Πέμπτη, 23 Αύγουστος 2012
Τη διαβεβαίωση ότι στο νομό Έβρου δεν θα δημιουργηθούν Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών αλλά μόνο Κέντρα Πρώτης Υποδοχής έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή κ.Γεωργ.ΝΤΟΛΙΟΥ ΕΔΩ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργού από το Βήμα της Βουλής.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το θέμα σας είναι πολύ γνωστό. Νομίζω πως είναι γνωστά πανελλαδικά πλέον και το επιχειρησιακό σχέδιο «Ξένιος Ζευς» και η απόφασή σας να δημιουργήσετε κέντρα φύλαξης παράνομων μεταναστών στη Θράκη και μάλιστα συγκεκριμένα σε δύο εκπαιδευτήρια, στις σχολές αστυφυλάκων Ξάνθης και Κομοτηνής.
Θέλω να σας θυμίσω και να το ακούσει η Εθνική Αντιπροσωπεία, πως η μεταφορά των σχολών αστυφυλάκων στη Θράκη κάποια εποχή ήταν ένα εμβληματικό ζήτημα. Χαρακτήριζε την απόφαση της ελληνικής πολιτείας και όχι της τότε Κυβέρνησης να αντιμετωπισθεί το θέμα των αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων στη Θράκη με έναν ιδιαίτερο τρόπο.
Αποφασίστηκε από την ελληνική πολιτεία να μεταφερθούν σε αυτή την περιοχή οι κρατικές δραστηριότητες, δηλαδή έτοιμες θέσεις εργασίας. Και αυτό γιατί διαπιστώθηκε ότι με τα κλασσικά αναπτυξιακά μέσα και εργαλεία δεν ήταν δυνατόν να καλύψουμε τη μεγάλη διαφορά που χωρίζει την ανάπτυξη αυτής της περιοχής από την υπόλοιπη χώρα.
Η απόφαση για τη μετατροπή των εκπαιδευτηρίων σε κέντρα φύλαξης λαθρομεταναστών, δημιούργησε την αίσθηση ότι η Ελληνική Πολιτεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, λόγω των δυσχερειών που υπάρχουν, αποφάσισε να αλλάξει τακτική στο θέμα της αντιμετώπισης της ανάπτυξης στη Θράκη.
Γι’ αυτό το πρώτο ερώτημα το οποίο τίθεται είναι εάν η Κυβέρνηση σηματοδοτεί αυτή την αλλαγή, εάν η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει η λειτουργία των σχολών αστυφυλάκων στη Θράκη.
Βεβαίως, νομίζω ότι αυτονόητη είναι η δέσμευση πως θα λειτουργήσει η Σχολή Διδυμοτείχου, η οποία δεν μετατράπηκε σε κέντρο φύλαξης παράνομων μεταναστών.
Μία παράλληλη δέσμευση –γιατί η Θράκη είναι ενιαία- πως σε εύλογο χρονικό διάστημα και μέσα στη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσουν και οι δύο άλλες σχολές, νομίζω ότι θα αποκαταστήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης της Πολιτείας με εκείνη την περιοχή. Έχω, όμως, και τη γνώμη ότι θα ακουστεί θετικά σε όλο τον ελληνικό λαό.
Τώρα υπάρχει κι ένα δεύτερο ζήτημα: Αποφασίστηκε –και συμφωνούμε με την απόφαση της Κυβέρνησης- η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη φύλαξη του ποταμού Έβρου. Συμφωνούμε απόλυτα. Επέλεξε η Κυβέρνηση να αποσπάσει ή να μετακινήσει πάνω από χίλιους πεντακόσιους αστυφύλακες –πρώην συνοριοφύλακες συνήθως- στον Έβρο για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη φύλαξη του ποταμού. Συμφωνούμε με την πολιτική αυτή. Εξάλλου, εμείς –κι εγώ προσωπικά- είχαμε συμφωνήσει -στην ίδια λογική- και με την κατασκευή του φράχτη. Το θέμα που ανακύπτει είναι ότι θα χρειαστεί αυτή η προσπάθεια να έχει διάρκεια. Επομένως, η 2μηνη απόσπαση αυτών των ανθρώπων δεν είναι αρκετή. Ή θα συνεχιστεί ή θα χρειαστεί να μετακινηθούν κι άλλοι άνθρωποι, κάποιες εκατοντάδες. Θα δημιουργηθεί, όμως, θέμα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οικογενειάρχες, οι άνθρωποι αυτοί έχουν πραγματικά πρόβλημα, πέραν του ότι το κόστος για την Ελληνική Πολιτεία είναι πραγματικά μεγάλο.
Γι’ αυτό διατυπώνω τη σκέψη να χρησιμοποιηθεί ντόπιο προσωπικό, κατάλληλο για τη φύλαξη του ποταμού, για τη φύλαξη της διόδου, το οποίο θα στελεχώνει μεικτά κλιμάκια. Επικεφαλής θα είναι αστυνομικός. Και αναφέρομαι στους Εθνοφύλακες. Είναι κάποιες χιλιάδες στον Έβρο. Έχουν οπλισμό. Έχουν εκπαίδευση. Τους βλέπουμε να παρελαύνουν στις παρελάσεις. Δεν είναι ένα Σώμα το οποίο δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Έχουν ευαισθησία η οποία προκύπτει από την καταγωγή τους. Έχουν γνώση της γεωγραφίας της περιοχής. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουν αποτελεσματικότερα.
Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, δεν είναι κρυφό, δεν είναι μυστικό, ότι αυτό θα αποτελούσε μία σοβαρή οικονομική ενίσχυση στον πενόμενο Νομό Έβρου, όπου η ανεργία σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προπορεύεται σε σχέση με όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε την ευκαιρία με την ερώτησή σας να διαβεβαιώσω και πάλι κάτι το οποίο επανειλημμένως έχω πει: Η μετατροπή των δύο αστυνομικών σχολών της Θράκης σε κέντρα φύλαξης παρανόμων μεταναστών είναι προσωρινή. Έχω χρησιμοποιήσει, μάλιστα, και την έκφραση «απολύτως προσωρινή».
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται. Και είναι χαρά μου που έχω τη δυνατότητα να σας επαναλάβω αυτή τη δέσμευση.
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω στο δεύτερο τμήμα της ερώτησής σας, όσον αφορά το ζήτημα χρήσης Εθνοφυλάκων. Είναι κάτι το οποίο το είδα στην ερώτησή σας. Ζήτησα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου να έχουν μία εισήγηση επί του θέματος -εάν είναι εφικτό- και τι σημαίνει βεβαίως και για τη φύλαξη και για το κόστος και για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του κόστους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα Ταμεία τα οποία χρηματοδοτούν όλη αυτή την προσπάθεια κατά το ποσοστό τους. Ελπίζω ότι σε εύλογο χρόνο θα έχω τη δυνατότητα να σας απαντήσω.
Ελπίζω η διαβεβαίωσή μου για τα θέματα των σχολών να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει προς την κοινωνία της Θράκης, προς την οποία θέλω να πω και το εξής: Ο αριθμός των αστυφυλάκων, οι οποίοι θα προσληφθούν φέτος, είναι εξαιρετικά χαμηλός εξαιτίας των γενικών μέτρων. Κατά συνέπεια, η δυνατότητα λειτουργίας πολλών σχολών είναι μάλλον μακρινή.
Πάρα ταύτα έχω δεσμευτεί και θέλω επί τούτου να το επαναλάβω και αυτό εδώ: Αν λειτουργήσει έστω και μία σχολή, αυτή θα λειτουργήσει στη Θράκη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι γενικά επί του μεταναστευτικού και του τρόπου χειρισμού της επιχείρησης αυτής. Έχω πει επανειλημμένως -και σας κουράζω ίσως επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου- ότι κατά την άποψη της Κυβέρνησης η χώρα εβρίσκετο και βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου κινδύνου, σε κατάσταση συνολικής ανατροπής της κοινωνικής δομής από το μεταναστευτικό.
Η προσπάθεια, η οποία αναλήφθηκε είναι μεγάλη. Ξέρω ότι σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας δεν είναι δημοφιλής, το καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά. Από την άλλη μεριά όμως θέλω να διακηρύξω την κυβερνητική βούληση και την προσωπική μου βούληση και να δηλώσω ότι δεν έχει την παραμικρή έννοια να παραμένει κανείς Υπουργός στο συγκεκριμένο Υπουργείο εάν δεν υπηρετεί μια συγκεκριμένη πολιτική επίλυσης αυτού του ζητήματος. Άγνοια του ζητήματος αυτού στη συγκεκριμένη φάση συνιστά πραγματικά εθελοτυφλία σε μέγα κίνδυνο για τη χώρα και την κοινωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο κ. Ντόλιος, έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Με θετικό τρόπο άκουσα την επαναδέσμευση του Υπουργού για το ότι το κλείσιμο των σχολών αστυφυλάκων είναι προσωρινό. Νομίζω, όμως, κύριε Υπουργέ, ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια δέσμευση σας εάν λειτουργήσει μια σχολή. Μια σχολή θα λειτουργήσει έτσι και αλλιώς. Τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά θα υπάρξει ένας αριθμός φοιτητών. Αυτή η σχολή εάν είναι μια μπορεί να είναι το Διδυμότειχο και ζητώ τη δέσμευσή σας τώρα στη Βουλή. Εάν υπάρξει δεύτερη νομίζω ότι με μια μετακίνηση προς…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Εάν υπάρξει μια, δεν θα είναι το Διδυμότειχο, θα είναι μια άλλη σχολή της Θράκης. Εντάξει;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Της Θράκης;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Της Θράκης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Γιατί δεν θα είναι το Διδυμότειχο;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Εάν υπάρξει μια μου είπατε. Θα προσπαθήσουμε να υπάρξουν και άλλες. Με συγχωρείτε που σας διέκοψα, αλλά για να κλείνουμε το θέμα, να μην μένουν θέματα ανοιχτά. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, μου διέφυγε ότι δεν διεξάγουμε αυτόν το διάλογο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Γιατί βάζω το θέμα έτσι; Γιατί θεωρώ ότι η ακαδημαϊκή…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Μου είπατε εάν υπάρξει μια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Ναι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Εάν υπάρξει μια θα είναι στη Θράκη και δεν θα είναι το Διδυμότειχο. Κάνουμε προσπάθειες να υπάρξουν παραπάνω από μια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Επιτρέψτε μου τότε μιας και κάνουμε το διάλογο να σας πω το εξής. Εάν υπάρχει μια δεν μπορεί να ξεκινήσει φυσιολογικά η ακαδημαϊκή χρονιά. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν πρόκειται να αδειάσουν οι σχολές αστυφυλάκων Κομοτηνής και Ξάνθης έγκαιρα έτσι ώστε να αρχίσει έγκαιρα η ακαδημαϊκή χρονιά, γι’ αυτό και σας είπα ότι αν υπάρξει μια πρέπει να είναι το Διδυμότειχο. Ελπίζω και πιστεύω ότι δεν θα είναι οι νέοι αστυφύλακες λιγότεροι από 500, επομένως δεν θα είναι μια. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα που θέλω να θέσω.
Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να θέσω, για να το ακούσει και η Εθνική Αντιπροσωπεία γιατί θα συνεχιστεί και η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα στην Επιτροπή ή στην Ολομέλεια, είναι με ποια λογική επιλέγονται περιοχές για τη χωροθέτηση κέντρων φύλαξης. Εάν γίνει η απέλαση των παράνομων μεταναστών κάποια στιγμή, σε κάποιες εβδομάδες ελπίζω, τότε οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει από τη Θράκη να ξαναμπούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν στους τόπους αναχώρησής τους. Επομένως, ένα κριτήριο θα μπορούσε να είναι -και πρέπει να είναι, λογικό μου φαίνεται- ότι τα κέντρα φύλαξης θα πρέπει να χωροθετούνται κοντά στους τόπους αναχώρησης, απέλασης εθελοντικής ή μη των παράνομων μεταναστών.
Το άλλο ζήτημα το οποίο υπάρχει είναι οι χώροι υποδοχής. Εδώ μιας και χαλαρώσαμε λίγο με την παρέμβασή σας τη διαδικασία, κύριε Πρόεδρε και επιτρέψτε μου, είναι ότι υπάρχει το φυλάκιο, το οποίο λειτουργεί όπως λειτουργεί. Έχει παρθεί μια απόφαση για επέκτασή του. Δεν είναι διευκρινισμένο εάν η επέκταση αυτή αφορά συγκεκριμένα ένα κέντρο που θα το ονομάζουμε κέντρο υποδοχής ή εάν θα μεγαλώσει το φυλάκιο και θα είναι κέντρο φύλαξης.
Αυτά είναι ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία για πολλούς και διαφόρους λόγους τους οποίους δεν έχω τη δυνατότητα να αναπτύξω σ’ αυτήν μου την ερώτηση.
Κλείνοντας, κρατάω με πολύ θετικό τρόπο το γεγονός ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση θα εξετάσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης ντόπιου προσωπικού για τη φύλαξη των συνόρων. Επαναφέρω ένα ζήτημα, το οποίο λέει ότι τη στιγμή που μετακινούνται με απόσπαση τόσες εκατοντάδες άνθρωποι εγώ προτείνω ως σκέψη να μετακινηθούν επί μονίμου βάσεως αστυφύλακες από τον Έβρο που υπηρετούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα και βεβαίως με μια αναπτυγμένη αίσθηση καθήκοντος, η οποία προκύπτει από την ευαισθησία καταγωγής τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη): Κύριε συνάδελφε, αφού ζητήσω και πάλι συγνώμη που σας διέκοψα πριν, λέω «ναι» στο τελευταίο που είπατε. Έχει δοθεί η σχετική εντολή, αν υπάρχουν αστυνομικοί από τον Έβρο που επιθυμούν να πάνε επάνω και να υπηρετήσουν, αυτό θα γίνει.
Ως προς το θέμα της προηγούμενης ερώτησής σας, αν το φυλάκιο θα είναι κέντρο πρώτης υποδοχής ή κέντρο φύλαξης, σας απαντώ ότι θα είναι κέντρο πρώτης υποδοχής. Και επίσης, σας απαντώ ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου δεν είναι να υπάρξουν στο Νομό Έβρου κέντρα φύλαξης, κέντρα φιλοξενίας. Ο σχεδιασμός για το Νομό Έβρου είναι να υπάρχουν κέντρα πρώτης υποδοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.