Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Έλλειψη ιατρικού προσωπικού-Μεταδοτικές ασθένειες

              ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ




       ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ



                                                                                                                     Ορεστιάδα 15/10/2014
 
Αρ. Πρωτ. 20/2014                                                                         

    Θέμα:« Έλλειψη ιατρικού προσωπικού-Μεταδοτικές ασθένειες»  

  Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας με αφορμή την εξάπλωση του ιού ΄΄Έμπολα΄΄, και την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στους χώρους φύλαξης της Α/Δ Ορεστιάδας, θα προσπαθήσει για πολλοστή φορά  μέσα από το παρόν έγγραφο να ενημέρωση όλους τους αρμόδιους  φορείς  για τις φοβίες σχετικά με  τις συνθήκες υγιεινής των εργαζόμενων αστυνομικών αλλά και των λαθρομεταναστών στους χώρους κράτησης και παραμονής αυτών (κρατητήρια Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης , Αστυνομικών τμημάτων , Κέντρα υποδοχής Λαθρομεταναστών κ.α.)

Αποτελεί κοινό τόπο ότι ο νομός Έβρου είναι το μοναδικό χερσαίο σύνορο της πατρίδας μας ανατολικά. Είναι επίσης γνωστό ότι η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί χιλιάδες μετανάστες από τις ανατολικές χώρες που στην συντριπτική πλειοψηφία τους επιχειρούν να εισέλθουν λάθρα στη χώρα μας, από τα ποτάμια και  χερσαία σύνορα του νομού μας.

Είναι επίσης γνωστό πως όλα αυτά τα χρόνια στον ευαίσθητο τομέα τις υγιεινής των συναδέλφων δεν έχουν γίνει βήματα προόδου , άλλωστε είναι γνωστό σε όλους η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στα κέντρα κράτησης, η έλλειψη ενημέρωσης του προσωπικού για τους τρόπους μετάδοσης των μεταδοτικών ασθενειών  όπως εγινε στην προκειμένη περίπτωση του ιού ΄΄Έμπολα΄΄, καθώς και η έλλειψη χορήγησης βασικών  υλικών όπως (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).

Είμαστε αναγκασμένοι  κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας μας  να ερχόμαστε  σε επαφή με τους αλλοδαπούς τόσο κατά τη διαδικασία ελέγχου και μεταφοράς, όσο και κατά τη διάρκεια φύλαξης αυτών στους χώρους κράτησης.

Επιπλέον οι χώροι κράτησης λαθρομεταναστών κυρίως στα τμήματα  δεν πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής, καθώς στερούνται των στοιχειωδών υποδομών που θα έπρεπε να υπάρχουν (π.χ. συχνή απολύμανση, στενότητα χώρου, w.c. ντους κ.α).

Ένα ακόμα στοιχείο που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική υγεία των Αστυνομικών είναι η απουσία ιατρικών εξετάσεων στους αλλοδαπούς αμέσως μετά την σύλληψη. Είναι επίσης γνωστό ότι οι αλλοδαποί προέρχονται κυρίως από τρίτες  χώρες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να μην έχουν λάβει τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ και η μακρόχρονη ταλαιπωρία που υφίστανται μέχρις ότου εισέλθουν στη χώρα μας τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους σε κάθε λογής ασθένεια. Παράλληλα αρκετοί από αυτούς είναι φορείς μεταδοτικών νοσημάτων (π.χ. φυματίωση, ηπατίτιδα, AIDS), χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι.

Ο συγχρωτισμός λοιπόν του αστυνομικού  με τον αλλοδαπό σε τέτοιες συνθήκες, εγκυμονεί απρόβλεπτους κινδύνους για τον ίδιο αλλά και για το οικογενειακό του περιβάλλον.

Η Ένωση μας  κατά καιρούς έχει επισημάνει το πρόβλημα στην Φυσική και Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είτε εγγράφως είτε μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.). Παράλληλα και κατά το παρελθόν ενημερώσαμε τους αρμοδίους τοπικούς φορείς , χωρίς ωστόσο να υπάρξει οριστική αντιμετώπιση και λύση του προβλήματος. Φρονούμε πως η αντιμετώπιση τόσο σοβαρών προβλημάτων για θέματα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή των εργαζόμενων αστυνομικών  στο χώρο εργασίας τους απαιτεί τη σωστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ως εργαζόμενοι που βιώνουμε καθημερινά τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες της δουλειάς μας και με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια προτείνουμε :

  •  Άμεση πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στο ΕΧΠΑ Φυλακίου, και όχι περιστασιακά όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

  •  Ιατρικές εξετάσεις υποχρεωτικές σε όλους τους αλλοδαπούς για την διαπίστωση μεταδοτικών ασθενειών, αμέσως μετά την σύλληψη.

  •   Συνεχείς ενημερώσεις και επίσκεψης από ειδικούς γιατρούς σε όλες τις υπηρεσίες της Α/Δ Ορεστιάδας, προκειμένου να λαμβάνουν γνώση οι υπηρετούντες για όλες τις μεταδοτικές ασθένειες και τους τρόπους προφύλαξης τους, και όχι ευκαιριακά και κατόπιν πιέσεων όπως έγινε με τον ιό ΄΄Έμπολα΄΄.

  •  Συχνότερη απολύμανση των κρατητηρίων και των οχημάτων μεταγωγής από εξειδικευμένα συνεργεία καθαρισμού.

  • Χορήγηση ειδών καθαρισμού και απολύμανσης στους υπηρετούντες αστυνομικούς σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  •  Προληπτικός δωρεάν εμβολιασμός όλων των αστυνομικών της διεύθυνσης μας.

  •  Βελτίωση των κτιριακών υποδομών των χώρων κράτησης και των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών.

  •  Δημιουργία ειδικού χώρου κράτησης για αλλοδαπούς που νοσούν.

Ευελπιστώντας στην υιοθέτηση από μέρους σας των προτάσεων μας , σας ενημερώνουμε ότι η Ένωση μας θα βρίσκεται στη διάθεση σας για συνεργασία και περαιτέρω ενημέρωση μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος.

                

    Πίνακας αποδεκτών:

1.Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη

   κ. Βασίλη ΚΙΚΙΛΙΑ  (μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

2.Υπουργό Υγείας

   κ. Μάκη ΒΟΡΙΔΗ

3.Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ

   Αντιστράτηγο κ. Δ. Τσακνάκη

4. Γ.Α.Δ.Π.Αν. Μακ. & Θράκη

   Υποστράτηγο  κ. Γ. Σαλαμάγκα       

5..Διευθυντή Α/Δ Ορεστιάδας

        κ. Π. Συριτούδη

     6. 4η Υπε Μακεδονίας Θράκης

     7. Μέλη μας.
 
                           ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
       ΠΡΟΕΔΡΟΣ               ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     ΑΚΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ        ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.