Τρίτη, 18 Ιούνιος 2013
Νίκος Χατζηνικολάου: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα και στους ακροατές σας.
Χατζηνικολάου: Θα ξεκινήσω από τη τραγική είδηση της δολοφονίας του αστυνομικού και το βασικό ερώτημα που έχω να σας θέσω είναι πως προχωρούν οι έρευνες για τη σύλληψη των δραστών και επίσης με ποιο τρόπο θα συμπαρασταθεί η Πολιτεία, ερώτημα που τίθεται από δεκάδες ακροατές μας, στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού. Και το ρωτώ με έμφαση αυτό, γιατί μας έχει συγκινήσει όλους το γεγονός ότι ο άνθρωπος είχε παιδιά και η γυναίκα του είναι έγκυος.
Νίκος Χατζηνικολάου: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Νίκο Δένδια. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα και στους ακροατές σας.
Χατζηνικολάου: Θα ξεκινήσω από τη τραγική είδηση της δολοφονίας του αστυνομικού και το βασικό ερώτημα που έχω να σας θέσω είναι πως προχωρούν οι έρευνες για τη σύλληψη των δραστών και επίσης με ποιο τρόπο θα συμπαρασταθεί η Πολιτεία, ερώτημα που τίθεται από δεκάδες ακροατές μας, στην οικογένεια του άτυχου αστυνομικού. Και το ρωτώ με έμφαση αυτό, γιατί μας έχει συγκινήσει όλους το γεγονός ότι ο άνθρωπος είχε παιδιά και η γυναίκα του είναι έγκυος.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κύριε Χατζηνικολάου, να ξεκινήσω από το
τελευταίο. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και εσάς και τους ακροατές σας
ότι η Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο θα κάνουν αυτά που πρέπει να
κάνουν για την οικογένειά του. Έχουν ήδη ληφθεί οι σχετικές πρόνοιες,
απλώς θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε ποσά και τρόπους, νομίζω ότι
δεν είναι σωστό, όμως…
Χατζηνικολάου: Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μία μόνιμη στήριξη στην οικογένεια αυτή. Αυτό είναι το θέμα.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δεν υπάρχει πιθανότητα το Υπουργείο -όχι υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία αλλά διαχρονικά το Υπουργείο- να αφήσει τους ανθρώπους οι οποίοι θυσίασαν μέλος της οικογένειάς τους στην προστασία του συμφέροντος του Έλληνα πολίτη, στο έλεος του Θεού, κύριε Χατζηνικολάου. Η πρόνοια αυτή θα ληφθεί. Έχει ήδη ληφθεί, απλώς σας ξαναλέω, επιτρέψετε μου για λόγους …
Χατζηνικολάου: Σύμφωνοι, το κατανοώ και σωστά πράττετε…
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Όσον αφορά τις έρευνες, αυτή τη στιγμή, τις τελευταίες τρεις, τέσσερις ημέρες εκτυλίσσεται μία τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψη των συγκεκριμένων δραπετών, οι οποίοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και δεν διστάζουν να πυροβολήσουν. Δεν μπορώ να προλέξω το αποτέλεσμά της. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη, είναι ορεινή. Δεν είναι η περιοχή που συνήθως επιχειρεί μία αστυνομία. Μία αστυνομία καλώς ή κακώς έχει μάθει και έχει εκπαιδευτεί να επιχειρεί πάνω σε οδικούς άξονες και σε αστικό περιβάλλον. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, τα ΕΚΑΜ. Δεν μπορώ να σας προλέξω κάτι. Όμως η σύλληψη των συγκεκριμένων είναι για την Ελληνική Αστυνομία θέμα τιμής.
Χατζηνικολάου: Τώρα κύριε Υπουργέ τίθεται το αίτημα - και τίθεται από την Αστυνομία με πολύ έντονο τρόπο - εγώ θα το μεταφέρω στρογγυλεμένα, να υπάρξει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης και επίσης να υπάρξει σοβαρή αντίδραση από την Ελλάδα στο γεγονός ότι η χώρα μετατρέπεται, χρόνο με τον χρόνο, ουσιαστικά σε πέρασμα μεταναστών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και έχει μετατραπεί σε πέρασμα με τις αποφάσεις της Ευρώπης και ιδίως με το Δουβλίνο ΙΙ.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κύριε Χατζηνικολάου, η ελληνική κοινωνία έχει δίκιο. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σ’ αυτό. Έχει δίκιο. Από την άλλη όμως, η χώρα έχει μία μεταναστευτική πολιτική την οποία υπηρετεί. Και το ότι την υπηρετεί και ότι έχει μεταναστευτική πολιτική θεωρώ ότι πλέον είναι αναγκασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να το αναγνωρίσει. Εξηγούμαι: Από το 2010 η χώρα είχε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ολόκληρο συγκροτημένο πλάνο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Αυτό το πλάνο έχει σχεδόν στο σύνολό του αυτή τη στιγμή υλοποιηθεί. Ο Έβρος έχει κλείσει, υπάρχουν Κέντρα πρώτης υποδοχής που λειτουργούν ήδη στα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτό έχει ήδη γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους. Παραδείγματος χάριν, το Φυλάκιο στον Έβρο, μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση. Υπάρχουν τα προαναχωρησιακά κέντρα, πέντε στρατόπεδα στην Ελλάδα, τα οποία ήδη λειτουργούν και ήδη εκεί κρατείται ένας συγκεκριμένος αριθμός.
Υπάρχει μια πλήρης και πλήρως αναπτυγμένη, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, πολιτική επιστροφών των μεταναστών στις χώρες τους. Το 2012 επιστρέψαμε πάνω από 22.00 άτομα. Το 2013 ελπίζω ότι ο αριθμός αυτός θα υπερβεί τις 25.000 και αυτό γίνεται και με συμβάσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αλλά και αυτοτελώς από την Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει μια νέα σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου, για να μην έχουν οι Ευρωπαίοι τη δυνατότητα να μας λένε ότι δεν εκδικάζουμε στις υπηρεσίες ασύλου και υπάρχει καθυστέρηση και ότι οι μετανάστες, έστω και παράνομοι στην Ελλάδα, δεν απολαμβάνουν ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μία καινούρια υπηρεσία, τη φτιάξαμε, τη στελεχώσαμε μέσα σε αυτούς τους 11-12 μήνες. Υπάρχει μία σύγχρονη Αρχή Προσφυγών για να εκδικάζει επίσης, σε δεύτερο βαθμό. Όλα αυτά που σας λέω είναι εκεί και λειτουργούν. Τι δεν είναι εκεί και τι δε λειτουργεί πλέον; Δεν λειτουργεί…
Χατζηνικολάου: Καταρχήν έχουμε το μεγάλο πρόβλημα του Αιγαίου. Μπορεί να έχετε ελέγξει τον Έβρο, αλλά το Αιγαίο δεν ελέγχεται εύκολα.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κύριε Χατζηνικολάου, επειδή δεν είναι η αρμοδιότητα μου, να μου επιτρέψετε… Όμως κάνω μια μεγάλη συζήτηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και εκεί συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένα μέτρα. Διότι, δύσκολο είναι, αδύνατο δεν είναι. Θυμίζω, εάν μου επιτρέπετε να σας πω, ότι και για τον Έβρο υπήρχε εντύπωση ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Όμως το κάναμε, και το κάναμε άψογα, τέλεια και το αναγνωρίζουν οι πάντες. Έρχομαι τώρα στους Ευρωπαίους. Ποια ήταν η κατηγορία των Ευρωπαίων; Ένα, ότι δεν κάναμε τίποτα και δύο, ότι δεν απορροφούσαμε τα λεφτά που μας δίνανε. Αυτά και τα δύο έχουν αρθεί πλέον. Και έχουμε κάνει περίπου, δεν είναι ωραίο να το λέω γιατί είναι σα να ευλογώ τα γένια μου, αλλά έχουμε κάνει περίπου τα πάντα. Ότι υποσχέθηκε η χώρα το έχουμε πραγματοποιήσει. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει χειριστεί τέτοιο μέγεθος ροών, με τέτοια προβλήματα, με τέτοιες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε αυτό το χρόνο, με επιτυχία. Άρα λοιπόν τα κάναμε. Και το δεύτερο, έχουμε απορροφήσει όλα τα χρήματα που μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι. 117% απορροφήσεις έχουμε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τη μετανάστευση. Μέσα σε ένα χρόνο. Και το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Τι συμβαίνει όμως τώρα στην Ευρώπη; Οι Ευρωπαίοι τόσο καιρό μας έδειχναν με το δάκτυλο και ήταν εύκολο ξέρετε. Το να κάνεις κριτική είναι πανεύκολο. Το δύσκολο είναι όταν ο άλλος κάνει αυτά τα οποία σου έχει υποσχεθεί και του λες να του δώσεις περισσότερα χρήματα. Εκεί λοιπόν έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις. Και οφείλω να πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι τα κράτη - τα κράτη σε πολλά σημεία έχουν διαφορετική πολιτική - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ σφικτή. Δεν πίστευε ότι θα προωθήσουμε αυτά τα μέτρα. Το δεύτερο θέμα είναι το Δουβλίνο II .
Χατζηνικολάου: Πολύ σοβαρό θέμα.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Πάρα πολύ σοβαρό. Η χώρα για πάρα πολλά χρόνια, από λάθος υπολογισμό αν θέλετε, από μία αντίληψη των πραγμάτων είχε συμφωνήσει σε ένα τρόπο χειρισμού όσων ζητούν άσυλο, που είναι καταστροφικός. Τι σημαίνει το Δουβλίνο II; Ότι όταν κάποιος μπαίνει και ζητάει άσυλο, αρμόδια είναι η πρώτη χώρα στην οποία μπήκε και το ζήτησε. Μετάφραση: Η Ελλάδα είναι αρμόδια για το 90% των υποθέσεων ασύλου της Ευρώπης. Όχι, αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Έχουμε πλέον την πιο σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου σε όλη την Ευρώπη. Την πιο καλά στελεχωμένη, την πιο καλά λειτουργούσα. Αλλά δε μπορούμε να δεχτούμε το 90% της συνολικής πανευρωπαϊκής αρμοδιότητας, γιατί θα πνιγούμε. Είπα λοιπόν στο τελευταίο Συμβούλιο…
Χατζηνικολάου: Έχουμε ήδη πνιγεί. Τώρα θέλετε να σας πω τι έλεγαν χτες οι πιτσιρικάδες στο twitter με αφορμή την ομιλία Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα; Έλεγαν επιτέλους ακουστήκαν ελληνικά στο κέντρο. Είναι αστείο.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Τραγικό αστείο.
Χατζηνικολάου: Ναι και εγώ γέλασα, αλλά έχει βάθος το αστείο.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Τραγικό αστείο. Έχουμε κάνει όμως και στο κέντρο - και νομίζω οι πολίτες οι Έλληνες και πολίτες της Αθήνας το γνωρίζουν - μία τεράστια προσπάθεια. Η Ελληνική Αστυνομία, όχι εγώ δηλαδή. Τον τελευταίο χρόνο είναι τεράστια η προσπάθεια. Νομίζω ότι αν περπατήσει κανείς μετά τις δώδεκα το βράδυ ή ό,τι ώρα θέλει στο κέντρο της Αθήνας, θα τη δει αυτή τη μεγάλη διαφορά. Δε λέω ότι είναι τέλεια τα πράγματα. Γιατί αν η οικονομία δεν αναπτυχθεί και δεν ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά και δε δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα, ό,τι και να κάνεις ίσως ψυχολογικά δεν είναι το πιο τελέσφορο. Αλλά η διαφορά είναι τεράστια. Επανέρχομαι όμως στο Δουβλίνο. Ήμουν στο τελευταίο Coreper και στο συμβούλιο Υπουργών είπαμε ότι εμείς για το Δουβλίνο «τέρμα». Θα το καταψηφίσουμε. Πηγαίνω σήμερα το απόγευμα για να μιλήσω στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, τη LIBE , την επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων, και να τους εξηγήσω την ελληνική θέση, να τους πω ότι δεν είμαστε τα κακά παιδιά της Ευρώπης, αλλά αυτό είναι μια άδικη διάταξη, μια ατελέσφορη διάταξη, για την οποία πρέπει σιγά-σιγά να χτίζουμε μία συμμαχία, ώστε να μπορέσουμε να το ανατρέψουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά πάντως η εθνική μας στάση δε μπορεί να συνεχίσει να είναι η ψήφιση του Δουβλίνου. Το Δουβλίνο θα καταψηφιστεί.
Χατζηνικολάου: Τώρα, παρότι η συνέντευξη αυτή γίνεται εξ’ αφορμής της δολοφονίας του αστυνομικού, δε μπορώ να μη θέσω και ένα ερώτημα για την πολιτική επικαιρότητα. Και μιλώ για τη δημόσια τηλεόραση. Θέλω το σχόλιό σας για τις χθεσινές εξελίξεις στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θέλω με ειλικρίνεια να μου πείτε αν πιστεύετε ότι το γυαλί ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση έχει ραγίσει. Και ανεξάρτητα αν τώρα πάμε ή δε πάμε για εκλογές, που όλα δείχνουν ότι δε πάμε, μήπως κατ’ ουσίαν η ΕΡΤ λειτουργεί πια σαν ένας χημικός καταλύτης που δεν εργάζεται υπέρ της συνοχής της κυβέρνησης.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Κύριε Χατζηνικολάου, θα σας απαντήσω ευθέως και στα δύο. Εγώ πιστεύω στη δημόσια τηλεόραση, παρά πολύ πιστεύω στη δημόσια τηλεόραση. Θα μου επιτρέψετε να μην πιστεύω καθόλου στην κρατική τηλεόραση και στην ΕΡΤ όπως υπήρχε. Όσον αφορά το γυαλί…
Χατζηνικολάου: Εντάξει, βέβαια, όλα αυτά τα λέτε τώρα τα στελέχη των δύο κομμάτων, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ επί 35, 40 κυβερνήσατε τον τόπο. Και δεν αποκτήσαμε ποτέ δημόσια τηλεόραση
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Σωστά... Και όχι, δεν θέλω να το θεωρήσω γενικό και αόριστο. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα, και εγώ υπήρξα βουλευτής για αρκετά χρόνια, έχω και εγώ την ευθύνη μου. Δεν ομιλώ για τους άλλους μιλάω για τον εαυτό μου, πρώτα και κυρίως. Βεβαίως και εμείς φταίμε. Και εμείς. Δεν μπορώ να πως ότι είμαστε ανεύθυνοι, προς Θεού, αλίμονο. Όσον αφορά το θέμα του «γυαλιού», ξέρετε, αυτό το οποίο προσφυώς λέτε «γυαλί» νομίζω ότι είναι το «γυαλί» της εθνικής ανάγκης, δεν είναι η καλή ή κακή χημεία προσώπων, ή μου αρέσει ή συμπαθώ τον άλλο. Αυτό το «γυαλί» εθνικής ανάγκης είναι τεράστιο. Η χώρα πρέπει να βγει από αυτήν την κρίση, αλλιώς θα καταστραφούμε. Λέω πάντα ότι η χώρα διέρχεται υπαρξιακή αγωνία, δεν επιτρέπεται λοιπόν σε αυτήν την κυβέρνηση να αποτύχει. Άρα θεωρώ ότι αυτός είναι ο επαρκέστατος συνεκτικός ιστός που θα επιτρέψει να συνεχίσει την δουλειά της αυτή η κυβέρνηση. Σε γενική εικόνα έχει κάνει εξαιρετικά πράγματα μέχρι τώρα. Με όλα τα λάθη, με τις ζημιές, με τις διαφωνίες, αλλά σε συνολική εικόνα έχει πετύχει πράγματα που εδώ και δώδεκα μήνες θεωρούνταν απίστευτα. Νομίζω ότι έχει υποχρέωση να συνεχίσει και να κάνει τη δουλειά της και να προσφέρει στον τόπο.
Χατζηνικολάου: Με το «μαύρο» συμφωνείτε, με το κατέβασμα του διακόπτη; Ο τρόπος ήταν σωστός;
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Θα σας πω, δεν θα περιοριζόμουν σε αυτό. Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ότι εμφανίζεται εν πάση περιπτώσει η πολιτική βούληση να σπάσει κανείς κάποια αυγά…
Χατζηνικολάου: Ναι αλλά είναι θέμα δημοκρατίας αυτή η μέθοδος, έχει σημασία, έχει ουσία .
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Η μέθοδος δεν ήταν αντιδημοκρατική. Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι αντιαισθητικό να μην εκπέμπει σήμα η δημόσια τηλεόραση για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αντιδημοκρατικό δεν είναι.
Χατζηνικολάου: Πάντως τα νομοθετικά διατάγματα, τα προεδρικά διατάγματα, δεν είναι ότι δημοκρατικότερο. Ιδίως μάλιστα όταν το συγκεκριμένο δεν είχε καν την δεδηλωμένη. Δηλαδή δεν στηριζόταν η ενέργεια αυτή από τα άλλα δύο κόμματα της κυβέρνησης, αλλά μόνο από το δικό σας.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση του τι γνώριζαν και τι δεν γνώριζαν τα άλλα κόμματα. Νομίζω πια ότι η ελληνική κοινωνία το ξέρει και εν πολλοίς το έχει αφουγκραστεί από διάφορα πράγματα, τα οποία ελέχθησαν με διακριτικότητα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι πως οτιδήποτε έγινε ήταν απολύτως μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων. Απολύτως. Και νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώθηκε σαφέστατα από την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο δεν ακύρωσε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μπορεί κάποιοι να μην συμφωνούν επί της ουσίας. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του. Αλλά αυτό ήταν κάτι το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα. Προβλέπεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις, τέθηκε υπό τη δικαστική κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο γνωρίζουμε όλοι καλά στην Ελλάδα ότι το ΣτΕ ιδεολογικά είναι πάρα πολύ φιλελεύθερο. Αφού λοιπόν και από το ΣτΕ δεν υπήρξε κάθετη άρνηση...
Χατζηνικολάου: Δεν έχουμε χρόνο. Αλλιώς θα συνεχιζόταν το ντιμπέιτ. Θα σας έλεγα κ. Δένδια, κ. Υπουργέ, ότι το ΣτΕ το αγαπήσατε τώρα αλλά, και δεν μιλώ προσωπικά για σας, εννοώ συνολικά οι πολιτικοί, τις αποφάσεις του τις έχει ρίψει στον κάλαθο των αχρήστων το ελληνικό κράτος πάρα πολλές φορές.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πράγματι.
Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Εγώ ευχαριστώ πολύ. Γεια σας κ. Χατζηνικολάου.
http://www.minocp.gov.gr
Χατζηνικολάου: Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρξει μία μόνιμη στήριξη στην οικογένεια αυτή. Αυτό είναι το θέμα.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Δεν υπάρχει πιθανότητα το Υπουργείο -όχι υπό την παρούσα πολιτική ηγεσία αλλά διαχρονικά το Υπουργείο- να αφήσει τους ανθρώπους οι οποίοι θυσίασαν μέλος της οικογένειάς τους στην προστασία του συμφέροντος του Έλληνα πολίτη, στο έλεος του Θεού, κύριε Χατζηνικολάου. Η πρόνοια αυτή θα ληφθεί. Έχει ήδη ληφθεί, απλώς σας ξαναλέω, επιτρέψετε μου για λόγους …
Χατζηνικολάου: Σύμφωνοι, το κατανοώ και σωστά πράττετε…
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Όσον αφορά τις έρευνες, αυτή τη στιγμή, τις τελευταίες τρεις, τέσσερις ημέρες εκτυλίσσεται μία τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψη των συγκεκριμένων δραπετών, οι οποίοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και δεν διστάζουν να πυροβολήσουν. Δεν μπορώ να προλέξω το αποτέλεσμά της. Η Ελληνική Αστυνομία κάνει ό,τι μπορεί, η περιοχή είναι εξαιρετικά δύσβατη, είναι ορεινή. Δεν είναι η περιοχή που συνήθως επιχειρεί μία αστυνομία. Μία αστυνομία καλώς ή κακώς έχει μάθει και έχει εκπαιδευτεί να επιχειρεί πάνω σε οδικούς άξονες και σε αστικό περιβάλλον. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, τα ΕΚΑΜ. Δεν μπορώ να σας προλέξω κάτι. Όμως η σύλληψη των συγκεκριμένων είναι για την Ελληνική Αστυνομία θέμα τιμής.
Χατζηνικολάου: Τώρα κύριε Υπουργέ τίθεται το αίτημα - και τίθεται από την Αστυνομία με πολύ έντονο τρόπο - εγώ θα το μεταφέρω στρογγυλεμένα, να υπάρξει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης και επίσης να υπάρξει σοβαρή αντίδραση από την Ελλάδα στο γεγονός ότι η χώρα μετατρέπεται, χρόνο με τον χρόνο, ουσιαστικά σε πέρασμα μεταναστών για την υπόλοιπη Ευρώπη. Και έχει μετατραπεί σε πέρασμα με τις αποφάσεις της Ευρώπης και ιδίως με το Δουβλίνο ΙΙ.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κύριε Χατζηνικολάου, η ελληνική κοινωνία έχει δίκιο. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σ’ αυτό. Έχει δίκιο. Από την άλλη όμως, η χώρα έχει μία μεταναστευτική πολιτική την οποία υπηρετεί. Και το ότι την υπηρετεί και ότι έχει μεταναστευτική πολιτική θεωρώ ότι πλέον είναι αναγκασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση να το αναγνωρίσει. Εξηγούμαι: Από το 2010 η χώρα είχε υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ολόκληρο συγκροτημένο πλάνο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Αυτό το πλάνο έχει σχεδόν στο σύνολό του αυτή τη στιγμή υλοποιηθεί. Ο Έβρος έχει κλείσει, υπάρχουν Κέντρα πρώτης υποδοχής που λειτουργούν ήδη στα ευρωπαϊκά πρότυπα και αυτό έχει ήδη γίνει αποδεκτό από τους Ευρωπαίους. Παραδείγματος χάριν, το Φυλάκιο στον Έβρο, μία υπερσύγχρονη εγκατάσταση. Υπάρχουν τα προαναχωρησιακά κέντρα, πέντε στρατόπεδα στην Ελλάδα, τα οποία ήδη λειτουργούν και ήδη εκεί κρατείται ένας συγκεκριμένος αριθμός.
Υπάρχει μια πλήρης και πλήρως αναπτυγμένη, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, πολιτική επιστροφών των μεταναστών στις χώρες τους. Το 2012 επιστρέψαμε πάνω από 22.00 άτομα. Το 2013 ελπίζω ότι ο αριθμός αυτός θα υπερβεί τις 25.000 και αυτό γίνεται και με συμβάσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, αλλά και αυτοτελώς από την Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει μια νέα σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου, για να μην έχουν οι Ευρωπαίοι τη δυνατότητα να μας λένε ότι δεν εκδικάζουμε στις υπηρεσίες ασύλου και υπάρχει καθυστέρηση και ότι οι μετανάστες, έστω και παράνομοι στην Ελλάδα, δεν απολαμβάνουν ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μία καινούρια υπηρεσία, τη φτιάξαμε, τη στελεχώσαμε μέσα σε αυτούς τους 11-12 μήνες. Υπάρχει μία σύγχρονη Αρχή Προσφυγών για να εκδικάζει επίσης, σε δεύτερο βαθμό. Όλα αυτά που σας λέω είναι εκεί και λειτουργούν. Τι δεν είναι εκεί και τι δε λειτουργεί πλέον; Δεν λειτουργεί…
Χατζηνικολάου: Καταρχήν έχουμε το μεγάλο πρόβλημα του Αιγαίου. Μπορεί να έχετε ελέγξει τον Έβρο, αλλά το Αιγαίο δεν ελέγχεται εύκολα.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κύριε Χατζηνικολάου, επειδή δεν είναι η αρμοδιότητα μου, να μου επιτρέψετε… Όμως κάνω μια μεγάλη συζήτηση με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και εκεί συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένα μέτρα. Διότι, δύσκολο είναι, αδύνατο δεν είναι. Θυμίζω, εάν μου επιτρέπετε να σας πω, ότι και για τον Έβρο υπήρχε εντύπωση ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Όμως το κάναμε, και το κάναμε άψογα, τέλεια και το αναγνωρίζουν οι πάντες. Έρχομαι τώρα στους Ευρωπαίους. Ποια ήταν η κατηγορία των Ευρωπαίων; Ένα, ότι δεν κάναμε τίποτα και δύο, ότι δεν απορροφούσαμε τα λεφτά που μας δίνανε. Αυτά και τα δύο έχουν αρθεί πλέον. Και έχουμε κάνει περίπου, δεν είναι ωραίο να το λέω γιατί είναι σα να ευλογώ τα γένια μου, αλλά έχουμε κάνει περίπου τα πάντα. Ότι υποσχέθηκε η χώρα το έχουμε πραγματοποιήσει. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει χειριστεί τέτοιο μέγεθος ροών, με τέτοια προβλήματα, με τέτοιες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε αυτό το χρόνο, με επιτυχία. Άρα λοιπόν τα κάναμε. Και το δεύτερο, έχουμε απορροφήσει όλα τα χρήματα που μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι. 117% απορροφήσεις έχουμε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τη μετανάστευση. Μέσα σε ένα χρόνο. Και το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Τι συμβαίνει όμως τώρα στην Ευρώπη; Οι Ευρωπαίοι τόσο καιρό μας έδειχναν με το δάκτυλο και ήταν εύκολο ξέρετε. Το να κάνεις κριτική είναι πανεύκολο. Το δύσκολο είναι όταν ο άλλος κάνει αυτά τα οποία σου έχει υποσχεθεί και του λες να του δώσεις περισσότερα χρήματα. Εκεί λοιπόν έχουμε αρχίσει τις συζητήσεις. Και οφείλω να πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι τα κράτη - τα κράτη σε πολλά σημεία έχουν διαφορετική πολιτική - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ σφικτή. Δεν πίστευε ότι θα προωθήσουμε αυτά τα μέτρα. Το δεύτερο θέμα είναι το Δουβλίνο II .
Χατζηνικολάου: Πολύ σοβαρό θέμα.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Πάρα πολύ σοβαρό. Η χώρα για πάρα πολλά χρόνια, από λάθος υπολογισμό αν θέλετε, από μία αντίληψη των πραγμάτων είχε συμφωνήσει σε ένα τρόπο χειρισμού όσων ζητούν άσυλο, που είναι καταστροφικός. Τι σημαίνει το Δουβλίνο II; Ότι όταν κάποιος μπαίνει και ζητάει άσυλο, αρμόδια είναι η πρώτη χώρα στην οποία μπήκε και το ζήτησε. Μετάφραση: Η Ελλάδα είναι αρμόδια για το 90% των υποθέσεων ασύλου της Ευρώπης. Όχι, αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Έχουμε πλέον την πιο σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου σε όλη την Ευρώπη. Την πιο καλά στελεχωμένη, την πιο καλά λειτουργούσα. Αλλά δε μπορούμε να δεχτούμε το 90% της συνολικής πανευρωπαϊκής αρμοδιότητας, γιατί θα πνιγούμε. Είπα λοιπόν στο τελευταίο Συμβούλιο…
Χατζηνικολάου: Έχουμε ήδη πνιγεί. Τώρα θέλετε να σας πω τι έλεγαν χτες οι πιτσιρικάδες στο twitter με αφορμή την ομιλία Τσίπρα στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα; Έλεγαν επιτέλους ακουστήκαν ελληνικά στο κέντρο. Είναι αστείο.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Τραγικό αστείο.
Χατζηνικολάου: Ναι και εγώ γέλασα, αλλά έχει βάθος το αστείο.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Τραγικό αστείο. Έχουμε κάνει όμως και στο κέντρο - και νομίζω οι πολίτες οι Έλληνες και πολίτες της Αθήνας το γνωρίζουν - μία τεράστια προσπάθεια. Η Ελληνική Αστυνομία, όχι εγώ δηλαδή. Τον τελευταίο χρόνο είναι τεράστια η προσπάθεια. Νομίζω ότι αν περπατήσει κανείς μετά τις δώδεκα το βράδυ ή ό,τι ώρα θέλει στο κέντρο της Αθήνας, θα τη δει αυτή τη μεγάλη διαφορά. Δε λέω ότι είναι τέλεια τα πράγματα. Γιατί αν η οικονομία δεν αναπτυχθεί και δεν ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά και δε δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα, ό,τι και να κάνεις ίσως ψυχολογικά δεν είναι το πιο τελέσφορο. Αλλά η διαφορά είναι τεράστια. Επανέρχομαι όμως στο Δουβλίνο. Ήμουν στο τελευταίο Coreper και στο συμβούλιο Υπουργών είπαμε ότι εμείς για το Δουβλίνο «τέρμα». Θα το καταψηφίσουμε. Πηγαίνω σήμερα το απόγευμα για να μιλήσω στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, τη LIBE , την επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων, και να τους εξηγήσω την ελληνική θέση, να τους πω ότι δεν είμαστε τα κακά παιδιά της Ευρώπης, αλλά αυτό είναι μια άδικη διάταξη, μια ατελέσφορη διάταξη, για την οποία πρέπει σιγά-σιγά να χτίζουμε μία συμμαχία, ώστε να μπορέσουμε να το ανατρέψουμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά πάντως η εθνική μας στάση δε μπορεί να συνεχίσει να είναι η ψήφιση του Δουβλίνου. Το Δουβλίνο θα καταψηφιστεί.
Χατζηνικολάου: Τώρα, παρότι η συνέντευξη αυτή γίνεται εξ’ αφορμής της δολοφονίας του αστυνομικού, δε μπορώ να μη θέσω και ένα ερώτημα για την πολιτική επικαιρότητα. Και μιλώ για τη δημόσια τηλεόραση. Θέλω το σχόλιό σας για τις χθεσινές εξελίξεις στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και θέλω με ειλικρίνεια να μου πείτε αν πιστεύετε ότι το γυαλί ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν τη κυβέρνηση έχει ραγίσει. Και ανεξάρτητα αν τώρα πάμε ή δε πάμε για εκλογές, που όλα δείχνουν ότι δε πάμε, μήπως κατ’ ουσίαν η ΕΡΤ λειτουργεί πια σαν ένας χημικός καταλύτης που δεν εργάζεται υπέρ της συνοχής της κυβέρνησης.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Κύριε Χατζηνικολάου, θα σας απαντήσω ευθέως και στα δύο. Εγώ πιστεύω στη δημόσια τηλεόραση, παρά πολύ πιστεύω στη δημόσια τηλεόραση. Θα μου επιτρέψετε να μην πιστεύω καθόλου στην κρατική τηλεόραση και στην ΕΡΤ όπως υπήρχε. Όσον αφορά το γυαλί…
Χατζηνικολάου: Εντάξει, βέβαια, όλα αυτά τα λέτε τώρα τα στελέχη των δύο κομμάτων, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ επί 35, 40 κυβερνήσατε τον τόπο. Και δεν αποκτήσαμε ποτέ δημόσια τηλεόραση
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Σωστά... Και όχι, δεν θέλω να το θεωρήσω γενικό και αόριστο. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα, και εγώ υπήρξα βουλευτής για αρκετά χρόνια, έχω και εγώ την ευθύνη μου. Δεν ομιλώ για τους άλλους μιλάω για τον εαυτό μου, πρώτα και κυρίως. Βεβαίως και εμείς φταίμε. Και εμείς. Δεν μπορώ να πως ότι είμαστε ανεύθυνοι, προς Θεού, αλίμονο. Όσον αφορά το θέμα του «γυαλιού», ξέρετε, αυτό το οποίο προσφυώς λέτε «γυαλί» νομίζω ότι είναι το «γυαλί» της εθνικής ανάγκης, δεν είναι η καλή ή κακή χημεία προσώπων, ή μου αρέσει ή συμπαθώ τον άλλο. Αυτό το «γυαλί» εθνικής ανάγκης είναι τεράστιο. Η χώρα πρέπει να βγει από αυτήν την κρίση, αλλιώς θα καταστραφούμε. Λέω πάντα ότι η χώρα διέρχεται υπαρξιακή αγωνία, δεν επιτρέπεται λοιπόν σε αυτήν την κυβέρνηση να αποτύχει. Άρα θεωρώ ότι αυτός είναι ο επαρκέστατος συνεκτικός ιστός που θα επιτρέψει να συνεχίσει την δουλειά της αυτή η κυβέρνηση. Σε γενική εικόνα έχει κάνει εξαιρετικά πράγματα μέχρι τώρα. Με όλα τα λάθη, με τις ζημιές, με τις διαφωνίες, αλλά σε συνολική εικόνα έχει πετύχει πράγματα που εδώ και δώδεκα μήνες θεωρούνταν απίστευτα. Νομίζω ότι έχει υποχρέωση να συνεχίσει και να κάνει τη δουλειά της και να προσφέρει στον τόπο.
Χατζηνικολάου: Με το «μαύρο» συμφωνείτε, με το κατέβασμα του διακόπτη; Ο τρόπος ήταν σωστός;
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Θα σας πω, δεν θα περιοριζόμουν σε αυτό. Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ότι εμφανίζεται εν πάση περιπτώσει η πολιτική βούληση να σπάσει κανείς κάποια αυγά…
Χατζηνικολάου: Ναι αλλά είναι θέμα δημοκρατίας αυτή η μέθοδος, έχει σημασία, έχει ουσία .
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Η μέθοδος δεν ήταν αντιδημοκρατική. Μπορεί να πει κάποιος ότι είναι αντιαισθητικό να μην εκπέμπει σήμα η δημόσια τηλεόραση για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αντιδημοκρατικό δεν είναι.
Χατζηνικολάου: Πάντως τα νομοθετικά διατάγματα, τα προεδρικά διατάγματα, δεν είναι ότι δημοκρατικότερο. Ιδίως μάλιστα όταν το συγκεκριμένο δεν είχε καν την δεδηλωμένη. Δηλαδή δεν στηριζόταν η ενέργεια αυτή από τα άλλα δύο κόμματα της κυβέρνησης, αλλά μόνο από το δικό σας.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση του τι γνώριζαν και τι δεν γνώριζαν τα άλλα κόμματα. Νομίζω πια ότι η ελληνική κοινωνία το ξέρει και εν πολλοίς το έχει αφουγκραστεί από διάφορα πράγματα, τα οποία ελέχθησαν με διακριτικότητα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Αυτό όμως που πρέπει να πω είναι πως οτιδήποτε έγινε ήταν απολύτως μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων. Απολύτως. Και νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώθηκε σαφέστατα από την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο δεν ακύρωσε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Μπορεί κάποιοι να μην συμφωνούν επί της ουσίας. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του. Αλλά αυτό ήταν κάτι το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα. Προβλέπεται για συγκεκριμένες περιπτώσεις, τέθηκε υπό τη δικαστική κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο γνωρίζουμε όλοι καλά στην Ελλάδα ότι το ΣτΕ ιδεολογικά είναι πάρα πολύ φιλελεύθερο. Αφού λοιπόν και από το ΣτΕ δεν υπήρξε κάθετη άρνηση...
Χατζηνικολάου: Δεν έχουμε χρόνο. Αλλιώς θα συνεχιζόταν το ντιμπέιτ. Θα σας έλεγα κ. Δένδια, κ. Υπουργέ, ότι το ΣτΕ το αγαπήσατε τώρα αλλά, και δεν μιλώ προσωπικά για σας, εννοώ συνολικά οι πολιτικοί, τις αποφάσεις του τις έχει ρίψει στον κάλαθο των αχρήστων το ελληνικό κράτος πάρα πολλές φορές.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πράγματι.
Χατζηνικολάου: Σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα.
Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π. Εγώ ευχαριστώ πολύ. Γεια σας κ. Χατζηνικολάου.
http://www.minocp.gov.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.