Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Ο υπολογισμός για το Εφάπαξ Αστυνομικών

Ο υπολογισμός για το Εφάπαξ Αστυνομικών, πότε χορηγείται ποιοι εξαιρούνται!
Σε ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση της χορήγησης εφάπαξ των αστυνομικών ταμείων πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ όπου καθορίζει τον υπολογισμό του βοηθήματος ποιες οι μηνιαίες εισφορές ποιος ο ελάχιστος χρόνος απόδοσής του και ποιοι εξαιρούνται.

Την ρύθμιση θεμάτων πρόσθετης ασφάλισης και παροχών του ΤΕΑΠΑΣΑ του ΤΠΑΣ και του ΤΠΥΑΠ ως προς τον καθορισμό του ύψους και του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος και τον προσδιορισμό των εισφορών των ασφαλισμένων μετόχων αυτών και λοιπές συναφείς διατάξεις προβλέπει το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Μέτοχοι του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (ΤΠΑΣ) του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), που έχουν ασφαλισθεί σε αυτό μέχρι την 31-12-1992 και διαγράφονται ή απολύονται από την ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.169/2007 (Α-210) λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα με βάση τα μισθολογικά δεδομένα που ισχύουν την ημερομηνία διαγραφής τους. Το ποσό του βοηθήματος είναι ίσο με το γινόμενο του αθροίσματος, του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας που λαμβάνει ο ενδιαφερόμενος κατά την έξοδό του από το Σώμα, καθώς και της αριθμητικής σταθεράς 317,00 ευρώ, επί το συντελεστή 0,95, επί τα έτη ασφάλισης μέχρι την ημερομηνία διαγραφής ,(περιλαμβανομένων των κλασματικών υπολοίπων, μηνών και ημερών).
Για τους μετόχους που διαγράφηκαν πριν την ημε-ρομηνία εφαρμογής των μισθολογικών δεδομένων που προβλέπονται στο ν. 4093/2012 και υπέβαλαν αίτηση χορήγησης εφάπαξ βοηθήματος η οποία εκκρεμεί ή υποβάλλουν τοιαύτη αίτηση μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας, ο υπολογισμός του βοηθήματος γίνεται ως ανωτέρω με συντελεστή μειωμένο κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες (0,04). Μέτοχοι του ΤΠΑΣ, που εξήλθαν ή εξέρχονται του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους, λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ χρηματικό βοήθημα με την προϋπόθεση συμπλήρωσης τουλάχιστον τριάντα (30) ετών ασφάλισης στον Τομέα, από την ημερομηνία ένταξής τους σ” αυτόν, ανεξάρτητα από τον χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.
Αν οι ανωτέρω μέτοχοι εξέλθουν από το Σώμα, πριν τη συμπλήρωση του ως άνω χρόνου ασφάλισης που ορίζεται στην παρ. 1, λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ χρηματικό βοήθημα που αναλογεί κατά την ημερομηνία διαγραφής τους από το Σώμα, όταν συμπληρώσουν χρόνο τριάντα (30) ετών ασφάλισης στον Τομέα.
Το βοήθημα χορηγείται ατόκως και χωρίς την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Τομέα, για τον διαμεσολαβήσαντα χρόνο από της εξόδου των μέχρι της αποδόσεως του βοηθήματος. Σε μετόχους της προηγουμένης παραγράφου και εφόσον τα ταμειακά διαθέσιμα του Τομέα ΤΠΑΣ το επιτρέπουν, μπορεί κατ” εξαίρεση, με αιτιολογημένη Απόφαση του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ, να χορηγείται μέρος του εφάπαξ βοηθήματος το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ (1/2) αυτού, όταν οι ίδιοι ή μέλη της οικογενείας τους, πάσχουν αποδεδειγμένα από δυσίατα νοσήματα εκ των οποίων προήλθε αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%).
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, το ποσό αυτό συμψηφίζεται, υπολογιζόμενο ατόκως, με το εφάπαξ βοήθημα που προσδιορίζεται με την οριστική Απόφαση χορήγησης της παροχής από τον Τομέα Πρόνοιας ΤΠΑΣ. Το ποσό που μπορεί να εγκρίνει με αποφάσεις του το Δ.Σ. του Ταμείου, κατ” εφαρμογή της παρούσας παραγράφου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τις πενήντα χιλιάδες (50.000,00) ευρώ ανά μήνα ή συνολικά τις εξακόσιες χιλιάδες (600.000,00) ευρώ ανά έτος Σε τριτέκνους και πολυτέκνους συνταξιοδοτούμενους μετόχους του Τομέα ΤΠΑΣ, που για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος δεν συμπληρώνουν τα ως άνω τριάντα (30) έτη υποχρεωτικής ασφάλισης, ο χρόνος αναμονής μέχρι τη συμπλήρωση των τριάντα (30) ετών στον Τομέα μειώνεται κατά τα δύο πέμπτα (2/5) αυτού. Στους μετόχους του Τομέα Πρόνοιας ΤΠΑΣ που τελούν σε κατάσταση μόνιμης ή πολεμικής διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 330/1947 (Α84) και του Ν.875/1979 (Α 50), και συμπληρώνουν τουλάχιστον εικοσιπενταετή (25 έτη) υπηρεσία στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται, ύστερα από αίτησή τους, να χορηγείται με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΑΣΑ, το εφάπαξ βοήθημα πριν την κατάληψη αυτών από το όριο ηλικίας του βαθμού τους, το οποίο υπολογίζεται για το χρονικό διάστημα ασφάλισης από ενάρξεως αυτής μέχρι την ημερομηνία της αιτήσεως σύμφωνα με τα μισθολογικά δεδομένα και τις διατάξεις της ημερομηνίας αυτής.
Με την αίτηση, που κοινοποιείται υποχρεωτικά στη Διεύθυνση Διαχείρισης Χρηματικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, διακόπτεται οριστικά η μετοχική σχέση των ασφαλισμένων της κατηγορίας αυτής και παύει για αυτούς κάθε υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι μέτοχοι που λαμβάνουν το εφάπαξ βοήθημα με τον προαναφερόμενο τρόπο, αποστερούνται κάθε δικαιώματος χορήγησης συμπληρωματικού, συμψηφιστικού ή πρόσθετου ομοίου από τον Τομέα ΤΠΑΣ/ΤΕΑΠΑΣΑ. Μέτοχοι του Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων τ. Αστυνομίας Πόλεων (ΤΠΥΑΠ) του ΤΕΑΠΑΣΑ που έχουν ασφαλισθεί σ” αυτό μέχρι 31-12-1992 και διαγράφονται ή απολύ-ονται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ.169/2007 (Α-210) λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα με βάση τα μισθολογικά δεδομένα που ισχύουν την ημερομηνία διαγραφής τους.
Το ποσό του βοηθήματος είναι ίσο με το γινόμενο, του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας (εξήντα μηνών), επί των οποίων υπολογίσθηκαν αντίστοιχες κρατήσεις, επί το συντελεστή 0,91, επί τα έτη ασφάλισης (περιλαμβανομένων των κλασματικών υπολοίπων, μηνών, ημερών) μέχρι την ημερομηνία της διαγραφής. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και σε μετόχους του ΤΠΥΑΠ που διαγράφηκαν ή απολύθηκαν και μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης δεν έλαβαν το εφάπαξ βοήθημα.
Η διάταξη δεν έχει εφαρμογή σε όσους έλαβαν ήδη το βοήθημα. Μέτοχοι, μη πολιτικοί υπάλληλοι, του ΤΠΥΑΠ, που διαγράφονται μετά τη δημοσίευση της παρούσας και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους, λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ χρηματικό βοήθημα με την προ-ϋπόθεση συμπλήρωσης τουλάχιστον τριάντα (30) ετών ασφάλισης στον Τομέα, από την ημερομηνία ένταξής τους σ” αυτόν, ανεξάρτητα από τον χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος. Αν οι ανωτέρω μέτοχοι εξέλθουν πριν την συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης που ορίζεται στην παρ.1 λαμβάνουν το δικαιούμενο εφάπαξ χρηματικό βοήθημα που αναλογεί κατά την ημερομηνία διαγραφής τους όταν συμπληρώσουν χρόνο τριάντα (30) ετών ασφάλισης στον Τομέα.
Το βοήθημα χορηγείται ατόκως και χωρίς την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Τομέα, για τον διαμεσολαβήσαντα χρόνο, από της εξόδου των μέχρι της αποδόσεως του βοηθήματος. Οι διατάξεις των παρ.3,4,5 του άρ.2 έχουν ανάλογη εφαρμογή και εδώ. Μέτοχοι των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ, που έχουν ασφαλισθεί μετά την 1-1-1993 λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα που είναι ίσο με το γινόμενο, του ποσοστού εξήντα οκτώ τοις εκατό (68%) των συνταξίμων αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης (πε-ριλαμβανομένων των κλασματικών υπολοίπων, μηνών, ημερών) μέχρι την ημερομηνία διαγραφής. Ως συντάξιμες αποδοχές, νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών της τελευταίας μέχρι την ημερομηνία της διαγραφής πενταετίας, στις οποίες κρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, δια του αριθμού εξήντα (60), ήτοι των μηνών απασχόλησης εντός της χρονικής αυτής περιόδου Μέτοχοι των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ που έχουν ασφαλιστεί μετά την 1-1-2013 λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα που είναι ίσο με το γινόμενο, του ποσοστού εξήντα οκτώ τοις εκατό ( 68% ) των συνταξίμων αποδοχών επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης (περιλαμβανομένων των κλασματικών υπολοίπων, μηνών, ημερών) μέχρι την ημερομηνία διαγραφής.
Ως συντάξιμες αποδοχές, νοείται το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού των συνολικών μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμένος στο σύνολο του ασφαλιστικού του βίου, επί των οποίων κρατήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές, δια του συνολικού αριθμού των μηνών ασφάλισης της χρονικής αυτής περιόδου. Η προβλεπόμενη μηνιαία κράτηση εισφοράς για τους ασφαλισμένους μέχρι την 31-12-1992, του ΤΠΑΣ/ ΤΕΑΠΑΣΑ, καθορίζεται σε ποσοστό 8,20%. Η προβλεπόμενη μηνιαία κράτηση εισφοράς για τους ασφαλισμένους μέχρι την 31-12-1992 του ΤΠΥΑΠ/ ΤΕΑΠΑΣΑ, καθορίζεται σε ποσοστό 7,30%.
Η προβλεπόμενη μηνιαία κράτηση ως εισφορά ασφάλισης για το εφάπαξ βοήθημα στους ασφαλισμένους από 1-1-1993 και εφεξής διαμορφώνεται, για τον ΤΠΑΣ σε ποσοστό 5,30% και για τον ΤΠΥΑΠ σε ποσοστό 5,00% και μετά από ένα έτος, από την έναρξη ισχύος της παρούσας, σε 5,30%.
Η καταβολή εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος, των εξερχομένων των ΤΠΑΣ και ΤΠΥΑΠ του ΤΕΑΠΑΣΑ με-τόχων, υλοποιείται, καταρχήν, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από της καταθέσεως στον Τομέα πλήρων δικαιολογητικών και πάντως, εντός ευλόγου χρόνου και σε καμία περίπτωση πέραν του έτους, μετά την εκπνοή της παραπάνω προθεσμίας, ύστερα από αιτιολογημένη Απόφαση του Δ.Σ. ΤΕΑΠΑΣΑ, όταν συντρέχουν λόγοι οικονομικής αδυναμίας των Τομέων ή λόγοι συντρέχουσας πρωτοβουλίας τροποποίησης των καταστατικών διατάξεων αυτών, που επηρεάζουν ευμενώς τον τρόπο υπολογισμού των παροχών τους.
Η απόδοση του βοηθή-ματος στους δικαιούχους που μέχρι την ισχύ της παρού-σας απόφασης δεν έλαβαν το εφάπαξ βοήθημα δύναται να παραταθεί μέχρι τέσσερις (4) επιπλέον μήνες Κατ” εξαίρεση, σε μετόχους, όταν αποδεδειγμένα οι ίδιοι ή μέλη της οικογενείας τους έχουν αναπηρία ποσοστού ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, το εφάπαξ βοήθημα χορηγείται άμεσα και εντός χρονικού διαστήματος δύο (2) μηνών από την πλήρωση του φακέλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
skaythess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.