Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Αξιοκρατία! Ένας και ενιαίος τρόπος εισαγωγής στην Αστυνομία

poasy

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2017
Αρ. Πρωτ.: 200/4/229
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τις θέσεις της Ομοσπονδίας παρουσίασε χθες, 15-2-2017, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της ΕΓ κ. Γρηγόρης Γερακαράκος όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις (άρθρο 26) που αφορούν τους πρώην Δημοτικούς αστυνομικούς που υπήχθησαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η Ομοσπονδία μας τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην ένταξη των Δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι έχουμε δημοσίως εκφράσει τις επιφυλάξεις μας. Τα συναρμόδια υπουργεία προώθησαν στη Βουλή προς ψήφιση σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία 312 εξ αυτών θα δύνανται να καταταγούν είτε ως ειδικοί φρουροί είτε ως πολιτικοί υπάλληλοι και μάλιστα στο όνομα της «ομογενοποίησης» του αστυνομικού προσωπικού!
Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή όχι μόνο επειδή διαιωνίζει την απαράδεκτη και αντισυνταγματική διαδικασία της εκ της πλαγίας οδού εισαγωγής στην Ελληνική Αστυνομία, συντηρώντας το ρουσφέτι, την αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια, αλλά και διότι με τη νέα αυτή ρύθμιση προκαλείται πρόσθετη δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού, όταν για την ικανοποίηση αιτημάτων οικονομικού περιεχομένου, όπως είναι το επίδομα εξομάλυνσης, που αφορά πολύ μικρότερο αριθμό αστυνομικών δεν υπάρχουν χρήματα!
Όπως προκύπτει από την Ειδική Έκθεση του ΓΛΚ που συνοδεύει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, για τα 96 άτομα που θα καταταγούν ως ειδικοί φρουροί η συνολική δαπάνη για τα έτη 2017 έως και 2019 είναι 1.930.000 ευρώ! (καταβολή διαφοράς αποδοχών, χορήγηση ατομικών ειδών και εξοπλισμού).
Είναι φανερό, ότι το νομοθέτη δεν τον ενδιαφέρει η ομοψυχία και η κοινωνική δικαιοσύνη στο εσωτερικό του σώματος, αλλά η συνέχιση μιας ανώμαλης κατάστασης που εξυπηρετεί μόνο τις ψηφοθηρικές ανάγκες των κυβερνώντων.
Επαναλαμβάνουμε επομένως ότι αν δεν τους ενδιέφερε η σκοπιμότητα, δεν θα υπέκυπταν σε αυτές τις παράλογες διαδικασίες, οι οποίες πέραν του ότι πάσχουν συνταγματικά, έρχονται να επιβεβαιώσουν και το μειωμένο ενδιαφέρον της ηγεσίας για τα θέματα της εκπαίδευσης, αφού στην Αιτιολογική Έκθεση του επίμαχου άρθρου 26, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο χρόνος της εκπαίδευσής τους κρίνεται σκόπιμο να συντμηθεί στο μισό!
Από την πλευρά μας, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο εκσυγχρονισμός των αστυνομικών υπηρεσιών και η αναβάθμιση του εργασιακού στάτους των συναδέλφων μας, δεν επιτυγχάνεται με ρουσφέτια και ημίμετρα αλλά με γενναίες αποφάσεις που ξεκινούν από την ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ελληνικής Αστυνομίας και τελειώνουν με την εμπεριστατωμένη μελέτη και εφαρμογή μιας συνολικής μεταρρύθμισης του αστυνομικού μας γίγνεσθαι.
Εμείς ως Ομοσπονδία, δεν είμαστε κατά της εξασφάλισης της εργασίας οποιουδήποτε υπαλλήλου ή εργασιακής ομάδας, αλλά αντιθέτως αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση ενός σταθερού και ασφαλούς πλαισίου εργασίας για όλους όσους υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, χωρίς να διακυβεύεται η ίδια τους η ζωή. Κι αυτό επιτυγχάνεται με καθαρούς όρους εισαγωγής και ουσιαστική εκπαίδευση για όλους και όχι με ημίμετρα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες αφού με την προωθούμενη ρύθμιση ο νομοθέτης παραβλέπει το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία εκτός από ένστολο είναι και ένοπλο σώμα που ουδείς δικαιούται να το «τεμαχίζει» κατά το δοκούν, συντηρώντας εσαεί τέσσερις και πέντε κατηγορίες διαφορετικών κατηγοριών υπαλλήλων που στο τέλος ως δια μαγείας «βαπτίζονται» αστυνομικοί.
Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

    O Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος      ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ Κωνσταντίνος
πηγή:www.poasy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.