Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΤΗΣ 27-28/03/2012

Δημοσιευμένο στο : http://www.poasy.gr
Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2012
phoca_thumb_l_dsc_0091ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Αθήνα 29 Μαρτίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 200/3/27

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΤΗΣ 27 & 28/03/2012

Πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, χθες και προχθές, οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας και για μια ακόμα φορά διατρανώθηκε η αναγκαιότητα της άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση και στην παρούσα φάση, κατά την οποία η χώρα οδεύει σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Είναι χρέος των πολιτικών κομμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευτούν ενώπιον της κοινωνίας και ημών των ενστόλων ειδικότερα, ότι οφείλουν να διασφαλίσουν το αγαθό της ασφάλειας των πολιτών, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο αστυνομικό ως άνθρωπο και όχι ως υποζύγιο! Διότι, η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, να καταργήσουν το εκλογικό επίδομα μέσα στις τόσες άλλες περικοπές-παλιές και νέες-, μόνο ως πράξη απαξίωσης των αστυνομικών εκλαμβάνεται από όλους.

Απαίτησή μας είναι άμεσα να υπάρξει διορθωτική νομοθετική ρύθμιση, που θα αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα, την ισονομία και την ίση αντιμετώπιση των υπαλλήλων που εμπλέκονται στην επικείμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.
Προς τούτο, αποφασίστηκε σήμερα κιόλας να υπάρξει συντονισμένη πρωτοβουλία εκ μέρους της Ομοσπονδίας και όλων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών της, προκειμένου τις αμέσως προσεχείς ημέρες και πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές, να ψηφιστεί σχετική τροπολογία.

Στο Γενικό Συμβούλιο, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας υπήρξε εκτενής ενημέρωση για τις δράσεις της Ομοσπονδίας από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο (28/2/2012) με την επισήμανση ότι γίνονται υπερβάσεις, ανοίγονται νέα θέματα χωρίς να παραιτούμαστε από τα παλιά, (π.χ. απεργία, αντιμετώπιση διαγραφών συναδέλφων, Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Αστυνομικών κλπ), τα οποία πρέπει να ζυμωθούν στη συνέχεια στις Ενώσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι εύλογες διαμαρτυρίες των συναδέλφων, που πολλές φορές συγχέουν τη λειτουργία του σωματείου με αυτή της Ομοσπονδίας.

Με δεδομένο, όμως, ότι θα οξύνονται τα προβλήματα, επιβάλλεται από όλους να καταδειχθεί στην πράξη το ενδιαφέρον μας για τα κοινά, η ενότητα και η συμμετοχή στον αγώνα μας, ως ο μόνος δρόμος για την απόκρουση της καταστροφικής πολιτικής των Μνημονίων και της διάσωσης των κατακτήσεών μας.

Τούτο αποδεικνύει και ο πολύμηνος αγώνας μας για την υιοθέτηση από την Κυβέρνηση και ψήφιση, τελικά, στις 21-03-2012 ορισμένων εκ των πολλών χρόνιων αιτημάτων μας, όπως η εξαίρεση της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος αστυνομικών, η θέσπιση πόρων υπέρ του ΜΤΣ και ΤΑΥΑΠ, οι προαγωγές Ανθυπαστυνόμων και η ένταξη της Σχολής Αστυφυλάκων - ΤΕΜΑ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Είναι φανερό ότι για τα αυτονόητα, πρέπει να δίνουμε καθημερινές μάχες και στο προσκλητήριο αυτό έχουν θέση όλες οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις και όλες οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι, διότι Ομοσπονδία είσαστε όλοι εσείς, είμαστε όλοι μαζί και όχι μόνο ο πρόεδρος και όσοι άλλοι συνάδελφοι στοχοποιούμεθα και κατηγορούμεθα για αδράνεια και ολιγωρία, όπως κακοηθέστατα καλλιεργούν συστηματικά οι πολέμιοί μας με χυδαίο και προκλητικό τρόπο, ιδίως από συγκεκριμένους «μπλόκερς», για τους οποίους ζητήθηκε να εξεταστεί η ποινική τους δίωξη για τη λάσπη και τη συκοφαντία που εκτοξεύουν.

Με γνώμονα, λοιπόν, το συμφέρον της αστυνομικής οικογένειας, τονίστηκε και πάλι η αταλάντευτη βούληση της Ομοσπονδίας να δυναμώσει τον αγώνα της για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα σέβεται το συνάδελφο και θα τον διευκολύνει στο λειτούργημα που επιτελεί, αντί να τον απαξιώνει και να ληστεύει εν ψυχρώ το εισόδημα και την περιουσία του, όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες ακόμα και με τον ειδικό λογαριασμό του Ιδρύματος Παιδικές Εξοχές, όπου εν μια νυκτί οι εισφορές των συναδέλφων ύψους 23,3 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και διατίθεντο σε αναξιοπαθούντες συναδέλφους ή στις οικογένειες θυμάτων εν ώρα καθήκοντος, «κουρεύτηκαν» στα 13.000.000 ευρώ (ονομαστική αξία) και με τρέχουσα αξία 7.000.000 ευρώ χωρίς να είναι εφικτή η άμεση εκταμίευσή τους!

Στο Γενικό Συμβούλιο αναδείχθηκε επίσης η αγωνία όλων των αιρετών οργάνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος για τη διόγκωση των προβλημάτων που προκαλεί αφενός η εφαρμογή του Μνημονίου (περικοπές λειτουργικών δαπανών, νέα μείωση κατά 10% των ειδικών μισθολογίων κλπ) όσο και η αρτηριοσκληρωτική νοοτροπία της αστυνομικής διοίκησης η οποία αρέσκεται στην επιβολή εξοντωτικών προστίμων για ψύλλου πήδημα, επιδεικνύει τα φοβικά της σύνδρομα στη λήψη μέτρων με την αλόγιστη μετακίνηση διμοιριών, αδιαφορώντας για την καταστρατήγηση του ωραρίου και την καταπόνηση των συναδέλφων, ενώ πρέπει να υπάρχει σαφής κοστολόγηση κάθε ανάλογης απόφασης, όπως έχουμε προτείνει να γίνεται στο πλαίσιο μιας διοίκησης που λειτουργεί ορθολογικά, βάσει κανόνων κόστους –οφέλους, ώστε να αναζητούνε και να καταλογίζονται τυχόν ευθύνες.

Εκ μέρους του Νομικού Συμβούλου μας κ. Χάρη ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ενημερώθηκε το Σώμα ότι κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που αυξάνει τα όρια ηλικίας για καταβολή εφάπαξ από το ΤΕΑΠΑΣΑ ενώ οι αιτήσεις αναστολής υποβάλλονται ατομικά από τα μέλη με το επιχείρημα της δύσκολα επανορθώσιμης βλάβης που έχουν υποστεί. Όσον αφορά τη διεκδίκηση για τα 176 ευρώ, το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε μη ευνοϊκή απόφαση (αφορά τους δικαστικούς υπαλλήλους) και το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ενώ επέστησε την προσοχή όλων για την τήρηση των νέων διατάξεων του νόμου για τη συνδικαλιστική λειτουργία των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας.

Στο Γενικό Συμβούλιο, επίσης, προσήλθαν και κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις στα καίρια ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους της Ε.Γ. και των προέδρων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Νικόλαος ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Κοινό συμπέρασμα είναι ότι πέρα από την κατανόηση που εξέφρασαν για το δίκαιο των αιτημάτων μας (π.χ. εκλογικό επίδομα) και το αναφαίρετο δικαίωμά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, η απαιτούμενη εγρήγορση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας δεν διεφάνη από τις τοποθετήσεις τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε υπογράψει σχετική τροπολογία για τους αστυφύλακες (βαθμολογική προαγωγή) δεν κατέστη δυνατόν να ετοιμαστεί εγκαίρως για να υποβληθεί εμπρόθεσμα στη Βουλή. Για την ανακούφιση των συναδέλφων που συναντούν «κλειστές πόρτες» ιδίως στη ΓΑΔΑ και σε απομακρυσμένες περιοχές και κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας και δεν μετατίθενται στον τόπο συμφερόντων τους, επίσης ουδεμία κατηγορηματική δέσμευση – πρόνοια διεφάνη. Για την μη διεκπεραίωση του συνόλου των 8.000 αιτήσεων αναγνώρισης της μάχιμης πενταετίας αποδέχθηκαν ότι υπάρχει ολιγωρία και ειπώθηκε ότι θα εξεταστεί το θέμα. Για την παλιά μας πρόταση να υπάρξει ειδική υπηρεσία διοικητικής μέριμνας, παραδέχτηκαν ότι δεν έχουν κάνει τίποτε. Για τα ανεξόφλητα οδοιπορικά παρελθόντων ετών ειπώθηκε ότι είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία. Για τα νυχτερινά αν και ζητήθηκε επίμονα να υπάρξει εξορθολογισμός και πειθαρχικός έλεγχος για την τιμωρία και ποινική δίωξη όσων τα καρπούνται παρανόμως, δεν δόθηκε σαφής απάντηση. Για τα κέντρα κράτησης παράνομων αλλοδαπών, διατυπώθηκε μομφή περί παραπληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών, ενώ οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Για το γεγονός ότι η αστυνομία εγκαλείται διαρκώς για τη βία στα γήπεδα, ενώ μετράμε συνεχώς τραυματίες αστυνομικούς και δεν εξασφαλίζεται η προστασία τους ως μαρτύρων στην ποινική διαδικασία, απλές διαπιστώσεις εκ μέρους της Ηγεσίας... Για το «κούρεμα» των αποθεματικών του ΤΕΑΠΑΣΑ, σιωπή, κλπ...

Και ενώ όλα αυτά και πολλά άλλα καθημερινά μικρά και μεγάλα προβλήματα κάνουν τον ένστολο να αγανακτεί και να στρέφεται και κατά της Ομοσπονδίας, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι η Ομοσπονδία δεν νομοθετεί και δεν καθορίζει την πολιτική της Κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα βιώσαμε και πάλι τη χρησιμοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας για να σταθεί όρθιο το πολιτικό σύστημα, ενώ εκείνοι που με τη στάση τους απαξίωσαν τους θεσμούς, δεν ήθελαν να αντιληφθούν ότι ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους Ήρωες του 21 δεν επιβάλλεται.

Η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει ότι ελλοχεύει ο σοβαρός κίνδυνος η εντεινόμενη διαμαρτυρία της κοινωνίας να στραφεί με ιδιαίτερη ένταση και οξύτητα κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, οδηγώντας μας σε άλλες εποχές. Αυτήν την παράμετρο οφείλουμε όλοι να τη λάβουμε υπόψη μας γιατί αν χάσουμε τη στήριξη της κοινωνίας, θα μηδενιστούν οι διαπραγματευτικές μας ικανότητες και οι όποιες κινητοποιήσεις μας θα είναι άνευ αντικρίσματος.

Εν κατακλείδι, εδραία πεποίθηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος είναι ότι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, η Κυβέρνηση ενώ επιδεικνύει «υποδειγματική συνέπεια έναντι των ξένων δανειστών, δεν θέλει να αντιληφθεί ότι με την πολιτική που εφαρμόζει, συμπαρασύρει τον Έλληνα αστυνομικό στα τάρταρα της αναξιοπιστίας και σε προσωπικό επίπεδο, βάζοντας σε περιπέτειες την ίδια την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Εμείς είμαστε ταγμένοι να αντισταθούμε για να το αποτρέψουμε!

Κάτω από τη στολή υπάρχουν άνθρωποι με ψυχή, ιδέες και οράματα για ένα καλύτερο αύριο.

Γι' αυτούς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, αντλώντας δύναμη από όλες τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, από όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που πιστεύουν στον τίμιο συνδικαλιστικό μας αγώνα, έτσι όπως αυτός καθορίζεται και από τις διατάξεις του νέου συνδικαλιστικού νόμου, που όλοι έχουμε χρέος να εφαρμόσουμε στις τακτές προθεσμίες που προβλέπονται (ίδρυση νέων σωματείων, εκλογή νέων οργάνων). Όλοι ενόψει του εκλογοαπολογιστικού μας Συνεδρίου (μέσα Ιουνίου 2012), οφείλουν εγκαίρως να συνταχθούν με τις διάφανες, δημοκρατικές μας διαδικασίες, όπως προβλέπονται και στο νέο Καταστατικό μας και με την αδιαμφισβήτητη στήριξη των συναδέλφων να πιστοποιήσουν τη συνδικαλιστική –συναδελφική αξία τους.

Τέλος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, για άλλη μια φορά ζητήθηκε δημοσίως συγνώμη για όποια λάθη και παραλείψεις σημειώθηκαν και μας πόνεσαν στο παρελθόν. Την αλήθεια αυτή ουδείς δικαιούται πλέον να παραβλέπει, πόσω μάλλον να εκμεταλλεύεται για ίδιο συμφέρον, καλλιεργώντας πλαστά διλήμματα και τη σύγχυση μεταξύ των συναδέλφων μας σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι πρέπει να επιδείξουμε ενωμένοι τη δύναμή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.