Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Απαραίτητος ο τεχνικός περιοδικός έλεγχος των υπηρεσιακών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ.

poasy
Αθήνα 6 Ιουνίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 403/1/10ζ
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
2) Προϊστάμενο Κλάδου Οικονομικοτεχνικών Μέσων & Πληροφορικής Α.Ε.Α.
Υποστράτηγο κ. Παναγιώτη ΦΛΗΡΗ
3) Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικών Α.Ε.Α.
Ταξίαρχο κ. Γεώργιο ΒΡΕΝΤΖΟ
4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
5) Αστυνομικές Υπηρεσίες
Θέμα: «Απαραίτητος ο τεχνικός περιοδικός έλεγχος των υπηρεσιακών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ.»
Σχετ.: 1) Υπ' αριθ. 403/1/10α από 22/12/2011 έγγραφό μας
2) Υπ' αριθ. 403/1/10γ από 02/02/2012 έγγραφό μας
3) Υπ' αριθ. 403/1/10ε από 09/05/2012 έγγραφό μας
Κύριε Αρχηγέ,
To Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Δράμας με το επισυναπτόμενο υπ' αριθ. 1187/6/191 από 31/05/2012 έγγραφό του αναφέρεται με σαφήνεια στην κατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας πολλά εκ των οποίων είναι ακινητοποιημένα λόγω της παλαιότητας και της καθυστέρησης έγκρισης των αιτημάτων δαπανών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Οικονομικών Α.Ε.Α.
● Με το υπ' αριθ. 403/1/10α από 22/12/2011 έγγραφό μας προς εσάς, σας επισημαίναμε την κατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας που έχουν υπερβεί το καθένα τα 400.000 χιλιόμετρα και πέραν των άλλων τα εξής: «Πέραν τούτου, όπως και με άλλες παρεμβάσεις μας έχουμε επισημάνει στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., τα περισσότερα υπηρεσιακά οχήματα σε όλη τη Χώρα κινούνται χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και ως συνέπεια πολλά εξ αυτών να χρειάζονται άμεση ακινητοποίηση. Η Ομοσπονδία προτείνει την άμεση καταγραφή των ζημιογόνων υπηρεσιακών οχημάτων και εκείνων που χρησιμοποιούνται άνω της 5ετίας από όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και να κριθεί η καταλληλότητά τους για περαιτέρω υπηρεσιακή χρήση από αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η καταλληλότητα των υπηρεσιακών οχημάτων είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας διότι συνδέεται άμεσα με την οδική ασφάλεια αλλά και την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας στην πάταξη της εγκληματικότητας και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.»
● Με το υπ' αριθ. 403/1/10γ από 02/02/2012 έγγραφό μας προς εσάς, είχαμε ξανακρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την καθυστέρηση έγκρισης δαπανών για την συντήρηση των υπηρεσιακών οχημάτων της Α.Δ. Ροδόπης, ενώ σας είχαμε γνωστοποιήσει ότι: «τα περισσότερα υπηρεσιακά οχήματα που κυκλοφορούν βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και κινούνται χωρίς την απαραίτητη συντήρηση και ως συνέπεια πολλά εξ αυτών να χρειάζονται άμεση ακινητοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας στους πολίτες, αλλά κυρίως τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων σ' αυτά.»
● Με το υπ' αριθ. 403/1/10ε από 09/05/2012 έγγραφό μας προς εσάς σας επαναφέραμε την όλη κατάσταση που σας περιγράφαμε στα προηγούμενα δύο έγγραφά μας χωρίς ωστόσο την παραμικρή επίλυση του όλου θέματος.
Κύριε Αρχηγέ,
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, το πρόβλημα συνεχίζει να είναι άλυτο και ως εκ τούτου τόσο οι συνάδελφοί μας που επιβαίνουν στα απαρχαιωμένα οχήματα να είναι εκτεθειμένοι συνεχώς στους κινδύνους, αλλά και να υπάρχει σημαντικό έλλειμμα προσφοράς ουσιαστικού αστυνομικού έργου στον πολίτη.
Είναι λοιπόν υποχρεωτική η εφαρμογή του άρθρου 11 παρ. 4 του Π.Δ. 45/2008: «Τα υπηρεσιακά οχήματα υποβάλλονται ανά διετία σε τεχνικό περιοδικό έλεγχο» και παρακαλούμε για την άμεση έκδοση από μέρους σας σχετικής διαταγής σύμφωνα με την οποία σε όλα τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας να γίνει ο απαραίτητος τεχνικός περιοδικός έλεγχος όπως η Νομοθεσία προβλέπει, καθώς είναι αντιδεοντολογικό έως ανήθικο να βεβαιώνουμε παραβάσεις Τροχαίας στους πολίτες ενώ τα υπηρεσιακά οχήματα να κινούνται κατά παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
ypografes-poasy

drama_403_1_10z


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.