Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Φύλαξη πειστηρίων .

poasy
Αθήνα, 29 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.:800/9/1α
Προς: 1) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
              κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
         2) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
             κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Με αφορμή έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κορινθίας (επισυνάπτεται), το περιεχόμενο του οποίου έχει επισημανθεί από πολλές Ενώσεις αλλά αποτελεί και κοινό τόπο για όλους τους Αστυνομικούς, σε διάφορες Αστυνομικές Υπηρεσίες και σε χώρους που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις φυλάσσονται για πολλά χρόνια Πειστήρια που χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια.
  Επειδή:
α) Λόγω της αναδιάρθρωσης στην Ελληνική Αστυνομία, πολλά κτίρια εγκαταλείπονται, συρρικνώνονται ή ενσωματώνονται σε αυτά πολλές Υπηρεσίες,
β) Υπεύθυνοι για την ασφαλή και λειτουργική φύλαξη των Πειστηρίων είναι οι Αστυνομικοί με όσες συνέπειες συνεπάγεται η ευθύνη τους,
γ) Τα Πειστήρια εφόσον συλλεχθούν από την Αστυνομία τίθενται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, και
δ) Δημιουργούν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα συμφόρησης και αδικαιολόγητου πρόσθετου υπηρεσιακού βάρους στο αστυνομικό προσωπικό
Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
α) Να μην φυλάσσονται πλέον τα Πειστήρια σε Αστυνομικές Υπηρεσίες, αλλά σε συγκεκριμένα Τμήματα Πειστηρίων, που λειτουργούν στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών, σε κτιριακές εγκαταστάσεις των Δικαστηρίων και με μέριμνα και ευθύνη των Δικαστικών Αρχών και
β) Να απαλλαγεί το αστυνομικό προσωπικό από την ευθύνη φύλαξης αυτών.
ypografes-poasy

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιο ΔΑΒΑΚΗ

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 29 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.: 605/13/45α
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Αθανάσιο ΔΑΒΑΚΗ παρουσία συνεργατών του κ. ΥΦΕΘΑ συναντήθηκαν χθες τα προεδρεία των Ομοσπονδιών μας κατόπιν αιτήματός μας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκκρεμή ζητήματα.
605-13-45
  Στον κ. Υφυπουργό μεταφέραμε την αγωνία και τον προβληματισμό μας για την αναγκαιότητα δίκαιης εκπροσώπησης της Ελληνικής Αστυνομίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, καθώς και για τη βιωσιμότητά του χωρίς να βλάπτονται και να συρρικνώνονται περαιτέρω τα συμφέροντα των μετοχομερισματούχων.
  Ο κ. Υπουργός τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της σύνθεσης του Δ.Σ., όπως ήδη έχει προταθεί από συσταθείσα επιτροπή στο ΜΤΣ και ειδικότερα με την θέσπιση θέσεως Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, που θα προέρχεται από την ΕΛ.ΑΣ.
  Ως προς την βιωσιμότητα του Ταμείου, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία ειδικού μηχανισμού αρμόδιου για την είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων (από τις καταδικαστικές αποφάσεις και τις παραβάσεις του ΚΟΚ) και προς τούτο γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να προωθηθεί η απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία.
  Επίσης, θεωρεί σημαντικό να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά τη διαμόρφωση του αποθεματικού (20% αντί 30%) καθώς και για την περαιτέρω επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους προς το Υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο ενοποίησης των μετοχικών ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, καθώς και με τι όρους μπορεί να γίνει, με βάση τις προτάσεις της Διακλαδικής Επιτροπής για βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων, στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως μας ενημέρωσε.
  Τέλος, μας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα επικουρικότητας και αλλαγής του χαρακτήρα λειτουργίας του Ταμείου.
ypografes poasy-poaxia

Άδεια άνευ αποδοχών & άδεια ανατροφής τέκνου

poasy
Αθήνα 29 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.: 302/2/39
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
          κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.:1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
             κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
        2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
            Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
        3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Άδεια άνευ αποδοχών & άδεια ανατροφής τέκνου»
  Κύριε Υπουργέ,
  Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλες οι διευκολύνσεις, ειδικότερα αναφορικά με το ωράριο και τις συνθήκες και όρους εργασίας που η σύγχρονη Διοίκηση παρέχει στους δημοσίους υπαλλήλους, θα πρέπει πολύ περισσότερο, λόγω της ιδιαίτερης υπηρεσιακής τους επιβάρυνσης, να τυγχάνουν εφαρμογής και στο αστυνομικό προσωπικό εφόσον βέβαια δεν αντιστρατεύονται τη φύση του λειτουργήματός του.
  Έτσι συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στις άδειες άνευ αποδοχών και στην άδεια ανατροφής τέκνου, θεωρούμε δεδομένο ότι με ρητή διάταξη θα υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για το αστυνομικό προσωπικό.
  Ειδικότερα:
α) Πρόβλεψη τριετούς άδειας άνευ αποδοχών για ιδιωτικούς λόγους (όπως ισχύει ούτως ή άλλως στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων)
β) Πλήρης εννιάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου ακόμη και για τον αιτούντα αστυνομικό υπάλληλο που τη ζητά οποτεδήποτε πριν τη συμπλήρωση του 4ου έτους ηλικίας του τέκνου.
  Κύριε Υπουργέ,
  Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για αντίστοιχη ρύθμιση των ζητημάτων αυτών, λόγω ίσης μεταχείρισης του αστυνομικού προσωπικού με τους λοιπούς εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.
ypografes-poasy
Share

ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ .

poasy
Αθήνα 27 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.: 700/1/2
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Μας προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι μερίδα των ΜΜΕ ασχολείται, εκ νέου, ειδικά με τις εκλογικές προτιμήσεις των αστυνομικών στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές, στοχοποιώντας τους ως ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και εμπλέκοντας συλλήβδην την Ελληνική Αστυνομία σε επικίνδυνα κομματικά παιγνίδια.
  Χωρίς να γίνεται ουδεμία σοβαρή προσέγγιση του όλου θέματος, καίτοι αυτό είχε εκ μέρους μας επισημανθεί από τις προηγούμενες εκλογές το 2012, για άλλη μια φορά, το αστυνομικό προσωπικό, αντιμετωπίζεται με όρους «επικοινωνίας» (προφανώς γιατί «πουλάει») με μόνο αποτέλεσμα την ενοχοποίησή του, την απόκρυψη των πραγματικών αιτίων, την κάλυψη των υπαιτίων και τελικά τη συσκότιση της πραγματικότητας.
  Προφανώς, για κάποιους ο αστυνομικός είναι καλός όταν απλώς καταθέτει τα κομματικά «διαπιστευτήριά» του στους εκάστοτε κρατούντες, ανεξάρτητα από την επαγγελματική του επάρκεια, το δημοκρατικό του φρόνημα ή την πιστή τήρηση της νομιμότητας και των κανονισμών του Σώματος.
  Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν: Ο Έλληνας Αστυνομικός, εξακολουθεί να δίνει καθημερινά τη μάχη για την επιβίωσή του, ασκώντας ένα επικίνδυνο επάγγελμα και το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται ακριβώς για τη θωράκισή του, ώστε κάθε αστυνομικός όπου κι αν υπηρετεί, να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για κάθε τι καταδικαστέο και επίμεμπτο, διότι έχει χρόνια τώρα ανοικτά μέτωπα με σαφείς στοχεύσεις.
  Αλλού επομένως να αναζητήσουν τις ευθύνες όσοι περιορίζονται άλλοτε να χαρακτηρίζουν, κατά πως τους συμφέρει, «μπάτσο» και άλλοτε «φασίστα» το συνάδελφό μας. Ας κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους γιατί αποσιωπούν συστηματικά τον συνεχή αγώνα μας για μια σύγχρονη, δίκαιη και δημοκρατική Ελληνική Αστυνομία. Ας μας πουν γιατί απορρίπτουν τις προτάσεις μας για τον επαγγελματισμό και τον εκδημοκρατισμό των λειτουργιών της αστυνομίας (αύξηση κονδυλίων για εκσυγχρονισμό εκπαίδευσης-Υπηρεσιών, νέες δομές αστυνόμευσης, ενίσχυση βιοτικού επιπέδου, αλλαγή συστήματος κρίσεων-προαγωγών - συμμετοχή στα υπηρεσιακά συμβούλια, μη απαξίωσή μας ως θεσμού, μη «ραμποποίηση» του Σώματος, πάταξη της αυθαιρεσίας και της διαφθοράς κλπ).
  Δυστυχώς, αντί να γίνεται σοβαρός διάλογος για όλα αυτά και να βλέπουμε μια κοινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων, ο Έλληνας Αστυνομικός ως πρόσωπο και ως θεσμός οδηγείται στην απαξίωση πέρα από την πρόδηλη ευθύνη του πολιτικού συστήματος, και με ευθύνη ορισμένων ΜΜΕ, τα οποία έχουν λησμονήσει τον ενημερωτικό - παιδευτικό τους ρόλο, έχοντας αναδειχθεί σε υπηρέτες ποικιλώνυμων συμφερόντων, καταπατώντας κάθε έννοια συνταγματικής τάξης και δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.
  Στην εποχή των Μνημονίων και της Τρόικας, με μια ισοπεδωμένη κοινωνία, είναι επομένως υποκριτικό και άκρως αντιδημοκρατικό κάποιοι να επιρρίπτουν τις δικές τους ευθύνες στις πλάτες των πολιτών και της κοινωνίας, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας αποτελούμε κι εμείς οι αστυνομικοί.
  Ας γνωρίζουν όμως και τούτο: εχθρός της Δημοκρατίας δεν είναι ο Έλληνας Αστυνομικός. Το έχει αποδείξει, το αποδεικνύει καθημερινά με το έργο και τη στάση του !
  Καλούμε την πολιτική και φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να προστατέψουν τον θεσμό και τους συναδέλφους μας, εφαρμόζοντας ουσιαστικά μέτρα και αντί να σιωπούν, να πάρουν θέση για όσα «απορούν» τα ΜΜΕ, πρωτοστατώντας προς αυτήν την κατεύθυνση.
ypografes-poasy
Share

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Σε λίγες ημέρες η καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ για τους μισθούς των ένστολων - Φόβοι για επανάληψη του πορτογαλικού "πειράματος"

 

 Πέμπτη, 22 Μάιος 2014

Στο αμέσως επόμενο δεκαήμερο μετά τις εκλογές πρόκειται να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για την "θεραπεία" των μισθών του ένστολου προσωπικού και την επαναφορά τους στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα,...
όμως σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr εκφράζονται και μάλιστα διόλου αβάσιμοι φόβοι, ότι θα επαναληφθεί στην Ελλάδα το ... πορτογαλικό πείραμα.

Όπως όταν δηλαδή ενώ δικαιώθηκαν από ανώτατο δικαστήριο της χώρας οι Ίβηρες ένστολοι που προσέφυγαν σ' αυτό, η απόφαση εφαρμόστηκε για ένα μόνο μήνα και στη συνέχεια η κυβέρνηση που πειθαναγκάστηκε να συμμορφωθεί, με ειδικό νόμο την κατάργησε ένα μήνα αργότερα, ακυρώνοντας μάλιστα και την αναδρομικότητα.

Αυτός είνα ο βασικός φόβος που διακατέχει -παρότι δεν εκφράζεται- τα κορυφαία στελέχη του ένστολου συνδικαλισμού και ήδη έχουν ξεκινήσει άτυπες επαφές για να εξασφαλίσουν ότι οι μισθοί θα παραμείνουν όπως τους διαμορφώνει η δικαστική απόφαση.  

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε στις 22 Ιανουαρίου αντισυνταγματικές τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012, περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζει ειδικής προστασίας και μεταχείρισης σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Σημεώνεται πάντως, ότι τα οφέλη από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ευθέως ανάλογα με το βαθμό και ταχρόνια υπηρεσίας, καθώς οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν από τα λίγα ευρώ μέχρι όμως ακόμα και τα 1.000 το μήνα για κάποιες κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: bloko.gr

Ενημέρωση για το δικαίωμα χρήσης μειωμένου ωραρίου εργασίας για ένστολο-γονέα τέκνων με αναπηρία .

poasy
Αθήνα, 21 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.: 302/9/48α
Προς: Την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας
Κοιν.: 1)Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
          2) Μέλη Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Σχετ.: Υπ' αριθμ. 26/2014 από 25-04-2014 έγγραφό σας.
  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
  Σε απάντηση ανωτέρω σχετικού, σας αποστέλλουμε την από 19-05-2014 ενημερωτική- απαντητική επιστολή του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπου ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, με συνημμένη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και άλλη αλληλογραφία, αναφορικά με το δικαίωμα χρήσης μειωμένου ωραρίου εργασίας για ένστολο- γονέα τέκνων με αναπηρία, για ενημέρωσή σας.
ypografes-poasy
boukouvalas orario 19-5-14

Ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα της άδειας ανατροφής τέκνου

poasy
Αθήνα, 21 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.: 302/2/39β
Προς: 1) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας
          2) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας
Κοιν.: 1)Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
          2)Μέλη Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Σχετ.: 1) Υπ'αριθμ. 302/2/19 από 11-04-2014 έγγραφο της Ε.Α.Υ. Λακωνίας
          2) Υπ'αριθμ. 24/2014 από 25-04-2014 έγγραφο της Ε.Α.Υ. Αχαΐας
  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
  Σε απάντηση ανωτέρω σχετικών, σας αποστέλλουμε την από 19-05-2014 ενημερωτική επιστολή του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπου ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, αναφορικά με το ζήτημα της άδειας ανατροφής τέκνου, για ενημέρωσή σας.
ypografes-poasy
boukouvalas anatrofi 19-5-14

Ενημέρωση για τις αγωγές του επιδόματος των 176 € και της ειδικής απασχόλησης

poasy
Αθήνα, 21 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.: 500/3/45β
Προς: 1) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
          2) Μέλη Δ.Σ. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
  Σας αποστέλλουμε την από 19-05-2014 ενημερωτική επιστολή του Νομικού Συμβούλου της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπου ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, αναφορικά με το στάδιο και την εξέλιξη των αγωγών του επιδόματος των 176 € και της ειδικής απασχόλησης, για ενημέρωσή σας.
ypografes-poasy
boukouvalas 19-05-2014
Share

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

shmata_poasy-poaxia
Αθήνα, 14 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.:700/4/10β
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
  Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
  Οι Ομοσπονδίες μας ως γνωστό έγκαιρα (υπ' αριθ. 700/4/10 από 24/03/2014 και υπ' αριθ. 700/4/10α από 07/05/2014 έγγραφα) είχαν απευθυνθεί στο Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, στον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και στην Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για το ζήτημα της εκλογικής αποζημίωσης ζητώντας να ξεκαθαρίσει γρήγορα το όλο τοπίο αναφορικά με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, προ της διεξαγωγής των εκλογών, το ύψος του χορηγούμενου ποσού και την ημερομηνία καταβολής του.
  Μέχρι σήμερα αυτά τελούσαν σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της καθυστέρησης της υποβολής των σχετικών στοιχείων των δικαιούχων στο Υπουργείο Εσωτερικών αφού καθημερινά υπήρχε προσθήκη και νέων «δικαιούχων».
  Έτσι το αρχικό ποσό των 15.000.000 € που είχε εκταμιευθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και δημόσια είχε ανακοινωθεί η αναλογία του στον κάθε δικαιούχο συνάδελφο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έβαινε συνεχώς μειούμενο αφού μέρος του αρχικά αποσπάσθηκε και διατέθηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τους συναδέλφους Λιμενικούς. Στη συνέχεια ο αριθμός των δικαιούχων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αυξήθηκε την τελευταία στιγμή με πρόσθετο προσωπικό του Υπουργείου. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα το αρχικό ποσό των 222 € μεικτά να διολισθήσει στο ποσό των 182 € μεικτά.
  Μπροστά σ' αυτή τη διαμορφούμενη κατάσταση υπήρξαν συνεχείς παρεμβάσεις μέχρι και απογευματινές ώρες σήμερα (14/05/2014) στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη ΘΕΟΧΑΡΗ, καθώς και στο γραφείο του κ. Πρωθυπουργού.
  Στοιχειώδες αίτημά μας ήταν το τελικό ποσό να είναι αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις ή σε αντίθετη περίπτωση να υπάρξει ισοδύναμο ποσό επιπρόσθετης εκταμίευσης από το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη της διαφοράς.
  Βραδινές ώρες σήμερα ενημερωθήκαμε αφενός από το Γραφείο του κ. Πρωθυπουργού ότι το ποσό θα είναι τελικά προσαυξημένο και αφετέρου στη συνέχεια από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ότι το ύψος αυτού θα είναι 200 € μεικτά, η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί αύριο και η καταβολή του θα γίνει στις 14/06/2014 καθόσον έτσι προβλέπει η νέα διαδικασία πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.
ypografes_poasy-poaxia

Συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο του Συμβουλίου Της Επικρατείας

shmata_poasy-poaxia
Αθήνα, 14 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.:500/7/35γ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο του Συμβουλίου Της Επικρατείας
  Πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/05/2014 συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Σωτήριο ΡΙΖΟ από τους Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της Π.Ο.ΑΣ.Υ και Γενικό Γραμματέα της Π.Ο.ΑΞΙ.Α., παρουσία του νομικού συμβούλου της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Χαράλαμπου ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ.
  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημά μας με αφορμή την επικείμενη απόφαση επί της προσφυγής της Π.Ο.ΑΣ.Υ και Π.Ο.ΑΞΙ.Α αναφορικά με τις μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο των αστυνομικών.
  Ο κ. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αφού άκουσε όσα του εκθέσαμε για το αντικείμενο της συνάντησης, κατέστησε σαφές ότι η απόφαση θα δημοσιευθεί εντός ευλόγου - μικρού- χρονικού διαστήματος.
  Επίσης ο κ. Πρόεδρος επεσήμανε την ανεξαρτησία του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς και την υποχρέωση της Πολιτείας για πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις της.
ypografes_poasy-poaxia

Συνάντηση με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων .

poasyΑθήνα, 14 Μαΐου 2014Αρ. Πρωτ.: 200/4/147α
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχο κ. Παναγιώτη ΣΤΑΘΗ συναντήθηκε χθες 13 Μαΐου 2014 το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας σε συνέχεια της από 7 Μαΐου 2014 ανακοίνωσης μας (Αρ. Πρωτ :200/4/147) για τα κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας.
  Εκ μέρους της Ομοσπονδίας κατατέθηκε ο προβληματισμός μας και ζητήθηκε ενημέρωση για τις ενέργειες της Υπηρεσίας όσον αφορά την πραγματική διάσταση του φαινομένου και την αντιμετώπισή του, προκειμένου να συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας, σύμφωνα με τις καταστατικές μας αρχές.
  Κύρια αγωνία της Ομοσπονδίας μας είναι τα κρούσματα διαφθοράς, ιδίως στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, να μην αμαυρώσουν την εικόνα του Σώματος και να μην υπονομεύσουν τη λειτουργία του σε μια περίοδο μάλιστα που βρίσκεται σε πλήρη αναδιάρθρωση και απαιτείται πλήρης συνοχή και ομοψυχία. Το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται για την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς και αυθαιρεσίας χωρίς ενοχικά σύνδρομα, πόσο μάλλον να το προσπερνάμε αδιάφορα, σπρώχνοντάς το κάτω από το χαλί. Η Ομοσπονδία μας πιστεύει ότι η διαδικασία αυτοκάθαρσης που ακολουθείται σήμερα για την εξάλειψη αυτών των περιστατικών πρέπει να συνοδεύεται και με άλλα μέτρα, όπως εκσυγχρονισμό - εκδημοκρατισμό των λειτουργιών της Ελληνικής Αστυνομίας και της δημόσιας διοίκησης συνολικά, καθώς επίσης και από μια πολιτική με επίκεντρο τη θεσμική και οικονομική στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της.
  Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης τόσο των αστυνομικών όσο και της κοινής γνώμης για το πλαίσιο που έχει χαραχθεί από την Ηγεσία και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για το συγκεκριμένο ζήτημα.
  Κατ' εμάς, απαιτείται μια ολοκληρωμένη - συντονισμένη προσέγγιση του φαινομένου ώστε να είναι σαφής και γνωστή σε όλους η στρατηγική που ακολουθείται για την αντιμετώπισή του, προκειμένου να μην πλανώνται αναπάντητα ερωτήματα.
  Επίσης, η συζήτηση εστιάστηκε τόσο στο θέμα της εκπαίδευσης, ως φίλτρο ακεραιότητας του χαρακτήρα και της επαγγελματικής επάρκειας του αστυνομικού, όσο και στον σημαντικό ρόλο της Διοίκησης για την καθοδήγηση του ανθρώπινου δυναμικού και την αποσόβηση ανάρμοστων συμπεριφορών κλπ. Έμφαση ακόμα δόθηκε σε προτάσεις για τον κοινωνικό έλεγχο των αστυνομικών λειτουργιών μέσω της επιλογής των Διοικητών μεγάλων Μονάδων και Ειδικών Υπηρεσιών από θεσμικό κοινοβουλευτικό όργανο, με δεδομένο ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τον τρόπο λειτουργίας και τα αποτελέσματα της παρουσιάζει το συνολικό ετήσιο έργο της με έκθεση της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναφερόμενοι και διεθνείς οργανισμοί στα αποτελέσματα αυτά, όπως π.χ. η Διεθνής Αμνηστία. Επίσης επισημάνθηκε ότι η διαφθορά δεν σχετίζεται απαρέγκλιτα με την οικονομική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, πρέπει να μας προβληματίσει το φαινόμενο της δεύτερης εργασίας ως «αναγκαστική επιλογή» που όμως θα πρέπει να συντελείται απολύτως ελεγχόμενα μέσα από ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για λόγους διαφάνειας και αξιοπρέπειας του αστυνομικού λειτουργού, με καθοριστικό το ρόλο του συνδικαλιστικού μας κινήματος, λαμβάνοντας υπόψη πρακτικές άλλων αστυνομιών.
 Το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία θα ενημερώσει εκτενέστερα για τις θέσεις της και την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
ypografes-poasy

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Μ.Τ.Σ. .

shmata_poasy-poaxia
Αθήνα, 14 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.: 505/1/21
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Συνάντηση των Ομοσπονδιών μας πραγματοποιήθηκε χθες 13-5-2014 με το νέο Πρόεδρο του ΜΤΣ Αντιστράτηγο ε.α. κ. Χαρίλαο Μπουκοβάλα, παρουσία και του Γενικού Διευθυντή του Ταμείου Ταξίαρχου κ. Νικόλαου Τσελεκίδη.
mts_13-5-2014
  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν από μέρους μας σειρά ερωτημάτων και αιτημάτων και εκφράστηκε η έκδηλη αγωνία των αστυνομικών για την πορεία και το βιώσιμο του Ταμείου, αφού καθ' όλο τον προηγούμενο χρόνο οι επιπτώσεις των αποφάσεων και των εξελίξεων είχαν αρνητικότατη κατάληξη με μόνιμη επωδό την αύξηση εισφορών και τη μεγάλη μείωση των αποδόσεων. Επίσης, επαναφέραμε επιτακτικά στο προσκήνιο το πάγιο αίτημά μας για συμμετοχή και εκπροσώπησή μας στο Δ.Σ. του Ταμείου κατά αναλογικό τρόπο, γεγονός που πρέπει επιτέλους να προωθηθεί και στηριχθεί από τη νέα Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και από τον κ. Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
  Όπως σημείωσε ο κ. Πρόεδρος, η Διοίκηση του Ταμείου προώθησε και ολοκληρώνεται στο επόμενο διάστημα διεθνής διαγωνισμός για την ενοποίηση όλων των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το Ταμείο θα συνεχίσει να χορηγεί απρόσκοπτα το μέρισμα εφόσον υπάρξει διασφάλιση των εισερχομένων εισφορών σύμφωνα και με την προωθούμενη προς τούτο τροπολογία. Επίσης, κατ' έτος υποχρεούται να πραγματοποιεί αναλογιστική μελέτη την οποία θα υποβάλλει για έγκριση στην αναλογιστική αρχή και από την οποία θα προσδιορίζεται και το ύψος του χορηγούμενου μερίσματος. Το ΒΟΕΑ χορηγείται κανονικότατα χωρίς κανένα πρόβλημα και ήδη έχουν εξοφληθεί οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως τον Μάρτιο του 2014.
  Στη συνάντηση παρέστησαν και εκ μέρους της ΠΟΑΣΑ ο Πρόεδρος αντιστράτηγος ε.α. κ. Αθανασίου Θεόφιλος και ο Αντιπρόεδρος αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γρηγόριος Αναγνώστου, οι οποίοι συμμερίστηκαν τον προβληματισμό και στήριξαν τις θέσεις μας, ζητώντας κι αυτοί να υπάρξει συμμετοχή και συνεργασία των εμπλεκομένων σε όλα τα επίπεδα.
ypografes_poasy-poaxia

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για την αποφυγή προσβολής του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους με κακόβουλο λογισμικό

        
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αθήνα, 13 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου για την αποφυγή προσβολής του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους με κακόβουλο λογισμικό
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, σχετικά με την κυκλοφορία ενός νέου ιού, ο οποίος εμφανίσθηκε στο διαδίκτυο στις 10/5/2014, ενώ διαδίδεται μέσα από διάφορα βίντεο τρόμου, που προσπαθούν οι χρήστες του διαδικτύου να «ανοίξουν» και τα οποία προσβάλουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με κακόβουλο λογισμικό.
Ειδικότερα, μόλις εγκατασταθεί το κακόβουλο αυτό λογισμικό αποκτά τη δυνατότητα να εκτελεί διάφορες παράνομες ενέργειες, εν αγνοία του χρήστη, όπως απενεργοποίηση ρυθμίσεων ασφαλείας του συστήματος και πιο συγκεκριμένα το firewall, έτσι ώστε να ανοίξει κερκόπορτες (backdoors) για άλλα μολυσμένα προγράμματα.
Επίσης, παρεμβαίνει στον φυλλομετρητή (browser) αλλά και στην απόδοση του ίδιου του υπολογιστή, αλλάζοντας την αρχική σελίδα και την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης (του φυλλομετρητή). Παράλληλα, αρχίζουν να εμφανίζονται ανεπιθύμητα διαφημίστηκα banners, σελίδες με συνδρομητικές υπηρεσίες μηνυμάτων και κακόβουλα αρχεία για κατέβασμα. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα υποκλοπής κωδικών και άλλων κακόβουλων ενεργειών (όπως αποστολή spam emails κ.λπ.)
Σημειώνεται ότι στη ροή ενημερώσεων του facebook εμφανίζονται αναρτήσεις οι οποίες φαίνονται σαν “βίντεο” με περίεργο - σοκαριστικό περιεχόμενο, προτρέποντας τους χρήστες να πατήσουν στην ανάρτηση προκειμένου να δουν το “βίντεο”.
Οι κακόβουλες αναρτήσεις εμφανίζονται με διάφορους τίτλους όπως : Vin Diesel Has Died While Filming a Deadly Scene From Fast and Furious 7, You Won't Believe What This Pregnant Girl Does, [SCHOCK] Schlimmster Motorrad Unfall Der Welt (Σόκ ! Το χειρότερο ατύχημα με μοτοσικλέτα στο κόσμο), Girl Killed herself live On Cam Just After Dad Seen Her While Doing This on cam!, με πιο διαδεδομένους τους παρακάτω τίτλους :
  • “Βίντεο” από επίθεση φαντάσματος (Alleged footage of an “actual” ghost attack).
  • “Βίντεο” που δείχνει το Aswang, ένα μυθικό τέρας από τις Φιλιππίνες (a video featuring the Aswang that is described as “a mythical shape-shifting were-dog/vampire/terrifying thing from the Philippines).
  • “Βίντεο” με γοργόνες (a video of Mermaids claiming they are back!).
  • “Βίντεο” με ένα μεγάλο, λευκό καρχαρία να επιτίθεται σε καπετάνιο πλοίου (Video of a huge great white shark tearing apart a sea captain).
Όταν κάποιος χρήστης πατήσει σε αυτές τις αναρτήσεις συνήθως του ζητείται πρώτα να κοινοποιήσει την ανάρτηση στον «τοίχο» του, για να ξεκλειδώσει το “βίντεο” (συμμετέχοντας και ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο στη διάδοση των κακόβουλων αναρτήσεων). Στη συνέχεια εμφανίζεται μήνυμα ότι πρέπει να κατεβάσει ή να αναβαθμίσει το video player του φυλλομετρητή (browser), προκειμένου να μπορέσει να δει το “βίντεο”. Εάν ο χρήστης προβεί σε αυτή την ενέργεια τότε εγκαθίσταται το αντίστοιχο κακόβουλο αρχείο, όπως αναφέρεται πιο κάτω στις φωτογραφίες.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Βαθιά οδύνη και θρήνος για τον αδικοχαμένο συνάδελφο .

shmata_poasy-poaxiaΑθήνα, 12 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.: 402/10/31
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Με βαθιά οδύνη εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την φονική επίθεση που δέχθηκε χθες τη νύχτα στην Ανδραβίδα από διαρρήκτη ο 35χρονος συνάδελφός μας Βασίλειος Μαρτζάκλης, πατέρας δυο παιδιών και δραστήριο μέλος της τοπικής κοινωνίας.
  Αν και ήταν εκτός υπηρεσίας, ενώ επέστρεφε στην κατοικία του, μόλις βρέθηκε αντιμέτωπος με τον δράστη έξω από γειτονική οικία, δεν δίστασε ούτε μια στιγμή να πράξει το χρέος του. Δυστυχώς, όμως, η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Ο συνάδελφος έπεσε στο βωμό του καθήκοντος, προσθέτοντας το όνομά του με ανεξίτηλα γράμματα στον μακρύ κατάλογο των Ηρώων της Ελληνικής Αστυνομίας.
  Ωστόσο, έχουμε χρέος απέναντι στην οικογένειά του, στα ορφανά παιδιά, σε όλους όσοι μάχονται στην πρώτη γραμμή του πυρός, να αγωνιστούμε ακόμα περισσότερο για τη διασφάλισή τους. Θρηνούμε το 12ο από το 2010 θύμα στο βωμό του καθήκοντος και ουδείς δικαιούται να τυμβωρυχεί. Οι αδικοχαμένοι συνάδελφοί μας θα δικαιωθούν μόνο όταν η Ελληνική Αστυνομία μπορέσει κάποτε να διασφαλίσει τα στελέχη της.
  Στην οικογένεια του άτυχου συναδέλφου μας, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας, με την ελπίδα να είναι το τελευταίο θύμα στο βωμό του καθήκοντος.
ypografes_poasy-poaxia

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Και οι ένστολοι μπορούν να έχουν tattoo αλλά υπό… προϋποθέσεις

Και οι ένστολοι μπορούν να έχουν tattoo αλλά υπό… προϋποθέσεις


Οι ένστολοι μπορούν να έχουν τατουάζ, αλλά όχι σε εμφανές σημείο του σώματός τους και η απεικόνισή του να μην προκαλεί αλλά και να είναι συμβατή με την ουδετερότητα που το Σύνταγμα επιβάλει για τους ενστόλους.

Αυτό έκρινε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με τις υπ' αριθμ. 1722 και 1723/2014 αποφάσεις του, δικαιώνοντας δύο ειδικούς φρουρούς οι οποίοι διαγράφηκαν από τον πίνακα επιτυχόντων επειδή

είχαν τατουάζ στο σώμα τους. Ενδεικτικά, ο ένας είχε τατουάζ στην αριστερή κνήμη.

Ειδικότερα, το ΣτΕ αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, αποφάσισε ότι επιτρέπεται να προβλεφθεί από τη νομοθεσία ότι «η δερματοστιξία συνιστά λόγο αποκλεισμού του υποψηφίου, εφόσον όμως αυτή είναι και με την ενδυμασία εξωτερικά εμφανής και επί πλέον οι σχετικές απεικονίσεις, ως εκ του περιεχομένου τους είτε αναιρούν την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των αστυνομικών υπαλλήλων, είτε προκαλούν κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους».

Όμως, προσθέτουν οι δικαστές, «μόνη η ύπαρξη δερματοστιξίας δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τη σχετική διαδικασία επιλογής» αλλά απαιτείται να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι να μην είναι εξωτερικά εμφανής από την ενδυμασία, κλπ.
Το ΣτΕ έκανε δεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως των δύο υποψηφίων ειδικών φρουρών και ακύρωσε ως μη νόμιμα αιτιολογημένες τις παραλείψεις των προσλήψεων τους.

Ποντίκι

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης .

poasyΑθήνα, 09 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.:605/13/44
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, συναντήθηκε χθες (8-5-14) το Προεδρείο της Ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, προκειμένου να θέσουμε υπόψη του καίρια ζητήματα που απασχολούν επί χρόνια την Ελληνική Αστυνομία και τους εργαζόμενους σε αυτήν.
ypourgos_dikaiosinis_8-5-2014
  Ειδικότερα, έγινε εκτενής αναφορά στα κάτωθι θέματα για τα οποία αφού υπήρξε επαρκής αιτιολόγηση, δόθηκαν από την πλευρά του κ. Υπουργού συγκεκριμένες απαντήσεις:
  1. Αποσυμφόρηση των αστυνομικών κρατητηρίων από τους ποινικούς κρατούμενους: Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών με αποτέλεσμα να εξομαλυνθεί σταδιακά και η υπάρχουσα αρνητική κατάσταση στις αστυνομικές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με την λειτουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.
  2. Φρουρά φυλακών: Ζητήσαμε να δοθεί τέλος στην διαρκώς ανανεούμενη παράταση της εμπλοκής της Ελληνικής Αστυνομίας και να μην αναληφθεί η φρούρηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, όπως έχει ανακοινωθεί.
  3. Επιδόσεις δικογράφων: Σχεδιάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η ηλεκτρονική διακίνηση –επίδοση των σχετικών δικαστικών εγγράφων, ανακουφίζοντας έτσι και τις αστυνομικές υπηρεσίες από την κατασπατάληση δύναμης.
  4. Μεταγωγές κρατουμένων: Σε συνεργασία με τη Θέμις Κατασκευαστική θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι εντός των Δικαστικών Μεγάρων ώστε να διευκολύνονται οι μεταγωγές και ιδίως η άμεση εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων επ' ακροατηρίω.
  5. Αστυνομικοί μάρτυρες σε ποινικά δικαστήρια: Ζητήθηκε η νομοθετική παρέμβαση του κ. Υπουργού ούτως ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του μάρτυρα αστυνομικού κατά τις συνεδριάσεις των Μονομελών Πλημμελειοδικείων και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με την Ομοσπονδία θα προωθήσει σχετική διάταξη, με την οποία θα παρέχεται αυτή η δυνατότητα εκτός αν κριθεί διαφορετικά από το δικαστήριο. Επίσης, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των μαρτύρων αστυνομικών, ζητήσαμε αυτή να γίνεται άμεσα με την ίδια διαδικασία που ισχύει και για τους μάρτυρες πολίτες.
  6. Διαθεσιμότητες λόγω αποδράσεων: Ο κ. Υπουργός δέχτηκε ότι υπάρχει σύγκρουση των διατάξεων του ισχύοντος νόμου και του Αστυνομικού Πειθαρχικού Δικαίου και συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου ώστε να αναστέλλεται η οποιαδήποτε επιβολή ποινής (ποινική-πειθαρχική) και το μέτρο της διαθεσιμότητας επί 15νθημερο από την τέλεση της πράξης, προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα στον αστυνομικό ακώλυτα να συμμετέχει στις προσπάθειες σύλληψης του δράστη.
  7. Τέθηκε στον κ. Υπουργό το αίτημά μας για την θεσμοθέτηση κυρώσεων εις βάρος και της αστυνομικής διοίκησης, εφόσον δεν εφαρμόζονται Προεδρικά Διατάγματα και κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των αστυνομικών υπηρεσιών.
  8. Τέλος, ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε για την πρόθεσή του να προβεί στην εφαρμογή του νόμου για τη λειτουργία Δικαστικής Αστυνομίας και ζήτησε τη συνεργασία μας.
ypografes-poasy

Συνάντηση με το νέο Πρόεδρο του ΤΕΑΠΑΣΑ .

poasyΑθήνα, 09 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.:506/1/29
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Τον νέο Πρόεδρο του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχο κ. Παναγιώτη ΔΡΑΚΑΚΗ επισκέφθηκε χθες (8-5-2014) το Προεδρείο της Ομοσπονδίας προκειμένου να υπάρξει αμοιβαία ενημέρωση για τη λειτουργία του Ταμείου και τα θέματα που εκκρεμούν προς επίλυση μετά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και τις αλλαγές που επέφεραν ορισμένες διατάξεις του Νόμου 4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α'/07.04.2014 «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας»).
  Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Διευθυντής Παροχών Πύραρχος κ. Ευάγγελος ΤΖΑΛΟΚΩΣΤΑΣ, ο Διευθυντής Προσωπικού Αστυνομικός Διευθυντής κ. Γεώργιος ΧΑΤΖΑΚΗΣ και ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας Καθηγητής κ. Νικόλαος ΦΡΑΓΚΟΣ.
teapasa_8-5-2014
  Εκ μέρους της Ομοσπονδίας τονίστηκε ότι με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης για το διορισμό της νέας διοίκησης του Ταμείου πρέπει άμεσα να προωθηθούν οι εκκρεμότητες που έχουν σωρευτεί και εξακολουθούν να συσσωρεύονται. Επίσης, ζητήθηκε ενημέρωση για τη βιωσιμότητα του Ταμείου με κυρίαρχο μέλημα την εξασφάλιση μακροπρόθεσμα όλων των ασφαλισμένων. Προς τούτο, προτάθηκε η εκπόνηση ειδικής μελέτης για τη σύγκλιση των Τομέων Επικουρικών Συντάξεων και Πρόνοιας ώστε να σταματήσει ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων, που υφίσταται από την εποχή της ενοποίησης της Αστυνομίας Πόλεων με την Ελληνική Χωροφυλακή.
  Άλλα θέματα που τέθηκαν ήταν:
- Η επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης των εφάπαξ βοηθημάτων (από τα 499 παλαιά αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί τα 137 ενώ τα υπόλοιπα εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν ως το τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους). Ειδικά για τα αιτήματα του 2014 ενημερωθήκαμε ότι απαιτείται τροποποίηση του καταρτισθέντος προϋπολογισμού, ένα θέμα που θα τεθεί άμεσα στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.
- Η εγρήγορση της διοίκησης του Ταμείου αφενός για την είσπραξη των οφειλόμενων κοινωνικών πόρων με τις όποιες αναγκαίες παρεμβάσεις της νομικής του υπηρεσίας, αφετέρου δε για την διασφάλισή τους μη αφήνοντας περιθώρια κατάργησης αυτών.
- Η μη υπαγωγή του Τομέα Επικουρικών Συντάξεων στο Υπουργείο Εργασίας, όπως σχεδίαζε η Κυβέρνηση και αποτρέψαμε με την σθεναρή στάση μας την τελευταία στιγμή κατά την αιφνιδιαστική ψήφιση του προαναφερόμενου πολυνομοσχεδίου, επιτρέπει στις υπηρεσίες του Ταμείου να συνεχίσουν να υπολογίζουν τα εφάπαξ με βάση τις καταστατικές του διατάξεις και ανάλογα με τον δικό του προγραμματισμό, γεγονός που επιβάλλεται να διασφαλίσουμε και για τα επόμενα χρόνια.
-Η χορήγηση δανείων, που αποτελεί σημαντική πτυχή της λειτουργίας του Ταμείου, πρέπει να ενισχυθεί ώστε να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά ή άλλα εμπόδια, με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από την οικονομική κρίση συναδέλφων μας. Ζητήθηκε συγκεκριμένα να επανεξεταστεί ο κανονισμός χορήγησης των δανείων (και σε ασφαλισμένους με πέντε έτη υπηρεσίας αντί των δέκα που απαιτούνται σήμερα, καθορισμός επιτοκίου κλπ).
  Ο Πρόεδρος του Ταμείου, στον οποίο ευχηθήκαμε καλή και αποτελεσματική θητεία, μας διαβεβαίωσε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας με την Ομοσπονδία μας και ότι σε επόμενη συνάντησή μας, θα μας δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα.
ypografes-poasy

Εκλογική αποζημίωση

shmata_poasy-poaxiaΑθήνα, 7 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ.:700/4/10α
Προς: 1) Τον Υπουργό Οικονομικών
              κ. Ιωάννη ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
          2) Τον Υπουργό Εσωτερικών
              κ. Ιωάννη ΜΙΧΕΛΑΚΗ
          3) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας Πολίτη
              κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Εκλογική αποζημίωση»
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στο αστυνομικό προσωπικό ο καθορισμός του ύψους της εκλογικής αποζημίωσης στο ποσό των 200 περίπου ευρώ κι αυτών υποκείμενων σε κρατήσεις και στη συνέχεια στη φορολογία εισοδήματος, μη λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της υπερεργασίας και της προσφοράς του Αστυνομικού Προσωπικού κατά τη διάρκεια των δημοτικών, περιφερειακών εκλογών και των Ευροεκλογών.
  Επειδή τις τελευταίες ώρες πληροφορούμαστε ότι προωθείται στη Βουλή τροπολογία που θα εξαιρεί ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων εκλογικής αποζημίωσης από τη φορολόγησή τους, θεωρούμε απολύτως ορθό να συμπεριληφθεί σε αυτήν την διάταξη και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
  Το γλίσχρο ποσό της αποζημίωσης, είναι αδιανόητο να υπόκειται σε περαιτέρω μείωση, δικαιώνοντας όσους ευσχήμως σημειώνουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να βγάλει και από τη μύγα ξύγκι.
  Σεβαστείτε το λειτούργημα και την αξιοπρέπειά μας, συμπεριλαμβάνοντας και τους Αστυνομικούς στην εν λόγω ρύθμιση.
ypografes_poasy-poaxia

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Πρεμιέρα για την «ψηφιακή αλάνα» της ΕΛ.ΑΣ.


Τετάρτη, 07 Μάιος 2014

Ο νέος ιστότοπος της Ελληνικής Αστυνομίας, www.cyberkid.gov.gr, παρουσιάζεται σήμερα,

Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν περισσότερα από 1.000 παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων με απώτερο στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο
Παρουσίαση του νέου ιστότοπου της Ελληνικής Αστυνομίας www.cyberkid.gov.gr πραγματοποιεί  η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια και του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιείται σήμερα στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο Intercontinental θα παρουσιαστεί ο νέος ιστότοπος αλλά και η νέα ενότητα που θα περιλαμβάνεται σε αυτόν και θα έχει τον τίτλο «Ψηφιακή Αλάνα».

Μέσα από την ενότητα αυτή, εισάγεται η ψηφιοποίηση δεκαέξι παραδοσιακών παιχνιδιών (γκρινιάρης, σκάκι, ντάμα κ.α.), τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους επισκέπτες ανάλογα με την ηλικία τους. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε παιδιά και η παρουσίασή του γίνεται με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών σε τρεις θεματικές ενότητες: για παιδιά έως 8 ετών, για παιδιά 8 - 12 ετών, καθώς και για γονείς.

Την ημερίδα θα παρακολουθήσουν περισσότερα από 1.000 παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων με απώτερο στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο, τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

Σεμινάριο στην ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ "’Η Ψυχολογία των Υπόπτων Τα Χαρακτηριστικά του Υπόπτου"’ - Η Γλώσσα του Σώματος

Τετάρτη, 07 Μάιος 2014
"Ποιός είναι αθώος και ποιός είναι ένοχος? Ποιά είναι τα σημάδια που μας πιστοποιούν την ενοχή κάποιου? Οι μέθοδοι ανίχνευσης, αναγνώρισης και ανάκρισης υπόπτων ανάλογα με τον τύπο εγκλήματος ..."
Σας ενημερώνουμε ότι στις 17-05-2014 πραγματοποιείται στο κέντρο Περί Ψυχής σεμινάριο με θέμα "ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-Η  Ψυχολογία των Υπόπτων-Τα Χαρακτηριστικά του Υπόπτου-Η Γλώσσα του Σώματος".
Περιγραφή
Η αύξηση της εγκληματικότητας των τελευταίων ετών επιτάσσει την αφύπνιση και την ετοιμότητα όχι μόνο των οργάνων του επίσημου κοινωνικού ελέγχου αλλά και των ατόμων που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας και προστασίας. Η έκταση των φαινομένων της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας δεν αφήνουν μόνο εκτεθειμένους τους πολίτες, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη δομή της κοινωνίας.
Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο ερευνητές, θεωρητικοί και ακαδημαϊκοί αναζητούν νέα μέτρα, μεθόδους και στρατηγικές ασφαλείας που επικεντρώνονται στον πρωτογενή τομέα πρόληψης, δηλαδή στην έγκαιρη αναγνώριση και καταστολή των υπόπτων – ενόχων. Όμως ποιός είναι αθώος και ποιός είναι ένοχος? Ποιά είναι τα σημάδια που μας πιστοποιούν την ενοχή κάποιου? Μήπως η γλώσσα του σώματος? Η μήπως οι ενδείξεις ενοχής απέχουν κατά πολύ απο τις αποδείξεις οι οποίες δύσκολα γίνονται αντιληπτές? Οι μέθοδοι ανίχνευσης, αναγνώρισης και ανάκρισης υπόπτων ανάλογα με τον τύπο εγκλήματος που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι τα βασικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και που μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση και την καταστολή ακραίων φαινομένων προτού αυτά εκδηλωθούν και αποβούν μοιραία.



Θεματολογία Εισήγησης:


· Εννοιολογικός προσδιορισμός της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας

· Τα χαρακτηριστικά του υπόπτου

· Η γλώσσα του σώματος

· Ανίχνευση ψεύδους

· Χρήσιμες ανακριτικές μέθοδοι

· Συμπεριφοριστικές διαφορές ενόχου και αθώου

· Πρωτογενής πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση

· Η έννοια της προστασίας και της επικινδυνότητας

· Μέθοδοι προστασίας και ασφάλειας

· Μέθοδοι διαχείρισης ακραίων καταστάσεων που περιλαμβάνουν καταστάσεις ομηρίας και χρήσης πυροβόλων όπλων

· Επίσημος και ανεπίσημος κοινωνικός έλεγχος

· Προβολή βιντεοσκοπημένου υλικού

· Χρονικά υποθέσεων

· Σχολιασμός – συζήτηση



Εισηγήτρια: Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά

Κοινωνική Εργασία (BA), Εγκληματολογία και Ποινικό Δίκαιο (MSc),

Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου



Ημερομηνία: 17/05

Ώρα: 5.00μ.μ.- 9.00μ.μ.

Τοποθεσία:
«περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας: 210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος
: 30 ευρώ

Για φοιτητές 20 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

Τι είπε ο Σαμαράς για τους ένστολους στην συνέντευξή του

Τετάρτη, 07 Μάιος 2014
“Τους έχω πάντα στο μυαλό μου”, είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τους ένστολους
“Τους έχω πάντα στο μυαλό μου”, είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για τους ένστολους, στην συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ και στους δημοσιογράφους Μαρία Χούκλη και Δημήτρη Κοτταρίδη.

Τους ένστολους έφερε ως παράδειγμα και για την αποκατάσταση αδικιών από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του.

Προφανώς εννοώντας το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ που κάποιοι θα λάβουν σε δυο μέρες.

Δυστυχώς η σκέψη δεν αρκεί και το κοινωνικό μέρισμα όπως επιλέχθηκε να μοιραστεί δεν έπεισε την πλειοψηφία των στρατιωτικών αλλά και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, ότι υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον γι΄ αυτές τις επαγγελματικές ομάδες που απ΄ όλες τις κυβερνήσεις όχι μόνο την σημερινή θερούνταν και θεωρούνται ακόμη δεδομένες.

Αυτό που περισσότερο ενοχλεί τους ένστολους είναι ότι -όπως πάρα πολύ συχνά γράφουμε- θα μπορούσαν να είχαν γίνει πάρα πολλά που δεν έχουν οικονομικό κόστος για να ανακουφίσουν Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Μέτρα χωρίς κόστος και έξοδα, που θα έλυναν πολλά προβλήματα της καθημερινότητας. Τίποτα δεν έγινε,τίποτα δεν άλλαξε προς το καλύτερο. Τουλάχιστον στις Ένοπλες Δυνάμεις η Ελλάδα του χθες την οποία ξόρκισε ο πρωθυπουργός “ζει και βασιλεύει”.


Πηγή:http://www.onalert.gr

Ανησυχητικά τα κρούσματα διαφθοράς

poasyΑθήνα, 7 Μαΐου 2014
Αρ. Πρωτ :200/4/147
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Τα αλλεπάλληλα κρούσματα διαφθοράς στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία αποκαλύπτονται σε ανησυχητικό βαθμό το τελευταίο διάστημα, εγείρουν μείζον ζήτημα για τον αστυνομικό οργανισμό και χρήζουν άμεσης κινητοποίησής μας.
  Παρά τις αποτελεσματικές έρευνες της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και των Υπηρεσιών που συμβάλλουν κατά καιρούς στη σύλληψη και τιμωρία των επίορκων, το πρόβλημα δυστυχώς λαμβάνει νέες διαστάσεις, πυροδοτούμενο μάλιστα και από την ανασφάλεια που προκαλούν η οικονομική κρίση και το αβέβαιο μέλλον στη χώρα μας.
  Η Ομοσπονδία μας πιστεύει ότι η διαδικασία αυτοκάθαρσης που ακολουθείται σήμερα για την πάταξη των επίορκων αστυνομικών πρέπει να συνοδεύεται και με άλλα μέτρα, όπως εκσυγχρονισμό - εκδημοκρατισμό των λειτουργιών της Ελληνικής Αστυνομίας και της δημόσιας διοίκησης συνολικά, καθώς επίσης και από μια πολιτική με επίκεντρο τη θεσμική και οικονομική στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της.
  Τις θέσεις μας αυτές, θα τις επαναφέρουμε στην Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας τις προσεχείς ημέρες.
ypografes-poasy