Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Δελτίο Τύπου για τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 9 Απριλίου 2012
Δελτίο Τύπου
Συνάντηση με εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων είχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου και η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για το σχέδιο δημιουργίας κέντρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε το σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας θα λειτουργούν με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ επεσήμανε ότι από την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, πλήττονται πρωτίστως οι νόμιμοι μετανάστες λέγοντας χαρακτηριστικά: « Η συντεταγμένη Πολιτεία είναι εδώ για να υπερασπίσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως υπηκοότητας, φυλής, θρησκείας, αρκεί να βρίσκονται νόμιμα στη χώρα αυτή.
Από την άλλη πλευρά, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους εκείνους, οι οποίοι επιχειρούν τα τελευταία χρόνια να εισέλθουν και εισέρχονται μη νόμιμα στη χώρα μας, αυτοί οι οποίοι επιχειρούν είτε να μείνουν στη χώρα, είτε να πάνε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, να τους πω ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτή τη μεγάλη ανθρώπινη κρίση, η οποία, αυτή τη στιγμή διαχέεται μέσα στην κοινωνία μας. Είναι μία ανθρωπιστική κρίση. Έτσι την αντιλαμβανόμαστε. Είναι ένα ανθρώπινο δράμα και δεν μπορούμε να το υποστούμε. Είμαστε μία μικρή χώρα, βρισκόμαστε σε κρίση και αυτοί που πλήττονται κυρίως και πρώτοι από το φαινόμενο αυτό της παράνομης μετανάστευσης, είναι οι νόμιμοι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας».
Θετική ήταν η ανταπόκριση των εκπροσώπων των νόμιμων μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, οι οποίοι είπαν χαρακτηριστικά ότι «θα είμαστε κοντά σε όλα αυτά τα θέματα με διάλογο, με συνεργασία, με κατανόηση και σεβασμό», ενώ ανέφεραν χαρακτηριστικά «ότι μπορεί τα κέντρα να είναι 30 που είναι συμβολικός αριθμός, αλλά θα σταλεί ένα μήνυμα προς νεοεισερχόμενους μετανάστες προς την Ευρώπη, με πύλη την Ελλάδα, πως υπάρχει κράτος που φυλάει τα σύνορα του, υπάρχει κράτος με κέντρα κλειστής φιλοξενίας και υποδοχής, στα οποία μπορούν μέχρι να επαναπροωθηθούν, να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και δεν θα είναι στους δρόμους».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια αδράνειας, κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας, ένα σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρηματοδοτείται και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.
Από τη μία πλευρά η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο δικαιωμάτων για την προστασία της προσωπικότητας, της ανθρώπινης υπόστασης, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των μεταναστών στη χώρα μας και από την άλλη πλευρά έχουμε διαμορφώσει ένα καινούριο πλαίσιο προκειμένου να διαχειριστούμε τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία εισέρχονται στην πατρίδα μας.
Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι σεβόμαστε την αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη υπόσταση, σεβόμαστε την ανθρώπινη ύπαρξη, σεβόμαστε τα συνταγματικά δικαιώματα, τα νόμιμα, τα οικουμενικά δικαιώματα του ανθρώπου. Έτσι, όπως αυτά είναι καταγεγραμμένα στην Παγκόσμια Διακήρυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμαστε την παρουσία των νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας, που εργάζονται τίμια, που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, που ενσωματώνονται μέρα με τη μέρα στις δομές της ελληνικής κοινωνίας.
Θέλω λοιπόν να πω σε όλους αυτούς, να στείλω ένα μήνυμα ότι η Πολιτεία, η συντεταγμένη Πολιτεία είναι εδώ. Για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να υποκαθιστά το Κράτος προσφέροντας υπηρεσίες, εθελοντικές ή άλλες σε Έλληνες πολίτες. Η συντεταγμένη Πολιτεία είναι εδώ για να υπερασπίσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως υπηκοότητας, φυλής, θρησκείας, αρκεί να βρίσκονται νόμιμα στη χώρα αυτή.
Από την άλλη πλευρά, θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους εκείνους, οι οποίοι επιχειρούν τα τελευταία χρόνια να εισέλθουν και εισέρχονται μη νόμιμα στη χώρα μας, αυτοί οι οποίοι επιχειρούν, είτε να μείνουν στη χώρα, είτε να πάνε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, να τους πω ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτή τη μεγάλη ανθρώπινη κρίση, η οποία, αυτή τη στιγμή διαχέεται μέσα στην κοινωνία μας. Είναι μία ανθρωπιστική κρίση. Έτσι την αντιλαμβανόμαστε, είναι ένα ανθρώπινο δράμα και δεν μπορούμε να το υποστούμε. Είμαστε μία μικρή χώρα, βρισκόμαστε σε κρίση και αυτοί που πλήττονται κυρίως και πρώτοι από το φαινόμενο αυτό της παράνομης μετανάστευσης, είναι οι νόμιμοι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Είναι αυτοί, οι οποίοι μετά από πολύ αγώνα και πολύ κόπο και διαδικασίες και χρόνο, πήραν τελικά, το πολύτιμο χαρτί για να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Σέβομαι την αγωνία τους, σεβόμαστε τις προσδοκίες που τους δημιούργησαν κάποιοι ή ακόμα και οι ίδιοι δημιούργησαν προσδοκίες για μία καλύτερη ζωή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον μέσω μίας χώρας, η οποία αντιμετωπίζει μία βαθιά κρίση. Μία χώρα μικρή σε πληθυσμό, μικρή σε έκταση, με τεράστια προβλήματα δεν μπορεί να διαχειρίζεται 150.000 ανθρώπινες ψυχές κάθε χρόνο. Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να λάβουμε μέτρα. Μέτρα, τα οποία έχουν να κάνουν με την επιστροφή όλων όσοι είναι παράνομοι στη χώρα. Εκτός από εκείνους, και το τονίζω, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτημα και δικαιούνται άσυλο. Δηλαδή, προστασία ανθρωπιστική, πολιτική εάν διώκονται εάν κινδυνεύει η ζωή τους στις χώρες προέλευσης. Αυτούς θα τους προστατεύσουμε γιατί θέλουμε. Γιατί πιστεύουμε ότι για κάθε διωκόμενο πρέπει να υπάρχει διεθνής προστασία. Είναι ο σεβασμός προς τον άνθρωπο που αγωνίζεται, ο σεβασμός προς το διαφορετικό. Οι υπόλοιποι όμως θα επιστρέψουν πίσω. Θα επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους με την εθελοντική διαδικασία, πληρώνοντας το εισιτήριο εμείς, από τη δική μας πλευρά με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ένα μικρό ποσόν, με το οποίο μπορεί να ξεκινήσουν τη ζωή τους στις πατρίδες τους.
Θέλω επίσης να στείλω ένα μήνυμα ότι αυτά τα οποία τις προηγούμενες ημέρες έχουμε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουμε, αυτά θα γίνουν πράξη. Δηλαδή, θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Φιλοξενίας, Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας, πριν τις εκλογές το πρώτο και το οποίο θα είναι πρότυπο προκειμένου να δουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι μιλάμε για ένα Κέντρο Φιλοξενίας με όλες τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με όλες τις συνθήκες σεβασμού στα δικαιώματα των ανθρώπων, αλλά και μία βασική προϋπόθεση. Όποιος είναι παράνομος στην Ελλάδα, δεν μπορεί πλέον να κυκλοφορεί ελεύθερος αν δεν έχει λόγο νόμιμο. Διότι αυτό το οποίο συμβαίνει, επωάζει το «αυγό του φιδιού», επωάζει και αναδεικνύει ρατσισμό, φασισμό και μια σειρά φαινόμενα, τα οποία έχουν καταστρέψει έθνη και χώρες. Η πατρίδα μας δεν μπορεί να το υποστεί άλλο αυτό. Για αυτό λοιπόν, ξεκινάμε τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Φιλοξενίας στην Αττική, θα ακολουθήσουν και άλλα προκειμένου η Ελλάδα να μην είναι «ξέφραγο αμπέλι». Και αυτό στους πρώτους που δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας είναι εδώ, οι νόμιμοι μετανάστες που είναι εδώ σήμερα κοντά μας.
Και αυτούς, τους οποίους πρώτους απασχολεί είναι εδώ σήμερα κοντά μας.
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδας-Πακιστάν Σαγέτ Μοχάμεντ Τζεμίλ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ. Εμείς οι εκπρόσωποι των μεταναστών από περίπου 17 κοινότητες που είμαστε σήμερα εδώ από όλη την Ελλάδα, μας τίμησε ο Αρχηγός και το Επιτελείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συμφωνούμε όλοι ομόφωνα. Με τη μεγάλη κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα, δυστυχώς υποφέρουμε και εμείς με τις οικογένειες και τα παιδιά μας, πρώτη και δεύτερη γενιά που είμαστε και εμείς οι μετανάστες, θύματα και υποφέρουμε και εμείς με τις οικογένειες μας και τα παιδιά, πρώτη και δεύτερη γενιά.
Εμείς συμφωνούμε τα σύνορα να μείνουν ανοικτά. Πρέπει η πολιτεία να κλείσει τα σύνορα, να μην μπαίνουν παράνομοι μετανάστες εδώ, οι παράνομοι μετανάστες που είναι εδώ, βεβαίως όλοι ξέρουμε πως ζουν και πως επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Για αυτό και αυτή η πρωτοβουλία που υπάρχει, για τα κέντρα φιλοξενίας με προϋπόθεση ότι οι προδιαγραφές θα είναι σαν της Ευρώπης, ανθρώπινες με σεβασμό σε όλα τα δικαιώματα, τα θρησκευτικά, τα ιατρικά και με καθαριότητα εμείς συμφωνούμε. Και θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια να ζουν οι άνθρωποι με αξιοπρεπείς τρόπους και να γίνεται εθελοντικός επαναπατρισμός. Αυτό είναι καλό βήμα και έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν. Τέλος πάντων, και τώρα που ξεκινάει εμείς θα στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Επίσης προτείνουμε στον Υπουργό και σε όλο το επιτελείο του, εκπρόσωποι μια επιτροπή όλων των μεταναστών, να μας δοθεί η ευκαιρία κάθε μήνα να επισκεπτόμαστε εμείς αυτά τα κέντρα, ώστε να έχουμε μια άψογη συνεργασία και παρακολούθηση και έγκυρη ενημέρωση ως προς τους άλλους που βέβαια για διάφορους λόγους θέλουν να εκμεταλλευτούν, να δώσουν λάθος πληροφόρηση και να κάνουν εντύπωση στους άλλους. Για αυτό είμαστε εδώ σήμερα οι εκπρόσωποι των μεταναστών και θα είμαστε κοντά σε όλα αυτά τα θέματα με διάλογο, με συνεργασία, με κατανόηση και σεβασμό. Αυτό φτάνει, θα είμαστε μαζί.
Δημοσιογράφος : Ξέρετε το πρόβλημα που υπάρχει και δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω οι παράνομοι μετανάστες είναι ότι οι πρεσβείες τους δεν δίνουν χαρτιά και κωλυσιεργούν πάρα πολύ. Εσείς πιέσατε ποτέ την πρεσβεία σας να δώσει χαρτιά;
Σαγέτ Μοχάμεντ Τζεμίλ : Βεβαίως πολύ καλή ερώτηση και τώρα και προχθές το είδαμε εμείς η πρεσβεία μας έχει βελτιώσει πάρα πολύ. Μην ξεχνάτε ότι στην πατρίδα μας έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία για τρομοκρατία και προβλήματα και σε εμάς αυτοί που έρχονται στις πρεσβείες μας δεν έχουν καθόλου έγγραφα πώς να αποδειχθεί ότι είναι Πακιστανοί; Όσοι όμως παρουσιάζονται και έχουν έγγραφα ως Πακιστανοί , αμέσως προωθούνται οι διαδικασίες και παίρνουν αυτά τα έγγραφα. Και έχει βελτιώσει πάρα πολύ τώρα τόσο ο κ. Πρέσβης όσο και ο Πρόξενός μας τις διαδικασίες κι έτσι δίνουν πάρα πολύ γρήγορα τα έγγραφα αυτά. Ο κ. Κολομπανί θα ενημερώσει όσον αφορά στο Άσυλο.
Πρόεδρος Ο.Ε.Μ.Ε Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί : Καλησπέρα σας, μαζί με τον Πρόεδρο προσπαθούμε να συντονίσουμε και τους άλλους συλλόγους. Εγώ θέλω να αναφερθώ στο Άσυλο. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα εδώ και χρόνια και βλέπω ότι υπάρχουν προσπάθειες από την Πολιτεία να βελτιώσει την Υπηρεσία Ασύλου. Ήδη, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα ότι οι παράνομοι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα το πρώτο βήμα που κάνουν είναι να κάνουν αίτηση για Άσυλο. Εκεί έχει μπλοκάρει το σύστημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλοί φάκελοι που δεν έχουν εξεταστεί. Πρέπει οι ίδιοι οι μετανάστες αλλά και οι σύλλογοι να ενημερώσουν τους συμπατριώτες τους ότι η λύση δεν είναι η αίτηση Ασύλου αλλά το να ζει κανείς αξιοπρεπώς στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει οικονομική κρίση, τη ζούμε κι εμείς την κρίση μέσα στην οικογένειά μας και στους νόμιμους μετανάστες.
Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τα κέντρα φιλοξενίας η δική σας η θέση ποια είναι;
Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί : Νομίζω ότι ο αριθμός επίσημα από την ΕΛΙΑΜΕΠ είναι αυτή τη στιγμή 450.000 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες Τα κέντρα κλειστής φιλοξενίας που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι περίπου τριάντα. Το πρώτο θα αρχίσει εντός του μήνα. Αν υπολογίζουμε σωστά, θα φιλοξενούν περίπου τριάντα χιλιάδες. Θα είναι συμβολικός αριθμός και θα σταλεί ένα μήνυμα προς νεοεισερχόμενους μετανάστες προς Ευρώπη, με πύλη την Ελλάδα, πως υπάρχει κράτος που φυλάει τα σύνορα του, υπάρχει κράτος με κέντρα κλειστής φιλοξενίας και υποδοχής, στα οποία μπορούν μέχρι να επαναπροωθηθούν, να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, δεν θα είναι στους δρόμους.
Δημοσιογράφος : Εσείς, συμφωνείτε δηλαδή με τα κέντρα κλειστής φιλοξενίας;
Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί : Συμφωνούμε, εάν υπάρχουν οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υπάρχουν στην Γαλλία. Υπάρχει ένα θέμα τελευταία, ότι ομάδες, μειοψηφίες Ελλήνων εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση πολιτικά. Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει δεχτεί όλους τους μετανάστες με ζεστασιά, ο Έλληνας δεν ήταν ρατσιστής ποτέ, αλλά πρέπει να υπάρχει λίγο προσοχή αυτήν την περίοδο, με όλες τις ομάδες που βγαίνουν και θέλουν να προστατεύουν τους Έλληνες.
Δημοσιογράφος : Κατά πόσον μπορείτε να εγγυηθείτε ότι εκφράζετε το σύνολο των μεταναστών, γιατί από ότι ξέρουμε έχετε και εσωτερικές …
Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί : Έχουμε επαφή εμείς, με τους περισσότερους συλλόγους μονίμων μεταναστών, δεν εκπροσωπούμε όλους, αλλά υπάρχει μεγάλη ομάδα νομίμων μεταναστών, που συμφωνεί με τις θέσεις μας.
Σαγέτ Μοχαμέντ Τζεμίλ : Να πω για τους Πακιστανούς ένα παράδειγμα, σχετικά με την ερώτηση που κάνατε. Η πλειοψηφία των συλλόγων των Πακιστανών, από τους 80.000 που ζουν στην Ελλάδα, είναι εδώ σήμερα. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου. Με την Ελληνική Αστυνομία και όλες τις Αρχές, εμείς πάντα κάνουμε διάλογο, συζήτηση, με ευαισθησία και έχουμε πετύχει. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος. Είμαστε κατά στο να βγούμε στο δρόμο, και να καταγγέλλουμε άδικα.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με πολύ σεβασμό και κατανόηση, για μια ακόμη φορά, θέλω να τονίσω ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αγωνίες, τα ερωτηματικά, τις ανασφάλειες και τους φόβους όλων των τοπικών κοινωνιών. Με πολύ αγωνία ταυτόχρονα, αλλά και με πολύ μεγάλο σεβασμό προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια ανθρωπιστική κρίση. Η κρίση δεν είναι ούτε αστυνομική, ούτε οικονομική. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει το φαινόμενο να διαχειρίζεται ετησίως 150.000 ψυχές. Έτυχε σε εμάς λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και για πολλούς άλλους λόγους που δεν είναι της παρούσης. Δεν έχουμε άλλο τρόπο πιο πρόσφορο, πιο δημοκρατικό αλλά ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικό για να πάρουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους επιστρέψουμε πίσω στις πατρίδες τους. Με αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα με αποτελεσματικότητα με την έννοια ότι θα τους γυρίσουμε πίσω και θα ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Δεν μπορούμε να μαχόμεθα μόνοι μας εναντίον όλης της Ευρώπης. Γιατί σε λίγο δεν θα είμαστε στη Συνθήκη Schengen . Δεν μπορούμε να θεωρούμαστε ως χώρα «ξέφραγο αμπέλι» όσον αφορά την ασφάλεια. Και κυρίως δεν μπορούμε να θεωρούμαστε μια χώρα η οποία δεν σέβεται τους πολίτες της, είτε τους πολίτες που είδατε προηγουμένους εδώ, δηλαδή τους νόμιμους μετανάστες, είτε τους Έλληνες πολίτες που ζουν σε αυτή τη χώρα, οποιεσδήποτε πεποιθήσεις κι αν έχουν. Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Αυτό είναι ήττα του κράτους που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Είναι ήττα του κράτους ότι απομακρύνθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις από το κέντρο της Αθήνας. Είναι ήττα του κράτους ότι δεν μπορούσε μέχρι χθες να κυκλοφορήσει άνθρωπος στο κέντρο της Αθήνας. Είναι ήττα του κράτους ότι χιλιάδες άνθρωποι παρανόμως εμπορεύονται προϊόντα «μαϊμούδες», προϊόντα κακής ποιότητας και ξεγελάνε τον κόσμο. Είναι ήττα για το κράτος εν τέλει, αυτή η μεγάλη αναξιοπιστία απέναντι στη δημοκρατία και ότι κάποιοι επιχειρούν να την υποκαταστήσουν. Γι' αυτό λοιπόν κάνω έκκληση, ας δούμε πρώτα πως θα λειτουργήσουν τα κέντρα και μετά ας αντιδράσει ο καθένας. Εμείς ξεκινάμε πιλοτικά, στο κέντρο το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς στη Σχολή Αξιωματικών, μόλις ένα μέτρο κυριολεκτικά. Και δεν υπάρχουν ζητήματα δημόσιας υγείας, δεν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι σε μια πόλη πυκνοκατοικημένη, σε ένα οικοδομικό τετράγωνο ζουν 800 άνθρωποι. Οκτακόσιοι άνθρωποι μακροπρόθεσμα θα πάνε και εκεί. Προς το παρόν θα πάνε μόνο 150 – 200 άνθρωποι, σε πρώτη φάση. Τον επόμενο μήνα θα φτάσουν ως και τους 800. Θα είναι πιλοτικό επαναλαμβάνω για να δούνε όλοι πως λειτουργεί ένα κέντρο φιλοξενίας. Όπως λειτουργούν και σε όλη την Ευρώπη. Οκτακόσιοι, λοιπόν, άνθρωποι σε ένα οικοδομικό τετράγωνο και δεν ξέρουμε ποιος μένει σε κάθε διαμέρισμα, αν έχει προβλήματα υγείας, αν έχει μεταδοτικές νόσους, αν ενδεχομένως συμμετέχει σε εγκληματικά δίκτυα. Ενώ, οι 800 άνθρωποι που θα ζουν εκεί θα είναι υπό την πλήρη φύλαξη και προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας. Άρα, νομίζω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν μόνο οφέλη. Τα οφέλη έχουν να κάνουν με ζητήματα απασχόλησης, με ζητήματα ανάπτυξης και με όσα ζητήματα έχουν να κάνουν με το να ξεπεράσουμε την κρίση και θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες. Οι νέοι άνθρωποι που είναι άνεργοι να βρουν δουλειά. Οι οικογένειες να έχουν ένα εργαζόμενο μέλος κι αυτό εγγυώμαι από τη δική μας την πλευρά, ότι θα γίνει σε συνεννόηση με τις δημοτικές και άλλες αρχές.
Δημοσιογράφος : Από ότι έχω καταλάβει τα κέντρα φιλοξενίας το ένα σκέλος της λύσης είναι να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι εκεί. Το δεύτερο αν έχω καταλάβει καλά είναι το να μπορέσουν να φύγουν. Και δεν θα μπορέσουν αν δεν δώσουν οι πρεσβείες τους χαρτιά. Έτσι δεν είναι; Το υπουργείο Εξωτερικών όλα αυτά τα χρόνια που έχουμε αυτό το πρόβλημα σε ‘μενα φαντάζει ότι έχει αδρανήσει. Μπορείτε να μας το σχολιάσετε αυτό; Δεν έχει γίνει μια διακρατική συμφωνία, δεν έχει γίνει κάτι.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, με τον εθελοντικό επαναπατρισμό αλλάζουν όλα. Δηλαδή όταν ένας πολίτης εμφανίζεται στην αστυνομία και λέει ότι θέλει να επιστρέψει πίσω είναι προφανές ότι δεν μπορεί καμία πρεσβεία πλέον να αρνηθεί το γεγονός ότι αυτός είναι ένας πολίτης που έχει την υπηκοότητα του συγκεκριμένου κράτους. Γιατί στο κέντρο φιλοξενίας υπάρχουν μεταφραστές όλων των γλωσσών αλλά και όλων των επιμέρους διαλέκτων που μιλούν οι άνθρωποι σε κάθε χώρα. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση παρά μόνο μία. Ο παράνομος μετανάστης να επιστρέψει στη χώρα του χωρίς πολλές διατυπώσεις. Και εκεί ήταν κυρίως το πρόβλημα. Είχαμε από τη μία τον μετανάστη να δηλώνει άλλη εθνικότητα, είχαμε από την άλλη την πρεσβεία να δηλώνει ότι δεν είναι δικός της πολίτης και βεβαίως το υπουργείο εξωτερικών της άλλης χώρας να παριστάνει τον ανήξερο. Κι όλα αυτά σε βάρος της χώρας μας. Αυτά λοιπόν τελειώνουν. Σε μια ημερίδα που είχε προχθές μια μη κυβερνητική οργάνωση που είχε αναλάβει για ένα διάστημα την επιστροφή, αναφέρθηκε ότι μετά τις δράσεις που ανέπτυξε η αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας και την αποφασιστική στάση της ελληνικής πολιτείας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα αιτήματα για εθελοντική επιστροφή. Κι αυτός είναι ο στόχος μας. Γιατί όπως πολύ σωστά είπε και ο εκπρόσωπος των αιτούντων άσυλο προηγουμένως δεν μπορούμε να απορροφήσουμε όλους στα κέντρα φιλοξενίας. Είναι προφανές όμως ότι το μήνυμα είναι σαφές. Ουδείς παράνομος στους δρόμους και καλύτερη φύλαξη των συνόρων με βάση όσων έχουν προηγηθεί και όσες εξαγγελίες έχουν γίνει και υλοποιούνται ήδη.
Δημοσιογράφος: Μια ερώτηση για την ΠΝΟ. Με δεδομένο ότι έχουν εξαγγείλει απεργίες για Μεγάλη Τρίτη, Μεγάλη Τετάρτη και λόγω της ιδιότητας σας και της τωρινής και της παρελθούσης, ένα σχόλιο δικό σας και για το αν θα υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις στο θέμα του τουρισμού.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Νομίζω ότι στη χώρα μας συζητάμε πολλά χρόνια για τα αυτονόητα. Η ΠΝΟ ή μειοψηφίες μέσα στην ΠΝΟ δυστυχώς επιχειρούν να αποδεκατίσουν και το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά να καθορίσουν και την οικονομία της χώρας σε κρίσιμες ώρες και σε ιδιαίτερα διαστήματα όπως είναι το Πάσχα και η τουριστική περίοδος. Δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συμπεριφορών. Ο ελληνικός λαός ζητάει. Είναι απαίτησή του όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις να λειτουργούν με βάση το συμφέρον του συνόλου των πολιτών, το συμφέρον της χώρας και βεβαίως το συμφέρον αυτών που εκπροσωπούν, αλλά όχι με τρόπους που οδηγούν σε συντεχνιακές λογικές και συντεχνιακές συμπεριφορές. Κι αν πραγματικά θέλουμε να δούμε μια εγωιστική συμπεριφορά αυτή είναι της ΠΝΟ ή μιας μερίδας της ΠΝΟ-γιατί δεν ξέρω τις λεπτομέρειες- που έχει σχέση με τη στάση της αυτές τις μέρες. Τους καλώ λοιπόν να ανοίξουμε τα πλοία και τα λιμάνια. Ο χώρος της ακτοπλοΐας έχει πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα χρειάζεται την ακτοπλοΐα, χρειάζεται έσοδα από τον τουρισμό. Κάθε ώρα που διαρκεί αυτή η απεργία είναι και μια σφαίρα στην καρδιά της Χώρας. Και κάνω έκκληση σε όσους ακόμα αντιστέκονται απέναντι στην κοινή λογική να υποχωρήσουν και να πάμε όλοι μαζί.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με το δημοσίευμα που υπήρξε για τους αστυνομικούς επί πληρωμή. Τι ισχύει;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπήρξε ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου γιατί ήταν κάτι που δεν γνώριζα, εννοώ ως λεπτομέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.