Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κίνηση περιπολικού οχήματος με μόνο τον οδηγό.

poasy
Αθήνα 26 Απριλίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 402/1/1α
Προς: Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
         Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
Κοιν.: 1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
              κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
         2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
             κ. Μανώλη ΟΘΩΝΑ
         3) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
            κ. Ελευθέριο ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
         4) Πρωτοβάθμιες οργανώσεις
         5) Αστυνομικές Υπηρεσίες

Θέμα: «Κίνηση περιπολικού οχήματος με μόνο τον οδηγό»
Σχετ.:α) Υπ' αριθ. 402/3/1α από 05/09/2005 έγγραφό μας
         β) Υπ' αριθ. 1016/55/236-ροβ από 14/10/2005 έγγραφο Α.Ε.Α
         γ) Υπ' αριθ. 13/1993 Κανονιστική Διαταγή κ. Αρχηγού Ελληνικής
            Αστυνομίας «Ειδικότερες αποστολές περιπολιών με αυτοκίνητα και δίκυκλα»

Κύριε Αρχηγέ,
  Ως γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 3 του Π. Δ. 141/1991, σε περίπτωση αδυναμίας επάνδρωσης των περιπολικών αυτοκινήτων, δύναται κατά την κρίση του Διευθυντή ή Διοικητή της Υπηρεσίας τα εν λόγω οχήματα να κινούνται και με μόνο τον οδηγό, για την εκτέλεση συνήθων αστυνομικών καθηκόντων. Στις περιπτώσεις όμως αυτές δεν επιτρέπεται η κίνηση μακριά από κατοικημένες περιοχές ούτε και η επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρών ή εκτεταμένων περιστατικών διατάραξης της τάξης, χωρίς τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων του.
  Παράλληλα στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ότι οι ειδικότερες αποστολές των εποχούμενων περιπολιών και λοιπές συναφείς λεπτομέρειες, καθορίζονται με Κανονιστική διαταγή του κ. Αρχηγού.
  Επιπλέον στην ανωτέρω (β) σχετική αναφέρεται ότι: « Ως "συνήθη αστυνομικά καθήκοντα "που δύναται να εκτελεί ο αστυνομικός, οσάκις κινείται μόνος με περιπολικό αυτοκίνητο, κατά την έννοια των διατάξεων του εδαφίου α, παρ. 3, άρθρο 77 του ΠΔ 141/91, νοούνται οι περιπτώσεις γενικών περιπόλων που δεν ενέχουν επικινδυνότητα, ιδίως όταν αυτές δεν κινούνται μακριά από κατοικημένες περιοχές και δεν παρίσταται ανάγκη επέμβασης εξαιτίας σοβαρών ή εκτεταμένων περιπτώσεων διατάραξης της τάξης (argumentum a contrario)».
  Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, με το επισυναπτόμενο υπ' αριθ. 29/2012 από 24/04/2012 έγγραφό της καταγγέλλει σοβαρά περιστατικά εναντίον αστυνομικών εξαιτίας του γεγονότος εκτέλεσης υπηρεσίας εποχούμενης περιπολίας με ένα μόνο αστυνομικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας. Επιπρόσθετα επισημαίνει την αναγκαιότητα της έκδοσης νέας πλέον σχετικής διαταγής που δεν θα επιτρέπει την εκτέλεση υπηρεσίας εποχούμενης περιπολίας μόνο με ένα άτομο, τον οδηγό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η διάθεση πληρώματος και ενός άλλου συναδέλφου, πέραν του οδηγού.
Κύριε Αρχηγέ,
  Κατόπιν των προαναφερομένων και ύστερα από τα νέα διαμορφούμενα εγκληματολογικά δεδομένα, παρακαλούμε για την έκδοση σχετικής διαταγής προς αυτήν την κατεύθυνση, που θα διασφαλίζει κατά το καλύτερο τον συνάδελφο από κάθε πλευρά γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προσφορά αποτελεσματικότερου αστυνομικού έργου.
ypografes-poasy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.