Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Χωρίς γιατρούς το κέντρο κράτησης μεταναστών Ορεστιάδας

Παρασκευή, 12 Δεκέμβριος 2014 07:26
Την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης αλλοδαπών Φυλακίου Ορεστιάδας, καταγγέλλει με ερώτησή του, ο βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης.
Με ερώτηση του στον υπουργό Υγείας ο βουλευτής πάει στη βουλή το θέμα. Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει ότι η έλλειψη αυτή παρατηρείται από το 2013, όταν και έληξαν οι συμβάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αποτέλεσμα για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα να γίνονται μεταγωγές στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας ή στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Από το 2000 έως και σήμερα η Ελλάδα έχει γίνει πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών όχι μόνο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αλλά από ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα περίπου το 7% του πληθυσμού της χώρας να αποτελείται από μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό η χώρα μας χαρακτηρίστηκε ως «η πύλη της Ευρώπης για την παράνομη μετανάστευση», συγκεκριμένα για την περίοδο 2005-2010. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία Kέντρων Kράτησης σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, ένα εκ των οποίων είναι το προαναφερόμενο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Φυλακίου Ορεστιάδας.
Το Κέντρο αυτό, που φιλοξενεί κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Πακιστάν που σε πολλές περιπτώσεις είναι φορείς σοβαρών ασθενειών, έχει μέγιστη χωρητικότητα 374 άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται γύρω στους 250. Βέβαια υπήρξαν και περίοδοι κατά τις οποίες ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε κατά πολύ ακόμα και τη μέγιστη χωρητικότητα του. Έως και τον Ιούνιο του 2013 στο Κέντρο υπήρχαν τόσο γιατροί όσο και νοσηλευτές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, θέσεις οι οποίες εξασφαλιζόταν από συμβάσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ωστόσο, με τη λήξη των συμβάσεων αυτών δεν υπήρξε ανανέωση τους, με αποτέλεσμα από τη στιγμή εκείνη μέχρι και σήμερα 947 για οποιοδήποτε ιατρικό θέμα να γίνονται μεταγωγές στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας ή στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Συνέπεια όλων αυτών είναι η απώλεια εργατοωρών, από το προσωπικό και τα οχήματα που απασχολούνται για τις μεταγωγές αυτές καθώς και η οικονομική επιβάρυνση για το ίδιο το Κέντρο εξαιτίας των καυσίμων που απαιτούνται. Επιπρόσθετα, η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών εντός του Κέντρου αποτελεί σοβαρό λόγο για διαμαρτυρία και κατ’ επέκταση για εξέγερση των κρατουμένων, οι οποίοι λογικά απαιτούν και έχουν ανάγκη

gnomionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.