Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Δηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για θέματα επικαιρότητας

 
Δευτέρα, 09 Ιανουάριος 2012
papoytsisΔηλώσεις Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή για θέματα επικαιρότητας

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ μιλήσατε για δημοκρατία και ισονομία. Ένα θέμα το οποίο από προχθές κυριαρχεί, το ερώτημα που θέτουν και οι συνδικαλιστές αλλά νομίζω είναι και στα χείλη του περισσότερου κόσμου είναι αν στη θέση του κ. Κουλούρη ήταν κάποιος απλός πολίτης θα είχε την ίδια μεταχείριση θα είχε την ίδια κατάληξη;

Χρ. Παπουτσής: Θα είχε ακριβώς την ίδια μεταχείριση, με αυστηρή εφαρμογή των νόμων, όπως ακριβώς προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας μας. Ο κάθε πολίτης είναι ίσος απέναντι στο νόμο και αυτό είναι κάτι το οποίο οι αστυνομικοί οι οποίοι χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση το τήρησαν σε απόλυτο βαθμό.
Δημοσιογράφος: Δυσκολεύεται ο κόσμος να αντιληφθεί ότι ένας πολίτης κάνει αλλεπάλληλες τροχαίες παραβάσεις τραυματίζει έναν αστυνομικό και στη συνέχεια αυτός ο πολίτης έχει αφεθεί ελεύθερος.

Είναι κάτι που δυσκολεύεται ο κόσμος να το αντιληφθεί και να το κατανοήσει.

Χρ. Παπουτσής: Είναι απολύτως λογικό ο πολίτης να δυσκολεύεται να το κατανοήσει όταν εκείνοι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι να τον ενημερώσουν για το τι ακριβώς λέει ο νόμος δεν το κάνουν. Κι όταν δεν είναι συνεπείς σε αυτό το οποίο επιτάσσει το Σύνταγμα και η δεοντολογία του επαγγέλματός τους.

Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε το νομικό πλαίσιο λοιπόν το οποίο εφαρμόζεται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις;

Χρ. Παπουτσής: Το νομικό πλαίσιο περιλαμβάνεται στις ανακοινώσεις της αστυνομίας, η οποία έχει την ευθύνη για την εφαρμογή των νόμων. Κι έχω την αίσθηση ότι εκείνοι οι οποίοι διαμορφώνουν την πολιτική και κοινωνική συνείδηση των πολιτών οφείλουν να μεταφέρουν το μήνυμα και τις ανακοινώσεις όπως προκύπτουν από τις επίσημες αρχές.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο κύριε υπουργέ σήμερα έχει μια σοβαρή εξέλιξη. Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών η κ. Ράικου διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παραβάσεις τραυματισμού κι όλες αυτές οι παρανομίες που επιφέρουν το αυτόφωρο κι έχουν άλλο χειρισμό από πλευράς αστυνομίας.

Χρ. Παπουτσής: Ορθώς έπραξε η κ. Ράικου. Για να διαπιστωθεί αν αυτά, τα οποία εκτιμώνται από ορισμένους, οι οποίοι καταγγέλλουν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ή έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι αληθή. Αλλά ξέρετε ο νόμος επιτρέπει τη διερεύνηση για το αν μια καταγγελία είναι αληθής ή όχι και μετά να μπαίνει στο αρχείο. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να δούμε κι άλλον ένα άγραφο αλλά επιβεβλημένο νόμο. Θα πρέπει λοιπόν όταν αποκαλύπτεται ότι δεν είναι ακριβείς οι καταγγελίες, όλοι να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους για τις προσεγγίσεις και το κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί.

Δημοσιογράφος: Από την ενημέρωση που έχετε εσείς ο αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε τι λέει κ. Υπουργέ; Είναι πολύ σημαντικό.

Χρ. Παπουτσής: Κάλεσα τον ίδιο τον αστυνομικό και τους άλλους συναδέλφους του και τους έδωσα συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν αυτήν την υπόθεση. Χωρίς να χαριστούν σε κανέναν. Στην ιδιότητα κανενός. Και τήρησαν τον νόμο έτσι ακριβώς όπως έπρεπε. Ήταν μια κίνηση συμβολική, ένα μήνυμα προς όλους όχι μόνο για την αστυνομία αλλά και για όλα τα Σώματα Ασφαλείας ότι αυτή ακριβώς είναι η υποχρέωση τους. Να τηρούν τους νόμους με τον ίδιο τρόπο για όλους τους πολίτες.

Δημοσιογράφος: Από το αποτέλεσμα όμως προκύπτει ένα παράπλευρο ερώτημα και ένα παράπλευρο ζήτημα που τίθεται από την άλλη πλευρά των συνδικαλιστών. Ότι δηλαδή οι αστυνομικοί με την αλλαγή της νομοθεσίας καθίστανται ανοχύρωτοι. Καθίστανται εκτεθειμένοι.

Χρ. Παπουτσής: Οι συνδικαλιστές της αστυνομίας είναι συνδικαλιστές. Εγώ δεν πρόκειται να αναγνωρίσω τους συνδικαλιστές ούτε σαν έναν πόλο συνδιοίκησης του υπουργείου, ούτε σαν έναν πόλο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ό,τι έχουν λοιπόν ας το πουν στον Αρχηγό τους, στον Αρχηγό της Αστυνομίας, γιατί να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι απλώς πολίτες ένστολοι οι οποίοι μετακινούνται από τηλεοπτικό παράθυρο σε τηλεοπτικό παράθυρο. Είναι αστυνομικοί σε υπηρεσία.

Δημοσιογράφος: Θα σας κουράσω, αλλά θα επιμείνω σε αυτό. Είχατε την ευκαιρία και πολύ σωστά να έχετε και τους τέσσερις αστυνομικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης στο γραφείο σας και να τους δώσετε συγχαρητήρια. Σίγουρα ρωτήσατε τον αστυνομικό που τραυματίστηκε και τους υπόλοιπους για να επιβεβαιώσουν αυτό που λέει τι ακριβώς συνέβη και τραυματίστηκε αυτός ο άνθρωπος. Νομίζω ότι είναι το πιο κομβικό σημείο, αυτό που θα άλλαζε την υπόθεση.

Χρ. Παπουτσής: Αυτό που με ρωτάτε κι αντιλαμβάνομαι το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, είναι στοιχείο της δικογραφίας που σχηματίζεται από το Τμήμα Τροχαίας Καισαριανής, ενώ θα είναι και αντικείμενο έρευνας της κ. Ράικου.

Δημοσιογράφος : Αμφισβητείτε ότι είναι τροχαίο ατύχημα;

Χρ. Παπουτσής: Εγώ γιατί να το αμφισβητήσω;

Δημοσιογράφος: Ο ίδιος ο αστυνομικός τι σας είπε;

Χρ. Παπουτσής: Με συγχωρείτε εγώ δεν θα μπω σε αυτήν τη διαδικασία, δεν θα μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες. Η πραγματικότητα είναι αυτή η οποία αποτυπώνεται στις έγγραφες αναφορές τόσο του ιδίου όσο και των συναδέλφων του που ήταν μαζί του. Τώρα για τα υπόλοιπα η αστυνομία μπορεί να δώσει περαιτέρω εξήγηση. Μην ξεχνάμε ότι δεν είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο επιχειρεί. Το ξεχνάτε καμιά φορά. Είναι η αστυνομία που επιχειρεί και αυτή είναι το διατεταγμένο όργανο του κράτους για να εφαρμόζει τους νόμους.

Δημοσιογράφος: Είχατε όμως την ευκαιρία και δίνετε την πρέπουσα σημασία αφού τους καλέσατε, εδώ η εισαγγελική λειτουργός κ. Ράικου διατάσσει μια έρευνα, σημαίνει ότι κάποιο ζήτημα έχει δημιουργηθεί, να ξεκαθαρίσουμε τουλάχιστον αυτό. Ήταν ένας απλός τραυματισμός..

Χρ. Παπουτσής : Αν το ξεκαθαρίσετε εσείς, τότε η κ. Ράικου τι θα κάνει; Τι θα κάνουν οι εισαγγελικές αρχές; Τι θα κάνουν οι αστυνομικές αρχές;

Δημοσιογράφος: Είχατε κάποια επικοινωνία με τον κ. Κουλούρη ως πρώην συνάδελφό σας;

Χρ. Παπουτσής: Όχι, όχι.

Δημοσιογράφος: Να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα κ. Υπουργέ. Πόσο εύκολο είναι να ληστέψει κάποιος ένα Μουσείο ή μια Εθνική Πινακοθήκη; Να μας πείτε.

Χρ. Παπουτσής: Εξαρτάται από τους κανόνες ασφαλείας που έχει το Μουσείο και αν τηρούνται.

Δημοσιογράφος: Στην προκειμένη περίπτωση, πώς θα τους χαρακτηρίζατε και πώς θα το κρίνατε;

Χρ. Παπουτσής: Ανύπαρκτοι.

Δημοσιογράφος: Τι ενημέρωση έχετε κ. Υπουργέ για αυτό το θέμα;

Χρ. Παπουτσής: Ότι υπήρξε μόνο ο ένας φύλακας, ο οποίος ήταν μέσα στο Μουσείο κι ότι ενώ άκουσε τέσσερις με πέντε φορές το συναγερμό να χτυπάει, ενημέρωσε την αρμόδια ιδιωτική ασφάλεια, που φυλάσσει το Μουσείο και προφανώς η αντίδρασή τους ήταν πάρα πολύ καθυστερημένη.

Δημοσιογράφος: Η οποία ήταν με καθυστέρηση ενός τετάρτου.

Χρ. Παπουτσής: Όχι. Σε ώρες.

Δημοσιογράφος: Ένας φύλακας για έργα Πικάσο και για μια τέτοια έκθεση;

Χρ. Παπουτσής: Λυπάμαι, πάρα πολύ γιατί ένα τεράστιας αξίας έργο όπως αυτό, εκλάπη. Από εκεί και πέρα όμως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των όρων ασφάλειας της Εθνικής Πινακοθήκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.