Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Κόμματα και συνδικαλιστές «τσακώνονται» για την παράταση!


«Γλιτώνουν από το «μεγάλο» ψαλίδι τα μερίσματα και τα εφάπαξ των ενστόλων, ενώ προς παράταση έξι μηνών οδεύει και η εφαρμογή του νόμου για τα επικουρικά τους ταμεία προκειμένου η υποχρεωτική τους ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης να μην ισχύσει από την 1η/1/2015, αλλά από τον Ιούλιο, εκτός και αν μέχρι τότε μετατραπούν σε Ταμεία Ιδιωτικού αντί Δημοσίου Δικαίου που είναι σήμερα».
Την αποκάλυψη την έκανε σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν τις τελευταίες ημέρες από τους συνδικαλιστές των ενστόλων, οι οποίοι το ζητούσαν επισταμένα από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, όπως έχουμε σημειώσει κι εμείς σε άλλες αναρτήσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι έχει λυθεί το πρόβλημα. Αντιθέτως περιπλέκεται. Μεταξύ των ενστόλων δεν υπάρχει ενιαία γραμμή. Μετά την απόφαση των πυροσβεστών να ταχθούν υπέρ της μετατροπής του ΤΕΑΠΑΣΑ σε επαγγελματικό ταμείο εξασθενεί το μέτωπο των αστυνομικών, οι οποίοι επίσης ψάχνονται. Και δεν είναι μόνο αυτό. Κάποιες «παρατάξεις» φλερτάρουν με την ελαφρότητα άλλοτε υποστηρίζοντας με κλειστά μάτια τα επαγγελματικά ταμεία και ζητώντας εδώ και τώρα να ληφθεί απόφαση και άλλοτε διατυμπανίζοντας ότι η παράταση παρέχεται κατόπιν δικών τους ενεργειών. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να χρεωθεί μια ακόμα ήττα και σπεύδει προτού παραδώσει το κλειδί του Μεγάρου Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα να εκδηλώσει τα γνωστά  αισθήματα αγάπης για τα …δικά της παιδιά (αν και τα διεκδικεί πλέον πιο φωναχτά ο κύριος Μπαλτάκος)… Αυτά τα ίδια αισθήματα, βεβαίως, που της επέτρεψαν να ληστέψει τα αποθεματικά των Ταμείων τους (τουλάχιστον 360.000.000 ευρώ), να περικόψει μισθούς και συντάξεις, να ρημάξει τις υπηρεσίες κλπ κλπ.



Στο πνεύμα αυτό λοιπόν και η εφημερίδα της δεξιάς παράταξης, έσπευσε να διαφημίσει την νέα εκδήλωση κυβερνητικής αγάπης προς τους ένστολους, οι οποίοι βγαίνουν φυσικά κερδισμένοι μέσα στο γενικό χαμό της κατάρρευσης της συγκυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι χθες τα προεδρεία των ομοσπονδιών ΠΟΑΣΥ, ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΕΠΛΣ συναντήθηκαν με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ανακοίνωσαν κι αυτοί ότι χάριν των δικών τους ενεργειών θα κατατεθεί στη βουλή η τροπολογία για εξάμηνη παράταση των προθεσμιών που απαιτούνται σχετικά με την απόφαση που πρέπει να λάβουν οι ίδιοι οι ένστολοι για την προοπτική του ασφαλιστικού τους φορέα.
Σύμφωνα τέλος με τον Ελεύθερο Τύπο, «για τα μεν μερίσματα, δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθόριζε τους συντελεστές μείωσης των βοηθημάτων, και ως εκ τούτου οι περικοπές που θα γίνονταν από τον Νοέμβριο πάνε στις καλένδες και πάντως μετατίθενται για μετά τον Ιούνιο του 2015. Μάλιστα, για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού προβλέφθηκε σε μεταγενέστερο νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο (ν. 4284/14) ότι οι αποφάσεις για το ποσό του ετήσιου μερίσματος που απονέμει στους δικαιούχους του θα λαμβάνονται από τη διοίκηση του Ταμείου ενώ στο νόμο του Ιουλίου αναφερόταν ότι τα μερίσματα όλων των φορέων θα διαμορφώνονται αφού προηγηθεί εισήγηση της αναλογιστικής αρχής για το εύρος των τυχόν περικοπών.
Η διάταξη που πέρασε αναφέρει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού δύναται, κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, να κατανέμει στους μερισματούχους μέρισμα από τα καθαρά ετήσια έσοδα αφού πρώτα αφαιρεθούν από τα συνολικά έσοδα του Ταμείου όλες οι υποχρεώσεις του, καθώς και 20 εκατ. ευρώ ανά έτος για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος». Αυτός ο τρόπος υπολογισμού του μερίσματος ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2012 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016.


Πηγή: e-typos.com,     staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.