Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Εργασίες Φθινοπωρινής συνόδου της EuroCOP στην Αθήνα 23 & 24 Οκτωβρίου 2019

Εργασίες Φθινοπωρινής συνόδου της EuroCOP στην Αθήνα 23 & 24 Οκτωβρίου 2019

Εργασίες Φθινοπωρινής συνόδου της EuroCOP στην Αθήνα 23 & 24 Οκτωβρίου
poasy
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2019
Αρ. Πρωτ.: 600/9/125στ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διήμερες εργασίες της Φθινοπωρινής συνόδου της Ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας αστυνομικών (EuroCOP), στο πλαίσιο της οποίας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, ο Αντιπρόεδρος Οικονομικών κ. Βασίλειος ΠΑΝΤΑΖΗΣ, όσο και ο εκπρόσωπός μας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της  EuroCOP, κ. Γεώργιος ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ, παρουσίασαν τις θέσεις μας για την «Στρατικοποίηση των αστυνομιών της Ευρώπης» - που ήταν και το βασικό θέμα των εργασιών, καθώς και για το μεταναστευτικό –προσφυγικό ζήτημα, το οποίο κατέστη τραγικά επίκαιρο και σχολιάστηκε από τους συνέδρους, ευθύς μόλις έγινε γνωστή χθες το μεσημέρι, η είδηση του αιφνίδιου θανάτου των 39 μεταναστών σε νταλίκα στο Έσεξ της Αγγλίας.
Το ενδιαφέρον των συνέδρων κέντρισε επίσης η έκκληση του Προέδρου της Ομοσπονδίας μας, να υιοθετηθεί στο Ψήφισμα η πρότασή μας για καταδίκη των πολεμικών συρράξεων που πέραν των καταστροφικών επιπτώσεών τους, εντείνουν τις προσφυγικές ροές προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, επιδεινώνοντας έτσι το έργο και των  αστυνομιών της Ευρώπης.
Στη συνέχεια τόνισε ότι έχουμε νεκρούς και τραυματίες εν καιρώ ειρήνης, όπως λέμε στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε έναν ιδιότυπο καθημερινό πόλεμο με τους αδίστακτους εγκληματίες και τους θρασύδειλους τρομοκράτες. Επιβάλλεται επομένως η λήψη μέτρων για την προστασία μας από τους κινδύνους που μας απειλούν. Τα ελληνικά σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Εκτός από τις πολεμικές συρράξεις, και η κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα θα επιδρά επίσης επιβαρυντικά και στο έργο των Υπηρεσιών ασφαλείας. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε με επαγγελματική συνείδηση και συνδικαλιστική υποχρέωση για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Τέλος, επισήμανε ότι οι νέες προκλήσεις, επιτάσσουν την αναζήτηση των καλύτερων δυνατών μοντέλων αστυνόμευσης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, χωρίς δογματισμούς και προσκολλήσεις σε συστήματα του παρελθόντος, ιδίως δε όταν το ευρωπαϊκό κεκτημένο λειτουργεί υπέρ της εξέλιξης του αστυνομικού θεσμού ως δημοκρατικής πολιτικής λειτουργίας που απαλλάσσεται σταδιακά από τα παλιά πρότυπα της στρατιωτικής οργάνωσης και λειτουργίας.
ο πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και την πολιτική της κυβέρνησης για τις αντιμετώπισή τους, παρουσίασε ο προσκεκλημένος της Eurocop,  Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου, κ. Πάτροκλος Β. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ο οποίος επισήμανε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της στήριξης της χώρας μας ως χώρας σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H πρόεδρος της Eurocop κα Angels BOSCH ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ευχαρίστησε την Ομοσπονδία μας για τη φιλοξενία των συνέδρων και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα υπηρεσιακά προβλήματα, στις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Έλληνας αστυνομικός. Αναγνώρισε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε για το μεταναστευτικό – προσφυγικό και τόνισε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ πρέπει να έχουν ουσιαστικό πρακτικό αποτέλεσμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται εξάλλου και θα κινούνται και στο μέλλον οι παρεμβάσεις της στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και σε όποια άλλα πολιτικά επίπεδα και κέντρα εξουσίας.
Ακολουθούν οι παρεμβάσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

        O Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος  

Παρέμβαση Προέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Κυρία Πρόεδρε,
Κύριοι σύνεδροι της Eurocop,
Καλώς ορίσατε στην Αθήνα, στην πόλη που γέννησε τη δημοκρατία και τον αστυνομικό θεσμό από αρχαιοτάτων χρόνων.
Είναι γνωστό ότι η λέξη "police" προήλθε από την ελληνική λέξη  "πολιτεία", αλλά εμείς οι Έλληνες χρησιμοποιούμε για το λειτούργημά μας τη λέξη "αστυνομία" που είναι επίσης αρχαία λέξη και προσδιόριζε από τότε τις αστυνομικές αρμοδιότητες της αγρονομίας, της αγορανομίας και της προστασίας των υδάτων.
Σήμερα, μετά από τόσους αιώνες κοσμογονικών αλλαγών και επιστημονικών αλμάτων σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, το βέβαιο είναι ότι ο αστυνομικός θεσμός εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ανθρώπου. Χωρίς αστυνομία, δεν νοείται συντεταγμένη πολιτεία, δεν νοείται δημοκρατική κοινωνία. Όπου δεν υπάρχει νόμος και τάξη, δημιουργείται μια ζούγκλα σπαρασσόμενων ανθρώπινων όντων.
Το θέμα του συνεδρίου, άλλωστε, «Στρατικοποίηση της αστυνομίας στην Ευρώπη» είναι ενδεικτικό της κατάστασης που κληρονομήσαμε από τον προηγούμενο αιώνα.  Θα μιλήσω γι’ αυτό παρακάτω.
Θέλω κατ’ αρχάς να επισημάνω και να ευχαριστήσω το προεδρείο της Eurocop που δέχθηκε την πρότασή μου να φιλοξενήσουμε στην Αθήνα τη φθινοπωρινή σύνοδο. Το θέμα αυτό προσφέρεται για γόνιμο προβληματισμό κι εμείς από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε ώστε στο τέλος να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
Το κάνουμε ήδη με τον εκπρόσωπό μας που συμμετέχει από το Νοέμβριο του 2015 στο ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Συνομοσπονδίας, το κάνουμε με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, με αφορμή κρίσιμα γεγονότα αστυνομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και παγκοσμίως.
Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνέδρους για την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η Ομοσπονδία μας μεταξύ των υπολοίπων συνδικαλιστικών φορέων. Τους διαβεβαιώνω ότι τιμούμε την εμπιστοσύνη τους και δεσμεύομαι ενώπιόν τους ότι ως πρόεδρος χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων αστυνομικών, κάνω ό,τι μπορώ για να αναδεικνύω τα κοινά μας προβλήματα και τις κοινές μας αγωνίες για το μέλλον του αστυνομικού θεσμού τόσο στη χώρα μου, όσο και στην Ευρώπη.
Η διοργάνωση της φθινοπωρινής συνόδου στην Αθήνα προσφέρεται λοιπόν για να φέρουμε στο προσκήνιο και τα γενικότερα προβλήματα ασφαλείας, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στον ευρύτερο περίγυρό μας.
Η χώρα μας γεωγραφικά, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, στην άκρη της Μεσογείου, με αποτέλεσμα να βιώνει όλες τις γεωστρατηγικές αλλαγές και επιδράσεις. Στον 21ο αιώνα πλέον έχουμε μια παγκόσμια κινητικότητα ανθρώπων. Οι πόλεμοι, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή αναγκάζουν εκατομμύρια συνανθρώπων μας να αναζητούν καλύτερες μέρες στην Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις προσπαθούν -αναποτελεσματικά μέχρι σήμερα- να διαχειριστούν αυτό το πρόβλημα. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η κατάσταση λύνεται με μια Ευρώπη «κλειστό φρούριο» και με αστυνομίες στρατιωτικού τύπου. Η άποψή μας είναι διαφορετική. Είναι δύσκολο βέβαια να πείσεις τον μέσο πολίτη είτε για θεωρητικά είτε για πρακτικά αστυνομικά θέματα, όταν διάφοροι τρομοκράτες απειλούν τη ζωή του ή όταν αυξάνεται η εγκληματικότητα εξαιτίας και των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Οι πρόσφατες πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, αυξάνουν τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη και άρα «συμβάλλουν» στην ενίσχυση και όχι στην αποδυνάμωση της ιδέας της στρατικοποίησης των αστυνομικών μέτρων ασφαλείας.
Ωστόσο, εμείς κατά την άποψή μας, πρέπει να εργαζόμαστε ως συνδικαλιστές για να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το μοντέλο της επαγγελματικής δημόσιας αστυνομίας προσιδιάζει στα ευρωπαϊκά κεκτημένα και στην προοπτική του αστυνομικού θεσμού, ως δημοκρατικής πολιτικής λειτουργίας. Μιας λειτουργίας που απαλλάσσεται σταδιακά από τα παλιά πρότυπα της στρατιωτικής οργάνωσης ή από τις καινοφανείς αντιλήψεις για αστυνομικούς ράμπο και περιπολίες μαζί με πάνοπλους στρατιωτικούς.
Σε κάθε περίπτωση, η τραγική συγκυρία των πολεμικών συρράξεων στην Τουρκία, κατά την άποψή μας, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη από το συνέδριό σας. Είναι θετικό να στείλουμε ένα αντιπολεμικό μήνυμα προς τους ισχυρούς του πλανήτη μας, οι οποίοι χωρίς να ρωτήσουν κανέναν λαό, αποφασίζουν σε τελική ανάλυση για το μέλλον ολόκληρου του κόσμου.
Εμείς οι ένστολοι κρατικοί λειτουργοί, που μας εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες για την ασφάλειά τους, υποφέρουμε κι εμείς από αυτές τις αποφάσεις. Βιώνουμε το φόβο και τον τρόμο.
 Έχουμε νεκρούς και τραυματίες εν καιρώ ειρήνης, λέμε στην Ευρώπη. Μήπως όμως δεν ζούμε κι εμείς σε ένα ιδιότυπο καθημερινό πόλεμο με τους αδίστακτους εγκληματίες και τους θρασύδειλους τρομοκράτες;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Και γι’ αυτό έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την προστασία μας από τους κινδύνους που μας απειλούν. Προτάσεις για τη βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα μας και στην Ευρώπη ολόκληρη.
Τα ελληνικά σύνορα είναι κοινά ευρωπαϊκά σύνορα κι αυτό διαφεύγει της προσοχής πολλών στην Ευρώπη. Με μεγάλη καθυστέρηση υλοποιούνται οι αποφάσεις για την κοινή ευρωπαϊκή συνοριο-ακτοφυλακή, ενώ οι πολιτικές στα θέματα ασύλου, μεταναστών και κοινωνικής ένταξης προχωρούν με ρυθμούς χελώνας.
Σε μια περίοδο κατά την οποία το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται, διάφορα πολιτικά εξαμβλώματα και εξτρεμισμοί απειλούν την κοινωνική συνοχή. Η κλιματική αλλαγή μακροπρόθεσμα θα επιδρά επίσης επιβαρυντικά και στο έργο των Υπηρεσιών ασφαλείας. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι όχι μόνο να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας, αλλά και να εργαστούμε με επαγγελματική συνείδηση και συνδικαλιστική υποχρέωση για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Με πλήρη συναίσθηση του ρόλου μου, προειδοποιώ τους ιθύνοντες ότι η χώρα μας δεν θα αντέξει.
Η Ελληνική Αστυνομία θα καταρρεύσει αν δεν ληφθούν μέτρα.
Η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να γίνει ο αδύναμος κρίκος του ευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας. Καταθέτω την αγωνία του Έλληνα αστυνομικού διότι έχουν διαμορφωθεί  δυσμενέστερες συνθήκες εργασίας σε σχέση με το παρελθόν.
Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό μου και ζητώ συγγνώμη αν μακρηγόρησα, σας διαβεβαιώνω ότι συντάσσομαι με όσους αγωνίζονται για την ενίσχυση των προϋπολογισμών της αστυνομίας, για τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, για την αναζήτηση κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιχειρησιακής δράσης, για μια Ευρώπη σε τελική ανάλυση που θα έχει τους αστυνομικούς που της αξίζουν.
Η βαρβαρότητα δεν έχει θέσει στη Γηραιά ήπειρο.
Δεν μπορούμε να ζούμε διαρκώς υπό καθεστώς κινδύνου.
Θέλουμε ανοικτές κοινωνίες, με πολίτες αλληλέγγυους αλλά και υπεύθυνους. Να σέβονται τις δημοκρατικές αρχές και να γνωρίζουν, όπως έγραψε και ο Καντ, ότι «η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων".
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.
Παρέμβαση Αντιπροέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Εισήγηση για τη σημερινή κατάσταση – προτάσεις
Ως ΠΟΑΣΥ,  μας απασχολεί στενά το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, διότι η Ελληνική Αστυνομία σηκώνει όλο το βάρος της εφαρμογής της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία δεν ασκείται πλέον από άλλο αυτόνομο υπουργείο, αλλά από το υπουργείο που έχει την πολιτική ευθύνη της αστυνομίας.
Το πρόβλημα σήμερα, στην Ελλάδα, δεν εμφανίζεται στην έκταση που παρατηρήθηκε το 2015-2016,  όταν περίπου 1.000.000 άτομα, διέσχισαν τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα και πέρασαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης μέσα σε λίγους μήνες. Έκτοτε, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί, αλλά η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, εξακολουθεί να επιβαρύνεται δυσανάλογα, σε σχέση με άλλες χώρες, και μάλιστα, παρά την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2009-2010 και ανέκοψε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού των κρατικών λειτουργιών, των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων.
Τους τελευταίους μήνες, μετά το Μάιο του 2019, παρατηρείται ξανά μια όξυνση των ροών στα ελληνοτουρκικά χερσαία και κυρίως στα θαλάσσια σύνορα. Το τελευταίο πεντάμηνο  ειδικότερα, οι μεταναστευτικές ροές παρουσιάζουν αύξηση κατά  100% έως 120% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Η αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων προς τη χώρα μας και η υπερσυγκέντρωση αλλοδαπών στα νησιά του ΒΝ. Αιγαίου, δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις τόσο για τους ίδιους τους αλλοδαπούς όσο και για τους υπαλλήλους που εμπλέκονται σε όλη τη διαδικασία καταγραφής και διαχείρισής τους. Εκτός από τα ναυάγια, όπου χάνονται ανθρώπινες ζωές, στα κέντρα πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας δημιουργούνται απάνθρωπες συνθήκες, ξεσπούν επεισόδια μεταξύ των αλλοδαπών, συμβαίνουν ατυχήματα με νεκρούς και τραυματίες. Ο κίνδυνος εκατόμβης νεκρών από πυρκαγιά ή πανικό είναι υπαρκτός και εμείς δεν παραλείπουμε να τον επισημάνουμε σε κάθε δημόσια εμφάνισή μας, καθώς και στις επίσημες συναντήσεις μας με κρατικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της πολιτικής εξουσίας.
Όλη αυτή η κατάσταση επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξήγγειλε ήδη την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου σε όσους το δικαιούνται, καθώς και την αποσυμφόρηση των κέντρων πρώτης υποδοχής, που υπάρχουν σε πέντε ελληνικά νησιά και φιλοξενούν περί τους 30.000 σήμερα.
Αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν νέα κέντρα στην ενδοχώρα, με άμεσες επιπτώσεις στο καθημερινό έργο των αστυνομικών στις νέες περιοχές εγκατάστασης των μεταναστών, αφού δεν έχει αλλάξει η κατάσταση της αστυνομίας συνολικά. Τα χρόνια προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη και οι συνάδελφοί μας καλούνται να εφαρμόσουν νέες διαταγές με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο όμως δεν επαρκεί αριθμητικά για να ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του αποτελεσματικά και με ασφάλεια.
Δυστυχώς, στη χώρα μας, η απουσία σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής σε συνδυασμό με τα ισχύοντα της συμφωνίας του Δουβλίνου, από το 2000, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό πρόβλημα.
Σήμερα, χωρίς να ευθύνεται γι’ αυτό η Ελληνική Αστυνομία, καλείται και πάλι να βγάλει το «φίδι από την τρύπα», εις βάρος του θεσμικού της ρόλου και εις βάρος των συναδέλφων μας.
Το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ευρωπαϊκό έχει εξελιχθεί σε «αστυνομικό» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο το θεσμό, αλλά και για το ανθρώπινο δυναμικό του, που θέλει να σέβεται τόσο το θεσμικό του ρόλο, όσο και τις ανθρώπινες αξίες.
Ο Έλληνας αστυνομικός διακατέχεται από υψηλά αισθήματα αλληλεγγύης και αλτρουισμού και καλείται να εφαρμόσει διαταγές που τον φέρνουν σε δύσκολη θέση, συνειδησιακά, όταν έχει απέναντί του μάνες με μωρά παιδιά, ή ακόμα και υπερήλικες που με κίνδυνο τη ζωή τους, προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Η Ελληνική Αστυνομία, επίσης, επειδή αναγκάζεται σε κεντρικό επίπεδο να αποσπά δυνάμεις για την αστυνόμευση των συνόρων και για τη φρούρηση των κέντρων υποδοχής και κράτησης στην ενδοχώρα, αντιμετωπίζει πρόσθετα προβλήματα διότι έτσι αποδιοργανώνεται το σύστημα αστυνόμευσης, οι πολίτες διαμαρτύρονται και στρέφονται κατά των αστυνομικών, ενώ και οι ίδιοι είναι θύμα αυτής της κατάστασης. Όλοι γνωρίζουμε ότι καταστρατηγείται ο χρόνος εργασίας, πολλοί δεν αποζημιώνονται έγκαιρα όταν μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, οι συνθήκες υγιεινής πάσχουν, ενώ πάντα ελλοχεύει και ο κίνδυνος της σωματικής τους ακεραιότητας.
Ως Ομοσπονδία, έχουμε προβεί σε σειρά ενεργειών, επιζητώντας και τη συνδρομή της ΕΕ της Γιούροκοπ, η οποία με παρεμβάσεις της τόσο στην Κομισιόν, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε με τη σειρά της να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Χρήσιμες ήταν και οι επισκέψεις της προέδρου σε νησιά του Αιγαίου πελάγους, στα κέντρα φιλοξενίας – κράτησης  προσφύγων και μεταναστών.
Υπήρξαν συναντήσεις με όλους του υπεύθυνους φορείς που ασχολούνται με την μεταναστευτική πολιτική, ζητώντας αύξηση των μέτρων ασφαλείας και ιατρικής φροντίδας για τους συναδέλφους στους χώρους εισόδου, αλλά και στους χώρους προαναχωρησιακής κράτησης μεταναστών.
Δεδομένου ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα, θέτουμε εκ νέου στους Ευρωπαίους εταίρους μας την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο πέραν της ανθρωπιστικής του διάστασης, έχει άμεση επίπτωση και στο περιβάλλον ασφαλείας κάθε χώρας. Τα αιτήματά μας είναι:
  • Άμεση οικονομική βοήθεια προς τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
  • Διασυνοριακή άμεση βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές αστυνομικές δυνάμεις στην Ελλάδα.
  • Επίσπευση της εξέλιξης της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή.
  • Πιστή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
  • Τροποποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου για τον επιμερισμό των αιτούντων άσυλο με δίκαιο τρόπο για να μην επιβαρύνεται δυσανάλογα η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης υποδοχής.
  • Βελτίωση εγγραφής και καταγραφής των μηχανισμών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
  • Εξασφάλιση όλων εκείνων που εργάζονται σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις ώστε να εξασφαλισθεί η υγιεινή και η ασφάλειά τους, μη εξαιρουμένης της ορθής φροντίδας για την προστασία –παρακολούθηση της υγείας τους.
  • Ενίσχυση των μέτρων για την παρεχόμενη ανθρωπιστική βοήθεια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες αλλά και πολιτικές κοινωνικής ένταξης και επανένταξης.
  • Οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών (καταπολέμηση παράνομης μετανάστευσης, εμπορίας ανθρώπων, διεθνούς εγκληματικότητας, τρομοκρατίας κ.λπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.