Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Οι αλλαγές και η αίτηση για το επίδομα παιδιών

Διορία 45 ημερών για την υποβολή, υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου, των φορολογικών τους δηλώσεων έχουν έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι-φυσικά πρόσωπα, καθώς η προθεσμία τελειώνει στις 30 Ιουνίου, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου έχει οριστεί η 31η Ιουλίου.
Η ηλεκτρονική εφαρμογή, με
ανασχεδιασμένο κι επαναδομημένο Ε1, άνοιξε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και κρύβει πολλές αλλαγές για  τους φορολογούμενους, οι οποίοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Στην δήλωση θα πρέπει να αναγραφεί υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail).
Οι φορολογούμενοι θα βρουν προσυμπληρωμένα στην δήλωση τους τα στοιχεία για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και –σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΓΔΕ – και τα ποσά που καταβλήθηκαν στην διάρκεια του 2014 για την εξυπηρέτηση πάσης φύσεως δανείων.
Το ίδιο ισχύει για τα στοιχεία αυτοκινήτων και κατοικιών στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης, ενώ με την συμπλήρωση του Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1, λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανή εκχώρηση μισθώματος στον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. (για ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί. Σε περίπτωση εκχώρησης τους ο ιδιοκτήτης δεν φορολογείται για αυτά).
 Για όσους θελήσουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης τους, προβλέπεται έκπτωση της τάξης του  2%, ενώ σε άλλη περίπτωση ο φόρος εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ήτοι ως τις 31 Ιουλίου η πρώτη, 30 Σεπτεμβρίου η δεύτερη και 30 Νοεμβρίου η τρίτη.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παράλληλα με την εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ξεκίνησε και η λειτουργία της εφαρμογής υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων, μέσω του ΟΓΑ (έντυπο Α21).

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.