Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Προσκλητήριο για παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ την 05-09-2015


poasy
Αθήνα 28 Αυγούστου 2015
Αρ. Πρωτ.: 500/7/40ζ
Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
  Η Ομοσπονδία μας, αμέσως μετά το Συνέδριο ξεκίνησε ένα τιτάνιο αγώνα για την αναχαίτιση των δυσμενών μέτρων των Μνημονίων -παλαιών και νέων- και έχοντας δείξει ήδη τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής, αισθάνεται την υποχρέωση να σας απευθύνει ένα θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό.
  Θέσαμε σε συναγερμό τις δυνάμεις μας, γνωρίζοντας ότι η παρατεταμένη διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους δανειστές, οδηγούσε σε νέα βάρη στις πλάτες όλων μας και γι' αυτό έπρεπε να διαφυλάξουμε ό,τι έχει απομείνει στο ασφαλιστικό, στο συνταξιοδοτικό, στο μισθολογικό, στα κονδύλια για τη λειτουργία του Σώματος και σε τελική ανάλυση, σ' αυτό που λέμε σεβασμός στον ένστολο και αξιοπρεπής Ελληνική Αστυνομία.
  Επειδή οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού για κανέναν μας, απεναντίας επιτάσσουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία κινήσεων και ενεργειών για την επίτευξη των στόχων μας, σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο προσκλητήριό μας και να συμμετάσχετε ως Προεδρεία των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων μαζί με το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και τις άλλες Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, στις πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουμε στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015 με αφορμή τα εγκαίνια της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από την Υπηρεσιακή Πρωθυπουργό της Χώρας κα Βασιλική ΘΑΝΟΥ.
  Ειδικότερα, σας ενημερώνουμε ότι θα υπάρξει αντιπροσωπευτική συμμετοχή των Ομοσπονδιών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ, ενώ θα εκδηλωθεί και ξεχωριστή παράσταση διαμαρτυρίας εκ μέρους των Ομοσπονδιών μας.
  Η Πολιτεία και κυρίως τα Πολιτικά Κόμματα που θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους στο πλαίσιο της προεκλογικές περιόδου, οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο ένστολος δεν είναι δεδομένος κανενός.
Ο,τι είχαμε να δώσουμε το δώσαμε! Δεν θα μας πάρουν και τη ψυχή μας!


Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος


Σύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 28 Αυγούστου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλληψη αλλοδαπού για παράνομη οπλοκατοχή
Συνελήφθη σήμερα (28-8-2015) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Καστανέων Έβρου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Καστανέων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, 25χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ολλανδίας, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, ο 25χρονος επιβαίνοντας σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Καστανέων, προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα. Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς, βρέθηκαν στον ταξιδιωτικό του σάκο, ένα (1) πιστόλι κρότου - λάμψης, εκατό (100) φυσίγγια κρότου και μία (1) γεμιστήρα, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ορεστιάδας. 

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Παράσταση διαμαρτυρίας των Ομοσπονδιών στη Δ.Ε.Θ.




omospondies logo
Αθήνα, 27 Αυγούστου 2015
Αρ. Πρωτ.: 500/7/40στ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες
  Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, επανεκτιμώντας τα νέα δεδομένα, κρίναμε σκόπιμο, η εξαγγελθείσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μας, για τις 4 Σεπτεμβρίου 2015, στη Θεσσαλονίκη, να ανασταλεί, δεδομένου ότι αυτή τη φορά η 80η Διεθνής Έκθεση εγκαινιάζεται από υπηρεσιακό Πρωθυπουργό.
  Αντί αυτής θα υπάρξει αντιπροσωπευτική συμμετοχή των Ομοσπονδιών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στις 5/9/2015, ενώ θα εκδηλωθεί και ξεχωριστή παράσταση διαμαρτυρίας εκ μέρους των Ομοσπονδιών μας.
  Παράλληλα αποφασίστηκε να ανοίξει ένας κύκλος συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο της προεκλογικής τους καμπάνιας, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα αιτήματά μας και να τοποθετηθούν επ' αυτών, ενόψει των εκλογών, αλλά και της μετεκλογικής ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου, κατά σειράν, Μνημονίου.
  Η αναβολή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας δεν συνιστά υπαναχώρηση, αλλά όπως τονίστηκε, μας δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουμε και επανασχεδιάσουμε τις δράσεις μας το αμέσως προσεχές διάστημα, με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
  Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες
  Όπως όλοι γνωρίζουμε, μας αναμένει ένα ιδιαίτερα θερμό φθινόπωρο λόγω, των προειλλημένων αποφάσεων που μας αφορούν και εμείς οφείλουμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας.
Οι Πρόεδροι
Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
Ε.Α.Π.Σ.
Π.Ε.Α.Λ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ Αθανάσιος ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ιωάννης ΣΑΪΤΑΚΗΣ Δημήτριος

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ 26η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

poasy
Αθήνα 27 Αυγούστου 2015
Αρ. Πρωτ.: 200/2/118ε
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΝ 26η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
  Συνεδρίασε χθες, 26/8/2015, στην Αθήνα, το Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων, προκειμένου υπάρξει εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας πληρέστερη ενημέρωση για τις ενέργειές της, αλλά και σαφής τοποθέτηση των Ενώσεων επί συγκεκριμένων κρίσιμων θεμάτων που εξακολουθούν να μας απασχολούν, σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων, με αποκορύφωμα την διενέργεια των πρόωρων εκλογών, εντός του προσεχούς μηνός Σεπτεμβρίου.dsc0001Α. Ως γνωστόν, η Κυβέρνηση εντελώς αιφνιδιαστικά, παραμονές τoυ Δεκαπενταύγουστου επιχείρησε να ανατρέψει τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 3865/10 για το ασφαλιστικό των ενστόλων. Από την πρώτη στιγμή το Προεδρείο της Ομοσπονδίας σύσσωμο παρενέβη κατά την ολονύχτια κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Η προεργασία, που είχαμε κάνει σε συνδυασμό με τη στήριξη της Πολιτικής Ηγεσίας όσο και εκπροσώπων των Πολιτικών Κομμάτων, που είχαν σε προγενέστερο χρόνο υιοθετήσει το δίκαιο αίτημά μας για θωράκιση των ενστόλων από τα επερχόμενα βάρβαρα μέτρα και χαρακτηρισμό του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού είχαν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του ισχύοντος ασφαλιστικού νόμου με τροπολογία που απεδέχθη ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας.
  Ωστόσο, η ψήφιση του 3ου Μνημονίου αγγίζει και εμάς ως εργαζόμενους μέσα από την υπερφορολόγηση που προβλέπει, και γι' αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασμός για κανέναν.
  Β. Οι εξελίξεις όσον αφορά στο ΤΕΠΑΠΑΣΑ και δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιορισμών (δυνατότητα υποβολής φακέλου έως 1/9/2015) υποχρέωσαν την Ομοσπονδία να καταθέσει στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο Υπουργείο Εργασίας σχετικό φάκελο για την ενδεχόμενη μετατροπή του σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (αναλογιστική μελέτη, Καταστατικό, διάφορα αναλογιστικά στοιχεία κλπ), χωρίς να απεμπολούμε την αυτονομία της λειτουργίας του Ταμείου μας και χωρίς να παραβλέπουμε και το κράτος πρόνοιας, επιζητώντας για μια ακόμα φορά από τα Πολιτικά Κόμματα, ενόψει των εκλογών, να δεσμευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
  Σε κάθε περίπτωση εν ευθέτω χρόνω, το ανώτατο συλλογικό όργανο που είναι το Συνέδριο, θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση. Σχετική ενημέρωση έγινε από τον Πρόεδρο του ΤΕΑΠΑΣΑ Ταξίαρχο κ. Αναστάσιο Αναστασάκο, που τόνισε ότι «το Ταμείο είναι στη διάθεση των επιλογών που θα αποφασίσουμε εμείς», καθώς επίσης και από τον αναλογιστή Κώστα Νικολάου, ο οποίος είχε παρουσιάσει στους συνέδρους του 23ου συνεδρίου και τη σχετική μελέτη για την πιθανή μετατροπή του Ταμείου σε αυτοδιαχειριζόμενο (ΤΕΑ).
  Γ) Το τρίτο κατά σειράν, αν και εξίσου με τα άλλα σοβαρό ζήτημα, που συζητήθηκε, ήταν το μεταναστευτικό για το οποίο τονίστηκε η παντελής απουσία της Πολιτείας και των δομών αυτής, όπως είναι η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης, με φυσικό επακόλουθο την ανάθεση στην υποστελεχωμένη αστυνομία αρμοδιοτήτων που δεν της αναλογούν, σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα με βαρύνουσα ανθρωπιστική διάσταση.
Ενημερώνοντας, το Γενικό Συμβούλιο ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Ταξίαρχος κ. Μενέλαος Κωστάρης, επισήμανε την οξύτητα των προβλημάτων εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και χρηματοδότησης (τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα αναμένεται να αποδώσουν πόρους μετά από ένα εξάμηνο περίπου) κλπ. Επίσης, είπε ότι η Χώρα ζητά έκτακτη χρηματοδότηση μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και ότι σε συνεργασία με το Frontex θα ενισχυθούν με αστυνομικούς οι περιπολίες , ενώ έχουν απλουστευθεί και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφής των προσφύγων. Κατόπιν δε, των γνωστών παρεμβάσεων του Προεδρείου της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων του Αιγαίου, το Αρχηγείο δεσμεύτηκε για τη διάθεση 250 αστυνομικών στις κατά τόπους Διευθύνεις Αστυνομίας.
Από την Ομοσπονδία επισημάνθηκε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος νέων μετώπων (ήδη στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ γνωρίζουμε τι συμβαίνει) και προ αυτής της κατάστασης είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις μας εντός κι εκτός Χώρας και ιδίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω και της εκπροσώπησής μας στην EuroCop.
  Δ) Το Γενικό Συμβούλιο, εξήρε την άμεση αντίδραση του Προεδρείου και τη θετική κατάληξή της όσον αφορά το «ασφαλιστικό» και εξετάζοντας τις μορφές της αγωνιστικής μας δράσης, λαμβάνοντας υπόψη του και το νέο μοντέλο παρεμβάσεών μας (π.χ. την πρόσφατη συνεδρίαση του διευρυμένου Δ.Σ. στις Σκουριές) ανέπτυξε τον προβληματισμό του για τη σκοπιμότητα της πραγματοποίησης της ήδη εξαγγελθείσης πανελλαδικής κινητοποίησης για τις 4/9/2015 στη Θεσσαλονίκη, από τη στιγμή που ήδη θα έχει ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση.
  Δεδομένου ότι οι λοιπές Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας τάχθηκαν αφενός υπέρ της αναστολής της πανελλαδικής κινητοποίησης, αφετέρου δε υπέρ της συμμετοχής στη διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ την 5/9/2015, η Ομοσπονδία μας έθεσε το θέμα στο Γενικό Συμβούλιο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων τάχθηκε επίσης υπέρ της αναστολής της κινητοποίησης αυτής, αλλά πρότεινε να προβούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την επομένη ημέρα (5/9/15), εξουσιοδοτώντας την Εκτελεστική Γραμματεία για την εκδήλωση-ανάπτυξη των όποιων πρωτοβουλιών.
  Ακολούθως, συνεδρίασε σήμερα (27-08-2015) η Ε.Γ. όπου επικυρώθηκε η χθεσινή απόφαση του Γ.Σ., εξειδικεύοντας περαιτέρω τις ενέργειές της στη 80η ΔΕΘ.
  Παράλληλα, αποφασίστηκε η επικοινωνία με τα Πολιτικά Κόμματα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, προκειμένου να μας γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους επί των ήδη ψηφισθέντων μέτρων, όσο και για τα λοιπά αιτήματά μας (Ψήφισμα 24ου Πανελλαδικού Συνεδρίου).
  Το χαιρετισμό της Φυσικής και της Πολιτικής Ηγεσίας μετέφεραν στο Γενικό Συμβούλιο ο Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Δήμου, Προϊστάμενος του Κλάδου Ανθρώπινου Δυναμικού και ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης, Διευθυντής του Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού, οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράστασή τους και ευχήθηκαν καλή δύναμη στη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας. Τόνισαν δε, ότι έχει δρομολογηθεί σειρά θεσμικών αλλαγών σε συνεργασία με την Ομοσπονδία που δεν ολοκληρώθηκαν όμως λόγω παραίτησης της κυβέρνησης.
  Τοποθέτηση έγινε και από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Δημήτριο Πολύζο, Προϊσταμένου του Γραφείου Μεταθέσεων Προσωπικού, ο οποίος είπε ότι έχει συσταθεί επιτροπή για την αναθεώρηση του π.δ. 100/2003 στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ για την βελτίωσή του. Διέψευσε δε ότι η επιτροπή έχει καταλήξει στο τελικό κείμενο του προσχεδίου π.δ., όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας στο διαδίκτυο. Οι δε προτάσεις - προσθήκες στο νέο π.δ., τελούν υπό την κρίση του Συμβουλίου Επικρατείας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Ιωάννης Κατσιαμάκας.
  Οι εργασίες του Γ.Σ. έκλεισαν με την λεπτομερή ανάλυση του Αντιπροέδρου Οικονομικών κ. Βασιλείου Πανταζή, όσον αφορά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, στον νικηφόρο αγώνα που δώσαμε για την διατήρηση του ν.3865/2010, στο ΤΕΑΠΑΣΑ και στην κατάθεση του σχετικού φακέλου για τους Τομείς Επικούρησης αυτού, στο ειδικό μισθολόγιο και την πλήρη συμμόρφωση της πολιτείας προς τις αποφάσεις του ΣτΕ (καταβολή και του υπολοίπου 50%, ως αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών (ν. 4093/12), ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης Γερακαράκος κάλεσε τις Ενώσεις σε διαρκή ετοιμότητα διότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος

Συνελήφθησαν 2 άτομα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Κομοτηνή, 25 Αυγούστου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνελήφθησαν 2 άτομα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών
Κατασχέθηκαν 43 δενδρύλλια κάνναβης και πάνω από 1 κιλό ακατέργαστη κάνναβη
Συνελήφθησαν χθες (24-8-2015) το βράδυ, στην Καβύλη Έβρου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας, ένας 53χρονος ημεδαπός και μία 53χρονη αλλοδαπή, υπήκοος Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο σπίτι των δύο δραστών, εντόπισαν και κατέσχεσαν:
  • 43 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,60 έως 2,5 μέτρα
  • 3 νάιλον συσκευασίες που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 1.318 γραμμαρίων
  • 1 νάιλον συσκευασία που περιείχε αποξηραμένους κλώνους ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 81 γραμμαρίων
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας. 

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου της 21/08/2015

poasy


Αθήνα, 24 Αυγούστου 2015
Αρ. Πρωτ.: 200/2/117δ
Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου της 21/08/2015
   Συνεδρίασε στις 21 Αυγούστου 2015, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, το Διοικητικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Πρωτοβαθμίων Ενώσεων της Ομοσπονδίας μας, καθώς και των εκπροσώπων των φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, ήτοι οι κ.κ. βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κα Αικατερίνη Ιγγλέση, της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Βαγιωνάς, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόριος Τάσσιος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής Ταξίαρχο κ. Αριστοτέλη Μανωλά.
   Μετά την εισήγηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας και την επίδοση του Ψηφίσματος στους προσκεκλημένους, υπήρξαν θετικές τοποθετήσεις για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στη Χαλκιδική, ώστε αφενός να εκδηλώσει εμπράκτως τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους μας, αφετέρου δε να αναδείξει ότι το πρόβλημα «Σκουριές» είναι πρωτίστως πολιτικό και κακώς έχει αναμιχθεί σε τέτοια και τόση έκταση η Ελληνική Αστυνομία. Ο Έλληνας Αστυνομικός δεν έχει να χωρίσει τίποτε με τους κατοίκους, αντιθέτως οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους και να προστατεύει τη ζωή και τα δικαιώματα των πολιτών χωρίς διακρίσεις και σκοπιμότητες.
   Το γεγονός ότι υπάρχουν φαινόμενα εμφυλιπολεμικών καταστάσεων, στοχοποίηση της Αστυνομίας ως θεσμού, αλλά και ατομικά κατά αστυνομικών και των οικογενειών τους, επιπλέον δε η μη διευκόλυνση αστυνομικών που αιτούνται μετακίνησης για λόγους ασφαλείας, η υπεραπασχόληση δυνάμεων σε αμφιλεγόμενα μέτρα αστυνόμευσης και ασφαλείας, η μη ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας και άλλα προβλήματα που αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση, εγείρουν μείζον ζήτημα περαιτέρω διακινδύνευσης της ζωής τόσο των αστυνομικών όσο και της ασφάλειας στην περιοχή. Ως εκ τούτου όλες οι πλευρές πρέπει να αντιληφθούν ότι η κατοχύρωση της ασφάλειας και η «ειρήνευση» δεν θα επιτευχθούν δια της βίας. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να πάψει να λειτουργεί διχαστικά φοβούμενο το πολιτικό κόστος στη λήψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και αποφάσεων για την επίλυση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος.
   Επίσης, οφείλουμε να τονίσουμε την έντονη ανασφάλεια που νιώθουν οι συνάδελφοί μας, την οποία αφουγκραστήκαμε και διακρίναμε στα πρόσωπά τους κατά την περιοδεία μας στα σημεία που εκτελούν υπηρεσία, αλλά και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων με την απρόκλητη επίθεση ομάδων διαδηλωτών κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
   Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. συζητήθηκαν και άλλα τρέχοντα ζητήματα, όπου υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση για τις ενέργειες που έπραξε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας. Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν:
   α) το ασφαλιστικό και οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη Βουλή προκειμένου να αποφευχθεί, την τελευταία στιγμή, η ταφόπλακα της κατάργησης των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και της υποχρεωτικής εισαγωγής κατώτερου ορίου συνταξιοδότησης το 58ο έτος ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης και
   β) η ολιγοήμερη παράταση μετατροπής των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης της τέως Αστυνομίας Πόλεων και της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής του ΤΕΑΠΑΣΑ σε Επαγγελματικό Ταμείο ή την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ.
   Το Δ.Σ. αποφάσισε, όσον αφορά το ως άνω θέμα του ΤΕΑΠΑΣΑ, να καταθέσει εντός των ασφυκτικών προθεσμιών σχετικό φάκελο στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή με δεδομένο ότι, τόσο το Ταμείο, όσο και η ΠΟΑΑΣΑ, επιθυμούν την αυτοτέλεια του Ταμείου και συνεπώς τη διατήρηση του ενιαίου πυλώνα των ενστόλων.
   Επίσης, το Δ.Σ. λόγω της επικείμενης προσφυγής σε πρόωρες εθνικές εκλογές και το σχηματισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης, εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειές μας εν σχέσει με την πραγματοποίηση ή μη της προγραμματισμένης διαμαρτυρίας μας στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της 80ης ΔΕΘ, θέμα που θα συζητηθεί και με τις Ομοσπονδίες των συναδέλφων των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και με τους εκπροσώπους των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την προσεχή Τετάρτη (26/08/2015).
   Τέλος, μας απασχόλησε το φλέγον θέμα της μη νόμιμης μετανάστευσης και των προσφύγων που κατακλύζουν τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τις βόρειες συνοριακές περιοχές, όπου η Ελληνική Αστυνομία καλείται και πάλι να παίξει το ρόλο της, υποκαθιστώντας άλλες ζωτικής σημασίας κρατικές δομές και Υπηρεσίες. Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, περιόδευσε κατά μήκος των συνόρων, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την τραγική διάσταση του προβλήματος και συνομίλησε με συναδέλφους στην Ειδομένη, την Αξιούπολη και το Πολύκαστρο, οι οποίοι παραπονέθηκαν για την όλη κατάσταση και εγκατάλειψη που νιώθουν.
ypografes poasy 2015

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Ομιλία Προέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ. στο διευρυμένο Δ.Σ. την 21-08-2015 στη Χαλκιδική

gerakarakos2 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόρης
Κυρίες και Κύριοι
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Σας καλωσορίζω στο Διοικητικό Συμβούλιο, της ΠΟΑΣΥ, το οποίο επιλέξαμε να συνεδριάσει στον Πολύγυρο, στην όμορφη πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, όχι τυχαία.
Εγκαινιάζουμε ως νέα Διοίκηση της Ομοσπονδίας μια νέα τακτική.
Να μην αντιμετωπίζουμε δηλαδή τα προβλήματα από τα γραφεία μας στην Αθήνα, αλλά παρεμβαίνοντας εκεί που υπάρχει το πρόβλημα.
Εκεί που μας καλούν οι συνάδελφοί μας και γιατί όχι, και οι τοπικές κοινωνίες.
Ανταποκριθήκαμε λοιπόν στην πρόσκληση του τοπικού μας σωματείου, αλλά ταυτόχρονα, είμαστε εδώ διότι δεν μπορούμε να είμαστε θεατές μιας παρατεταμένης κρίσης -διότι περί κρίσεως πρόκειται.
Αναφέρομαι φυσικά στο πρόβλημα «Σκουριές», το οποίο ενώ δεν είναι πρόβλημα της αστυνομίας, κατέληξε να είναι πρόβλημα και της αστυνομίας. Ο λόγος είναι ότι αντιμετωπίστηκε από την αρχή με αστυνομικά μέτρα.
Τις δικές της ευθύνες, η πολιτεία τις μετατόπισε στην αστυνομία. Μετέτρεψε τον αστυνομικό «σε σάκο του μποξ», βάζοντάς τον απέναντι στην τοπική κοινωνία και το χειρότερο, σε μια κοινωνία διχασμένη όσον αφορά στην χρησιμότητα της επένδυσης και τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή.
Το τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια είναι γνωστό. Εσείς εδώ, έχετε πληγωθεί και ματώσει και αναφέρομαι, αδιακρίτως, και στους αστυνομικούς και στους πολίτες. Η κατάσταση είχε ξεφύγει προ πολλού. Εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις δημιουργήθηκαν σε πόλεις και χωριά, δίνοντας την εντύπωση ότι βρεθήκαμε προ αδιεξόδου.
Είναι όμως έτσι;
Για μας ισχύει αυτό που λέμε και στην πρόσκληση, που σας στείλαμε:
«Αστυνομία και κοινωνία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Κάποιοι ίσως βολεύονται με τις συγκρούσεις και τα επεισόδια γιατί βγαίνουν από το κάδρο των ευθυνών. Και όπως πληροφορούμαστε, τις επόμενες μέρες θα έχουμε και πάλι τα γνωστά δρακόντεια αστυνομικά μέτρα για την πρόληψη επεισοδίων, που σχεδόν πάντα είναι βέβαιο ότι θα γίνουν.
Ε, λοιπόν, εμείς λέμε -και απευθυνόμαστε σε όλους- ότι η συνεχιζόμενη εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στην υλοποίηση ή μη της επιχειρηματικής επένδυσης στις Σκουριές, είναι βλαπτική και πρέπει να σταματήσει.
Ο Έλληνας Αστυνομικός των 700 ευρώ, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, ως «σάκος του μποξ», για μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων και μάλιστα, βαλλόμενος πανταχόθεν, ωσάν να είναι αυτός που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα.
Η κυβέρνηση –και η σημερινή και οι προηγούμενες- όφειλαν να χειριστούν το θέμα με πολιτικούς και όχι αστυνομικούς όρους, αντλώντας διδάγματα και από το «μάθημα της Κερατέας» στην Αττική, και κυρίως από τους κινδύνους που εγκυμονούν τέτοιου είδους χειρισμοί.
Εξάλλου, Χαλκιδική, δεν είναι μόνο οι «Σκουριές». Δικαίωμα στη ζωή και στην ασφάλεια έχουν όλοι οι συμπολίτες μας κι εμείς οφείλουμε όχι μόνο να το διασφαλίζουμε, αλλά και να απαιτούμε μαζί με την κοινωνία να παρέχεται σε όλους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η Χαλκιδική μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Χώρας δικαιούται –όπως όλες οι περιοχές φυσικά, μια καλύτερη αστυνομία –εικόνα και ουσία- της σημερινής.
Κυρίες και κύριοι
Είμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στην κεντρική εξουσία, αλλά κυρίως στην τοπική κοινωνία και να τονίσουμε ότι δεν ευθύνεται ο Έλληνας αστυνομικός για ό,τι σας πονά και σας προβληματίζει.
Αναλαμβάνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι κι εμείς αγωνιούμε για το αύριο. Και το δικό σας και το δικό μας. Το μέλλον μας είναι κοινό και θα το διασφαλίσουμε, όταν όλοι μαζί, αναδείξουμε τα αίτια που γεννούν τέτοιου είδους κρίσεις στις σχέσεις κοινωνίας και αστυνομίας, αλλά και μέσα στην ίδια την κοινωνία.
Και για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να λειτουργούμε συντεταγμένα, όπως προβλέπουν οι νόμοι για την αποστολή και το ρόλο της Αστυνομίας.
Κάποιοι βέβαια, λησμονούν ότι Αστυνομία δεν είναι μόνο η αστυνόμευση και η καταστολή.
Είναι και η πρόληψη σε διάφορα επίπεδα, είναι ο κοινωνικός ρόλος του αστυνομικού. Και γι’ αυτό η Αστυνομία αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες κοινωνικές λειτουργίες και εκδηλώσεις του κοινωνικού συνόλου, ο δε κοινωνικός χαρακτήρας της αποτελεί το πρωταρχικό στοιχείο της έννοιάς της και ο δικαιολογητικός ρόλος της ύπαρξής της.
Είμαστε, επομένως, σήμερα εδώ και συζητάμε με όλους, διότι μας ενδιαφέρει η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να υποκαταστήσουμε τη Διοίκηση και τις Αρχές, αλλά δικαιούμαστε να λέμε ότι απαιτείται πολιτική λύση που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί «χθες», για να απαλλαγούμε ως Αστυνομία από τις Σκουριές και να ασχοληθούμε με το συνολικότερο πρόβλημα της αστυνομίας στη Χαλκιδική.
Υπάρχουν φυσικά κι αυτοί που πολεμούν τον αστυνομικό θεσμό και θέλουν αστυνομικούς θύματα, γιατί είναι της άποψης ότι δεν χρειάζεται αστυνομία. Είναι οι τρομοκράτες που, ναι, αυτούς τους έχουμε απέναντί μας, πράγματι.
Για να μη σας κουράζω όμως, θέλω να ξέρετε ότι ήρθαμε εδώ κυρίως για να ακούσουμε εσάς.
Κλείνοντας θέλω να θέσω ως προβληματισμό για συζήτηση και κάλεσμα για ενέργειες, τα εξής:
1. Είναι γεγονός ότι ο ρόλος της Αστυνομίας έχει συχνά παρεξηγηθεί και με δική της ευθύνη. Ο ρόλος της γίνεται όλο και πιο περίπλοκος στις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν αφορά μόνο την εγκληματικότητα. Πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, διοργανώσαμε στην Αθήνα μια εκδήλωση όπου μίλησαν 12 διαφορετικοί φορείς –ΜΚΟ, όπου η κάθε μια ξεχωριστά αναδείκνυε τις κοινές δραστηριότητές της με την αστυνομία. Ακόμα και κάποιοι διατελέσαντες υπουργοί που ήρθαν για να απευθύνουν χαιρετισμό, δήλωναν κατάπληκτοι...
Η Αστυνομία, είναι δημόσια κρατική υπηρεσία και ως τέτοια πρέπει να παραμείνει στις βασικές της λειτουργίες. Επειδή δηλαδή χρηματοδοτείται από όλους, πρέπει όλους να τους αφορά και να τους ενδιαφέρει πώς λειτουργεί και πόσο αποτελεσματική είναι. Όχι ως μια υπερ-υπηρεσία πάνω από την κοινωνία, αλλά μια υπηρεσία συμμέτοχη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
2. Το λειτούργημα που επιτελεί ο αστυνομικός πρέπει να πάρει τη θέση που του αρμόζει. Το δικό μας στοίχημα, είναι να κερδηθεί από την κοινωνία ο σεβασμός στον αστυνομικό, αλλά και εμείς με τη στάση και τη συμπεριφορά μας να δείχνουμε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση για το ρόλο μας.
3.Λέμε, τέλος, ότι ο ίδιος ο αστυνομικός, ως φορέας ενός Λειτουργήματος, πρέπει να επιζητεί τον δίκαιο κοινωνικό έλεγχο, αλλά και να προσπαθεί να αυξάνει την αποτελεσματικότητά του, διεκδικώντας τον επαγγελματισμό, που οφείλει ανυπερθέτως να του παρέχει η πολιτεία. Και πολιτεία, φυσικά, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση. Είμαστε σε τελική ανάλυση όλοι όσοι συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά και αγωνιζόμαστε για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
poasy.gr

Ανάγκη για εθελοντές αιμοδότες ομάδας αίματος Β+

Αθήνα, 21 Αυγούστου 2015
Αρ. Πρωτ.: 100/9/5α
Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Συνάδελφοι,
Με το επισυναπτόμενο υπ’ αριθ. 170/2015 από 21/08/2015 έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών, γνωρίζεται ότι συγγενής συναδέλφου, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης χρήζει άμεσης ανάγκης αίματος ομάδας Β ρέζους (+).
Παρακαλούμε για την ενημέρωση όσων συναδέλφων επιθυμούν να προσφέρουν αίμα, να μεταβαίνουν στα κατά τόπους νοσοκομεία, δηλώνοντας εθελοντές αιμοδότες, ενημερώνοντας παράλληλα το Προεδρείο της Ε.Α.Υ. Σερρών για πληροφορίες, σύμφωνα με τα στοιχεία επικοινωνίας του επισυναπτόμενου εγγράφου.http://skaythess.gr/wp-content/uploads/2015/08/poasy_ypografes.jpg

Κατάργηση του προνομίου των αδιάφθορων στις μεταθέσεις ζητούν οι συνδικαλιστές

Κατάργηση του προνομίου των αδιάφθορων στις μεταθέσεις ζητούν οι συνδικαλιστές
"Δεν μπορεί να υπάρχουν προνομιούχοι αστυνομικοί στις μεταθέσεις, επειδή και μόνο μετακινούνται προς μια υπηρεσία εξασφαλίζοντας έτσι διαβατήριο για το τόπο των συμφερόντων τους", δηλώνουν στο bloko.gr συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. και συμπληρώνουν. "Η προνομιακή αυτή διαδικασία ακυρώνει κάθε έννοια αξιοκρατίας, αφού σε όλους μας είναι γνωστό πως για να πάει κάποιος αστυνομικός στις Εσωτερικές Υποθέσεις, θα πρέπει να γίνει κατόπιν εισήγησης του κάθε κ. αρχηγού, ή του κάθε κ. υπουργού. Συνεπώς, αποτελεί ένα ρουσφετολογικό χαρτί εξυπηρέτησης των δικών τους κάθε φορά παιδιών".
Με τη συγκεκριμένη προοπτική φαίνεται πως συμφωνούν και οι επικεφραλής, πρώην και νυν της συγκεκριμένης υπηρεσίας, δεδομένου ότι αφενός υπάρχει το επιπλέον επίδομα, αφετέρου αφαιρείται από τους μετατιθέμενους στους αδιάφθορους η επιθυμία της παροχής αστυνομικού έργου καθώς σε πολλούς προέχει η το δέλεαρ της επικείμενης μετάθεσης. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, μόνο η πρώτη φουρνιά αστυνομικών των αδιάφθορων δεν έκανε χρήση του προνομίου. Όλες οι υπόλοιπες σε πάνω που αγγίζει ή και ξεπερνά το 80%, σε αξιωματικούς και χαμηλόβαθμους είδαν τις Εσωτερικές Υποθέσεις ως το εφαλτήριο για το άλμα προς την περιφέρεια.

bloko.gr
- See more at: http://policenet.gr/article/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%86%CE%B8%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82#sthash.PnDjC14c.dpuf

Κατάργηση του προνομίου των αδιάφθορων στις μεταθέσεις ζητούν οι συνδικαλιστές

 Κατάργηση του προνομίου των αδιάφθορων στις μεταθέσεις ζητούν οι συνδικαλιστές
"Δεν μπορεί να υπάρχουν προνομιούχοι αστυνομικοί στις μεταθέσεις, επειδή και μόνο μετακινούνται προς μια υπηρεσία εξασφαλίζοντας έτσι διαβατήριο για το τόπο των συμφερόντων τους", δηλώνουν στο bloko.gr συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. και συμπληρώνουν. "Η προνομιακή αυτή διαδικασία ακυρώνει κάθε έννοια αξιοκρατίας, αφού σε όλους μας είναι γνωστό πως για να
πάει κάποιος αστυνομικός στις Εσωτερικές Υποθέσεις, θα πρέπει να γίνει κατόπιν εισήγησης του κάθε κ. αρχηγού, ή του κάθε κ. υπουργού. Συνεπώς, αποτελεί ένα ρουσφετολογικό χαρτί εξυπηρέτησης των δικών τους κάθε φορά παιδιών".
Με τη συγκεκριμένη προοπτική φαίνεται πως συμφωνούν και οι επικεφραλής, πρώην και νυν της συγκεκριμένης υπηρεσίας, δεδομένου ότι αφενός υπάρχει το επιπλέον επίδομα, αφετέρου αφαιρείται από τους μετατιθέμενους στους αδιάφθορους η επιθυμία της παροχής αστυνομικού έργου καθώς σε πολλούς προέχει η το δέλεαρ της επικείμενης μετάθεσης. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, μόνο η πρώτη φουρνιά αστυνομικών των αδιάφθορων δεν έκανε χρήση του προνομίου. Όλες οι υπόλοιπες σε πάνω που αγγίζει ή και ξεπερνά το 80%, σε αξιωματικούς και χαμηλόβαθμους είδαν τις Εσωτερικές Υποθέσεις ως το εφαλτήριο για το άλμα προς την περιφέρεια.
 bloko.gr

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

poasy
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.ΑΣ.Υ.
21 Αυγούστου 2015, Πολύγυρος Χαλκιδικής
  Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων που συμμετείχαμε στη σημερινή διευρυμένη συνεδρίαση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, εκφράζοντας τις αγωνίες των συναδέλφων μας και λαμβάνοντας υπόψη τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε και εκ μέρους των προσκεκλημένων – εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των Πολιτικών Κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης και των Κοινωνικών Φορέων,21-08-2015ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ελληνική πολιτεία, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της, να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημά μας για ομολοποίηση της λειτουργίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής με σύγχρονους όρους κοινωνίας και όχι ανάλογα με τα κελεύσματα, τις σκοπιμότητες και τις εντολές τρίτων.
  Η αστυνομική λειτουργία αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες κοινωνικές λειτουργίες και εκδηλώσεις του κοινωνικού συνόλου, ο δε κοινωνικός χαρακτήρας της, είναι το πρωταρχικό στοιχείο της έννοιας της αστυνομίας και ο δικαιολογητικός ρόλος της ύπαρξής της. Όποιος το παραβλέπει αυτό, χρησιμοποιώντας την αστυνομία σε αλλότριους σκοπούς, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται και εκτίθεται, δείχνοντας τις πραγματικές του επιδιώξεις.
  Εξάλλου, τα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομικά μέτρα. Αντιθέτως οξύνονται, περαιτέρω, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται και ο κοινωνικός ρόλος της αστυνομίας. Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στις «Σκουριές», πρέπει να σταματήσει, διότι ο αστυνομικός ούτε «σάκος του μποξ» είναι, ούτε «νομιμοποιείται» να συμμετάσχει σε μια «εμφύλια σύρραξη», με επίκεντρο μια επιχειρηματική δραστηριότητα.
  Επειδή, όμως, σε κάθε περίπτωση ο συνάδελφός μας δεν είναι και ούτε θα μπορούσε να είναι ποτέ θεατής σε ένα «θέατρο του παραλόγου», δεδομένου ότι και ο ίδιος βρίσκεται στο στόχαστρο και κινδυνεύει πολλές φορές, ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ προς πάσα κατεύθυνση:
  Έτσι όπως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε στις σχέσεις της αστυνομίας με την κοινωνία. Αντιθέτως, υπάρχει ο δρόμος του κοινωνικού διαλόγου και της ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων.
  Άλλωστε, Χαλκιδική, δεν είναι μόνο οι «Σκουριές». Δικαίωμα στη ζωή και στην ασφάλεια έχουν όλοι οι συμπολίτες μας κι εμείς οφείλουμε όχι μόνο να το διασφαλίσουμε, αλλά και να προσπαθήσουμε μαζί με την κοινωνία να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα κατοχυρώνουν την ασφάλεια και την επαγγελματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Χαλκιδική.
  Το λειτούργημα που επιτελεί ο αστυνομικός τόσο στη Χαλκιδική όσο και σε κάθε άλλη περιοχή της ελληνικής επικράτειας, πρέπει επιτέλους να αποκτήσει τη θέση που του αρμόζει.
  ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, για να επιτευχθεί ο στόχος του συνδικαλιστικού μας κινήματος, πέρα από τις πάγιες θέσεις μας για την πολιτική αντιμετώπιση της αστυνομίας έξω και πάνω από κομματικές κλπ, σκοπιμότητες (Διακομματικός έλεγχος, εξαίρεση από μνημονιακές περικοπές δαπανών κλπ), με τη σημερινή μας σύσκεψη ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα να συμβάλλουν στην άμεση αναδιοργάνωση και ανακαθορισμό των αστυνομικών λειτουργιών στο νομό Χαλκιδικής, ώστε με σύγχρονα οργανογράμματα, επαρκή μέσα και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, η Ελληνική Αστυνομία
 α) να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες όλων των συμπολιτών μας και
 β) οι συνάδελφοί μας να είναι σε θέση να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, όπως προβλέπουν οι Νόμοι και οι Κανονισμοί της Ελληνικής Αστυνομίας και κυρίως, χωρίς να κινδυνεύουν ένεκα και εξαιτίας του επαγγέλματός τους.
Πολύγυρος Χαλκιδικής, 21 Αυγούστου 2015
poasy.gr

Ποια Π.Δ. είναι στις προτεραιότητες Πανούση μέχρι τις εκλογές: Μεταθέσεις, Κρίσεις Προαγωγές, Επιδόματα και Αύξηση Συντάξεων

Ποια Π.Δ. είναι στις προτεραιότητες Πανούση μέχρι τις εκλογές: Μεταθέσεις, Κρίσεις Προαγωγές, Επιδόματα και Αύξηση Συντάξεων

Ο κύβος ερρίφθη πλέον και τα χρονικά διαστήματα πιέζουν απελπιστικά. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης, δεν πρόκειται όπως έχει δηλώσει κι επιβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του στις επικείμενες εκλογές και ως εκ τούτου, βάλθηκε να τρέξει ένα μίνι μαραθώνιο επικύρωσης διαταγμάτων, τα οποία θα επιφέρουν ανατρεπτικές αλλαγές στο
Σώμα των αστυνομικών κατά κύριο λόγο και προτεραιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bloko.gr, στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προωθηθούν για να πάρουν υπογραφές Π.Δ. και υπουργικές αποφάσεις, όπως μεταξύ άλλων η τροποποίηση του Π.Δ. 100/2003 που αφορά στις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού (μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στη συνέχεια), για το οποίο και συγκεκριμένα για ορισμένες πτυχές, θ' ακολουθήσει ρεπορτάζ του bloko.gr σήμερα αλλά και στις επόμενες ημέρες.
Το δεύτερο νομοθέτημα στο οποίο αποδίδεται βαρύτητα, είναι το Π.Δ. για τις κρίσεις και τις προαγωγές στην ΕΛ.ΑΣ., όχι όμως σε ότι αφορά στη διεξαγωγή καθώς μια τέτοια τροποποίηση απαιτεί χρόνο και συζήτηση, αλλά σε ότι αφορά στα διαστήματα παραμονής ενός αξιωματικού σε κάθε βαθμό. Στο σχέδιο, όπως σημειώνουν ασφαλείς πηγές, περιλαμβάνονται αυξήσεις στο χρόνο παραμονής σε κάθε βαθμό, ώστε να εναρμονιστεί η θητεία στο μέτρο και στο βαθμό του δυνατού, με το νέο συνταξιοδοτικό των αστυνομικών.
Θ' ακολουθήσει η προώθηση απόφασης για την συμπερίληψη στο δικαίωμα του πτητικού επιδόματος και κάποιων από τους μηχανικούς της υπηρεσίας Εναερίων Μέσων, όπως επίσης και η αύξηση του ποσού των συντάξεων στους δικαιούχους συγγενείς πρώτων βαθμών, των πεσόντων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ακολουθεί η παράθεση ολόκληρου του Π.Δ. για τις μεταθέσεις.
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 100/2003 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και λοιπές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού» (Α΄ 94) και του π.δ. 211/2005 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετακινήσεις συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
            Έχοντας υπόψη:
        Τις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 1 του ν.4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» (Α΄ 73).         Τις διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 εδάφ. δ΄, στ΄ και θ΄ του ν.1481/1984 «Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» (Α΄ 152), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν.1590/1986 (Α΄ 49).         Τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 2 του ν. 3103/2003 «Έκδοση διαβατηρίων από την Ελληνική Αστυνομία και άλλες διατάξεις» (Α΄23).         Τις διατάξεις του άρθρου 28 παρ. 1 του ν.2800/2000 «Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» (Α΄ 41).         Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ.63/2005 (Α΄ 98).         Τις διατάξεις του π.δ.184/2009 «Σύσταση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και καθορισμός των αρμοδιοτήτων του» (Α΄ 213).         Τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 2 του π.δ.85/2012 «Ίδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση Υπηρεσιών» (Α΄ 141).          Τις διατάξεις του π.δ. 24/2015 «Σύσταση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων» (Α΄ 20).         Τις διατάξεις του π.δ. 25/2015 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 21).         Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού         Την υπ’ αριθμ. ……….... Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποφασίζουμε:
 
Άρθρο 1
Τροποποίηση διατάξεων του π.δ.100/2003

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του π.δ. 100/2003 αντικαθίσταται ως εξής :
«Στη σειρά προτεραιότητας για τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), προηγούνται οι αστυνομικοί που έχουν στην περιοχή, για την οποία ζητούν μετάθεση, τον τόπο συμφερόντων τους.
Για τις τοποθετήσεις των άρθρων 7 και 8 και τις μεταθέσεις του άρθρου 15 προηγούνται οι αστυνομικοί που έχουν στην περιοχή, για την οποία ζητούν μετάθεση, τον τόπο συμφερόντων τους υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτά».

2.  Η παράγραφος 1 του άρθρου 7 του π.δ. 100/2003 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 5 του π.δ. 85/2011 και η παράγραφος 1 αυτού τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του π.δ. 132/2011 και την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του π.δ. 107/2012 και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του π.δ. 172/2013, αντικαθίσταται ως εξής :
 «Οι νεοεξερχόμενοι Αστυφύλακες τοποθετούνται υποχρεωτικά και δεν μετακινούνται για οποιοδήποτε λόγο για ένα (1) τουλάχιστον έτος σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης και Μεταγωγών Δικαστηρίων, καθώς και σε Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, Τμήματα Τροχαίας, Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Αστυνομικούς Σταθμούς. Εξαιρούνται όσοι εμπίπτουν στην περίπτωση του εδαφίου η΄ της παρ. 2 του άρθρου 19, εφόσον οι λόγοι υγείας αφορούν τους ίδιους, όσοι αποσπώνται – μετακινούνται για την υποστήριξη των Επιτροπών Προσφυγών των άρθρων 26 και 32 του π.δ. 114/2010 (Α 195), σε Υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Α΄ Δωδεκανήσου, Β΄ Δωδεκανήσου και Δράμας, καθώς και όσοι αποσπώνται – μετακινούνται για ενίσχυση αστυνομικών Υπηρεσιών αεροδρομίων και αστυνομικών Υπηρεσιών σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι νεοεξερχόμενοι Αστυφύλακες δύνανται να τοποθετούνται στις προαναφερόμενες Υπηρεσίες του τόπου συμφερόντων τους, με την προϋπόθεση ότι οι προκηρυχθείσες θέσεις των τακτικών μεταθέσεων δεν καλύφθηκαν. Η προϋπόθεση αυτή δεν απαιτείται για τις τοποθετήσεις στις περιοχές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης».

  3.  Στο τέλος  του άρθρου 10 του π.δ. 100/2003 προστίθεται εδάφιο ως εξής:
 «Όσοι από τους μετατασσόμενους σε υπηρεσία γραφείου τοποθετήθηκαν σε άλλη περιοχή μετάθεσης κατ’ εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου και στη συνέχεια  επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία, τοποθετούνται υποχρεωτικά σε υπηρεσία της ίδιας περιοχής μετάθεσης στην οποία υπηρετούσαν κατά το χρόνο μετάταξής τους σε υπηρεσία γραφείου».

4. Η παράγραφος 8 του άρθρου 12 του π.δ. 100/2003, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ.2 του άρθρου 7 του ΠΔ 85/2011 (Α΄207),  αντικαθίσταται ως εξή:

«8. Οι αστυνομικοί δύνανται, με εξαίρεση τους νεοπροαχθέντες Αρχιφύλακες (άρθρο 15), να υποβάλλουν αιτήσεις μετάθεσης, ακόμα και όταν δεν έχουν προκηρυχθεί κενές, προς κάλυψη, θέσεις του βαθμού τους, με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), για την περιοχή μετάθεσης του τόπου συμφερόντων τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου, εφόσον υπάγονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
α. πολύτεκνοι,
β. έχοντες, μέλος της ιδίας οικογένειας με αναπηρία 67% τουλάχιστον ή με αναπηρία Α.ΜΕ.Α., ή γονέα με αναπηρία 67% τουλάχιστον εφόσον δεν έχουν άλλα αδέλφια, ή αδελφό με αναπηρία 67% τουλάχιστον εφόσον δεν έχουν άλλο αδελφό και οι γονείς τους έχουν το ως άνω ποσοστό αναπηρίας ή έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας του,
γ. τελούντες σε χηρεία ή διάζευξη, στους οποίους έχει ανατεθεί η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων τους και
δ. έχοντες τρία (3) τέκνα.
Επί των αιτήσεων αυτών αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο, βάσει κοινωνικών και υπηρεσιακών κριτηρίων.

 5.  Η παράγραφος 1 του άρθρου 15 του π.δ. 100/2003, όπως η παράγραφος αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του π.δ.107/2012, αντικαθίσταται ως εξής :
             «1. Οι προαγόμενοι σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.82/2006 (Α΄ 86) στο βαθμό του Αρχιφύλακα γενικών καθηκόντων μετατίθενται υποχρεωτικά σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης και Μεταγωγών Δικαστηρίων, καθώς και σε Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, Τμήματα Τροχαίας, Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Τμήματα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Αστυνομικούς Σταθμούς, με την επιφύλαξη της παραγράφου 3.  Οι προαναφερόμενοι παραμένουν στις Υπηρεσίες τους μέχρι την περίοδο των τακτικών μεταθέσεων, οπότε μετατίθενται με τη διαδικασία των επομένων παραγράφων».

 6.  Η παράγραφος 3 του άρθρου 15 του π.δ. 100/2003 αντικαθίσταται ως εξής :
            «3. Οι νεοπροαγόμενοι Αρχιφύλακες που ασκούν καθήκοντα πυροτεχνουργών, οπλουργών, συνοδών σκύλων και εκγυμναστών αυτών, μουσικών, τεχνιτών οχημάτων και τηλεπικοινωνιών, ιπταμένων (χειριστών- τεχνιτών) ελικοπτέρων, τυπογράφων, εκγυμναστών οδηγών και προγραμματιστών - αναλυτών - χειριστών μηχανών εισαγωγής στοιχείων και χειριστών του κεντρικού συστήματος Η/Υ της Δ/νσης Πληροφορικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και των συνδεδεμένων με αυτό περιφερειακών συστημάτων Η/Υ των σημείων εισόδου-εξόδου από τη Χώρα, επικεφαλής χειριστών περιφερειακών συστημάτων (TOP USERS), καθώς και οι υπηρετούντες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.), στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. εφόσον διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις που πιστοποιούνται με τίτλο σπουδών και στις Υπηρεσίες των εδαφίων γ΄ και δ΄  του άρθρου 4 του παρόντος, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και ασκούν εξειδικευμένα καθήκοντα ή εργαστηριακές εξετάσεις ή έχουν υποστεί ειδικές εκπαιδεύσεις ή είναι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο συναφές προς εκείνο της Υπηρεσίας αυτής, παραμένουν στις Υπηρεσίες τους, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και σχετική πρόταση των Υπηρεσιών τους. Επίσης παραμένουν στην ίδια περιοχή μετάθεσης, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων, όσοι εμπίπτουν στις περιπτώσεις του εδαφίου ιδ΄ παρ. 1 άρθρου 17 του παρόντος διατάγματος, καθώς και εκείνοι που μετατέθηκαν κατά την τελευταία πενταετία με αντικειμενικά κριτήρια στον τόπο συμφερόντων τους, υπό την προϋπόθεση ότι κατά το χρόνο διεξαγωγής των προαγωγικών εξετάσεων ήσαν έγγαμοι.»
7.  Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του π.δ. 100/2003, όπως η περίπτωση αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 9 του π.δ.85/2011 (Α΄ 207), αντικαθίσταται ως εξής:
«δ. Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή τέκνου ή όταν μέλος της πατρικής οικογένειας έχει αναπηρία Α.Μ.Ε.Α ή αναπηρία 67% τουλάχιστον και δεν υπάρχει εν ζωή άλλο μέλος της πατρικής του οικογένειας ή πάθησης από δυσίατο νόσημα, όπως μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, AIDS, σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής, καρκίνο και νόσο CROHN, του αστυνομικού ή μέλους της ίδιας οικογένειας του, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στην Υπηρεσία του και έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή (Α.Υ.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας».
                 8. Η περίπτωση ιδ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του π.δ. 100/2003 αντικαθίσταται ως εξής :
«Για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο δικαστικό λειτουργό, συνοριακό φύλακα ή ειδικό φρουρό ή στρατιωτικό ή αστυνομικό ή  λιμενικό ή πυροσβεστικό υπάλληλο. Στις τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις, ο κατά βαθμό κατώτερος ακολουθεί τον ανώτερο. Στην περίπτωση συνυπηρέτησης με σύζυγο αστυνομικό και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν, μέχρι το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου δύναται να μην ισχύει ο προαναφερόμενος περιορισμός.
Εάν παύσουν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η μετάθεση, πριν την παρέλευση πενταετίας και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί από το γάμο αυτό τέκνο, ο αστυνομικός μετατίθεται υποχρεωτικά σε Υπηρεσία της περιοχής μετάθεσης από την οποία είχε μετατεθεί για λόγους συνυπηρέτησης. Η ενημέρωση της Υπηρεσίας για έλλειψη των λόγων συνιστά υποχρέωση του ιδίου του αστυνομικού ο οποίος οφείλει να υποβάλλει άμεσα σχετική αναφορά. Η παράλειψη της υποχρέωσης αυτής συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».
 9.  Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του π.δ. 100/2003, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προστίθεται περίπτωση ιε’ ως εξής:
 «Σε περίπτωση διορισμού ως δικαστικού συμπαραστάτη από το αρμόδιο δικαστήριο σε γονείς ή αδέρφια και δεν μπορεί άλλο μέλος της οικογένειας να οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στην υπηρεσία του και έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από την Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η περίπτωση του εδαφίου δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 17. Η διάρκειά της είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κατ’ έτος εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τις οποίες αρχικά χορηγήθηκε. Για την ανανέωση της απόσπασης υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Οκτωβρίου τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του και δεν προσμετράται για τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης».
 Άρθρο   2
Τροποποίηση διατάξεων του π.δ.211/2005
1. Η υποπερίπτωση (4) της περίπτωσης  γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του π.δ.211/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι έγγαμοι ειδικοί φρουροί για κάθε πλήρες έτος μετάθεσης μακράν του τόπου κατοικίας του/της συζύγου του/της λόγω εργασίας ή ασκήσεως επαγγέλματος, που πιστοποιείται με βεβαίωση του αρμοδίου ασφαλιστικού φορέα και βεβαίωση διαμονής του οικείου Δήμου, εφόσον ο τόπος αυτός ανήκει σε άλλη περιοχή μετάθεσης και απέχει τουλάχιστον τριάντα (30) χιλιόμετρα από την έδρα της Υπηρεσίας τους και υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση μετάθεσης για τον τόπο αυτό, λαμβάνουν ένα (1) μόριο για απόσταση από 30 έως 200 χλμ, τρία (3) μόρια για απόσταση από 201 έως 400 χλμ και πέντε (5) μόρια για απόσταση πέραν των 401 χλμ. Η υποβολή αίτησης για τον ως άνω σκοπό επιτρέπεται και στην περίπτωση που δεν έχουν προκηρυχθεί προς κάλυψη κενές θέσεις της κατηγορίας τους για τη συγκεκριμένη περιοχή μετάθεσης υπό τον όρο ότι συντρέχουν οι χρονικές προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 12».
2. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του π.δ.211/2005 προστίθενται εδάφια ως εξής:
 «Ο χρόνος απόσπασης - μετακίνησης ειδικού φρουρού με αίτησή του στον τόπο συμφερόντων του, εξαιρουμένων των αποσπάσεων - μετακινήσεων που διατάσσονται για ενίσχυση αστυνομικών Υπηρεσιών Αεροδρομίων και αστυνομικών υπηρεσιών σε περιοχές αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος, λογίζεται για το διάστημα αυτό, ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του.
Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται για όσους αποσπώνται ή μετακινούνται σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Α’ Δωδεκανήσου, Β’ Δωδεκανήσου και Δράμας».
3. Η παράγραφος 4 του άρθρου 3 του π.δ.211/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«Στη σειρά προτεραιότητας για τις μεταθέσεις με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια)  προηγούνται οι ειδικοί φρουροί που έχουν στην περιοχή, για την οποία ζητούν μετάθεση, τον τόπο συμφερόντων τους.
Για τις τοποθετήσεις των άρθρων 6 και 7 προηγούνται οι ειδικοί φρουροί που έχουν στην περιοχή, για την οποία ζητούν μετάθεση, τον τόπο συμφερόντων τους υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτά».
4.Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του π.δ.211/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η Σχολή Αστυφυλάκων, κοινοποιεί στους συνοριακούς φύλακες, ένα μήνα πριν την αποφοίτησή τους, την απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας περί κατανομής των οργανικών θέσεων της κατηγορίας τους και τους καλεί να υποβάλουν αιτήσεις στις οποίες δηλώνουν υποχρεωτικά όλες τις Υπηρεσίες που αναφέρονται στην απόφαση, κατά σειρά προτίμησής τους. Όσοι υπάγονται στην κατηγορία της παρ. 5, υποβάλλουν και αντίγραφα των σχετικών πιστοποιητικών. Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την αποφοίτησή τους».
                    
5. Η παράγραφος 2 του άρθρου 8 του π.δ. 211/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
 «Οι μετατασσόμενοι σε υπηρεσία γραφείου τοποθετούνται με διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αποκλειστικά για την άσκηση καθηκόντων διοικητικής υποστήριξης.
Όσοι από τους μετατασσόμενους σε υπηρεσία γραφείου τοποθετήθηκαν σε άλλη περιοχή μετάθεσης κατ’ εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου και στη συνέχεια  επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία, τοποθετούνται υποχρεωτικά σε υπηρεσία της ίδιας περιοχής μετάθεσης στην οποία υπηρετούσαν κατά το χρόνο μετάταξής τους σε υπηρεσία γραφείου».

6.  Η παράγραφος 3 του άρθρου 11 του π.δ. 211/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Οι αιτήσεις για μεταθέσεις εντός της ίδιας περιοχής μετάθεσης υποβάλλονται το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου. Οι μεταθέσεις διατάσσονται το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου και πραγματοποιούνται μέχρι 31 Αυγούστου κάθε έτους».

7.  Η παράγραφος 8 του άρθρου 12 του π.δ.211/2005, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 π.δ. 166/2007 (Α’ 207), αντικαθίσταται ως εξής:
«7. Οι ειδικοί φρουροί, δύνανται να υποβάλλουν αιτήσεις μετάθεσης με αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), ακόμα και όταν δεν έχουν προκηρυχθεί κενές, προς κάλυψη, θέσεις της κατηγορίας τους, για την περιοχή μετάθεσης του τόπου συμφερόντων τους, ανεξάρτητα εάν έχουν την προϋπόθεση της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, εφόσον  υπάγονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α. πολύτεκνοι β. έχοντες, μέλος της ιδίας οικογένειας (σύζυγος, τέκνα) με αναπηρία 67% τουλάχιστον ή με αναπηρία Α.ΜΕ.Α. ή γονέα με αναπηρία 67% τουλάχιστον εφόσον δενέχουν άλλα αδέλφια, ή αδελφό με αναπηρία 67% τουλάχιστον εφόσον δεν έχουν άλλο αδελφό και οι γονείς τους έχουν το ως άνω ποσοστό αναπηρίας ή έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους. γ. τελούντες σε χηρεία ή διάζευξη, στους οποίους έχει ανατεθεί η επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων τους και δ. έχοντες τρία (3) τέκνα. 
Επί των αιτήσεων αυτών αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο, βάσει κοινωνικών και υπηρεσιακών κριτηρίων».

8.   Η περίπτωση ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του π.δ. 211/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«ε. Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή τέκνου ή όταν μέλος της πατρικής οικογένειας έχει αναπηρία Α.Μ.Ε.Α ή αναπηρία 67% τουλάχιστον και δεν υπάρχει εν ζωή άλλο μέλος της πατρικής του οικογένειας ή πάθησης από δυσίατο νόσημα, όπως μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, AIDS, σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής, καρκίνο και νόσο CROHN, του ειδικού φρουρού ή του συνοριακού φύλακα ή μέλους της ίδιας οικογένειας του, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στην Υπηρεσία του και έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή (Α.Υ.Ε.) της Ελληνικής Αστυνομίας Με την αίτηση συνυποβάλλονται: α) αντίγραφο του ατομικού δελτίου ασθενειών, εφόσον η πάθηση αφορά τον ίδιο, β) πλήρες ιστορικό της νόσου από τον θεράποντα ιατρό, γ) αντίγραφο των σχετικών προς την επικαλούμενη πάθηση εντολών υγειονομικής περίθαλψης και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από τα ατομικά βιβλιάρια νοσηλείας και συνταγολογίου, δ) γνωμάτευση Διευθυντή Κλινικής Κρατικού Νοσοκομείου, ειδικού επί της παθήσεως και κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με την πάθηση, όπως εξιτήριο Νοσοκομείου ή Κλινικής, γνωματεύσεις Υγειονομικών Επιτροπών ή άλλων ειδικών επί της παθήσεως ιατρών, αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων κλ.π., προς διευκόλυνση του ιδίου και των αρμοδίων Υπηρεσιών.
               Η Υπηρεσία του ενδιαφερομένου υποβάλλει την αίτηση και τα συνημμένα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και αυτή στη συνέχεια παραπέμπει τον πάσχοντα ειδικό φρουρό ή το πάσχον μέλος της οικογενείας του ενώπιον της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, διαβιβάζοντας σ` αυτή όλη τη σχετική αλληλογραφία. Η αυτοπρόσωπη παρουσίαση στην Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του πάσχοντος μέλους της οικογένειας του ειδικού φρουρού δεν απαιτείται σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι αδυναμίας μετακίνησης του, που προκύπτουν από γνωμάτευση του εκτελούντος χρέη υπηρεσιακού ιατρού στον τόπο διαμονής του ενδιαφερομένου.
               Η Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή στη συνέχεια εξετάζει τους παραπεμπόμενους και γνωματεύει σχετικά. Σε περίπτωση που η γνωμάτευση της αφορά ειδικό φρουρό που πάσχει από δυσίατο νόσημα προχωρεί σε κρίση της σωματικής του ικανότητας, από υγειονομικής πλευράς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».
9. Στο τέλος της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ιδίου ως άνω π.δ. προστίθενται εδάφια  ως εξής:
             «Εάν παύσουν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιήθηκε η μετάθεση, πριν τη παρέλευση πενταετίας και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί από το γάμο αυτό τέκνο, ο ειδικός φρουρός μετατίθεται υποχρεωτικά σε Υπηρεσία της περιοχής μετάθεσης από την οποία είχε μετατεθεί για λόγους συνυπηρέτησης. Η ενημέρωση της Υπηρεσίας για έλλειψη των λόγων συνιστά υποχρέωση του ιδίου του ειδικού φρουρού ο οποίος οφείλει να υποβάλλει άμεσα σχετική αναφορά. Η παράλειψη της υποχρέωσης αυτής συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

10.Στην παράγραφο 1 του άρθρου 15 του ιδίου ως άνω π.δ προστίθενται περιπτώσεις γ΄, δ΄ και ε΄  ως εξής:
 «γ. Για την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 93 του Ν.3852/2010 (Α΄ 87), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του Ν.4071/2012 (Α΄ 85) και ισχύει. Καθ’ όλη τη διάρκεια της απόσπασής τους λογίζεται ότι υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων τους και ο χρόνος αυτός δεν θεμελιώνει δικαίωμα αίτησης μετάθεσης.
δ. Σε περίπτωση σπουδών του ειδικού φρουρού σε Σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την απόκτηση πρώτου πτυχίου. Η αίτηση απόσπασης ή ανανέωσης αυτής υποβάλλεται το πρώτο 15νθήμερο του μηνός Οκτωβρίου εκάστου έτους, για την περιοχή μετάθεσης, όπου εδρεύει η Σχολή και διαρκεί μέχρι 31 Οκτωβρίου του επόμενου έτους. Η απόσπαση αυτή ανανεώνεται για όσα χρόνια προβλέπεται φοίτηση στη Σχολή, συν δύο (2) έτη, εφόσον ο ειδικός φρουρός προσκομίζει βεβαίωση της οικείας Σχολής από την οποία να προκύπτει ότι έλαβε προαγωγικό βαθμό σε ποσοστό τουλάχιστον 40% των μαθημάτων και των δύο εξαμήνων, στα οποία προστίθενται και τα τυχόν μεταφερόμενα από προηγούμενα εξάμηνα. Ο ειδικός φρουρός στην περίπτωση αυτή λογίζεται, ότι υπηρετεί καθόλη τη διάρκεια της απόσπασής του στον τόπο συμφερόντων του. Ο χρόνος απόσπασής του δεν προσμετρείται για τη θεμελίωση του δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης
ε. Σε περίπτωση διορισμού ως δικαστικού συμπαραστάτη από το αρμόδιο δικαστήριο σε γονείς ή αδέρφια και δεν μπορεί άλλο μέλος της οικογένειας να οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου στην υπηρεσία του και έκδοση σχετικής γνωμάτευσης από την Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η περίπτωση του εδαφίου ε΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 13. Η διάρκειά της είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται κατ’ έτος εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τις οποίες αρχικά χορηγήθηκε. Για την ανανέωση της απόσπασης υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Οκτωβρίου τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του και δεν προσμετράται για τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης.»
Άρθρο 3
Καταργούμενες διατάξεις
            Από την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος καταργούνται:
            α. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2  του άρθρου 7 και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 8 του π.δ.100/2003, όπως το εδάφιο αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 6 του π.δ.85/2011.
            β. Οι παράγραφοι 5 του άρθρου 6, 4 του άρθρου 7 και 6 του άρθρου 12 του π.δ. 211/2005 καταργούνται.
Άρθρο 4
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από την 1-9-2015.
            Στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
bloko.gr

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

"Έχουμε κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις σε 5 μέρες και η ΕΕ 8.000 σε 4 χρόνια"

Έχουμε κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις σε 5 μέρες και η ΕΕ 8.000 σε 4 χρόνια
«Έχουμε κάνει 7.000 ταυτοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών μέσα σε 5 ημέρες και αυτό είναι άθλος, αν αναλογιστούμε ότι η Ευρώπη έχει ταυτοποιήσει 8.000 άτομα σε 4 χρόνια» τονίζει ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος Φιλιππάκος, μιλώντας πριν από λίγη ώρα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.
«Έστειλα με δική μου πρωτοβουλία στα νησιά, που δέχονται μετανάστες και πρόσφυγες, την κ.Τσιριγώτη από την Αστυνομία και τον προσωπικό συνεργάτη μου που μιλάει αραβικά, για να βοηθήσουν, όσο είναι εφικτό, στην προσπάθεια που γίνεται. Έχουν κάνει και οι δύο εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, εδικά δε κάτω από τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες».
Όσον αφορά στην πρωινή άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», που μετέφερε 2.500 πρόσφυγες από τη Συρία, ο κ.Φιλιπππάκος επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Όλα έγιναν με υποδειγματικό τρόπο. Δεν σημειώθηκε το παραμικρό πρόβλημα. Το πλοίο ήταν προγραμματισμένο από την αρχή να φτάσει στον Πειραιά. Ό,τι άλλο λέγεται και γράφεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ήταν δική μου πρόταση προς τη κυβέρνηση, η μεταφορά των προσφύγων με πλοίο».
Ο κ. Φιλιππάκος υπογραμμίζει ακόμα ότι «το 99% των προσφύγων που επέβαιναν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι από τη Συρία και έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαμείνουν σε ξενοδοχεία με δικά τους έξοδα, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να πάνε στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα».
Σχετικά με την πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, να αγοραστούν με έξοδα της Περιφέρειας οι επιπλέον ηλεκτρονικοί υπολογιστές που χρειάζονται για την ταυτοποίηση μεταναστών και προσφύγων, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι έχει καλέσει σήμερα στο γραφείο του αρμοδίους για να συζητήσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Χατζημάρκος -στο πλαίσιο των προτάσεών του για την ταυτοποίηση των παρατύπως εισερχομένων στα νησιά ευθύνης του- πρότεινε να αγορασθούν με δαπάνη της Περιφέρειας και να διασπαρούν στα νησιά ηλεκτρονικοί υπολογιστές, προκειμένου να προχωρά με μεγαλύτερες ταχύτητες η διαδικασία της ταυτοποίησης, καθώς αναμένονται συνεχείς μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά.
 enikos.gr

Πρόσκληση σε Γενικό Συμβούλιο την 26-08-2015

poasy

Αθήνα 19 Αυγούστου 2015
Αρ. Πρωτ.: 200/2/118
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Προς: Τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
  Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
  Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό- Συνταξιοδοτικό των ενστόλων, τη μικρή παράταση που δόθηκε από την Κυβέρνηση για την ένταξη ή όχι του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ, καθώς και το επερχόμενο άνοιγμα της συζήτησης για το μισθολόγιο μας στο πλαίσιο του νέου μνημονίου που υπέγραψε η Κυβέρνηση, σας καλούμε να συμμετάσχετε στο έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, την προσεχή Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015 και ώρες 11.00 έως πέρατος εργασιών, στο ξενοδοχείο «PRESIDENT» (Λ. Κηφισίας 43- Αθήνα).
  Επιπρόσθετα, θα γίνει ενημέρωση για τις δράσεις και το γενικότερο πλαίσιο που θα λάβει χώρα στην Ένστολη Πανελλαδική Κινητοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας της 4ης Σεπτεμβρίου 2015 στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ), προκειμένου οι κυβερνώντες να λάβουν το μήνυμα και να πράξουν επιτέλους τα αυτονόητα για τον Κλάδο μας.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας!ypografes poasy 2015

Η Γερμανία χάνει τον... λογαριασμό με τους πρόσφυγες που καταφθάνουν

Η Γερμανία χάνει τον... λογαριασμό με τους πρόσφυγες που καταφθάνουν
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα του αναμένει «έως και 800.000 αιτούντες άσυλο», έναν αριθμό που αποτελεί ιστορικό υψηλό, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει δράση μπροστά στην
κρίση αυτή που δεν έχει προηγούμενο.

«Υπολογίζουμε πλέον ότι έως και 800.000 αιτούντες άσυλο» θα φθάσουν στη Γερμανία μέσα στο 2015, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου, ανακοινώνοντας έναν αριθμό διπλάσιο από αυτόν της προηγούμενης κυβερνητικής πρόβλεψης. Το Βερολίνο ως πρόσφατα ανέμενε ότι θα υποδεχόταν 400.000 ως 450.000 αιτούντες άσυλο φέτος.

Η Γερμανία, η οποία είναι πλέον ο κυριότερος προορισμός των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας ξεπεράσει τη Σουηδία, θα αντιμετωπίσει μια «αληθινή πρόκληση», αναγνώρισε ο Ντε Μεζιέρ, καθώς ο αριθμός των προσφύγων φέτος θα τετραπλασιαστεί εν συγκρίσει με το 2014, όταν είχαν υποβληθεί 202.000 αιτήσεις.

Η ήδη εντυπωσιακή αύξηση που καταγραφόταν από τον Ιανουάριο πήρε μια «δραματική» τροπή από την έναρξη του καλοκαιριού, πρόσθεσε ο ίδιος. Τον Ιούλιο υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου περίπου 38.000 άνθρωποι και μόνο μέσα στις πρώτες 17 ημέρες του Αυγούστου έχουν ήδη υποβληθεί ακόμη 50.000, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.

Απειλή ανθρωπιστικής κρίσης στα ελληνικά νησιά

«Οι μεταναστευτικές ροές διαμέσου του Αιγαίου Πελάγους και των Βαλκανίων έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε ο Ντε Μεζιέρ, υπογραμμίζοντας πως η «κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί» με τις μαζικές αφίξεις μεταναστών από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία και το Ιράκ σε ελληνικά νησιά όπου πλέον η δυνατότητα υποδοχής έχει κορεστεί εντελώς.

Ο ΟΗΕ ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στην απειλή ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά της Κω και της Λέσβου.

Παράλληλα, ο Τόμας ντε Μεζιέρ κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσει, ορισμένες χώρες της ΕΕ πως «δεν ασκούν τα καθήκοντά τους» και δεν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο όσον αφορά το άσυλο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας αναμένεται να συζητήσει σήμερα Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο το ζήτημα με τον Γάλλο ομόλογό του Μπερνάρ Καζνέβ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως η Ιταλία και η Ελλάδα, οι δύο βασικές πύλες εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ, επικρίνονται από τους εταίρους τους ότι στέλνουν πολλούς από τους μετανάστες σε άλλα κράτη, ανάμεσά τους τη Γερμανία.

«Δεν θα απαλλάξουμε τους εταίρους μας και την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή από τις ευθύνες τους», διεμήνυσε ο ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει δράση εναντίον των κρατών μελών τα οποία δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους».

Προς αυτό απηύθυνε έκκληση εξάλλου και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομίας της κυβέρνηση της Γερμανίας, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατηγορώντας την ΕΕ ότι «αποτυγχάνει με αξιοθρήνητο τρόπο» να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε ακόμη πως η Γερμανία «δεν μπορεί να αναλάβει μόνη, όπως συμβαίνει σήμερα, να χειρίζεται περίπου το 40% των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Ευρώπη».

Το Βερολίνο θέλει την εφαρμογή ποσοστώσεων κατανομής των προσφύγων στην ΕΕ, κατά την πρακτική που ακολουθείται στην επικράτεια της Γερμανίας, όπου κάθε ομόσπονδο κρατίδιο καλείται να υποδεχθεί ένα ορισμένο ποσοστό των αιτούντων άσυλο. Για τη γερμανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη μια «αληθινή ευρωπαϊκή πολιτική όσον αφορά το άσυλο».

Εξάλλου ο Τόμας ντε Μεζιέρ επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτο» και «όνειδος για την Ευρώπη» το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των αιτούντων άσυλο προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών των οποίων οι αιτήσεις δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να εγκριθούν. Αυτοί οι άνθρωποι «πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μας», διεμήνυσε.

Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους στη Γερμανία καταγράφηκε η υποβολή 218.221 αιτήσεων χορήγησης ασύλου, δηλαδή αριθμός υπερδιπλάσιος (+124,8%) από εκείνον που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.


zougla.gr, bloko.gr

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Οκτώ επικουρικά ταμεία, και το ΤΕΑΠΑΣΑ, ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ!

Οκτώ επικουρικά ταμεία, και το ΤΕΑΠΑΣΑ, ενσωματώνονται στο ΕΤΕΑ!
Του Δημήτρη Κατσαγάνη,
Ξεκίνησε  αντίστροφη μέτρηση για την ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων και κλάδων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όπως προβλέπεται από το πακέτο μέτρων που ψήφισε η ελληνική βουλή στις 15 Ιουλίου.
Πηγές του Capital.gr από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή 21 Αυγούστου αναμένεται η υπουργική απόφαση του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παύλου Χαϊκάλη, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ενσωμάτωσης οχτώ επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ.
Τα ταμεία αυτά ανήκουν στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), στους τραπεζοϋπαλλήλους (Εθνικής Τράπεζας, Εθνικής Ακινήτων, Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην Λαϊκής και Ιονικής Τράπεζας κλπ.), στους ναυτικούς (επικουρικό ΝΑΤ), στους αρτοποιούς και στους ελευθέρους επαγγελματίες.
Το σύνολο των ασφαλισμένων των επικουρικών ταμείων πλην ΕΤΕΑ ανέρχονται περίπου σε 100.000, ενώ το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΤΕΑ ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.
Έξι στους δέκα συνταξιούχους του ΕΤΕΑ είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) και σε κλάδους επικουρικής ασφάλισης των πρώην ΔΕΚΟ.
Στελέχη της διοίκησης του ΕΤΕΑ, αναφέρουν στο Capital.gr πως από Δευτέρα, θα ζητηθούν στοιχεία από τα παραπάνω επικουρικά ταμεία ακριβή στοιχεία σχετικά με τους προϋπολογισμούς τους, μαζί και για τα περιουσιακά στοιχεία τους τα οποία θα ενσωματωθούν στην περιουσία του ΕΤΕΑ.
Οι ίδιες πηγές από το ΕΤΕΑ αναφέρουν πως η περιουσία του εν λόγω ταμείου ανέρχεται σήμερα σε 2,7 δις. ευρώ. Από αυτά, τα 1,2 δις. ευρώ βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα 500 εκατ. ευρω είναι επενδυμένα σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, τα 500 εκατ. ευρώ είναι επενδυμένα σε αμοιβαία κεφάλαια ενώ στα 500 εκατ. ευρώ αποτιμάται η ακίνητη περιουσία του ΕΤΕΑ.
Μετά την ενοποίηση, πιθανές περικοπές
Πληροφορίες του Capital.gr από στενούς συνεργάτες του διοικητή του ΕΤΕΑ, κ. Θανάση Καποτά, αναφέρουν  πως η διαδικασία ενοποίησης όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΕΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.
Εξάλλου, οι ελληνικές αρχές είναι δεσμευμένες από το νέο Μνημόνιο να βρουν, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2015, εναλλακτικούς τρόπους για την αυτοχρηματοδότηση του ΕΤΕΑ αν δεν επιθυμούν να τεθεί και φέτος σε ισχύ η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος.
Αν ίσχυε η σχετική ρήτρα, τότε θα έπρεπε να περικοπούν 1,4 δις. ευρώ ή κοντά στο 30% των δαπανών των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, μιας και σ’ αυτό το ποσοστό εκτιμούν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας το έλλειμμά τους το 2015 -16.
skaythess.gr