Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου 20/12/2018

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου 20/12/2018

Εργασίες Διοικητικού Συμβουλίου 20/12/2018


                                                       poasy
Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2018
Αρ. Πρωτ.: 200/2/164-στ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνεδρίασε χθες, 20 Δεκεμβρίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας με αντικείμενο τα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την Εκτελεστική Γραμματεία, τη συζήτηση θεμάτων που τέθηκαν από μέλη του ΔΣ, καθώς και τη λήψη αποφάσεων για πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν το νέο έτος, αμέσως μετά τις γιορτές.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο λόγος δόθηκε στο νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ, ο οποίος ενημέρωσε το ΔΣ για την εξέλιξη και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται όλες οι νομικές διεκδικήσεις μας. Ειδικότερα, τόνισε ότι:
α) οι αγωγές που συμφωνήθηκε να γίνουν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας για τη διεκδίκηση των αναδρομικών δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας, έχουν σταδιακά, ακόμα και πριν από τον συμφωνηθέντα χρόνο, κατατεθεί στα αρμόδια Πρωτοδικεία, αλλά και επιδοθεί για όλους τους ενάγοντες, στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλούν στην κάθε Πρωτοβάθμια Ένωση οι αναλυτικές καταστάσεις ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν την πορεία εκδίκασης των αγωγών τους.
β) Σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη έκδοση της απόφασης του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, πουέκρινε την αντισυνταγματικότητα του νόμου, βάσει του οποίου έγινε η περικοπή των δώρων και επιδόματος αδείας, αναμένεται αυτή να δημοσιευτεί την προσεχή εβδομάδα και κατά πληροφορίες, θα παραπέμπει στην εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του Ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.
γ) Η πρόσφατη καταβολή των αναδρομικών (το υπόλοιπο 50% της απόφασης του ΣτΕ) για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών, ήρθε μετά από πολύχρονους αγώνες οι οποίοι ξεκίνησαν το 2012, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί χαριστική πράξη, ούτε «δώρο» της κυβέρνησης προς τους ένστολους. Ωστόσο, ο δικαστικός αγώνας συνεχίζεται αφενός για τη διεκδίκηση των αναλογούντων, στον καθένα εκ των εναγόντων, τόκων, αφετέρου δε διότι η συμμόρφωση του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν πλήρης.
Γι’ αυτό άλλωστε η Ομοσπονδία θα είναι παρούσα κατά τη δεύτερη συζήτηση της προσφυγής μας στην αρμόδια Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, η οποία έχει οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2019, με το σκεπτικό που ήδη γνωρίζουμε και αναντίρρητα υποστηρίζουμε.
δ) Ο ν.4472/18 που καθιερώνει το νέο μισθολόγιο Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων (κατηγορίες προσωπικού, κλιμάκια κλπ) έχει επίσης προσβληθεί ως αντισυνταγματικός από την Ομοσπονδία και άρα ο αγώνας για την επιστροφή των αποδοχών στα μισθολογικά επίπεδα του Ιουλίου του 2012, θα συνεχιστεί μέχρι τελικής δικαίωσης.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις βασικές δραστηριότητες του προεδρείου στο διάστημα που μεσολάβησε από το προηγούμενο ΔΣ, δίνοντας έμφαση στις γνωστές συνδικαλιστικές διώξεις, αλλά και στη νέα δίωξη που στοχεύει αυτή τη φορά τον ίδιο, με το επιχείρημα ότι ένα από τα αποσυρθέντα ημερολόγια της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει αποσταλεί στον ίδιο από το σωματείο του Κιλκίς, ενώ πρέπει να επιστραφεί στην αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου, κατόπιν σχετικής διαταγής.
Ο κ. Πρόεδρος ενημέρωσε επίσης ότι, ως Ομοσπονδία συνεχίζουμε απτόητοι τη δράση μας υπερασπιζόμενοι τόσο τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των συναδέλφων μας για αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες υπηρεσίας και διαβίωσης. Συνακόλουθα, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και να κάνουμε πράξη αυτό που μας ζήτησαν οι συνάδελφοί μας που συνεχίζουν να αποσπώνται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις έδρες τους σε μέτρα τάξης και ασφάλειας στην περιοχή της Λευκίμμης, εφόσον παρήλθε η προθεσμία των 15 ημερών που είχε ορίσει η ίδια η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, κατά τη συνάντησή μας, περί τα μέσα Νοεμβρίου, χωρίς να έχουν αποχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις. Το ΔΣ αφού συζήτησε το θέμα, συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου και αποφάσισε ομόφωνα αν δεν αλλάξει η κατάσταση, να υπάρξει εντός του Ιανουαρίου επιτόπια διαμαρτυρία όλων των μελών του.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος αφού ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές και καλή επιτυχία, ειδικότερα, σε όσους θα ασχοληθούν με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, συμμετέχοντας στις τοπικές εκλογές το Μάιο του 2019, ενημέρωσε για την απάντηση του Αρχηγείου σε σχετικό έγγραφο ερώτημά μας αν έχει την ίδια ισχύ με την πράξη γάμου, το σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις και καταχρηστικές ερμηνείες των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων εκ μέρους της αστυνομικής διοίκησης.
Σχετικά με άλλο έγγραφο του Αρχηγείου, που ζητούσε από την Ομοσπονδία να καταθέσουμε εγγράφως τις θέσεις μας όσον αφορά την αναθεώρηση διατάξεων του θεσμικού πλαισίου που διέπει την υπηρεσιακή εξέλιξη των χαμηλοβάθμων, μετά από διαμαρτυρία μας, το Αρχηγείο δέχτηκε να υπάρξει εκπροσώπησή μας και μάλιστα αντιπροσωπεύοντας το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού, στην αρμόδια επιτροπή η οποία θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις εντός διμήνου.
Τέλος, ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι η κοπή της πίτας της Ομοσπονδίας θα γίνει στο πλαίσιο της συνεδρίασης τουΓενικού Συμβουλίου την 16 και 17 Ιανουαρίου 2018 (ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ), ενώ το ετήσιο 29ο τακτικό συνέδριο θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και επειδή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυση της Ομοσπονδίας πρέπει αυτό να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, τιμώντας όσους πρωτοστάτησαν στην κατοχύρωση του συνδικαλιστικού δικαιώματος του Έλληνα Αστυνομικού και όσους στη συνέχεια υπηρέτησαν το συνδικαλισμό από θέσεις ευθύνης. Ένας εξ αυτών ήταν και ο Κώστας Συγγούνης, ιδρυτής της Ένωσης Κατωτέρων Αστυνομικών, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε αναπάντεχα προ μερικών ημερών. Η Ομοσπονδία σε ένδειξη τιμής και μνήμης θααναλάβει την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης στα «σαράντα», στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κρίκελλο Ευρυτανίας, όπου και θα παραστεί σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο.
Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος ΠΑΝΤΑΖΗΣ ο οποίος ενημέρωσε για την κοινή συνάντηση των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων με τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα ΒΡΑΚΑ Στέλλα, με την οποία συζήτησαν όλες τις εκκρεμότητες (επέκταση των μάχιμων Υπηρεσιών, επέκταση του χρόνου που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο σε όλες τις Υπηρεσίες των Σωμάτων,αδυναμία αναγνώρισης της Μάχιμης Πενταετίας από τους συνάδελφους που έχουν καταταγεί στα Σώματα μετά την 01-01-2011, ν.3865/2010). Επίσης, αναφέρθηκε στο έγγραφο που στείλαμε στο Αρχηγείο στις 18 Δεκεμβρίου 2018 (Αρ. Πρωτ.: 500/7/55) προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μη καταβολής αναδρομικών σε ορφανικές οικογένειες, στο αίτημα που επανυποβάλαμε  στην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη συμμετοχή εργαζομένων της Ελληνικής Αστυνομίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) ώστε να υπάρχειδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και διασφάλιση των δικαιωμάτων των μερισματούχων αστυνομικών. Ανέφερε δε ως παραδείγματα το σθεναρό αγώνα μας για την αποτροπή των περικοπών που είχαν δρομολογηθεί εις βάρος των χιλιάδων μερισματούχων, δυο φορές φέτος, με την προώθηση σχετικών τροπολογιών στη Βουλή, αλλά και την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατάληξη της αντιδικίας του ΜΤΣ και της νέας ιδιοκτησίας του μεγάλου ακινήτου επί της οδού Πανεπιστημίου. Τέλος, αναφέρθηκε στην καταβολή ΒΟΕΑ, λέγοντας ότι το Ταμείο επεξεργάζεται αιτήματα του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2018, ενώ ενημέρωσε και για την εξέλιξη των κρατήσεων/μειώσεων των μερισμάτων του ΜΤΣ (5%, 10% & 15%) από 01-01-2013 (ν.4093/12).
Το ΔΣ ενημερώθηκε και για τις μισθολογικές μας διεκδικήσεις, δεδομένου ότι η ΚΥΑ που εκδόθηκε για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, δεν προσαρμόζει τις προσωπικές διαφορές με αποτέλεσμα να υφίστανται περαιτέρω αδικίες. Αναφέρθηκε δε και στο έγγραφό μας προς το Αρχηγείο την 12 Δεκεμβρίου 2018 (Αρ. Πρωτ.: 500/7/52β), όπου εστιάζουμε συνολικά στη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΣτΕ και ειδικότερα στη μη επιστροφή αναδρομικών σε μέρος συναδέλφων μας.
Τέλος, ενημέρωσε και για την επιτυχή προσπάθεια της Ομοσπονδίας να ενταχθούν στον Κλάδο Υγείας του ΤΕΑΠΑΣΑ χωρίς διακρίσεις πλέον και οι ασφαλισμένοι της πρώην Χωροφυλακής. Τόσο το προαναφερόμενο θέμα όσο και αυτό της πρότασης σχεδίου νόμου για το ένσημο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα θέσαμε εκ νέου στη συνάντηση με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντάς της και τη στασιμότητα που σημειώθηκε στη λειτουργία του Ταμείου εξαιτίας των εκτάκτων κρίσεων των αξιωματικών και την αποστρατεία της έως τότε Προέδρου του.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε για την αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές Διευθύνσεις λόγω των μεταναστευτικών ροών και η ηλεκτρονική έκδοση της Νέας Αστυνομίας, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει αυξημένη επισκεψιμότητα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την ευχή όλων να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά η ενωτική πορεία της Ομοσπονδίας μας ανεπηρέαστα από τις όποιες διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις των προβλημάτων που μας απασχολούν.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                            Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.