Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Πλημμελής η εναρμόνιση της Κυβέρνησης με τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ

Πλημμελής η εναρμόνιση της Κυβέρνησης με τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ

Πλημμελής η εναρμόνιση της Κυβέρνησης με τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ
                                                       
Αθήνα, 08 Νοεμβρίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 500/7/52

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Χθες, 07-11-2018, απογευματινές ώρες, κατετέθη σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η υπ’ αριθ. 1796/141 τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, την καταβολή εφάπαξ χρηματικών ποσών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 1 της ως άνω τροπολογίας, ρυθμίζεται:
α) Η εφάπαξ καταβολή αναδρομικών αποδοχών από 01-08-2012 έως 31-12-2016. Οι εν λόγω αποδοχές αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ των μηνιαίων αποδοχών που ίσχυαν προ της 01-08-2012 και αυτών που κατεβλήθησαν με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4307/2014.
β) Ο χρόνος, η διαδικασία, οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κρατήσεις και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την καταβολή των παραπάνω αποδοχών καθορίζεται με ΚΥΑ που θα εκδοθεί μεταγενέστερα της δημοσίευσης του νόμου.
γ) Οι αποδοχές που ίσχυαν μέχρι την 31-12-2016, δεν επηρεάζονται από την ανωτέρω ρύθμιση και συνεπώς παραμένει αμετάβλητη η προσωπική διαφορά του νέου μισθολογίου (άρθρο 155 του ν.4472/2017).
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι, η Κυβέρνηση, υπό το βάρος απειλής επιβολής κυρώσεων από την Ειδική Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, εναρμονίζεται πλημμελώς με τις αμετάκλητες αποφάσεις του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, αφού, ναι μεν καταβάλει τις αναδρομικές αποδοχές για το χρονικό διάστημα από 01-08-2012 έως 31-12-2016, αλλά δεν επαναφέρει όμως τους μισθούς μας στα επίπεδα που ίσχυαν την 31-07-2012.
Δηλαδή, οι μισθοί που καταβάλλονται από την 01-01-2017 στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ειδικού μισθολογίου (το οποίο σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε από την ίδια Κυβέρνηση), θα συνεχίσουν:
α) να είναι αντισυνταγματικοί,
β) να είναι ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους,
γ) να είναι δυσανάλογοι της σημασίας της αποστολής των στελεχών και
δ) να μην υπολογίζουν τις ιδιαίτερες συνθήκες ασκήσεως και επικινδυνότητας του επαγγέλματός τους.    
Επιπρόσθετα, παρατηρείται το εξής οξύμωρο και αντιφατικό, ενώ ρυθμίζονται οι αποδοχές μέχρι την 31-12-2016 για τον υπολογισμό των αναδρομικών που δικαιούμαστε με βάση τις αμετάκλητες αποφάσεις των Δικαστηρίων, δεν υπολογίζονται αυτές στο νέο ειδικό μισθολόγιο για τη διαμόρφωση της προσωπικής διαφοράς μας. Άραγε, γιατί συνεχίζεται η εφαρμογή ενός άμεσου μέτρου που υπεβλήθη για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, ενώ ήδη έχουμε βγει από τα μνημόνια;;;
Καλούμε την Κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, να συμμορφωθεί πλήρως με τις αμετάκλητες αποφάσεις του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, να αποσύρει τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 1 της παραπάνω τροπολογίας και ναμπει άμεσα σε διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη διαμόρφωση ενός νέου μισθολογίου που θα είναι ανάλογο του κοινωνικού μας έργου και σύμφωνο πάντα με τις Συνταγματικές και Ευρωπαϊκές Αρχές τηςαξιοπρεπούς διαβίωσης και της ειδικής μισθολογικής μεταχείρισης των ενστόλων.     
Η Ομοσπονδία μας, τέλος, δηλώνει απερίφραστα ότι, εφόσον η Ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να μην εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, θα συνεχίσει ακάθεκτη τον αγώνα της για την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Άλλωστε, προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η εκ νέου προσφυγή στο ΣτΕ(11/2017), κατά των μισθολογικών ρυθμίσεων των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως διαμορφώθηκαν με το νέο ειδικό μισθολόγιο του ν.4472/2017.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.