Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Μεταγωγές ψυχικά ασθενών με περιπολικά οχήματα


                                                                                           Ορεστιάδα, 23-04-2018
Αρ. Πρωτ.: 36/2018

 Θέμα:  «Μεταγωγές ψυχικά ασθενών με περιπολικά οχήματα».   


κ. Αρχηγέ
      To θέμα της μεταγωγής των ψυχικά ασθενών για ακούσιο εγκλεισμό με περιπολικά οχήματα, έχει επισημανθεί επανειλημμένως από τις Συνδικαλιστικές Ενώσεις και την Ομοσπονδία μας, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει καταστεί δυνατή η θεσμική αντιμετώπισή του. Με αφορμή την αύξηση των περιστατικών μεταγωγής ψυχικά ασθενών στη Διεύθυνση μας, που χρήζουν ακούσιας νοσηλείας, και τις διαμαρτυρίες των μελών μας σχετικά με την διαδικασία της μεταγωγή τους, η Ένωση μας κρίνει αναγκαίο να εκθέσει τα προβλήματα που ανακύπτουν από αυτές:
       α)Συμφώνα με τους συναδέλφους, που εκτελούν τις εν λόγω   μεταγωγές, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές αφορούν χρόνιους ασθενείς, που ναι μεν χρήζουν νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι οποίοι, όμως, αν τύγχαναν υποστήριξης από τον κοινωνικό τους περίγυρο ή προσεγγίζονταν από λειτουργούς ψυχικής υγείας, θα μπορούσαν να μεταφερθούν με συνοδεία συγγενικού ή φιλικού προσώπου ή νοσηλευτικού προσωπικού, με συμβατικά ιδιωτικής χρήσεως και μη αυτοκίνητα, στα ψυχιατρικά ιδρύματα και χωρίς την παρουσία ή συνδρομή της αστυνομίας, καθώς, όπως επισημαίνουν οι συνάδελφοι, οι εν λόγω χρόνιοι ασθενείς δεν αντιτίθενται ούτε στην μεταφορά ούτε στην νοσηλεία τους. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ακούσιες αλλά για εκούσιες νοσηλείες  των οποίων οι μεταγωγές γίνονται με το περιπολικό της Αστυνομίας σε ρόλο ασθενοφόρου, με συνοδούς Αστυνομικούς στον ρόλο των συγγενικών προσώπων ή του νοσηλευτικού προσωπικού, εξαιτίας της ανεπάρκειας δομών ψυχικής υγείας και κοινωνικής μέριμνας.
      β) Οι μεταγωγές γίνονται πάντα με τα καταπονημένα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., για να μην πούμε ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ, χωρίς την παρουσία νοσηλευτικού προσωπικού, με το ΕΚΑΒ να αδυνατεί, σε μόνιμη βάση, να συνδράμει. Η ελαχίστη απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να μεταχθεί ο ασθενής σε ψυχιατρική κλινική (Γ.Ν.Ν. Αλεξανδρούπολης)  είναι 120χιλ., η διάνυση της οποίας  διαρκεί μιάμιση ώρα τουλάχιστον. Μπορεί να αντιληφθεί κανείς τους κινδύνους που εγκυμονεί μία τέτοια μεταγωγή για τους αστυνομικούς, απόστασης  120 χλμ., μέσω  Εγνατίας οδού, μεταφέροντας ανθρώπους, που δεν γνωρίζουν, ούτε πως θα αντιδράσουν  ούτε πως θα τους χειριστούν.
      Οι Αστυνομικοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ για να αντιμετωπίζουν ψυχικά διαταραγμένους ανθρώπους και δεν είναι αυτή η δουλειά τους!  Οι άνθρωποι  αυτοί χρειάζονται γιατρούς και όχι Αστυνομικούς.
      Όλα τα παραπάνω έγιναν  αντικείμενό μελέτης του Συνηγόρου του Πολίτη και θίγονται εμπεριστατωμένα σε ειδική έκθεση του με τίτλο: «Αυτεπάγγελτη έρευνα του συνηγόρου του Πολίτη για την Ακούσια Νοσηλεία Ψυχικά Ασθενών, 2007»  σύμφωνα με  το πόρισμα  της οποίας ο περιορισμός των ψυχικά ασθενών στα Αστυνομικά Τμήματα και η μεταγωγή τους από Αστυνομικούς με περιπολικά οχήματα  αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων  τους.
      Οι άνθρωποι αυτοί έχουν διπλή ιδιότητα: από την μια είναι κρατούμενοι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δεσμευτούν και να περιοριστούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο  Π.Δ.141/91 και από την άλλη ασθενείς που σημαίνει  ότι δεν θα πρέπει να δεσμευτούν  και η αντιμέτωπη τους θα πρέπει να είναι διακριτική, με κάθε σεβασμό προς την προσωπικότητα τους  σύμφωνα με τον  ν.2071/92 .
      Στα πλαίσια της νομιμότητας και του επαγγελματισμού που χαρακτηρίζει το Σώμα της Ελληνική Αστυνομίας, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη έκδοσης από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας,  διαταγή  που θα διευκρινίζει ποιες είναι οι ενέργειες που θα ακολουθεί η Αστυνομία για τον ομοιόμορφο και ασφαλή χειρισμό τέτοιων περιστατικών. Να ξεκαθαριστεί επακριβώς ο ρόλος μας και ο ρόλος των άλλων υπηρεσιών  που επιβάλλεται να συμμετέχουν  στον χειρισμό τους.
      Τέλος σε κάθε περίπτωση η Ένωση μας θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η χορήγηση στις υπηρεσίες, που υποχρεούνται να εκτελούν εν γένει μεταγωγές κρατούμενων, περιπολικών οχημάτων ειδικά διαμορφωμένων με διαχωριστικά (πλέγματα) έτσι ώστε να επιτυγχάνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία  οι μεταγωγές  των  κρατουμένων  και να μην εκτίθενται σε κίνδυνο οι συνάδελφοι  που τις πραγματοποιούν .


1 σχόλιο:

  1. Χρειάζεστε χρηματοδότηση; Ψάχνετε για Οικονομικά; Ψάχνετε χρηματοδότηση για να διευρύνετε την επιχείρησή σας; Βοηθάμε άτομα και εταιρείες να αποκτήσουν χρηματοδότηση για την επέκταση των επιχειρήσεων και να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση που κυμαίνεται από οποιοδήποτε ποσό. Λάβετε χρηματοδότηση με προσιτό επιτόκιο 3%, Χρειάζεστε αυτήν τη χρηματοδότηση για επιχειρήσεις και για την εκκαθάριση των λογαριασμών σας; Στη συνέχεια, στείλτε μας ένα email τώρα για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας τώρα μέσω (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Δρ. James Eric Finance Pvt Ltd Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.