Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με μεταθέσεις αστυνομικού προσωπικού. Κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                      Αθήνα,      5      Μαρτίου        2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ                   ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΥ                                                                            Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4                                        ΕΛΕΓΧΟΥ

Τ.Κ.101 77   Α Θ Η Ν Α                                                       ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

                                                                                                ΕΝΤΑΥΘΑ

ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. : 7017/4/14603

                                                                                 ΚΟΙΝ.:  1. Βουλευτές κ.κ. Α. ΠΛΕΥΡΗ

                                                                                                    και Γ. ΑΝΑΤΟΛΑΚΗ

2. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

    ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ :

                                                                                                     α) Γραφείο κ. Αρχηγού

                                                                                                                                      β) Δ/νση Αστυνομικού Προσωπικού





ΘΕΜΑ : Μεταθέσεις αστυνομικού προσωπικού. Κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.



ΣΧΕΤ. : Π.Α.Β.   2444/ 10-02-2012.





Σε απάντηση της ανωτέρω αναφοράς, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. ΠΛΕΥΡΗΣ και Γ. ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τεθεί ως βασικός στόχος υψηλής προτεραιότητας η αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και ασφάλειας, τόσο των αστικών κέντρων όσο και της ελληνικής περιφέρειας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού επιδιώκουμε, ιδίως, την όσο το δυνατόν πληρέστερη στελέχωση των αστυνομικών Υπηρεσιών, τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής, αυτοπροστασίας και εν γένει ασφάλειας του προσωπικού καθώς και τη βελτίωση των εφοδίων αυτού και της υλικοτεχνικής υποδομής των Υπηρεσιών. Πεποίθησή μας είναι ότι, η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών και η προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού αποτελούν αναγκαία προαπαιτούμενα, προκειμένου να ανταποκρίνεται αυτό, με επάρκεια, στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.



Σε ότι ειδικότερα αφορά στο ζήτημα της στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών, σημειώνεται ότι, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, εξετάζονται και αξιολογούνται, μεταξύ άλλων, και οι πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης κάθε περιοχής, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των οικείων αστυνομικών Υπηρεσιών, τα γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά δεδομένα, η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, τα αιτήματα του προσωπικού, οι ειδικότερες περιστάσεις, πάντοτε σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι, η οργανική δύναμη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ελλειμματική και για το λόγο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια για την ορθολογική κατανομή της.



Στο πλαίσιο αυτό, από την αρμόδια Υπηρεσία του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, κάθε έτος, καταρτίζονται πίνακες με τις κενές, κατά βαθμό, οργανικές θέσεις, οι οποίες καλύπτονται  κατά  τις  ετήσιες  τακτικές μεταθέσεις είτε με  αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς

- // -



- 2 -



που επιθυμούν είτε με νεοεξερχόμενους αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι τοποθετούνται μετά την έξοδό τους από τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας. Στο σημείο διευκρινίζεται ότι, οι μεταθέσεις των αστυνομικών, μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Β’, και των ειδικών φρουρών διενεργούνται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια και ουδεμία παρέμβαση γίνεται από την Υπηρεσία.



Με βάση τα προαναφερόμενα, κατά το τρέχον έτος, το Κατώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με το 1/15-01-2012 Πρακτικό του, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, τεσσάρων έναντι μίας ψήφου (μειοψήφισε ο εκπρόσωπος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. – μέλος του Συμβουλίου), σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 4, περίπτωση β΄ του π.δ 100/2003, ότι πρέπει να πληρωθεί, με τις ετήσιες τακτικές μεταθέσεις τρέχοντος έτους, ορισμένος αριθμός κενών οργανικών θέσεων των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης και των Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας. Επιπροσθέτως, σας πληροφορούμε ότι, θα καταβληθούν προσπάθειες, για την περαιτέρω ενίσχυση των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών, με ανθρώπινο δυναμικό, κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις και λοιπές μετακινήσεις προσωπικού που κατέχει οργανική θέση αστυφύλακα και των ειδικών φρουρών, με νεοπροαγομένους αρχιφύλακες καθώς και με νέους αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, μετά την αποφοίτησή τους από τις οικείες Σχολές.



Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τις Υπηρεσίες και το προσωπικό τους αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Παράλληλα, επιδιώκουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους του προσωπικού και τη συνεργασία μας με τα, κατά περίπτωση, συναρμόδια Υπουργεία. Επίσης, προτεραιότητά μας, αποτελεί η πληρέστερη στελέχωση των Υπηρεσιών εκείνων, που έχουν ως κύρια αποστολή την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, για την περαιτέρω ενίσχυση και εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των Πολιτών.





                                                                                                   Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                                                        ΧΡΗΣΤΟΣ   ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.