Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολάου Δένδια στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣKAI 100,3 και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 28 Αυγούστου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικολάου Δένδια στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣKAI 100,3 και στον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε
Για την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς»:
«Είναι μια διαρκής επιχείρηση, δεν είναι κάτι το οποίο θα σταματήσει κάποια στιγμή. Η πρώτη σοβαρή αποτίμηση των αποτελεσμάτων θα γίνει μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2012(…) Η χώρα το 2010, εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των μεταναστευτικών ροών, υπέβαλε ένα Action Plan , ένα Σχέδιο Δράσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους ευρωπαίους εταίρους μας και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Αυτό το Σχέδιο Δράσης προέβλεπε μία σειρά από μέτρα και τρόπους αντιμετώπισης -χειρισμού αν θέλετε- των μεταναστευτικών ροών. Αυτό εκτελώ. Με κάποιες παραλλαγές, εξαιτίας της ανάγκης, της συγκυρίας, της τεράστιας οικονομικής δυσκολίας που έχουμε, αλλά αυτό εκτελώ. Απλώς αυτό το σχέδιο, αφού υπεβλήθη το 2010, εγκρίθηκε το 2011, ένα μεγάλο κομμάτι του νομοθετήθηκε και με εξαίρεση τις 200 θέσεις κράτησης της Αμυγδαλέζας, είχε μείνει ανεκτέλεστο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει, όμως, ένας σαφής συμφωνημένος σχεδιασμός.
Για την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Κατά 80% γίνεται με χρηματοδότηση της Ευρώπης. Και οφείλω να σας πω ότι αν είμαστε αποτελεσματικοί, πιστεύω ότι θα μπορέσω να διαπραγματευτώ την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 95%. Έχουμε, όμως, και υποχρέωση να φτιάξουμε μία σύγχρονη Υπηρεσία Ασύλου, να τη στελεχώσουμε. Κι εκεί γίνεται μία τεράστια προσπάθεια. Και με εντολή του Πρωθυπουργού το θέμα έλλειψης προσωπικού, είτε με μετατάξεις είτε με άμεση συμβασιοποίηση από τους υπάρχοντες καταλόγους του ΑΣΕΠ, ελπίζω ότι θα λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και να φτιάξουμε μία σύγχρονη Αρχή Προσφυγών. Όλα αυτά είναι μέρος ενός σχεδιασμού, που έπρεπε να έχουν γίνει, κ. Πορτοσάλτε, εδώ και πάρα πολύ καιρό».
Για τις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κόρινθο:
« Αυτά τα κέντρα δεν είναι ανοικτά κέντρα. Δεν μπαίνει κανείς και βγαίνει ό,τι ώρα του αρέσει. Όχι απλώς δεν αποτελούν κίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά είναι εμμέσως και πηγή εισοδήματος, μέσω της φύλαξης και της σίτισης των ανθρώπων που φιλοξενούνται μέσα σε αυτά. Δηλαδή ο λόγος αυτής της κάθετης άρνησης και μάλιστα με γλώσσα που θυμίζει άλλες εποχές δεν μου είναι κατανοητός (…) Νομίζω ότι η κατάσταση στην Κόρινθο είναι δεκάδες φορές καλύτερη σήμερα, από ότι ήταν πριν εγκατασταθεί το κέντρο. Βρήκαμε ανθρώπους σε βαγόνια, σε τραγικές συνθήκες. Και μου κάνει εντύπωση πως αυτά δεν ενοχλούσαν τότε, ενώ ενοχλεί η φύλαξή τους μέσα σε ένα χώρο, οποίος είναι περιφραγμένος και υπάρχει Ελληνική Αστυνομία. Αλλά εν πάση περιπτώσει ο δικός μου ρόλος δεν είναι να αντιδικήσω με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της. Είναι να πείσω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά. Και επιτρέψτε μου να πω ότι δεν σταματάμε σε αυτό. Δηλαδή, θα επιχειρήσουμε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με το ρυθμό όμως που μας επιτρέπει αφενός μεν ο αριθμός των θέσεων που έχουμε και αφετέρου η διαδικασία επαναπροώθησης που έχουμε ξεκινήσει».
Για το Κέντρο Φιλοξενίας της Αμυγδαλέζας:
«Θα μεγαλώσει η Αμυγδαλέζα. Ήδη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η Αμυγδαλέζα θα έχει υπερβεί τα 800 άτομα».
Για τον ρυθμό εισροής παράνομων μεταναστών:
«Όταν ανέλαβα ο ρυθμός εισροής στην χώρα ήταν της τάξης των 400 ατόμων ημερησίως. Ένα μεσαίο, δηλαδή, ελληνικό χωριό έμπαινε κάθε μέσα στην Ελλάδα. Μόνο που ήταν βέβαια από μη Έλληνες. Αυτή τη στιγμή, με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από τον Έβρο, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε αυτό τον αριθμό στους 10, 15, 17, το οποίο ήταν πολύ καλύτερο και από ότι ελπίζαμε. Εμείς ελπίζαμε να κατέβουμε γύρω στους 65 με 70. Αυτό θεωρούσαμε ως πρώτη στόχευση τον Δεκέμβρη πριν να βάλουμε την νέα γενιά θερμικών καμερών».
Για την επέκταση εφαρμογής του σχεδίου «Ξένιος Ζευς»:
«Θα επιχειρήσουμε σε όλη την Ελλάδα γιατί αυτό το φαινόμενο υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Επίσης θα επιχειρήσουμε σε σπίτια, σε εγκαταστάσεις, σε όλα τα σημεία που δημιουργείται πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, όπου οι αλλοδαποί μένουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν και τα δικά τους ανθρώπινα δικαιώματα. Καταλαβαίνω την αγωνία των συμπολιτών μας αλλά δεν μπορώ να τους υποσχεθώ θαύματα. Ξαναλέω ότι είναι μια επιχείρηση η οποία θα διαρκέσει σε μεγάλο βάθος χρόνου. Αυτό όμως το οποίο θα ήθελα και θα παρακαλούσα να κατανοήσουν οι Έλληνες πολίτες είναι αφενός την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται και τη σοβαρότητα με την οποία καταβάλλεται, όπως και την ύπαρξη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού».
Για το ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» δεν θα είναι ένα «πυροτέχνημα» που θα διαρκέσει ένα μήνα:
«Θυμηθείτε ότι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου μιλούσαν για επιχείρηση-σκούπα δύο-τριών ημερών όπως συνήθως, μετά μιλούσαν για επιχείρηση-σκούπα μίας εβδομάδας. Νομίζω ότι έχουμε δείξει μια συνέπεια και μια συνέχεια, δέχομαι η ελληνική κοινωνία να μην είναι ευκολόπιστη. Να μας κρίνει από τον τρόπο με τον οποίο εμείς συνεχίζουμε».
Για το πρόβλημα των ναρκωτικών και της παρουσίας τοξικομανών σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας:
«Είναι διαφορετικό θέμα αλλά πολύπλοκο επίσης. Χρειαζόμαστε και το Υπουργείο Υγείας και τον Δήμο Αθηναίων. Βεβαίως θα γίνουν επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας για να υπάρχει και αυτού του φαινόμενου μια αντιμετώπιση. Όμως πρέπει να είμαι επίσης ειλικρινής στους συμπολίτες μας και να τους πω ότι μην περιμένουν θαύματα και σ’ αυτό. Και επίσης αυτό δεν είναι θέμα που μπορεί να το χειριστεί μόνο του το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Υπάρχουν θέματα π.χ. χορήγησης υποκατάστατων, μια ολόκληρη σειρά από άλλα θέματα. Εν πάση περιπτώσει, παρ’ ότι καταλαβαίνω το τεράστιο πρόβλημα, θα μου επιτρέψετε να διατηρώ πάντα την αίσθηση της ανθρώπινης ιδιότητας των ανθρώπων αυτών για τους οποίους συζητάμε».
Για τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων:
«Έχω με τον κ. Δήμαρχο καλή συνεργασία, όπως έχω μια πολύ καλή συνεργασία και με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου, με τον κ. Κακλαμάνη. Έχω μια καλή συνεργασία την οποία ξεκινήσαμε πρόσφατα και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη. Γενικά προσπαθώ να έχω μια πολύ καλή σχέση κατανόησης και συνεργασίας με τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Για το «Δουβλίνο 2» και την στάση της Αντιπολίτευσης:
«Ένα κομμάτι της Αντιπολίτευσης μου ζητά πράγματα τα οποία δεν κατανοώ να σας πω την αλήθεια. Να τους… διακτινίζουμε δηλαδή τους μετανάστες, ίσως κάτι τέτοιο έχουν στο μυαλό τους, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Το Δουβλίνο 2 είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η διαπραγμάτευση για το Δουβλίνο 2, δεν ήταν σε καλό επίπεδο, δεν ήταν σε καθόλου καλό επίπεδο. Έχω κάνει μια μεγάλη προσπάθεια με την βοήθεια του Πρωθυπουργού της Χώρας τον οποίο ενημέρωσα, για να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την επικύρωση μιας τροποποίησης, η οποία διατηρεί ως κριτήριο το κριτήριο της πρώτης χώρας εισδοχής. Έχουμε συζητήσει γι’ αυτό με την Κυπριακή προεδρία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο των νοτίων χωρών, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους, τη Μάλτα».
Για τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας :
«Η Ελληνική Αστυνομία, για να μην είναι αυτή η επιχείρηση μία από τις συνηθισμένες επιχειρήσεις, τους χώρους τους οποίους έχει ελέγξει τους επανελέγχει διαρκώς και αυτή είναι η πρώτη εντολή την οποία έχω δώσει. Δηλαδή, όταν ένας χώρος ελέγχεται δε σημαίνει ότι φεύγουμε και πάμε σε έναν άλλο χώρο. Σε αυτό το χώρο παραμένουμε και επανελέγχουμε διαρκώς. Μόλις αποκτήσουμε τα δυνατότητα επεκτεινόμαστε. Αλλά συνεχίζουμε να ελέγχουμε το χώρο αυτό. Γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρξει οπισθοδρόμηση να μην υπάρχει επανεγκατάσταση στους χώρους, τους οποίους έχουμε ήδη οδηγήσει σε ένα άλλο επίπεδο και δημόσιας ασφάλειας και εικόνας για τον πολίτη».
Για τους Ρομά και το ζήτημα της απέλασης Ρομά από την Γαλλία:
«Η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι απαράβατο στοιχείο και η νομιμότητα απαράβατο στοιχείο. Παράδειγμα, εάν οι Ρομά είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοί που διακινούσαν και διακινούν παράνομα υπεξαιρεθέντα υλικά, μεταλλικά αντικείμενα κ.λ.π. δεν μπορούμε αυτό το φαινόμενο να το ανεχθούμε. Ούτε καμιά συνθήκη επιβάλλει στη χώρα να ανεχθεί αυτό το φαινόμενο. Από την άλλη, δεν υπάρχει πιθανότητα να διώξουμε κάποιον. Να τον διώξουμε με την έννοια τη δικονομική του όρου, επειδή είναι Ρομά. Εξαιτίας της φυλής του, της καταγωγής του, του χρώματος του, οτιδήποτε άλλο. Η νομιμότητα αφορά τους πάντες. Όποιος θέλει να ζήσει στην Ελλάδα, εφόσον ζει μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και του Συντάγματος θα είναι σεβαστός. Όταν τα παραβαίνει θα τιμωρείται. Νομίζω κάθε ευρωπαϊκή χώρα αυτό κάνει και αυτό πρέπει να κάνει».
Για το ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας:
«Καταρχήν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός και η κοινωνία. Δεν είναι διαφορετικό τμήμα. Όμως σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να πω ότι το 51% των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας αμείβεται με λιγότερα από 1000 ευρώ. Και αν φτάσουμε στα 1250 ευρώ αυτό περιλαμβάνει το 83% όλης της Ελληνικής Αστυνομίας. Καταλαβαίνετε τώρα από κει και πέρα για το τι ύψος αμοιβών μιλάμε. Αυτό που έκανα εγώ και πρότεινα στο Υπουργείο Οικονομικών είναι έναν τρόπο μειώσεων, ο οποίος να μπορεί να επιτρέψει και στο Σώμα να λειτουργεί και σ’ αυτούς τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης (…) Εγώ θεωρώ ότι μπορώ να προετοιμάσω ένα σχέδιο εξοικονόμησης χρημάτων το οποίο να μπορεί να είναι αποδεκτό από τους ξένους εταίρους μας και ρεαλιστικό (…) Επειδή είμαστε σε μια διαδικασία συνεχούς συζήτησης, δεν θέλω να προκαταλάβω ούτε τους συνομιλητές μου, δηλαδή το Υπουργείο E θνικής Οικονομίας, γι’ αυτά τα πράγματα, ούτε και να τους δαιμονοποιήσω τους “κακούς” που δεν δέχονται τις “καλές” μας εισηγήσεις. Θεωρώ ότι όλοι καταβάλλουμε μία κοινή εθνική προσπάθεια. Αυτό το οποίο παρακαλώ, όμως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος και την ελληνική κοινωνία να συνυπογράψει είναι ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τουλάχιστον, ο ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας είναι απίστευτα καθοριστικός για την εθνική μας ύπαρξη, ότι εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων που έχουμε από αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους δώσουμε και μία ανάλογη ελάχιστη αίσθηση ότι αντιλαμβανόμαστε τις θυσίες που τους ζητάμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.