Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια


Αναδημοσίευση από bloko.gr
Εσπευσμένα συζητούνται και ψηφίζονται σήμερα Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, οι τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, με τα
εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, πιθανώς να κατατεθούν εντός της ημέρας και νέες τροπολογίες με εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Οι κατατεθειμένες τροπολογίες ρυθμίζουν το ζήτημα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, θέματα του ΑΔΜΗΕ, των ειδικών μισθολογίων, ενώ επιφέρουν αλλαγές και στο νέο ΕΝΦΙΑ. Θα συζητηθούν και ψηφισθούν στην Ολομέλεια εσπευσμένα.

Με τη συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ κλείνει ουσιαστικά η αξιολόγηση. Για την εκταμίευση ωστόσο της δόσης απαιτείται η θετική έκθεση προόδου των εταίρων καθώς και η έγκριση από πέντε εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, στις τροπολογίες προβλέπονται μεταξύ άλλων το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων στα ειδικά μισθολόγια από 1ης Ιανουαρίου 2017 με την προϋπόθεση όμως μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (2016), να βρεθούν τα ισοδύναμα. Αν αυτό δεν γίνει εντός της προθεσμίας, τότε «παγώνουν» οι μισθολογικές προαγωγές.

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, δεν θα επιστραφεί αναδρομικά από όσους συνταξιούχους το έλαβαν το πρώτο πεντάμηνο του έτους καθώς η εφαρμογή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα γίνει από την 1η Ιουνίου 2016. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το ΕΚΑΣ καταργείται.

Περαιτέρω, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους. Συγκεκριμένα, για τον υπολογισμό του λαμβάνεται υπόψη η τελευταία πενταετία έως και 31/12/2013 και όχι μέχρι την αποχώρηση όπως ίσχυε. Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με συντελεστή 60% και όχι 75%. Επίσης:

- Αυστηροποιείται ελαφρώς η διάταξη για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης καθώς σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας, η αναστολή ή μείωση του ύψους των δαπανών που θα κόβονται θα απαιτεί συμφωνία και όχι απλή διαβούλευση με τους δανειστές.

- Αυξάνεται επίσης, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

- Με τις τροπολογίες δεν ρυθμίζεται το θέμα των κόκκινων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με το κουαρτέτο. Προβλέπεται ωστόσο η δυνατότητα αύξησης -υπό προϋποθέσεις- του επιτοκίου σε εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία μεταβιβάζονται. Έτσι, οι εταιρείες που θα αγοράζουν δάνεια τα οποία έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, θα μπορούν να ορίσουν περιθώριο παραπάνω από το επιτόκιο αναφοράς, υψηλότερο από εκείνο που είχε ορίσει η τράπεζα, εφόσον στην αρχική δανειακή σύμβαση περιγράφονται με ακρίβεια τα συγκεκριμένα κριτήρια για τη μεταβολή του περιθωρίου.

Εξάλλου, με άλλη τροπολογία διορθώνεται διάταξη του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη με την οποία είχε επιχειρηθεί να μπλοκαριστεί η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Παράλληλα, με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας νέων σταθμών διοδίων.

 Η τροπολογία για την πώληση δανείων
Η τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ 
Η τροπολογία για το ασφαλιστικό 

πηγή:skai.gr,  bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.