Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είπε ο νέος Υπουργός για ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, μεταναστευτικό και στρατό-Ποιοι θα αναλάβουν Γεν.Γραμματείς…

Τι είπε ο νέος Υπουργός για ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, μεταναστευτικό και στρατό-Ποιοι θα αναλάβουν Γεν.Γραμματείς…
Εντύπωση και ερωτηματικά προκάλεσε η απόφαση του Πρωθυπουργού να τοποθετήσει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη έναν απόστρατο στρατηγό του Στρατού, τον κ. Νίκο Τόσκα, ο οποίος είχε διατελέσει τους προηγούμενους μήνες και υφυπουργός Άμυνας.
Πλέον αναμένεται να αποφασιστεί ποιοι θα αναλάβουν γενικοί γραμματείς Δημόσιας Τάξης (στη θέση του κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, ενός προσώπου της εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού κ. Γιάννη Πανούση) και Πολιτικής Προστασίας (στη θέση του κ. Τάσου Μαυρόπουλου ο οποίος παραιτήθηκε πριν από τις εκλογές για να ενταχθεί στη ΛΑΕ).
Πληροφορίες αναφέρουν πως ακούγονται διάφορα ονόματα, ανάμεσα στα οποία του πρώην διευθυντή του υπουργικού γραφείου (επί κ. Πανούση) κ. Βασίλη Μαστρογιάννη και του κ.Θοδωρή Μπούφη, ο οποίος είχε διατελέσει ΓΓΠΠ πριν από μερικά χρόνια. Σημειώνεται ότι και οι δυο ήταν υποψήφιοι βουλευτές και ανήκουν στο Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ήταν παλαιότερα και ο κ. Μαυρόπουλος.
Σίτιση, εγκατάσταση, καταγραφή, μεταφορά προσφύγων από τον Στρατό
Ο κ. Τόσκας μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής παράδοσης παραλαβής του υπουργείου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη προσπάθεια που καταβάλλεται από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό για τη διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων ροών προσφύγων από τη γειτονική Τουρκία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θεωρεί πολύ σοβαρό πρόβλημα το προσφυγικό, το οποίο γνωρίζει καλά έχοντας κάνει επισκέψεις στα νησιά του Αιγαίου και άφησε να εννοηθεί ότι βλέπει θετικά τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων (από τις οποίες προέρχεται) σε υποστηρικτικό ρόλο και όχι με δράσεις που παραπέμπουν σε «στρατιωτικοποίηση του προβλήματος».
Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορεί να είναι υποστηρικτική, δηλαδή σε επίπεδο καταγραφής, σίτισης, εγκατάστασης ή μεταφοράς. Για το θέμα αυτό αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.
Ερωτηθείς για ένα αίτημα που έχουν διατυπώσει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και πρώην μέλη της Νεολαίας του κόμματος, την κατάργηση των ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για αδικαιολόγητη βία (υπενθυμίζεται πως είναι σε εξέλιξη έρευνα για βιαιοπραγίες από αστυνομικούς σε βάρος συλληφθέντων πρόσφατα στα Εξάρχεια) ο κ. Τόσκας είπε ότι τα ΜΑΤ θα χρησιμοποιούνται εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και όπως πρέπει και πρόσθεσε πως δεν θα ανεχθεί καταστολή με τη μορφή εκδίκησης απέναντι στον πολίτη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είμαι κατά των στρατιωτικών λύσεων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων. Το πώς χρησιμοποιούνται οι “σκληροί μηχανισμοί” όπως τα ΜΑΤ, έχει σχέση με την αντίληψη που έχεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Η ασφάλεια επιτυγχάνεται με ήπιες λύσεις σε συνεννόηση με την κοινωνία». Και σημείωσε: «Η τάξη και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιον υπηρετούμε. Κυρίαρχος είναι ο λαός. Θα είμαστε αμείλικτοι σε περιπτώσεις παρανομίας αστυνομικών και δεν υπάρχει περίπτωση κουκουλώματος με καθυστερήσεις ΕΔΕ κτλ. Δεν θέλουμε καταστάσεις υπέρβασης του νόμου και των αξιών της κοινωνίας. Δεν θα ανεχτώ καταστολή με μορφή εκδίκησης προς τους πολίτες. Είναι κρίσιμο οι θεσμοί να μην επηρεάσουν αρνητικά τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη».
Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλήςεπεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι απέναντι στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής θα λειτουργήσει με σεβασμό έχοντας γνώμονα την αξιοκρατία και την αξιοσύνη τους και όχι τα πολιτικά τους πιστεύω τα οποία θα μπορούν να εκφράζουν εκτός υπηρεσίας.
«Σας καλώ μαζί να εγκαινιάσουμε μια νέα περίοδο κατά την οποία η Αστυνομία να εμπεδώσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τους οποίους πρέπει να νοιάζεται και να σέβεται. Οι αρχές μας είναι: αξιοκρατία, αξιοσύνη, αξιολόγηση και διαφάνεια» τόνισε στον χαιρετισμό του. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο οικονομικό πρόβλημα των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας: «Είμαστε μια χώρα που αιμορραγεί, είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, αλλά είμαστε και σε ένα κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο όπου αυτές οι αναταράξεις μάς επηρεάζουν. Άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους, δουλεύουν με πολύ χαμηλούς μισθούς. Μαζί με τον κ. Τόσκα, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη, θα προσπαθήσουμε κάθε φορά, πιέζοντας με τον δικό μας τρόπο, ώστε οι κατανομές να είναι τέτοιες που να λαμβάνουν υπόψη τους τα Σώματα που είναι στη πρώτη γραμμή της πραγματικής μάχης της καθημερινότητας. Είναι στοίχημα της κυβέρνησης να αντιστρέψει τις ανισότητες».
Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι ο ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας είναι κρίσιμος και κάλεσε τους υπηρετούντες να δείχνουν πάντοτε σεβασμό στη δημοκρατία, στους πολίτες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ο πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται πως η τύχη του ρυθμίζεται από άλλους» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Μέσα στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος εναλλάσσονται τα πρόσωπα και οι πολιτικές με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Εμείς καλούμαστε σε αυτά τα πλαίσια να υπηρετήσουμε μαζί πολύ κρίσιμα θέματα» τόνισε και συνέχισε: «Τώρα θα διερωτηθείτε πώς ένας άνθρωπος που δεν βλέπει θα έχει την ευθύνη σε αυτόν τον τομέα. Είναι πλεονέκτημα. Αστυνομία και Πυροσβεστική έχουν επηρεαστεί κατά καιρούς από τα κόμματα. Εγώ λοιπόν δεν βλέπω, ως εκ τούτου ειλικρινά σας καταθέτω ότι θα λειτουργήσουμε με σεβασμό στις απόψεις του καθενός αλλά όχι με βάση τις κομματικές απόψεις».
Επιπλέον ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός κ. Αντώνης Μακρυδημήτρηςευχαρίστησε όλο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας για τη βοήθεια την οποία έλαβε στο λίγο διάστημα που ήταν στο υπουργείο και χαρακτήρισε τα Σώματα ως μια«καλοκουρδισμένη ορχήστρα» στην οποία αυτός απλώς κρατούσε την μπαγκέτα. Καταλήγοντας, είπε ότι μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις και εξέφρασε πέντε σκέψεις και συγκεκριμένα: «Οι νίκες κερδίζονται με στρατηγικές και όχι με μάχες σώμα με σώμα. Νίκες με αθέμιτα μέσα πάσχουν από ηθική άποψη. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Η ήττα μοιάζει με νίκη από ηθική σκοπιά, όταν επιτυγχάνεται με τρόπο καθαρό. Τι σημαίνει νίκη; Να πατάς τον αντίπαλο; Η κατάκτηση του σεβασμού του αντιπάλου εξασφαλίζει κλίμα ειρήνης και ομαλότητας στην κοινωνία. Ρόλος του υπουργείου ως αυταξία δεν είναι η επιτήρηση και υποταγή του πολίτη, αλλά η εξασφάλιση του “ευ ζην”».
Ποιος είναι ο νέος αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 1952, όπου έζησε τα μαθητικά του χρόνια. Πριν από την είσοδό του στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1971, συμμετείχε σε αντιστασιακή ομάδα κατά της στρατιωτικής δικτατορίας.
Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (1975), τη Σχολή Πολέμου (1991) και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (1999). Στη Σχολή Πολέμου αργότερα δίδαξε ως καθηγητής της έδρας τακτικής. Αποφοίτησε επίσης από το Σχολείο Τεθωρακισμένων των ΗΠΑ.
Υπηρέτησε για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ετών σε στρατιωτικές μονάδες τεθωρακισμένων σε περιοχές του Έβρου, της Μακεδονίας και του Αιγαίου, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε θέσεις επιχειρησιακές, πληροφοριών και αμυντικής πολιτικής.
Υπηρέτησε στη θέση του διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), υπεύθυνος για τον συντονισμό κύριων εργασιών του Επιτελείου.
Διοίκησε την 25η Tεθωρακισμένη Tαξιαρχία στην Ξάνθη. Υπηρέτησε στο Διεθνές Επιτελείο του ΝΑΤΟ (Βρυξέλλες) ως υπεύθυνος για θέματα αμυντικής πολιτικής. Υπηρέτησε στο νατοϊκό στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία και στο Σαράγεβο στη Βοσνία ως υπεύθυνος για εκτιμήσεις πληροφοριών για τα Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή.
Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο του 2005 με το βαθμό του υποστρατήγου.
Από το 2006 συνεργάσθηκε με τον Τομέα Άμυνας του ΠαΣοΚ και από το 2008 με το ΙΣΤΑΜΕ ως μέλος του επιστημονικού του συμβουλίου για θέματα άμυνας. Από τον Νοέμβριο 2009 ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, αρμόδιος για έλεγχο των στρατιωτικών θεμάτων. Παραιτήθηκε τον Ιούνιο 2011.
Από τον Οκτώβριο 2011 μέχρι την εκλογή του στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, δίδαξε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το μάθημα της Στρατιωτικής Στρατηγικής.
Από το 2011 είναι μέλος και συντονιστής του ΔΣ της Κίνησης Ιδεών και Δράσης Πράττω (στο οποίο κεντρικό ρόλο έχει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς). Ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εθνικής Άμυνας τον Φεβρουάριο 2015.
Είναι παντρεμμένος με την Ελένη Καμίδου και έχουν ένα γιο και μία κόρη.
tovima.gr, skaythess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.