Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου

Κομοτηνή,  2Απριλίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 26χρονου ημεδαπού
Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, μια υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, σε βάρος 25χρονου ημεδαπού, που είχε διαπραχθεί το Νοέμβριο του 2014.
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 26χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη και πλαστογραφία.
Αναλυτικότερα, ο 25χρονος εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχε αναρτήσει ο δράστης, σχετικά με την πώληση κινητού τηλεφώνου και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του.
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο 26χρονος κατάφερε να εξαπατήσει τον 25χρονο, πείθοντάς τον να καταθέσει, την 18-11-2014, σε ταχυδρομική εταιρεία, το χρηματικό ποσό των 260 ευρώ, προκειμένου να του αποστείλει το προσφερόμενο κινητό τηλέφωνο της αγγελίας.
Κατά την παραλαβή του δέματος, ο 25χρονος διαπίστωσε ότι ο δράστης τον είχε εξαπατήσει, αποστέλλοντάς του, ένα άλλο μη λειτουργικό κινητό τηλέφωνο.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε επίσης ότι ο 26χρονος, κατά την παραλαβή των χρημάτων από την ταχυδρομική εταιρεία, χρησιμοποίησε πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
Σημειώνεται ότι ο δράστης έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές αρχές για απάτες.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Διδυμοτείχου.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμβουλεύει τους πολίτες:
  • Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.
  • Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
  • Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
  • Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.
  • Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.
  • Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.
  • Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.
  • Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.