Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Δέχθηκαν τελικά το δελτίο ταυτότητας του Αστυνομικού ως ταξιδιωτικό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ένωση

 


Δημοσιευμένο στο : http://skaythess.gr
Κυριακή, 28 Απρίλιος 2013

-Αποκαταστάθηκε η τάξη - άρθρο του Μανώλη Φραντζεσκάκη
Συμμορφώθηκε επιτέλους η Αεροπορική Εταιρία «RYANAIR» σχετικά με τις ταυτότητες των Ελλήνων Αστυνομικών
Κατόπιν σειράς καταγγελιών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» από Αστυνομικούς που έπεσαν θύματα «ρατσισμού» αλλά και αυθαίρετης θεώρησης από την αεροπορική εταιρία «RYANAIR» ότι το δελτίο ταυτότητας του Αστυνομικού δεν εμπίπτει στην κατηγορία της «ταυτότητας» όπως προβλέπει η νομοθεσία, δεν αποτελεί έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, αποκαταστάθηκε η «τάξη»!
Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. ΚΑΘΜ/2466 από 19-04-2013 έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» καθώς επίσης και σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 261/2004, με τη Διαδικασία Επιβολής Προστίμων επί παραβάσεων του ΕΚ 261/2004 (Δ1/Δ/13770/880 – ΦΕΚ Β 529/2005 ως τροποποιήθηκε και ισχύει), με την Τεχνική Οδηγία Ασφαλείας 1 (ΦΕΚ Β 1580/30-6-2011) και με το υπ’ αριθ. 71778/13/542834/15-4-2013 έγγραφο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, δ ι ε υ κ ρ ί ν ι ζ ο ν τ α ι τα ακόλουθα: 1) Προκύπτει οριστικά ότι οι υπηρεσιακές ταυτότητες των Αστυνομικών αποτελούν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εξομοιούμενες πλήρως με τις κοινές αστυνομικές ταυτότητες. Συνεπώς δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των στρατιωτικών ταυτοτήτων, 2) Κατά πάγια νομολογία όλων των δικαστηρίων, ελληνικών και ευρωπαϊκών, οι γενικοί όροι συναλλαγών δεν μπορούν να περιέχουν όρους που είναι αντίθετοι με το ισχύον δίκαιο και αν αυτό συμβαίνει, οι συγκεκριμένοι όροι είναι αυτοδίκαια άκυροι και συνεπώς νομικά ανίσχυροι και 3) Η άρνηση επιβίβασης επιτρέπεται μόνο όταν επιβάλλεται από σοβαρούς λόγους υγείας, ασφάλειας, έλλειψης ταξιδιωτικών εγγράφων.

Συμπερασματικά, οι περιπτώσεις που δεν γίνονται δεκτές οι ταυτότητες τέτοιου τύπου κατά τη διαδικασία του check-inή της επιβίβασης και στους κατόχους τους γίνεται η αντίστοιχη άρνηση επιβίβασης, θα αντιμετωπίζονται από πλευράς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως παράνομη άρνηση επιβίβασης και συνεπώς γεννά υπέρ των επιβατών τις αντίστοιχες προβλεπόμενες αξιώσεις έναντι των αερομεταφορέων (όπως για παράδειγμα αποζημίωση, επιστροφή αντιτίμου, φροντίδα). Μη συμμόρφωση με την παροχή των ανωτέρω στους επιβάτες αποτελεί αυτοτελή παράβαση ελεγκτέα από την Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας βάσει ειδικής διοικητικής διαδικασίας.  

Αυτό το πολύ σοβαρό θέμα που ανέκυψε στα μέσα Μαρτίου, η αντίδραση της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης ήταν άμεση και εξαιρετικά αποτελεσματική, τόσο της Διευθύντριας του Αερολιμένα, Αστυνομικής Υποδιευθύντριας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Αικατερίνης όσο και του Τμηματάρχη του Τμήματος Ασφαλείας του Αερολιμένα (αρμόδια Υπηρεσία και για τον Έλεγχο Διαβατηρίων), Αστυνόμου Α΄ ΚΑΡΑΚΟΝΤΙΝΟΥ Ευστράτιου.

Έτσι λοιπόν όλοι οι συνάδελφοι με την επίδειξη του Δελτίου Αστυνομικής ταυτότητάς τους μπορούν να ταξιδέψουν κανονικά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι κάτοχοι των κοινών ελληνικών δελτίων ταυτότητας. Τέλος, για τους συναδέλφους Αστυνομικούς οι οποίοι αυτό το χρονικό διάστημα δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας «RYANAIR» με υπαιτιότητα της αεροπορικής εταιρίας, λόγω μη κατοχής έγκυρου ταξιδιωτικού εγγράφου έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε καταγγελία σε βάρος της αεροπορικής εταιρίας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Μανώλης Φραντζεσκάκης,

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Αντιπρόσωπος στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Μέλος Σ.Κ.Α.Υ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αναδημοσίευση από: http://skaythess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.