Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Υπουργός κ.Νικ.Δένδιας : Δεν θα καταργηθούν οι αστυνομικές Σχολές της Θράκης


Δημοσιευμένο στο : http://www.minocp.gov.gr
Τετάρτη, 08 Αύγουστος 2012
-Συνάντηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με Βουλευτές, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους φορέων της Θράκης.
Με Βουλευτές, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, όπως και με εκπροσώπους φορέων της Θράκης, συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Δένδιας, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου.
Στη συνάντηση μετείχαν ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Ξάνθης, Αλέξανδρος Κοντός, καθώς και οι Βουλευτές Έβρου, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος και Μαρίνος Ουζουνίδης και Ξάνθης, Δημήτριος Σαλτούρος. Επίσης, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Φώτης Καραλίδης, οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, Ξάνθης, Μιχαήλ Στυλιανίδης, Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης και το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Ελένη Κίτσου.
Ο κ. Δένδιας ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη συνάντηση:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία σας εδώ. Ελπίζω ότι θα μας δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε και να επιλύσουμε όποιες, τυχόν, παρεξηγήσεις υπάρχουν σχετικά με τα θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα στη Θράκη και την προσωρινή λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας εκεί.
Θέλω να σας κάνω μία ευθεία τοποθέτηση ως προς τα ζητήματα που αφορούν τους λαθρομετανάστες, ώστε να μην υπάρχει μεταξύ μας η παραμικρή παρεξήγηση. Η υπάρχουσα κατάσταση στις σχολές της Αστυνομίας στη Θράκη είναι προσωρινή. Θα μου επιτρέπατε δε να προσέθετα και την λέξη - εφόσον οι δυνατότητες που θα μας δώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι αυτές που μου έχουν ήδη λεχθεί - απολύτως προσωρινή.
Δεν έχουμε καμία πρόθεση είτε το Υπουργείο, είτε η Ελληνική Αστυνομία να καταργήσουμε τις Αστυνομικές Σχολές. Οι Αστυνομικές σχολές αποτελούν νομική και πραγματική περιουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και δεν είμαι εγώ αυτός o οποίος θα τις στερήσει από αυτήν.
Οι σχολές αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως ενδιάμεσος προσωρινός σταθμός για την επίλυση προβλημάτων και για την ανάγκη εκτέλεσης του όλου σχεδιασμού αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης στη χώρα.
Όλη η επιχείρηση εξελίχθηκε απόλυτα ομαλά, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των συλληφθέντων μεταναστών. Αλλά, επίσης, με απόλυτο σεβασμό της ζωής,, της υγείας, της ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Θα ήθελα πέραν αυτού να απευθυνθώ και στον πατριωτισμό σας αλλά και στο απλό ένστικτο επιβίωσης του Έλληνα πολίτη που έχει ο καθένας μας. Όπως ξέρετε όλοι - εσείς στη Θράκη το ξέρετε καλύτερα από όλους μας - το μεταναστευτικό είναι μείζον πρόβλημα, μαζί με το ζήτημα της οικονομίας που απασχολεί τη χώρα μας. Είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης.
Αυτό το οποίο δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει (και ως προς τούτο είναι ρητή η εντολή και η έγκριση ως προς τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού της χώρας κ. Σαμαρά) είναι να ανεχτούμε την κατάσταση ως έχει.
Θα κάνουμε δύο διαφορετικά πράγματα. Τα παρατηρείτε εξελισσόμενα.
Το πρώτο είναι ότι θα φυλάξουμε, θα στεγανοποιήσουμε τον ποταμό Έβρο, το σύνορο της Χώρας προς την Τουρκία. Η μέχρι τώρα κατάσταση, ελπίζω η μέχρι προχθές κατάσταση, της ελεύθερης ή σχεδόν ελεύθερης διακίνησης μέσω του Έβρου και της εισόδου στη χώρα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ανεκτή. Είμαι βέβαιος ότι οι πρώτοι οι οποίοι θα εκτιμήσετε αυτό το μέτρο είστε εσείς στη Θράκη.
Το δεύτερο είναι ότι δεν μπορούμε να παρατηρούμε τη χώρα να πέφτει σε καθεστώς ανομίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τις ελληνικές πόλεις να καταλαμβάνονται και να μετατρέπονται σε γκέτο λαθρομεταναστών, όπου και οι ίδιοι οι λαθρομετανάστες γίνονται θύματα εκμετάλλευσης - και με τη σειρά τους πρόξενοι - σαν θύματα εκμετάλλευσης - εγκληματικότητας και απειλής οποιασδήποτε μορφής για την κοινωνία και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Η χώρα από το 2010 έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν σχεδιασμό αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Μέχρι σήμερα που συζητάμε, ελάχιστα πέραν των νομοθετημάτων, για να μην πω σχεδόν τίποτε, έχει γίνει στο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
Σ’ αυτήν την κατάσταση είμαστε όλοι μαζί υποχρεωμένοι να θέσουμε ένα τέλος. Παρακαλώ, λοιπόν, θερμά για την δική σας στήριξη και συνεργασία σ’ αυτήν την πολύ μεγάλη εθνική προσπάθεια, υπογραμμίζοντας αυτό που είπα και στην αρχή, ότι αντιλαμβανόμαστε απολύτως τις εθνικές ιδιαιτερότητες της Θράκης.
Αντιλαμβανόμαστε απολύτως τις ευαισθησίες όλων σας. Όμως παρακαλώ και εγώ με τη σειρά μου από το θεσμικό μου ρόλο, αλλά και εξαιτίας της μέγιστης ανάγκης που υπάρχει, για την ολόθερμη στήριξή σας στην προσπάθεια αντιμετώπισης ενός φαινόμενου που απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.