Η διόγκωση του μεταναστευτικού προβλήματος και η εμφάνιση διαρκώς
νέων εστιών δημιουργίας πολυπληθούς προσφυγικού πληθυσμού όπως στη
Συρία, πειθανάγκασε τα μέλη της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής να προβεί
στην κατ’ εξαίρεση έγκριση χρηματικής ενίσχυσης της Ελλάδας με το ποσό
των 9.000.000 ευρώ.
Το κονδύλι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στις δράσεις και στις
πρωτοβουλίες ανακοπής της παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο, ενώ όπως
σημειώνεται, εκπονείται μελέτη προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και το
σχέδιο ανάσχεσης των ροών και για τη νησιωτική χώρα.Το κονδύλι αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στις δράσεις και στις
Μάλιστα, προκειμένου να ελαστικοποιηθούν οι διαδικασίες έγκρισης κι εκταμίευσης, τα ευρωπαϊκά ταμεία αρωγής για το μεταναστευτικό ζήτημα πρόκειται από τέσσερα να συγχωνευτούν σε δύο, ενώ στην χώρα μας, η δικαιοδοσία από πολυδιασπασμένη όπως είναι σήμερα αναμένεται να υπαχθεί σε μία διαχειριστική αρχή.
Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να συσταθούν τα ταμεία Μετανάστευσης και Ασύλου τα οποία θ’ αντικαταστήσουν τα ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφής που συσχετίζονται σ’ επίπεδο διαχειριστικής δικαιοδοσίας με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το ταμείο … που υπάγεται στο Εσωτερικών και το ταμείο Προσφύγων που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι σε κάθε σύσκεψη τους τελευταίους μήνες γίνεται μνεία στο πρόβλημα που συσσωρεύεται στη Συρία. Πρόκειται για πρόσφυγες με διαβατήρια και όχι παράνομους, για τους οποίους υπάρχει πρόβλεψη παροχής ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους.
Στο πλαίσιο αυτό καθαυτό καταρτίστηκε το σχέδιο «Ιώνη» από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που παρουσίασε τη Δευτέρα ο κ. Δένδιας στον πρωθυπουργό, και που μεταξύ άλλων προβλέπει τη διεθνή έκκληση για τη δημιουργία στην Ελλάδα προσφυγικού καταυλισμού σε χώρο και συντεταγμένες που ήδη έχουν χωροθετηθεί επί χάρτου αλλά δεν προσδιορίζονται.
Όπως δε σημειώνεται, αυτός είναι και ο λόγος της εμπλοκής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην … τριμερή κυβερνητική ομάδα που έχει αναλάβει τη διαχείριση του προβλήματος, δεδομένου ότι ο Στρατός έχει τα μέσα και την εμπειρία στις ανθρωπιστικές κρίσεις. Έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες σκηνές, τρόφιμα και κουβέρτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.