Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Κατάσταση Κράτησης τύπου Γ' Δομοκού

poasy
Αθήνα 31 Μαρτίου 2015
Αριθ. Πρωτ.: 800/8/6γ
Προς: 1) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
              κ. Νικόλαο ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟ
          2) Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
              κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ
Κοιν.: 1) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          2) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος
              Αντιστράτηγο κ. ΜΙΧΑΙΡΙΝΑ Κωνσταντίνο
          3) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας
  Κ.κ. Υπουργοί,
  Σε συνέχεια του υπ΄ αριθ. 800/8/6α από 11/03/2015 εγγράφου μας, από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, λάβαμε το επισυναπτόμενο υπ' αριθ. 17/2015 από 27/03/2015 έγγραφο αναφορικά με την επάνδρωση του καταστήματος Κράτησης τύπου Γ' Δομοκού, τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μερική επάνδρωσή του (παραβίαση διατάξεων χρόνου εργασίας) και το τι μέλλει γενέσθαι με τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αυτά σε περίπτωση κατάργησης της Υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφάλειας του προαναφερόμενου Καταστήματος Κράτησης.
  Η Ε.Α.Υ. Φθιώτιδας έχει προτείνει τις θέσεις της:
α) Κατάργηση του Καταστήματος της Κράτησης Δομοκού ως Γ' τύπου.
β) Άμεση μεταφορά των κρατουμένων ειδικής κατηγορίας σε έτερα Καταστήματα Κράτησης
γ) Παραμονή του συνόλου των υπηρετούντων στην Υπηρεσία Εξωτερικής Ασφάλειας Καταστήματος Κράτησης Γ' Τύπου Δομοκού, στην Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας, προς κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που υφίστανται.
  Κ.κ. Υπουργοί,
  Προς αυτή την κατεύθυνση παρακαλούμε για την από μέρους σας καθοριστική παρέμβαση έτσι ώστε να τύχει θετικής αντιμετώπισης το όλο ζήτημα.
ypografes-poasy

Μεταθέσεις αστυνομικών με αξιοκρατικά κοινωνικά κριτήρια. Aκούστε τη συνέντευξη του προέδρου της ένωσης στο statoys radio 94.2

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Πρωτοβουλίες για τις επιθέσεις στις Αστυνομικές Υπηρεσίες

poasy
Αθήνα, 30 Μαρτίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 200/4/154
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Οι κλιμακούμενες βίαιες επιθέσεις εναντίον Αστυνομικών Τμημάτων, αλλά και αστυνομικών υπαλλήλων σε περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων με πρωταγωνιστές τους «γνωστούς αγνώστους» και άλλους, προκαλούν την εύλογη ανησυχία και τον προβληματισμό μας ως προς τις επιδιώξεις και τα απώτερα σχέδιά τους.
  Σε μια περίοδο κατά την οποία η νέα Κυβέρνηση ευαγγελίζεται ένα νέο δόγμα αστυνόμευσης και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχεδιάζει την εξάλειψη αρνητικών φαινομένων του παρελθόντος, οι «γνωστοί άγνωστοι» προκαλούν την κοινωνική ειρήνη, επενδύοντας στην ένταση και στην τρομοκρατία.
  Το συνδικαλιστικό μας κίνημα καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις νοσηρές ενέργειες, εκφράζει την στήριξή του στους συναδέλφους που έχουν δεχθεί επιθέσεις και τους διαβεβαιώνει ότι δεν παρακολουθεί παθητικά τα γεγονότα.
  Τις προσεχείς ημέρες, σε συνεργασία με τα τοπικά σωματεία, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες δημόσιας στήριξης και αλληλεγγύης προς τον θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας.
ypografes-poasy

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Χαιρετίζει τη διάσωση μεταναστών στον Έβρο ο Αβραμόπουλος.Τι δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά την επιστροφή του από την επίσημη επίσκεψή του στη Μάλτα για την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη περιοχή του Έβρου από τις ελληνικές αρχές, δήλωσε τα εξής:
«Χαιρετίζω την επιτυχή επιχείρηση διάσωσης των 68 Σύριων και Ιορδανών μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η επιτυχής αυτή επιχείρηση αναδεικνύει την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των ελληνικών αρχών στη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των σοβαρών μεταναστευτικών προκλήσεων».

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Προβλήματα από μεταθέσεις με κοινωνικά κριτήρια

           ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
       
 


    



  Πρόεδρος: Ακίδης Ηλίας τηλ. 6945557690  – Γ. Γραμματέας : Τζιαμπαζάκης Βασίλειος τηλ. 6932583211             
                         Τηλ & Fax :25520-28141     Δικτυακός τόπος :  seayorestiadas.blogspot.com           
                                                                                                                        Ορεστιάδα 27/03/2015
             Αρ.Πρωτ.04/2015   
     Θέμα:  « Προβλήματα από μεταθέσεις με κοινωνικά κριτήρια ».      
               
       Κύριε  Υπουργέ,
   Το έντονο προσωπικό ενδιαφέρον σας για τη δίκαια αντιμετώπιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αστυνομικό προσωπικό,   συνεργαζόμενοι πάντα  από κοινού για την προάσπιση και διασφάλιση των εργασιακών συμφερόντων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και με το βάρος της ευθύνης  που μας διακρίνει, προτείνουμε για το ευρύτερο κοινό καλό όλων των Συναδέλφων και με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον όπως το Υπουργείο δώσει τη πρέπουσα βαρύτητα στο φλέγον ζήτημα των μεταθέσεων και της κατάχρησης των ευνοϊκών διατάξεων που αφορούν τις μεταθέσεις τουαστυνομικούπροσωπικού.                                                                                                                       Με το παρών έγγραφο θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά, για αυτό που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αφορμή διαδοχικών ανακοινώσεων ανάμεσα στις Συνδικαλιστικές Ενώσεις και το Υπουργείο.                                                               
Διαχρονικά οι πολιτικές και φυσικές ηγεσίες μας αν και ενοχλούνταν ποικιλοτρόπως τηρούσαν τον ρόλο του παρατηρητή  καταδικάζοντας ουσιαστικά αυτούς που υπομονετικά και ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ περιμένουν τη στιγμή της μετάθεσης τους στον τόπο συμφερόντων τους, μια μετάθεση που σημαίνει τους καιρούς που διανύουμε, για πολλούςπραγματικήεπιβίωση.                                                                                                                                        Συγκεκριμένα παρατηρείται αλματώδη αύξηση των περιπτώσεων μετάθεσης, προς συγκεκριμένες κατά το πλείστον Διευθύνσεις, συναδέλφων που κάνουν κατάχρηση διαφόρων ευνοϊκών ρυθμίσεων, που σωστά κατά τα άλλα  υπάρχουν, όπως τις περιπτώσεις αναπηρίας, δυσίοπων νοσημάτων, επιμέλεια τέκνων , σοβαρή βλάβη υγείας ιδίου ή συγγενικού προσώπου, προκειμένου να μετατεθούν στον τόπο
συμφερόντων  τους, παρακάμπτοντας την αξιοκρατική διαδικασία των μορίων, στερώντας παράλληλα το δικαίωμα αυτό από συναδέλφους που έχουν αποκτήσει τα ανάλογα μόρια.              
Γεννάται το ερώτημα πως αυτό που αποτελεί  εξαίρεση σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία στους αστυνομικούς να αποτελεί κανόνα, συγκεκριμένα, κανόνας στην ελληνική κοινωνία στην περίπτωση διαζυγίου είναι την επιμέλεια των παιδιών να την παίρνει η μητέρα, εκτός και στην πλείστη των περιπτώσεων μετά από έντονη δικαστική διαμάχη, εάν η μητέρα αποδεδειγμένα είναι ελευθέρων ηθών, ψυχικά ασθενής, εξαρτημένη από αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες και ότι άλλο ο νομοθέτης ορίζει, στις περιπτώσεις όμως των αστυνομικών και κύρια αυτών που μετέπειτα χρησιμοποιούν την επιμέλεια των παιδιών για μετάθεση γίνεται σχεδόν πάντα το αντίθετο.                                                                        
Δημιουργεί μεγάλη έκπληξη και μέχρι ενός σημείου προσβάλλει τον κοινό νου, το φαινόμενο να συνωστίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας οι ειδικές κατηγορίες, ανάπηροι, ασθενείς, διαζευγμένοι με επιμέλεια τέκνων και όλοι οι αρμόδιοι να το  θεωρούν  φυσιολογικό, δε φτάνει δε αυτό, ως εκ του θαύματος οι περισσότεροι  ασθενείς να επανέρχονται στην ενεργό αστυνομική δράση εκτελώντας καθήκοντα 'ΜΑΧΙΜΟΥ' ,διαζευγμένοι να επανέρχεται η οικογενειακή τους γαλήνη με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο επανασύνδεση τους με τις συζύγους τους και τελεσθέντες γάμοι να διαλύονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.
Επειδή όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους όλους μας ανεξάρτητα από την θέση την οποία κατέχουμε, και  ζώντας καθημερινά την αγωνία και την αδικία των συνετών και συνεπών προς τον Νόμο συναδέλφων που συλλέγουν μόρια ,παράλληλα δε διαπιστώνοντας τη χρησιμοποίηση ουσιαστικά με δόλιο τρόπο του Νόμου,  με πλάγιους μεθόδους ή την επίκληση εικονικών λόγων που εν τέλει αποτελούν απάτη προς την Υπηρεσία αλλά και προς τόνωση του αισθήματος της δικαιοσύνης που τόσο ανάγκη έχουν όλοι αυτοί που καρτερικά και αξιοκρατικά περιμένουν τη σειρά τους προτείνουμε:
1) Την άμεση επανεξέταση όλων των περιπτώσεων μετάθεσης βάσει κοινωνικών κριτηρίων της τελευταίας δεκαετίας, για λόγους διασφάλισης προτείνεται η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής η οποία ή δυνατόν να αποτελείται αποκλειστικά από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, γιατρούς, δικηγόρους ή ότι άλλο εσείς κρίνεται πρόσφορο προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνέτρεχαν ή αν συντρέχουν οι λόγοι μετάθεσης κατά προτεραιότητα έναντι των κριτηρίων πού ορθά το Π.Δ. 100 ορίζει.
2)  Οι μεταθέσεις των συναδέλφων με κοινωνικά κριτήρια να πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση ή με παράλληλη επετηρίδα και όχι  όπως μέχρι σήμερα εις βάρος των ελαχίστων τακτικών μεταθέσεων.
3) Αστυνομικοί που μετατίθενται με κοινωνικά κριτήρια και ειδικότερα με την επιμέλεια τέκνων στον τόπο συμφερόντων τους, αυτοί να επανέρχονται ξανά στην οργανική θέση που κατείχαν στην Αστυνομική Διεύθυνση που υπηρετούσαν προ του διαζυγίου τους σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί γάμος με την ίδια σύζυγο, μιας που πλέον δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η άνευ μορίων μετάθεσή τους. Εναλλακτικά προτείνεται ο αστυνομικός να μην λαμβάνει μετάθεση για τον ως άνω λόγω, αλλά μακροχρόνιες αποσπάσεις, μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους του μικρότερου παιδιού.
4) Μετάθεση στον τόπο συμφερόντων  με κοινωνικά κριτήρια να ελέγχεται κάθε διετία και σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι λόγοι μετάθεσης ή αυτοί εξαλήφθησαν  αυτός να επανέρχεται στην Υπηρεσία από την οποία  προήλθε.
    Κύριε Υπουργέ,
 δεν πάει άλλο, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, περιμένουμε πλέον  την προσωπική σας παρέμβαση και την αποκατάσταση του δικαίου προς όλες τις κατευθύνσεις.
       ο                Για το Δ.Σ.              ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                                                       
ΑΚΙΔΗΣ Ηλίας                 ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ Βασίλειος





Πίνακας Αποδεκτών:
                                
                          ΠΡΟΣ :                                                                                                                           1.Αν.Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη ΠΑΝΟΥΣΗ  ( μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ )
                          KOIN:
1. Αρχηγό ΕλληνικήΑστυνομίας  Αντιστράτηγο Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ                        
 2.Γεν. Αστυνομικό Διευθυντή Αν. Μακ. & Θράκης Ταξίαρχο κ.Νικόλαο ΜΕΝΕΞΙΔΗ
3.Αστ.Διευθυντή Ορεστιάδας Διευθυντή κ. Πασχάλη ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ              
 4.Βουλευτές  Έβρου  
 5. Μ.Μ.Ε.  
 6. Μέλη   μας.                                                                                                                        

Αβραμόπουλος από την Μάλτα: "Κοινής ευθύνης το μεταναστευτικό"

Τι είπε ο Έλληνας επίτροπος με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Μάλτας

Αβραμόπουλος από την Μάλτα: "Κοινής ευθύνης το μεταναστευτικό"Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων στη Μάλτα, εξέφρασε ο Επίτροπος Μετανάστευσης,
Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη σημερινή επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη νήσο.
Ο Έλληνας επίτροπος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Μάλτας Joseph, τον υπουργό Εσωτερικών Carmelo Abela και τον υπουργό Εξωτερικών George Vella και στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε στους συνομιλητές του ότι έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό σύστημα της Μάλτας και ότι η αυξανόμενη εισροή μεταναστών σε ένα μικρό νησιωτικό κράτος αποτελεί τεράστια πρόκληση.  Υπογράμμισε επίσης, ότι η "διαχείριση τέτοιων πιέσεων δεν αποτελεί έργο ενός μόνο κράτους μέλους ή μόνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι έργο κοινό, ευθύνη κοινή".
Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε επίσης ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη Μάλτα και τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στη Μεσόγειο*" και υπογράμμισε ότι μόλις χθες η Επιτροπή ενέκρινε πρόγραμμα ύψους €17,7 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Μάλτας σε θέματα ασύλου, μετανάστευσης, και ένταξης μεταναστών.
Επισκέφτηκε, επίσης, τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) που εδρεύει στη Μάλτα και, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Διευθυντή της EASO κ. Robert Visser, παρουσίασε τα αποτελέσματα πιλοτικών προγραμμάτων για τη συλλογή πληροφοριών από τη λαθραία διακίνηση μεταναστών στη Μάλτα και την Ιταλία, καθώς και για τη συνεργασία των κρατών-μελών στον τομέα του ασύλου. Ο επίτροπος τόνισε, τέλος, ότι EASO "αποτελεί βασικό εργαλείο για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στα ζητήματα ασύλου."

Πανούσης: «Η χώρα δεν αντέχει άλλους μετανάστες»

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Γιάννη Πανούση, την 25η Μαρτίου, στο Παλαιό Δημαρχείο του Άργους Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Γιάννη Πανούση, την 25η Μαρτίου, στο Παλαιό Δημαρχείο του Άργους
«Η Αστυνομία είναι θεσμός της Δημοκρατίας, πρέπει να συμφιλιωθεί με τον πολίτη και ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι ο αστυνομικός είναι φίλος του κι όχι εχθρός του», υπογράμμισε σε δηλώσεις του από την Τρίπολη, ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου και
την Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου.
 Ο υπουργός, που συνοδευόταν από τον αρχηγό της Αστυνομίας αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου, συναντήθηκε με αστυνομικούς και πυροσβέστες και τους διαβεβαίωσε ότι η νέα πολιτική ηγεσία είναι στο πλευρό τους. Γνωρίζει δε τόσο τα θεσμικά, όσο και τα άλλα αιτήματα που έχουν και όλα, όπως τους είπε, θα συζητηθούν μετά τον Ιούνιο.
 Σε δηλώσεις του ο υπουργός ανέφερε ότι «προσπαθούμε να εξηγήσουμε σε όλους το νέο πνεύμα, το νέο κλίμα, την νέα αστυνομία. Ζητάμε συναίνεση όχι μόνο στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, αλλά ταυτόχρονα στις νέες λειτουργίες που θα θέλαμε, την κοινωνική, την προληπτική, την αποτρεπτική». Και πρόσθεσε ότι «η αστυνομία είναι θεσμός της δημοκρατίας και πρέπει να συμφιλιωθεί με τον πολίτη και ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι ο αστυνομικός είναι φίλος του κι όχι εχθρός του».
 Αναφορικά με τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, ο Γ. Πανούσης εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι είναι πολύ πιθανόν να ξαναγεμίσουν, αφού όπως σημείωσε, μόλις χθες μπήκαν στην Μυτιλήνη 800 νέοι μετανάστες κι αναμένεται αύξηση της εισροής μεταναστών το καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι τα θαλάσσια σύνορα της χώρας είναι δύσκολο να φυλαχτούν.
 Επιπλέον συμπλήρωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει σύσκεψη με το Λιμενικό, την μεταναστευτική πολιτική και την αστυνομία, για να δούμε πως θα χειριστούμε το θέμα, γιατί η χώρα «δεν αντέχει άλλους μετανάστες».
Ερωτηθείς για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, ο υπουργός είπε ότι πρώτα θα εξεταστεί το θέμα των εναέριων μέσων, επισημαίνοντας πως χωρίς αυτά η επίγεια βοήθεια είναι σχετική. Παράλληλα, δήλωσε βέβαιος ότι υπάρχει ετοιμότητα να προληφθεί οποιοδήποτε κακό προκύψει, γιατί ξεκίνησε νωρίς ο σχεδιασμός.
 Σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τρίπολη με τους συσσωρευμένους όγκους σκουπιδιών στον αστικό ιστό της πόλης, ο υπουργός αναπληρωτής υπογράμμισε ότι «έχει ξεπεραστεί το όριο. Η ίδια εικόνα μιας πόλης που δεν μπορεί να λύση αυτό το ζωτικό πρόβλημα για την δημόσια υγεία, δείχνει ότι κάπου έχει γίνει λάθος. Θα πρέπει, λοιπόν, το λάθος να διορθωθεί γρήγορα». Και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρω ποιος ήταν ο σχεδιασμός. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν. Πρέπει να τελειώσει αυτό σήμερα. Δεν μπορεί να γίνει Πάσχα έτσι».
  Ο υπουργός πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, ο οποίος σε ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν,  επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών της Αρκαδίας για να υπάρχει σωστή αστυνόμευση, ταυτόχρονα με την διατήρηση κι ενδυνάμωση των περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων που λειτουργούν στον Δήμο.
 Επιπρόσθετα, ο υπουργός κατά την παραμονή του στο δημαρχείο Τρίπολης, παρέστη σε σύσκεψη - που ήταν σε εξέλιξη - για την διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ‘'Τρίπολη 2021'' και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω και της Τεγεάτικης καταγωγής του, δηλώνοντας την συστράτευσή του για την επίτευξη αυτού του στόχου. Στο πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνεται επίσης επίσκεψη στην Διεύθυνση Αστυνομίας στην Κόρινθο.       
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Οδυσσέας στον Έβρο


σχολείοΞεκίνησε στο νομό Έβρου το έργο «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΠ7» που απευθύνεται σε πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα. Εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του υπουργείου παιδείας θρησκευμάτων πολιτισμού και αθλητισμού και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκτήσουν τις γλωσσικές δεξιότητες και τις πρακτικές κοινωνικές και διαπολιτισμικές ικανότητες που απαιτούνται για την κοινωνική ένταξη των ίδιων και των οικογενειών τους.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαρθρώνεται στο επίπεδο: Α1 (διάρκειας 125 ωρών ) A2 (διάρκειας 175 ωρών ). Τα μαθήματα γίνονται σε όλους τους νομούς της πράξης και παρέχονται δωρεάν.
Για τη συμμετοχή απαιτείται η προσκόμιση φωτοτυπίας της 1ης σελίδας του διαβατηρίου και της άδειας διαμονής.
Εγγραφές & Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6955053552.
Εγγραφές μέχρι 31/03/2015

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (68) μεταναστών, που είχαν εγκλωβιστεί σε ανάχωμα του ποταμού Έβρου

Κομοτηνή, 27 Μαρτίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βίντεο – Δεκάδες λαθρομετανάστες διασώθηκαν από τον ΈβροΟλοκληρώθηκε με επιτυχία μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (68) μεταναστών, που είχαν εγκλωβιστεί σε ανάχωμα του ποταμού Έβρου
Από την έως τώρα έρευνα προέκυψε ότι άγνωστος δράστης, με τη χρήση πλωτών, μετέφερε τους διασωθέντες από την Τουρκία στην Ελλάδα και τους εγκατέλειψε στο σημείο, όπου τους διέσωσαν οι αστυνομικοί
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σήμερα (27-3-2015) το πρωί, μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης 68 μεταναστών, που είχαν εγκλωβιστεί σε ανάχωμα του ποταμού Έβρου, στην παρέβρια πλημμυρισμένη περιοχή του Θουρίου Ορεστιάδας.
Ειδικότερα, χθες (26-3-2015) το απόγευμα, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ορεστιάδας ενημερώθηκε σχετικά με την ύπαρξη εγκλωβισμένων ατόμων, σε ανάχωμα του ποταμού Έβρου, για τα οποία υφίσταται κίνδυνος ζωής.
Άμεσα, οι αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, κάτω από δυσμενείς συνθήκες και με τη χρήση λέμβου και άλλων διαθέσιμων μέσων, πραγματοποίησαν ενδελεχείς έρευνες στην περιοχή, με αποτέλεσμα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, να εντοπίσουν τα εγκλωβισμένα άτομα.
Ακολούθως, οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αστυνομικοί κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και να διασώσουν με ασφάλεια 68 μετανάστες (47 άνδρες, 7 γυναίκες και 14 παιδιά). Στους διασωθέντες χορηγήθηκε ένδυση, υπόδηση και τροφή.
Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι άγνωστος μέχρι στιγμής δράστης - διακινητής, με τη χρήση πλωτών, μετέφερε τους διασωθέντες από την Τουρκία στην Ελλάδα και τους εγκατέλειψε στο σημείο, όπου τους διέσωσαν οι αστυνομικοί.
Την προανάκριση για το συμβάν ενεργούν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Έκφραση συμπαράστασης στους τραυματισθέντες συναδέλφους

poasy
Αθήνα, 23 Μαρτίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 402/10/33

  Mε αφορμή το σημερινό συμβάν στις Βρύσσες Αποκορώνου, όπου δυο αστυνομικοί των ΤΑΕ Κρήτης τραυματίστηκαν σοβαρά από 50χρονο κάτοικο της περιοχής, η Ομοσπονδία εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους συναδέλφους, τους εύχεται δε να επουλώσουν τα τραύματά τους και να επιστρέψουν σύντομα στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα, καθώς και στις οικογένειές τους.
  Tο συμβάν σημειώθηκε λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνέλευση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων και τους συναδέλφους επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών Αντώνιος ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννης ΖΕΡΒΟΣ.
  Το συνδικαλιστικό μας κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται για την θωράκιση του Έλληνα Αστυνομικού, διεκδικώντας την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, αλλά και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας κάτω από τις οποίες επιτελεί το λειτούργημά του.
ypografes-poasy

Παρέμβαση στον κ. Υφυπουργό Αθλητισμού για συμμετοχή εκπροσώπου της Ομοσπονδίας στη ΔΕΑΒ

poasy
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 800/3/29
Προς: Τον Υφυπουργό Αθλητισμού
          κ. Χαράλαμπο- Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ
Κοιν.: 1) Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
             κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ
         2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
             Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
         3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Κύριε Υπουργέ,
  Η Ομοσπονδία μας, διαχρονικά, καταθέτει προς όλους τους αρμόδιους φορείς και παράγοντες, που συνθέτουν και υπηρετούν το χώρο του αθλητισμού στη Χώρα μας, συγκεκριμένες θέσεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας.
  Ειδικότερα, έχει υποβάλλει με έμφαση προτάσεις για το χώρο του ποδοσφαίρου που μαστίζεται από φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας που αποτυπώνουν την παθογένεια και τη διάβρωση που έχει επέλθει στον κοινωνικό ιστό. Η αδυναμία αυτών που διαχειρίζονται το ποδόσφαιρο σε όλο του το φάσμα και η έλλειψη βούλησης από την Πολιτεία για την επίλυση αυτού του προβλήματος, μετακυλύει συνήθως αυτή την ολιγωρία στο εξιλαστήριο θύμα που λέγεται Ελληνική Αστυνομία.
  Η αποποίηση των ευθυνών έχει ως επακόλουθο τη σπίλωση της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και συνεχείς τραυματισμούς Αστυνομικών, ελαφριά και βαριά, με περιπτώσεις ακόμα και αναπηριών, δίχως μάλιστα οι πραγματικά υπεύθυνοι να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.
  Κατά τη συνάντησή μας, την 06-03-2015 αποκομίσαμε τη διάθεση της Πολιτείας και προσωπικώς την δική σας, να εργασθείτε για την οριστική αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και σε αυτή σας την προσπάθεια η Ομοσπονδία μας προσφέρθηκε να σταθεί αρωγός.
  Ανταποκρινόμενος δε στην δική μας έκφραση βούλησης να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Πολιτείας, προτείνατε τη διεύρυνση της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας, ώστε να συμμετάσχει σε αυτή και εκπρόσωπός μας, ενώ συμφωνήσατε και με την αναγκαιότητα οριοθέτησης του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις.
  Κύριε Υπουργέ,
  Παρακαλούμε, επομένως, όπως στο πλαίσιο του διαλόγου και των νομοθετικών πρωτοβουλιών που λαμβάνετε, να τύχουν υλοποίησης τα προεκτεθέντα, συμπεριλαμβανομένων όσων σας εκθέσαμε λεπτομερώς με την υποβολή σχετικού υπομνήματος κατά την πρόσφατη συνάντηση μας, μέσα σε κλίμα αμοιβαίας και παραγωγικής συνεργασίας.
ypografes-poasy

Αίτημα των Ομοσπονδιών στον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεώργιο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ για την άρση της Αυτοδίκαιης Αργίας στους Αστυνομικούς

shmata poasy-poaxia
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2015
Αρ. Πρωτ.:303/6/2
Προς: Τον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
          κ. Γεώργιο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ
Κοιν.: 1) Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
              κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ
          2) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          3) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Κύριε Υπουργέ,
  Με τον Ν. 4057/2012 επιβλήθηκε το καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας στους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο εφαρμόζεται και για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
  Όπως ο ίδιος έχετε εμπεριστατωμένα υποστηρίξει, πρόκειται για αντισυνταγματικές διατάξεις τις οποίες δεσμευτήκατε ότι θα καταργήσετε. Ειδικά ως γνωστόν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, προβλέπεται το μέτρο της διαθεσιμότητας σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, βάσει των κειμένων διατάξεων του Πειθαρχικού Δικαίου των αστυνομικών υπαλλήλων.
  Η παράλληλη εφαρμογή και της αυτοδίκαιης αργίας στην Αστυνομία δημιούργησε πρόσθετες «ποινές» με αποτέλεσμα ενώ από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια εκδίδονται αθωωτικές αποφάσεις, εντούτοις να παραμένει ο ελεγχόμενος στην ποινή της αυτοδίκαιης αργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο προσωπικά αλλά και για την Υπηρεσία.
  Κατόπιν τούτο, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας και αυτήν την παρατηρούμενη κατάφορη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και των διατάξεων του Συντάγματος και προβείτε στην δέουσα διόρθωση της ισχύουσας νομοθεσίας.
ypografes poasy-poaxia2

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου της 19-03-2015

poasy
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2015
Αρ. Πρωτ.: 200/3/43

  Συνεδρίασε χθες, 19 Μαρτίου 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με αντικείμενο τα εκκρεμή ζητήματα του κλάδου μας και τις ενέργειές μας για την αντιμετώπισή τους.
  Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα πολιτικά δεδομένα και το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης στη Χώρα, τονίστηκε εκ μέρους μας ότι οι περιστάσεις επιβάλλουν να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός, αλλά αντιθέτως, το συνδικαλιστικό μας κίνημα να διεκδικήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τόσο την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων όσο και των θέσεων των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, όπως αυτές μας κοινοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
  Ειδικότερα, επισημάνθηκε η ορθή τακτική που ακολουθήσαμε για την ανατροπή του μνημονιακού Νόμου 4093/2012 και την επακόλουθη αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, με αποκορύφωμα την νέα κορυφαία απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου Επικρατείας, που επέβαλε χρηματική κύρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, επειδή δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις που μας έχουν πλήρως δικαιώσει. Συνεχίζοντας δε την προσπάθειά μας, αποφασίσαμε να ζητήσουμε συνάντηση με τον νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, δεδομένου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί ΥΕΘΑ κ. Πάνος Καμμένος και Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν δώσει απαντήσεις που χρήζουν διευκρινήσεων.
  Για το ΤΕΑΠΑΣΑ, όπως είναι γνωστό, η Κυβέρνηση δεν δέχτηκε σε αυτήν την φάση την κατάργηση του άρθρου 220 του Ν.4281/14. Ωστόσο, με την τροπολογία που ψηφίστηκε με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ανανεώθηκε η παράταση που είχε δοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αυτή τη φορά, ως τις 30 Ιουνίου 2015. Ως εκ τούτου, οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες και εναπόκειται σε μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του και την κανονική λειτουργία του Ταμείου, με την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων και ασφαλώς με την διεκδίκηση των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν» στο πλαίσιο του PSI και είναι πάνω από 300.000.000 ευρώ.
  Σε ό,τι αφορά την προσφυγή μας στο ΣτΕ για τα 31χρόνια (χορήγηση εφάπαξ), όπως μας ενημέρωσε ο νομικός μας σύμβουλος κ. Χάρης ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ, δημοσιεύθηκε από το Α' Τμήμα του ΣτΕ η υπ' αριθμ. 4707/14 απόφαση, σύμφωνα με την οποία καταργείται η δίκη που είχαμε ανοίξει κατά της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Εργασίας για τα 31 έτη, με το σκεπτικό ότι η νεότερη Υπουργική Απόφαση που εξεδόθη από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης είναι διαφορετική και δεν τροποποιεί μόνο τον χρόνο αναμονής από τα 31 στα 30 έτη, αλλά καθορίζει εκ νέου και κατά τρόπο διαφορετικό μια σειρά θεμάτων (διεύρυνση κύκλου προσώπων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, διαφορετική μεταχείριση για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, εξουσιοδοτικό έρεισμα, αιτιολογική βάση κλπ). Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει δυσμενής συνέπεια λόγω αντικατάστασης της απόφασης που είχε προσβληθεί από την Ομοσπονδία μας, δεν δικαιολογείται συνέχιση της δίκης. Σε κάθε περίπτωση αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρχει παράσταση της Ομοσπονδίας σε εκδίκαση σχετικής προσφυγής εκ μέρους συναδέλφων για το ίδιο θέμα στις 25/5/2015.
  Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, οι πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τον Οργανισμό μας και ειδικότερα η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, που αποτελεί άλλη μια δικαίωση του αγώνα μας και μας δίνει δύναμη να επιμείνουμε στις θέσεις μας για ουσιαστική μεταρρύθμιση και όχι για αναδιοργανώσεις Αστυνομικών Υπηρεσιών που δεν θα στηρίζονται σε μελέτες και επιστημονικά κριτήρια. Στο πλαίσιο αυτό, επισημάναμε ότι και η εξαγγελθείσα αποδέσμευση αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων, πρέπει να γίνεται με διαφάνεια για να είναι αποτελεσματική και να μην ακολουθεί την πεπατημένη. Στα θετικά των ενεργειών μας, περιλαμβάνεται επίσης η συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Χαράλαμπο- Σταύρο ΚΟΝΤΟΝΗ την 06-03-2015, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης της συμμετοχής της Ομοσπονδίας μας στην Διαρκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας των γηπέδων.
  Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσον αφορά τη διαδικασία παραχώρησης κατασχεθέντων οχημάτων στην ΕΛ.ΑΣ., υπήρξε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεώργιο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ την 18-03-2015, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα τύχουν άμεσης επίλυσης. Επίσης μας ενημέρωσε για την προώθηση από μέρους του νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία η Δημοτική Αστυνομία θα επανέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  Άλλα θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. ήταν οι κυβερνητικές αποφάσεις για το μεταναστευτικό (απεμπλοκή αστυνομίας από τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, κλείσιμο στρατοπέδου Αμυγδαλέζας, ΥΦΕΚΑ, κλπ), αλλά και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ για την αναθεώρηση του Πειθαρχικού Δικαίου, του πλαισίου Κρίσεων-Προαγωγών, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομικής Εκπαίδευσης. Ήδη, μας ζητήθηκε να υποβάλλουμε για όλα αυτά τις προτάσεις μας.
  Για τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά το συνδικαλιστικό μας κίνημα, όπως ο Κώδικας Μεταθέσεων και ο χρόνος εργασίας, για τα οποία εκδηλώνεται ενδιαφέρον και εκ μέρους της Ηγεσίας, τονίσαμε ότι για μεν το πρώτο, πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθούν οι βελτιώσεις όπως αυτές προτάθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή αλλά και να ικανοποιηθεί το αίτημα που υποβάλλαμε στο Αρχηγείο και αφορά στην σαφή καταγραφή των αιτήσεων των συναδέλφων, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα-ενημέρωση, σε επίπεδο επικράτειας, πόσοι αστυνομικοί, ποιο τόπο συμφερόντων δηλώνουν, και κυρίως πότε και σε τι έκταση μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Για δε το δεύτερο, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί μετά από τις δικές μας πιέσεις, επιβάλλεται οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις να παρακολουθήσουν επισταμένα την εφαρμογή της πρόσφατης εγκυκλίου του Αρχηγείου για την έκδοση της υπηρεσίας κάθε Παρασκευή, ώστε να μην έχει την τύχη των προηγουμένων με βάση την ...πεπατημένη. Να απαιτήσουν δε τον καταλογισμό ευθυνών για όσους παρεκκλίνουν της εφαρμογής της.
  Κατόπιν τούτων, οι Ομάδες Εργασίας με μέριμνα των επικεφαλής τούτων, οφείλουν να περαιώσουν τις εργασίες τους και να υποβάλλουν τεκμηριωμένες θέσεις-προτάσεις έως το επόμενο δεκαήμερο Μαρτίου 2015, ώστε ως Δ.Σ., να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την νέα Πολιτική Ηγεσία. Αυτονόητο είναι δε ότι για την αποτελεσματικότερη λειτουργία μας, όλα τα μέλη του Δ.Σ. οφείλουν να συνδράμουν εμπράκτως το έργο των Ομάδων, καταδεικνύοντας έτσι και με τη συμμετοχή τους τη σοβαρότητα του εγχειρήματος που καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας.
ypografes-poasy