Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ν.Δένδιας : Δεν υπήρχε απαγόρευση. Υπήρχε εκτεταμένη ζώνη προστασίας των επισκεπτών


Δημοσιευμένο στο : http://www.minocp.gov.gr
Τετάρτη, 10 Οκτώβριος 2012
-Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στον δημοσιογράφο κ. Ν. Χατζηνικολάου

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Καλημέρα, κύριε Χατζηνικολάου, καλημέρα στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας τη δική σας πολιτική εκτίμηση, πριν πάω στα των θεμάτων ασφαλείας και δημοσίας τάξης, τη δική σας πολιτική εκτίμηση για το αποτέλεσμα της επίσκεψης Μέρκελ. Αν θεωρείτε, δηλαδή, ότι πολιτικά κάτι κερδίσαμε και τι θεωρείτε ότι κερδίσαμε από αυτή την επίσκεψη;
Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Νομίζω ότι αν αναζητήσουμε όλοι έναν κοινό τόπο, ανεξαρτήτως των πολλών διαφορετικών απόψεων που θα μπορούσαμε να έχουμε, είναι βέβαιο ότι η παρουσία της Καγκελαρίου της Γερμανίας ενέχει ένα συμβολικό μήνυμα και προς την Ελλάδα, την ελληνική κοινωνία και κοινότητα, και προς τη δική της γερμανική κοινή γνώμη, τη γερμανική κοινότητα. Στο επίπεδο αυτό, νομίζω ότι είναι υψηλής σημασίας η παρουσία της και υψηλό το κέρδος. Λίγο πολύ, διαβεβαιώνει τους πάντες ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και θα παραμείνει ένα μέρος του μέλλοντος Ευρώ.
Δημοσιογράφος: Βέβαια, κύριε Υπουργέ, η διατύπωση ήταν “βέβαια, εύχομαι και ελπίζω”, διατύπωση με την οποία συνήθως ξεφορτώνεσαι κάποιον.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Έχω την εντύπωση, μου ελέχθη δηλαδή, ότι δεν είναι ακριβής μετάφραση από τα γερμανικά του όρου, νομίζω ότι είπε «πιστεύω». Θέλω να το δω, όμως, αυτό, το καταθέτω με κάθε επιφύλαξη.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τώρα, νομίζω όμως, και θέλω τη γνώμη σας γι’ αυτό, ότι κατ’ ουσίαν τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης θα τα κρίνουμε στη Σύνοδο Κορυφής και στα όσα θα ακολουθήσουν.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν θα μπορούσε βέβαια να ήταν και αλλιώς. Δηλαδή θα ήταν και άκομψο να έρθει πραγματικά ως ηγεμών της Ευρώπης….

Δημοσιογράφος: … και να προκαταλάβει τις ευρωπαϊκές επάλξεις…

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Δεν θα μπορούσε να γίνει αυτό. Γι’ αυτό, διατηρούμε απλά μια αισιοδοξία, εκ του αντιθέτου κρινόμενο. Εάν τα πράγματα ήταν άσχημα, εάν οι προθέσεις ήταν κακές, θα ερχόταν πρώτα εδώ, στην πραγματικότητα εμμέσως να δώσει τα αντίθετα σημάδια και από εκεί και πέραν να επιστρέψει και να συμβεί ότι απευχόμαστε; Μάλλον όχι.

Δημοσιογράφος: Τώρα εγώ έχω την θεωρία ότι χθες θα ήταν καλύτερο να υπήρχε ακόμα περισσότερος κόσμος, ειρηνικά στο δρόμο για να αισθανθεί η Καγκελάριος και η υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω των τηλεοπτικών εικόνων, την πίεση μιας κοινωνίας που ασφυκτιά κάτω από πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, βυθιζόμενη κάθε χρόνο και περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια στην ύφεση. Φαίνεται ότι εσείς κάνατε άλλη εκτίμηση, αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων σε αρκετούς χώρους της Αθήνας και για απαγόρευση των πορειών.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Να μου επιτρέψετε να μη το συνομολογήσω αυτό.

Δημοσιογράφος: Ναι, σύμφωνοι. Τη δική σας άποψη θα ήθελα να ακούσω.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Δεν έχω διαφορετική εκτίμηση. Είναι καλό η ευρωπαϊκή κοινωνία συνολικά να αντιληφθεί πόσο δύσκολα ο ελληνικός λαός πορεύεται στη συγκεκριμένη αυτή συγκυρία. Νομίζω αυτό είναι θετικό και αυτό μπορούμε να το συμφωνήσουμε. Από εκεί και πέρα, είχαμε μια παρουσία στην Αθήνα χθες, η οποία έστρεψε νομίζω τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης και όλων των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Αθήνα. Έπρεπε να ληφθεί κάθε πρόνοια, η εικόνα που θα περνούσε στο εξωτερικό να ήταν σωστή. Και συγχωρήστε με που το λέω, αλλά θυμηθείτε την επίσκεψη Κλίντον. Θυμηθείτε τι συνέβαινε στην Αθήνα. Φανταστείτε χθες να είχε γίνει η Αθήνα, μια Αθήνα όπως την ξέραμε παλιά. Μια Αθήνα με φωτιές, με μολότοφ, με καταστροφές, με εκτεταμένα επεισόδια. Τότε δε θα μεταφέραμε το δείγμα της πίεσης. Θα μεταφέραμε την εικόνα μιας χώρας υπό διάλυση. Και αυτό δεν ήταν επιτρεπτό να συμβεί.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά να σας πω κάτι. Όταν αυτό γίνεται με τεχνητό τρόπο, όταν δηλαδή με μια διοικητική απόφαση, να το πω έτσι, απαγορεύουμε κινητοποιήσεις και συναθροίσεις, το μήνυμα και η εικόνα δεν είναι πραγματική. Θέλω να πω πιστεύετε ότι θα είχε τον ίδιο κόσμο χθες στο κέντρο της Αθήνας αν δεν είχε ληφθεί αυτή η διοικητική απόφαση;

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Πιστεύω ναι.

Δημοσιογράφος: Εγώ πιστεύω θα είχε πολύ περισσότερο κόσμο και πιστεύω ότι θα ήταν καλό να έχει περισσότερο κόσμο, θα αισθανόταν μεγαλύτερη πίεση η ευρωπαϊκή ηγεσία, και η Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες, από την ελληνική κοινωνία.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Ξέρετε, δημιουργείται η εικόνα - πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας και πάντα το κάνω- ίσως επειδή υπήρξε ένα sms της Ελληνικής Αστυνομίας την προηγούμενη ημέρα, του οποίου η διατύπωση δεν ήταν ορθή και γι’ αυτό διορθώθηκε. Αυτό δημιούργησε την εικόνα απαγόρευσης. Δεν υπήρξε και γι’ αυτό διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε απαγόρευση. Υπήρχε συγκεκριμένη ζώνη, η συνήθης αν θέλετε συγκεκριμένη εκτεταμένη ζώνη προστασίας των επισκεπτών, αλλά από εκεί και πέρα η ελληνική κοινωνία ήταν ελεύθερη να διαδηλώσει στους χώρους που συνήθως διαδηλώνει, στην Πανεπιστημίου, στην Σταδίου, στην Ομόνοια, στην Πατησίων, στο Σύνταγμα, στην Αμαλίας.

Δημοσιογράφος: Επομένως λέτε ότι παρεξηγήθηκε μια συνήθης πρακτική, η πρακτική να προστατεύονται οι χώροι διέλευσης του ξένου επισήμου.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Του υψηλού προσκεκλημένου. Είχε γίνει και στην περίπτωση του Προέδρου Κλίντον και ξαναλέω είχαμε υποχρέωση…

Δημοσιογράφος: Πάντως, δόθηκε ένα σήμα με την απόφαση αυτή διολίσθησης σε μεθόδους όχι ιδιαιτέρως δημοκρατικές. Δόθηκε ένα πιο επικοινωνιακό σήμα πρέπει να το παραδεχτείτε.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Ίσως επικοινωνιακά, σας είπα πάλι ευθέως ότι η αρχική διατύπωση του sms της Ελληνικής Αστυνομίας δεν ήταν επιτυχής. Αν θέλετε ήταν ατυχής, για να σας δώσω να χρησιμοποιείτε την διττή λέξη, δεν έχω κανένα πρόβλημα σε αυτό, δεν πρόκειται εγώ να ευλογώ οτιδήποτε δεν γίνεται ορθά και να το καλύπτω. Δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Όμως, ποια είναι η ουσία; Η διασφάλιση του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών να διαμαρτύρονται. Αυτό υπήρχε στον απόλυτο βαθμό και με απόλυτο σεβασμό. Αυτό που δεν υπήρχε, κύριε Χατζηνικολάου, και δεν θα υπάρξει είναι ο σεβασμός στους «μπαχαλάκηδες». Εκεί θα γίνει μια τεράστια προσπάθεια, η οποία δεν λέω ότι θα είναι πάντα επιτυχής, δεν είναι καθόλου εύκολο, σας διαβεβαιώ, καθόλου εύκολο δεν είναι, όμως η προσπάθεια θα γίνει και θα γίνει με σοβαρότητα, θα είναι μέσα στα πλαίσια πάντοτε του δημοκρατικού πολιτεύματος και των Νόμων και του Συντάγματος.

Δημοσιογράφος: Φαίνεται όμως κύριε Υπουργέ ότι υπάρχουν και από την άλλη πλευρά ορισμένες συμπεριφορές ανδρών των αρχών ασφαλείας, οι οποίες προκαλούν. Για παράδειγμα, βλέπω μία φωτογραφία στο διαδίκτυο, με βεβαιώνουν ότι είναι πραγματική η φωτογραφία, η οποία κάνει το γύρο του διαδικτύου και δημιουργεί πολύ άσχημη εντύπωση για τους άνδρες των ΜΑΤ, με έναν άνδρα των ΜΑΤ να χρησιμοποιεί μια διαδηλώτρια σαν ανθρώπινη ασπίδα προστασίας του. Θέλω να σας παρακαλέσω να την δείτε αυτήν τη φωτογραφία και αν κρίνετε, και είμαι σίγουρος ότι θα το κρίνετε, ότι σας ενοχλεί, ιδεολογικά, ανθρώπινα, αισθητικά, να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Κύριε Χατζηνικολάου, δεν την γνωρίζω καταρχήν, οπότε δεν έχω την ευκαιρία να σας απαντήσω.

Δημοσιογράφος: Είμαι βέβαιος ότι δεν την γνωρίζετε, γιατί κι εγώ πριν από λίγο είδα την φωτογραφία αυτή, κάνει το γύρω του διαδικτύου.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Όμως σε «παρόμοια», σε θεωρητικό επίπεδο «παρόμοια», περίπτωση που ο αστυνομικός των ΜΑΤ χρησιμοποίησε το γκλομπ του όχι με τον ορθό τρόπο, έκανα αμέσως αυτό που έπρεπε να κάνω. Εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχουν διπλά standards , άλλα για τους διαδηλωτές και άλλα για τους αστυνομικούς. Όλοι υποκείμεθα στους νόμους και όλους αφορά ο νόμος και η τάξη. Απλώς, πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ελληνική κοινωνία ότι από την πλευρά των ανθρώπων αυτών, των αστυνομικών, διεξάγεται μια υπεράνθρωπη προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και ένα ακόμη πιο ανησυχητικό δημοσίευμα του Guardian , δεν ξέρω αν το είδατε.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Το γνωρίζω.

Δημοσιογράφος: Το οποίο ομιλεί περί βασανισμού διαδηλωτών στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μεταφέρει κάποιες καταγγελίες και μάλιστα κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση, αποδίδει σε έναν διαδηλωτή τη φράση ότι «μας είπαν πως θα δώσουν τα στοιχεία μας στη Χρυσή Αυγή», ότι δηλαδή οι αστυνομικοί τους απείλησαν ότι θα δώσουν τα στοιχεία τους στη Χρυσή Αυγή. Εάν είναι αληθές αυτό, είναι άγριο πράγμα, πολύ άγριο. Και φαντάζομαι δεν ταιριάζει στην εικόνα μιας δημοκρατικής χώρας.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Κύριε Χατζηνικολάου και σε αυτό πάλι. Εάν μιλάμε για το ίδιο επεισόδια, αν μιλάει ο Guardian για το ίδιο επεισόδιο, το οποίο γνωρίζω εγώ, σε αυτό η καταγγελία έχει γίνει στη Δικαιοσύνη. Δεν έγινε στην Ελληνική Αστυνομία για να έχω εγώ την ευχέρεια να διατάξω τα σχετικά. Και νομίζω ο Ανακριτής, στον οποίο έγινε, διέταξε έρευνα και διεξάγεται έρευνα. Αλλά επί της αρχής, νομίζω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα. Δεν υπάρχουν διπλά standards . Και η Αστυνομία…

Δημοσιογράφος : Α, διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη, λέτε, για το θέμα αυτό. Μάλιστα.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Η Δικαιοσύνη. Έχει τεθεί το θέμα και εκεί δεν έχω ευχέρεια παρέμβασης.

Δημοσιογράφος: Και σωστά δεν πρέπει να παρέμβετε.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Όμως, δεν υπάρχουν, κύριε Χατζηνικολάου, διπλά standards . Δεν επαγγέλλομαι μια κοινωνία στην οποία θα παρανομεί η Αστυνομία και θα τηρεί τη νομιμότητα η υπόλοιπη κοινωνία. Όλοι υποκείμεθα στους νόμους, όλοι πρέπει να τους τηρούμε. Αλλά όλοι σημαίνει όλοι.

Δημοσιογράφος: Τώρα θέλω να σταθώ, να επιστρέψω στο γενικό πολιτικό θέμα και να σταθώ στα επόμενα βήματα. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την ελληνική κυβέρνηση; Έχουμε μπροστά μας τη Σύνοδο Κορυφής. Δύο ανοιχτά θέματα, που φαντάζομαι ότι είναι πρώτης προτεραιότητας: η εκταμίευση της δόσης και η επιμήκυνση. Και μετά τι; Μετά τι όταν θα έχει έρθει ένα πακέτο 13,5 δισ. ευρώ;

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Από εκεί και πέρα, η λήψη όλων των …

Δημοσιογράφος: Δηλαδή από πού θα έρθει η ελπίδα ρωτώ κ. Υπουργέ.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας το έχει πει πάρα πολλές φορές. Από την ανάκαμψη, κύριε Χατζηνικολάου. Αν δεν υπάρξει, μην κρυβόμαστε, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη..

Δημοσιογράφος: Μα μπορεί με μέτρα 13,5 δις να έρθει η ανάπτυξη;

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Αυτό είναι το παθητικό ή εν μέρει το παθητικό του ισολογισμού μας, το μείον… Να συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι ένα πάρα πολύ βαρύ πακέτο, που ευθέως οδηγεί σε ύφεση της οικονομίας. Ελαττώνεται η νομισματική κυκλοφορία, οδηγείται σε ύφεση η οικονομία, άρα ξεκινάμε με μείον. Πάμε από εκεί και πέρα. Ποιο είναι το συν; Το συν καταρχήν είναι ένα κλίμα επενδύσεων, είτε επιβοηθούμενων επενδύσεων, μέσω αναπτυξιακού Νόμου, που πρέπει επιτέλους να τρέξει είτε επενδύσεων ευθέως από ξένα κεφάλαια, τα οποία μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα αν διασφαλιστεί ένα κλίμα, το οποίο θα τους επιτρέψει να πιστέψουν ότι είναι μία ασφαλής τοποθέτηση. Η αμφιβολία, η αμφισβήτηση, το μη σταθερό φορολογικό σύστημα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Και από εκεί και πέρα και από την ίδια την ψυχολογία των Ελλήνων. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν Έλληνες, μην κοροϊδευόμαστε, που δοκιμάζονται πάρα πολύ άσχημα, υπάρχουν, όμως, και κάποιοι Έλληνες, πολύ λιγότεροι που έχουν πολλά χρήματα, που όμως δεν τα διαθέτουν αυτά χρήματα, δεν κάνουν τίποτα, κάθονται και περιμένουν. Δεν είναι ένα χαμένο παιχνίδι, κύριε Χατζηνικολάου, είνα ι μια τεράστια δύσκολη προσπάθεια, αλλά δεν είναι ένα χαμένο παιχνίδι.

Δημοσιογράφος: Βέβαια, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μιλάει για επενδύσεις, βλέπουμε πολύ μεγάλους ελληνικούς ομίλους να φεύγουν από τη χώρα, όπως άκουσα το πρωί το Γιώργο Τράγκα να λέει ότι έφυγε η ΦΑΓΕ, μετακινεί την έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Αυτό πολύ καλά κάνετε και το υπογραμμίζετε, αν μου επιτρέπετε, γιατί θα πρέπει και σε αυτό, να το αντιληφθούν όλοι και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και η κοινωνία, ότι η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων τελικά δεν έχει κατ’ ανάγκη θετικό αποτέλεσμα. Το 100% του μηδέν είναι μηδέν. Εάν τους διώξουμε όλους από την Ελλάδα, εάν δεν υπάρχει ένα φορολογικό σύστημα που να τους επιτρέπει την κερδοφορία, δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτα. Αυτό πράγματι είναι ανησυχητικό αν εμφανιστεί ως γενική στάση και μπορούμε να το αποτρέψουμε με μία σώφρονα φορολογική πολιτική και μία εξυγίανση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.

Δημοσιογράφος: Έχω πάρα πολλά μηνύματα, με τα οποία συμπολίτες μας σας καλούν να δείτε τη φωτογραφία με τον άντρα των ΜΑΤ που κρατάει ως ανθρώπινη ασπίδα τη διαδηλώτρια και να λάβετε άμεσα πειθαρχικά μέτρα. Πολλά μηνύματα.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην τη δω, όπως καταλαβαίνετε.

Δημοσιογράφος: Θα το παρακολουθήσω και θα ήθελα να μας ενημερώσετε.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Βεβαίως, κ. Χατζηνικολάου.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.

Υπουργός ΔΤ & ΠΤΠ: Εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.