Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ερωτήσεις στη Βουλή για τη Σχολή Αστυφυλάκων


Δημοσιευμένο στο : http://www.hellenicparliament.gr,
Πέμπτη, 11 Ιούλιος 2013
-Ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσαν οι Βουλευτές Ξουλίδου Σταυρούλα και Γιαταγάνα Χρυσούλα - Μαρία από τους:"ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ"  για την Υποβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων.

Την πορεία των απαντήσεων καθώς και το πλήρες κείμενο των Ερωτήσεων μπορείτε να διαβάσετε ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους.:
http://www.hellenicparliament.gr
http://www.hellenicparliament.gr
Διαβάστε στη συνέχεια το πλήρες κείμενο απο τη μια Ερώτηση...
10-07-2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Υποβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων»
Κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στους Αστυνομικούς , το νέο νομοσχέδιο  “Αναδιάρθρωση Ελληνικής Αστυνομίας”, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.
Οι Αστυνομικοί αυτοί, που αποτελούν πάνω από το 50% των Αστυνομικών υπαλλήλων, έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αστυφυλάκων από το έτος 1998 και έπειτα, και εισήλθαν στη Σχολή με Πανελλήνιες Εξετάσεις, μετά την ψήφιση του Ν. 2226/94.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 352/95 ορίζεται με σαφήνεια ότι η Σχολή Αστυφυλάκων είναι Ανώτερη Σχολή Υπερδιετούς Κύκλου Σπουδών.
Η παράγραφος 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος καθορίζει ότι η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με Σχολές Ανώτερης βαθμίδας, για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
Επίσης, η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελείται από την α) Ανώτατη βαθμίδα (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Πολυτεχνεία, Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών) και την β) Ανώτερη βαθμίδα που αποτελείται από τις Ανώτερες Σχολές, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, οι οποίες βέβαια ανήκουν στην Τριτοβάθμια και όχι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Έτσι, η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Σχολή Αστυφυλάκων έχει διάρκεια σπουδών 5 εξάμηνα και ότι οι απόφοιτοί της έχουν την ιδιότητα του γενικού ανακριτικού υπαλλήλου του άρθρου 33 του Κωδ. Ποινικής Δικονομίας, γεγονός που τους καθιστά υπαλλήλους με αυξημένα καθήκοντα, πέραν των αστυνομικών – διοικητικών καθηκόντων και στη δικαστική προδικασία (προανάκριση – προκαταρκτική εξέταση) για την απονομή της Δικαιοσύνης, νομοθέτησε μόλις το προηγούμενο έτος, το 2012, διάταξη με το άρθρο 25 παράγραφο 4 του Ν. 4058/12 ότι η Παραγωγική Σχολή Αστυφυλάκων ανήκει στην Ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία διάταξη προστέθηκε ως δεύτερο εδάφιο στο άρθρο 41 παράγραφο 4 του Ν. 1481/84 (Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης).
Δυστυχώς όμως με το νέο νομοσχέδιο  “Αναδιάρθρωση Ελληνικής Αστυνομίας”, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, στο άρθρο 34 εδάφιο α” αναγράφεται ότι η παράγραφος 4 του άρθρου 41 του Ν. 1481/84 καταργείται.
Δηλαδή καταργείται  η Σχολή Αστυφυλάκων που ανήκει στην Ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στο άρθρο 28 παράγραφος 4 του  νέου σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι η Σχολή Αστυφυλάκων είναι Ανώτερη Σχολή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή ισότιμη με ΙΕΚ.
Σίγουρα αυτή η διάταξη σχεδίου νόμου δεν βοηθάει στην αναβάθμιση του αγαθού της ασφάλειας της ελληνικής κοινωνίας.

Εκ των ως άνω αναφέρονται, εγείρονται τα παρακάτω ερωτήματα, και ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1. Για ποιό λόγο καταργείται η διάταξη του άρθρου 41 παρ. 4 του Ν. 1481/84, η οποία προστέθηκε με το άρθρο 25 παράγραφος 4 του Ν. 4058/12, που μόλις την προηγούμενη χρονιά νομοθετήθηκε;

2. Ποιά είναι η σκοπιμότητα της «υποβάθμισης» της Σχολής Αστυφυλάκων που από ανώτερη βαθμίδα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προτείνετε τώρα με το σχέδιο νόμου  “Αναδιάρθρωση Ελληνικής Αστυνομίας”, να θεωρείται ανώτερη σχολή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης;

3. Γιατί επιθυμείτε τώρα, αυτή τη χρονική στιγμή, την απαξίωση της επαγγελματικής Ανώτερης Εκπαίδευσης που παρέχεται στην Αστυνομική Ακαδημία και την κοινωνική, ηθική, εκπαιδευτική και επαγγελματική υποβάθμιση και απαξίωση χιλιάδων Αστυνομικών στη δύσκολη στιγμή που διέρχεται η κοινωνία μας με την αύξηση της εγκληματικότητας;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Σταυρούλα Ξουλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.