Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ενδοοικογενειακή Βία

Ενδοοικογενειακή Βία

Ενδοοικογενειακή Βία
Αθήνα, 15 Μαρτίου 2019
Αρ. Πρωτ.: 600/8/59
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Με χαρά και ικανοποίηση ενημερωθήκαμε, ότι προωθείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η ψήφιση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.
Η Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, με αφετηρία τον περασμένο Μάρτιο, και στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσιας Ημέρας της Γυναίκας ανέπτυξε μία σειρά δράσεων, που αφορούσαν την Βία κατά των Γυναικών. Σκοπός της ήταν να συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των περιστατικών βίας σε βάρος των γυναικών, και ειδικά των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, από την Ελληνική Αστυνομία.
Κομβικό σημείο του έργου της αποτέλεσε η πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης των συναρμόδιων φορέων, που έλαβε χώρα στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την 19 Μαρτίου 2018. Στη σύσκεψη αυτή τέθηκαν οι βάσεις για την εξωστρεφή παρεμβατική συνεργασία - συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του μείζονος κοινωνικού προβλήματος της κακοποίησης γυναικών. Σε αυτό το τραπέζι εργασίας συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξεως κ. Δημήτρης ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, η Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος κα Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α., Υποστράτηγος κ. Ανδρέας ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ, ο Διευθυντής του Κλάδου Ασφαλείας/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ ΠΛΟΥΜΗΣ και ο Διευθυντής του Κλάδου Τάξης/Α.Ε.Α. Ταξίαρχος κ. Δημήτριος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ από την πλευρά των εκπροσώπων της πολιτείας και των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι κυρίες: Θεοδώρα ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑΚΟΥ, Διευθύντρια Κοινωνικής Προστασίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών της ΓΓΙΦ του υπουργείου Εσωτερικών, Πολυξένη ΚΑΤΣΑΡΓΥΡΗ, επιστημονική επόπτρια υποδομών της Περιφέρειας Αττικής του ΚΕΘΙ, Γεωργία ΓΚΟΝΟΥ, διευθύντρια Έρευνας, εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης ΕΕΤΑΑ, Γεωργία ΜΠΟΥΡΗ, προϊσταμένη στο Τμήμα Πολιτικής Ισότητας και αντιμετώπισης διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων, Σταματίνα ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ, κοινωνική λειτουργός του Ξενώνα της δομής φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Αθηναίων, Θεώνη ΝΙΚΟΛΕΤΟΥ, παιδαγωγός του ίδιου Ξενώνα, Κική ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ, ψυχολόγος PhD, πρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού δικτύου κατά της βίας και Αντωνία ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού δικτύου κατά της βίας.
Κατά τη διάρκεια της 3ης ευρείας συνδιάσκεψης Γυναικών Αστυνομικών, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την 21 Μαρτίου 2018, παρουσία του Προεδρείου και μέλων του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Νικόλαου ΤΟΣΚΑ, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως κ. Δημητρίου ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Κωνσταντίνου ΤΣΟΥΒΑΛΑ, του Προϊσταμένου Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγου κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ, της Γενικής Επιθεωρητή Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγου κα Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, του Προϊσταμένου του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α. Υποστράτηγου κ. Ανδρέα ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ, του Προϊσταμένου του Κλάδου Ασφαλείας/Α.Ε.Α. Υποστράτηγου κ. Εμμανουήλ ΠΛΟΥΜΗ, του Προϊσταμένου του Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής Υποστράτηγου κ. Παναγιώτη ΝΤΖΙΟΒΑΡΑ, του Προϊσταμένου του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων/Α.Ε.Α. Υποστράτηγου κ. Αχιλλέα ΣΚΑΝΔΑΛΗ, της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Υποστράτηγου κας Πηνελόπης ΜΗΝΙΑΤΗ, του Προϊσταμένου του Κλάδου Τάξης/Α.Ε.Α. Ταξιάρχου κ. Δημητρίου ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, του Διευθυντή Τροχαίας Αττικής Ταξιάρχου κ. Νικολάου ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ, της Διοικητή Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, Αστυνομικό Υποδιευθυντή κας Πηνελόπης ΦΑΛΚΟΥ και της Αστυνόμος Α΄ κας Μαρίας ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ, αναπτύχθηκε εκτός των άλλων θεμάτων, και ο προβληματισμός, που είχε ήδη τεθεί από τη Γραμματεία Γυναικών, για την βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση των συμβάντων ενδοοικογενειακής βίας από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην πρόσκληση της Γραμματείας Γυναικών ανταποκρίθηκαν και εκπροσώπησαν από τα πολιτικά κόμματα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Παναγιώτα ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Άννα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Έφη ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ και η εκπρόσωπος κα Νάντια ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ καθώς και η κα Βιβή ΔΑΓΚΑ, εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Από την πλευρά των εκπροσώπων της πολιτείας και των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Φωτεινή ΚΟΥΒΕΛΑ, η κα Ειρήνη – Ελένη ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος ΚΕΘΙ, οι εκπρόσωποι του ΚΕΜΕΑ κα ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ Έλλη και Ανθυπαστυνόμος ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ Δημήτριος.
Την 23 και 24 Νοεμβρίου 2018 η Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, συμμετείχε, ύστερα από προσκληση, στην διημερίδα με θέμα “Η Ζωή είναι Γυναίκα”, που συνδιοργάνωσαν στην Πάτρα, η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.) παράρτημα Πάτρας, ο Σύλλογος Επιστημόνων Μιαών - Μαιευτών Πάτρας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Ανήμερα της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (25-11-2018), η Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στην Αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επετειακή αφίσα, με κεντρικό θέμα «Λύσε τη σιωπή σου, είμαστε δίπλα σου, Έχεις τη δύναμη, πες ΟΧΙ στη βία».  Η αφίσα τυπώθηκε από την Ομοσπονδία με στόχο να αναρτηθεί στα Αστυνομικά Τμήματα της Χώρας. Ομιλητές της παρουσίασης ήταν η κα ΚΟΥΒΕΛΑ Φωτεινή, Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών, η κα ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗ Αντωνία, επιστημονική επόπτρια των Δομών, εκπρόσωπος του ΚΕΘΙ,  η κα ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗ Παγώνα, ψυχολόγος και ο κος ΤΣΙΓΚΡΗΣ Άγγελος, εγκληματολόγος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Δημήτρης, Γραμματέας Δημόσιας Τάξης,  Προϊστάμενος Επιτελείου ΑΕΑ, Αντιστράτηγος κος ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Ανδρέας, Ταξίαρχος ΛΑΔΟΜΕΝΟΣ Μιχαήλ, Διευθυντής Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού του ΑΕΑ, Ταξίαρχος ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία, Διευθυντής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΕΑ, ΔΡΙΤΣΑΣ Θεόδωρος, πρώην υπουργός, βουλευτής Πειραιά και υπεύθυνος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ Χαρούλα, βουλευτής Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ Μαρία, γραμματέας για θέματα γυναικών της Νέας Δημοκρατίας, ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Εύη, βουλευτής Αττικής ΚΙΝΑΛ, ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ Στάθης, γραμματέας Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΛ, ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ Κική, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, ψυχολόγος, ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Αντωνία, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, ψυχολόγος, ΚΑΛΑΝΤΖΗ Σπυριδούλα, Κοινή Διοικήτρια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Ευαγγελία, Προϊσταμένη Ψυχιατρικού Προσωπικού ΨΝΑ, ΧΡΙΣΤΟΥΛΑ Έλλη, επιστημονική συνεργάτης του ΚΕΜΕΑ, ΑΛΕΙΦΕΡΗΣ Δημήτρης, αστυνομικός (ΚΕΜΕΑ), ΚΑΝΑΒΟΥ Ιωάννα, μέλος συντονιστικού τμήματος φεμινιστικού /φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, ΤΣΑΓΡΗ Αλεξάνδρα, ειδική σε θέματα ένταξης των ΡΟΜΑ, ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ Ιωάννης, πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της IPA, εκπρόσωποι Πρωτοβαθμίων Ενώσεων της ΠΟΑΣΥ, συνάδελφοι και συναδέλφισσες.
Την 26-11-2018 η Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, χαιρέτησε το τέλος του προγράμματος ARIANDE, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπαιδεύτηκαν 150 αστυνομικοί “πρώτης γραμμής” σε θέματα αναφοράς και παραπομπής περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών. 
Την 10-12-2018 η Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΣΥ, συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κυρία Φωτεινή Κούβελα, στα πλαίσια συνέχισης της συνεργασίας της με το φορέα, για θέματα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Ειδικότερα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν: 1. τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τη Γραμματεία Γυναικών προτάθηκε, για ακόμα μία φορά, η αναγκαιότητα ίδρυσης θεσμού, που θα απαρτίζεται απο έμπειρα και εκπαιδευμένα στελέχη, και σε συνεργασία με τις δομές του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, θα αντιμετωπιζονται τέτοιου είδους περιστατικά. Τέλος, επισημάνθηκε η ανάγκη συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού σε θέματα διαχείρισης της βίας κατά των γυναικών και συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας ανάμεσα στη Γραμματεία Γυναικών και το Φορέα, καθώς επίσης και η συνδιοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης τόσο των θυμάτων, όσο και των αστυνομικών για όλα τα ζητήματα, που άπτονται των έμφυλων ανισοτήτων και της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.
 Την 10-12-2018 ακολούθησε συνάντηση της Γραμματείας Γυναικών με την Υφυπουργό Εσωτερικών, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όπου κατατέθηκε υπόμνημα αναφορικά με τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και ειδικότερα της βίας κατά των γυναικών, μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως αυτές συζητήθηκαν με τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων.
Την 11-12-2018, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Γραμματείας Γυναικών με την κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ, στην Αθήνα. Ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με τις δράσεις της Γραμματείας Γυναικών, αλλά και τις προτάσεις, ως προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.
Για τους πιο πάνω αναγραφόμενους λόγους, ολοκληρώνοντας μια δράση - δραστηριότητα, που συνοπτικά περιγράφεται παραπάνω, η Γραμματεία Γυναικών της ΠΟΑΣΥ χαιρετίζει την ίδρυση αρμόδιας Υπηρεσίας, που θα ασχολείται με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ως αποτέλεσμα εργασίας και συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους φορείς, Δεσμεύεται, δε, για τη συνέχιση της συνεργασίας, ώστε να παρέχεται στους συναδέλφους η μέγιστη δυνατή εκπαίδευση, εξειδίκευση και γνώση.
gg poasy ypografes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.