Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΕΠΙΛΕΞΤΕ: Αξιοκρατία ή πελατειακές σχέσεις


Αθήνα, 07 Δεκεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ.:800/12/8
Προς:
1) Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών
κ. Νικόλαο ΤΟΣΚΑ
2) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ
Κοιν.: Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
 
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αρχηγέ,
Με ιδιαίτερη ανησυχία θέτουμε υπόψη σας το ζήτημα της αστυφυλακοποίησης 400 περίπου πρώην δημοτικών αστυνομικών και το συνακόλουθο πρόβλημα της δημιουργίας "παράλληλης αστυνομίας" και καταστρατήγησης του συστήματος εισαγωγής στο Σώμα, ύστερα από Πανελλήνιες Εξετάσεις ή από προκήρυξη διαγωνισμών.
Πιο συγκεκριμένα:

Όπως γνωρίζετε, με τις διατάξεις της περ.Β της παρ.1 του αρ.19 Ν.4325/2015 περί επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας, προβλέπεται η κατ' εξαίρεση διατήρηση 350 θέσεων από αυτές που είχαν συσταθεί στην ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες θα στελεχώνονται από ισάριθμους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, ύστερα από αίτησή τους. Η ίδια νομοθεσία στην περ.Γ ορίζει ρητά ότι το προσωπικό αυτό θα αποτελεί ιδιαίτερης κατηγορίας ένστολο πολιτικό προσωπικό και θα εξομοιώνεται με τους πολιτικούς υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ., παραπέμπει δε σε Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί (περ.Δ) για τη ρύθμιση όλων των σχετικών συναφών θεμάτων του νόμου.
Ήδη, η πιο πάνω διαδικασία ανοίγει μία κερκόπορτα στην εισαγωγή στην ΕΛ.ΑΣ.
Πλην όμως, με ιδιαίτερη ανησυχία και έκπληξη πληροφορούμαστε ότι με νομοθετική τροπολογία, θα δίδεται η δυνατότητα το άνω προσωπικό να λαμβάνει θέση Ειδικού Φρουρού της ΕΛ.ΑΣ.! Με τον τρόπο αυτό, καταργείται κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοκρατίας και διαγωνιστικής συνέπειας, αφού απονευρώνεται ουσιαστικά το επί χρόνια δοκιμασμένο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στις σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και η διαγωνιστική διαδικασία για την κατάληψη θέσεων Ειδικών Φρουρών.
Ασφαλώς η Ομοσπονδία μας υποστηρίζει το δικαίωμα στην εργασία και αγωνιά, μαζί με χιλιάδες νέους, για την εργασιακή τους αποκατάσταση. Πλην όμως, δεν θα συνηγορήσει και δε θα επιτρέψει σε κανέναν να καταργεί αξιοκρατικούς και διαφανείς θεσμούς και κυριολεκτικά να βάζει "από το παράθυρο", με οποιαδήποτε ονομασία, αστυνομικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο καταρρακώνονται οι θεσμοί, καταργείται η αξιοκρατία και η διαφάνεια, φαλκιδεύεται το διαφανές και δίκαιο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και διαγωνισμών, και ουσιαστικά εμπαίζονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Αλήθεια, τόσο γρήγορα λησμονήσατε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, όταν λέγατε ότι θα κλείσετε τις πληγές του παρελθόντος με τον τερματισμό του φαινομένου των αστυνομικών πολλών ταχυτήτων ή μήπως τις θυσιάζετε κι αυτές στο βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων, ανοίγοντας το δρόμο για προσλήψεις από το παράθυρο, προσδοκώντας σε κομματικά οφέλη από τη δημιουργία ενός νέου πελατειακού συστήματος προσλήψεων και μάλιστα τη στιγμή που κάνατε μετά από έντονες πιέσεις μας, αγώνα δρόμου για την εξεύρεση κονδυλίων και την πληρωμή των «νυχτερινών».
Μάλλον για τα «ψηφαλάκια» γίνονται όλα αυτά και όχι για το καλό της αστυνομίας. Διότι αν σας ενδιέφερε πραγματικά ο εκσυγχρονισμός των αστυνομικών υπηρεσιών και η αναβάθμιση του εργασιακού στάτους των συναδέλφων μας, θα είχατε υλοποιήσει μια άλλη προεκλογική δέσμευσή σας, αυτή για την σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία, ώστε να πάψει μια για πάντα ο αστυνομικός θεσμός να αντιμετωπίζεται κατά το δοκούν είτε από τον εκάστοτε υπουργό είτε από τον εκάστοτε κυβερνητικό σχηματισμό
Καταγγέλλουμε, τέλος τις πιο πάνω πρακτικές και δηλώνουμε ότι θα είμαστε ριζικά αντίθετοι σε κάθε τέτοια λαϊκίστικη μεθόδευση που δεν προάγει το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του Σώματος, των υπηρετούντων σε αυτό και τελικά της ίδιας της κοινωνίας.
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Αρχηγέ,
Την ύστατη αυτή ώρα, σας καλούμε να επανεξετάσετε τυχόν ειλημμένη απόφασή σας και να αφήσετε τους Δημοτικούς Αστυνομικούς να υπηρετήσουν το φυσικό χώρο για τον οποίο προσελήφθησαν. Σας καλούμε να μην επαναλάβετε τα λάθη με άλλα μέσα των προηγούμενων κυβερνήσεων, όταν εν μια νυκτί καταργούσαν το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας.
Αποδείξτε εμπράκτως ότι είστε ευθυγραμμισμένος με το καλό της αστυνομίας και όχι με αποτυχημένα αποσπασματικά μέτρα, που το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να ανατροφοδοτούν τη μιζέρια και το διχασμό σε ένα Σώμα, που αυτήν ειδικά την περίοδο χρειάζεται την ομοψυχία, την κοινή οραματική δράση και την κοινή προσπάθεια για να ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του Ελληνικού Λαού.
Αν τελικά, απορρίψετε το αίτημά μας για τα «ψηφαλάκια», σας ενημερώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για την προστασία του αστυνομικού θεσμού, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού το όλο εγχείρημα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις είναι καταφανώς αντισυνταγματικό και άρα παράνομο.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                       Ο Γενικός Γραμματέας

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.