Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Υπηρεσιών Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών

Δημοσιευμένο στο : et.gr

Τετάρτη, 31 Ιούλιος 2013
-Διαβάστε στη συνέχεια την υπ΄αριθ. 6634/1−355613/2013 Απόφαση Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1851/Β/29.7.2013 και αφορά τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας Υπηρεσιών Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.).




Απόφαση Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας Αριθμ. 6634/1-355613

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Υπηρεσιών Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.).
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 30 του Ν.3907/2011 «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη - μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές δια-τάξεις» (Α' 7), όπως προστέθηκε με το άρθρο 1 παρ. 3 της από 20-3-2012 ΠΝΠ (Α' 61), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 4084/2012 (Α' 190).
2.Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κωδικοποιήθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ/τος 63/2005 (Α' 98) και το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλούνται δαπάνες σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
3.Τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 4 της υπ’ αριθμ.7001/2/1464 από 21-11-2012 απόφασης του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας «Ίδρυση Υπηρεσιών Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης αλλοδαπών» (Β' 3091).
4.Τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 6634/1-327202 από 19.11.2012απόφασης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «Ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων χώρων κράτησης και σε προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας» (Β' 3058), αποφασίζουμε:
Άρθρο 1

Αντικείμενο
Αντικείμενο του παρόντος κανονισμού είναι η ρύθμιση των επιμέρους θεμάτων που αφορούν την εσωτερική διάρθρωση και λειτουργία των Υπηρεσιών Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.), τη διαδικασία κράτησης των μη νομίμων μεταναστών που τελούν υπό καθεστώς νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας τους στα Κέντρα προ-αναχωρησιακής Κράτησης
Αλλοδαπών, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των κρατουμένων αλλοδαπών, καθώς και τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του προσωπικού των ως άνω Υπηρεσιών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ - ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.)
Άρθρο 2

Στελέχωση - Διάρθρωση
1.Οι Υπηρεσίες Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών(Υ.Φ.Ε.Κ.Α.) στελεχώνονται με το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και προσωπικό Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας (Ι.Ε.Π.Υ.Α.).
2.Οι Υ.Φ.Ε.Κ.Α. διαρθρώνονται σε Κλιμάκια ως εξής: α.Κλιμάκιο Διοικητικής Υποστήριξης.
β. Κλιμάκιο Εσωτερικής Λειτουργίας. γ. Κλιμάκιο Φρούρησης και Εποπτείας.
3.Προϊστάμενοι των Κλιμακίων των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ορίζονται Υπαστυνόμοι Α' ή Β', Ανθυπαστυνόμοι ή Αρχιφύλα-κες και ευθύνονται για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των Κλιμακίων τους.

Άρθρο 3

Αρμοδιότητες Κλιμακίου Διοικητικής Υποστήριξης
Το Κλιμάκιο Διοικητικής Υποστήριξης στελεχώνεται από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι αρμόδιο για: α. την εξασφάλιση της γραμματειακής, διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης της Υπηρεσίας, β. τη διακίνηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας της Υπηρεσίας, την τήρηση του υπηρεσιακού αρχείου και των προβλεπομένων υπηρεσιακών βιβλίων σύμφωνα με τον κανονισμό αλληλογραφίας, γ. τον χειρισμό όλων των θεμάτων προσωπικού και οργάνωσης της Υπηρεσίας, δ. την οικονομική διαχείριση, τη μέριμνα για την προμήθεια και τη διαχείριση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των ειδών που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της Υπηρεσίας, όπως είδη πρώτης ανάγκης, ένδυσης, σίτισης, ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, ιατροφαρμακευτικού υλικού, κλινοσκεπασμάτων και γραφικής ύλης, ε. τη μέριμνα για τη συντήρηση της εγκατάστασης και την καλή λειτουργία των υποδομών αυτής,
στ. τη μέριμνα προμήθειας των προβλεπομένων «Ενημερωτικών Δελτίων» και λοιπών φυλλαδίων ή άλλων εντύπων που αφορούν δικαιώματα και υποχρεώσεις των κρατουμένων αλλοδαπών, ώστε να υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμα σε επαρκή αντίτυπα σε όλες τις απαραίτητες γλώσσες,
ζ. την τήρηση του αρχείου με τους ατομικούς φακέλους των κρατουμένων, η. τη μέριμνα για την υποβολή σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία κάθε αιτήματος αλλοδαπού κρατουμένου και
θ. την ενημέρωση των συγγενών, των συνηγόρων, των προξενικών αρχών ή άλλων τρίτων που έχουν νόμιμο συμφέρον.
Άρθρο 4

Αρμοδιότητες Κλιμακίου Εσωτερικής Λειτουργίας
Το Κλιμάκιο Εσωτερικής Λειτουργίας, στελεχώνεται από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι αρμόδιο για:
α. την κατάρτιση και εφαρμογή του σχεδίου ασφαλεί-ας της εγκατάστασης και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργία της, β. την κατάρτιση των εσωτερικών διαταγών που ρυθμίζουν ειδικότερα θέματα λειτουργίας της εγκατάστασης, γ. την εξασφάλιση νομικής υποστήριξης στους κρατουμένους μέσω οργανώσεων ή άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα κρατουμένων αλλοδαπών, καθώς επίσης και διερμηνέων ή άλλου εξειδικευμένου προσωπικού που μπορεί να παρέξει κατάλληλη υποστήριξη,
δ. τη συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς και Μ.Κ.Ο. ή άλλους επίσημους συλλογικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην παροχή υποστήριξης σε κρατούμενους αλλοδαπούς,
ε. την εξασφάλιση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη της απαιτούμενης υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων,συμπεριλαμβανομένης της παραπομπής τους σε νοσοκομείο ή άλλο κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα, όταν αυτό είναι αναγκαίο, καθώς και την εξασφάλιση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών και στ. την προμήθεια του συσσιτίου στους κρατουμένους.
Άρθρο 5

Αρμοδιότητες Κλιμακίου Φρούρησης και Εποπτείας
Το Κλιμάκιο Φρούρησης και Εποπτείας, στελεχώνεται από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και προσωπικό Ι.Ε.Π.Υ.Α. και είναι αρμόδιο για: α. την παραλαβή των κρατουμένων αλλοδαπών και τη διενέργεια σωματικής έρευνας και έρευνας των αντικειμένων που φέρουν αυτοί, β. την καταγραφή στα υπηρεσιακά αρχεία και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και την εν συνεχεία τακτοποίησή τους στα κρατητήρια, γ. τη διενέργεια τακτικών και εκτάκτων ερευνών στα κρατητήρια,
δ. την εσωτερική φρούρηση των εγκαταστάσεων και την εν γένει διαχείριση των κρατουμένων αλλοδαπών μέσα στα κρατητήρια, ε. την εξωτερική φρούρηση των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας για την αποτροπή τυχόν απόδρασης ή άλλων παράνομων ενεργειών και καταστάσεων,
στ. τη συγκρότηση και στελέχωση μίας ή και περισσό-τερων ομάδων επιχειρησιακής ετοιμότητας από ειδικά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο αστυνομικό προσωπικό της Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση έκτακτων και βίαιων περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το προσωπικό φύλαξης και
ζ. την τήρηση και αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας, ζητώντας την συνδρομή λοιπών αστυνομικών δυνάμεων(ΔΙ.Α.Τ. κ.λπ.), όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.)


Άρθρο 6

Βασικές Αρχές λειτουργίας
1.Οι Υπηρεσίες Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών(Υ.Φ.Ε.Κ.Α.) λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση για την φύλαξη των κρατουμένων,την ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο του Κλιμακίου Φρούρησης και Εποπτείας λει-τουργεί το Γραφείο Αξιωματικού Υπηρεσίας.
2.Στις εγκαταστάσεις της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. κρατούνται αλλοδαποί με διαταγή της Αρχής που υπόκεινται σε διαδικασία επαναπατρισμού(απέλασης/επιστροφής).
3.Το προσωπικό της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση του σεβασμού της προσωπικότητας και την προστασία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των κρατουμένων αλλοδαπών, όπως αυτά ορίζονται με τις ισχύουσες διατάξεις.
4.Τα καθήκοντα και το ωράριο εργασίας του προσωπικού καθορίζονται από τον διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες και στο πλαίσιο των ισχυουσών κάθε φορά διατάξεων.
5.Η εποπτεία και ο έλεγχος των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ανατίθεται με διαταγή των Διευθυντών των οικείων Αστυνομικών Διευθύνσεων νομών, καθώς και του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, σε αρμόδιο προς τούτο Υποδιευθυντή της Υπηρεσίας τους.
6.Οι κρατούμενοι που εγκλείονται στις εγκαταστάσεις της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο, καθώς και έλεγχο αποσκευών.
7.Οι κρατούμενοι αλλοδαποί επιτρέπεται να δέχονται επισκέψεις συγγενών ή τρίτων σε ημέρες και ώρες που καθορίζονται με διαταγή του Διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. Οι επισκέπτες ελέγχονται κατά την είσοδο τους στις εγκαταστάσεις της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. και δεν επιτρέπεται να παραμένουν στους χώρους κράτησης των εγκαταστάσεων χωρίς άδεια και συνοδεία της φρουράς.
8.Οι Αστυνομικές Αρχές οφείλουν να γνωστοποιούν στους κρατούμενους τις επισκέψεις εκπροσώπων συλ-λογικών φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικής συμπαράστασης και πραγματοποιούνται με τη συγκατάθεσή τους, τηρώ-ντας τις διατάξεις για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τους κανόνες ασφαλείας των κρατητηρίων.
9.Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των οικείων Περιφερειών είναι αρμόδιες για την εποπτεία και την παρακολούθηση των κρατουμένων στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών αναφορικά με θέματα υγείας και κοινωνικής αρωγής, καθώς και για τη διενέρ-γεια τακτικών και εκτάκτων ελέγχων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και υγιεινής των εγκαταστάσεων.
Άρθρο 7

Συνθήκες κράτησης
Οι αλλοδαποί που κρατούνται στις εγκαταστάσεις της Υ.Φ.Ε.Κ.Α.: α. τελούν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και ειδικότερα τους παρέχεται στέγαση με κατάλληλο φωτισμό, θέρμανση, κλιματισμό και αερισμό, σε περιβάλλον ασφάλειας. Επίσης παρέχεται σίτιση, αναγκαίος ρουχισμός εφόσον τούτο δεν μπορεί να καλυφθεί από τους ίδιους, καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, β. προαυλίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η χρονική διάρκεια του προαυλισμού καθορίζεται με το ωρολόγιο πρόγραμμα του άρθρου 10, γ.συμμετέχουν σε κατάλληλες δραστηριότητες για την κάλυψη ψυχαγωγικών αναγκών, δ.ενημερώνονται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, σε γλώσσα που κατανοούν, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, ε. έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κάθε απαραίτητη θεραπευτική αγωγή ή ψυχοκοινωνική στήριξη,
στ. έχουν πρόσβαση σε νομική υποστήριξη, ζ. τυγχάνουν,εφόσον ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, της κατάλληλης κατά περίπτωση μεταχείρισης,η. διατηρούν κατά το δυνατόν την οικογενειακή τους ενότητα και
θ. διατηρούν επαφή με κοινωνικούς φορείς και ορ-γανώσεις.
Άρθρο 8

Κανόνες σχετικά με την παραμονή
1.Για κάθε αλλοδαπό κρατούμενο που παραμένει στις εγκαταστάσεις της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. καταρτίζεται και τηρείται ατομικός φάκελος ο οποίος τηρείται στο Κλιμάκιο Διοικητικής Υποστήριξης. Στον φάκελο αυτό περιλαμβάνονται τα στοιχεία ταυτότητας του, φωτογραφία του, στοιχεία που αφορούν την παραμονή του στην εγκατάσταση, καθώς και κάθε άλλη σχετική πληροφορία.
2.Οι γυναίκες και οι ανήλικοι κρατούμενοι που παραμένουν στην εγκατάσταση, διαμένουν σε χώρους ξεχωριστούς, κατάλληλους για τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.
3.Τα μέλη οικογενειών δικαιούνται να απολαμβάνουν οικογενειακή ζωή εντός της Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
4.Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.
5.Τα δικαιώματα των κρατουμένων αλλοδαπών είναι απολύτως σεβαστά από το προσωπικό της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., ενώ λαμβάνονται υπόψη τυχόν πολιτισμικές, θρησκευτικές, φυλετικές ή άλλες ιδιαιτερότητες τους.

Άρθρο 9

Διαδικασία εισαγωγής κρατουμένων
Κατά τον εγκλεισμό των κρατουμένων αλλοδαπών στην Υ.Φ.Ε.Κ.Α., τηρούνται οι ακόλουθες διαδικασίες: α. παραλαμβάνονται από τον αξιωματικό υπηρεσίας με υπηρεσιακό σημείωμα, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας τους, ο λόγος κράτησης, αν είναι ύποπτοι απόδρασης, αν είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους ή άλλους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το χρόνο κράτησης. Σε περίπτωση που είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ή νοσηλεία προτού εγκλειστούν στην Υ.Φ.Ε.Κ.Α.,πρέπει να συνοδεύονται με τα σχετικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει η κατάστασή τους καθώς και τυχόν φαρμακευτική αγωγή, β. υποβάλλονται σε σωματική έρευνα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καθώς επίσης σε έρευνα αντικειμένων και αποσκευών, γ.αφαιρούνται, για λόγους ασφαλείας, χρήματα, τιμαλφή και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα φέρουν οι κρατούμενοι, εκτός των προβλεπομένων στο άρθρο 11 του παρόντος, τα οποία και φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ή χρηματοκιβώτιο και καταχωρούνται στο Βιβλίο Κρατουμένων. Τα αφαιρούμενα είδη αποδίδονται στους κρατουμένους κατά την αποχώρησή τους από το Κέντρο Κράτησης, δ. ενημερώνονται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους εντός της εγκατάστασης της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., καθώς και για τους χώρους όπου είναι ανηρτημένα τα τηλέφωνα, τα πληροφοριακά δελτία και λοιπά ενημερωτικά φυλλάδια Διεθνών Οργανισμών και άλλων επίσημων συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη των κρατουμένων αλλοδαπών, ε. εξετάζονται για προληπτικούς λόγους στο ιατρείο της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. από ιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ή άλλο εξειδικευμένο προσωπικό, στ. εγκλείονται σε ξεχωριστούς χώρους κράτησης,κρατούμενοι οι οποίοι χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ή επιδεικνύουν επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά, ζ. υποβάλλουν στον αξιωματικό υπηρεσίας υπεύθυνη δήλωση με τα στοιχεία ενός συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου που επιθυμούν να τους επισκέπτονται κατά την κράτησή τους, εφόσον στερούνται συγγενικών προσώπων πρώτου ή δευτέρου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, η. τα συνοδευόμενα ανήλικα τέκνα του κρατούμενου αλλοδαπού, τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του κρατούμενου, παραμένουν σε ειδικό χώρο κράτησης με τους γονείς τους, ώστε να εξασφαλίζονται και να ικανοποιούνται οι ιδιαίτερες ανάγκες τους, θ. λαμβάνουν ατομικά είδη υγιεινής, καθαριότητας και κλινοσκεπάσματα και ι. εγκλείονται με συνοδεία του προσωπικού φύλαξης στο κελί όπου έχει οριστεί από τον αξιωματικό υπηρεσίας,
Άρθρο 10

Ωρολόγιο πρόγραμμα κρατουμένων
1.Με ευθύνη των διοικητών των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. καταρτίζεται ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας των εγκαταστάσεων για τους κρατουμένους.
2.Η τήρηση του προγράμματος είναι υποχρεωτική.
3.Επιτρέπεται, με απόφαση του διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., η τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος, σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις(δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θρησκευτικές εορτές, αργίες, κ.λπ.) ή εφόσον άλλοι λόγοι το επιβάλλουν.
Άρθρο 11

Επιτρεπόμενα είδη
1.Ο κρατούμενος μπορεί να έχει στο κελί του αντικείμενα ή είδη άμεσης και καθημερινής χρήσης, τα οποία
δεν υπερβαίνουν σε όγκο το μέγεθος μιας βαλίτσας κανονικού τύπου, χωρίς μεταλλικά ελάσματα. Ειδικότερα, ο κρατούμενος επιτρέπεται να έχει:α. τα απολύτως απαραίτητα σε αριθμό ρούχα, υποδήματα και εσώρουχα, εφόσον δεν έχουν εξαρτήματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συγκρατουμένων, του προσωπικού. καθώς και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων,
β. ένα θρησκευτικό σύμβολο, σύμφωνα με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, γ. οδοντόβουρτσα, πλαστικές ξυριστικές μηχανές και αναπτήρα τύπου ΒΙΟ, δ. γυαλιά οφθαλμικών παθήσεων, ε. μικρό νυχοκόπτη χωρίς μαχαιράκι, στ.χαρτιά, μολύβια, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά σε περιορισμένο αριθμό, ζ.πετσέτες και κουβέρτες,
η. ελαστική ζώνη υποστήριξης της μέσης, ζώνη για κοίλη,πατερίτσες, και άλλα ορθοπεδικά είδη ύστερα από άδεια του ιατρού της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., θ. φάρμακα, κυρίως παθολογικά και παραφαρμακευτικά είδη, κατόπιν αδείας του ιατρού της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., ι. διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς, ή άλλους σκοπούς στο πλαίσιο της δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου του, κατόπιν έγκρισης του αξιωματικού υπηρεσίας και ια. κάθε είδος που δύναται να προμηθευτεί από το πρατήριο -καντίνα της Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
2.Ατομικά είδη ή άλλα αντικείμενα των οποίων η κατοχή και χρήση δεν επιτρέπεται, παραδίδονται προς φύλα-ξη σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.Στον ειδικό αυτό χώρο παραδίδονται και είδη των οποίων η χρήση επιτρέπεται αλλά δεν χρησιμοποιούνται από τον κρατούμενο.
Άρθρο 12

Ατομική υγιεινή και καθαριότητα των χώρων κράτησης
1.Οι κρατούμενοι επιμελούνται, με μέριμνα της φρουράς κρατητηρίων, της ατομικής τους υγιεινής και καθαριότητας, με είδη που χορηγούνται από την φρουρά κρατητηρίων, ώστε να διασφαλίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό οι συνθήκες υγιεινής τους.
2.Οι κρατούμενοι υποχρεούνται να τηρούν τους όρους ατομικής υγιεινής και καθαριότητας και να διατηρούν καθαρά τα είδη ρουχισμού, τα κλινοσκεπάσματα και τους χώρους διαβίωσής τους.
3.Στους χώρους των κρατητηρίων λειτουργούν επαγγελματικά πλυντήρια και στεγνωτήρια για την πλύση και απολύμανση των ειδών κλινοστρωμνής και ιματισμού των κρατουμένων.
4.Οι χώροι των κρατητηρίων καθαρίζονται από ιδιωτικό συνεργείο καθαρισμού, σε καθημερινή βάση, υπό την επίβλεψη της φρουράς κρατητηρίων.
5.Γενική καθαριότητα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα.
6.Απολύμανση, μυοκτονία, απεντόμωση πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά το μήνα και εκτάκτως όταν παραστεί ανάγκη.
Άρθρο 13

Ιατρική μέριμνα
1.Στους κρατούμενους εξασφαλίζεται η απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική διάγνωση και στήριξη από ιατρικό,νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό του δημοσίου ή Μ.Κ.Ο. ή άλλων οργανισμών και φορέων.
2.Οι ασθενείς κρατούμενοι εξετάζονται στο ιατρείο της εγκατάστασης και σε συντρέχουσα περίπτωση χορηγείται σε αυτούς κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ο ιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει τη λήψη ιατρικού ιστορικού,γενική κλινική εξέταση και εργαστηριακό έλεγχο με σκοπό να ανιχνευθούν τυχόν λοιμώδη νοσήματα (φυματίωση, σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, δερματοπάθειες)ή άλλες μεταδιδόμενες ασθένειες. Επιπρόσθετα, το λοιπό επιστημονικό προσωπικό επιλαμβάνεται για την έγκαιρη διάγνωση ψυχικών διαταραχών και την αναγκαία παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
3.Τα περιστατικά των αλλοδαπών κρατουμένων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους ιατρούς της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. παραπέμπονται για νοσηλεία ή για εξέταση συνοδεία αστυνομικών σε εφημερεύον νοσοκομείο ή άλλο κατάλληλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Εφόσον κριθεί απαραίτητη η νοσηλεία τους, η αρμόδια Αστυνομική Υπηρεσία υπαγωγής αναλαμβάνει τη φρούρηση του αλλοδαπού, μέχρι τον επανεγκλεισμό του στα κρατη-τήρια της Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
4.Για τη διευκόλυνση του έργου της ιατρικής ομάδας,διαμορφόνωνται και εξοπλίζονται ειδικοί χώροι κατάλληλοι για τη χρήση τους ως ιατρεία.
5.Για την αντιμετώπιση έκτακτου και σοβαρού περιστατικού ασθένειας κρατουμένου το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό μεταβαίνει άμεσα συνοδεία της φρουράς στους χώρους κράτησης προ- κειμένου να παράσχει την αναγκαία ιατρική φροντίδα.
6.Οι κρατούμενοι που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα ή ψυχικές διαταραχές, μεταφέρονται σε ξεχωριστό χώρο κράτησης, όπου λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη προς διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των ιδίων, των συγκρατουμένων τους και του προσωπικού.
7.Για κάθε κρατούμενο ασθενή τηρείται εντός του ιατρείου φάκελος στον οποίο καταχωρούνται όλα τα ιατρικά δεδομένα που τον αφορούν.
Άρθρο 14

Δραστηριότητες - ψυχαγωγία
1.Στις εγκαταστάσεις των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, το περιεχόμενο της οποίας συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα ξενόγλωσσα βιβλία. Επίσης, εξασφαλίζεται η δυνατότητα ανάγνωσης εφημερίδων και περιοδικών που τους εφοδιάζουν οι συγγενείς τους στο επισκεπτήριο.
2.Επιτρέπεται η επικοινωνία των κρατουμένων μεταξύ τους και η ενασχόλησή τους με ψυχαγωγικές και άλλες δραστηριότητες (επιτραπέζια παιχνίδια, συζητήσεις κ.λπ.).
3.Στους ανήλικους κρατούμενους επιτρέπεται συχνότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις υπόλοιπες ομάδες κρατουμένων (άνδρες -γυναίκες) η έξοδος από τα κελιά τους με σκοπό την συναναστροφή τους με τους υπόλοιπους ανηλίκους κρατούμενους.
4.Για τη διευκόλυνση της εκπλήρωσης των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων κρατουμένων τοποθετούνται σε διάφορα σημεία των κρατητηρίων πυξίδες (compass), που προσδιορίζουν την κατεύθυνση της Μέκκας.
Άρθρο 15

Προαυλισμός
1.Ο προαυλισμός των κρατουμένων πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε κατάλληλα διαμορφω-μένο χώρο και η χρονική του διάρκεια καθορίζεται με το ωρολόγιο πρόγραμμα που καταρτίζεται με ευθύνη των διοικητών των Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
2.Ο προαυλισμός ενεργείται για τους άνδρες, τις γυναίκες και τους ανηλίκους σε ανεξάρτητους μεταξύ τους χώρους.
Άρθρο 16

Σίτιση - διατροφή
1.Σε όλους τους κρατουμένους παρέχεται καθημερινά σίτιση σύμφωνα με το ημερήσιο πρόγραμμα των Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
2.Το πρόγραμμα του συσσιτίου καταρτίζεται από τον ιατρό και τον διοικητή των εγκαταστάσεων των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. με βάση τα πρότυπα διαιτολογίας,λαμβάνο-ντας υπόψη τις πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες των κρατουμένων καθώς και τυχόν ειδική δίαιτα για τους ασθενείς κρατουμένους.
3.Απαγορεύεται η προμήθεια των κρατουμένων με είδη διατροφής από οικείους τους.
Άρθρο 17

Επισκέψεις
1.Οι προσωρινά κρατούμενοι αλλοδαποί δικαιούνται να δέχονται επισκέψεις συγγενών τους μέχρι δευτέρου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας. Σε περίπτωση ελλείψεως των ανωτέρω προσώπων, επιτρέπεται να δέχονται την επίσκεψη άλλου συγγενούς ή φιλικού τους προσώπου που οι ίδιοι δηλώνουν εκ των προτέρων στη φρουρά κρατητηρίων των Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
2.Η διάρκεια της επίσκεψης ορίζεται με διαταγή του διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. και τις υπηρεσιακές δυνατότητες.
3.Οι επισκέπτες που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις υποβάλλονται σε έλεγχο ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών και αντικειμένων.
4.Η επικοινωνία των επισκεπτών με τους προσωρινά κρατούμενους αλλοδαπούς γίνεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της αίθουσας επισκεπτηρίου.
5.Κατά το επισκεπτήριο επιτρέπεται η προσκόμιση τσιγάρων,τηλεκαρτών και ειδών ατομικής υγιεινής στους κρατουμένους, τα οποία ελέγχονται από το προσωπικό της φρουράς κρατητηρίων.
6.Στους χώρους του επισκεπτηρίου δεν επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και το κάπνισμα.
7.Οι ημέρες και οι ώρες του επισκεπτηρίου καθορίζονται με διαταγή των διοικητών των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. Σε έκτακτες περιπτώσεις και ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών, το επισκεπτήριο μπορεί να παραταθεί με διαταγή του διοικητή ύστερα από πρόταση του αξιωματικού υπηρεσίας των εγκαταστάσεων.

Άρθρο 18

Πρόσβαση εκπροσώπων διεθνών επιτροπών - εθνικών αρχών ελέγχου των χώρων κράτησης και φορέων προστασίας δικαιωμάτων των αλλοδαπών κρατουμένων
1.Η πρόσβαση και επικοινωνία εκπροσώπων των αρμοδίων διεθνών ή εθνικών φορέων ελέγχου των χώρων κράτησης, καθώς και φορέων προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων με τους κρατούμενους αλλοδαπούς, δεν υπόκειται σε περιορισμούς, πέραν του ελέγχου ασφαλείας, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
2.Στις ανωτέρω περιπτώσεις, οι Αστυνομικές Αρχές οφείλουν να γνωστοποιούν στους κρατούμενους τις επισκέψεις και μόνο με τη συγκατάθεσή τους να επιτρέπουν αυτές, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τηρουμένων των κανόνων ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

Άρθρο 19

Πρόσβαση - επικοινωνία με δικηγόρους
1.Κάθε κρατούμενος αλλοδαπός δικαιούται την επίσκεψη του δικηγόρου του.
2.Η διάρκεια της επικοινωνίας του δικηγόρου με τον κρατούμενο αλλοδαπό που εκπροσωπεί, δεν υπόκειται σε χρονικούς περιορισμούς πέραν αυτών που επιβάλλονται για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και των κανόνων λειτουργίας των εγκαταστάσεων των Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
3.Η επικοινωνία του δικηγόρου με τον κρατούμενο αλλοδαπό που εκπροσωπεί είναι ακώλυτη και προϋποθέτει την επίδειξη της επαγγελματικής ταυτότητας στη φρουρά κρατητηρίων. Η εντολή εκπροσώπησης, όταν δεν είναι έγγραφη, τεκμαίρεται από την εκ μέρους του δικηγόρου γνώση των στοιχείων ταυτότητας του κρατουμένου αλλοδαπού (ονοματεπώνυμο, υπηκοότητα) και τη σχετική προφορική δήλωση του τελευταίου προς τη φρουρά κρατητηρίων. Η επικοινωνία γίνεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της αίθουσας επισκεπτηρίου.
Άρθρο 20

Επικοινωνία με εκπροσώπους Διπλωματικών - Προξενικών Αρχών
1.Οι κρατούμενοι αλλοδαποί επιτρέπεται να δέχονται την επίσκεψη εκπροσώπων διπλωματικών ή προξενικών αρχών τις ημέρες της εβδομάδας που καθορίζονται από τον διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ή εκτάκτως κατόπιν σχετικού αιτήματος του εκπροσώπου.
2.Η επικοινωνία του εκπροσώπου της διπλωματικής ή προξενικής αρχής με τους κρατούμενους αλλοδαπούς που εκπροσωπούν γίνεται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της αίθουσας επισκεπτηρίου ή εφόσον υπάρχει ειδικός λόγος σε άλλο χώρο των εγκαταστάσεων που ορίζεται κατά περίπτωση.
Άρθρο 21

Τηλεφωνική επικοινωνία
1.Η τηλεφωνική επικοινωνία των κρατουμένων αλλοδαπών πραγματοποιείται εντός των χώρων κράτησης από καρτοτηλέφωνα που είναι τοποθετημένα με ευθύνη της Υπηρεσίας. Ο αριθμός των καρτοτηλεφώνων πρέπει να εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες των κρατουμένων.
2.Ο χρόνος χρήσης των καρτοτηλεφώνων πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των κρατουμένων.
3.Σε περιπτώσεις εκτάκτων συμβάντων που αφορούν συγγενείς των κρατουμένων (θάνατος, ασθένεια κ.λπ.), μετά την επιβεβαίωση του γεγονότος από την υπηρεσία, ο ενδιαφερόμενος κρατούμενος διευκολύνεται να επικοινωνήσει οποιαδήποτε ώρα τηλεφωνικά με τους συγγενείς του.
4.Η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων αλλά και οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής από τους κρατουμένους απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας.
5.Οι κρατούμενοι μπορούν να αγοράζουν τηλεκάρτες από το πρατήριο - καντίνα των εγκαταστάσεων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δύνανται να τους χορηγούνται από την Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Άρθρο 22

Δικαιώματα Κρατουμένων
Οι κρατούμενοι αλλοδαποί στα κέντρα κράτησης δικαιούνται:
α. ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και ψυχοκοινωνικής διάγνωσης και στήριξης, β. απρόσκοπτης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων τους, εφόσον δεν παραβιάζονται οι κανόνες ασφαλείας των κρατητηρίων,γ. να μην υπόκεινται διακριτικής μεταχείρισης, δ. να δέχονται επισκέψεις από μέλη της οικογενείας τους ή τρίτους που ζουν εκτός των κέντρων κράτησης, εκτός εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι ασφάλειας. Οι ώρες και ο χώρος των επισκέψεων ορίζονται από τον διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., ε. να επικοινωνούν με Υπηρεσίες,διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις, για τη διεκπεραίωση ζητημάτων που τους αφορούν, στ. πρόσβασης σε αλληλογραφία ή τηλεφωνική επικοινωνία. Προς τούτο παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση. Η αλληλογραφία και κάθε μορφή επικοινωνίας είναι απαραβίαστη, ζ. πρόσβασης σε δικηγόρο, και σε περίπτωση αδυναμίας, παροχή νομικής υποστήριξης, η. επικοινωνίας με τις προξενικές αρχές της χώρας τους εφόσον το επιθυμούν, θ. αναφοράς στη διοίκηση της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., προφορικής ή έγγραφης, η οποία εξετάζεται χωρίς καθυστέρηση από τον διοικητή της, ι. του απολύτου σεβασμού της προσωπικότητας τους και της ακώλυτης άσκησης των δικαιωμάτων τους, ια. να ενημερώνονται κατά την εισαγωγή τους στην Υ.Φ.Ε.Κ.Α.για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, σε γλώσσα που κατανοούν, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό,
ιβ. να λαμβάνουν από τη φρουρά κρατητηρίων τα απαραίτητα είδη για την ατομική υγιεινή και καθαριότητα, ιγ. να λαμβάνουν κατάλληλη διατροφή με μέριμνα της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., τρεις φορές την ημέρα και ιδ. να ενημερώνονται με εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία που εφοδιάζονται κατά το επισκεπτήριο, καθώς επίσης να έχουν πρόσβαση στην δανειστική βιβλιοθήκη.
Άρθρο 23

Υποχρεώσεις Κρατουμένων
1.Οι κρατούμενοι αλλοδαποί υποχρεούνται: α. να συμμορφώνονται με τις εντολές και υποδείξεις της φρουράς κρατητηρίων, να συμπεριφέρονται κατά τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ιδίων και των λοιπών κρατουμένων ή την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης,ώστε να εξασφαλίζονται κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης,
β. να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής, να φροντίζουν για την καθαριότητα και την τακτοποίηση των ατομικών τους ειδών, των χώρων κράτησης και των κοινόχρηστων χώρων των εγκαταστάσεων και να μην προκαλούν φθορές στα αντικείμενα και στις εγκαταστάσεις της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., γ. να τηρούν το ωρολόγιο πρόγραμμα των κρατητηρίων σε ότι αφορά τη λήψη των γευμάτων, την ιατρική εξέταση και το επισκεπτήριο, δ. να σέβονται τους συγκρατουμένους τους και να συμπεριφέρονται προς αυτούς και το προσωπικό με κόσμιο τρόπο, ε. να συνεργάζονται με το προσωπικό της φρουράς κατά την υποβολή τους σε κάθε είδους έρευνα (τακτική, έκτακτη, σωματική και ατομικών ειδών), στ. να σέβονται τις φυλετικές, θρησκευτικές, πολιτισμικές και εθνικές ιδιαιτερότητες των συγκρατουμένων τους, ζ. να μην φωνασκούν, τραγουδούν και γενικά θορυβούν, ώστε να ενοχλούν τους συγκρατουμένους τους, η. να παραδίδουν προς φύλαξη τα χρήματα και τιμαλφή κατά την είσοδό τους στην Υ.Φ.Ε.Κ.Α., εκτός ενός μικρού χρηματικού ποσού για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών εντός των κρατητηρίων, θ. να φυλάσσουν στο κελί τους το επιτρεπόμενο χρηματικό ποσό, προσωπικά αντικείμενα ή είδη άμεσης και καθημερινής χρήσης τους, ι. να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, ακόμη και παρά τη θέλησή τους, αν υπάρχει υπόνοια μεταδοτικού νοσήματος ή άλλης ασθένειας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των κρατητηρίων, ια. να μην κατέχουν και χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο απαγορευμένα από το νόμο και τον παρόντα κανονισμό είδη, ιβ. να είναι σύντομοι όταν χρησιμοποιούν τα καρτοτηλέφωνα και να τηρούν τη σειρά προτεραιότητας, ιγ. να μην παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τον τεχνητό φωτισμό του κελιού ή του θαλάμου τους και να διευκολύνουν την καταμέτρηση και τον οπτικό έλεγχο και
ιδ. οι ασθενείς κρατούμενοι να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών και να λαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική αγωγή που τους έχει χορηγηθεί.
2.Είναι δυνατή η λήψη με διαταγή του Διοικητή της Υπηρεσίας περιοριστικών μέτρων για λόγους δημόσιας υγείας ή ασφάλειας, προστασίας της σωματικής ακε-ραιότητας του κρατουμένου αλλοδαπού ή άλλων προ-σώπων που ευρίσκονται στην εγκατάσταση ή πρόληψης αναταραχών και αποτροπής φθορών σε αυτήν.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


Άρθρο 24

Γενικά καθήκοντα προσωπικού
1.Οι Υπηρεσίες Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών(Υ.Φ.Ε.Κ.Α.) στελεχώνονται με το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και προσωπικό Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας(Ι.Ε.Π.Υ.Α.).
2.Το προσωπικό των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια της εγκατάστασης και την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, καθώς και για την απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων αλλοδαπών.
3.Το προσωπικό επιλαμβάνεται και ενημερώνει άμεσα το διοικητή για κάθε πρόβλημα το οποίο προκύπτει αναφορικά με τη λειτουργία της εγκατάστασης και τη δια-βίωση και συμπεριφορά των κρατουμένων αλλοδαπών.
4.Το προσωπικό οφείλει να ενημερώνει το ταχύτερο δυνατό τον αρμόδιο ιατρό σχετικά με έκτακτα περιστατικά τα οποία αφορούν την υγεία των αλλοδαπών που κρατούνται στις εγκαταστάσεις των Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
5.Το προσωπικό απαγορεύεται να εγκαταλείπει τη θέση του χωρίς προηγούμενη άδεια ή αντικατάσταση.
Άρθρο 25

Κανόνες συμπεριφοράς και υποχρεώσεις
1.Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του υποχρεούται να τηρεί τις διατάξεις των π.δ.254/2004 «Κώδικας δεοντολογίας του Αστυνομικού» και 141/1991 «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών», καθώς και τις εκδοθείσες εγκυκλίους, διαταγές και εγχειρίδια που αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μεταχείριση και τα δικαιώματα των κρατουμένων. Ιδίως, το ως άνω προσωπικό των Υ.Φ.Ε.Κ.Α.:
α. ενεργεί με σύνεση, αυτοκυριαρχία, σταθερότητα,αποφασιστικότητα, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και αξιοπρέπεια,
β. σέβεται και προστατεύει τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των κρατουμένων αλλοδαπών όπως αυτά ορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις, γ.χρησιμοποιεί τα αναγκαία κατά περίπτωση μέσα για την αποκατάσταση της τάξης στους χώρους κράτησης, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, αποφεύγο ντας κάθε αδικαιολόγητη ενέργεια και υπέρβαση του αναγκαίου μέτρου, δ. συμπεριφέρεται με ευγένεια, επιδεικνύοντας ζήλο και προθυμία για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα των ενεργειών του την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, ε. εκτελεί πιστά τις εντολές του διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. και του αξιωματικού υπηρεσίας και ευθύνεται για τη μη ή πλημμελή εκτέλεσή τους, στ. τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για πληροφορίες και γεγονότα για τα οποία έλαβε γνώση κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, ζ.συνεργάζεται αρμονικά με τους συναδέλφους του και το προσωπικό Ι.Ε.Π.Υ.Α. και παρέχει τη συνδρομή του, οσάκις αυτή κρίνεται αναγκαία, η. απαγορεύεται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του να συνομιλεί ή να συναλλάσσεται με κρατουμένους αν δεν υπάρχει ανάγκη και να φέρει κάθε αντικείμενο πέραν των προβλεπομένων για την υπηρεσία που εκτελεί, θ. στο πλαίσιο εκπλήρωσης των καθηκόντων του, οφείλει να απομονώνει, να απαξιώνει και να μην επιτρέπει συμπεριφορές και πράξεις που ενέχουν στοιχεία ρατσισμού, διάκρισης ή ξενοφοβίας και ι. απαγορεύεται να εκδηλώνει οποιασδήποτε μορφής ρατσιστική, βίαιη, απάνθρωπη ή ταπεινωτική συμπεριφορά σε βάρος κρατουμένων. Τυχόν εκδήλωση τέτοιας συμπεριφοράς, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών και λοιπών κυρώσεων συνεπάγεται και την άμεση απομάκρυνση από την Υπηρεσία.
2.Το προσωπικό Ι.Ε.Π.Υ.Α. που διατίθεται για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του υποχρεούται ιδίως:
α. να συμπεριφέρεται με σεβασμό στην προσωπικότητα και στα δικαιώματα των κρατουμένων αλλοδαπών όπως αυτά ορίζονται στις ισχύουσες διατάξεις, β. να ενεργεί με σύνεση, αυτοκυριαρχία, σταθερότητα,αποφασιστικότητα, αμεροληψία, αντικειμενικότητα και αξιοπρέπεια,
γ. να συμπεριφέρεται με ευγένεια, επιδεικνύοντας ζήλο και προθυμία για την εκπλήρωση των καθηκόντων του, δ. να εκτελεί τις εντολές του διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. και του αξιωματικού υπηρεσίας, ε. να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια για πληροφορίες και γεγονότα για τα οποία έλαβε γνώση κατά την εκτέλεση της εργασίας του, στ. να συνεργάζεται αρμονικά με τους συναδέλφους του και το αστυνομικό προσωπικό και παρέχει τη συνδρομή του, οσάκις αυτή κρίνεται αναγκαία, ζ. να μην συνομιλεί, να μην συναλλάσσεται με κρατουμένους, αν δεν υπάρχει ανάγκη, και να μην φέρει αντικείμενα πέραν των προβλεπομένων για την υπηρεσία που εκτελεί, η. να απομονώνει, να απαξιώνει και να μην επιτρέπει συμπεριφορές και πράξεις που ενέχουν στοιχεία ρατσισμού, διάκρισης ή ξενοφοβίας και θ. να μην εκδηλώνει οποιασδήποτε μορφής ρατσιστική, βίαιη, απάνθρωπη ή ταπεινωτική συμπεριφορά σε βάρος κρατουμένων. Τυχόν εκδήλωση τέτοιας συμπεριφοράς, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών και λοιπών κυρώσεων συνεπάγεται και την άμεση απομάκρυνση από την Υπηρεσία.
Άρθρο 26

Στολή - Οπλισμός Προσωπικού
1.Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας των Υ.Φ.Ε.Κ.Α., κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του, φέρει την προβλεπόμενη στολή σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
2.Το προσωπικό των Ι.Ε.Π.Υ.Α. των Υ.Φ.Ε.Κ.Α. φέρει υποχρεωτικά την προβλεπόμενη στολή σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Το ως άνω προσωπικό όταν εκτελεί καθήκοντα εσωτερικής φύλαξης της εγκατάστασης φέρει εξάρτυση με ασύρματο, χειροπέδες και σφυρίχτρα και όταν εκτελεί καθήκοντα εξωτερικής φρούρησης της εγκατάστασης φέρει ατομικό οπλισμό και εξάρτυση με ασύρματο, χειροπέδες και σφυρίχτρα, τα οποία παραλαμβάνει από τον αξιωματικό υπηρεσίας της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. για την εκτέλεση της υπηρεσίας του και τα παραδίδει μετά τη λήξη αυτής.
Άρθρο 27

Καθήκοντα Διοικητή Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
Ως Διοικητής Υπηρεσίας Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών (Υ.Φ.Ε.Κ.Α.) τοποθετείται αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που κατέχει το βαθμό του Αστυνόμου Α' ή του Αστυνόμου Β' ο οποίος, έχει τα καθήκοντα του άρθρου 32 του π.δ.141/1991 (Α' 58) ως προς τη διοίκηση και την ειδική αποστολή της Υπηρεσίας και επιπλέον: α. παρακολουθεί τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης και παρεμβαίνει άμεσα για την αντιμετώπιση και διευθέτηση οποιουδήποτε περιστατικού διαταράσσει ή απειλεί να διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης, β. εποπτεύει, συντονίζει, κατευθύνει και ελέγχει το προσωπικό της Υπηρεσίας στην εκπλήρωση της αποστολής του,
γ. αναφέρει άμεσα στον οικείο Αστυνομικό Διευθυντή ή στον αρμόδιο για την εποπτεία και τον έλεγχο των Κέντρων Κράτησης της οικείας Διεύθυνσης Υποδιευθυντή για κάθε σοβαρό ή έκτακτο περιστατικό το οποίο συμβαίνει στο Κέντρο Κράτησης και ιδίως για περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς του προσωπικού σε βάρος των κρατουμένων, σοβαρών μολυσματικών ή αιφνίδιων ασθενειών, εκδήλωσης ή απειλής εκδήλωσης βίαιων γεγονότων, καθώς και για τις καταγγελίες που υποβάλλουν οι κρατούμενοι, δ. συνεργάζεται με συναρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και Φορείς προς το σκοπό αποτελεσματικότερης εκπλήρωσης της αποστολής της Υπηρεσίας, ε. μεριμνά για την πλήρη ενημέρωσή του επί όλων των θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία του οικείου Κέντρου Κράτησης και ιδίως επί θεμάτων ασθενειών των κρατουμένων και ασφάλειας της εγκατάστασης και παρεμβαίνει άμεσα για τη διευθέτησή τους, στ. σχεδιάζει την καθημερινή διάταξη της Υπηρεσίας και καθοδηγεί το προσωπικό για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση των καθηκόντων του, ζ. παρακολουθεί τη συμπεριφορά του προσωπικού της Υπηρεσίας έναντι των κρατουμένων και παρεμβαίνει άμεσα, προβαίνοντας στις προβλεπόμενες δικονομικές και πειθαρχικές ενέργειες σε βάρος των υπαιτίων, σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης ρατσιστικής, βίαιης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς, η.δίδει οδηγίες στο προσωπικό της Υπηρεσίας του για τον τρόπο χειρισμού των δυστροπούντων κρατουμένων και των κρατουμένων που επιδεικνύουν επιθετική ή βίαιη συμπεριφορά, θ. ορίζει τους Προϊσταμένους των Κλιμακίων, ι. μεριμνά για την ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης από το προσωπικό της Υπηρεσίας και φροντίζει για την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, ια. εγκρίνει τα αιτήματα τρίτων προσώπων για επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας και τις ισχύουσες διατάξεις, ιβ. φροντίζει για τη διατήρηση σχέσεων καλής επικοινωνίας,συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ του αστυνομικού προσωπικού και του προσωπικού της Ι.Ε.Π.Υ.Α. καθώς και για τη διατήρηση της συνοχής της Υπηρεσίας και ιγ. εκτελεί κάθε άλλο έργο που του ανατίθεται στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων του.
Άρθρο 28

Καθήκοντα Αξιωματικού Υπηρεσίας Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
1.Ως Αξιωματικοί Υπηρεσίας στις Υ.Φ.Ε.Κ.Α. διατίθενται βαθμοφόροι της Ελληνικής Αστυνομίας από το βαθμό του Αρχιφύλακα μέχρι και του Υπαστυνόμου Α', οι οποίοι έχουν τα οριζόμενα από το άρθρο 60 του π.δ. 141/1991καθήκοντα, σε σχέση με την αποστολή της Υπηρεσίας τους και επιπλέον: α.παραλαμβάνουν τους αλλοδαπούς που εγκλείονται στα κρατητήρια και μεριμνούν για την καταγραφή και τον έλεγχό τους, καθώς και για τη φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων που τους παραδίδονται, β. μεριμνούν για την ιατρική εξέταση, καθώς και για την παροχή άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους αλλοδαπούς που παραλαμβάνουν, εφόσον αυτό απαιτείται και το διαχωρισμό εκείνων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,
γ. επιβλέπουν τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας και μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία και την καθαριότητα του Κέντρου Κράτησης καθώς και για την κατάσταση, παράδοση, παραλαβή και ασφαλή φύλαξη του οπλισμού της Υπηρεσίας, δ. αναφέρουν άμεσα στον διοικητή για κάθε έκτακτο,σοβαρό ή ιδιαίτερο γεγονός που συμβαίνει εντός των εγκαταστάσεων του Κέντρου Κράτησης, ε. επιβλέπουν το προσωπικό φύλαξης των εγκαταστάσεων και συντονίζουν και τις λοιπές διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις, στ. παρεμβαίνουν άμεσα για τη διευθέτηση τυχόν προβλημάτων ή δυσλειτουργιών και σε περίπτωση αδυναμίας ενημερώνουν άμεσα τον διοικητή τους, ζ. ενημερώνονται συνεχώς για την κατάσταση των κρατουμένων και μεριμνούν για την παροχή ιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε κάθε περίπτωση που αυτό απαιτείται, η. αναφέρουν άμεσα στον διοικητή τους σχετικά με την υποβολή αιτημάτων επίσκεψης τρίτων προσώπων στο Κέντρο Κράτησης, θ. παραλαμβάνουν τα αιτήματα πολιτικού ασύλου ή οποιουδήποτε άλλου αιτήματος κρατουμένων αλλοδαπών και προβαίνουν στις προβλεπόμενες ενέργειες και ι. εκτελούν κάθε άλλο έργο που τους ανατίθεται στο πλαίσιο εκπλήρωσης των καθηκόντων τους.
2.Για την εκπλήρωση των καθηκόντων του υποβοηθείται από τον προϊστάμενο βάρδιας της Ι.Ε.Π.Υ.Α. και επιβλέπει το προσωπικό για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων του.
Άρθρο 29

Φρουρά Προσωπικού Φύλαξης
1.Η διάρθρωση του προσωπικού της φρουράς των Ι.Ε.Π.Υ.Α., το οποίο εκτελεί 8ωρη υπηρεσία το 24ωρο, ορίζεται ως εξής:
-Επόπτης.
-Προϊστάμενος βάρδιας.
-Προσωπικό φύλαξης.
2.Η δύναμη του προσωπικού της φρουράς της προ-ηγούμενης παραγράφου καθορίζεται από τον διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. λαμβανομένων υπόψη των κτιριακών εγκαταστάσεων, του αριθμού των κρατουμένων και των συνθηκών ασφαλείας του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών.
3.Το προσωπικό της φρουράς των Ι.Ε.Π.Υ.Α. τελεί υπό τις εντολές του διοικητή και του αξιωματικού υπηρεσίας της Υ.Φ.Ε.Κ.Α.
Άρθρο 30

Καθήκοντα Επόπτη Ι.Ε.Π.Υ.Α.
Ο επόπτης της Ι.Ε.Π.Υ.Α. είναι υπεύθυνος έναντι του οικείου διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. για την αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων του προσωπικού της Ι.Ε.Π.Υ.Α. που αναφέρονται στον παρόντα κανονισμό. Προς το σκοπό αυτό, έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α. ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές του διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. και του αξιωματικού υπηρεσίας για την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων και την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης, β. επιβλέπει για την κανονική εκτέλεση των καθηκόντων που ανατίθενται στο προσωπικό της Ι.Ε.Π.Υ.Α. σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του παρόντα κανονισμού,
γ. ορίζει, σύμφωνα με τις εντολές και υποδείξεις του διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., τη σύνθεση κάθε αλλαγής (βάρδιας) της φρουράς κρατητηρίων, κατανέμοντας το προσωπικό σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες. Προς τούτο, παραδίδει στον αξιωματικό υπηρεσίας από την προηγούμενη ήμερα ονομαστική κατάσταση του προσωπικού της Ι.Ε.Π.Υ.Α., ανά βάρδια, που θα απασχοληθεί την επόμενη ημέρα στο Κέντρο Κράτησης, δ. ελέγχει και καθοδηγεί το προσωπικό της Ι.Ε.Π.Υ.Α. για την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων του, αντικαθιστώντας άμεσα το προσωπικό που κρίνεται ακατάλληλο από τον διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. για την εκτέλεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας,
ε. αναφέρει αμέσως στο διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ή στον αξιωματικό υπηρεσίας κάθε σοβαρό γεγονός ή πληροφορία που αφορά την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης,
στ. παρακολουθεί το προσωπικό της Ι.Ε.Π.Υ.Α. ως προς την εμφάνιση και παράστασή του, την κανονική προσέλευση και αποχώρηση, το κανονικό της στολής, και τα λοιπά μέσα που φέρει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του,ζ. επιβλέπει τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων του προσωπικού της Ι.Ε.Π.Υ.Α.και λαμβάνει κάθε μέτρο για την ορθή εκτέλεσής τους σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό,
η. εγκρίνει σε έκτακτες και εξαιρετικές περιπτώσεις ολιγόωρη άδεια του προσωπικού φύλαξης, μεριμνά για την άμεση αντικατάστασή του και ενημερώνει συγχρό-νως τον αξιωματικό υπηρεσίας και τον διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α.Σε περίπτωση αδυναμίας αντικατάστασής του, η ανωτέρω άδεια χορηγείται μόνον κατόπιν εγκρίσεως του διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., θ. μεριμνά για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους κράτησης και την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. και εισηγείται τη λήψη αναγκαίων μέτρων όταν κρίνει αυτό απαραίτητο, ι. επιθεωρεί καθημερινά το προσωπικό της Ι.Ε.Π.Υ.Α. και τους χώρους των κρατητηρίων και καταχωρεί τις διαπιστώσεις του στο οικείο Βιβλίο Επιθεωρήσεων, ια. αναφέρει στον διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. καθημερινά για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Κράτησης, ιβ. είναι υπεύθυνος για την προσήκουσα συμπεριφορά του προσωπικού φύλαξης απέναντι στους κρατουμένους και απαγορεύει στο προσωπικό της Ι.Ε.Π.Υ.Α. οποιασδήποτε μορφής ρατσιστική, βίαιη ή ανάρμοστη συμπεριφορά, ιγ. φροντίζει για τη διατήρηση σχέσεων καλής επικοινωνίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ του προσωπικού της Ι.Ε.Π.Υ.Α. και του αστυνομικού προσωπικού και ιδ. είναι υπεύθυνος για τον εξοπλισμό και τα υλικο- τεχνικά μέσα που διατίθενται στο προσωπικό εσωτερικής και εξωτερικής φύλαξης για την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Άρθρο 31

Καθήκοντα Προϊσταμένου Βάρδιας Ι.Ε.Π.Υ.Α.
Ο Προϊστάμενος Βάρδιας ορίζεται από τον επόπτη προσωπικού της Ι.Ε.Π.Υ.Α., είναι επικεφαλής του προσωπικού φύλαξης της βάρδιας του και έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α. υπάγεται στον επόπτη και ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές του διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. και του αξιωματικού υπηρεσίας για την ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων και την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης, β. επιβλέπει για την κανονική ανάληψη και παράδοση της υπηρεσίας καθώς και για την κανονική εκτέλεση των καθηκόντων που ανατίθενται στο προσωπικό φύλαξης της βάρδιάς του,παρέχοντας τις αναγκαίες οδηγίες, γ. είναι υπεύθυνος για τον εφοδιασμό του προσωπικού με τα προβλεπόμενα μέσα για την εκτέλεση των καθηκόντων του, δ. με την ανάληψη της υπηρεσίας του επιθεωρεί τους χώρους κράτησης (διαδρόμους,πτέρυγες) προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν φθορές που προκλήθηκαν από τους κρατουμένους στις υπάρχουσες υποδομές και εγκαταστάσεις (διάνοιξη οπών,αφαίρεση εξαρτημάτων, φθορές στις πόρτες των κελιών και στις κλειδαριές, φθορές στους τοίχους και τα παράθυρα των διαδρόμων, φθορές στις εξωτερικές πόρτες,στις οροφές, στους χώρους υγιεινής κ.λπ.) και αναφέρει άμεσα στον αξιωματικό υπηρεσίας της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. για την αποκατάστασή τους προς πρόληψη αποδράσεων ή ατυχημάτων, ε. φροντίζει για την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, αναφορικά με το φωτισμό, τη θέρμανση, τον εξαερισμό, τα υδραυλικά, τα ηλεκτρικά κ.λπ.,στ. αναφέρει στον επόπτη και στον αξιωματικό υπηρεσίας κάθε παράλειψη ή παράπτωμα που διαπράχθηκε από το προσωπικό φύλαξης της βάρδιας του, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της υπηρεσίας του, ζ. επιβλέπει, υπό τις εντολές του αξιωματικού υπηρεσίας, την παραλαβή των κρατουμένων που εγκλείονται στην Υ.Φ.Ε.Κ.Α. καθώς και κάθε έρευνα που διενεργείται στους χώρους των κρατητηρίων,η. ασκεί συνεχή έλεγχο στους χώρους κράτησης της Υ.Φ.Ε.Κ.Α. και βεβαιώνεται για την ασφάλεια, την τάξη και την τήρηση των κανόνων υγιεινής, θ. ενημερώνει τον αξιωματικό υπηρεσίας σε περίπτωση που κρατούμενος επιθυμεί να υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου ή οποιοδήποτε άλλο αίτημα, προκειμένου να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες, ι. επιβλέπει τις εργασίες που διενεργούνται για την καθαριότητα και απολύμανση των κρατητηρίων από συνεργείο καθαριότητας ή κάθε άλλης εργασίας που εκτελείται από συνεργείο συντήρησης ή αποκατάστασης βλαβών,
ια. επιβλέπει, υπό τις εντολές του αξιωματικού υπηρεσίας, τη διαδικασία τήρησης του επισκεπτηρίου των κρατουμένων, την πραγματοποίηση των επισκέψεων σύμφωνα με τα ισχύοντα και την άσκηση αυστηρού ελέγχου των επιτρεπομένων ειδών που προορίζονται για τους κρατουμένους, ιβ. μεριμνά για την ιατρική εξέταση των κρατουμένων αλλοδαπών και επιβλέπει τη χορήγηση στους ασθενείς κρατουμένους της συνιστώμενης από τους ιατρούς φαρμακευτικής αγωγής,ιγ. επιλαμβάνεται σε περίπτωση πράξεων βίας κρατουμένων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον αξιωματικό υπηρεσίας,
ιδ. σε περίπτωση στάσης ή άλλης έκρυθμης κατάστασης ενημερώνει άμεσα τον αξιωματικό υπηρεσίας και συντονίζει υπό τις εντολές και οδηγίες του, το προσωπικό της Ι.Ε.Π.Υ.Α., λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα κατά περίπτωση μέτρα,
ιε. σε περίπτωση απόπειρας απόδρασης κρατουμένου ή άλλου σοβαρού συμβάντος ενημερώνει αμέσως τον αξιωματικό υπηρεσίας και λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα κατά περίπτωση μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου, ιστ. κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του δεν απομακρύνεται από το χώρο των κρατητηρίων και δεν αντικαθίσταται χωρίς έγκριση του αξιωματικού υπηρεσίας, ιζ. μετά τη λήξη της υπηρεσίας του, ενημερώνει επί όλων των θεμάτων αρμοδιότητάς του τον αντικαταστάτη του,
ιη. μεριμνά για τη διανομή του συσσιτίου και την αποτροπή τυχόν αντεγκλήσεων μεταξύ των κρατουμένων εξ’ αφορμής αυτού, ιθ. συνοδεύει για λόγους ασφαλείας μέσα στους χώρους των κρατητηρίων, κατόπιν εντολής του αξιωματικού υπηρεσίας, το ιατρικό προσωπικό, το προσωπικό Μ.Κ.Ο., ή άλλων επίσημων συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην παροχή υποστήριξης σε κρατούμενους αλλοδαπούς με ικανό αριθμό προσωπικού φύλαξης,
κ. δεν επιτρέπεται να παρέχει σε τρίτους πληροφορίες που αφορούν προσωπικά δεδομένα των κρατουμένων ή το καθεστώς που διέπει την κράτησή τους στην Υ.Φ.Ε.Κ.Α. και παραπέμπει για τα θέματα αυτά στον αξιωματικό υπηρεσίας, κα. μεριμνά, κατόπιν εντολής του αξιωματικού υπηρεσίας, για τη μεταφορά των ασθενών κρατουμένων που φέρουν μολυσματικές ασθένειες ή μεταδοτικές νόσους στο αναρρωτήριο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους λοιπούς κρατούμενους, φροντίζοντας για την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας από το προσωπικό φύλαξης, σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών, κβ. ασκεί συνεχή έλεγχο και εποπτεία στο προσωπικό εξωτερικής φύλαξης της Ι.Ε.Π.Υ.Α. σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και κγ. για κάθε άλλο θέμα που αφορά στους κρατουμένους ενεργεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 32

Καθήκοντα Προσωπικού Εσωτερικής Φύλαξης Ι.Ε.Π.Υ.Α.
Το προσωπικό φύλαξης της Ι.Ε.Π.Υ.Α. στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων του, εντός των εσωτερικών χώρων της εγκατάστασης (κρατητήρια)έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α. ευθύνεται για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των κρατούμενων αλλοδαπών, την πρόληψη απόδρασης και την τήρηση της τάξης και ησυχίας στους χώρους κράτησης της Υ.Φ.Ε.Κ.Α, β. προβαίνει, με την ανάληψη της υπηρεσίας του, σε καταμέτρηση των κρατουμένων στον τομέα ευθύνης του και αναφέρει σχετικά στον αξιωματικό υπηρεσίας, γ. ελέγχει τους κρατούμενους αλλοδαπούς κατά την παραλαβή από τον αξιωματικό υπηρεσίας και ενεργεί προληπτικές έρευνες στα κελιά κράτησης και στους λοιπούς χώρους των κρατητηρίων για τον εντοπισμό τυχόν επικίνδυνων ή άλλων απαγορευμένων αντικειμένων, δ. χρησιμοποιεί την απολύτως αναγκαία και ικανή βία για να αποτρέψει κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά του προσωπικού ή κατά άλλου κρατουμένου ή τρίτου προσώπου και απειλεί άμεσα τη ζωή ή τη σωματική του ακεραιότητά ή την ομαλή λειτουργία και ασφάλεια των εγκαταστάσεων,
ε. συμβάλλει στην επίτευξη της ομαλής διαβίωσης των κρατουμένων αλλοδαπών και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, στ. αναφέρει στον αξιωματικό υπηρεσίας κάθε γεγονός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της βάρδιας του, ζ. δεν εγκαταλείπει τη θέση που του έχει οριστεί χωρίς την αντικατάστασή του, η. εκτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τις διαταγές και οδηγίες του αξιωματικού υπηρεσίας και του προϊστάμενου βάρδιας, θ. αναφέρει αμέσως στον αξιωματικό υπηρεσίας και στον προϊστάμενο βάρδιας κάθε περίπτωση έκτακτης και σοβαρής ασθένειας κρατουμένου αλλοδαπού, ι. μεριμνά για τη χορήγηση στους κρατουμένους κλινοσκεπασμάτων, στρωμάτων, ειδών ατομικής υγιεινής και καθαριότητας και εφημερίδων ή βιβλίων και αναφέρει στον αξιωματικό υπηρεσίας τυχόν ελλείψεις των ανωτέρω ειδών, ια. μεριμνά για την ιατρική εξέταση των κρατουμένων αλλοδαπών και τη χορήγηση στους ασθενείς κρατουμένους της συνιστώμενης από τους ιατρούς φαρμακευτικής αγωγής, ιβ. επιθεωρεί κατά τακτά διαστήματα τον τομέα ευθύνης του για την πρόληψη φθορών ή απόδρασης των κρατουμένων και ενεργεί έρευνες στους χώρους φύλαξης για τον εντοπισμό τυχόν απαγορευμένων αντικειμένων,
ιγ. μεριμνά για την καθαριότητα στον τομέα ευθύνης του,καθώς και για την καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, αναφορικά με το φωτισμό,τη θέρμανση, τον εξαερισμό, τα υδραυλικά, τα ηλεκτρικά κ.λπ., ιδ. συνοδεύει για λόγους ασφαλείας το συνεργείο καθαριότητας που εκτελεί τις εργασίες στο χώρο των κρατητηρίων ή κάθε άλλο συνεργείο που εκτελεί εργασίες αποκατάστασης βλαβών ή συντήρησης των εγκαταστάσεων στο χώρο ευθύνης του, ιε. μεριμνά, κατόπιν εντολής του αξιωματικού υπηρεσίας, για τη μεταφορά των ασθενών κρατουμένων που φέρουν μολυσματικές ασθένειες ή μεταδοτικές νόσους στο αναρρωτήριο, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους λοιπούς κρατούμενους, φροντίζοντας για την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τις εντολές των ιατρών, ιστ. σε περίπτωση πρόκλησης ανησυχίας ή αναστάτωσης στον τομέα ευθύνης του, ενεργεί για την αποκλι-μάκωση της έντασης και την αποκατάσταση της τάξης,ιζ. επιλαμβάνεται σε περίπτωση πράξεων βίας κρατουμένων, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον αξιωματικό υπηρεσίας,
ιη. σε περίπτωση στάσης ή γενικά έκρυθμης κατάστασης,ενημερώνει άμεσα τον αξιωματικό υπηρεσίας και ενεργεί υπό τις εντολές και οδηγίες του, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα κατά περίπτωση μέτρα, ιθ. σε περίπτωση απόπειρας απόδρασης κρατουμένου ή άλλου σοβαρού συμβάντος ενημερώνει αμέσως τον αξιωματικό υπηρεσίας και λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα κατά περίπτωση μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου, κ. ευθύνεται για την ορθή εκτέλεση των διαδικασιών του επισκεπτηρίου των κρατουμένων και την πραγματοποίηση των επισκέψεων όπως αυτές ορίζονται από τον διοικητή της Υ.Φ.Ε.Κ.Α., καθώς και για την άσκηση αυστηρού ελέγχου στα είδη που προσκομίζονται για τους κρατουμένους,
κα. συνοδεύει για λόγους ασφαλείας μέσα στους χώ-ρους των κρατητηρίων το ιατρικό προσωπικό, το προσωπικό Μ.Κ.Ο., ή άλλων επίσημων συλλογικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην παροχή υποστήριξης σε κρατούμενους αλλοδαπούς, κβ. δεν επιτρέπει την είσοδο στους χώρους κράτησης του τομέα ευθύνης του σε προσωπικό που φέρει οπλισμό χωρίς την άδεια του αξιωματικού υπηρεσίας, κγ. απαγορεύει την εκδήλωση σε βάρος κρατουμένων οποιασδήποτε μορφής ρατσιστικής, βίαιης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς, κδ. απαγορεύει στους κρατουμένους να τραγουδούν, να φωνασκούν, να θορυβούν και γενικά να ενοχλούν τους συγκρατούμενούς τους. Τους κρατουμένους που εκτρέπονται σε θορυβώδεις εκδηλώσεις ή παρενοχλούν τους συγκρατούμενούς τους ή παρουσιάζουν τάσεις επιθετικής συμπεριφοράς, οδηγεί με διαταγή του αξιωματικού υπηρεσίας, στο απομονωτήριο ή σε ιδιαίτερο κρατητήριο και αν κρίνεται αναγκαίο τους δεσμεύει,κε. απομονώνει και δεσμεύει κατάλληλα τους τοξικομανείς κρατουμένους που εκτρέπονται εξ’ αιτίας της έλλειψης ναρκωτικών, για να προλάβει τυχόν αυτοκτονία ή αυτοτραυματισμό τους. Προκειμένου για τοξικομανείς για τους οποίους δημιουργείται κίνδυνος της ζωής τους από την έλλειψη ναρκωτικών,αναφέρει στον αξιωματικό υπηρεσίας για την παροχή της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας,
κστ. μεριμνά για τη διανομή του συσσιτίου και την αποτροπή τυχόν αντεγκλήσεων μεταξύ των κρατουμένων εξ’ αφορμής αυτού και κζ. είναι υπεύθυνο για τον προαυλισμό των κρατουμένων στον προβλεπόμενο για το σκοπό αυτό χώρο, σύμφωνα με τις εντολές και οδηγίες του αξιωματικού υπηρεσίας.
Άρθρο 33

Καθήκοντα Προσωπικού Εξωτερικής Φύλαξης Ι.Ε.Π.Υ.Α.
Το προσωπικό φύλαξης της Ι.Ε.Π.Υ.Α. στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων του, για την εξωτερική φρούρηση της εγκατάστασης, έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α. ευθύνεται για την εξωτερική ασφάλεια της εγκατάστασης και την αποτροπή κάθε έκνομης ενέργειας, λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα κατά περίπτωση μέτρα,
β. επιβλέπει διαρκώς τον τομέα ευθύνης του για την αποτροπή απόδρασης κρατουμένου ή άλλου σοβαρού συμβάντος και λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα κατά περίπτωση μέτρα ενημερώνοντας αμέσως τον αξιωματικό υπηρεσίας,
γ. αναφέρει στον αξιωματικό υπηρεσίας κάθε γεγονός που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της βάρδιας του, δ. δεν εγκαταλείπει τη θέση που του έχει οριστεί χωρίς την αντικατάστασή του, ε. εκτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με τις διαταγές και οδηγίες του αξιωματικού υπηρεσίας και του προϊσταμένου βάρδιας, στ. σε περίπτωση στάσης ή άλλης έκρυθμης κατάστασης ενημερώνει άμεσα τον αξιωματικό υπηρεσίας και ενεργεί υπό τις εντολές και οδηγίες του,λαμβάνοντας τα ενδεικνυόμενα κατά περίπτωση μέτρα και ζ. απαγορεύει την είσοδο στην εγκατάσταση σε οποιοδήποτε άτομο χωρίς την άδεια του αξιωματικού υπηρεσίας.
Άρθρο 34

Καθήκοντα ομάδας επιχειρησιακής ετοιμότητας
Σε κάθε Υ.Φ.Ε.Κ.Α. συγκροτούνται, με διαταγή του οικείου διοικητή, μία ή περισσότερες ομάδες επιχειρησιακής ετοιμότητας από ειδικά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο αστυνομικό προσωπικό, ειδικούς φρουρούς και συνοριακούς φύλακες της Υπηρεσίας.
Οι ομάδες επιχειρησιακής ετοιμότητας των Υ.Φ.Ε.Κ.Α παρεμβαίνουν σε περίπτωση σοβαρών περιστατικών ή γενικευμένων καταστάσεων οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ή απειλούν την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Κέντρου Κράτησης ή θέτουν σε διακινδύνευση την ασφάλεια της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσωπικού και των κρατουμένων.
Η στελέχωση των ομάδων επιχειρησιακής ετοιμότητας, τα ειδικότερα καθήκοντα και η επιχειρησιακή τους δράση καθορίζονται με ευθύνη των διοικητών των Υ.Φ.Ε.Κ.Α..
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2013
Ο Αρχηγός ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κατεβάστε το ΦΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.