Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Στην εκπομπή “Ματιές στην Ενημέρωση” φιλοξενήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας κ. Βασίλειος Τζιαμπαζάκης


Δημοσιεύθηκε στο : http://www.radioevros.gr
Στην εκπομπή “Ματιές στην Ενημέρωση” φιλοξενήθηκε το πρωί της Παρασκευής  ο Γενικός Γραμματέας της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας κ. Βασίλειος Τζιαμπαζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην έλευση των 1.881 αστυνομικών στην περιοχή της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδίως στους 750 συναδέλφους του, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και φιλοξενούνται ήδη στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο.
Ο κ. Τζιαμπαζάκης αναφέρθηκε στα πρώτα προβλήματα που προέκυψαν με την διαμονή και τη σίτιση των αποσπασμένων αστυνομικών στη σχολή, η οποία αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί καθώς οι σπουδαστές της βρίσκονται στα Αστυνομικά Τμήματα πραγματοποιώντας πρακτική άσκηση. Δήλωσε κατηγορηματικά πως αυτή την χρονική στιγμή η σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου δεν έχει δυνατότητα φιλοξενίας τόσου μεγάλου αριθμού ατόμων, απαριθμώντας τους λόγους που το τεκμηριώνουν αυτό.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι για την εύρυθμη λειτουργία της σχολής απαιτείται ηλεκτρολόγος και υδραυλικός οι ανάγκες των οποίων καλυπτόταν κατά τις εκπαιδευτικές περιόδους από συμβασιούχο πολιτικό προσωπικό. Οι θάλαμοι στους οποίους πρόκειται να διαμείνουν οι αποσπασμένοι αστυνομικοί είναι μικροί 15 έως 20 τ.μ. και για να απορροφηθεί ο διατασσόμενος αριθμός 460 πρέπει να διαμένουν στον καθένα 5 άτομα τα οποία θα χρησιμοποιούν κοινό μπάνιο και τουαλέτα. Οι επικρατούσες θερμοκρασίες εντός του κτιρίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη κλιματιστικών, κάνουν την διαμονή αφόρητη και την ξεκούραση ζητούμενο, για επαγγελματίες που θα εκτελούν υπηρεσία σε εναλλασσόμενες βάρδιες στον Έβρο ποταμό. Η διαμονή των συναδέλφων εντός της σχολής κάνει απαραίτητη την εκεί σίτιση τους πράγμα αδύνατο λόγου έλλειψης προσωπικού. Η δε λύση κέτερινγκ δεν εξυπηρετεί καθώς η ανάγκη για λήψη φαγητού είναι σε διαφορετικές ώρες λόγω ωραρίου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχει προγραμματισμένη εξεταστική περίοδος για τους Δοκίμους Αστυφύλακες για χρονικό διάστημα δυο εβδομάδων, η διαμονή των οποίων σύμφωνα με τον ορισθέντα αριθμό διαμονής αποσπασμένων συναδέλφων είναι αδύνατη.
Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια οι Αστυνομικοί Ορεστιάδας κάνουν λόγο για λάθος και βιαστικές μετακινήσεις αστυνομικών που δεν θέλουν να βρεθούν στην περιοχή, ενώ άλλοι που κατάγονται από την περιοχή κι επιθυμούν να αποσπαστούν δεν έρχονται. Η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τόσους αστυνομικούς καθώς το Υπουργείο έδρασε επιπόλαια και δεν έλεγξε εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
O κ. Τζιαμπαζάκης μίλησε και για την ίδρυση αυτοτελούς υπηρεσίας πλωτών μέσων στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, η οποία θα δραστηριοποιείται εντός του ποταμού Έβρου, που αποτελεί φυσικό σύνορο της χώρας μας. Η επάνδρωση της εν λόγω αυτοτελούς υπηρεσίας, λόγω των ειδικών συνθηκών πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε εθελούσια βάση. Τα μέσα πρέπει να είναι ειδικών προδιαγραφών για να διασφαλίζουν την πλοήγηση στις ειδικές συνθήκες του ποταμού και την ασφάλεια των πληρωμάτων. Η προμήθεια εξοπλισμού ειδικών προδιαγραφών ( στολές – ειδικά όπλα – αλεξίσφαιρα ) που να διασφαλίζουν τον αστυνομικό από την επικινδυνότητα, την ιδιομορφία του ποταμού και τις καιρικές συνθήκες πρέπει να γίνεται από την Υπηρεσία.Προτείνεται ακόμη να δίνονται κίνητρα για τους υπηρετούντες στην εν λόγω υπηρεσία, για παράδειγμα ο χρόνος υπηρεσίας στην εν λόγω υπηρεσία να λογίζεται συντάξιμα διπλάσιος ( π.χ. ΕΚΑΜ), να χορηγείται επίδομα και να διασφαλίζονται δικαιώματα μετάθεσης που απορρέουν από υπηρεσίες χαρακτηρισμένες δυσμενούς διαβίωσης.
Τέλος, αναφορά έγινε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί στην περιοχή της Ορεστιάδας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και στις εξαγγελίες των Υπουργών για τα Κέντρα Κράτησης παράνομων μεταναστών τα οποία όμως φαίνεται ότι ήταν προεκλογικό τέχνασμα του προγενέστερου Υπουργού.
Ακούστε εδώ την συνέντευξη του κ. Τζιαμπαζάκη

Δημοσιεύθηκε στο : http://www.radioevros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.