Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ομιλία Προέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ Γρηγορίου στη Βουλή για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση

26-4-2016
Κύριοι Πρόεδροι των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,
Κύριοι Βουλευτές,
Πριν από λίγες ώρες, έλαβα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ σήμερα στη συνεδρίαση των Επιτροπών για να εκθέσω τις απόψεις μου, ως Πρόεδρος της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας Σωμάτων Ασφαλείας, εκπροσωπώντας τόσο τους Αστυνομικούς όσο και τους Πυροσβέστες και Λιμενικούς, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, αναφορικά με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
Αναρωτιέμαι, εάν αυτή η πρακτική τείνει να καθιερωθεί, δηλαδή αν οι χιλιάδες υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας της Χώρας, θα καλούνται να λάβουν θέση επί σωρείας σοβαρών ζητημάτων εντός ελαχίστων ωρών. Εμείς, οι Έλληνες Αστυνομικοί, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για την καταστολή του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και άλλων έκτακτων περιστάσεων.
Στην ίδια ετοιμότητα και καχυποψία θα πρέπει να βρισκόμαστε και έναντι της Κυβέρνησής μας και του νομοθετικού Σώματος;;;
Ας είναι!!
Κύριοι Πρόεδροι, κύριοι Βουλευτές, για ποιο λόγο μας καλέσατε εδώ; Για να αποσπάσετε άραγε την συγκατάθεση μας για τη νέα επιχειρούμενη φτωχοποίηση των Σωμάτων μας;;
Για να λάβετε άλλοθι για τους νέους τρόπους υπολογισμού των συντάξεων, ή επανακανονισμού των ήδη καταβαλλόμενων;;
Για να λάβετε έγκριση για τη νέα επιχειρούμενη παρέμβαση στις ειδικές διατάξεις, που μετά από τόσα χρόνια θεσπίστηκαν για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις ένοπλες Δυνάμεις, ύστερα από αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματός μας, τόσο από τη νομοθετική όσο και από τη δικαστική εξουσία;;;
Για να καλύψετε μέσω της ακρόασης των Φορέων τις αντισυνταγματικότητες που επισήμανε το Ελεγκτικό Συνέδριο εκφράζοντας Γνώμη επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου;
Οι θυσίες ζωής και αίματος των συναδέλφων, η καθημερινή προσφορά όλων ημών στην Ελληνική Κοινωνία, που μέχρι τώρα αποτέλεσαν μέρος του νομικού και πολιτικού πολιτισμού μας, δε σημαίνουν τίποτε για την Κυβέρνηση και το νομοθετικό Σώμα;;;
Κύριοι Πρόεδροι, κύριοι Βουλευτές,
Διατείνεστε ότι το παρόν νομοσχέδιο ελάχιστα επηρεάζει τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τούτο όμως δεν είναι αληθές.
Φαινομενικά δεν θίγονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησής μας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, όταν ο πρώτος ασφαλιστικός νόμος που πέρασε μετά την έλευση της Τρόικας, ο νόμος 3865/2010, ήταν αυτός που αφορούσε σε εμάς, ως απόδειξη της προνοητικότητας, της λογικής σκέψης και της συμμετοχής του Κλάδου στα νέα δεδομένα της εποχής της Κρίσης!
Αυτές οι προϋποθέσεις λοιπόν δεν αλλάζουν. Όλα τα άλλα όμως αλλάζουν. Επί το δυσμενεστέρω! Με τη δική σας υπογραφή και τη δική σας πρωτοβουλία! Και το χειρότερο όλων: αλλάζουν οι διατάξεις εκείνες του ασφαλιστικού μας καθεστώτος που αφορούν ακριβώς στη ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του λειτουργήματός μας.
Συγκεκριμένα,
1. Ενιοποιείτε όλους τους εργαζόμενους, Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα, ένστολους και μη στον ΕΦΚΑ. Αναλογιστήκατε άραγε τι σημαίνει για έναν Έλληνα αστυνομικό ή πυροσβέστη ή λιμενικό ότι το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού του για το κομμάτι της Ανταποδοτικής Σύνταξης φτάνει στη μονάδα μετά τον 20ο χρόνο υπηρεσίας του;; Δε θέλουμε να μπούμε σε καμία σύγκριση και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα κοινωνικό αυτοματισμό. Αλλά ο μάχιμος ένστολος των Σωμάτων Ασφαλείς, ο αστυνομικός «του δρόμου», ο πυροσβέστης «της φωτιάς» και ο λιμενικός «του λιμανιού», μετά τα 20 – 25 χρόνια υπηρεσίας είναι ένα κουρασμένος ένστολος, άντρας ή γυναίκα!! Και αυτός καλείται να ξεκινήσει ουσιαστικά μια νέα καριέρα, για να δει το ποσοστό αναπλήρωσής του να ξεπερνά τη μονάδα, ώστε να σχηματίσει μια αξιοπρεπή σύνταξη.
2. Συνταξιοδοτήσεις λόγω θανάτου.
Δεν υπάρχει άλλος Κλάδος εργαζομένων που να θρηνεί περισσότερα θύματα εν ώρα υπηρεσίας. Οποιαδήποτε παρέμβαση σαν αυτή που επιχειρείται στα άρθρα 4 και 12 του κατατεθέντος νομοσχεδίου, θίγει κυρίως και πρωτίστως εμάς τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας. Και αν ακόμα δεχτούμε να κάνουμε «σκόντα» στην ζωή μας, δε θα δεχθούμε τέτοια στο θάνατο των συναδέλφων μας...
3. Συντάξεις αναπηρίας
Παρόμοιες σκέψεις διατυπώνουμε και για την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας του άρθρου 11 του νομοσχεδίου. Η διαβεβαίωση ότι δεν θίγονται για το τρέχον έτος, αποτελεί άμεση ομολογία ότι θα επαναπροσδιοριστούν, επί το δυσμενεστέρω φυσικά, από 01-01-2017!! Μήπως αυτό άραγε, ανοίγει κερκόπορτα και για άλλους επαναπροσδιορισμούς, θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που δικαίως θεωρούμε κατοχυρωμένα;
4. Προσδιορισμός Συντάξεων.
Οι προσκληθείσες εκτιμούμενες μειώσεις, σε σύγκριση με τον υφιστάμενο τρόπο υπολογισμού, θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο το 20% των μεικτών συνταξίμων απολαβών, διατηρώντας σε ισχύ όλα τα αντισυνταγματικά ΛΑΦΚΑ που επεβλήθησαν τα τελευταία έτη, την αυξημένη κράτηση για υγειονομική περίθαλψη (6% επί των κύριων και επικουρικών συντάξεων) και τη νέα φορολογική επιβάρυνση.
Αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι οι νυν εργαζόμενοι και υπάλληλοι θα υποστούν περικοπές στις μελλοντικές τους συντάξεις.
Αυτές τις εντολές έχετε, έτσι και νομοθετείτε!!!
Στην περίπτωση όμως, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσιάζεται και η εξής πρόσθετη ιδιαιτερότητα: καταργείτε συνταξιοδοτικές διατάξεις που οι ίδιοι νομοθετήσατε προ έτους με το νόμο 4336 και 4337 του 2015, που ρυθμίζουν περίπου όμοια θέματα, που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!!! Εντέχνως στη παρ. 1 του άρθρου 6 αναδράμετε στη συνταξιοδοτική νομοθεσία που ίσχυε την 31-12-2014, ακριβώς για να καταργήσετε ουσιαστικά τη δική σας νομοθεσία, που λόγω πολυπλοκότητας, αδυναμίας τεχνικής υποστήριξης και ενδεχομένως όγκου συνταξιούχων, δεν εφαρμόσατε ποτέ!!! Μήπως κάτι παρόμοιο σχεδιάζετε και τώρα;; Δηλαδή να ψηφίσετε άρον - άρον ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο να μην ισχύσει ποτέ;; Αλλά αν είναι έτσι, τι θέλετε τις δικές μας απόψεις;; Όπως σας είπα και στην αρχή, άλλοθι δεν παρέχουμε σε κανέναν.
5. Συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων:
Οι συντάξεις όσων αποχωρήσουν – διαγραφούν από το Σώμα μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταβάλλονται με βάση τον τρόπο υπολογισμού που ίσχυε έως την 31/12/2014 και από 01/01/2019 θα επανυπολογιστούν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, διατηρώντας αμετάβλητες αυτές με την εισαγωγή προσωπικής διαφοράς, η οποία όμως θα τείνει να εξαλειφθεί με βάση τη μεταβολή του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή από 01/01/2017. Αυτοί που θα αποχωρήσουν – διαγραφούν από το Σώμα μετά τη ψήφιση του νόμου και εντός του έτους 2016, εφόσον ο νέος τρόπος υπολογισμού σε σύγκριση με τον παλαιό δημιουργεί μειώσεις άνω του 20%, θα τους χορηγείται προσωπική διαφορά το ήμισυ της εν λόγω διαφοράς, το έτος 2017 το 1/3 αυτής και το έτος 2018 το 1/4 αυτής.
Είναι πρόδηλη η αντισυνταγματικότητα, καθώς οι υπηρετούντες στο ίδιο Σώμα, με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και υπό τις ίδιες συνθήκες εργασίας και μάλιστα με χρόνο συνταξιοδότησης που δεν απέχει και πολύ μεταξύ τους, θα λάβουν διαφορετικό ποσό σύνταξης!!! Το θεωρείτε αυτό καθεστώς ασφαλιστικής ισότητας;;;
Μερικά επιμέρους θέματα:
- Εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί διάταξη που να επαναφέρει σε ισχύ τη δυνατότητα μετατροπής τομέων, ή κλάδων ή ταμείων επικουρικής ασφάλισης σε ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης των άρθρων 7 και 8 του νόμου 3029 του 2002, με απόφαση της πλέον αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των ασφαλισμένων, τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αρχής και κατόπιν έγκρισης του καταστατικού τους, όπως η δυνατότητα αυτή είχε προβλεφθεί με τις διατάξεις του νόμου 4052 του 2012.
- Να προβλεφθεί ειδική συνταξιοδοτική μέριμνα για τους αξιωματικούς που αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς τη θέλησή τους και σε κάθε περίπτωση ειδικότερα γι' αυτούς που αποχώρησαν το έτος 2016 με τις τελευταίες τακτικές κρίσεις.
- Θα μας διευκρινίσετε τι θα γίνει με το ποσοστό εργατικής εισφοράς των ετών που λογίζονται στο διπλάσιο και των πλασματικών;; Τι ποσό θα καταβάλλουμε, αυτό της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου που ίσχυε, ή αυτό του εδαφίου β' της παρ. 1 του άρθρου 15 του νομοσχεδίου;;;
- Οι συνταξιούχοι που θα αναλάβουν εργασία μετά τη ψήφιση του νόμου, θα δουν τα ακαθάριστα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων να μειώνονται κατά 60%.
- Τέλος, με τη νέα φορολογική κλίμακα αφενός αλλά και με το νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης αφετέρου θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των καθαρών αποδοχών μας.
Κύριοι Πρόεδροι, κύριοι Βουλευτές,
Ούτε αντοχή ούτε ανοχή υπάρχει περαιτέρω!!!
Κάθε μια από τις ως άνω επισημάνσεις αποτελεί αυτοτελή πηγή αντίδρασης σε ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταργεί πλέον κάθε έννοια ασφαλιστικής δικαιοσύνης και ισότητας, διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό και δημιουργεί χάσμα στην ασφαλιστική αλληλεγγύη των γενεών.
Αυτό το νομοσχέδιο δε θα περάσει έτσι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.