Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» και στους δημοσιογράφους Λυριτζή-Οικονόμου, σχετικά με τη λαθρομετανάστευση και τη δημιουργία κέντρων κράτησης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» και στους δημοσιογράφους Λυριτζή-Οικονόμου, σχετικά με τη λαθρομετανάστευση και τη δημιουργία κέντρων κράτησης
  • Η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας απαιτεί συνέργειες πολλών φορέων. Είναι γεγονός ότι η μόνη που επιχειρεί στο κέντρο της Αθήνας, για πάρα πολλά χρόνια, είναι η Ελληνική Αστυνομία.
  • Για να επιστρέψει το ιστορικό κέντρο στην κατάσταση που του αξίζει, πρέπει να δοθεί άμεση και αποφασιστική λύση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Η λαθρομετανάστευση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, είναι εθνικό πρόβλημα, απειλεί τη δημόσια τάξη, τη δημόσια ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια υγεία.
  • Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία χώρων κράτησης στην περιφέρεια, ώστε να καταστεί εφικτή η απέλαση των μεταναστών. Οι χώροι αυτοί πρέπει να λειτουργούν στον άξονα συγκεκριμένων προδιαγραφών και σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα. Για τη λειτουργία τους έχουν προβλεφθεί πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Στους χώρους κράτησης δεν οδηγούνται κοινοί εγκληματίες. Οδηγούνται άνθρωποι οι οποίοι έπεσαν θύματα σύγχρονων κυκλωμάτων δουλεμπορίου, άνθρωποι που πούλησαν τις περιουσίες τους στις χώρες τους και ήρθαν στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο για εκείνους και τα παιδιά τους.
  • Την ευθύνη της φύλαξης θα την έχει η Ελληνική Αστυνομία και μάλιστα υπάρχει σχεδιασμός υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας.
  • Στο μεταξύ οργανώνεται άμεσα και συστηματικά γέφυρα επαναπατρισμού των ανθρώπων αυτών.
  • Είναι ο καιρός να λειτουργήσουμε με άλλους όρους εάν θέλουμε πραγματικά η χώρα μας να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να πάμε μπροστά. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας. Εάν θέλουμε ανάπτυξη, εάν θέλουμε κοινωνική συνοχή, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την εγκληματικότητα και αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς και στις κοινοτικές μας υποχρεώσεις και να μην βγούμε και από τη Συνθήκη Schengen, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την λαθρομετανάστευση.
  • Η δημιουργία χώρων υποδοχής συνοδεύεται και από αντισταθμιστικά οφέλη, καθώς θα δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από τους κατοίκους της περιοχής.
  • Σε ό,τι αφορά το θέμα του ασύλου υπήρξαν νομοθετικές παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των οποίων δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Ασύλου. Λειτουργούν 10 επιτροπές σε πρωτοβάθμιο βαθμό και 10 επιτροπές σε δευτεροβάθμιο βαθμό. Ήδη από τα παλιά αιτήματα ασύλου, έχουμε 48.000 stock αιτήματα, έχουν εξεταστεί το τελευταίο διάστημα 18.000 και εξετάζονται και τα υπόλοιπα με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.