Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟΝ MAXIMUM FM 93.6

Συνάντηση του Αναπλ. Υπουργού κ. Πανούση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Borissov για την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας για την «Ίδρυση & Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική & Τελωνειακή Συνεργασία»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 25 Μαΐου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Boyko Borissov, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας σχετικά με την «Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία»
Κατά την επίσκεψή του στη Σόφια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε επαφές με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κυρία Rumiana Bachvarova και τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, κ. Sebahattin Öztürk
«Η συμφωνία θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης συναντήθηκε σήμερα (25.5.2015) στη Σόφια με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Boyko Borissov, στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας σχετικά με την «Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία».
Τον Αναπληρωτή Υπουργό συνοδεύουν η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος.
Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συναντήθηκε αρχικά με την Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κυρία Rumiana Bachvarova, με την οποία συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, ακολούθησε συνάντηση του Έλληνα Υπουργού και των Υπουργών Εσωτερικών της Βουλγαρίας κυρίας Bachvarova και Τουρκίας, κ. Sebahattin Öztürk.
Οι τρεις Υπουργοί, παρουσία του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, κ. Boyko Bori s sov, συνυπέγραψαν τη Συμφωνία για την Ίδρυση και Λειτουργία Κοινού Κέντρου Επαφής με σκοπό την Αστυνομική και Τελωνειακή Συνεργασία. Ακολούθησε συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, στο γραφείο του.
Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, κα Bachvarova παρέθεσε γεύμα εργασίας, ενώ αμέσως μετά, ο κ. Πανούσης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, κ. Öztürk.
Τι προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας
Η Συμφωνία προβλέπει την ίδρυση στο Καπιτάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας «Κοινού Κέντρου Επαφής», στα πρότυπα των σχετικών ευρωπαϊκών βέλτιστων πρακτικών και σύμφωνα με τις εθνικές νομοθεσίες των συμβαλλόμενων χωρών. Κύρια αρμοδιότητα του Κέντρου Επαφής θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα παράνομης μετανάστευσης, διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, τροχαίων παραβάσεων κ.λπ., με σεβασμό στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Επιπλέον, μέσω του Κέντρου, οι τρεις χώρες δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε περιπτώσεις διακοπής κυκλοφορίας ή άλλων προβλημάτων στα εθνικά οδικά ή σιδηροδρομικά δίκτυα και να συνεργάζονται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε φυσικές καταστροφές) ή αθλητικών διοργανώσεων που ενδεχομένως έχουν διασυνοριακή επίπτωση. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτυγχάνεται η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους.
Αστυνομικοί και Τελωνειακοί υπάλληλοι των τριών χωρών θα εργάζονται κάτω από κοινή στέγη, σε χωριστούς ωστόσο χώρους, ενώ η κάθε πλευρά θα ενεργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία και θα έχει πρόσβαση μόνο στις δικές της εθνικές βάσεις δεδομένων.
Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Πανούσης, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η τριμερής συμφωνία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινούς κινδύνους. Η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους επιβουλεύονται τα σύνορά μας.
Χρειάζεται, φυσικά, όχι μόνο αστυνομικός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, αλλά και πολιτικός τρόπος.
Ζούμε στον αιώνα της παγκοσμιοποίησης, αλλά και στον αιώνα της κατανόησης, της κοινής δράσης και της υπευθυνότητας. Πρόκειται για συμφωνία αντιμετώπισης από κοινού, όχι μόνο των εχθρών της κοινωνίας μας αλλά και της δημοκρατίας.
Θέλω να ελπίζω ότι δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός κέντρου επαφής των αστυνομικών αρχών μόνον, αλλά και των λαών μας που δείχνουν τη βούλησή τους να ζήσουν ειρηνικά. Κυρίως όμως θεωρώ ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών».

Ερώτηση για το μέλλον και την επαναλειτουργία Σχολών Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Σητείας από 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,

Το ζήτημα επαναλειτουργίας των Σχολών Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Σητείας φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτηση, επισημαίνεται η σημαντική συνεισφορά των δυο Σχολών στις τοπικές κοινωνίες και υπογραμμίζεται η ανάγκη επαναλειτουργίας τους.


Παράλληλα, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός αν προτίθεται να συμβάλλει στην επαναλειτουργία των δυο Σχολών κι αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για αυτό.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

Αθήνα, 25/5/2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Επαναλειτουργία Σχολών Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Σητείας

Οι Σχολές Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και Σητείας παραμένουν κλειστές για περισσότερο από δύο χρόνια και παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν να ανοίξουν φέτος.

Η Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου είναι άλλο ένα θύμα των μνημονιακών πολιτικών της χώρας. Η εν λόγω Σχολή προβλεπόταν με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να αναστείλει τη λειτουργία της για δύο χρόνια (2013- 2014), αλλά ακόμα και σήμερα το μέλλον της παραμένει αβέβαιο.
Η Σχολή, συνολικής έκτασης πάνω από 174 στρέμματα, ιδρύθηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, στο πλαίσιο απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταφορά κρατικών δραστηριοτήτων στη Θράκη και κατόπιν παραχώρησης της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται. Επιπλέον, παραχωρήθηκαν εκτάσεις από το Υπουργείο Γεωργίας και από τον Δήμο Διδυμοτείχου. Αποτελεί περιουσία της τοπικής κοινωνίας, η οποία αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της ιδρύσεώς της στη πόλη του Διδυμοτείχου και στήριξε με αγώνες και θυσίες όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία της.

Η λειτουργία της Σχολής ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για την τοπική κοινωνία, καθώς φιλοξενούσε περίπου 200 σπουδαστές κάθε χρόνο, ενώ συνέβαλλε σημαντικά στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, διευκόλυνε τους ντόπιους σπουδαστές, οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν μακριά από την οικία τους. Μάλιστα, με την αναστολή λειτουργίας της Σχολής εκκρεμεί η φοίτηση των εισακτέων των δύο προηγούμενων ετών. Συνάμα, εργαζόταν 15 αστυνομικοί, 15 εργαζόμενοι – πολιτικό προσωπικό και 40 καθηγητές.

Η σχολή Διδυμοτείχου έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 360 σπουδαστές, η πρόσβαση στην πόλη του Διδυμοτείχου είναι εύκολη, ενώ διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων, διαθέτει σκοπευτήριο για την εκπαίδευση των σπουδαστών, χώρο εκγύμνασης οδηγών χειριστών δικύκλων μοτοποδηλάτων, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, δύο αίθουσες χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και αίθουσα αναψυχής.

Η Σχολή Αστυφυλάκων Σητείας ξεκίνησε τη λειτουργία της την περίοδο 1982-1983 και έχει εκπαιδεύσει έως την αναστολή λειτουργίας των αστυνομικών σχολών πάνω από 2500 αστυνομικούς. Έχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης 120 δοκίμων Αστυνομικών με κλειστή διαβίωση και άνω των 300 δοκίμων αστυφυλάκων με ανοικτή διαβίωση.
Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στην Επάνω Επισκοπή Σητείας, σε έκταση 15 περίπου στρεμμάτων και σε δομημένους χώρους 1000 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Παιδείας (Διεύθυνση Παιδαγωγικών Κατασκηνώσεων) και έχει παραχωρηθεί για χρήση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η συνεισφορά της σχολής στην κοινωνία της Σητείας αλλά και ολόκληρου του νομού είναι πολύ μεγάλη. Είναι η πρώτη σχολή επιπέδου ΤΕΙ που ιδρύθηκε και λειτουργούσε αδιάλειπτα στο νομό Λασιθίου. Στη σχολή πέραν του αστυνομικού προσωπικού (20-25 αστυνομικοί), εργαζόταν πολιτικό προσωπικό (8 περίπου εργαζόμενοι) και 20 περίπου ωρομίσθιοι καθηγητές (δικηγόροι, γιατροί, γυμναστές, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) συμβάλλοντας στην αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή. Από χρηματοοικονομική μελέτη που είχε γίνει την περίοδο λειτουργίας της σχολής προέκυψε ότι συμβάλει στην τοπική κοινωνία ετησίως περί το 1.500.000 ευρώ. Οι εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους διατίθενται για πρακτική εκπαίδευση στο Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, στο αεροδρόμιο και σε άλλες υπηρεσίες του νομού μειώνοντας το έλλειμμα από πλευράς προσωπικού που υπάρχει στο νομό.

Επειδή έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια που οι Σχολές παραμένουν κλειστές.

Επειδή είναι μέγιστης σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες η επαναλειτουργία τους.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια του υπουργείου για τις Σχολές Αστυφυλάκων;

Προβλέπεται η επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και της Σχολής Αστυνομίας Σητείας;

Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία των Σχολών;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Γκαρά Αναστασία

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Δέδες Ιωάννης

Ρίζος Δημήτριος

Συρίγος Αντώνης

Καΐσας Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρά

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Πηγή : evros24.gr

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Λειτουργία Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Πρόεδρος:Ακίδης Ηλίας τηλ. 6945238100 -Γ. Γραμματέας : Κυπαρισσούδης Θεοδόσιος τηλ. 6947527152 - Τηλ & Fax :25520-28141  –   Δικτυακός τόποςseayorestiadas.blogspot.com

                                                                                                           Ορεστιάδα, 26-05-2015  
    Αριθ. Πρωτ.:16/2015             

                   
                                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
                                                                                                                                   

                                                                                                     

  

 ΑΝΑΚΟ   ΘΕΜΑ: «Λειτουργία Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου τη   
             νέα  ακαδημαϊκή χρονιά».

 Κύριε Υπουργέ,

       
     Με λύπη-αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε δηλώσεις του Γ.Γ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Δημήτριου ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ σχετικά με την επαναλειτουργία των Τμημάτων Δοκίμων Αστυφυλάκων(Τ.Δ.Α) .

     Στις δηλώσεις του ο κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ αναφέρει ότι από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα λειτουργήσουν   μόνο δύο  Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων, του Ρεθύμνου και της Κομοτηνής βάζοντας ταυτόχρονα λουκέτο στο Τ.Δ.Α Διδυμοτείχου.

Κύριε Υπουργέ,

    
    Παρακαλούμε όπως μας διαβεβαιώσετε ότι, οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν μία ατυχής προσωπική δήλωση και δεν αποτελεί επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης και το Τ.Δ.Α Διδυμοτείχου θα επαναλειτουργήσει τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά όπως είχε προαναγγελθεί.

«Οι πολίτες του Βορείου Έβρου δεν αντέχουν άλλη απομόνωση».

«Δώστε πνοή στον τόπο μας μην τον καταδικάζετε άλλο».

                                               

                              Για το Δ.Σ

   Ο                                             Ο

     ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
                                                                     


  ΑΚΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ                   ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ       




ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ



ΠΡΟΣ.: Τον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)       
 ΚΟΙΝ.:1) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας  Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

        2) Γενικό Περιφερειακό  Αστυνομικό Διευθυντή Αν. Μακεδονίας &Θράκης Ταξίαρχο κ. Νικόλαο ΜΕΝΕΞΙΔΗ

        3) Διευθυντή Αστυνομίας Ορεστιάδας   Αστυνομικό Διευθυντή κ. Πασχάλη ΣΥΡΙΤΟΥΔΗ

        4)Διοικητή Τ.Δ.Α Διδυμοτείχου

        5)Δήμαρχο Διδυμοτείχου

        6)Δήμαρχο Ορεστιάδας

        7)Δήμαρχο Σουφλίου

        8)Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Ορεστιάδας Σουφλίου κ.Δαμασκηνό

        9)Βουλευτές Έβρου

        10)Μ.Μ.Ε

                      11)Μέλη μας