Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ EUROCOP

poasy
Αθήνα 8 Μαρτίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 600/9/73
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΑΡΙΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ EUROCOP
Την 4 και 5 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη το Εαρινό Συνέδριο της EUROCOP όπου την ΠΟΑΣΥ εκπροσώπησαν οι Γραμματείς Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Τριγώνης και Ευάγγελος Μυλωνάς.
Πέρα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν, κατά τη διάρκεια των εργασιών τέθηκαν από την Ελληνική Αντιπροσωπεία οι θέσεις της Π.Ο.ΑΣ.Υ. για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας σχετικά με τις συνεχιζόμενες περικοπές των μισθών που ανέρχονται στα 88.000.000 € για το 2014, τις πειθαρχικές διώξεις κατά συνδικαλιστών για τη δράση τους, καθώς και την επιχειρούμενη τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας με στόχο τη φαλκίδευση του πλαισίου δημοκρατικής εκλογής και αντιπροσώπευσης των συναδέλφων στις συνδικαλιστικές ενώσεις και στα συνδικαλιστικά μας όργανα, γεγονότα τα οποία υποδηλώνουν την έντονη πρόθεση φίμωσης και χειραγώγησης του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Τα μέλη της EUROCOP αποδεχόμενα τις θέσεις της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, προχώρησαν ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος στήριξης καταγγέλλοντας την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης και ζητώντας την καταδίκη της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις.
Επίσης, κατά τις εργασίες του συνεδρίου παρέστη ως επίσημος προσκεκλημένος ο σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Gerald van den Berghe ο οποίος τοποθετήθηκε στα θέματα της συνθήκης Schengen, αναγνωρίζοντας την πρόοδο της Ελλάδας στο θέμα αυτό.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι της Π.Ο.ΑΣ.Υ. ανέδειξαν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Ελληνική Αστυνομία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή επιτυγχάνεται από το φιλότιμο των συναδέλφων και μόνο και ότι είναι εντελώς οξύμωρο να συνεχίζεται από την μία η τραγική μισθολογική κατάσταση και η περικοπή των λειτουργικών δαπανών και από την άλλη να ζητούνται τα μέγιστα αποτελέσματα πάνω σε αυτό το μεγάλο θέμα.
Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τον κ. Berghe η προώθηση αιτημάτων μας για επέκταση της δυνατότητας χρηματοδότησης από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ε.Ε. σε όλες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων που έχει κατ' ουσία ακινητοποιηθεί, να δημιουργηθούν σύγχρονες κτιριακές υποδομές, να εκσυγχρονισθεί το απαρχαιωμένο σύστημα δακτυλοσκόπησης ατόμων, καθώς επίσης να προωθηθεί λήψη πολιτικής απόφασης για ακύρωση των περαιτέρω περικοπών που προβλέπονται από το μνημόνιο προκειμένου να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στον Έλληνα αστυνομικό για το έργο που προσφέρει. Για την υποστήριξη των αιτημάτων αυτών, ακολούθησε στο περιθώριο του συνεδρίου κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Berghe στον οποίο εκτέθηκαν αναλυτικά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αστυνομικό οργανισμό μας και οι πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι Έλληνες αστυνομικοί και αυτός με τη σειρά του αφού αποδέχτηκε το δίκαιο των αιτημάτων ανέφερε ότι αυτά θα πρέπει να εξετασθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια όμως του σύνθετου πολιτικού ζητήματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, για το λόγο δε αυτό, ζήτησε να του αποσταλεί σχετικό ενημερωτικό υλικό.
Το σχετικό ψήφισμα της EUROCOP:
«Έχοντας ενημερωθεί σε αυτό το συνέδριο (της 5ης Μαρτίου) για την απειλή της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά των Ελλήνων συναδέλφων του Ελληνικού συνδικάτου της Αστυνομίας, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των Αστυνομικών Ενώσεων (EuroCop) παρέχει την άνευ όρων στήριξή της στην αντίσταση της ΠΟΑΣΥ κατά της κραυγαλέας και αδικαιολόγητης επίθεσης της Ελληνικής Κυβέρνησης κατά των δικαιωμάτων μιας συνδικαλιστικής ένωσης να αντιστέκεται, δημοκρατικά και νόμιμα, ενάντια στην επιβολή των μέτρων λιτότητας που είναι τόσο σφοδρά ώστε να υπονομεύουν την ποιότητα των αστυνομικών υπηρεσιών στους Έλληνες πολίτες.
Η EuroCop διαπιστώνει περαιτέρω μια αυξανόμενη τάση ανάμεσα σε άλλες εθνικές κυβερνήσεις, όπως αποδεικνύεται από παρόμοιες συμπεριφορές σε χώρες όπως η Ουγγαρία, Πορτογαλία και Τουρκία, να επιδιώκεται να καταπνιγεί η νόμιμη αντίδραση σε εθνικές κυβερνητικές πολιτικές περιορίζοντας άμεσα τις δράσεις των αστυνομικών ενώσεων μέσω πειθαρχικών μέτρων στους επικεφαλής των συνδικάτων και εισαγωγής αντεργατικής νομοθεσίας.
Η EuroCop θεωρεί τέτοιες ενέργειες των Κυβερνήσεων ως κατάχρηση της κρατικής εξουσίας και απαιτεί η αντιδημοκρατική συμπεριφορά τους να καταδικάζεται δημοσίως ως απαράδεκτη από τις άλλες Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.»
ypografes-poasy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.