Δευτέρα, 29 Απρίλιος 2013
Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» της ΝΕΤ
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα και καλημέρα στους τηλεθεατές σας.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ήσασταν στις ΗΠΑ και στην συνέντευξη σας εκεί στο CNN εκφράσατε την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Είπα ότι αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι, νομίζω, είναι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν και επίσης έχουμε την ελπίδα, η οποία δεν είναι αβάσιμη αλλά βασίζεται στα στοιχεία που υπάρχουν, ότι θα έχουμε ένα καινούριο ρεκόρ αφίξεων και θα περάσουμε τα 17 εκατομμύρια. Προφανώς επειδή ο τουρισμός λειτουργεί με σημαντικούς αυξητικούς συντελεστές για τα αποτελέσματα σε όλη την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, αυτό θα λειτουργήσει σαν σημάδι ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Βλέπετε δηλαδή φως στο τούνελ;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία σιγά-σιγά βλέπει φως στο τούνελ. Δεν ισχυρίζομαι προς θεού ότι βρισκόμαστε σε μια λαμπρή πραγματικότητα στην οποία όλα είναι εύκολα και καλά. Αλλά ότι εν πάση περιπτώσει βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι τα αισιόδοξα ερεθίσματα είναι πολύ περισσότερα από τα απαισιόδοξα.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Τώρα στις ΗΠΑ και στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ελληνικής πολιτείας με τις αμερικανικές αρχές, συζητήσατε για συνεργασία και αναφερθήκατε μάλιστα σε δηλώσεις σας για συνεργασία σε προκλήσεις που θα έρθουν. Σε τι αναφέρεστε; Ποιες είναι οι προκλήσεις που βλέπετε ότι θα έρθουν;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα σας είμαι σαφής. Γιατί πήγα; Γιατί το ζήτησα και γιατί μίλησα με το FBI . Το ευρύτερο περιβάλλον της χώρας είναι περιβάλλον τελείως ασταθές. Είτε κοιτάξει κανείς τη Βόρεια Αφρική, είτε κοιτάξει κανείς την υποσαχάρια και κεντρική Αφρική είτε κοιτάξει κανείς την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είτε κοιτάξει κανείς την περιοχή της κεντρικής Ασίας, έχουμε από παντού δείγματα μεγάλης αστάθειας, τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που μας δείχνει ότι θα θεραπευτούν σύντομα. Αντίθετα αυτό που βλέπουμε είναι μια κατάσταση επιδεινούμενη. Από αυτές όλες τις περιοχές κανείς πρέπει να αναμένει πηγές κινδύνου. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τη σύγχρονη τεχνογνωσία η οποία θα επιτρέψει στα σώματα ασφαλείας της να ανταποκριθούν σε αυτές τις πιθανές προκλήσεις. Γι’ αυτό λοιπόν αφενός μεν πρέπει να αλλάξει τα οργανωτικά τους ζητήματα. Αυτό το κάνουμε ήδη με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης συνολικά της ΕΛ.ΑΣ, με το σχετικό νομοθέτημα που θα κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Και από την άλλη με την απόκτηση τεχνογνωσίας, από εκεί που αυτή η τεχνογνωσία υπάρχει. Η Νέα Υόρκη έχει ένα παράδειγμα τέτοιο, αφενός μεν με τη μεγάλη αναδιάρθρωση της δικής της αστυνομίας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας επί της εποχής Τζουλιάνι και αφετέρου με την πολύ μεγάλη παρουσία του FBI στα άδυτα της τρομοκρατίας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτά λοιπόν τα δύο προσπάθησα να ζητήσω, για να μπορέσουμε να έχουμε και εμείς την τεχνογνωσία στην Ελλάδα.
Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Στην συνέντευξη Υπουργέ, που δώσατε στη Ν. Υόρκη αναφερθήκατε στην ανάγκη συμφωνίας όλων των κομμάτων για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Και γενικότερα μιλήσατε για την ανάγκη να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Δεν χρειάζεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και είναι κάτι το οποίο συζητάμε και θα το δούμε αμέσως μετά το Πάσχα. Θα ήταν ευχής έργο αλλά δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχει η γενική συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Και εξηγούμαι, τι εννοώ. Δεν μπορεί μια διαδήλωση 30 ατόμων να κλείνει το κέντρο της Αθήνας. Εγώ δεν λέω να μην διαδηλώσουνε, για να είμαστε συνεννοημένοι. Υπάρχει όμως επαρκής χώρος στο οδόστρωμα για να διαδηλώσουν και οι 30, 40, 50, 60, 70 διαδηλωτές και για να μπορεί ο κόσμος να πάει στη δουλειά του και για να μπορούν να δουλέψουν τα μαγαζιά και να μπορούν να δουλέψουν οι επιχειρήσεις. Γιατί περνάμε μια οικονομική κρίση και αυτός ο οποίος κρατάει μια μικρή επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας στη δική μου συνείδηση πρέπει να σας πω είναι ένας ήρωας σήμερα. Είναι ένας άνθρωπος στον οποίο πρέπει να σταθούμε δίπλα του. Όχι και να του κάνουμε την ζωή «πατίνι» με το να κλείνουμε τους δρόμους.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ και πως θα το διασφαλίσετε αυτό; Η αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως γνωρίζετε έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Οι διαδηλωτές ζητούν ένα συγκεκριμένο χώρο, λένε περίπου πάνω κάτω πως θα είναι, το ίδιο πλαίσιο σκοπεύετε να βάλετε και εδώ;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς το ίδιο πλαίσιο που περιγράψατε μπορεί να συζητηθεί και εύκολα κατά την δική μου κρίση να εφαρμοστεί και μάλιστα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό. Για να το ξεκαθαρίσω, για να μην πάμε σε υψηλούς τόνους, δεν μιλάω για εκδηλώσεις που οργανώνουν τριτοβάθμιοι συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η ΓΣΕΕ ή η ΑΔΕΔΥ παραδείγματος χάρη, όπως οι εκδηλώσεις για τη Πρωτομαγιά μεθαύριο. Μιλώ για μικρές διαδηλώσεις που οργανώνουν όχι οι τριτοβάθμιοι φορείς και οι οποίες χωρίς ο αριθμός των συμμετεχόντων να δικαιολογείται, κλείνουν κέντρο της Πρωτεύουσας.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Αυτό όμως κύριε Υπουργέ ποιος θα το καθορίζει;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα το καθορίζει όποιος κάνει την εκδήλωση, η αστυνομική αρχή θα βλέπει αν επιβεβαιώνεται ή δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του οργανωτή.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και των ανταλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, αναφερθήκατε στην ίδια συνέντευξη σας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην αλλαγή και του τρόπου ενδεχομένως εμπλοκής των αστυνομικών αρχών σε καταστάσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Τι σκοπεύετε να αλλάξετε;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Αυτό έχει να κάνει με τις επιχειρησιακές μεθόδους της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολη και αυτό που προσπάθησα να πω στους Αμερικανούς, στο αμερικανικό ακροατήριο, είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής που μπορούν να την επισκεφτούν χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο. Μιλώντας όμως μεταξύ μας ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει πάρα πολύ ισχυρή εγκληματικότητα, βαρύτατα οπλισμένη. Δυσανάλογα οπλισμένη, αν θέλετε, με τον οπλισμό του μέσου αστυνομικού που απλώς έχει ένα περίστροφο. Εκεί λοιπόν πρέπει να επεκτείνουμε το καθεστώς ειδικών ομάδων με βαρύ οπλισμό και ταχεία δυνατότητα επέμβασης για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα. Όπως πάντα, έτσι και εδώ ερχόμαστε να θεραπεύσουμε πράγματα που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ήδη υπάρχουν. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αυτό για ποιο λόγο; Όχι για χάρη της Ελληνικής Αστυνομίας, για χάρη του αγαθού της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη.
Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Δηλαδή Υπουργέ θα έχουμε μια ομάδα η οποία θα εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό το ζήτημα. Γιατί βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι κυκλοφορούν αστυνομικοί στους δρόμους, που πληρώνονται βέβαια με πολύ χαμηλό μισθό και οι οποίοι αντιμετωπίζουν την αυξημένη εγκληματικότητα που λέτε και πολλές φορές έχουμε δει και άσχημη κατάληξη.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Μιας και είπατε για τους μισθούς, εγώ θέλω να πω ότι ο Έλληνας αστυνομικός, η γυναίκα και ο άνδρας που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία σήμερα είναι ήρωες. Εάν υπολογίσετε, αν βάλατε στην ζυγαριά το τι παίρνουν σε σχέση με το τι καλούνται να αποδώσουν στην ελληνική κοινωνία σαν αγαθό ασφάλειας. Η Ελληνική Αστυνομία από το ΄84 μέχρι σήμερα έχει θρηνήσει 123 θύματα στο καθήκον. Καμιά άλλη ομάδα πληθυσμού δεν έχει χάσει αυτό τον αριθμό στελεχών της στην εκτέλεση του καθήκοντός της. Ούτε καν η Πολεμική Αεροπορία η οποία επιχειρεί κάθε μέρα και όλη την μέρα. Από κει και πέρα τι λέμε; Λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες βαριά οπλισμένες γρήγορης επέμβασης, ομάδες που θα ασχολούνται ειδικά με αυτό το αντικείμενο, την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας. Είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το ανεχτεί, δεν μπορεί να μείνει άοπλη απέναντι στην βαριά εγκληματικότητα, πρέπει να οργανωθούμε και να το αντιμετωπίσουμε.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Μάλιστα. Τώρα σχετικά με την εγκληματικότητα, έχουν γίνει βήματα στο κέντρο της Αθήνας και αυτό μπορεί να το δει ο καθένας, αντίθετα έχουμε έξαρση σε μεγάλες πόλεις. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πάτρα κύριε Υπουργέ.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Στην Πάτρα διαλευκάνθηκαν οι δολοφονίες και από ότι γνωρίζω οι ύποπτοι, γιατί δεν δικαιούμαι να πω οι ένοχοι, έχουν ήδη συλληφθεί. Επίσης, επιτρέψτε μου να σας πω, παρότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και σας ευχαριστώ που αναγνωρίσατε την τεράστια πρόοδο στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο της Αθήνας έχουμε υποδεκαπλασσιασμό, ίσως και υποδεκαεξαπλασσιασμό της εγκληματικότητας. Όμως πράγματι οι προκλήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν. Πρέπει να σας πω ότι και εκεί η κατάσταση είναι βελτιωμένη, οι τάσεις είναι μειωτικές. Πρέπει και εκεί να επεκταθεί η προσπάθεια. Αλλά ξέρετε κανείς δεν είναι μάγος, και πάντως δεν είμαι εγώ. Τα πράγματα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη και μάλιστα δεν γίνονται χωρίς πόρους, με λιγότερο προσωπικό, με χαμηλούς μισθούς, χωρίς τεχνικά μέσα, χωρίς χρήματα για βενζίνη, χωρίς χρήματα για λάστιχα, χωρίς καινούργια περιπολικά. Ζητούνται ίσως, φοβούμαι, θαύματα από ορισμένους τομείς της κοινωνίας. Παρά ταύτα οι άνθρωποι αυτοί, οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται σε μια τεράστια προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε μια βελτιωμένη πραγματικότητα.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Τώρα, για να δούμε κύριε Υπουργέ κάτι άλλο ενόψει του καλοκαιριού. Αναμένεται το σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Αυτό το οποίο αναμένεται είναι το ολοκληρωμένο νέο σύστημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Δηλαδή τα νέα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, η νέα Αρχή Πρώτης Υποδοχής, η νέα Υπηρεσία Ασύλου, η νέα Υπηρεσία Προσφυγών, και επίσης η όλη διαδικασία των επιστροφών σε μία ολοκληρωμένη μορφή. Μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, θα έχουμε τα εγκαίνια της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, έρχεται η επίτροπος η κυρία Μάλμστρομ να επιθεωρήσει το τι έχουμε κάνει στις 15 Μαΐου. Νομίζω ότι είμαστε σε φάση να δείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη, ότι η Ελλάδα εν πάση περιπτώσει έχει καταφέρει να έχει το πιο σύγχρονο μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Σχετικά με το άσυλο κύριε Υπουργέ, θα είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Δε μιλώ για τη νομοθετική αντιμετώπιση του ασύλου. Δεν θα αλλάξει το πλαίσιο, μιλάω για τις διαδικασίες ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων ασύλου. Δηλαδή μέχρι τώρα η Ελλάδα χρωστάει πάρα πολλές αποφάσεις στο άσυλο. Έρχονταν ο κάθε ένας, υπέβαλε μια αίτηση ασύλου και εκμεταλλευόταν το μεγάλο διάστημα μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του για να μένει στην Ελλάδα με τα γνωστά χαρτάκια. Αυτό το παραμύθι θα τελειώσει.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μας λέτε λοιπόν.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Όχι μόνο. Επίσης θα αποαστυνομικοποιηθούν, δηλαδή θα δικάζονται από πολίτες, ώστε να μη δεχόμαστε τις γνωστές παρατηρήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς ότι δε προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.τ.λ.
Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Τι εννοείτε από τους πολίτες;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Από υπηρεσίες που στελεχώνονται από πολίτες, όχι από αστυνομικούς. Με το παλιό καθεστώς ο πρώτος βαθμός δικαζόταν από αστυνομικούς. Τώρα θα δικάζεται από πολίτες. Από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση από την Ελληνική Αστυνομία. Η νέα Υπηρεσία Ασύλου είναι μια υπηρεσία που δεν έχει σχέση με την Ελληνική Αστυνομία, ανήκει απλώς διοικητικά στο ίδιο Υπουργείο.
Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Η επιλογή πως θα γίνεται αυτών των πολιτών; Έχει σημασία τώρα αυτό, γιατί ο ξέρετε έχουμε και μια έξαρση στη χώρα μας ακροδεξιών φαινομένων.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο προηγούμενο των ημερών μου με το οποίο υποβάλλονται κατάλογοι ατόμων από τα Ηνωμένα Έθνη από τη μια πλευρά και από Μ.Κ.Ο από την άλλη και ένα άτομο το οποίο ορίζεται από το Υπουργείο και έτσι δημιουργείται η Επιτροπή. Αυτό όμως είναι προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς. Δεν είναι νομοθέτημα των ημερών μας, είχε συνομολογηθεί με την Ε.Ε πριν αναλάβω εγώ.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ, ο συνάδελφος ο Σταύρος ο Λυγερός θέλει να σας υποβάλλει ένα ερώτημα.
Δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός: Κύριε Υπουργέ, επειδή κάναμε συζήτηση πριν βγείτε στον αέρα για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Όποιος πάει σε μια αστυνομική υπηρεσία διαπιστώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αστυνομικών ασχολούνται με διοικητικά καθήκοντα.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο.
Δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός: Πραγματικά όταν βλέπει κανείς τις ανάγκες για αστυνόμευση δε καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί να μετακινηθεί διοικητικό προσωπικό που λιμνάζει σε άλλες υπηρεσίες, έτσι ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί και να κάνουν αστυνομικό έργο, αντί να τους βλέπουμε να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής και δε ξέρω εγώ τι άλλη εργασία ρουτίνας, που θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ένας πολίτης. Αυτό είναι τόσο απλό που μπορεί να γίνει και προσωπικά εγώ το υποστηρίζω εδώ και χρόνια. Αλλά σας άκουσα να το λέτε και εσείς πριν από μερικούς μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα όμως.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα σας απαντήσω, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα καθόσον με αφορά, γιατί στο ευρύτερο ερώτημα συνομολογώ πως έχετε απόλυτο δίκιο. Εμείς αυτό που έχουμε κάνει είναι μία μελέτη υποδοχής. Δηλαδή έχουμε εξατομικεύσει 4.500 θέσεις οι οποίες μπορούν να πληρωθούν με προσωπικό εκτός της ΕΛ.ΑΣ, δηλαδή με άτομα από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και που περισσεύουν. Και τα οποία εφόσον μας δοθούν θα απελευθερώσουν ισάριθμους αστυνομικούς για αστυνομικό έργο. Αυτό ήδη έχει γίνει, έχει εξατομικευτεί, έχουμε δηλώσει τα συμπεράσματα μας, δηλαδή έχουμε πει ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε 4.500 άτομα. Και επίσης στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. θα καταργήσουμε επίπεδα διοίκησης και μια σειρά από θέσεις και διαδικασίες και οργανικές μονάδες για να ελευθερώσουμε προσωπικό. Πιστεύω λοιπόν ότι από τη πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. και αυτού του Υπουργείου μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε κάνει ό,τι εξαρτάται από εμάς. Και έχουμε ήδη κάνει ότι αφορά την υποδοχή από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Από εκεί και πέρα ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας, όταν είναι έτοιμος να μας δώσει τα άτομα, μακάρι να τα δώσει. Από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση από την Χριστίνα Κοραή.
Δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή : Κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φάνηκε πραγματικά να αιφνιδιάζεται από αυτό το οποίο συνέβαινε στη Μανωλάδα. Επί χρόνια, όλη η τοπική κοινωνία ήξερε και υποθέτω και οι αρχές τι γινόταν με αυτούς τους εκατοντάδες παράνομους μετανάστες τους οποίους εκμεταλλεύονταν και οι οποίοι ζούσαν και σε άθλιες συνθήκες και για λόγους υγιεινής της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή το ερώτημα μου είναι, όταν τέτοιες πηγές τέτοιες εστίες αιφνιδιάζουν την Ηγεσία, πως θα αντιμετωπίσει το μικρότερο πρόβλημα που υπάρχει;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Σαφές το ερώτημα, σαφής και η απάντηση. Η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι εδώ και δέκα ημέρες δεν είχε αρμοδιότητα ελέγχου παραβάσεων αυτής τη μορφής. Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη υπήρξε μετά από αίτημα του συνάδελφου Υπουργού Εργασίας, του κυρίου Γιάννη Βρούτση, σε μένα. Με αποδοχή του αιτήματος και νομοθέτησή του μόλις τη προηγουμένη εβδομάδα. Μάλιστα, τη στιγμή που συνέβη το θέμα της Μανωλάδας, εκείνη τη στιγμή ήταν ο σχετικός νόμος για υπογραφή στο κ. Παπούλια. Η πράξη δημοσιεύτηκε και έδωσε το δικαίωμα στην ΕΛ.ΑΣ. με τα γνωστά αποτελέσματα. Όπως ξέρετε ήδη, οι τρεις ένοχοι και ο ιδιοκτήτης βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Άρα, ως προς το ερώτημά σας νομίζω ότι απάντησα.
Δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή : Νομοθετικά ναι.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Όχι νομοθετικά, ουσιαστικά. Διότι αν δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη δε σου δίνετε καμία δυνατότητα να επέμβεις. Δηλαδή όλο αυτό το θέμα ανήκε στην αρμοδιότητα της Επιθεώρησης Εργασίας, όχι στην ΕΛ.ΑΣ. Ζήτησε βοήθεια το Υπουργείο Εργασίας. Αν με ρωτάτε αν αυτοί οι άνθρωποι για μόνο το λόγο της παρανομίας θα διωχτούν από την Ελλάδα, η απάντηση είναι όχι, δεν θα διωχτούν. Από εκεί και πέρα τώρα, στα ευρύτερα θέματα, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ολιγωρία σε Τμήμα το οποίο θα μπορούσε ήδη να είχε κάνει κάτι από πριν. Σας διαβεβαιώ ότι γίνεται ήδη έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και εφόσον η έρευνα αυτή καταλήξει και αποδοθούν οι ευθύνες θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ολιγωρία τοπικών αστυνομικών - οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα ανέχονται η συναλλάσσονται με απαράδεκτες καταστάσεις - σε οποιαδήποτε περιοχή να γίνει ανεκτή.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλημέρα στους συνομιλητές σας, καλημέρα και στους ακροατές σας .
Αναδημοσίευση από: http://www.minocp.gov.gr
Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπουργού
Πηγή video:
http://www.youtube.com/watch?v=paUCyk7Lpu4
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Καλημέρα σας κύριε Υπουργέ.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα και καλημέρα στους τηλεθεατές σας.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ήσασταν στις ΗΠΑ και στην συνέντευξη σας εκεί στο CNN εκφράσατε την πεποίθηση ότι το καλοκαίρι θα έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Είπα ότι αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι, νομίζω, είναι ότι θα έχουμε μια εξαιρετική τουριστική σεζόν και επίσης έχουμε την ελπίδα, η οποία δεν είναι αβάσιμη αλλά βασίζεται στα στοιχεία που υπάρχουν, ότι θα έχουμε ένα καινούριο ρεκόρ αφίξεων και θα περάσουμε τα 17 εκατομμύρια. Προφανώς επειδή ο τουρισμός λειτουργεί με σημαντικούς αυξητικούς συντελεστές για τα αποτελέσματα σε όλη την ευρύτερη ελληνική κοινωνία, αυτό θα λειτουργήσει σαν σημάδι ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Βλέπετε δηλαδή φως στο τούνελ;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία σιγά-σιγά βλέπει φως στο τούνελ. Δεν ισχυρίζομαι προς θεού ότι βρισκόμαστε σε μια λαμπρή πραγματικότητα στην οποία όλα είναι εύκολα και καλά. Αλλά ότι εν πάση περιπτώσει βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι τα αισιόδοξα ερεθίσματα είναι πολύ περισσότερα από τα απαισιόδοξα.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Τώρα στις ΗΠΑ και στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ελληνικής πολιτείας με τις αμερικανικές αρχές, συζητήσατε για συνεργασία και αναφερθήκατε μάλιστα σε δηλώσεις σας για συνεργασία σε προκλήσεις που θα έρθουν. Σε τι αναφέρεστε; Ποιες είναι οι προκλήσεις που βλέπετε ότι θα έρθουν;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα σας είμαι σαφής. Γιατί πήγα; Γιατί το ζήτησα και γιατί μίλησα με το FBI . Το ευρύτερο περιβάλλον της χώρας είναι περιβάλλον τελείως ασταθές. Είτε κοιτάξει κανείς τη Βόρεια Αφρική, είτε κοιτάξει κανείς την υποσαχάρια και κεντρική Αφρική είτε κοιτάξει κανείς την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είτε κοιτάξει κανείς την περιοχή της κεντρικής Ασίας, έχουμε από παντού δείγματα μεγάλης αστάθειας, τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που μας δείχνει ότι θα θεραπευτούν σύντομα. Αντίθετα αυτό που βλέπουμε είναι μια κατάσταση επιδεινούμενη. Από αυτές όλες τις περιοχές κανείς πρέπει να αναμένει πηγές κινδύνου. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τη σύγχρονη τεχνογνωσία η οποία θα επιτρέψει στα σώματα ασφαλείας της να ανταποκριθούν σε αυτές τις πιθανές προκλήσεις. Γι’ αυτό λοιπόν αφενός μεν πρέπει να αλλάξει τα οργανωτικά τους ζητήματα. Αυτό το κάνουμε ήδη με την προσπάθεια αναδιοργάνωσης συνολικά της ΕΛ.ΑΣ, με το σχετικό νομοθέτημα που θα κατατεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Και από την άλλη με την απόκτηση τεχνογνωσίας, από εκεί που αυτή η τεχνογνωσία υπάρχει. Η Νέα Υόρκη έχει ένα παράδειγμα τέτοιο, αφενός μεν με τη μεγάλη αναδιάρθρωση της δικής της αστυνομίας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας επί της εποχής Τζουλιάνι και αφετέρου με την πολύ μεγάλη παρουσία του FBI στα άδυτα της τρομοκρατίας μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτά λοιπόν τα δύο προσπάθησα να ζητήσω, για να μπορέσουμε να έχουμε και εμείς την τεχνογνωσία στην Ελλάδα.
Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Στην συνέντευξη Υπουργέ, που δώσατε στη Ν. Υόρκη αναφερθήκατε στην ανάγκη συμφωνίας όλων των κομμάτων για τον περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Και γενικότερα μιλήσατε για την ανάγκη να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Δεν χρειάζεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και είναι κάτι το οποίο συζητάμε και θα το δούμε αμέσως μετά το Πάσχα. Θα ήταν ευχής έργο αλλά δεν είναι απαραίτητο. Υπάρχει η γενική συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Και εξηγούμαι, τι εννοώ. Δεν μπορεί μια διαδήλωση 30 ατόμων να κλείνει το κέντρο της Αθήνας. Εγώ δεν λέω να μην διαδηλώσουνε, για να είμαστε συνεννοημένοι. Υπάρχει όμως επαρκής χώρος στο οδόστρωμα για να διαδηλώσουν και οι 30, 40, 50, 60, 70 διαδηλωτές και για να μπορεί ο κόσμος να πάει στη δουλειά του και για να μπορούν να δουλέψουν τα μαγαζιά και να μπορούν να δουλέψουν οι επιχειρήσεις. Γιατί περνάμε μια οικονομική κρίση και αυτός ο οποίος κρατάει μια μικρή επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας στη δική μου συνείδηση πρέπει να σας πω είναι ένας ήρωας σήμερα. Είναι ένας άνθρωπος στον οποίο πρέπει να σταθούμε δίπλα του. Όχι και να του κάνουμε την ζωή «πατίνι» με το να κλείνουμε τους δρόμους.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ και πως θα το διασφαλίσετε αυτό; Η αστυνομία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως γνωρίζετε έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία. Οι διαδηλωτές ζητούν ένα συγκεκριμένο χώρο, λένε περίπου πάνω κάτω πως θα είναι, το ίδιο πλαίσιο σκοπεύετε να βάλετε και εδώ;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς το ίδιο πλαίσιο που περιγράψατε μπορεί να συζητηθεί και εύκολα κατά την δική μου κρίση να εφαρμοστεί και μάλιστα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό. Για να το ξεκαθαρίσω, για να μην πάμε σε υψηλούς τόνους, δεν μιλάω για εκδηλώσεις που οργανώνουν τριτοβάθμιοι συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η ΓΣΕΕ ή η ΑΔΕΔΥ παραδείγματος χάρη, όπως οι εκδηλώσεις για τη Πρωτομαγιά μεθαύριο. Μιλώ για μικρές διαδηλώσεις που οργανώνουν όχι οι τριτοβάθμιοι φορείς και οι οποίες χωρίς ο αριθμός των συμμετεχόντων να δικαιολογείται, κλείνουν κέντρο της Πρωτεύουσας.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Αυτό όμως κύριε Υπουργέ ποιος θα το καθορίζει;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα το καθορίζει όποιος κάνει την εκδήλωση, η αστυνομική αρχή θα βλέπει αν επιβεβαιώνεται ή δεν επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του οργανωτή.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και των ανταλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, αναφερθήκατε στην ίδια συνέντευξη σας στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην αλλαγή και του τρόπου ενδεχομένως εμπλοκής των αστυνομικών αρχών σε καταστάσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Τι σκοπεύετε να αλλάξετε;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Αυτό έχει να κάνει με τις επιχειρησιακές μεθόδους της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε μια πραγματικότητα πάρα πολύ δύσκολη και αυτό που προσπάθησα να πω στους Αμερικανούς, στο αμερικανικό ακροατήριο, είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ασφαλής που μπορούν να την επισκεφτούν χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο. Μιλώντας όμως μεταξύ μας ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει πάρα πολύ ισχυρή εγκληματικότητα, βαρύτατα οπλισμένη. Δυσανάλογα οπλισμένη, αν θέλετε, με τον οπλισμό του μέσου αστυνομικού που απλώς έχει ένα περίστροφο. Εκεί λοιπόν πρέπει να επεκτείνουμε το καθεστώς ειδικών ομάδων με βαρύ οπλισμό και ταχεία δυνατότητα επέμβασης για να αντιμετωπίσουμε το έγκλημα. Όπως πάντα, έτσι και εδώ ερχόμαστε να θεραπεύσουμε πράγματα που έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που ήδη υπάρχουν. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αυτό για ποιο λόγο; Όχι για χάρη της Ελληνικής Αστυνομίας, για χάρη του αγαθού της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη.
Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Δηλαδή Υπουργέ θα έχουμε μια ομάδα η οποία θα εκπαιδευτεί ειδικά για αυτό το ζήτημα. Γιατί βλέπουμε αυτή τη στιγμή ότι κυκλοφορούν αστυνομικοί στους δρόμους, που πληρώνονται βέβαια με πολύ χαμηλό μισθό και οι οποίοι αντιμετωπίζουν την αυξημένη εγκληματικότητα που λέτε και πολλές φορές έχουμε δει και άσχημη κατάληξη.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Μιας και είπατε για τους μισθούς, εγώ θέλω να πω ότι ο Έλληνας αστυνομικός, η γυναίκα και ο άνδρας που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία σήμερα είναι ήρωες. Εάν υπολογίσετε, αν βάλατε στην ζυγαριά το τι παίρνουν σε σχέση με το τι καλούνται να αποδώσουν στην ελληνική κοινωνία σαν αγαθό ασφάλειας. Η Ελληνική Αστυνομία από το ΄84 μέχρι σήμερα έχει θρηνήσει 123 θύματα στο καθήκον. Καμιά άλλη ομάδα πληθυσμού δεν έχει χάσει αυτό τον αριθμό στελεχών της στην εκτέλεση του καθήκοντός της. Ούτε καν η Πολεμική Αεροπορία η οποία επιχειρεί κάθε μέρα και όλη την μέρα. Από κει και πέρα τι λέμε; Λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες βαριά οπλισμένες γρήγορης επέμβασης, ομάδες που θα ασχολούνται ειδικά με αυτό το αντικείμενο, την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας. Είναι κάτι το οποίο η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το ανεχτεί, δεν μπορεί να μείνει άοπλη απέναντι στην βαριά εγκληματικότητα, πρέπει να οργανωθούμε και να το αντιμετωπίσουμε.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Μάλιστα. Τώρα σχετικά με την εγκληματικότητα, έχουν γίνει βήματα στο κέντρο της Αθήνας και αυτό μπορεί να το δει ο καθένας, αντίθετα έχουμε έξαρση σε μεγάλες πόλεις. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πάτρα κύριε Υπουργέ.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Στην Πάτρα διαλευκάνθηκαν οι δολοφονίες και από ότι γνωρίζω οι ύποπτοι, γιατί δεν δικαιούμαι να πω οι ένοχοι, έχουν ήδη συλληφθεί. Επίσης, επιτρέψτε μου να σας πω, παρότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και σας ευχαριστώ που αναγνωρίσατε την τεράστια πρόοδο στο κέντρο της Αθήνας, στο κέντρο της Αθήνας έχουμε υποδεκαπλασσιασμό, ίσως και υποδεκαεξαπλασσιασμό της εγκληματικότητας. Όμως πράγματι οι προκλήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν. Πρέπει να σας πω ότι και εκεί η κατάσταση είναι βελτιωμένη, οι τάσεις είναι μειωτικές. Πρέπει και εκεί να επεκταθεί η προσπάθεια. Αλλά ξέρετε κανείς δεν είναι μάγος, και πάντως δεν είμαι εγώ. Τα πράγματα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη και μάλιστα δεν γίνονται χωρίς πόρους, με λιγότερο προσωπικό, με χαμηλούς μισθούς, χωρίς τεχνικά μέσα, χωρίς χρήματα για βενζίνη, χωρίς χρήματα για λάστιχα, χωρίς καινούργια περιπολικά. Ζητούνται ίσως, φοβούμαι, θαύματα από ορισμένους τομείς της κοινωνίας. Παρά ταύτα οι άνθρωποι αυτοί, οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται σε μια τεράστια προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει σε μια βελτιωμένη πραγματικότητα.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Τώρα, για να δούμε κύριε Υπουργέ κάτι άλλο ενόψει του καλοκαιριού. Αναμένεται το σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Αυτό το οποίο αναμένεται είναι το ολοκληρωμένο νέο σύστημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Δηλαδή τα νέα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, η νέα Αρχή Πρώτης Υποδοχής, η νέα Υπηρεσία Ασύλου, η νέα Υπηρεσία Προσφυγών, και επίσης η όλη διαδικασία των επιστροφών σε μία ολοκληρωμένη μορφή. Μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, θα έχουμε τα εγκαίνια της νέας Υπηρεσίας Ασύλου, έρχεται η επίτροπος η κυρία Μάλμστρομ να επιθεωρήσει το τι έχουμε κάνει στις 15 Μαΐου. Νομίζω ότι είμαστε σε φάση να δείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πολλά μπορούν να γίνουν ακόμη, ότι η Ελλάδα εν πάση περιπτώσει έχει καταφέρει να έχει το πιο σύγχρονο μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Σχετικά με το άσυλο κύριε Υπουργέ, θα είναι πιο αυστηρό το πλαίσιο;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Δε μιλώ για τη νομοθετική αντιμετώπιση του ασύλου. Δεν θα αλλάξει το πλαίσιο, μιλάω για τις διαδικασίες ταχείας εκδίκασης των υποθέσεων ασύλου. Δηλαδή μέχρι τώρα η Ελλάδα χρωστάει πάρα πολλές αποφάσεις στο άσυλο. Έρχονταν ο κάθε ένας, υπέβαλε μια αίτηση ασύλου και εκμεταλλευόταν το μεγάλο διάστημα μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του για να μένει στην Ελλάδα με τα γνωστά χαρτάκια. Αυτό το παραμύθι θα τελειώσει.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μας λέτε λοιπόν.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Όχι μόνο. Επίσης θα αποαστυνομικοποιηθούν, δηλαδή θα δικάζονται από πολίτες, ώστε να μη δεχόμαστε τις γνωστές παρατηρήσεις από τους διεθνείς οργανισμούς ότι δε προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.τ.λ.
Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Τι εννοείτε από τους πολίτες;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Από υπηρεσίες που στελεχώνονται από πολίτες, όχι από αστυνομικούς. Με το παλιό καθεστώς ο πρώτος βαθμός δικαζόταν από αστυνομικούς. Τώρα θα δικάζεται από πολίτες. Από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση από την Ελληνική Αστυνομία. Η νέα Υπηρεσία Ασύλου είναι μια υπηρεσία που δεν έχει σχέση με την Ελληνική Αστυνομία, ανήκει απλώς διοικητικά στο ίδιο Υπουργείο.
Δημοσιογράφος Μαρία Αλεξάκη: Η επιλογή πως θα γίνεται αυτών των πολιτών; Έχει σημασία τώρα αυτό, γιατί ο ξέρετε έχουμε και μια έξαρση στη χώρα μας ακροδεξιών φαινομένων.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο προηγούμενο των ημερών μου με το οποίο υποβάλλονται κατάλογοι ατόμων από τα Ηνωμένα Έθνη από τη μια πλευρά και από Μ.Κ.Ο από την άλλη και ένα άτομο το οποίο ορίζεται από το Υπουργείο και έτσι δημιουργείται η Επιτροπή. Αυτό όμως είναι προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς. Δεν είναι νομοθέτημα των ημερών μας, είχε συνομολογηθεί με την Ε.Ε πριν αναλάβω εγώ.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ, ο συνάδελφος ο Σταύρος ο Λυγερός θέλει να σας υποβάλλει ένα ερώτημα.
Δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός: Κύριε Υπουργέ, επειδή κάναμε συζήτηση πριν βγείτε στον αέρα για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Όποιος πάει σε μια αστυνομική υπηρεσία διαπιστώνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αστυνομικών ασχολούνται με διοικητικά καθήκοντα.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Έχετε δίκιο.
Δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός: Πραγματικά όταν βλέπει κανείς τις ανάγκες για αστυνόμευση δε καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί να μετακινηθεί διοικητικό προσωπικό που λιμνάζει σε άλλες υπηρεσίες, έτσι ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί και να κάνουν αστυνομικό έργο, αντί να τους βλέπουμε να βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής και δε ξέρω εγώ τι άλλη εργασία ρουτίνας, που θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει ένας πολίτης. Αυτό είναι τόσο απλό που μπορεί να γίνει και προσωπικά εγώ το υποστηρίζω εδώ και χρόνια. Αλλά σας άκουσα να το λέτε και εσείς πριν από μερικούς μήνες και δεν έχει γίνει τίποτα όμως.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Θα σας απαντήσω, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα καθόσον με αφορά, γιατί στο ευρύτερο ερώτημα συνομολογώ πως έχετε απόλυτο δίκιο. Εμείς αυτό που έχουμε κάνει είναι μία μελέτη υποδοχής. Δηλαδή έχουμε εξατομικεύσει 4.500 θέσεις οι οποίες μπορούν να πληρωθούν με προσωπικό εκτός της ΕΛ.ΑΣ, δηλαδή με άτομα από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και που περισσεύουν. Και τα οποία εφόσον μας δοθούν θα απελευθερώσουν ισάριθμους αστυνομικούς για αστυνομικό έργο. Αυτό ήδη έχει γίνει, έχει εξατομικευτεί, έχουμε δηλώσει τα συμπεράσματα μας, δηλαδή έχουμε πει ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε 4.500 άτομα. Και επίσης στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. θα καταργήσουμε επίπεδα διοίκησης και μια σειρά από θέσεις και διαδικασίες και οργανικές μονάδες για να ελευθερώσουμε προσωπικό. Πιστεύω λοιπόν ότι από τη πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. και αυτού του Υπουργείου μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε κάνει ό,τι εξαρτάται από εμάς. Και έχουμε ήδη κάνει ότι αφορά την υποδοχή από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Από εκεί και πέρα ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας, όταν είναι έτοιμος να μας δώσει τα άτομα, μακάρι να τα δώσει. Από το στόμα σας και στου Θεού το αυτί.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ μια τελευταία ερώτηση από την Χριστίνα Κοραή.
Δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή : Κύριε Υπουργέ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φάνηκε πραγματικά να αιφνιδιάζεται από αυτό το οποίο συνέβαινε στη Μανωλάδα. Επί χρόνια, όλη η τοπική κοινωνία ήξερε και υποθέτω και οι αρχές τι γινόταν με αυτούς τους εκατοντάδες παράνομους μετανάστες τους οποίους εκμεταλλεύονταν και οι οποίοι ζούσαν και σε άθλιες συνθήκες και για λόγους υγιεινής της τοπικής κοινωνίας. Δηλαδή το ερώτημα μου είναι, όταν τέτοιες πηγές τέτοιες εστίες αιφνιδιάζουν την Ηγεσία, πως θα αντιμετωπίσει το μικρότερο πρόβλημα που υπάρχει;
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Σαφές το ερώτημα, σαφής και η απάντηση. Η ΕΛ.ΑΣ. μέχρι εδώ και δέκα ημέρες δεν είχε αρμοδιότητα ελέγχου παραβάσεων αυτής τη μορφής. Η νομοθετική αυτή πρόβλεψη υπήρξε μετά από αίτημα του συνάδελφου Υπουργού Εργασίας, του κυρίου Γιάννη Βρούτση, σε μένα. Με αποδοχή του αιτήματος και νομοθέτησή του μόλις τη προηγουμένη εβδομάδα. Μάλιστα, τη στιγμή που συνέβη το θέμα της Μανωλάδας, εκείνη τη στιγμή ήταν ο σχετικός νόμος για υπογραφή στο κ. Παπούλια. Η πράξη δημοσιεύτηκε και έδωσε το δικαίωμα στην ΕΛ.ΑΣ. με τα γνωστά αποτελέσματα. Όπως ξέρετε ήδη, οι τρεις ένοχοι και ο ιδιοκτήτης βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Άρα, ως προς το ερώτημά σας νομίζω ότι απάντησα.
Δημοσιογράφος Χριστίνα Κοραή : Νομοθετικά ναι.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Όχι νομοθετικά, ουσιαστικά. Διότι αν δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη δε σου δίνετε καμία δυνατότητα να επέμβεις. Δηλαδή όλο αυτό το θέμα ανήκε στην αρμοδιότητα της Επιθεώρησης Εργασίας, όχι στην ΕΛ.ΑΣ. Ζήτησε βοήθεια το Υπουργείο Εργασίας. Αν με ρωτάτε αν αυτοί οι άνθρωποι για μόνο το λόγο της παρανομίας θα διωχτούν από την Ελλάδα, η απάντηση είναι όχι, δεν θα διωχτούν. Από εκεί και πέρα τώρα, στα ευρύτερα θέματα, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ολιγωρία σε Τμήμα το οποίο θα μπορούσε ήδη να είχε κάνει κάτι από πριν. Σας διαβεβαιώ ότι γίνεται ήδη έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και εφόσον η έρευνα αυτή καταλήξει και αποδοθούν οι ευθύνες θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα ολιγωρία τοπικών αστυνομικών - οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα ανέχονται η συναλλάσσονται με απαράδεκτες καταστάσεις - σε οποιαδήποτε περιοχή να γίνει ανεκτή.
Δημοσιογράφος Φάνης Παπαθανασίου: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλημέρα στους συνομιλητές σας, καλημέρα και στους ακροατές σας .
Αναδημοσίευση από: http://www.minocp.gov.gr
Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Υπουργού
Πηγή video:
http://www.youtube.com/watch?v=paUCyk7Lpu4
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.