Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Αναθεώρηση διαδικασίας ετήσιας θεώρησης αδειών κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων

poasy

Αθήνα, 14 Φεβρουαρίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 802/1/11

Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
          κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.:1) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
              κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
         2) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας,
             Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
         3) Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α.
             Αντιστράτηγο κ. Παναγιώτη ΦΛΗΡΗ
         4) Προϊστάμενο Κλάδου Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής,
             Υποστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΤΣΟΥΒΑΛΑ
         5) Πρόεδρο Δ.Σ. ΤΕΑΠΑΣΑ,
             Ταξίαρχο κ. Νικόλαο ΧΡΙΣΤΟΛΟΥΚΑ
         6) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

Θέμα: «Αναθεώρηση διαδικασίας ετήσιας θεώρησης αδειών κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων»

  Κύριε Υπουργέ,

  Σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία κάθε ιδιοκτήτης μοτοποδηλάτου έχει την εκ του Νόμου υποχρέωση να προμηθευτεί εντός του πρώτου διμήνου του έτους ένα είδος ετήσιων τελών κυκλοφορίας, μέσω συγκεκριμένης διαδικασίας που διεκπεραιώνεται από τα Γραφεία Μοτοποδηλάτων των Τμημάτων ή Δ/νσεων Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

  Με την επισυναπτόμενη μεταπτυχιακή εργασία συναδέλφισσάς μας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτυπώνεται η σημερινή διαδικασία, η οποία είναι ιδιαίτερα δυσλειτουργική, πολύπλοκη, με υπερβολική γραφειοκρατία και σημαντική απώλεια ανθρωποωρών τόσο από την πλευρά των εργαζομένων όσο και από την πλευρά των εξυπηρετούμενων πολιτών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που εντοπίζεται είναι η ανυπαρξία μηχανογράφησης των ετήσιων θεωρήσεων, καθώς οι καταχωρήσεις των ανανεώσεων παραμένουν χειρόγραφες σε κάθε υπηρεσία, με συνέπεια να είναι ανέφικτος ο οποιοσδήποτε έλεγχος.

  Αξιοσημείωτο είναι, ότι όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του έτους 2012 της Δ/νσης Τροχαίας του Αρχηγείου μας, μόλις το 11,692% των ιδιοκτητών των κυκλοφορούντων μοτοποδηλάτων ανανέωσαν την άδεια κυκλοφορίας των μοτοποδηλάτων τους, με συνέπεια τη σημαντική απώλεια εσόδων τόσο προς το Ελληνικό Δημόσιο (εκτιμάται στα 12.443.460€) όσο και προς τους ασφαλιστικούς μας φορείς (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. – Μ.Τ.Σ. 3.110.865€ έκαστο) λόγω της μη προμήθειας κατάθεσης των προβλεπόμενων παραβόλων (12€ Δημοσίου, 6€ για Μ.Τ.Σ. και Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.).

  Κύριε Υπουργέ,

  Είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση της απαρχαιωμένης διαδικασίας θεώρησης των αδειών κυκλοφορίας που οδηγεί σε χρονοβόρες διαδικασίες και σε μεγάλη απώλεια εσόδων.

  Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία μιας νέας διαδικασίας η οποία θα βασίζεται στη μηχανογράφηση των θεωρήσεων, μέσω της βελτίωσης του ήδη χρησιμοποιούμενου πληροφοριακού συστήματος «POLICE ON LINE», το οποίο κατά την άποψή μας μπορεί να στηρίξει άμεσα τον έλεγχο των θεωρήσεων αδειών κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων.

ypografes-poasy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.