Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Συνάντηση με τους κ.κ. Υπουργούς για τις Αποφάσεις του Σ.τ.Ε. .

omospondies logo
Αθήνα, 20 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 605/13/46
Προς: 1) Τον Υπουργό Οικονομικών
              κ. Γκίκα ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
          2) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
          3) Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
              κ. Μιλτιάδη ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Σας επιδόθηκαν νόμιμα οι υπ'αριθ. 2194,2195,2196/14 αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., σύμφωνα με τις οποίες κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου ανίσχυρες οι διατάξεις του υποκεφαλαίου Γ.1, του κεφαλαίου Γ. του Ν. 4093/2012 και ακυρώθηκε η υπ. αριθ. οικ. 2/83408/0022 Υπουργική Απόφαση, κατά το μέρος που αφορά την αναδρομική από 01/08/2012 μείωση των αποδοχών των ενστόλων.
  Οι αποφάσεις αυτές δεν υπόκεινται σε κανένα ένδικο μέσο και είναι άμεσα εκτελεστές.
  Κατ' απαίτηση του συνόλου των ενστόλων που εκπροσωπούμε και με σκοπό την πλήρη και άμεση εκτέλεση των αποφάσεων, σύμφωνα με το διατακτικό τους, όπως καθορίζεται στο σκεπτικό, ζητούμε συνάντηση μαζί σας εντός των προσεχών ημερών.
ypografes omospondion4

Σύσταση Επιτροπής για τις μεταθέσεις .

poasy
Αθήνα, 20 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 301/3/10β
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
          κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
Κοιν.: 1) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Κύριε Υπουργέ,
  Επανειλημμένως με έγγραφά μας έχουμε επισημάνει την αναγκαιότητα βελτίωσης των διατάξεων των μεταθέσεων (Π.Δ. 100/2003), με γνώμονα πάντα τη δικαιότερη και αντικειμενικότερη λειτουργία του. Έχουμε ζητήσει δε για το λόγο αυτό και τη σύσταση υπηρεσιακής επιτροπής, στην οποία να συμμετάσχουμε και εμείς, για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
  Προτάσεις οι οποίες στο τελευταίο συνέδριο εγκρίθηκαν ομόφωνα από το σύνολο των συνέδρων των Ενώσεων όλης της Ελλάδας και οι οποίες θεσμικά έχουν επιδοθεί και στο Υπουργείο και στην Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
  Μετά και το νέο Νόμο (4249/2014 Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις), αλλά κυρίως με αφορμή και τις φετινές τακτικές μεταθέσεις, όπου για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι οι θέσεις καταλαμβάνονται μόνο από ειδικής κατηγορίας αστυνομικών (διαζευγμένοι, δικαστικοί συμπαραστάτες, ασθενείς, κ.λ.π.), και όχι από αυτούς τους συναδέλφους που υπομονετικά συγκεντρώνουν μόρια με τα αντικειμενικά κριτήρια, το αίτημά μας πρέπει να ικανοποιηθεί με την άμεση σύσταση της σχετικής επιτροπής.
  Κύριε Υπουργέ,
  Προσβλέπουμε στη θεσμική μας συμμετοχή σε μια διαδικασία που σέβεται και προάγει τα συμφέροντα των συναδέλφων μας και σε αυτήν μας την προσπάθεια επιζητούμε και τη δική σας συμβολή.
ypografes-poasy

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση σχετικά με την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ,και το δικαίωμα των προσφυγών.

           ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ



         ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ


Πρόεδρος: Ακίδης Ηλίας τηλ. 6945828100  – Γ. Γραμματέας : Τζιαμπαζάκης Βασίλειος τηλ. 6932583211  
        Τηλ & Fax :25520-28141     Δικτυακός τόπος :  seayorestiadas.blogspot.com

                                                                                       Ορεστιάδα 19/06/2014

                                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Μετά την δημοσίευση της απόφασης του  Συμβουλίου της  Επικρατείας αναφορικά με τις περικοπές στο μισθολόγιο μας , αλλά και τις αναδρομικές παρακρατήσεις του μισθού μας, το διοικητικό συμβούλιο επικοινώνησε άμεσα  και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το προεδρείο της Ομοσπονδίας καθώς επίσης και με τον νομικό σύμβουλο της ΠΟΑΣΥ κ. Χαράλαμπο Μπουκουβάλα.

Επειδή το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε καθημερινά ερωτήσεις, για το  αν θα πρέπει να προσφύγει  ατομικά ο καθένας κατά της απόφασης του ΣτΕ, σας γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και βιασύνης, καθώς παρακολουθούμε το όλο θέμα και  αναμένουμε την τεκμηριωμένη άποψη του Νομικού Συμβούλου της ΠΟΑΣΥ.

Οποιεσδήποτε ενέργειες πρέπει να γίνουν, να είστε βέβαιοι πως θα γίνουν συλλογικά και οργανωμένα  από την Ένωση μας, φυσικά όσοι επιθυμούν έχουν την δυνατότητα και το δικαίωμα να κινηθούν ατομικά κατά της απόφασης.

Για κάθε ερώτημα ή πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Ένωσή μας. 
                                       
                                           
                                     Ο               ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ                 Ο

                            ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                          ΑΚΙΔΗΣ Ηλίας                     ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ Βασίλειος
                
 
 
 



                  

Συνέντευξη στο κεντρκό δελτίο ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης μας κ.Ηλίας Ακίδης.


Δικαιώθηκαν οι ένστολοι για τις περικοπές που είχαν γίνει στους μισθούς και τα επιδόματά τους το 2012. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στους μισθούς τους και πλέον το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του 2011. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των βασικών μισθών τους από 8 έως 464 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό του ένστολου, και αύξηση από 3 έως 178 ευρώ το μήνα των επιδομάτων τους. Αν και η απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν υποστεί οι ένστολοι ήταν γνωστό πως έχει ληφθεί από τον Ιανουάριο, εκδόθηκε μόλις την Παρασκευή και από Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν να πάρουν στα χέρια τους το "καθαρογραμμένο" κείμενό της.
 
πατήστε πάνω στο λινκ για να ακούσετε την συνέντευξη
https://www.youtube.com/watch?v=7Wt5GRmaIuE

Σύλληψη 2 αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 33 μη νόμιμους μετανάστες

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 16 Ιουνίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη 2 αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 33 μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθησαν προχθές (14-6-2014) το πρωί, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορεστιάδας (ύψος Μάνδρας), απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Έβρου, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 33 και 26 ετών , οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας τριάντα τρεις (33) μη νόμιμους μετανάστες. Είκοσι ένα (21) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας, δέκα (10) υπήκοοι Ερυθραίας και δύο (2) υπήκοοι Αφγανιστάν.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 33χρονο να οδηγεί ένα (1) Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, τριάντα τρεις (33) μη νόμιμους μετανάστες και τον 26χρονο να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να λειτουργεί ως προπομπός, υποδεικνύοντας τη διαδρομή.
Κατασχέθηκαν τα παραπάνω οχήματα και το χρηματικό ποσό των 400 Ευρώ και 550 λέβα Βουλγαρίας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Έβρου.

Σύλληψη αλλοδαπής για εισαγωγή ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια. Κατάσχεση 126,3 γραμμαρίων υγρής μεθαδόνης

        
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 17 Ιουνίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη αλλοδαπής για εισαγωγή ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια
Κατασχέθηκαν 126,3 γραμμάρια υγρής μεθαδόνης
Συνελήφθη χθες (16-6-2014) το απόγευμα, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Ορμενίου Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας, 27χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Βουλγαρίας, κατηγορούμενη για εισαγωγή ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, συνέλαβαν την 27χρονη, διότι την εντόπισαν να πραγματοποιεί είσοδο στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και να κατέχει δύο (2) φιαλίδια με υγρή μεθαδόνη, συνολικού βάρους 126,3 γραμμαρίων, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας.

Εξιχνιάστηκαν 4 διαρρήξεις σπιτιών στην Ορεστιάδα και συνελήφθησαν 3 ημεδαποί για διακεκριμένες κλοπές

       
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 19 Ιουνίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εξιχνιάστηκαν 4 διαρρήξεις σπιτιών στην Ορεστιάδα και συνελήφθησαν 3 ημεδαποί για διακεκριμένες κλοπές
Εξιχνιάστηκαν ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ορεστιάδας, τέσσερις (4) διαρρήξεις σπιτιών, που είχαν διαπραχθεί, το τελευταίο τετράμηνο, στην πόλη της Ορεστιάδας.
Συνελήφθησαν χθες (18-6-2013), το απόγευμα, στην Ορεστιάδα, από τους παραπάνω αστυνομικούς, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 16, 14 και 13 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές.
Αναλυτικότερα, οι τρεις δράστες, χθες το μεσημέρι, διέρρηξαν οικία στην Ορεστιάδα, χωρίς να αφαιρέσουν οτιδήποτε από το εσωτερικό του, καθόσον έγιναν αντιληπτοί από την ιδιοκτήτρια και τράπηκαν σε φυγή.
Ακολούθως, μετά από την καταγγελία του περιστατικού, οι αστυνομικοί εξέδωσαν άμεσα εκτεταμένες αναζητήσεις, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες.
Στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα χρυσαφικά (δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, αλυσίδες, κρεμαστά), τα οποία, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχαν αφαιρέσει, το ίδιο μεσημέρι, από ένα άλλο σπίτι στην Ορεστιάδα. Τα κατασχεθέντα χρυσαφικά αποδόθηκαν στη δικαιούχο τους.
Από τη συνέχεια των ερευνών, προέκυψε επίσης ότι οι τρεις ημεδαποί, το τελευταίο τετράμηνο, διέρρηξαν στην πόλη της Ορεστιάδας, άλλες δύο οικίες, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους διάφορα χρυσαφικά – κοσμήματα.
Σημειώνεται ότι όλοι οι δράστες έχουν απασχολήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ορεστιάδας, ενώ η προανάκριση και οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας.

Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες

       
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κομοτηνή, 19 Ιουνίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη αλλοδαπού διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη χθες (18-6-2014) το απόγευμα, στην Εθνική Οδό Διδυμοτείχου – Αλεξανδρούπολης (ύψος Μάνδρας), απ ό αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου Έβρου , 46χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο εσωτερικό του Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητου, που οδηγούσε ο 46χρονος, διαπίστωσαν ότι προωθούσε με αυτό στην ενδοχώρα τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.
Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των 245 Ευρώ και 500 λέβα Βουλγαρίας.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Εξώδικη πρόσκληση στους αρμόδιους Υπουργούς για την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. .

omospondies logo
Αθήνα 19 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 500/7/35στ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή σύσκεψη των προεδρείων των Ομοσπονδιών με τους νομικούς συμβούλους, κατά τη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν οι νομικές πτυχές των Αποφάσεων της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του Ν. 4093/2012 και την ακύρωση της υπ. αριθ. οικ. 2/83408/0022 Υπουργικής Απόφασης, κατά το μέρος που αφορά την αναδρομική από 01/08/2012 μείωση των αποδοχών των ενστόλων.
  Κατόπιν τούτου, αποφασίστηκε η άμεση κοινοποίηση δια εξωδίκου προσκλήσεως στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης Προστασίας του Πολίτη και Εμπορικής Ναυτιλίας των αποφάσεων του Σ.τ.Ε., καλώντας το ελληνικό δημόσιο να συμμορφωθεί άμεσα με τα οριζόμενα σε αυτές.
  Παράλληλα, αποφασίστηκε όπως οι Ομοσπονδίες το αμέσως προσεχές διάστημα προβούν σε νέες πρωτοβουλίες, με στόχο την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων όσον αφορά στην επιστροφή του μισθολογίου στην προτεραία κατάσταση ως και στην διασφάλιση των δικαιούμενων αναδρομικών αποζημιώσεων.
ypografes omospondion4
19-6-2014
Share

Τρισάγιο στη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων μας .

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 602/3/18α
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας τελέστηκε σήμερα τρισάγιο στην μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων μας Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ και Γεώργιου ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άνανδρα, ο πρώτος στις 17 Ιουνίου 2009 από αδίστακτους τρομοκράτες στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στα Πατήσια και ο δεύτερος στις 17 Ιουνίου 2013 στο Δίστομο Βοιωτίας, σε επιχείρηση σύλληψης αδίστακτων δραπετών.
DSC 0001
  Το τρισάγιο τελέστηκε στην οδό Λάμπρου Πορφύρα, στο χώρο που έχει τοποθετηθεί από τις Ομοσπονδίες μας μαρμάρινη στήλη και ένα προσκηνυματικό εκκλησάκι για να θυμίζουν στους περαστικούς ότι εκεί θυσιάστηκε ένας από τους εκατοντάδες μαχόμενους συνάδελφους μας, υπερασπιζόμενος το αγαθό της ασφάλειας του Πολίτη. Χοροστάτησαν ο τέως Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος, ο Υποστράτηγος ε.α. πατέρας Ιωάννης Κοκκώνης και ο εφημέριος της ενορίας π. Χρήστος Λογαράς.
  Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Δημήτριος Τσακνάκης, ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων Παπασπύρου και πολλοί Ανώτατοι Αξιωματικοί του Αρχηγείου και της ΓΑΔΑ, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Μαυρόπουλος, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Λίτσα Κουρουπάκη, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρήστος Κατσιώτης, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Τέρενς Κουίκ, ο υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Βασίλης Μαστρογιάννης, τα Προεδρεία της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ, εκπρόσωποι Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, συγγενείς και φίλοι των αδικοχαμένων συναδέλφων.
  Οι Ομοσπονδίες μας, εκφράζοντας τον σεβασμό τους στους Ήρωες της Ελληνικής Αστυνομίας, ταγμένες να υπηρετούν το συνάδελφο και την ελληνική κοινωνία, τονίζουν για άλλη μια φορά ότι η Πολιτεία οφείλει να κάνει ακόμα πολλά για να είναι ασφαλής ο Έλληνας Αστυνομικός. Είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, στηρίζοντας κάθε θετική πρωτοβουλία της νέας Ηγεσίας τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και του Υπουργείου μας, με την ευχή να μη θρηνήσουμε ποτέ άλλους νεκρούς.
ypografes poasy-poaxia
DSC 0002
DSC 0003
DSC 0004
DSC 0005

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 16 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 500/7/35ε
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.
  Ύστερα από την ενημέρωση που είχαν οι Ομοσπονδίες μας από τους Νομικούς τους Συμβούλους, οι οποίοι μελέτησαν σε αρχικό στάδιο την Απόφαση του Σ.τ.Ε., γνωρίζονται τα ακόλουθα :
  Με τις υπ΄αριθμ. 2194/14 - 2195/14 όμοιες Αποφάσεις για Π.Ο.ΑΣ.Υ και Π.Ο.ΑΞΙ.Α αντίστοιχα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κηρύσσει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 αρθ. Πρώτο παρ. Γ υποπαραγρ. Γ1, περ. 31-33 και ακυρώνει την υπ. αριθμ. οικ. 2/83408/0022 Υπουργική Απόφαση, κατά το μέρος που αφορά την αναδρομική από 01/08/2012 μείωση αποδοχών των Αστυνομικών και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, συνεπεία της οποίας αυτοί υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν αποδοχές τις οποίες είχαν ήδη εισπράξει, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.
  Στο σκεπτικό των Αποφάσεων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επικίνδυνη αποστολή, τις αυξημένες υπηρεσιακές και εξω-υπηρεσιακές υποχρεώσεις, τις δικαιολογημένες απόλυτες απαγορεύσεις δικαιωμάτων (όπως απεργία, εκδηλώσεις υπέρ των κομμάτων κ.α.), τους συνταγματικά επιτρεπτούς ειδικούς περιορισμούς ατομικών δικαιωμάτων (ελεύθερη ανάπτυξη προσωπικότητας, επαγγελματική ελευθερία, δικαίωμα έκφρασης, συνάθροισης) και την από αυτά απορρέουσα υποχρέωση της Πολιτείας για ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των Ελλήνων Αστυνομικών, την ανάλογη διαμόρφωση του ύψους των μισθών τους για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, αποτροπής εξω-υπηρεσιακής απασχόλησης και αυξημένων κινδύνων διαφθοράς.
   Και ναι μεν, το Δικαστήριο αναγνωρίζει τις δυνατότητες μείωσης των αποδοχών των ένστολων, επιβάλει όμως την προηγούμενη εκτίμηση του δημοσιονομικού οφέλους που θα προκύψει και την αναγκαιότητα αναπλήρωσης με άλλου ισοδυνάμου αποτελέσματος, μέτρα με μικρότερο κόστος για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας (σκέψεις 9 και 10 Απόφασης).
  Ειδικότερα για την προσβαλλόμενη και ακυρωθείσα πλέον Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν έλαβε υπόψη, πέρα του καθαρού αριθμητικού- και άρα πρόσφορου- κριτηρίου, τη σημασία της αποστολής των Σωμάτων Ασφαλείας και τις ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης των καθηκόντων τους, αλλά ούτε ειδικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις και το όφελος που πράγματι θα προκύψει, ούτε αν θα μπορούσαν να ληφθούν ισοδύναμου αποτελέσματος μέτρα με μικρότερο κόστος για τα Σώματα Ασφαλείας, οι αποδοχές των οποίων δεν παραμένουν πλέον επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της αποστολής τους (σκέψη 19 Απόφασης). Έτσι λόγω του σωρευτικού αποτελέσματος και της έκτασής του, υπερβαίνει το όριο των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, της ισότητας στα δημόσια βάρη, με δεδομένη και την αδυναμία προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και είσπραξης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, εξαιτίας των οποίων κρίθηκαν και πάλι αναγκαίες οι περικοπές στις αποδοχές των Ελλήνων Αστυνομικών.
  Σύμφωνα με τους Συμβούλους Επικρατείας δεν ήταν πλέον τόσο έντονο το δημόσιο συμφέρον, όσο εκείνο που δικαιολογούσε την υιοθέτηση των αρχικών μνημονιακών νόμων 3833/10 και 3845/10 που ελήφθησαν προ του κινδύνου άμεσης χρεοκοπίας και εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη.
  Η δε Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2012/211/ΕΕ για μείωση 12% κατά μέσο όρο των ειδικών μισθολογίων, δεν απαλλάσσει τον Έλληνα Νομοθέτη από την τήρηση των Συνταγματικών Αρχών που προαναφέρθηκαν, ειδικότερα αυτήν της αναλογικότητας αρθ. 22 παραγρ. 4 Συντάγματος.
  Η απόφαση της Ολομελείας αναμένεται να καθαρογραφεί ίσως και εντός της σήμερον και οι Ομοσπονδίες μας με τους Νομικούς τους Συμβούλους κ.κ. Χαράλαμπο Μπουκουβάλα και Ρήγα Μπαρμπούρη θα πράξουν ότι απαιτείται για τη διασφάλιση της άμεσης εκτέλεσης του διατακτικού της απόφασης και της αποτροπής ενδεχόμενου του κινδύνου απώλειας των αναδρομικώς παρακρατηθέντων ποσών.
 ypografes poasy-poaxia

Τρισάγιο δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων .

shmata poasy-poaxia
Αθήνα 16 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 602/3/18
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Στις 17 Ιουνίου 2014 συμπληρώνονται πέντε (5) χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του συναδέλφου μας Νεκτάριου ΣΑΒΒΑ, ενώ εκτελούσε ευόρκως τα καθήκοντά του στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στα Πατήσια, καθώς και ένας χρόνος (1) από τη στυγερή δολοφονία του συναδέλφου μας Γεωργίου ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, που έλαβε χώρα την 17-06-2013 στο Δίστομο Βοιωτίας, σε συμπλοκή με επικίνδυνους κακοποιούς.
  Οι Ομοσπονδίες μας, στη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων μας, θα πραγματοποιήσουν τρισάγιο δέηση αύριο Τρίτη 17-6-2014 και ώρα 10.00, στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στα Πατήσια.
ypografes poasy-poaxia
Share

Απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές .

poasyΑθήνα, 14 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.:500/7/35δ
Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Κοιν.: Αστυνομικές Υπηρεσίες
  Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
  Δημοσιεύθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας επί αιτήσεων ακυρώσεως της ΠΟΑΣΥ και άλλων Ομοσπονδιών ενστόλων, αναφορικά με τις περικοπές στο μισθολόγιο των Αστυνομικών, αλλά και τις αναδρομικές παρακρατήσεις του μισθού τους.
  Η ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όχι μόνο ανατρέπει το Μνημόνιο III, κηρύσσοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Ν. 4093/2012, αλλά επιβάλλει και την επιστροφή αναδρομικά των περικοπών από τον Αύγουστο του 2012.
  Η απόφαση αυτή δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο και είναι υποχρεωτικά εκτελεστή από τη Διοίκηση.
  Η Ομοσπονδία εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για τη δικαστική αυτή δικαίωση και εντός των προσεχών ημερών με τη λήψη και την προσεκτική μελέτη της απόφασης από το Νομικό Σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπο ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, που χειρίστηκε την υπόθεση, θα εκδώσει νεότερη ανακοίνωση ειδικότερα για τον χρόνο και την έκταση συμμόρφωσης της Διοίκησης στο διατακτικό αυτής.
ypografes-poasy
Share

Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται .

poasy
Αθήνα, 12 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 200/4/149
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων εκφράζει για ακόμα μια φορά (σχετική ανακοίνωση Αρ. Πρωτ.: 200/4/148 από 5/6/2014) την αμέριστη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών και καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας για να καμφθεί αυτός ο αγώνας, που συμβολίζει πλέον το σθένος και την αποφασιστικότητα κάθε εργαζόμενου – θύματος της πολιτικής των Μνημονίων και της τρόικας.
  Μόλις την περασμένη εβδομάδα, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, είχαμε βρεθεί κοντά τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους, αλλά και για να επισημάνουμε στους συναδέλφους μας των ειδικών δυνάμεων, ότι ναι μεν μπορεί να εκτελούν εντολές, πρέπει ωστόσο να μην εκφεύγουν των νομίμων πλαισίων άσκησης της νόμιμης βίας και κυρίως να λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι έχουν απέναντί τους συμπολίτες μας που διεκδικούν δίκαια αιτήματα, το ίδιο όπως κι εμείς όταν συμμετέχουμε σε ένστολες κινητοποιήσεις μας. Επισημάναμε δε ότι κάθε υπέρβαση δεν αμαυρώνει απλώς την εικόνα της αστυνομίας, αλλά ακυρώνει ουσιαστικά το έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας που ασκούν ευόρκως και υπό αντίξοες συνθήκες τα καθήκοντά τους.
  Οι σημερινές αποκρουστικές εικόνες που απεικονίζουν τέτοιες ακραίες ενέργειες, είναι εξίσου καταδικαστέες και ως εκ τούτου αναμένουμε από την Ηγεσία να πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, οφείλει να μην περιοριστεί στην επίρριψη ευθυνών, αντιμετωπίζοντας το συμβάν ως μεμονωμένο κρούσμα. Επιβάλλεται να λάβει υπόψη της το γενικότερο προβληματισμό μας και να προωθήσει ουσιαστικά μέτρα εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού των αστυνομικών λειτουργιών, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει αυτό το ζήτημα. Έχει τεθεί πολλάκις εις το παρελθόν από το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτικό κόσμο, ενώ συγκεκριμένες δεσμεύσεις έχουν δοθεί τόσο προς αυτούς όσο και προς τις Ενώσεις των Φωτορεπόρτερ και των Δημοσιογράφων, μετά από ανάλογες καταγγελίες.
ypografes-poasy
Share

Μεταφορά θέσεων φοίτησης Δημοσίων Υπαλλήλων, μονίμων υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, κ.λ.π.».

poasy
Αθήνα, 12 Ιουνίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 314/7/7α
Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Μεταφορά θέσεων φοίτησης Δημοσίων Υπαλλήλων, μονίμων υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, κ.λ.π.».
  Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
  Σε συνέχεια του υπ'αριθ. 314/7/7 από 02-04-2014 εγγράφου μας, που αφορά το αναφερόμενο στο θέμα αντικείμενο, σας γνωρίζουμε ότι αυτό αντιμετωπίσθηκε θετικά για τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους μας με την υπ'αριθ. Φ1/79383/Β3 από 21-05-2014 απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1397 τ. Β'/02-06-2014.
  Επισυνάπτεται η σχετική απόφαση.
ypografes-poasy
fek 1397-2014 b

Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

poasy
Αθήνα 12 Ιουνίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 605/9/83
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
          κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
  Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
  Αναλάβατε τα ηνία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε μια περίοδο κατά την οποία επείγοντα ζητήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και του ανθρώπινου δυναμικού της, του πολυτιμότερου δηλαδή κεφαλαίου αυτής, απαιτούν άμεσες λύσεις και κυρίως ξεκάθαρες καταστάσεις.
  Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας κατ' επιταγήν των διατάξεων του Νόμου 4249/2014, μια διαδικασία που είναι φυσικό να προκαλεί εύλογη ανησυχία και για τον πρόσθετο λόγο ότι η νομοθέτηση αυτή είχε συναντήσει τις έντονες επικρίσεις τόσο του συνδικαλιστικού μας κινήματος, όσο και του συνόλου των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Επιπλέον, παρά τις διαβεβαιώσεις του απερχόμενου Υπουργού περί του αντιθέτου, το βασικό Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή του Νόμου 4249/2014 προωθήθηκε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ένα άλλο Προεδρικό Διάταγμα, για την αναδιάρθρωση της Αστυνομικής Ακαδημίας, μας επιδόθηκε την προτεραία του ανασχηματισμού της Κυβέρνησης.
  Την ίδια ώρα δεκάδες άλλα ζητήματα τελούν σε εκκρεμότητα καθόσον συνδέονται άμεσα με την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών είτε η επίλυσή τους εξαρτάται από την δική σας πολιτική βούληση σε συνάρτηση με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις προβλεπόμενες από τα Μνημόνια περικοπές του προϋπολογισμού δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας.
  Επειδή, όμως, ο χρόνος είναι αμείλικτος και επιτακτική η ανάγκη της θεσμικής και επαγγελματικής θωράκισης της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς εκπτώσεις και περικοπές, αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε κατεπειγόντως για τις θέσεις μας και τον προβληματισμό των στελεχών μας, όπως έχουν καταγραφεί άλλωστε προσφάτως κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνεδριάσεων του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας.
  Παρακαλούμε όπως ορίσετε την προσεχή εβδομάδα συγκεκριμένη ημέρα για την πρώτη ενημερωτική συνάντησή μας, ώστε να τεθούν εκ νέου επί τάπητος τα ζητήματα που «καίνε» το συνάδελφό μας και να ληφθούν εκ μέρους σας οι αναμενόμενες πρωτοβουλίες, ώστε και το ενδιαφέρον σας γι' αυτόν να μετουσιωθεί εμπράκτως σε έργα και ο δικός μας ρόλος να μην εγκλωβίζεται σε μια συνεχή υποβολή επιστολών χωρίς να βλέπουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.
ypografes-poasy

Κλήτευση μάρτυρα αστυνομικού στα δικαστήρια - άσκηση ποινικής δίωξης και διαθεσιμότητας σε βάρος αστυνομικών για ελευθέρωση κρατουμένου

poasy
Αθήνα 12 Ιουνίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 900/1/1α
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
          κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
              κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
          2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          3) Πολιτικά Κόμματα
          4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Κλήτευση μάρτυρα αστυνομικού στα δικαστήρια - άσκηση ποινικής δίωξης και διαθεσιμότητας σε βάρος αστυνομικών για ελευθέρωση κρατουμένου»
  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
  Με τα υπ' αριθ. 900/1/1 και 900/5/4 από 6/6/2014 επισυναπτόμενα έγγραφά μας, απευθυνθήκαμε στον προκάτοχό σας όσο και στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ για δυο σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τους αστυνομικούς και τις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Αυτά έχουν σχέση με την κλήτευση μάρτυρα αστυνομικού στα δικαστήρια και την άσκηση ποινικής δίωξης και διαθεσιμότητας σε βάρος αστυνομικών για ελευθέρωση κρατουμένου.
  Επειδή ως γνωστόν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, φρονούμε ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της άμεσης νομοθέτησης και της επίλυσης των χρόνιων αυτών αιτημάτων μας.
  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
  Παρακαλούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας και από κοινού με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθήσετε τις σχετικές τροπολογίες, όπως αυτές διαλαμβάνονται στα προαναφερόμενα έγγραφά μας.
ypografes-poasy

15νθημερη αναστολή ποινικής δίωξης και διαθεσιμότητας για ελευθέρωση φυλακισμένου

poasy
Αθήνα 6 Ιουνίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 900/5/4
Προς: 1) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
          2) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
              κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
          2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «15νθημερη αναστολή ποινικής δίωξης και διαθεσιμότητας για ελευθέρωση φυλακισμένου»
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Την Ομοσπονδία μας έχει απασχολήσει αρκετές φορές το αναφερόμενο στο θέμα αντικείμενο με δεδομένη την πληθώρα των μεταγωγών, τις ανύπαρκτες υποδομές των νοσοκομείων που νοσηλεύονται κρατούμενοι, την υπερπληθώρα κρατουμένων και φυλακισμένων και την πανθομολογούμενη κακή κατάσταση των κρατητηρίων, καταγράφονται αποδράσεις φυλακισμένων. Η πρακτική δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που αποδρούν συλλαμβάνονται εντός των προσεχών ωρών, ή με συντονισμένες ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού τις επόμενες ημέρες.
  Κατά κύριο λόγο, η σύλληψή τους οφείλεται στους αστυνομικούς που ήταν, με οποιονδήποτε τρόπο, επιφορτισμένοι για την φύλαξή τους. Πλην όμως, τις περισσότερες φορές αμέσως μετά το συμβάν α) συλλαμβάνονται και δικάζονται με την αυτόφωρη διαδικασία και β) τίθενται σε διαθεσιμότητα. Το αποτέλεσμα είναι η Υπηρεσία να στερείται της πολύτιμης συνδρομής τους, αλλά και οι ίδιοι να μη μπορούν να συνεισφέρουν στην επιχείρηση υφιστάμενοι μάλιστα -πλην των άλλων- δικαστικής, πειθαρχικής και ψυχολογικής ταλαιπωρίας.
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και να μην τίθενται οι αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα για ισόχρονο διάστημα (15 ημέρες), κατά το οποίο μένουν εντελώς ατιμώρητοι αν με δική τους προσπάθεια συλληφθεί αυτός που απέδρασε, σύμφωνα με το εδάφιο β παραγρ. 2, αρθρ.172 ΠΚ
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Κατόπιν των προαναφερόμενων προτείνουμε όπως η Προσθήκη εδαφίου γ' στο τέλος της παρ. 2 του αρθρ. 172 ΠΚ τροποιηθεί ως εξής:
  «Κατά το χρονικό αυτό διάστημα αναστέλλεται η ποινική διαδικασία». Ταυτόχρονη εξαίρεση της απόδρασης κρατουμένου για τους αστυνομικούς που ευθύνονται για ελευθέρωση φυλακισμένου από την αυτόφωρη διαδικασία.
  Ρητή πρόβλεψη για εξαίρεση από κατάσταση διαθεσιμότητας στο Πειθαρχικό Δίκαιο. Συγκεκριμένα προσθήκη εδαφίου στη παραγρ. 2 του άρθρ 15 του ΠΔ 120/2008 ως εξής : «Δεν τίθενται σε διαθεσιμότητα σε καμία περίπτωση για χρονικό διάστημα 15 ημερών από τέλεσης του αδικήματος οι αστυνομικοί για τους οποίους ασκείται ποινική δίωξη του αρθρ. 172 ΠΚ ή διατάσσεται σε βάρος τους ΕΔΕ για τα πειθαρχικά παραπτώματα του αρθρ. 11 παρ.1 εδ. στ' και 12 παρ. 1 εδ. β.».
ypografes-poasy
Share

Κλήση μάρτυρα αστυνομικού

poasy
Αθήνα 6 Ιουνίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 900/1/1
Προς: 1) Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
          2) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
              κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
          2) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: « Κλήση μάρτυρα αστυνομικού»
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Για τους αστυνομικούς υπαλλήλους και τις αστυνομικές υπηρεσίες είναι μεγάλο πρόβλημα ότι σημαντικός αριθμός αστυνομικών καλείται καθημερινά ως μάρτυρες στα ακροατήρια, κατά την εκδίκαση εκατοντάδων υποθέσεων ενώπιον των Πταισματοδικείων και Μονομελών Πλημμελειοδικείων της Χώρας. Πολλές εξ αυτών αναβάλλονται λόγω ωραρίου, ή ύστερα από αίτημα των διαδίκων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ποινικές υποθέσεις δικάζονται τελικά ύστερα από 3 -4 ή και περισσότερες αναβολές. Αποτέλεσμα της δεδομένης αυτής κατάστασης είναι οι αστυνομικοί που έχουν κληθεί ως μάρτυρες να ταλαιπωρούνται, ειδικότερα όταν έχουν μετακινηθεί σε υπηρεσίες άλλης Αστυνομικής Διεύθυνσης της Χώρας, αλλά και να επιβαρύνονται ψυχολογικά, δεχόμενοι πιέσεις, κατά τις ώρες αναμονής από τους κατηγορουμένους, συγγενείς τους και άλλους παράγοντες της δίκης και οι Υπηρεσίες τους να επιβαρύνονται υπέρμετρα αποστερούμενες της δύναμής τους.
  Τις περισσότερες δε φορές επιβεβαιώνουν το περιεχόμενο των ενόρκων καταθέσεων που είχαν δώσει κατά το χρόνο τέλεσης του αδικήματος, ή εξαιτίας της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος και σωρείας συμβάντων στο μεταξύ, δε θυμούνται ούτε όσα είχαν εγγράφως καταθέσεις αμέσως μετά την τέλεση του συμβάντος. Κάποιες άλλες φορές, εξαιτίας πιέσεων, παρεμβάσεων ή προστριβών, μεταβάλλουν κατάτι τις μαρτυρίες τους, πιεζόμενοι από παράγοντες της δίκης στο ακροατήριο.
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Φρονούμε ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία μάρτυρα αστυνομικού τουλάχιστον κατά την ακροαματική διαδικασία Πταισματοδικείων και Μονομελών Πλημμελειοδικείων, εκτός εάν η προσωπική τους εμφάνιση κρίνεται απαραίτητη από τον Εισαγγελέα που υπογράφει το κλητήριο θέσπισμα ή το Δικαστήριο.
  Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
  Κατόπιν των προαναφερόμενων προτείνουμε όπως η προσθήκη στην παράγραφο 1 του άρθρ. 327 ΚΠΔ υποεδαφίου μετά το τέλος του εδαφίου α' τροποποιηθεί ως εξής : « ..., πλην των αστυνομικών υπαλλήλων στο Πταισματοδικείο και Μονομελές Πλημμελειοδικείο, εφόσον κρίνουν ότι αρκεί η ανάγνωση των εκθέσεων και ενόρκων καταθέσεων, που έχουν σύμφωνα με τους νόμιμους τύπους συνταχθεί, σύμφωνα με τα άρθρα 364 και 365 ΚΠΔ.»
ypografes-poasy