Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Οριακή η κατάσταση των συνθηκών κράτησης

poasyΑθήνα, 16 Ιανουαρίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 100/3/39α
Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Πολιτικά κόμματα
2) Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Αντώνιο ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ
3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
4) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις
Θέμα: «Οριακή η κατάσταση των συνθηκών κράτησης»
Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε στο μείζον ζήτημα της πιστής εφαρμογής του Π.Δ. 45/2008 για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών, καθόσον οι καταγγελίες εκ μέρους των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας συνεχίζονται, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά.
Μόλις χθες, από την Ένωση Αστυνομικών Λάρισας ενημερωθήκαμε με το επισυναπτόμενο από 15-01-13 έγγραφό της, για την εμφάνιση τριών κρουσμάτων ψώρας σε κρατούμενους, ενώ ανάλογα συμβάντα μεταδοτικών ασθενειών έχουν αναφερθεί το μήνα Δεκέμβριο από τις Ενώσεις Φθιώτιδας (20-12-12), Άρτας (17-12-12) και Λακωνίας (6-12-12).
Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι για το ίδιο θέμα απευθυνθήκαμε σε εσάς με ανάλογες καταγγελίες στις 13-10-12 και 15-11-12, επισημαίνοντάς σας την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών και τη βελτίωση συνολικά των συνθηκών κράτησης. Ομοίως, αντίστοιχη αλληλογραφία υπήρξε και προς τον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας (ενδεικτικά τα έγγραφά μας από 12-12-12, 20-11-12, 23-10-12 και 7-6-12).
Επιπρόσθετα, σας έχουμε γνωστοποιήσει κατ' επανάληψη την απαράδεκτη κατάσταση εξαιτίας και των για μεγάλο χρονικό διάστημα υπεράριθμων κρατουμένων και μάλιστα ακόμα και ποινικών κρατουμένων.
Το όλο ζήτημα δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια γραφειοκρατική αποστολή εγγράφων, τη στιγμή που όλοι συναισθανόμαστε την οξύτητα του προβλήματος. Η έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας και της χώρας μας σε δυσμενή σχόλια, ο κίνδυνος έκδοσης νέων καταδικαστικών αποφάσεων από τα αρμόδια δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και οι αθωωτικές αποφάσεις από ελληνικά δικαστήρια που αναγνωρίζουν ότι δεν συντελείται ποινικό αδίκημα από αποδράσαντα κρατούμενο (περιστατικό Α.Δ. Θεσπρωτίας) που κρατείται σε άθλιες συνθήκες, είναι ένα μέρος του ζητήματος. Το κυρίαρχο μέρος όμως είναι ότι δεν εκδηλώνονται πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστεί προς το καλύτερο η κατάσταση.
Δυστυχώς, αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εκπονεί σε ετήσια βάση ένα πρόγραμμα απολύμανσης των κρατητηρίων σε μηνιαία βάση κατά τα προβλεπόμενα από το Π.Δ. 45/2008, ώστε και οι γραμματείες των Υπηρεσιών να είναι ενήμερες για τα απαιτούμενα κονδύλια και να μην αναλώνεται χρόνος και χρήμα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Από την άλλη ως Ομοσπονδία, καλούμε τις Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας να επισημάνουν εάν υφίστανται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε επίπεδο Τμήματος, Διεύθυνσης κ.λ.π. που δυσχεραίνουν τη βελτίωση του προβλήματος. Γίνονται οι οφειλόμενες ενέργειες από τα Τμήματα που υφίστανται τα προβλήματα; Αναφέρονται αυτά ιεραρχικά; Ζητούνται τα απαραίτητα κονδύλια και σε άμεσο χρόνο; Υπάρχει αίτημα συνδρομής από αρμόδιες υγειονομικές ή νοσοκομειακές υπηρεσίες; Στα συγκεκριμένα αιτήματα πώς ανταποκρίνονται οι προϊστάμενες Υπηρεσίες και σε τι χρόνο γίνεται αυτό, εάν γίνεται; Αυτά τα θέτουμε γιατί πρέπει να καταγραφεί, σε πρακτικό επίπεδο, πως γίνεται σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση ανάλογα με την σοβαρότητά της η διαχείριση του θέματος, από τη στιγμή που διοχετεύονται κρατούμενοι σε κάποιο χώρο κράτησης που δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Πολλά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται γιατί ιεραρχικά δεν αναφέρονται υπό τη σκιά της νοοτροπίας που «ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον» και ο προϊστάμενος σημαίνει άτυπη «σιγή ασυρμάτου» στον υφιστάμενο.
Κύριε Υπουργέ,
Είμαστε αποφασισμένοι με την καταγγελία νέων κρουσμάτων να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σε τοπικό επίπεδο, εκεί όπου θα εμφανιστεί το πρόβλημα, αναζητώντας επιπλέον τον καταλογισμό ευθυνών, προσφεύγοντας στις περιπτώσεις που απαιτείται και στην ποινική δικαιοσύνη, όπως ήδη έχει γίνει από Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας.
Οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις μας οφείλουν να αναλάβουν δράση με την εκδήλωση διαμαρτυριών όπως και όπου το κρίνουν αυτό αναγκαίο, ενημερώνοντάς μας άμεσα, με τη βεβαιότητα ότι η Ομοσπονδία μας θα πράξει το χρέος της όποτε και όπου της ζητηθεί να παρέμβει με κάθε νόμιμο μέσο.
ypografes-poasy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.