα της ανάκαμψης, οφείλουμε να συνεχίσουμε την εθνική προσπάθεια. Να κάνουμε πράξη αυτό που οι αγωνιστές του 1821 κατάφεραν: να γίνει αυτό που φαινόταν αδύνατο, δυνατό.
Με ενότητα και με πίστη στις δυνάμεις μας θα πετύχουμε τους στόχους μας για μία ισχυρή Ελλάδα. Το χρωστάμε σε όσους αγωνίστηκαν για να είναι αυτή η χώρα ελεύθερη, το χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας.

Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου και της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 22 Μαρτίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη δύο αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες
Απετράπη η είσοδος στη χώρα σε άλλους σαράντα (40) περίπου μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν χθες (21-3-2014) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην παρέβρια περιοχή των Νέων Ψαθάδων Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου και της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας , δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Ιράκ, ηλικίας 18 και 19 ετών, οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο στη χώρα σε δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες. Επτά (7) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και πέντε (5) υπήκοοι Αφγανιστάν.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης, συνέλαβαν τους δύο (2) αλλοδαπούς διακινητές, διότι τους εντόπισαν να μεταφέρουν παράνομα, με δύο πλαστικές βάρκες, από την Τουρκία στη χώρα μας, διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο, δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες.
Με τη σύλληψη των δραστών, απετράπη η παράνομη είσοδος, στο ελληνικό έδαφος, σε άλλους σαράντα (40) περίπου μη νόμιμους μετανάστες, που ανέμεναν επί του τουρκικού εδάφους.
Κατασχέθηκαν 2 πλαστικές βάρκες.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Όχι στη ρατσιστική βία

poasy
Αθήνα, 21 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 701/11/2ι
Όχι στη ρατσιστική βία
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, εορτάζεται με μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε όλο τον κόσμο στις 21 Μαρτίου, κάθε έτους.
Στη χώρα μας, δυστυχώς, αντί αυτών, δεσπόζουν οι επετειακές ανακοινώσεις για το φαινόμενο του ρατσισμού, αλλά και οι ανούσιες αντιπαραθέσεις με αφορμή διάφορα περιστατικά.
Η συντεταγμένη πολιτεία θα έπρεπε να έχει ψηλά στην ατζέντα της την εφαρμογή μέτρων πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του ρατσισμού, λόγω και των υπαρκτών προβλημάτων που προκαλούν οι συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές μέσω της χώρας μας προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα έγκαιρα είχε επισημάνει τα ελλείμματα στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και της Ελληνικής Αστυνομίας (μεταναστευτικό, εκπαίδευση, ελεγκτικοί μηχανισμοί κλπ), αναδεικνύοντας συγκεκριμένες πολιτικές αφενός για την αποτελεσματικότερη διαχείριση υπαρκτών κινδύνων, αφετέρου δε για την προστασία των ίδιων των αστυνομικών από επίμεμπτες συμπεριφορές.
Στο πλαίσιο αυτό καλούμε για άλλη μια φορά τη συντεταγμένη πολιτεία να θωρακίσει το λειτούργημα του Αστυνομικού με σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Μόνο έτσι ο ένστολος αστυνομικός υπάλληλος θα νιώθει ασφαλής και θα επιτελεί ευόρκως το καθήκον του, απαλλαγμένος από φοβικά σύνδρομα, αλλά και από συμπεριφορές που θα τον φέρνουν αντιμέτωπο με την νομιμότητα.
ypografes-poasy

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

omospondies_logo
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 506/1/27
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών μας πραγματοποίησαν σήμερα (20-3-2014), έκτακτη συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ για το επίμαχο θέμα της καταβολής στους ένστολους εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.
Από πλευράς του κ. Υπουργού έγινε ενημέρωση και παρουσιάστηκε η συμφωνία της Κυβέρνησης με την Τρόικα για την έκτακτη αυτή ενίσχυση ενός αριθμού συναδέλφων μας.
Τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών μας επεσήμαναν ότι δεν διορθώνονται οι αδικίες που έχουν προκληθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει αναστάτωση στις τάξεις των ενστόλων και να εγείρονται εύλογα ερωτηματικά. Γι' αυτό ζητήθηκε από πλευράς μας και συζητήθηκαν τρόποι εξορθολογισμού της καταβολής του, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού.
Την προσεχή εβδομάδα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση ώστε να τύχουμε πληρέστερης ενημέρωσης.
Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, τελώντας σε πλήρη εγρήγορση, εκφράζει την αγωνία του για μία ακόμα φορά και καλεί την Πολιτεία να πράξει το χρέος της.
ypografes_omospondion4