Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Θέμα: Υγειονομική περίθαλψη λαθρομεταναστών - δημιουργία κινητής μονάδας

                                                                                                             ΠΡΟΣ:
                                                                            1.Υφυπουργό  Προστασίας του Πολίτη
                                                                                            κ. Μανώλη Όθωνα.
                                                                                                         ΚΟΙΝ:
                                                                1.Υπουργό Υγείας  κ. Ανδρέα  Λοβέρδο   
                                                                2. Αρχηγό  ΕΛ.ΑΣ.  Αντιστράτηγο
                                                                                 κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο
                                                                           3. Διοικητή  4η  Δ.Υ.ΠΕ
                                                                           4. Γραφείο Αστυνομικού Διευθυντή
                                                                 Περιφ. Αν. Μακεδονίας & Θράκης                                              
                                                                           5. Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδας
                                                                           6. Βουλευτές Νομού                                                                                                                             7. Δήμαρχο  Ορεστιάδας                      
                                                                            8.Π.Ο.ΑΣ.Υ                                                                                                                                                                            9. Μέλη μας 
                                                                           10.Μ.Μ.Ε              

  
Αρ. Πρωτ. 09/2012                                                                         
 Θέμα:    Υγειονομική περίθαλψη λαθρομεταναστών - δημιουργία κινητής       
                 
 Μονάδας           

Κύριε Υφυπουργέ

     η Ένωσή μας αποτελείται   από ανθρώπους με κοινές ανησυχίες, οράματα, νέες ιδέες και διάθεση να συμβάλλουμε  στην επίλυση  του μεγάλου προβλήματος της περιοχής μας που ακούει  στο όνομα υγειονομική περίθαλψη λαθρομεταναστών.
      Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, και παρακολουθώντας την τεράστια προσπάθεια που καταβάλετε για την βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στις αστυνομικές υπηρεσίες  της χώρας μας, επιδιώκουμε με το παρόν έγγραφο να παραθέσουμε  τις δικές μας προτάσεις  για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως εμείς το βιώνουμε μέσα από την δεκατριάχρονη   καθημερινή επαφή, μεταξύ αστυνομικών-λαθρομεταναστών- εργαζομένων στα νοσοκομεία της περιοχής μας.      

  Όπως γνωρίζετε κύριε  Υφυπουργέ  μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών  εισέρχεται  στην χώρα μας  από τα γεωγραφικά όρια της Α/Δ Ορεστιάδας.
 Η όλη  κατάσταση  έχει δημιουργήσει  στην Α/Δ Ορεστιάδας πέραν των υπηρεσιακών προβλημάτων, τα οποία αναδεικνύει συνεχώς η Ένωσή μας, και προβλήματα που αφορούν τη σωστή  υγειονομική περίθαλψη και  προστασία των λαθρομεταναστών, των αστυνομικών αλλά και των υπολοίπων πολιτών της ευρύτερης περιοχής.
     Είναι άλλωστε  γνωστό από τα στοιχεία του Υπουργείου μας ότι τα Συνοριακά Τμήματα της Α/Δ Ορεστιάδας  συλλαμβάνουν μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών καθημερινά, οι οποίοι μετά την σύλληψη τους οδηγούνται στο Κ.Φ.Λ. Φυλακίου για τις περεταίρω ενέργειες (ταυτοποίηση, δακτυλοσκόπηση κ.α.). Επίσης είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών μετά τις προαναφερόμενες ενέργειες αφήνεται  ελεύθερος εντός εικοσιτετραώρου χωρίς να έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις (αιματολογικές ,ακτινολογικές) προς εντοπισμό τυχόν μεταδοτικών ασθενειών.
   Αξιοσημείωτο  επίσης είναι, όταν ορισμένοι εκ των παραπάνω μεταναστών νοσηλεύονται στο Γ.Ν. Διδ/χου και επανέρχονται στο χώρο κράτησης, το φυλλάσον προσωπικό δεν ενημερώνεται για τυχόν μολυσματικές ή μεταδοτικές ασθένειες που πολλές φορές έχει διαπιστωθεί ότι φέρουν με συνέπεια να κυριαρχεί σε αυτό ανησυχία και πιθανότατα να γίνει φορέας μετάδοσης στην οικογένεια του ή στην κοινωνία που ζει.
    Από τα προαναφερόμενα γίνετε εύκολα αντιληπτό προς όλους τι επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει άμεσα στους λαθρομετανάστες που φυλάσσονται στον ίδιο χώρο αλλά και   στους αστυνομικούς που έρχονται σε καθημερινή  επαφή  μαζί τους, καθώς  επίσης και στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των αστυνομικών,   περίπτωση στην οποία  κάποιος λαθρομετανάστης είναι φορέας μιας  μεταδοτικής ασθένειας                    ( φυματίωσης, ηπατίτιδας, aids, πράγμα που έχει συμβεί κατά το παρελθόν πάμπολλες φορές) και αυτό ανακαλυφθεί  πολλές ημέρες αργότερα ή και καθόλου.
    Κύριε Υφυπουργέ, μετά από 13 χρονιά εμπειρίας στον τομέα της διαχείρισης των λαθρομεταναστών και επειδή όπως λέγεται το προλαμβάνεις είναι καλύτερο του θεραπεύεις σας καταθέτουμε την πρότασή μας   σχετικά με  τις ιατρικές εξετάσεις των λαθρομεταναστών.
    Προτείνουμε λοιπόν  τη δημιουργία μιας κινητής μονάδας η οποία θα είναι εξοπλισμένη με αιματολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο  και βεβαίως θα στελεχώνετε με ανάλογο  ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με έδρα το Κέντρο Φύλαξης Λαθρομεταναστών Φυλακίου, η οποία θα συνδέεται με τα κρατικά νοσοκομεία της περιοχής τα οποία θα στηρίζουν επιστημονικά και διοικητικά το όλο πρόγραμμα.
     Πιστεύουμε ότι η   σωστή λειτουργία   μιας τέτοιας  κινητής μονάδας θα αποφέρει άμεσα αποτελέσματα στην ιατρική περίθαλψη των λαθρομεταναστών,   και τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν είναι πολλά και σημαντικά και σας τα παραθέτουμε παρακάτω:
·        Αποσυμφόρηση του νοσοκομείου του Διδυμοτείχου από τον μεγάλο  αριθμό λαθρομεταναστών που μεταφέρεται εκεί για αιματολογικές, μικροβιολογικές και ακτινολογικές εξετάσεις. 
·        Σε διάστημα μιας (01) ημέρας θα εξετάζονται όλοι οι λαθρομετανάστες, άρα συντομότερα θα εντοπίζονται οι λαθρομετανάστες που φέρουν μεταδοτικά νοσήματα.
·        Θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση  αριθμού συναδέλφων οι οποίοι δεν θα μεταφέρουν  τους  λαθρομετανάστες  στο νοσοκομείο για τις συγκεκριμένες εξετάσεις
·        Κατά την περίοδο που το   φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης θα  περιέρχεται σε ύφεση, θα μπορεί η κινητή μονάδα να περιοδεύει στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Έβρου και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση  να προσφέρει πέραν των αιματολογικών και ακτινολογικών εξετάσεων, υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων και παροχής πρώτων βοηθειών ειδικά στα χωριά  όπου το 80% τον κατοίκων είναι υπερήλικες.
·         Πρόσληψη νέων ανθρώπων για την στελέχωση της κινητής μονάδας.

Βεβαίως κ. Υφυπουργέ αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη  οικονομική κατάσταση που βρίσκετε η χώρα μας, καθώς και την έλλειψη κονδυλίων για την χρηματοδότηση του παραπάνω προγράμματος. Θεωρούμε όμως εφικτό  η χρηματοδότηση να γίνει από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων σύμφωνα με την υπ.αριθ.574/2007/ΕΚ απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  της 23ης Μαΐου 2007 σχετικά   με το πρόγραμμα  «Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».
                                                                                                                              
Κύριε   Υφυπουργέ
  λειτουργώντας πάντα με γνώμονα το συμφέρον τόσο  των αστυνομικών όσο  και των λαθρομεταναστών και  έχοντας γνωστοποιήσει προς εσάς την όλη κατάσταση είμαστε βέβαιοι ότι θα δείτε θετικά την   δημιουργία  μιας σύγχρονης   κινητής  μονάδας, η οποία σίγουρα   θα δώσει πολλές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και  θα έχει κατά την ταπεινή μας άποψη θετικό αντίκτυπο και πέρα των συνόρων μας, καθώς θα αποδειχθεί για μια φορά ακόμα πως η Ελλάδα είναι μια ευαισθητοποιημένη κοινωνία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

                                    Για το Δ.Σ.
                 Ο                                                  Ο
        ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΟΥΤΣΗΣ Παντελής          ΤΖΙΑΜΠΑΖΑΚΗΣ Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.