Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Κόμματα και συνδικαλιστές «τσακώνονται» για την παράταση!


«Γλιτώνουν από το «μεγάλο» ψαλίδι τα μερίσματα και τα εφάπαξ των ενστόλων, ενώ προς παράταση έξι μηνών οδεύει και η εφαρμογή του νόμου για τα επικουρικά τους ταμεία προκειμένου η υποχρεωτική τους ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης να μην ισχύσει από την 1η/1/2015, αλλά από τον Ιούλιο, εκτός και αν μέχρι τότε μετατραπούν σε Ταμεία Ιδιωτικού αντί Δημοσίου Δικαίου που είναι σήμερα».
Την αποκάλυψη την έκανε σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν τις τελευταίες ημέρες από τους συνδικαλιστές των ενστόλων, οι οποίοι το ζητούσαν επισταμένα από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, όπως έχουμε σημειώσει κι εμείς σε άλλες αναρτήσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι έχει λυθεί το πρόβλημα. Αντιθέτως περιπλέκεται. Μεταξύ των ενστόλων δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Μετά την απόφαση των πυροσβεστών να ταχθούν υπέρ της μετατροπής του ΤΕΑΠΑΣΑ σε επαγγελματικό ταμείο εξασθενεί το μέτωπο των αστυνομικών, οι οποίοι επίσης ψάχνονται. Και δεν είναι μόνο αυτό. Κάποιες «παρατάξεις» φλερτάρουν με την ελαφρότητα άλλοτε υποστηρίζοντας με κλειστά μάτια τα επαγγελματικά ταμεία και ζητώντας εδώ και τώρα να ληφθεί απόφαση και άλλοτε διατυμπανίζοντας ότι η παράταση παρέχεται κατόπιν δικών τους ενεργειών. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεωθεί μια ακόμα ήττα και σπεύδει προτού παραδώσει το κλειδί του Μεγάρου Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα να εκδηλώσει τα γνωστά  αισθήματα αγάπης για τα …δικά της παιδιά (αν και τα διεκδικεί πλέον πιο φωναχτά ο κύριος Μπαλτάκος)… Αυτά τα ίδια αισθήματα, βεβαίως, που της επέτρεψαν να ληστέψει τα αποθεματικά των Ταμείων τους (τουλάχιστον 360.000.000 ευρώ), να περικόψει μισθούς και συντάξεις, να ρημάξει τις υπηρεσίες κλπ κλπ.



Στο πνεύμα αυτό λοιπόν και η εφημερίδα της δεξιάς παράταξης, έσπευσε να διαφημίσει την νέα εκδήλωση κυβερνητικής αγάπης προς τους ένστολους, οι οποίοι βγαίνουν φυσικά κερδισμένοι μέσα στο γενικό χαμό της κατάρρευσης της συγκυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες τα προεδρεία των ομοσπονδιών ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΕΠΛΣ συναντήθηκαν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ανακοίνωσαν κι αυτοί ότι χάριν των δικών τους ενεργειών θα κατατεθεί στη βουλή η τροπολογία για εξάμηνη παράταση των προθεσμιών που απαιτούνται σχετικά με την απόφαση που πρέπει να λάβουν οι ίδιοι οι ένστολοι για την προοπτική του ασφαλιστικού τους φορέα.
Σύμφωνα τέλος με τον Ελεύθερο Τύπο, «για τα μεν μερίσματα, δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθόριζε τους συντελεστές μείωσης των βοηθημάτων, και ως εκ τούτου οι περικοπές που θα γίνονταν από τον Νοέμβριο πάνε στις καλένδες και πάντως μετατίθενται για μετά τον Ιούνιο του 2015. Μάλιστα, για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού προβλέφθηκε σε μεταγενέστερο νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο (ν. 4284/14) ότι οι αποφάσεις για το ποσό του ετήσιου μερίσματος που απονέμει στους δικαιούχους του θα λαμβάνονται από τη διοίκηση του Ταμείου ενώ στο νόμο του Ιουλίου αναφερόταν ότι τα μερίσματα όλων των φορέων θα διαμορφώνονται αφού προηγηθεί εισήγηση της αναλογιστικής αρχής για το εύρος των τυχόν περικοπών.
Η διάταξη που πέρασε αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού δύναται, κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, να κατανέμει στους μερισματούχους μέρισμα από τα καθαρά ετήσια έσοδα αφού πρώτα αφαιρεθούν από τα συνολικά έσοδα του Ταμείου όλες οι υποχρεώσεις του, καθώς και 20 εκατ. ευρώ ανά έτος για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος». Αυτός ο τρόπος υπολογισμού του μερίσματος ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016.


Πηγή: e-typos.com,     staratalogia.blogspot.gr

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη κι εξευτελιστική μεταχείριση δύο μεταναστών

 
Με σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, στην περίπτωση του Ιρανού υπηκόου Α.Κ., που συνελήφθη μόλις έφθασε την Ελλάδα, στις 13 Νοεμβρίου 2010, κρατήθηκε στους συνοριακούς σταθμούς του Σουφλίου, των Φερρών και της Αλεξανδρούπολης για έξι μήνες και κατόπιν απελευθερώθηκε, χωρίς η αίτηση για χορήγηση ασύλου που είχε υποβάλει να γίνει δεκτή από τις Αρχές.
Στην προσφυγή του, ο Α.Κ υποστήριξε ότι εκκρεμεί ακόμη η προσφυγή κατά του Διοικητικού Εφετείου για την απόρριψη της αίτησης χορήγησης ασύλου, από τις 25 Απριλίου 2011, καθώς και ότι κρατήθηκε επί ένα εξάμηνο χωρίς δίκη, απελευθερώθηκε δύο μέρες πριν λήξει η προθεσμία με προσωρινή άδεια παραμονής και υποχρεώθηκε να ζήσει άστεγος, σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.
Το Δικαστήριο τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλει 6.500 ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Με άλλη του, σημερινή, απόφαση, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, καθώς και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στην περίπτωση του Ιρακινού Χουσεΐν Μοχάμαντ, ο οποίος όταν συνελήφθη για παράνομη είσοδο, στις 15 Νοεμβρίου 2010 στο Σουφλί, ήταν μόλις επτά ετών.
Ύστερα από τη διακρίβωση της πραγματικής ημερομηνίας γέννησης του, καθ' όσον από αξιωματικό της Frontex υποστηρίχθηκε εσφαλμένα ότι είχε γεννηθεί το 1990, μεταφέρθηκε στο κέντρο κράτησης ανηλίκων στο Σουφλί και του δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να πάει στη Γερμανία όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Χ. Μοχάμαντ, τον περίμενε ένας αδελφός του.
Εξετάζοντας την προσφυγή του, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, για παραβίαση του δικαιώματος σε μια πραγματική προσφυγή, καθώς και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, υποχρεώνοντάς την να καταβάλει στον Χουσεΐν Μοχάμαντ 8.500 ευρώ, ως αποζημίωση για μη χρηματική ζημιά.
 

Χωρίς γιατρούς το κέντρο κράτησης μεταναστών Ορεστιάδας

Παρασκευή, 12 Δεκέμβριος 2014 07:26
Την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών Φυλακίου Ορεστιάδας, καταγγέλλει με ερώτησή του, ο βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης.
Με ερώτηση του στον υπουργό Υγείας ο βουλευτής πάει στη βουλή το θέμα. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει ότι η έλλειψη αυτή παρατηρείται από το 2013, όταν και έληξαν οι συμβάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αποτέλεσμα για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα να γίνονται μεταγωγές στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας ή στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Από το 2000 έως και σήμερα η Ελλάδα έχει γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών όχι μόνο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αλλά από ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα περίπου το 7% του πληθυσμού της χώρας να αποτελείται από μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό η χώρα μας χαρακτηρίστηκε ως «η πύλη της Ευρώπης για την παράνομη μετανάστευση», συγκεκριμένα για την περίοδο 2005-2010. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία Kέντρων Kράτησης σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, ένα εκ των οποίων είναι το προαναφερόμενο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Φυλακίου Ορεστιάδας.
Το Κέντρο αυτό, που φιλοξενεί κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν που σε πολλές περιπτώσεις είναι φορείς σοβαρών ασθενειών, έχει μέγιστη χωρητικότητα 374 άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται γύρω στους 250. Βέβαια υπήρξαν και περίοδοι κατά τις οποίες ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε κατά πολύ ακόμα και τη μέγιστη χωρητικότητα του. Έως και τον Ιούνιο του 2013 στο Κέντρο υπήρχαν τόσο γιατροί όσο και νοσηλευτές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, θέσεις οι οποίες εξασφαλιζόταν από συμβάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ωστόσο, με τη λήξη των συμβάσεων αυτών δεν υπήρξε ανανέωση τους, με αποτέλεσμα από τη στιγμή εκείνη μέχρι και σήμερα 947 για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα να γίνονται μεταγωγές στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας ή στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Συνέπεια όλων αυτών είναι η απώλεια εργατοωρών, από το προσωπικό και τα οχήματα που απασχολούνται για τις μεταγωγές αυτές καθώς και η οικονομική επιβάρυνση για το ίδιο το Κέντρο εξαιτίας των καυσίμων που απαιτούνται. Επιπρόσθετα, η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών εντός του Κέντρου αποτελεί σοβαρό λόγο για διαμαρτυρία και κατ’ επέκταση για εξέγερση των κρατουμένων, οι οποίοι λογικά απαιτούν και έχουν ανάγκη

gnomionline.gr

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος στρατιωτικού στον Έβρο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα καυσίμων, χωρίς παραστατικά

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 11 Δεκεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος στρατιωτικού στον Έβρο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα καυσίμων, χωρίς παραστατικά
Συνελήφθη χθες (10.12.2014) το πρωί, σε χωριό του Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου και της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, 38χρονος ημεδαπός, Υπαξιωματικός του Στρατού, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα καυσίμων (πετρελαίου), χωρίς παραστατικά αποδεικτικά στοιχεία.
Ειδικότερα, σε έρευνα στο σπίτι του εντοπίστηκε σε βοηθητικούς χώρους και την αυλή της οικίας, ποσότητα (4.500) λίτρων πετρελαίου, σε δεξαμενές και βαρέλια, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την κατοχή τους.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα και υπεξαίρεση, καθώς κατηγορείται ότι μέρος των καυσίμων το εισήγαγε παράνομα από τη Βουλγαρία, σε διάφορα χρονικά διαστήματα κατά το παρελθόν, ενώ τα υπόλοιπα φέρεται ότι προέρχονται από τη μονάδα του.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Στρατοδικείου, ενώ το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για το ΤΕΑΠΑΣΑ

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 605/2/22
AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ για το ΤΕΑΠΑΣΑ
  Σε συνέχεια των συναντήσεών μας με τα πολιτικά κόμματα χθες 10 Δεκεμβρίου 2014, τα Προεδρεία μας συναντήθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τους υπεύθυνους παρακολούθησης κυβερνητικού έργου κ.κ. Χρήστο Πρωτόπαπα και Γεώργιο Κουτρουμάνη καθώς και με τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Δημήτριο Καρύδη.
  Κύριο σημείο των συζητήσεων που είχαμε ήταν το αίτημά μας να παραταθεί για έξι μήνες η προβλεπόμενη από το άρθρο 220 του Ν.4281/14 επιλογή μετατροπής των ασφαλιστικών μας ταμείων σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης ή ένταξής τους στο ΕΤΕΑ, δεδομένου ότι μέχρι τις 31-12-2014 δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.
  Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζοντας ότι το αίτημα είναι δίκαιο και ορθό επικοινώνησαν με τους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι και τους διαβεβαίωσαν ότι άμεσα θα προωθηθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή.
ypografes poasy-poaxia2
Share

Υποβολή αγωγών λόγο μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣΤΕ περί αποκατάστασης των μισθών μας






                    ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ


                      

        ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

                                                                                Ορεστιάδα 15/12/2014

                                                                                       ΠΡΟΣ: Μέλη μας.

                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: « Υποβολή  αγωγών λόγο μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την απόφαση του ΣΤΕ περί αποκατάστασης των μισθών μας »

Μέλη μας,

 Μετά  και την νέα αναβολή της κυβέρνησης για πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣΤΕ, για την αναπροσαρμογή των μισθών και  την καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων αναδρομικών, αποφασίσαμε να επιλέξουμε την οδό της δικαιοσύνης, μέσω`ατομικών δικαστικών`αγωγών.                                                                                  

 Έχοντας στα χέρια μας πληθώρα προτάσεων από διάφορα δικηγορικά γραφεία,  λειτουργώντας όμως  πάντα με γνώμονα το συμφέρων των μελών μας,  αποφασίσαμε ομόφωνα να αποδεχτούμε το ενημερωτικό σημείωμα του δικηγορικού γραφείου Ορεστιάδας της κ. Αναστασίας ΚΑΖΑΚΙΔΟΥ.

Η αμοιβή ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κατάθεση και εκδίκαση των αγωγών σε πρώτο βαθμό, σε περίπτωση πλήρης ικανοποίησης με νομοθετική ρύθμιση πριν την εκδίκαση των υποθέσεων μέρος του ποσού θα επιστραφεί.                                                                                  

Τα μέλη μας μπορούν από 15/12/2014 έως  20/12/2014 και κατά τις ώρες 09:00 έως 13:00 να καταθέτουν τις αγωγές στο δικηγορικό γραφείο της κ. Αναστασίας ΚΑΖΑΚΙΔΟΥ που βρίσκεται στην γωνιά Σκρα (21) με Κωνσταντινουπόλεως ( δίπλα στην Ένωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού) επίσης για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στο 25520-27704 ή στο 25520-28118.

 Όλα τα απαραίτητα έντυπα θα βρίσκονται από αύριο σε όλες τις υπηρεσίες καθώς και στο δικηγορικό γραφείο, θα πρέπει όλοι μας να έχουμε οπωσδήποτε μαζί αντίγραφο από τις μηνιαίες μισθοδοτικές καταστάσεις για το διάστημα από 01/08/2012 έως 31/12/2014 καθώς και την αστυνομική ταυτότητα, επειδή ο όγκος των μισθοδοτικών καταστάσεων  είναι μεγάλος, για την αποφυγή προβλήματος στις γραμματείες των υπηρεσιών θα πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να λαμβάνει ηλεκτρονικά τα σημειώματα και να τα βγάζει μόνος του  φωτοτυπίες. Παρακαλούμε οι συνάδελφοι γραμματείς των υπηρεσιών όπως διευκολύνουν τους συναδέλφους, για την γρηγορότερη συγκέντρωση των δικαιολογητικών.

Όποιο μέλος της Ένωσης δεν επιθυμεί να καταθέσει την αγωγή στο παραπάνω δικηγορικό γραφείο και επιθυμεί κάποιο άλλο, μπορεί να ζητήσει από τα μέλη του Δ.Σ. να των ενημερώσουν για τις άλλες προσφορές  που υπάρχουν από τα διάφορα δικηγορικά γραφεία.
                                               Για το Δ.Σ
                              Ο                                           Ο
                      ΠΡΟΕΔΡΟΣ                ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                    Ηλίας ΑΚΙΔΗΣ           Βασίλης ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ
                   τηλ.6945238100               τηλ.6932583211

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για νομοθετική ρύθμιση τουλάχιστον εξάμηνης παράτασης για το ΤΕΑΠΑΣΑ .

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 605/9/86α
Προς: Τον Πρωθυπουργό της Χώρας
          κ. Αντώνη ΣΑΜΑΡΑ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
          2) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
          3) Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
              κ. Ιωάννη ΒΡΟΥΤΣΗ
          4) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          5) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
  Μετά τη λήξη των εργασιών των Πανελλαδικών Συνεδρίων μας, κατά τις οποίες συζητήθηκε διεξοδικά η οριζόμενη από το άρθρο 220 του Ν. 4281/2014 υποχρέωση των Ομοσπονδιών μας να αποφασίσουν αν ο ασφαλιστικός μας φορέας (ΤΕΑΠΑΣΑ) υπαχθεί στο ΕΤΕΑ ή αν θα μετατραπεί με δική μας ευθύνη σε Επαγγελματικό Ταμείο (ΝΠΙΔ), θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι καθολική απαίτηση όλων των συνέδρων ήταν και είναι η προώθηση άμεσα νομοθετικής ρύθμισης (τροπολογίας) που θα προβλέπει:
  α) την άμεση κατάργηση του ως άνω άρθρου και
  β) να δοθεί και στο ταμείο μας (ΤΕΑΠΑΣΑ) εξάμηνη τουλάχιστον παράταση όσον αφορά τις προθεσμίες, όπως ήδη προβλέπεται για τα υπόλοιπα ταμεία στην παρ. 6, άρθρο 220 του Ν. 4281/14.
  Ιδιαίτερα σας επισημαίνουμε ότι η νομοθετική ρύθμιση για την εξάμηνη τουλάχιστον παράταση, είναι αναγκαία προκειμένου δοθεί η δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης όλων των αστυνομικών, αλλά και των συνταξιούχων, μέσω Γενικών Συνελεύσεων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυνατότητα δημιουργίας ασφαλιστικού πυλώνα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, μια πρόταση που βρήκε ήδη τα ευήκοα ώτα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
  Εξάλλου, δεν κατανοούμε για ποιο λόγο πρέπει να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός και η άδικη μεταχείριση του ταμείου των αστυνομικών, σε σχέση με όλους κλάδους ασφάλισης, που τους παρέχεται αυτή η δυνατότητα.
  Επιπρόσθετα, κρίσιμες παράμετροι, όπως η «ρήτρα αξιομάχου» και ο «συντελεστής βιωσιμότητας», που σημειωτέον έπρεπε να είχε καθορισθεί έως 31/10/2014, και θεσπίζονται για πρώτη φορά με το άρθρο 220, δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να σχηματίσουμε σαφή και πλήρη εικόνα για την προοπτική του ταμείου μας, πόσο μάλλον ποια από τις δυο εκδοχές (ΕΤΕΑ ή ΤΕΑ - Ν.Π.Ι.Δ.) θα μπορούσε να είναι λιγότερο επώδυνη για τους ασφαλισμένους.
  Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
  Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον που έχετε επιδείξει για τα Σώματα Ασφαλείας, σας καλούμε και αυτή τη φορά να παρέμβετε καταλυτικά ώστε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση (εξάμηνη τουλάχιστον παράταση), δίνοντας τέλος στην παρατεταμένη αγωνία και ανασφάλεια των ασφαλισμένων του ταμείου μας, καθότι ο χρόνος είναι πιεστικός και μη επαρκής για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, που αφορά το ασφαλιστικό μέλλον όχι μόνο των εν ενεργεία αλλά και των συνταξιούχων συναδέλφων μας.
Με εκτίμηση
ypografes poasy-poaxia2
Share

Άμεσες παρεμβάσεις - αντιδράσεις και αγωνιστική ετοιμότητα για το ΤΕΑΠΑΣΑ

poasy
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 506/1/33
Προς: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
  Όπως ήδη γνωρίζετε, το 24ο Πανελλαδικό Συνέδριό μας, αποφάσισε να μην αποδεχτεί το εκβιαστικό δίλημμα που τέθηκε από την Κυβέρνηση με την ψήφιση του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 και το οποίο προβλέπει την υπαγωγή του Επικουρικού Κλάδου του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ και την εφαρμογή της τεχνικής βάσης υπολογισμού για τα εφάπαξ βοηθήματα από τον Κλάδο Πρόνοιας, εκτός και αν ως την 31/12/14 αποφασίζαμε την μετατροπή αυτών σε Επαγγελματικό Ταμείο - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
  Απαίτηση του 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου μας είναι η άμεση κατάργηση του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 για το ΤΕΑΠΑΣΑ, ως φυσική απόρροια και των δηλώσεων του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη ΚΙΚΙΛΙΑ για την δυνατότητα δημιουργίας ασφαλιστικού πυλώνα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Απαίτηση, επίσης του Συνεδρίου μας είναι να υπάρξει παράταση –τουλάχιστον εξάμηνη- των οριζομένων προθεσμιών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης όλων των μελών και μέσω Γενικών Συνελεύσεων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, δεδομένου ότι με υπαιτιότητα της Κυβέρνησης δεν έχουν ακόμα οριστεί κρίσιμες παράμετροι, όπως η ρήτρα αξιομάχου και ο συντελεστής βιωσιμότητας.
  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
  Η Ομοσπονδία μας αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου, με αφορμή τη συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του Προϋπολογισμού δαπανών έτους 2015, απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της Χώρας, την οποία κοινοποίησε στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ως καθ' ύλη αρμοδίου Υπουργού, ζητώντας την άμεση υιοθέτηση του αιτήματός μας, όπως παραπάνω περιγράφηκε. Στην δε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, την 3/12/2014, εξετάστηκε η περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών μας έτσι ώστε να ασκηθεί η προσήκουσα πίεση προς την Κυβέρνηση, την μόνη υπεύθυνη για ό,τι αρνητικό έχει προκαλέσει με τις αποφάσεις της στο ΤΕΑΠΑΣΑ και η οποία οφείλει να επανορθώσει, διασφαλίζοντας την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του, επ' ωφελεία των χιλιάδων ασφαλισμένων συναδέλφων σε αυτό.
  Απόφαση του 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου μας είναι επίσης η περαιτέρω αγωνιστική μας διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως αυτά διαλαμβάνονται στο εκδοθέν Ψήφισμα.
  Για το ΤΕΑΠΑΣΑ, ειδικότερα, πρέπει να καταστεί σαφές από όλους ότι η περαιτέρω στάση μας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, ήτοι από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ανάλογα με αυτές, αυτονόητο είναι ότι θα συγκληθούν τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα της Ομοσπονδίας και αφού σταθμίσουμε πλέον όλα τα δεδομένα, θα λάβουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται, με γνώμονα το συμφέρον των μελών μας. Προς τούτο, να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενημέρωση όλων ανεξαιρέτως των ενδιαφερομένων σε τοπικό επίπεδο και μέσω Γενικών Συνελεύσεων, ημερίδων, κινητοποιήσεων και όποιας άλλης σχετικής πρωτοβουλίας, επιλεγεί εκ μέρους σας.
  Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση άμεσα και με ένστολες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αν και αυτή τη φορά δεν υπάρξει εκ μέρους των κυβερνώντων ουσιαστική ανταπόκριση στα δίκαια αιτήματά μας.
  Η Ομοσπονδία μας, τέλος, με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή του Προϋπολογισμού και την εξαγγελθείσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκ μέρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Κυριακή το απόγευμα, εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη της στον αγώνα όλων των εργαζομένων της Χώρας για μια άλλη, φιλολαϊκή πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και όχι τις απαιτήσεις των τροϊκανών με βάση τα μνημόνιά τους.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ypografes-poasy
Share

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό - Νομοθετική ρύθμιση για το ΤΕΑΠΑΣΑ

poasy
Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 605/9/86
Προς: Τον Πρωθυπουργό της Χώρας
          κ. Αντώνη ΣΑΜΑΡΑ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
          2) Πολιτικά Κόμματα
          3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, απευθύνεται σε σας, ευθύς μετά την λήξη των εργασιών του 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου (25-27 Νοεμβρίου 2014), προκειμένου να σας ενημερώσει για την καταλυτική απόφασή μας, να μην αποδεχθούμε το εκβιαστικό δίλημμα, που είχε τεθεί φέτος τον Αύγουστο με την ψήφιση του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 και το οποίο προβλέπει την αναγκαστική υπαγωγή του ασφαλιστικού μας φορέα, του ΤΕΑΠΑΣΑ, στο ΕΤΕΑ, εκτός και αν ως τις 31/12/2014, συνηγορήσουμε υπέρ της μετατροπής του σε Επαγγελματικό Ταμείο (ΝΠΙΔ), καίτοι δεν είμαστε ιδιωτικοί, αλλά δημόσιοι, κρατικοί υπάλληλοι και μάλιστα στον πιο ευαίσθητο τομέα του Κράτους.
  Το 24ο Συνέδριο αποφάσισε να ζητήσει από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από τον αρμόδιο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη την άμεση προώθηση προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει:
  α) την άμεση κατάργηση του ως άνω άρθρου και
  β) να υπάρξει παράταση –τουλάχιστον εξάμηνη- των οριζομένων προθεσμιών.
  Η νομοθετική αυτή ρύθμιση επιβάλλεται να γίνει για να δοθεί η δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης όλων των αστυνομικών, αλλά και των συνταξιούχων, μέσω Γενικών Συνελεύσεων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυνατότητα δημιουργίας ασφαλιστικού πυλώνα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, μια πρόταση που βρήκε ήδη τα ευήκοα ώτα του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
  Δυστυχώς, κρίσιμες παράμετροι, όπως ο ορισμός της «ρήτρας αξιομάχου» και ο προσδιορισμός του «συντελεστή βιωσιμότητας», που καθιερώνονται για πρώτη φορά με το άρθρο 220, δεν κατέστη δυνατόν να τεθούν υπόψη μας με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να σχηματίσουμε σαφή και πλήρη εικόνα για την προοπτική του ταμείου μας, πόσο μάλλον ποια από τις δυο εκδοχές (ΕΤΕΑ ή ΤΕΑ) θα αποβεί λιγότερο μοιραία για τους ασφαλισμένους μας.
  Κυρίαρχο αίτημα του συνεδρίου μας, μετά από βασανιστική συζήτηση, ήταν η θωράκιση - διάσωση του ΤΕΑΠΑΣΑ και όχι η ενσωμάτωση ή μετεξέλιξή του σε κάποιο φορέα που δεν παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για τη βιώσιμη λειτουργία του και την εκπλήρωση της αποστολής του. Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε υπό την καθοδήγηση της Τρόικας, το ταμείο απώλεσε ήδη μέσω του PSI περί τα 360.000.000 ευρώ –κονδύλια τα οποία δεν έχουμε λησμονήσει- ενώ τώρα αντιμετωπίζει ξανά τον κίνδυνο να χάσει όλα τα εναπομείναντα αποθεματικά του (περίπου 280.000.000 ευρώ).
  Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
  Επειδή η απόφαση του Πανελλαδικού μας Συνεδρίου βασίστηκε σε συγκεκριμένες αναλογιστικές μελέτες που εκπονήθηκαν εκ μέρους μας προς το σκοπό αυτό, όσο και στην δημόσια, ενθαρρυντική για μας, τοποθέτηση του κυρίου Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός ενιαίου ασφαλιστικού πυλώνα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί να αναζητηθεί και να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, εφόσον αποδεχτείτε το αίτημά μας και αποτρέψετε περαιτέρω αρνητικές συνέπειες εις βάρος των χιλιάδων ασφαλισμένων αστυνομικών του ταμείου μας.
  Επειδή σε κάθε περίπτωση ο χρόνος είναι πιεστικός λόγω των προβλεπομένων στο άρθρο 220 προθεσμιών και ο κοινοβουλευτικός χρόνος επίσης όχι απεριόριστος, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας το γεγονός ότι βάσει της Ημερήσιας Διάταξης της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, ξεκινά την Τετάρτη, 3/12/2014, η πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού, μια κορυφαία διαδικασία κατά την οποία η Κυβέρνηση καλείται να ρυθμίσει πολλά εκκρεμή ζητήματα.
  Φρονούμε ότι είναι απολύτως ορθό και χρήσιμο να σταματήσει τώρα η ανωμαλία στην οποία οδηγείται το ΤΕΑΠΑΣΑ – χωρίς δική μας ευθύνη- με την υπερψήφιση σχετικής τροπολογίας του Νόμου 4281/14.
  Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
  Σας υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι την ημέρα συζήτησης και ψήφισης του άρθρου 220, από το Γ' Θερινό Τμήμα, την 6η Αυγούστου 2014, εκτός από μας, την κάθετη αντίθεσή τους είχαν εκφράσει από το βήμα της Βουλής, όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, θέση η οποία δεν έχει μεταβληθεί.
  Επομένως, εναπόκειται σε σας, να δώσετε τέλος στην αγωνία μας και να συμβάλλετε έτσι καταλυτικά τόσο στην ικανοποίηση ενός μείζονος σημασίας αιτήματός μας, όσο και στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος ηρεμίας και ομοψυχίας, που έχει ανάγκη το Αστυνομικό Σώμα, σε μια δύσκολη για τον τόπο μας περίοδο.
Με εκτίμηση
ypografes-poasy
Share

Αυτοδίκαιη αργία

poasy
Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 303/2/21ε
Προς : Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Αυτοδίκαιη αργία»
Σχετ.: 1) Υπ' αριθ. 303/2/1 από 11/11/2013 έγγραφο Σ.Ε.Α.Υ. Αλεξανδρούπολης
          2) Υπ' αριθ. 302/2/21α από 20/11/2013 έγγραφό μας
          3) Υπ' αριθ. 303/2/1α από 29/01/2013 έγγραφο Σ.Ε.Α.Υ. Αλεξανδρούπολης
          4) Υπ' αριθ. 303/2/21γ από 29/01/2014 έγγραφό μας
  Συνεδέλφισσες- Συνάδελφοι,
  Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων, σας αποστέλλουμε το υπ' αριθ. 6004/15/9373-ζ' από 21-11-2014 έγγραφο του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης & Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α., που αφορά το αναγραφόμενο στο θέμα αντικείμενο και παρακαλούμε για την ενημέρωση των μελών σας.
ypografes-poasy
6004-15-9373z a
6004-15-9373z b
Share

Εργασίες 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου & Ψήφισμα Συνεδρίου .

poasy
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 701/8/15ιστ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ 24ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  Ολοκληρώθηκαν χθες 27/11/2014 οι τριήμερες εργασίες του 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, με τη συμμετοχή 427 αντιπροσώπων – εκλεγμένων το προηγούμενο διάστημα από τις Γενικές Συνελεύσεις- των 58 Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας.
dsc0001
  Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου, «Η απάντηση στην ασφαλιστική ανασφάλεια: Ζήλος για το λειτούργημα ... Ψυχή στον αγώνα! Απαιτούμε ρήτρα αξιοπρέπειας – Συντελεστή διαβίωσης».
  Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήταν τα ακόλουθα:
1. Διοικητικός Απολογισμός- Οικονομικός Απολογισμός– Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής- Προϋπολογισμός
2. Απόφαση ΣτΕ- Αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών- περικοπών
3. ΤΕΑΠΑΣΑ- Εξελίξεις- Ασφαλιστικά Ταμεία της ΕΛ.ΑΣ.
4. Αναδιοργάνωση ΕΛ.ΑΣ.- Εκπαίδευση- Κώδικας Μεταθέσεων
5. Υγιεινή και ασφάλεια
6. Λοιπά θέματα - Προτάσεις Συνέδρων.
  1. Μετά την παρουσίαση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, καθώς και της Έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής και τις τοποθετήσεις των συνέδρων για τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου, ακολούθησε μυστική ψηφοφορία και η υπερψήφισή τους.
  2. Η υπ' αριθμ. 2194/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία υποχρεώνει το Υπουργείο Οικονομικών να αποκαταστήσει πλήρως τις μισθολογικές αδικίες που είχαμε υποστεί με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012, συνιστά ιστορική επιτυχία του συνδικαλιστικού μας κινήματος καθώς απέδειξε για μια ακόμα φορά –σε πείσμα όσων δεν πιστεύουν στη δυναμική και στην αποτελεσματικότητά μας- ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δεν δίνεται. Γι' αυτό απαιτούμε και διεκδικούμε περαιτέρω με κάθε ένδικο και μη μέσο (αγωγές, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου κλπ), την πλήρη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση της Κυβέρνησης να ζητήσει και να πάρει αναβολή για τις 9/12/2014 η συνεδρίαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης που επρόκειτο να γίνει σήμερα, δεν προκαλεί εφησυχασμό, αντιθέτως ενεργοποιεί και επιβάλλει την περαιτέρω αγωνιστική ετοιμότητά μας. Ταυτόχρονα οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε όσον αφορά το θέμα του μισθολογίου, δεδομένου ότι έχει δει το φως της δημοσιότητας σχέδιο μισθολογίου που έχει συνταχθεί ερήμην μας στο πλαίσιο των απαιτήσεων της τρόικας. Η αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, αποτελεί επίσης βασικό αίτημά μας.
  3. Το κυρίαρχο αίτημα του συνεδρίου μας για την θωράκιση - διάσωση του ΤΕΑΠΑΣΑ, κόντρα στην ασφαλιστική ανασφάλεια που επέφερε στην αστυνομική οικογένεια αιφνιδιαστικά φέτος τον Αύγουστο η κυβέρνηση, εποφθαλμιώντας τα αποθεματικά του (περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ σήμερα) και ψηφίζοντας, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο ημών όσο και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, το άρθρο 220 του νόμου 4281/2014, θα συνεχίσει να αποτελεί πρώτης προτεραιότητας αίτημα και ο αγώνας μας για την ικανοποίησή του, κανόνα ζωής. Στο συνέδριο αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης και όσων ψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο, μετακυλώντας τις δικές τους ευθύνες στο συνδικαλιστικό μας κίνημα, και μάλιστα εκβιάζοντάς το να διαλέξει «αν θα αυτοκτονήσει ή αν θα αναμένει να το σκοτώσουν» ... μαζί με το ΤΕΑΠΑΣΑ!
  Από τις εισηγήσεις, τις αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες, και κυρίως, από την κραυγή αγωνίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων, προκύπτει ότι στην παρούσα φάση δεν προκρίνεται ως συμφέρουσα λύση ούτε η ένταξη του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ελλειμματικό ΕΤΕΑ ούτε η υποχρεωτική ένταξη των ασφαλισμένων ενός κρατικού οργανισμού, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, σε Επαγγελματικά Ταμεία (ΝΠΙΔ) που σημειωτέον έχουν ως βάση ύπαρξής τους τον ιδιωτικό τομέα και την προαιρετικότητα της ασφάλισης, λόγω των κινδύνων που περικλείουν τα επενδυτικά τους προγράμματα κλπ. Προκαλεί δε ερωτηματικά η σύνθεση των διοικήσεών τους χωρίς εκπροσώπηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ακόμα κι αν αυτό αναλάμβανε την ευθύνη και εισηγείτο την μετατροπή του ΤΕΑΠΑΣΑ σε ΤΕΑ (ΝΠΙΔ), μη λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή των μελετητών ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει άμεσα μειώσεις της τάξεως του 42% έως 50%.
  Επίσης, τονίστηκε ότι όχι μόνο δεν παρέχονται ρήτρες αξιοπρέπειας και συντελεστές διαβίωσης –κυρίαρχο αίτημά μας- τόσο με τη μια όσο και με την άλλη εκδοχή του άρθρου 220 (ήδη συζητείται η ένταξη του ήδη ελλειμματικού ΕΤΕΑ στο ΙΚΑ), αλλά το κυριότερο, δεν διαθέτουμε ακόμα τα δεδομένα εκείνα που θα μας οδηγούν στην εξαγωγή μη επιζήμιων για το Ταμείο μας αποφάσεων.
  Προς τούτο, αποφασίστηκε η ενδυνάμωση του αγώνα μας με κυρίαρχο αίτημα προς την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα, την άμεση κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 220 του νόμου 4281/2014. Απαιτούμε να δοθεί άνετος χρόνος –τουλάχιστον εξαμήνου- στα όργανα του συνδικαλιστικού μας κινήματος (όπως έχει δοθεί άλλωστε για άλλα ταμεία) να εξετάσουν προσεχτικά και όχι βεβιασμένα όλα τα δεδομένα και αφού ενημερωθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι του ΤΕΑΠΑΣΑ, μέσω Γενικών Συνελεύσεων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, να εξεταστεί η δυνατότητα θεσμοθέτησης ενός νέου ασφαλιστικού πυλώνα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη, ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλειος Κικίλιας, όσο και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, έχουν ήδη τοποθετηθεί θετικά για αυτήν την πρόταση. Εναπόκειται δε ειδικά στον κ. Υπουργό, μετά από απαντητικό προς εμάς έγγραφο του υπουργείου Εργασίας (υπ' αριθμ. Φ.80000/39755/Δ15.888 από 6/11/2014), να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για το μείζονος σημασίας αίτημά μας, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή, που να ψηφιστεί με τον Προϋπολογισμό έτους 2015, προστατεύοντας και το Σώμα και το συνδικαλιστικό μας κίνημα από βλαπτικές περιπέτειες.
  Τονίστηκε, εξάλλου, ότι αρνούμαστε να απεμπολήσουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα για κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, στο όνομα των ελλειμμάτων, -πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς θίγεται και στο διατακτικό της ιστορικής απόφασης του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μισθολογίων- όταν και η προτεινόμενη «εξυγιαντική λύση» των επαγγελματικών ταμείων, αποδεδειγμένα δεν έχει τύχει αποδοχής στη χώρα μας, ακριβώς επειδή δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι οι επόμενες γενιές συναδέλφων θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Είναι ανεπίτρεπτο να υποχρεώνει η Κυβέρνηση ένα αυτοτελές ταμείο, όπως είναι το ΤΕΑΠΑΣΑ να αυτοκαταργηθεί, παραβλέποντας και τη ληστεία των αποθεματικών του, μέσω PSI. Τριακόσια εξήντα εκατομμύρια (360 εκ.) ευρώ κόστισε το «κούρεμα», σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, Ταξίαρχο κ. Παναγιώτη Δρακάκη, υπόθεση όμως που για μας δεν είναι χαμένη, όπως τονίστηκε και από τον εργατολόγο κ. Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος επέστησε την προσοχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος στην «ανωμαλία» που συνιστά η ψήφιση του άρθρου 220 σε σχέση με άλλες υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (άρθρο 7 νόμος 3029/12 για τα Επαγγελματικά Ταμεία). Εξ αρχής, άλλωστε, η ίδια η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που το συνόδευε, είχε επισημάνει ότι πάσχει και συνταγματικά.
  4. Ευρέως απασχόλησαν επίσης το συνέδριο τα θέματα της Αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, της Εκπαίδευσης και του Κώδικα Μεταθέσεων. Αναδείχθηκαν οι ευθύνες της προηγούμενης Ηγεσίας και ζητήθηκε από την ενεστώσα -φυσική και πολιτική-, να επιταχύνει το βηματισμό της για μεταρρυθμιστικές αλλαγές, όπως επιτάσσουν οι καιροί. Ιδιαίτερης σημασίας εισηγήσεις για τα θέματα της εκπαίδευσης έγιναν από τον εγκληματολόγο κ. Ιωάννη Πανούση, τον Διευθυντή Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγο κ. Κοντογιάννη και τον Τμηματάρχη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Μελετών Αστυνομικό Διευθυντή κ. Παναγιώτη Ρωμαϊδη.
  5. Στο πλαίσιο των δράσεών μας για την πιστή εφαρμογή των Κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας έγινε παρουσίαση του θέματος Πρόληψη και αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών από την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ κα Τζένη Κρεμαστινού, ενώ καταγράφηκαν αιτήματα που διαλαμβάνονται στο Ψήφισμα.
  6. Με τις τοποθετήσεις των συνέδρων εκφράστηκε έντονα η ανησυχία για την προοπτική του συνδικαλιστικού μας κινήματος, δεδομένου ότι με την λειτουργία των παρατάξεων (νόμος 3938/2011) έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα, ενώ είναι γνωστό ότι η τρόικα απαιτεί την ανατροπή του βασικού νόμου 1264/82 για τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας. Προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχική δράση των απλών μελών στα σωματεία και συνολικά στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, διαφυλάττοντας την αγωνιστική μας στρατηγική με σύμμαχό μας πάντα την ελληνική κοινωνία, επιβάλλεται η συνέχιση του διαλόγου και της υποβολής προτάσεων για την επικαιροποίηση – αναμόρφωση με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, του Κώδικα Επαγγελματικής, Συνδικαλιστικής, Αστυνομικής Δεοντολογίας που είχε εγκριθεί το Μάρτιο του 2000 από το 11ο πανελλαδικό μας συνέδριο. Να ενισχύσουμε τη δημοκρατική μας λειτουργία ακόμα περισσότερο, συσπειρώνοντας και πείθοντας πολύ περισσότερες δυνάμεις με πρωταγωνιστές τις νέες γενιές των συναδέλφων μας, να ενδυναμώσουν το κοινό μας μέτωπο απέναντι σε κάθε απόφαση της πολιτείας όταν φαλκιδεύονται τα δικαιώματά μας, προκαλείται ανασφάλεια και υπονομεύεται το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας.
  Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Β. Κικίλιας, ο Γ.Γ Δημόσιας Τάξης κ. Αθ. Ανδρεουλάκος, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Α. Τσιγκρής, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δ. Τσακνάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δ. Κυριαζίδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δ. Τσουκαλάς και Αλ. Μητρόπουλος, η βουλευτής των ΑΝΕΛ κα Έλενα Κουντουρά, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρ. Κατσιώτης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Δήμος Γόγολος, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Μαστρογιάννης, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ποτάμι» κ. Γ. Γεωργάτος, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής κα Αιμ. Τζίβα, εκ μέρους της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ ο κ. Ερμής Κασσές, ο Δήμαρχος Στυλίδας κ. Απ. Γκλέτσος και οι Πρόεδροι της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ι. Κατσιαμάκας, της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δ. Σταθόπουλος, της ΠΕΑΛΣ. κ. Δ. Σαϊτάκης, της ΠΟΑΑΣΑ κ. Ευ. Χριστακόπουλος, της ΠΟΠΠ Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Ευ. Μαλακάτας, του Ελληνικού Τμήματος ΙΡΑ κ. Ι. Καραπατάκης και ο Πρόεδρος του ΤΕΑΕΤΔΕΑΠΛ κ. Ν. Μαρούντας.
ypografes-poasy
 
ΨΗΦΙΣΜΑ 24ου ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Αθήνα 25, 26 & 27 Νοεμβρίου 2014
Η απάντηση στην ασφαλιστική ανασφάλεια:
Ζήλος για το λειτούργημα... ψυχή στον αγώνα!
Απαιτούμε ρήτρα αξιοπρέπειας & συντελεστή διαβίωσης...
  Εμείς οι σύνεδροι του 24ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, εκπροσωπώντας το σύνολο σχεδόν των Αστυνομικών της Χώρας, μετά από τις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου μας, κατά τις οποίες εγκρίναμε τον Διοικητικό και τον Οικονομικό Απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, εκδίδουμε το παρόν Ψήφισμα, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες, δεσμευτικές αναφορές και εξειδικευμένα αιτήματα, ως πλαίσιο δράσης του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
  Στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριό μας, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την προσκόλληση των κυβερνώντων στο καθεστώς των Μνημονίων, πετύχαμε αξιοπρόσεχτα αποτελέσματα, που μας ενθαρρύνουν να αγωνιστούμε ακόμα πιο δυναμικά και πιο αποτελεσματικά για να βάλλουμε οριστικά φρένο τόσο στην υποτίμηση του βιοτικού μας επιπέδου όσο και στην απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς την ελληνική κοινωνία.
  Δηλώνουμε λοιπόν ότι:
  1. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη θωράκιση του αστυνομικού λειτουργήματος όχι μόνο για να εξαλείψουμε τις τραγικές απώλειες συναδέλφων μας, αλλά και για να αποδείξουμε ότι ως Έλληνες μπορούμε να έχουμε μια σύγχρονη, δίκαιη, δημοκρατική και αποτελεσματική αστυνομία που δεν θα έχει σε τίποτε να ζηλέψει αστυνομίες άλλων χωρών.
  2. Αναγκαία προϋπόθεση, όμως, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι η πολιτεία να αντιμετωπίσει σοβαρά τις προτάσεις μας, απαντώντας καταρχήν στο καίριο ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε και για τι τη θέλουμε». Όσο αποφεύγει το πολιτικό σύστημα να δώσει καθαρές απαντήσεις, άλλο τόσο θα διαιωνίζονται αρνητικά φαινόμενα και θα συντηρείται το χάσμα μεταξύ αστυνομίας και κοινωνίας, με αποτέλεσμα να μην απελευθερώνονται οι δυνάμεις εκείνες, που υπάρχουν και θέλουν, ενώ δεν μπορούν σήμερα, να στηρίξουν πραγματικά το κοινωνικό μας έργο επ' ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης, όσο αντιμετωπίζει την πολιτική στον τομέα δημόσιας τάξης με δογματισμούς και οικονομικές περικοπές και όχι ως μια εθνική υπόθεση έξω από κομματικές σκοπιμότητες, κάθε προσπάθειά μας αναπόφευκτα θα φαλκιδεύεται. Επιτέλους, ας πουν οι κυβερνώντες ένα μεγάλο ΟΧΙ στην «τρόικα» εξαιρώντας την Ελληνική Αστυνομία από τις επώδυνες και επιζήμιες περικοπές του Οικονομικού της Προϋπολογισμού.
  3. Το σύνθημα του συνεδρίου μας «Ζήλος για το λειτούργημα... ψυχή στον αγώνα! Απαιτούμε ρήτρα αξιοπρέπειας & συντελεστή διαβίωσης», εκφράζει τον διακαή μας πόθο να προσφέρουμε στην πατρίδα μας ως επαγγελματίες αστυνομικοί, απαλλαγμένοι από κάθε μορφή ανασφάλειας και δουλείας. Γι' αυτό απαιτούμε από την πολιτεία τη χάραξη μιας πολιτικής που θα δημιουργεί «ζώνες ασφαλείας» γύρω από τους συναδέλφους μας
α) χωρίς το άγχος της καθημερινότητας, που απορρέει από την εργασιακή ανασφάλεια και τις συνθήκες φτωχοποίησης του ίδιου και της οικογένειάς του,
β) με εχέγγυα λειτουργίας και όρους βιώσιμης προοπτικής όλων των υπηρεσιών και των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ασφαλιστικού συστήματος του ανθρώπινου δυναμικού, της Ελληνικής Αστυνομίας.
  4. Τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι όπως δεν πέσαμε μέχρι σήμερα στην παγίδα της ηττοπάθειας και της εσωστρέφειας, το ίδιο θα πράξουμε και στο μέλλον, επαγρυπνώντας για τις συνδικαλιστικές μας κατακτήσεις, για τις δημοκρατικές μας αρχές και για αυτή ακόμα την ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη λειτουργία του συνδικαλιστικού μας κινήματος. Σεβόμενοι τις διατάξεις του καταστατικού λειτουργίας μας και τον Κώδικα συνδικαλιστικής μας δεοντολογίας, που οφείλουμε να επικαιροποιήσουμε-αναμορφώσουμε ώστε να συμβαδίζει με τα σύγχρονα δεδομένα, τονίζουμε ότι θεωρούμε προσβολή για το συνδικαλιστικό μας κίνημα τυχόν απόπειρα κατάργησης του ιδρυτικού νόμου των συνδικάτων-του Νόμου 1264, βάσει του οποίου λειτουργούν όλα τα συνδικάτα από το 1982 και η ΠΟΑΣΥ από το 1989 και στη συνέχεια με το Νόμο 2265/94, όπως τροποποιήθηκε αυτός με το άρθρο 18 του Νόμου 3938/2011.
  Τούτων δοθέντων, καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη, ασυμβίβαστη και ακηδεμόνευτη στρατηγική του αγώνα με κάθε πρόσφορο μέσο, να συνεχίσει με πνεύμα ενότητας και σύμπνοιας να διεκδικεί συντεταγμένα και αποφασιστικά με όλες τις συνδικαλιστικές μας δυνάμεις και όπου αυτό απαιτείται σε κοινό μέτωπο με τις άλλες Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Ενώσεων των συνταξιούχων συναδέλφων μας, την άμεση ικανοποίηση των κυρίαρχων αιτημάτων μας, όπως τα συνδιαμορφώσαμε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ήτοι:
Α΄ ΘΕΣΜΙΚΑ
  1. Αναθεώρηση του άρθρου 23 του Συντάγματος και απάλειψη του απόλυτου περιορισμού για το δικαίωμα της απεργίας στους Αστυνομικούς. Η Ελληνική Αστυνομία είναι ένοπλο σώμα και διέπεται από ειδικούς νόμους και κανονισμούς λειτουργίας, ως πολιτικό και όχι στρατιωτικό σώμα. Διεκδικούμε τον εκδημοκρατισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, επαγρυπνούμε για να μην περάσουν οι οπισθοδρομικές προτάσεις της τρόικας, αναφορικά με τον βασικό συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 που διέπει ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα της Χώρας.
  2. Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος και θωράκιση του λειτουργήματός μας με την έμπρακτη διασφάλιση της αβλαβούς για το αστυνομικό προσωπικό εκτέλεσης των καθηκόντων του. Η απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας πρέπει να γίνει καθημερινή υπόθεση του συνδικαλιστικού μας κινήματος με αυτοψίες, ελέγχους και παραστάσεις διαμαρτυρίας όταν τα κακώς κείμενα δεν διορθώνονται. Το συνεχιζόμενο φαινόμενο των απωλειών συναδέλφων μας, δεν τιμά κανέναν μας. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, αναβαθμίζοντας την ιατρική περίθαλψη του αστυνομικού προσωπικού με προσλήψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και ψυχολόγων στα υπηρεσιακά ιατρεία, με προσλήψεις Ιατρών εργασίας στις Υπηρεσίες κλπ.
  3. Άρση της μνημονιακής δέσμευσης για «πάγωμα» των προσλήψεων στην Αστυνομική Ακαδημία έως το 2016 και άμεση λειτουργία των Σχολών με τους ήδη επιτυχόντες. Προκήρυξη θέσεων εισαγωγής στην Ελληνική Αστυνομία, ανάλογα με τις ανάγκες του Σώματος και με μοναδικό τρόπο εισαγωγής στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, το θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας.
  Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της Αστυνομικής Σχολής της Ξάνθης όπως τούτο πραγματοποιήθηκε με την Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, με την άμεση μεταφορά σε άλλο χώρο των κρατουμένων, παρανόμων μεταναστών και λειτουργία των Σχολών, ως Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
  4. Μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας ως προϊόν ουσιαστικού διαλόγου με τους συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και μέσω της ουσιαστικής συμβολής μιας διακομματικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που θα περιλαμβάνει:
α) Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών – με όρους κοινωνίας και όχι με όρους μνημονίου και που θα επαναφέρει τις 6.700 οργανικές θέσεις που καταργήθηκαν με τον νόμο 4249/14, χωρίς κριτήριο εντοπιότητας.
β) Αναβάθμιση – Επανακαθορισμό του συστήματος εκπαίδευσης –μετεκπαίδευσης, εξειδίκευσης και δια βίου εκπαίδευσης. Διαβάθμιση – αντιστοίχιση των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. με Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. και ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Δοκίμων των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να παρέχεται ουσιαστική εκπαίδευση, με κύριο προσανατολισμό την πλήρη επαγγελματική κατάρτισή τους και όχι να χρησιμοποιούνται για εκτέλεση πραγματικής υπηρεσίας, με μισθό κατά πολύ μικρότερο ακόμα και από αυτού του ανειδίκευτου εργάτη. Αναπροσαρμογή του περιεχομένου της εκπαίδευσης στις σύγχρονες αστυνομικές ανάγκες και διαφανές σύστημα αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως π.χ. άρση της στέρησης του δικαιώματος αναβαθμολόγησης των γραπτών. Εισαγωγή μαθήματος στοιχείων συνδικαλιστικής ιστορίας, οργάνωσης και λειτουργίας.
γ) Αναθεώρηση ισχύοντος συστήματος κρίσεων-προαγωγών, επιλογή αρχηγού με διαφανή κριτήρια από κοινοβουλευτική επιτροπή και υπηρεσιακή εξέλιξη των Αστυνομικών με ένα αξιοκρατικό, αδιάβλητο και δίκαιο σύστημα. Συμμετοχή εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλα τα συμβούλια που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό.
δ) Επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας και απαλλαγή αυτής από τα ξένα προς την αποστολή της έργα. Εξορθολογισμός της λειτουργίας και των προτεραιοτήτων των Υπηρεσιών και εναρμόνισή τους με τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες των μάχιμων Αστυνομικών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εξάλειψη της νοοτροπίας του «μεταθέτειν την ευθύνη αλλού», που αλλοιώνει και φαλκιδεύει την κύρια αποστολή του Σώματος. Ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος των δραστηριοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών ώστε να αρθούν οι καχυποψίες, να περιοριστούν οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις και να αποκτήσει το αστυνομικό οικοδόμημα τη θέση που του αξίζει στις συνειδήσεις των συμπολιτών μας.
ε) Λογοδοσία της διοίκησης και θέσπιση πειθαρχικών μέτρων σε περίπτωση αυθαιρεσίας εκείνων που έχουν την ευθύνη αλλά δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία και τους κανονισμούς (υγιεινή και ασφάλεια του αστυνομικού προσωπικού, έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση κλπ). Ο νέος θεσμός του Συνηγόρου του Αστυνομικού πρέπει να αναβαθμιστεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.
  5. Αναμόρφωση του Κώδικα Μεταθέσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί η «επιτηδειότητα», κλείνοντας τα «παραθυράκια» ορισμένων διατάξεων. Να απαλειφθούν οι διακρίσεις, να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα και η δικαιοσύνη του θεσμικού πλαισίου κατά την εφαρμογή του και να εξασφαλιστεί η προοπτική μετακίνησης στον τόπο συμφερόντων, για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.
  6. Καταγγέλλουμε την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Πλήρης διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας από αυτές της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποκλειστική άσκηση αυτών μόνο από τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς και όχι από Αστυνομικούς.
  7. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών και σε ό,τι αφορά τις συνεχείς μετακινήσεις του προσωπικού και την ασφαλή φύλαξή τους. Ενίσχυση και θωράκιση των συνόρων με σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα και εξοπλισμό υπό το πρίσμα μιας αποφασιστικής για το θέμα εξωτερικής πολιτικής. Αναθεώρηση των Συνθηκών του Δουβλίνου, που έχουν μετατρέψει τη Χώρα μας σε «αποθήκη ψυχών». Όχι αστυνομικά κρατητήρια – φυλακές. Σεβασμός των ανθρωπινών δικαιωμάτων των κρατουμένων με την:
- άμεση εξάλειψη του ανεπίτρεπτου φαινομένου της μακροχρόνιας κράτησης κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια. Απαρέγκλιτη εφαρμογή των σχετικών κανονισμών και διαταγμάτων.
- άμεση εξάλειψη της κράτησης υπεράριθμων κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια και αντιστοίχισή τους με την προβλεπόμενη χωρητικότητα του εκάστοτε χώρου κράτησης.
- άμεση εξάλειψη του φαινομένου κρατητηρίων που δεν πληρούν τους ασφαλείς όρους κράτησης και όρους υγιεινής, σύμφωνα με τους κανονισμούς.
  8. Άρση της εφαρμογής του μέτρου της αυτοδίκαιης αργίας (Ν.4093/2012) στο αστυνομικό προσωπικό το οποίο διέπεται από καθεστώς ιδιαίτερης πειθαρχικής διαδικασίας.
  9. Θέσπιση ενός σύγχρονου βαθμολογίου για το αστυνομικό προσωπικό. Άμεση ρύθμιση της αδικίας που υφίστανται Ανθυπαστυνόμοι με προαγωγές νεοτέρων τους στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄.
  10. Εντατικοποίηση και αύξηση των σεμιναρίων αυτοάμυνας-αυτοπροστασίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την ερμηνεία και πρακτική εφαρμογή του Νόμου 3169/2003 «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από Αστυνομικούς, εκπαίδευσή τους σε αυτά και άλλες διατάξεις» και ίδρυση- λειτουργία των επιβαλλόμενων απ' αυτόν σκοπευτηρίων, σε κάθε έδρα Αστυνομικής Διεύθυνσης, παράλληλα με την εμπέδωση των διατάξεων του νέου αυτού νομικού πλαισίου σ' ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων.
  11. Διασφάλιση των μεταγωγών σύμφωνα με τους κανονισμούς και ιδιαίτερα αυτών που πραγματοποιούνται από και προς τις νησιωτικές περιοχές. Άμεση εξάλειψη των οξύτατων προβλημάτων των μεταγωγών αυτών με την πρόβλεψη ασφαλών χώρων κράτησης στα επιβατικά πλοία και την υλοποίηση-εφαρμογή των κανόνων για τη διασφάλιση των συνοδών Αστυνομικών.
  12. Άμεση κοστολόγηση της μετακίνησης αστυνομικών δυνάμεων για αθλητικά ή άλλα μέτρα και δημόσια ανάρτηση του κόστους στο πρόγραμμα «Διαύγεια», ώστε να σταματήσει η άμετρη κατασπατάληση δυνάμεων σ' αυτόν τον τομέα. Σ' ό,τι αφορά τις αθλητικές συναντήσεις, μετακύλιση αυτού του κόστους στις ιδιωτικές εταιρείες των εμπόρων του αθλητισμού.
  13. Αναμόρφωση του κανονισμού στολής, σύμφωνα με τις ανάγκες του μάχιμου προσωπικού, ώστε ανάλογα με το είδος της εκτελούμενης υπηρεσίας και των καιρικών συνθηκών, να καταστεί αυτή περισσότερο πρακτική, εύχρηστη και λειτουργική προς όφελος του παραγόμενου έργου.
  14. Κατάργηση της διαδικασίας των ειδικών εκλογικών καταλόγων στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του αστυνομικού προσωπικού στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
  15. Δημιουργία Λεσχών Εστίασης σε κεντρικές υπηρεσίες των Δ/νσεων Αστυνομίας Βορειοανατολικής, Νοτιοανατολικής και Δυτικής Αττικής και σε όλες τις έδρες των Γ.Α.Δ.Π. Επέκταση των ήδη υπαρχόντων ιδίως για την σίτιση νέων συναδέλφων που οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι πενιχρές και δεν επαρκούν ούτε για τα αυτονόητα.
Β΄ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
  1. Απαιτούμε άμεση και πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τον Νόμο 4093/2012. Απορρίπτουμε την καινοφανή θεωρία της μερικής εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων με το επιχείρημα «δεν δύναμαι» λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας... Αλίμονο, αστυνομικοί υπάλληλοι, εντεταλμένοι να εφαρμόζουμε το Νόμο, να υιοθετήσουμε τέτοιες επικίνδυνες λογικές. Απαιτήσαμε και απαιτούμε να ειπωθεί προς τους τροϊκανούς ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ για τις συνεχιζόμενες περικοπές των λειτουργικών δαπανών της Ελληνικής Αστυνομίας. Ως εργαζόμενοι στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας τάξης, έχουμε υποστεί από το 2010 σοβαρότατες απώλειες που δεν αναπληρώνονται με «ψίχουλα».
  Οραματιζόμαστε ένα νέο μισθολόγιο δίκαιο, χωρίς ανισότητες που θα δίνει όραμα και προοπτική στην οικονομική αναβάθμιση των Αστυνομικών και ειδικότερα των νέων χαμηλόβαθμων συναδέλφων μας:
α) με αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και την χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπου έχει ήδη χορηγηθεί στον Δημόσιο Τομέα. Η αστυνόμευση και η ασφάλεια δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Είναι εργασία επικίνδυνη, που πρέπει να αμείβεται.
β) με αναγνώριση της νυκτερινής μας εργασίας με ωριαία αποζημίωση – αμοιβή μέσω κλαδικής σύμβασης.
γ) με πραγματική αμοιβή για την 6η ημέρα εργασίας (πέραν του πενθημέρου) και θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.
δ) την χορήγηση επιδόματος παραμεθορίων περιοχών με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χορηγήθηκε στους Δημοσίους Υπαλλήλους.
  2. Αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και των κοινοτικών κονδυλίων για την αστυνομική εκπαίδευση – μετεκπαίδευση, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό (οχήματα, γιλέκα κλπ) και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της Ελληνικής Αστυνομίας.
  3. Προσαρμογή του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
  4. Αναπροσαρμογή από 1-1-2014 στα 20.000€ από τα 12.000€ του ετήσιου εισοδήματος που ισχύει σήμερα, βάσει του οποίου παρακρατείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του αρθ. 35 του Ν.3986/2011, κατά ποσοστό 1% υπέρ Ο.Α.Ε.Δ.
  5. Χορήγηση βαθμολογικών και μισθολογικών προαγωγών και στους Αστυνομικούς εκείνους που πέτυχαν στη Σχολή Αστυφυλάκων της σειράς του έτους 1995, οι οποίοι για λόγους ανωτέρας βίας -σεισμού στην ευρύτερη περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης- εισήχθησαν προς φοίτηση στην Σχολή Αστυφυλάκων Τ.Δ.Α. Γρεβενών μετά την 19-6-1995, αναδρομικά, όπως ίσχυσε και στους συμμετέχοντες στον ίδιο διαγωνισμό και εισήχθησαν στα άλλα Τ.Δ.Α. της χώρας μέχρι την 19-6-1995.
  6. Περικοπή – μείωση του κεφαλαίου των στεγαστικών δανείων, κατά 25% σε συνδυασμό με παράταση του χρόνου εξοφλήσεως και την μείωση του επιτοκίου, για τις συμβάσεις των στεγαστικών δανείων αγοράς πρώτης κατοικίας με τις εμπορικές τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Γ΄ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
  1. Όχι στην μνημονιακή σύνδεση του ασφαλιστικού των ενστόλων με το προσδόκιμο ζωής.
  2. Άμεση κατάργηση του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014 για το ΤΕΑΠΑΣΑ. Να υπάρξει παράταση –τουλάχιστον εξάμηνη- των οριζομένων προθεσμιών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης όλων των μελών, μέσω Γενικών Συνελεύσεων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυνατότητα δημιουργίας ασφαλιστικού πυλώνα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων και ανάλογα με τις εξελίξεις, να συγκληθούν τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα (Δ.Σ., Γ.Σ., Π.Σ.) και αφού σταθμίσουν πλέον όλα τα δεδομένα, να λάβουν τις αποφάσεις που χρειάζονται. Πώς είναι δυνατόν να θέλουμε να ληφθεί απόφαση με το μαχαίρι στο λαιμό, όταν δεν έχει ακόμα οριστεί ούτε τι σημαίνει ρήτρα αξιομάχου ούτε ποιος είναι ο περιβόητος συντελεστής βιωσιμότητας;
  Όχι στον εμπαιγμό και στον εξευτελισμό μας. Μη βάζετε χέρι ακόμα και στο ισχνό εναπομείναν επικουρικό φιλοδώρημα των 100 ευρώ περίπου, που ήταν αποτέλεσμα επίπονων μέτρων αυτορρύθμισης του ΤΕΑΠΑΣΑ. Οποιαδήποτε μείωση αυτού του ποσού, σημαίνει την εξαέρωσή του και ουσιαστικά την κατάργησή του. Ουδείς άλλος κλάδος λαμβάνει τέτοιες ευτελιστικές επικουρικές συντάξεις. Ας το καταλάβει αυτό η τρόικα και όσοι άλλοι θέλουν να ψηφίσουν τέτοια μέτρα. Δεν θα διαχειριστεί το συνδικαλιστικό κίνημα την επιχειρούμενη αποδόμηση της κοινωνικής πρόνοιας και της επικουρικής σύνταξης. Δεν είναι και δεν θα γίνει συνένοχος στα μέτρα που λαμβάνονται εναντίον των εργαζομένων.
  3. Προσαρμογή του ελάχιστου χρόνου απόδοσης του εφάπαξ βοηθήματος του Τ.Π.ΑΣ. –Τ.Π.Υ.Α.Π. στον ασφαλιστικό χρόνο του Ν.3865/2010.
  4. Δημιουργία ξεχωριστού Ταμείου κύριας ασφάλισης μισθωτών όλων όσων εργάζονται στο Δημόσιο Τομέα και όχι με την ένταξη στο Ι.Κ.Α. των νεοπροσλαμβανομένων από το έτος 2011.
  5. Θεσμοθέτηση των ιδίων προϋποθέσεων χορήγησης και υπολογισμού σύνταξης των Αστυνομικών παθόντων εν ώρα υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής που ασφαλίζονται από 1-1-2011 και μετά στο Ι.Κ.Α. με βάση την ισχύουσα ευμενέστερη νομοθεσία (Π.Δ. 169/2007).
  6. Δικαίωμα πρόσληψης, κατόπιν αιτήσεως, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενής οργανικής θέσης, των μελών οικογενείας αστυνομικού, ο οποίος τυγχάνει ανίκανος σε ποσοστό άνω του 67%, συνεπεία της εκτέλεσης διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.
  7. Δυνατότητα αναγνώρισης ως συντάξιμου χρόνου για τους ένστολους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που δόθηκε στον Δημόσιο Τομέα, για τα τέκνα και του ελάχιστου χρόνου φοίτησης στις μέσες επαγγελματικές σχολές αποκλειστικά και μόνο για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1-1-2011.
  8. Επέκταση του Ν. 3865/2010 για την προσαρμογή του χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων με προσαύξηση κατά ένα (!) έτος και εφαρμογή του νόμου όταν θα συμπληρώνουν 35 έτη για την εφαρμογή των 40 ή 60 ετών.
  9. Την αναπλήρωση – κάλυψη της διαφοράς που επήλθε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών – μετοχικών Ταμείων μας από το «κούρεμα» - ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου το έτος 2012, εν μέρει από το Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος Α.Ε. και εν μέρει από τίτλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  10. Καμία περαιτέρω περικοπή του μερίσματος του Μ.Τ.Σ. και αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, χωρίς περαιτέρω εξωτερικό δανεισμό, αλλά με επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους από το Υπουργείο Οικονομικών. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου. Κατάργηση του αρθ. 27 του Ν.1911/1990 και συμμετοχή στο Δ.Σ. του Ταμείου κατά 50% εκπροσώπων προερχόμενων από την Ελληνική Αστυνομία.
  11. Διασφάλιση του αποθεματικού κεφαλαίου του ειδικού (ερανικού) λογαριασμού αλληλοβοήθειας του Ιδρύματος «Εξοχές της Ελληνικής Αστυνομίας» με κατάργηση της εξαναγκαστικής υποχρέωσης κατάθεσης αυτών, στο κοινό κεφάλαιο ασφαλιστικών Ταμείων της Τράπεζας της Ελλάδας και την αναπλήρωση των απωλειών που υπέστη με την χρηματοδότηση του Κρατικού Προϋπολογισμού.
  12. Ενιαίο κλάδο υγείας για όλο το αστυνομικό προσωπικό (ένταξη νέων Αστυνομικών σε βάθος δεκαετίας στον Κ.Υ.Υ.Α.Π.).
  13. Εξομοίωση των συναδέλφων που πέτυχαν στο διαγωνισμό του 1989, αλλά προσελήφθησαν το 1994, με τους υπόλοιπους της ίδιας σειράς, οι οποίοι είχαν καταταγεί από το 1989, με την καταβολή του ασφαλίστρου μόνο του ασφαλισμένου.
  14. Τροποποίηση του άρθρου 22 του Ν. 3865/2010, ως εξής:
"5. Ένστολο προσωπικό που έχει καταταγεί στην Ελληνική Αστυνομία μέχρι την 31-12-1992 δύναται για τη θεμελίωση και μόνο συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 01-01-2011 μέχρι 31-12-2014, να αναγνωρίσει ως συντάξιμο χρόνο πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας το χρόνο της παραγράφου 15 του άρθρου 11 του Π.Δ. 169/2007 με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία, υπό τους περιορισμούς που τίθενται στην παρούσα διάταξη."
  Με την προτεινόμενη διάταξη νόμου αίρεται μια μακροχρόνια ανισότητα σε βάρος κυρίως των γυναικών αστυνομικών υπαλλήλων, που εισήχθησαν στο Σώμα έως την 31-12-1992, δίνοντάς τους το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου λόγω τέκνων, με βάση το Ν. 3865/2010, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα.
Δ' ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ
  1. Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€ για μισθωτούς - συνταξιούχους και καθορισμός νέας φορολογικής κλίμακας με πρόσθετα κλιμάκια.
  2. Επαναφορά όλων των φοροαπαλλαγών που καταργήθηκαν, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές αποδείξεις κλπ.
Ε' ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
  1. Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι η ανάπτυξη της χώρας διέρχεται και μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δημοσίου και όσο αυτός δεν γίνεται, η ανάπτυξη θα είναι άπιαστο όνειρο. Ως αναπόσπαστο τμήμα του Δημόσιου Τομέα, με αφορμή τη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία που πραγματοποιείται από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζομένους όλης της Χώρας που μοιράζονται με εμάς τις ίδιες αγωνίες και τα ίδια οράματα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, για Υπηρεσίες και υπαλλήλους χωρίς γραφειοκρατικές δουλείες, διαπλεκόμενες σχέσεις και άλλες αμαρτίες. Λέμε ναι στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του κράτους και στην ενίσχυση των ελεγκτικών του οργάνων. Όχι στην ασυλία της διαφθοράς και της παρανομίας όσο υψηλά κι αν εντοπίζονται.
  2. Δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι των δανειστών, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την «πυγμή της εξουσίας», ακόμα κι όταν παραδέχονται ότι πρόκειται για άδικους νόμους, αδιαφορώντας αν έτσι κινδυνεύει να μετατραπεί η Αστυνομία σε κατασταλτικό μηχανισμό των φτωχών και καταφρονημένων. Διαρκές μέλημά μας είναι να προστατεύουμε τον αστυνομικό θεσμό, όχι μόνο καταγγέλλοντας την υπέρμετρη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και καταδικάζοντας κάθε μορφής παρασπονδία που αμαυρώνει τις προσπάθειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας.
  3. Με αφορμή πρόσφατη ενέργεια εναντίον συναδέλφου, καταδικάζουμε τη βία εναντίον των αστυνομικών από όπου κι αν προέρχεται. Η βία κατά της αστυνομίας είναι βία κατά της κοινωνίας.
Ζήλος για το λειτούργημα... ψυχή στον αγώνα!
Απαιτούμε ρήτρα αξιοπρέπειας & συντελεστή διαβίωσης...
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2014
Το 24° ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!
  • Click to open image!